Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια, στη Ρόδο
  • [02] ΝΔ: Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά
  • [03] Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με αφορμή την «Αυγή»
  • [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης, που χάθηκε στις πλημμύρες
  • [05] «Η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά»: Ξεκίνησε στο Ρίο η γιορτή του Παραολυμπιακού Αθλητισμού
  • [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία
  • [07] Άρθρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

  • [01] Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια, στη Ρόδο

    Με βασικά θέματα τις περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τις συνέργειες και τις πρωτοβουλίες, στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, που μπορούν να αναληφθούν για να σταθεροποιηθεί η περιοχή, ξεκινά σήμερα στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που επιχειρεί να γεφυρώσει τον ευρωπαϊκό και αραβικό κόσμο και να δημιουργήσει το έδαφος για στενότερη συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή.

    Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί στη σημασία της συνάντησης των συμμετεχόντων χωρών, στην αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση όλων στη νευραλγική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει ακανθώδη προβλήματα που διαρκώς μεγεθύνονται και θα τονίσει την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις με επιστέγασμα η πρώτη αυτή Διάσκεψη της Ρόδου να γίνει ένας μόνιμος θεσμός διαλόγου ειρήνης και ασφάλειας για όλη την περιοχή.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης αρχίζουν στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν στις 17:30, ενώ αύριο θα αρχίσουν στις 09:30 και θα ολοκληρωθούν πριν από το μεσημέρι, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει προς τα ΜΜΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

    [02] ΝΔ: Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά

    Για εξαπάτηση, εμπαιγμό και πρόκληση κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου.

    Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως «ο κ. Κατρούγκαλος- μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ- παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν μάλιστα έως και το 40%», υπενθυμίζοντας πως «είναι ο ίδιος που- μαζί με τον κ. Τσίπρα- διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις τωρινές συντάξεις» και που «υπόσχονταν πως, όχι μόνον δεν θα κάνουν μειώσεις, αλλά θα δώσουν και 13η σύνταξη».

    «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [03] Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με αφορμή την «Αυγή»

    «Η ΝΔ , το κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά, που έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και δεν θα καταφέρει να τα αποπληρώσει μέχρι να γίνει πρόεδρός της ο εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα που έχει φεσώσει ακόμα και τους ιδιοκτήτες των γραφείων που ενοικίαζε στη Συγγρού, έχει το θράσος να κατηγορεί την εφημερίδα Αυγή για ύποπτες πρακτικές και αδιαφάνεια» αναφέρει απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ υπό τον τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    «Θα τους συνιστούσαμε περισσότερη προσοχή και μελέτη των ισολογισμών της εφημερίδας, του μετοχικού κεφαλαίου της Αυγής, καθώς και των στοιχείων για το δάνειό της που αποπληρώνεται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ στις επόμενες "επιχειρηματικές" του κινήσεις, αφού ο ίδιοςέχει μετοχές στον Κήρυκα Χανίων και χρωστά σε τράπεζα 700.000 ευρώ που δεν αποπληρώνονται. Όσο για τις οφσόρ, καλό είναι να απευθυνθεί στον στενό σύμβουλο του κ.Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τεχνογνωσία"» καταλήγει η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ.

    Η ΝΔ

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τυπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ειχε δηλωσει: "Σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και Μ.Μ.Ε., το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο"

    "Αποκαλύφθηκε ότι στην Αυγή, στο καθημερινό "Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως" και "λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ", όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    "Σήμερα ομολόγησαν ότι η Αυγή:

    - Έχει μέτοχο offshore που δεν ξέρουν ποιος είναι.

    - Πήρε δάνειο με μόνη εγγύηση την κυκλοφορία της.

    - Πήρε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Πήρε πολλαπλάσιες διαφημίσεις από τις τράπεζες, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.

    - Πήρε αγνώστου ύψους διαφήμιση από κρατικές ΔΕΚΟ.

    Σήμερα, αποδείχθηκε ότι, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, μια παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς μεταλλάσσεται διαγράφοντας την ίδια της την ιστορία.

    Οι συνεπείς αριστεροί πολίτες δεν θα την αναγνωρίζουν πια.

    Τη γνωρίζουν, όμως, όλοι οι Έλληνες", συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης, που χάθηκε στις πλημμύρες

    Άκαρπες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν μετά τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στον δήμο Θερμαϊκού εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.Στις έρευνες, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

    Ο σύζυγος της 53χρονης ήταν αυτός που επικοινώνησε χθες το πρωί με το Α.Τ. Μηχανιώνας και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν το προηγούμενο βράδυ, όταν και η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της.Το αυτοκίνητο της 53χρονης βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας, γύρω στις 5 χθες τα ξημερώματα, με τη γυναίκα να είναι άφαντη.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές της χώρας που έπληξε η κακοκαιρία.Αυτόανακοίνωσε την Τετάρτη απότην Καλαμάτα, όπου βρέθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας, μετα τησύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας.

    Ο κ. Τόσκαςεξήγγειλεάμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από τηθεομηνία. Ο αν. υπουργόςδήλωσε στοΑΠΕ -ΜΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο .Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

    Αποτίμηση της κατάστασης

    Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε τηχώρα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

    [05] «Η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά»: Ξεκίνησε στο Ρίο η γιορτή του Παραολυμπιακού Αθλητισμού

    Με τους Βραζιλιάνους να «απέχουν» από την τελετή έναρξης λόγω -προφανώς- ακριβών εισιτηρίων, που είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλά σημεία του θρυλικού Μαρακανά να είναιάδεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των 15ων Παροαλυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016». Πέραν τούτου, η τελετή ανέδειξε την κουλτούρα των Βραζιλιάνων, με πολύ μουσική, κέφι και φυσικά πολύ χορό, ενώ είχε ως κεντρικό μήνυμα πως «η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά», αναδεικνύοντας έτσι το θέμα της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

    Το καλωσόρισμα

    Εντυπωσιακό ήταν το καλωσόρισμα των διοργανωτών στους θεατές αλλά και στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το εναρκτήριο βίντεο είχε πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σερ Φίλιπ Κρέιβεν, ο οποίος σε μια διαδρομή από τον Στόουκ Μάντεβιλ (εκεί όπου γεννήθηκε η ιδέα των Αγώνων) έως το Ρίο ακολουθεί μια διαδρομή μέσα από χρώματα, χαμόγελα, μουσική, χορό, γεύσεις και πολύ χαρά. Ο πρόεδρος της IPC, με φυσική παρουσία πλέον, έδωσε το σύνθημα για την αντίστροφη μέτρηση, ενώ στη συνέχεια ο Άαρον Γουίλζ, ένας αθλητής των extreme sports που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, κατέβηκε μια ειδικά διαμορφωμένη ράμπα με μεγάλη ταχύτητα και περνώντας μέσα από ένα ειδικό πάνελ έστειλε το μήνυμα ότι η αναπηρία είναι απλώς η αρχή της δημιουργίας πραγμάτων και καταστάσεων που δεν μπορεί να ζήσει ένας αρτιμελής.

    Ο κύκλος της σάμπα

    Ο επτάχρονος Πεντρίνιο ντα Σερίνα, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς της βραζιλάνικης μουσικής, έδωσε το σύνθημα για τον «κύκλο της σάμπα». Ένας κύκλος με πολύ μουσική, πολύ χορό και πολύ ενθουσιασμό, κύρια γνωρίσματα της βραζιλιάνικης κουλτούρας, την οποία οι διοργανωτές φρόντισαν να παρουσιάσουν και κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ώρα για παραλία

    Οι παραλίες του Ρίο είναι πασίγνωστες. Το υγρό στοιχείο, σε συνδυασμό με την άμμο, βρίσκονται στην κουλτούρα των Βραζιλιάνων, οι οποίοι έχουν τις παραλίες σαν το δεύτερό τους σπίτι. Για διασκέδαση αλλά και άθληση. Και οι διοργανωτές φρόντισαν να βάλουν κι αυτό το στοιχείο στην τελετή έναρξης, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Βραζιλιάνο Παραολυμπιονίκη των 15 μεταλλίων στην κολύμβηση, Ντάνιελ Ντίας. Σε μια ψηφιακή πισίνα με κρυστάλλινα νερά, ο Ντίας κολυμπάει ελεύθερο, πριν κάνουν την είσοδό τους πολύχρωμες μπάλες αλλά και διάφοροι «λουόμενοι» με πολύχρωμες ομπρέλες που συμμετέχουν σε διάφορα σπορ (βόλεϊ, σέρφινγκ) για να βάλουν τους θεατές σε ένα πιο παιχνιδιάρικο κλίμα. Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν και άνθρωποι που βρίσκονται σε καρότσι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές να περάσουν το μήνυμα ότι οι θάλασσες και οι παραλίες είναι για όλους.

    Η είσοδος της σημαίας και η παρέλαση

    Η βραζιλιάνικη σημαία μπήκε στο γήπεδο στα χέριατηςΡοσεάν Μίκολις, κόρη του Άλντο Μίκολις, του πρωτεργάτη για τη διάδοση του Παροαλυμπιακού Κινήματος στην Βραζιλία. Με τον μαέστρο Ζοάο Κάρλος Μάρτινς στο πιάνο για τον εθνικό ύμνο αλλά και τα πυροτεχνήματα να κάνουν τη νύχτα μέρα, παρέλασαν οι αποστολές. Κάθε ένας από τους εθελοντές που συνόδευαν τις χώρες κατά την είσοδό τους στο Μαρακανά, κρατούσε ένα κομμάτι από ένα τεράστιο παζλ, το οποίο όταν ολοκληρώθηκε παρουσίαζε μια καρδιά να χτυπάει, σχεδιασμένη από τον Βικ Μουνίζ και με moto ότι η «η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά».

    Ο Αλ Χουσείν, ο Σύρος πρόσφυγας που ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα, μπήκε πρώτος στο στάδιο κρατώντας τη σημαία των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών, η οποία δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής προς την IPC. Η υπόλοιπη παρέλαση έγινε με αλφαβητική σειρά (με το πορτογαλικό αλφάβητο), με την Ελλάδα να μπαίνει στο Μαρακανά έχοντας σημαιοφόρο τον Παραολυμπιονίκη του μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Σε μικρή απόσταση ο πρόεδρος της ΕΠΕ και αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Γιώργος Φοντουλάκης και αμέσως μετά οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές και οι συνοδοί τους. Την τεράστιαελληνική σημαία που κυριαρχούσε στην παρέλαση της ελληνικής ομάδας κρατούσαν η υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής, Σάσα Γκούφα, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Άρης Πανανός μαζί με τον γιο του καιΠαροαλυμπιονίκη στο Μπότσια, Νίκο Πανανό αλλάκαι οι αθλητές Κέλλυ Λουφάκη, Πασχάλης Κουλούμογλου, Θανάσης Μπαράκας, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Δωροθέα Ποιμενίδου, Στέλλα Σμαραγδή και Στέφανος Διαμαντής.

    Η ώρα των ομιλιών

    Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Κάρλος Άρθουρ Νούζμαν ο οποίος καλωσόρισε τους αθλητές και τους συνοδούς τους στο Ρίο κάτι που έκανε λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος της IPC, Σερ Φίλιπ Κρέιβεν. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε... βιαστικάο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, λόγω των εντονότατωναποδοκιμασιών προς το πρόσωπό του.

    Απόλυτο σκοτάδι

    Περισσότεροι από 400 ηθοποιοί-χορευτές με μπαστούνια που διέθεταν ειδικό φωτισμό, μετέτρεψαν το απόλυτο σκοτάδι που είχε δημιουργηθεί στο Μαρακανά, σε μέρα. Οι ηθοποιοί, σε μια προσπάθεια να δείξουν τις μοναδικές ικανότητες των τυφλών αλλά και των ανθρώπων με μειωμένη όραση, δημιούργησαν με απόλυτο συγχρονισμό ένα τεράστιο μάτι στο κέντρο της αρένας.Οι Ρενάτα και Όσκαρ, δύο Βραζιλιάνοι τυφλοί χορευτές συγκίνησαν τους πάντες με τις χορευτικές τους ικανότητες, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορείς να αναπτύξεις μια νέα αίσθηση, εάν χάσεις τη μία από τις πέντε που διαθέτει ο άνθρωπος.

    Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου, διαφορετικός αλλά ίσος!

    Οι χορευτές παρουσίασαν στην αρένα του Μαρακανά μια παραλλαγή του «Ανθρώπου του Βιτρούβιου», του διάσημου σχεδίου του Λεονάρντο ντε Βίντσι. Ο Κανόνας των Αναλογιών όπως ονομάζεται το σχέδιο και το κείμενο του ντα Βίντσι παρουσίαζε χορευτές να έχουν την στάση του άνδρα που απεικονίζεται στο σχέδιο αλλά με σταδιακές σωματικές μετατροπές. Μετατροπές που όμως σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την ισότητα των ανθρώπων.

    Η είσοδος της Παραολυμπιακής σημαίας

    Γονείς με τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματαμπήκαν στο στάδιο κρατώντας τη σημαία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ενώ τον όρκο για τους αθλητές, τους διαιτητές και τους προπονητές έδωσαν οι σπρίντερ Τερεζίνα Γκουιλχερμίνα, ηδιαιτητής μπότσια Ρακέλ Ντάφρε ντε Αροσέλας και ο προπονητής στίβου Αμαουρί Βερισίμο.

    Το άναμα του βωμού

    Ο Αντόνιο Ντελφίνο ντε Σόουζα, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών υποχρεώθηκε σε ακρωτηριασμό του χεριού του, μπήκε στο στάδιο με την φλόγα. Υπό δυνατή βροχή, την παρέδωσε στην Μαρσία Μαλσάρ (σ.σ. λόγω της νεροποντήςείχε ένα μικρό ατύχημα το οποίο κατάφερε να το ξεπεράσει πολύ γρήγορα αποσπώντας το έντονο χειροκρότημα των θεατών)και εκείνη με τη σειρά της στην Άντρια Ρόκα Σάντος, αθλήτρια με προβλήματα όρασης. Η Ρόκα Σάντος παρέδωσε την φλόγα στον κάτοχο των περισσοτέρων μεταλλίων σε παραολυμπιακούς αγώνες για λογαριασμό της Βραζιλίας και συγκεκριμένα 13, έξι εκ των οποίων χρυσά, Τσοντοάλντο Σίλβα. Για τον Σίλβα, οι αγώνες του Ρίο θα είναι και οι τελευταίοι, αφού έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση αμέσως μετά. Το σκηνικό που είχε στηθεί στο Μαρακανά για το άναμα του βωμού, παρέπεμπε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ανάπηρος. Όμως ως δια μαγείας, τα απροσπέλαστα σκαλοπάτια που ήταν στον δρόμο της, έγινε ένας βατός διάδρομος που τουεπέτρεψε να βρεθεί στην κορυφή του βωμού προκειμένου να τον ανάψει.

    [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές της χώρας που έπληξε η κακοκαιρία.Αυτόανακοίνωσε την Τετάρτη απότην Καλαμάτα, όπου βρέθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας, μετα τησύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας.

    Ο κ. Τόσκαςεξήγγειλεάμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από τηθεομηνία. Ο αν. υπουργόςδήλωσε στοΑΠΕ -ΜΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο .Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

    Αποτίμηση της κατάστασης

    Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε τηχώρα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

    Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στον νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

    Ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτηςστη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

    «Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή.«Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.

    [07] Άρθρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έπιασε τα 90 χρόνια παρουσίας και τις 81 διοργανώσεις. Θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει και μία δεσποινίδα ετών 81, κυρίως για την προσπάθειά της κάθε χρονιά να φαντάζει φρέσκια, νέα και μέσα στις εξελίξεις. Ο Σεπτέμβριος ήταν συνδεδεμένος με τη ΔΕΘ και τις εξελίξεις στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό. Ωστόσο, η ΔΕΘ ήταν και είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Είναι αυτή που σηματοδοτεί, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, φιλοξενεί άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, μεταξύ άλλων, στο Πρακτορείο υπάρχουν άρθρα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

    81η ΔΕΘ κέντρο ανάπτυξης και πολιτικού διαλόγου

    Του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

    Εδώ και εννιά δεκαετίες η ΔΕΘ έχει καταφέρει να είναι πολλά παραπάνω από μια έκθεση στενά εμπορικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας θεσμός που η αίγλη του ξεπερνά τα σύνορα της πόλης αλλά και της χώρας.

    Στην πορεία των ετών, η ΔΕΘ καταφέρνει να γίνεται το σημείο συνάντησης των νέων ιδεών, της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Γίνεται όμως και ο δίαυλος επικοινωνίας με το εξωτερικό. Με τους γείτονες μας στα Βαλκάνια, αλλά και πέρα από αυτά.

    Η ΔΕΘ όμως, έχει πάντα και ξεχωριστή πολιτική σημασία. Φέτος λοιπόν, η 81η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η ανάκαμψη όμως δεν έρχεται μόνη της. Η ανάπτυξη, όπως και η ύφεση δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών.

    Η επιδίωξη μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις.

    Έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από την επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια αναβαθμισμένης σημασίας περιοχή.

    Το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή. Να μιλήσουμε για το όραμα μας για την Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα που ανακάμπτει, την Ελλάδα που ανασυντάσσεται.

    Το στοίχημα του μέλλοντος είναι ακόμα ανοιχτό. Στο χέρι μας είναι αυτή τη φορά, να το κερδίσουμε.

    Η σημασία του θεσμού της ΔΕΘ

    Του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

    Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα καταξιωμένο θεσμό, που επιβεβαιώνει και αναδεικνύει, σταθερά και διαχρονικά, το επιχειρηματικό πνεύμα, που διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες και κάθε Έλληνα. Στα 90 χρόνια της ιστορίας της, έχει χτίσει γέφυρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή. Είναι ζωντανή έκφραση της επιχειρηματικότητας που επενδύει, με ανταγωνιστικότητα και δημιουργικότητα, στην εξωστρέφεια και ανοίγεται σε νέες αγορές.

    Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στη φετινή 81η ΔΕΘ επαναφέρεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας με την Ρωσία. Μια πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία για το μέλλον των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο λαών.

    Γεγονός, επίσης είναι ότι η ΔΕΘ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η ετήσια κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση δίνουν το στίγμα της θέσης και της πορείας της χώρας μας. Κι αφήνουν, ταυτόχρονα, ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο που τίθεται τελικά με απόλυτη διαύγεια στην κρίση του ελληνικού λαού.

    Η ΔΕΘ αποτελεί, τέλος, ετήσια αναφορά στην μεγάλη προσφορά και την ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας στην προοπτική της χώρας μας στην ευρύτερη μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    Πρέπει να βρεθεί μια νέα ταυτότητα

    Του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης

    Έχει καταντήσει μονότονο. Εδώ και πολλά χρόνια το λέμε και το ξαναλέμε. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πάψει να είναι ένα χαρμάνι πολιτικού και εμπορικού γεγονότος. Η Διεθνής Έκθεση είναι καθαρά ένα οικονομικό γεγονός. Πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται ένα σωρό εξαγγελίες, οι οποίες είναι απλά και μόνο ένα χάιδεμα ότι είμαστε συμπρωτεύουσα. Και, παράλληλα, όλη αυτή η ιστορία να διανθίζεται από μία σειρά διαδηλώσεων από ομάδες ανθρώπων, ομάδες εργαζομένων, που, προφανώς, διαμαρτύρονται για τα προβλήματά τους, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει η κυκλοφορία στην πόλη για 3-4 μέρες. Διαλύεται το εμπορικό κέντρο της πόλης. Έχω πει, μάλιστα, κάποια στιγμή, να μην έρθει ο Σαμαράς, όταν ήταν πρωθυπουργός. Τι κάνει ο πρωθυπουργός που έρχεται στην πόλη; Έχει άπειρες ευκαιρίες να έρθει και να συζητήσει.

    Ως Δήμος υποστηρίζουμε την πρόταση της ΔΕΘ να δημιουργηθεί ένα Βαλκανικό Φόρουμ, το οποίο θα διεξάγεται σε έναν χώρο εκτός του κέντρου πόλης κι εκεί να συζητούνται πράγματα που να αφορούν την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

    Παλιά η ΔΕΘ ήταν ένα τεράστιο πανηγύρι. Μέσα στη ΔΕΘ πουλιόταν ένα σωρό πράγματα. Η Έκθεση ήταν και μία ευκαιρία τότε, πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς παίρναμε μπουκάλια ουίσκι. Ήταν αφορολόγητο εκεί και μετά, λίγα λίγα, τα βγάζαμε έξω και τα πουλούσαμε. Δεν λέω βέβαια να επανέλθουμε σ' αυτά.

    Η Έκθεση δεν είναι αυτό που ήταν παλιά. Πρέπει να βρεθεί μία νέα ταυτότητα για την Έκθεση. Κι αυτό είναι δουλειά και της Έκθεσης και των φορέων της πόλης.

    Σε όλο τον κόσμο, οι γενικές εκθέσεις έχουν εξελιχθεί σε ειδικές εκθέσεις. Η ΔΕΘ πρέπει να γίνει μία πραγματικά διεθνής έκθεση. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το κυριότερο είναι να καθίσουν κάτω όλοι οι φορείς και να δούμε τι γίνεται μ' αυτές τις κλαδικές εκθέσεις και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ΔΕΘ.

    Οι αναμνήσεις από τις παλιές εκθέσεις είναι πράγματα που πέρασαν και δεν ξαναγίνονται. Δεν έχουμε λόγο να αναπολούμε τα παλιά. Το θέμα είναι να βρούμε τι καινούργιο πρέπει να γίνει τώρα για να πάρει η Έκθεση μια νέα στροφή. Δεν είμαι σίγουρος πια ότι θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της πόλης.

    Να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

    Του Απόστολου Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

    Η μεγάλη πρόκληση, στη νέα πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, είναι μέσα από την ανάδειξη των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας και την προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, η έμφαση στην καινοτομία, η ανάπτυξη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, η προσέλκυση επισκεπτών, εκθετών και επενδυτών, καθώς και η προώθηση νέων επιχειρηματικών συμφωνιών είναι οι κοινές προτεραιότητες για τη ΔΕΘ και την εθνική μας οικονομία.

    Εκκρεμεί όμως, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και βασικό ζητούμενο για τη νέα ΔΕΘ και αυτό δεν είναι άλλο, από τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της μέσω ΣΔΙΤ ώστε να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες, διεθνείς εκθεσιακές προδιαγραφές και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκθετών και των επισκεπτών. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό κέντρο βασισμένο σε σύγχρονα πρότυπα, που να έχει ορίζοντα δεκαετιών, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και οι όμορες βαλκανικές χώρες, που σήμερα επενδύουν στη δημιουργία νέων εκθεσιακών υποδομών, διεκδικώντας τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εκθεσιακή δραστηριότητα.

    Σε παράλληλο επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλες εκθέσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις. Το οδικό δίκτυο της περιοχής μας, αλλά και το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το Μετρό, για τα οποία την ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση, είναι έργα κομβικά που θα αλλάξουν την ταυτότητα της πόλης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 6:32:42 UTC