Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης στην ΕΕ υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο
  • [02] Έκπληξη για τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Μπρατισλάβας. Βρήκαν στο κάθισμά τους το... σκίτσο τους
  • [03] Βραβείο 1 εκ. δολ για καινοτόμο λύση αφαλάτωσης και καθαρισμού υδάτων ΗΑΕ
  • [04] Συγχαρητήρια Προέδρου της Δημοκρατίας, πρωθυπουργού, αρχηγού αξ. αντιπολίτευσης και κομμάτων στον παραολυμπιονίκη Μ. Στεφανουδάκη
  • [05] Πρόταση παραπομπής σε δίκη των Γ.Σμπώκου, Αν. Κάντα, υπέβαλε η εισαγγελέας εφετών
  • [06] Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι ευρωπαίοι ηγέτες
  • [07] Η Αντζελίνα Τζολί απευθύνει έκκληση να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία
  • [08] Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας
  • [09] Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί ένα καλύτερο σχέδιο για τα τέλη περιαγωγής των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ
  • [10] Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

  • [01] Την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης στην ΕΕ υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο

    Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη τόσο στον τομέα της Οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης του Προσφυγικού ζητήματος.

    Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα και οι ελληνικές Αρχές έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, εκτίμησε, βεβαίως, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Γαλλία , εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον, την ολοκλήρωση και ενοποίηση της Ευρώπης.

    Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πρώτον την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, που προκαλεί στην κοινωνική συνοχή-διευρύνοντας τις ανισότητες και δεύτερον στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά συνάμα οφείλει να συμπεριφερθεί με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται ο άνθρωπος.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στην ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να την υποτιμάμε και να την υποβαθμίζουμε, καθώς πρόκειται για αρχή που περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Ευρώπη στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της Δημοκρατίας και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει τις παροδικές της δυσκολίες και θα φθάσει στην τελική ολοκλήρωσή της.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ, υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, και τόνισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται διαχρονικά με στενούς δεσμούς, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδιανόητο για την Γαλλία να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.

    Ο κ. Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης από τους εξτρεμιστές, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων και υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Όπως υποστήριξε οι εξτρεμιστές λειτουργούν με σκοπό να καταλύσουν την Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι ευρωπαίοι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος-τον οποίο αποκάλεσε και φίλο της Γαλλίας- στάθηκαν στον πλευρό του γαλλικού λαού, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι Γάλλοι έχουν κάνει πολλές θυσίες και αποτελούν σύμβολο, ενώ υπογράμμισε ότι μαζί θα συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας για την ολοκλήρωση της ΕΕ και θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας.

    [02] Έκπληξη για τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Μπρατισλάβας. Βρήκαν στο κάθισμά τους το... σκίτσο τους

    Μια πρωτότυπη έκπληξη περίμενε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup της Μπρατισλάβας, στη Σλοβακία.

    Όταν πήγαν να καθίσουν στο τραπέζι για το γεύμα εργασίας βρήκαν στο κάθισμά τους το... σκίτσο τους! Η κορνίζα είχε τα χρώματα της Σλοβακίας, ενώ ο σκιτσογράφος ήταν, προφανώς, πολύ καλά ενημερωμένος για το ακαδημαϊκό προφίλ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

    Στο t - shirt του ξεχώριζαν τα γράμματα "ΟXF", παραπέμποντας στην Οξφόρδη όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπούδασε!

    [03] Βραβείο 1 εκ. δολ για καινοτόμο λύση αφαλάτωσης και καθαρισμού υδάτων ΗΑΕ

    Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) έκανε γνωστό στις επιχειρήσεις - μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Αναπτυξιακό Ίδρυμα "Mohammed bin Rashid Al Maktoum Global Initiatives Foundation"/UAE Water Aid των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απευθύνει πρόσκληση σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και νέους επιστήμονες να συμμετάσχουν, με την υποβολή προτάσεων καινοτόμων λύσεων, στο διεθνή διαγωνισμό για τον καθαρισμό και την αφαλάτωση υδάτων με χρήση ηλιακής ενέργειας. Σημειώνεται ότι θα απονεμηθεί βραβείο αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην καλύτερη πρόταση που θα διακριθεί.

    Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να λάβουν σχετικές πληροφορίες για τους όρους και τα κριτήρια συμμετοχής στην ιστοσελίδα του ανωτέρω Ιδρύματος www.suqia.ae / MBR GLOBAl WATER AWARD.

    Προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2016.

    [04] Συγχαρητήρια Προέδρου της Δημοκρατίας, πρωθυπουργού, αρχηγού αξ. αντιπολίτευσης και κομμάτων στον παραολυμπιονίκη Μ. Στεφανουδάκη

    Τα συγχαρητήρια τους στον Μ. Στεφανουδάκη για το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, εστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος

    «Με την άνοδό σας στο πιο ψηλό ολυμπιακό βάθρο, και μάλιστα με κορυφαία επίδοση, αποδείξατε, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, την δύναμη της ελληνικής ψυχής και την διαχρονική και γνήσια αφοσίωσή της στο ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες" αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, στον Μανώλη Στεφανουδάκη που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο Πρωθυπουργός

    "Ο Μανώλης Στεφανουδάκης μας κάνει ξανά περήφανους με το χρυσό στον ακοντισμό" αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

    Ο Κ Μητσοτάκης

    «Ακόμη πιο ψηλά η Ελλάδα στο Ρίο με τον Μανώλη Στεφανουδάκη. "Χρυσός" Μανώλης» έγραψε στο twitter του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για την κατάκτηση από τον Μανώλη Στεφανουδάκη του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Το ΠΑΣΟΚ

    "Με την σημαντικότατη αυτή διάκρισή του μας έκανε υπερήφανους για μια ακόμη φορά και μας απέδειξε πως η ισχυρή δύναμη της θέλησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά του, στον παραολυμπιονίκη Μανώλη Στεφανουδάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ

    "Η επιτυχία του αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση των κόπων του, και μας κάνει όλους υπερήφανους", τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμα που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον χρυσό παραολυμπιονίκη στον ακοντισμό Μανώλη Στεφανουδάκη.

    [05] Πρόταση παραπομπής σε δίκη των Γ.Σμπώκου, Αν. Κάντα, υπέβαλε η εισαγγελέας εφετών

    Παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εισηγείται για έξι από τους έντεκα κατηγορούμενους, για ακόμη μία δικογραφία για τα εξοπλιστικά, που αφορά παράνομες αμοιβές κρατικών στελεχών για την προμήθεια του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK, η εισαγγελέας εφετών, Ελισάβετ Βίδρα.

    Η εισαγγελέας, με πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών, που θα κρίνει την υπόθεση, ζητά την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου και Αντώνη Κάντα, του αντιπροσώπου του επίδικου ρωσικού συστήματος, Λάμπρου Μπαρτζώκα, των τραπεζικών στελεχών Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινού, καθώς και του Ελληνοελβετού δικηγόρου, Σπύρου Μεταξά. Οι κατηγορούμενοι, ανά περίπτωση, είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    Η εισαγγελέας κρίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να κριθεί απαράδεκτη η δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία, θεωρούμενου ως συνεργάτη του κ. Σμπώκου, Γιώργου Καμάρη, καθώς και αυτή σε βάρος των χρηματιστών, Γιώργου και Πέτρου Χριστοδουλίδη, πρόσωπα που εμπλέκονται και σε άλλες δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα

    [06] Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι ευρωπαίοι ηγέτες

    Λίγα λεπτά μετά τις 6 έφτασαν στο κέντρο Πολιτισμού 'Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Απών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αν και φάνηκε ενθουσιασμένος με το χώρο, αποχώρησε αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ιταλική πλευρά και τους υπεύθυνους του ιδρύματος, ο κ. Ρέντσι θα έφευγε με απευθείας πτήση καθώς αργότερα σήμερα θα έπρεπε να παραστεί σε εκδήλωση στο Μπάρι.

    Οι ηγέτες ξεναγήθηκαν στο χώρο και συζήτησαν θέματα πολιτισμού σε ένα εξαιρετικά χαλαρό κλίμα. Λίγο πριν τις 7 αποχώρησαν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο 'Ελληνας πρωθυπουργός και ο Μαλτέζος ομόλογός του.

    [07] Η Αντζελίνα Τζολί απευθύνει έκκληση να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία

    Oι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να επικεντρωθούν, κατά τις συνομιλίες τους αυτό τον μήνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία απηύθυνε σήμερα έκκληση η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία.

    «Να θέσετε το θεμελιώδες ερώτημα του ποιες είναι οι ρίζες της σύρραξης στη Συρία και τι χρειάζεται προκειμένου να τερματιστεί» ο πόλεμος, είπε από τον προσφυγικό καταυλισμό Άζρακ, τον οποίο επισκέφθηκε με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Ο πόλεμος στη Συρία, που μαίνεται εδώ και 5 χρόνια, έχει στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, ήτοι το 50% του πληθυσμού στην χώρα πριν από τον πόλεμο.

    «Εκτός των εκατομμυρίων που έχουν εγκλωβιστεί στη συριακή επικράτεια, οι ζωές των οποίων απειλούνται σε καθημερινή βάση, 75.000 Σύροι έχουν εγκαταλειφθεί στα σύνορα, σε μια ουδέτερη ζώνη στη μεθόριο της Ιορδανίας. Μεταξύ αυτών παιδιά, έγκυες γυναίκες και σοβαρά άρρωστοι ασθενείς. Δεν έχουν παραλάβει τρόφιμα από τις αρχές Αυγούστου, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» τόνισε η διάσημη πρωταγωνίστρια.

    [08] Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

    Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΙΑΕΑ καταδικάζουν έντονα την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί η Βόρεια Κορέα.

    Η σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι σοβαρή πρόκληση και σημαντική απειλή στη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία, θα παραμείνει σε στενή επαφή με τη Νότια Κορέα και άλλους συμμάχους στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι πυρηνική δοκιμή, "αυτό θα συνιστά μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και τη σταθερότητα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού", τόνισε.

    Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Γερμανία πιθανόν θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

    Στην ερώτηση αν ο πρεσβευτής θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σέφερ απάντησε κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου "Μπορείτε να το περιμένετε".

    Το Βερολίνο καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, κυρίως γιατί δεν ήταν η μόνη πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα φέτος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Και η Βρετανία καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή και δήλωσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους για να δοθεί μια ισχυρή απάντηση. "Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει έντονα τη Βόρεια Κορέα για την πραγματοποίηση μιας ακόμη πυρηνικής δοκιμής, κάτι που συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλή στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

    Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζουν έντονα την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία --όπως τονίζουν-- υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιβαίνει στους κανόνες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ καλούν την Πιονγκγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

    "Επιμένουμε η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις επικίνδυνες περιπέτειες και να εφαρμόσει άνευ όρων όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ "καταδίκασε έντονα" τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή λέγοντας πως η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

    ΥΠΕΞ: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

    Την καταδίκη του, αλλά και την έντονη ανησυχία του για τη σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    [09] Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί ένα καλύτερο σχέδιο για τα τέλη περιαγωγής των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε σήμερα τις προτάσεις της οι οποίες θα περιόριζαν την κατάργηση, από τον επόμενο χρόνο, των χρεώσεων στις υπηρεσίες τηλεφωνικής περιαγωγής έπειτα από επικρίσεις που διατυπώθηκαν ότι οι κανόνες πρέπει να είναι πιο ευνοϊκοί για τους πελάτες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

    Σε μια δραματική κίνηση τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευση κανόνων για τη "δίκαιη χρήση" από αξιωματούχους ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ημερών που οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό χωρίς να τους επιβάλλονται επιπλέον χρεώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε εντολή για την αναθεώρηση του κειμένου.

    Σημειώνοντας πως σ' ένα προσχέδιο της πολιτικής "δίκαιας χρήσης" που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μια σημείωση στην ιστοσελίδα της Επιτροπής αναφέρει: "Οι υπηρεσίες της Επιτροπής απέσυραν, με οδηγίες του προέδρου Γιούνκερ, το προσχέδιο και εργάζονται πάνω σε μια νέα εκδοχή".

    Η νέα πρόταση θα υποβληθεί "σύντομα", αναφέρεται σε μια άλλη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως από το 2007 οι κανόνες της ΕΕ έχουν βοηθήσει ώστε να μειωθούν κατά 90% οι χρεώσεις περιαγωγής για τηλεφωνήματα και δεδομένα.

    "Αντίθετα απ΄ό,τι αναφέρουν πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ, οι χρεώσεις περιαγωγής θα εξαλειφθούν εντελώς έως τον Ιούνιο του 2017. Τελεία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "μεγάλη επιτυχία" για τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΕ.

    Με την πρόταση που κατατέθηκε τη Δευτέρα οι εταιρίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν χρεώσεις περιαγωγής στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό για περισσότερες από 90 ημέρες τον χρόνο ή περισσότερες από 30 ημέρες στη σειρά. Ο Βίντερσταϊν δήλωσε ότι κατά μέσο όρο οι πολίτες της ΕΕ περνούν 12 ημέρες του χρόνου στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

    Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην προεδρία της Επιτροπής, χαιρέτισε την κίνηση του Γιούνκερ και είπε πως ο κόσμος περιμένει από εκείνον να εκπληρώσει υποσχέσεις πολλών χρόνων ότι θα σταματήσει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από το να προσθέτουν χρεώσεις όταν οι συνδρομητές τους χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ,

    "Η πίεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποδίδει καρπούς", ανέφερε σε δήλωσή του ο γερμανός πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

    "Πιέζουμε προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής για τους ευρωπαίους καταναλωτές το 2017 με πλήρη διαφάνεια. Το υποσχεθήκαμε στους πολίτες και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ένα ισχυρό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση την ερχόμενη εβδομάδα".

    Ο Γιούνκερ θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη και αξιωματούχοι λένε πως είναι πιθανό να περιλάβει σε αυτήν προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων που υφίστανται ακόμη στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.

    [10] Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

    Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

    της Άλκης Ζέη

    Όταν ήμουνα μικρή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιγαν την πρώτη Οκτωβρίου. Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη που γυρίζαμε από την εξοχή περίμενα με ανυπομονησίαν' αρχίσει το σχολείο. Το αγαπούσα πολύ. Η μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων, η διαδικασία του ντυσίματος μεμπλε κόλλα και η άσπρη ετικέτα που κολλούσαμε για να γράψουμε όσο πιο καλλιγραφικά μπορούσαμε τον τίτλο του βιβλίου και το όνομά μας. Θυμάμαι με τι καμάρι έγραφα... Κοσμά και Δαμιανού, Κύρου Ανάβασις, της μαθητρίας Α΄ γυμνασίου Άλκης Ζέη. Δεν το πίστευα πως θα πήγαινα στο γυμνάσιο. Άσε που νόμιζα πως ο Κοσμάς και Δαμιανός είχανε γράψει την Κύρου Ανάβαση!

    Στο γυμνάσιο!Ένιωθα μεγάλη πιά. Η αδελφή μου που ήδη πήγαινε στο γυμνάσιο, μου έλεγε με πολλή περηφάνεια πως είχανε πολλούς καθηγητές, έναν για κάθε μάθημα κι όχι μια δασκάλα για όλα όπως στο δημοτικό.

    Εκεί, στην πρώτη γυμνασίου εκτός από τα τόσα θαυμαστά που συνέβαιναν γνώρισα και τη Ζώρζ Σαρή που γίναμε φίλες για μια ολόκληρη ζωή.

    Το ίδιο το σχολείο που πήγαινα δεν το αγαπούσα. Η διευθύντρια ήτανε θαυμάστρια του Μεταξά και σε όλες τις τάξεις πλάι στον Χριστό κρεμόταν μια μεγάλη φωτογραφία του, που μας κοίταζε με γουρλωμένα μάτια μέσα από τα τεράστια γυαλιά του. Όμως, μαζί με τη Ζωρζ κι άλλα τρία κορίτσια είχαμε κάνει μιατόσο στενή παρέα που τίποτε δεν μπορούσε να τη διαλύσει. Ούτε καν ότι η Ζωρζ αγαπούσε τον Μεταξά γιατί της άρεσε η στολή νεολαίας και τα χρυσά αστέρια που της είχανε κολλήσει στους ώμους. Ήτανε πολύ όμορφη η Ζωρζ, είχε μια δυνατή φωνή και πολύ θάρρος. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις γιορτές του σχολείου και πότε παρίστανε τον Ρήγα Φερραίο και πότε τον Ερμή. Με προστάτευε από τα μαλώματα της διευθύντριας επειδή στις εκθέσεις έγραφα τα δικά μου κι όχι τις τυποποιημένες φράσεις που μας έλεγε εκείνη σχετικά με την αποταμίευση και την αστυφιλία και άλλα τέτοια συγκλονιστικά.

    Μια μικρή παρένθεση. Στην κατοχή η Ζωρζ ξέχασε τα χρυσά αστέρια, τον Μεταξά και τους βασιλιάδες και είμασταν μαζί στην Αντίσταση.

    Είχαμε δύο καθηγήτριες, μια στα Αρχαία και μια στα Νέα Ελληνικά, που τις λατρεύαμε κι εύρισκαν τον μπελά τους από τη διευθύντρια γιατί μας φέρονταν φιλικά και δεν μας κρατούσαν σε απόσταση. Ώσπου τη μια, την πιο νέα, την έδιωξε γιατί μας υπερασπίστηκε όταν εκείνη μας κατσάδιασε άδικα. Παρ' όλα αυτά το αγαπούσαμε το σχολείο επειδήη φιλία μας ήταν τόσο δυνατή που δεν την αλλάζαμε με τίποτα.

    Όταν οι γονείς μας, που ήταν πολύ δημοκρατικοί,θέλησαν να μας αλλάξουν σχολείο και σε μια διαφωνία με τη διευθύντρια μάς πήραν στη μέση της χρονιάς για να πάμε στη σχολή Αηδονοπούλου που για κείνα τα χρόνια ήταν -μα ακόμα και για σήμερα μπορούσε να είναι - ένα προοδευτικό, ελεύθερο σχολείο.

    Η απελπισία μου δεν περιγράφεται. Είπα πως άρχιζε η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου. Άφηνα τις φίλες μου που για μένα, ακόμα και τώρα, η φιλία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου.

    Πήγα με κατεβασμένα μούτρα, το σχολείο όμως εκείνο δεν ήθελε κανένα παιδί που να μην χαμογελάει. Σ' έσπρωχναν να κάνεις κάτι που αγαπούσες, να ζωγραφίσεις, να παίξεις θέατρο, κουκλοθέατρο, να γράψεις. Εκεί έμαθα πως μ'αρέσει να γράφω. Την πρώτη έκθεση που έγραψα χωρίς τον φόβο της διευθύντριας του άλλου σχολείου την δημοσίευσαν στο περιοδικό του σχολείου. Κι ύστερα, μια επιτροπή από τις μεγάλες μαθήτριες που έβγαζαν μια φορά τη βδομάδα την εφημερίδα του τοίχου- την κολλούσαν στον τοίχο στους διαδρόμους του σχολείου-, μου ανέθεσαν να γράψω το χρονογράφημα γιατί βρήκαν από την πρώτη εκείνη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πως είχα χιούμορ. Έγραψα το πρώτο χρονογράφημα κι από τότε το έγραφα σχεδόν κάθε βδομάδα ώσπου τελείωσα το σχολείο. Δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας, αν δεν είχα αλλάξει σχολείο.

    Έκανα καινούριες φίλες χωρίς όμως να ξεχάσω τις παλιές που κάθε μεσημέρι όταν σχολούσαμε με περίμεναν στη γωνιά ενός δρόμου ν'αγκαλιαστούμε και να πούμε τα νέα μας.

    Ήρθε ο πόλεμος. Ήτανε μια Δευτέρα και η πιο μεγάλη μου λύπη ήτανε ότι έκλεισε το σχολείο. Κι αργότερα, στην κατοχή, το σχολείο ήτανε σαν ένας φωτεινός φάρος μέσα στη μαυρίλα. Ας συναντούσαμε στο δρόμο ανθρώπους σωριασμένους κάτω από την πείνα,ας βλέπαμε άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, κι ας είχαμε δεί ένα πρωί δυο κρεμασμένους από ένα φανάρι της πλατείας. Μόλις έκλεινε η πόρτα του σχολείου τα ξεχνούσαμε όλα, κι οι δάσκαλοί μας αδυνατισμένοι από την πείνα, με το κολάρο του πουκαμίσου τους να χάσκει στον λαιμό, έκαναν ό,τι μπορούσαν γιανα ξεχνάμε τη φρίκη και να έχουμε ενδιαφέρον για τη ζωή.

    Παρ' όλο που το σχολείο μας το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και στριμωχτήκαμε σε ένα άλλο κτήριο τρείς τρείς στα θρανία, τότε κάναμε τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου που εγώ έγραφα τα έργα, άλλες έπαιζαν τους ρόλους κι άλλες έφτιαχναν σκηνικά και κοστούμια.Δουλεύαμε με πάθος, τα ξεχνούσαμε όλα.Κι αυτό, το οφείλαμε στην καθηγήτρια των τεχνικών, την Ελένη Περράκη, που κράτησε μετά την κατοχή για ολόκληρα τριάντα χρόνια το κουκλοθέατρο με το όνομα «Μπάρμπα Μητούσης». Τότε που ήταν σχεδόν το μοναδικό θέαμα για παιδιά.

    Και δεν ήτανε μόνο αυτή. Ο καθηγητής τωναρχαίων ελληνικών ο Μιχάλης Αναστασίου-ξαδελφος του Καζαντζάκη- δεν μας άφηνε μόνο με τα εις μι ρήματα και δυο σελίδες από την Αντιγόνη να μάθουμε απ' έξω. Μας διάβαζε από μετάφραση όλη την τραγωδία και ξέκλεβε λίγη ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μας διαβάσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Πέερ Γκυντ του Ίψεν.

    Οι δάσκαλοι, αυτοί είναι το παν για το σχολείο. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για ν' αρχίσω να επισκέπτομαι τα σχολεία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να κουβεντιάσω με τα παιδιά.

    Kι όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεταισε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου .Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους.Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας. Σ΄ένα νησί, είχαεπισκεφτεί ένα σχολείο, την έκτη τάξη Δημοτικού. Και τι δεν έκαναν αυτά τα παιδιά. Έπαιζαν σκηνές ολόκληρες από τα βιβλία μου, είχαν γράψει δικές τους σκέψεις, ως και τραγούδια είχαν γράψει σχετικά με τα βιβλία, τα τραγουδούσε μια μικρή χορωδία που μαέστρος ήταν ο δάσκαλος.

    Ένας πολύ χαρούμενος δάσκαλος με ολοφάνερη την αγάπη του για τα παιδιά. Πριν αποχαιρετήσω τα παιδιά τα συγχάρηκα για τη δουλειά που είχανε κάνει μα είπα ακόμα πως τους συγχαίρω και για τον εξαίσιο δάσκαλό τους. Τότε σηκώθηκε ένα αγόρι και μου λέει: Μας άξιζε όμως. Όταν βγήκαμε από την τάξη ρώτησα το παιδί. Γιατί είπες πως σας άξιζε ένας τέτοιος δάσκαλος; Και τότε εκείνο, μου διηγήθηκε μια απίστευτη ιστορία. Από την αρχή του χρόνου ως τις γιορτές, είχαν έναν δάσκαλο που φοβόταν τα μικρόβια, δεν άγγιζε την κιμωλία να γράψει στο πίνακα, ούτε τα τετράδιά τους, κι έβαζε τα ίδια τα παιδιά να γυρίζουν τα φύλλα κι αν κάποιο τον άγγιζε κατά λάθος, έβαζε τις φωνές κι έφευγε από την τάξη. Τα παιδιά είχαν πέσει όλα σε κατάθλιψη κι όταν ήρθε ο καινούργιος δάσκαλος, έκανε μέσα σ' ένα μήνα όλη την τάξη χαρούμενη και τα παιδιά με χαρά έκαναν χίλια δυο πράγματα μαζί του.

    Ας αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας, ας αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους. Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιάαποκτούν κι' αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.

    Δεν θ' άξιζε λοιπόν ένα φωτοστέφανο για τον δάσκαλο; 'Αραγε θα βρεθεί ποτέ χέρι να του το φορέσει;

  • H 'Αλκη Ζέη είναι συγγραφέας για παιδιά και μεγάλους

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2016 - 18:32:46 UTC