Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To Εργατικό Κόμμα θα επανεκλέξει αρχηγό του τον Τζέρεμι Κόρμπιν - κι ας μην τον θέλουν οι Βρετανοί
  • [02] Αντ. Σαμαράς για τη θεομηνία: Είναι πραγματική τραγωδία, αλλά έχουμε περάσει πιο δύσκολα
  • [03] Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων
  • [04] Συνάντηση του ΠτΔ με καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου
  • [05] Εκπρόσωποι από την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αμερική μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών
  • [06] Αλ. Τσίπρας στην ομάδα των Παραολυμπιακών: Οι ευχές όλης της Ελλάδας και οι δικές μου είναι μαζί σας
  • [07] Άρθρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [08] Έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του νέου Προέδρου της Βραζιλίας
  • [09] Παρά την προσβολή, ο Ομπάμα είχε μια άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων
  • [10] ΗΠΑ: 70χρονος προτίμησε τη φυλακή από τη γυναίκα του
  • [11] Η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να καταργήσει τις βίζες για τους υπηκόους της Τουρκίας
  • [12] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας
  • [13] Αθωώθηκε ο διάσημος πιανίστας Φάζελ Σάι που είχε κατηγορηθεί για «προσβολή θρησκευτικών αξιών»
  • [14] Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τη θεομηνία
  • [15] Στο έλεος των πυρκαγιών Πορτογαλία και Ισπανία

  • [01] To Εργατικό Κόμμα θα επανεκλέξει αρχηγό του τον Τζέρεμι Κόρμπιν - κι ας μην τον θέλουν οι Βρετανοί

    του Steven Erlanger *

    Ένα πρόσφατο υποτιθέμενο σκάνδαλο για τις θέσεις σε ένα τρένο δείχνει τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία. Ο αρχηγός του Τζέρεμι Κόρμπιν γύρισε ένα βίντεο που τον δείχνει να κάθεται στο δάπεδο του τρένου, να διαμαρτύρεται ότι δεν υπήρχαν άδειες θέσεις και να ζητά την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων. Η Virgin Trains, που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους, έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν ότι ο Κόρμπιν πέρασε μπροστά από πολλές άδειες θέσεις και, αφού γύρισε το βίντεό του, κάθισε σε μια από αυτές για το υπόλοιπο ταξίδι.

    Το ότι επικρατεί πολυκοσμία σε πολλά από τα ιδιωτικοποιημένα τρένα της Βρετανίας, ιδιαίτερα στη νότια Αγγελία, είναι αδιαμφισβήτητο. Το επεισόδιο αυτό όμως αποτέλεσε άλλο ένα σύμπτωμα της κρίσης που αντιμετωπίζει το Εργατικό Κόμμα. Η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλή και ανάμεσα στον αρχηγό και τους βουλευτές έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

    Παρ?όλα αυτά, τα μέλη του κόμματος αυξάνονται. Τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί στους Εργατικούς άλλα 300.000 μέλη. Το κόμμα έχει σήμερα 500.000 μέλη, περισσότερα από τα μέλη όλων των άλλων βρετανικών πολιτικών κομμάτων μαζί.

    Αυτή η αντίφαση βρίσκεται στο επίκεντρο των διλημμάτων του Εργατικού Κόμματος. Ο Κόρμπιν, ένας άνθρωπος της άκρας Αριστεράς που θέλει να επανεθνικοποιήσει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και να καταργήσει τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρεί το ΝΑΤΟ μια επιθετική και ξεπερασμένη Συμμαχία. Με την αντισυστημική του ρητορική, έχει ξαναφέρει στο κόμμα πολλούς νέους και πολλούς σκληροπυρηνικούς της Αριστεράς που το είχαν εγκαταλείψει επί ηγεσίας Τόνι Μπλερ.

    Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν θα χάσει καθαρά στις επόμενες εκλογές και το ποσοστό του θα είναι μικρότερο από εκείνο του Μαϊου του 2015. Στις εκλογές εκείνες, το κόμμα σχεδόν εξαφανίστηκε στη Σκοτία, ενώ σε όλη τη Βρετανία κέρδισε μόλις 232 έδρες, έναντι 258 το 2010. Ηταν η χειρότερη επίδοση από το 1983, όταν ηγέτης του κόμματος ήταν ο Μάικλ Φουτ. Η πολιτική του τελευταίου μοιάζει πολύ μ?εκείνη του Κόρμπιν.

    Οι βουλευτές που επέζησαν της καταστροφής του 2015 βλέπουν με μεγάλη ανησυχία την πορεία του κόμματος υπό τον 67χρονο Κόρμπιν, η εκλογή του οποίου στην ηγεσία ήταν απροσδόκητη. Ο Κόρμπιν είχε αδύναμους αντιπάλους και επωφελήθηκε της ψήφου των νέων μελών του κόμματος.

    Ο ηγέτης των Εργατικών πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1983 και βρισκόταν πάντα στο περιθώριο του κόμματος. Θερμός υποστηρικτής του Ούγκο Τσάβες και επίμονος επικριτής του Ισραήλ, ο Κόρμπιν ασκούσε πάντα πίεση για την αύξηση των δαπανών υπέρ των φτωχών. Και ενώ στην προεκλογική εκστρατεία για το πρόσφατο δημοψήφισμα το Εργατικό Κόμμα ήταν καθαρά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ο Κόρμπιν κράτησε αμφιλεγόμενη στάση.

    Σύμφωνα με τον πρώην σκιώδη υπουργό Οικονομικών Εντ Μπολς, η ηγεσία του Κόρμπιν είναι μια «αριστερή ουτοπική φαντασίωση, χωρίς καμιά σχέση με την πραγματικότητα των ανθρώπων». Όταν αρνείσαι να ακούς το εκλογικό σώμα, σημειώνει ο Μπολς στην αυτοβιογραφία του, δεν μπορείς να νικήσεις τις εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μπερδεύεις τις κραυγές των υποστηρικτών σου με τις απόψεις της κοινής γνώμης.

    Πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη οργάνωσης που χαρακτηρίζει τον Κόρμπιν, καθώς και για την άρνησή του να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Στις κρίσιμες στιγμές, λένε, δεν είναι διαθέσιμος και προτιμά να ασχολείται με τα χόμπι του: να καλλιεργεί λαχανικά και να φτιάχνει μαρμελάδες.

    Φοβούμενοι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, πολλοί Εργατικοί βουλευτές εξεγέρθηκαν και πίεσαν τον Κόρμπιν να παραιτηθεί. Αλλοι παραιτήθηκαν από τη σκιώδη κυβέρνηση κι άλλοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος. Όταν ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι μόνο τα μέλη του κόμματος μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη του, οι αντάρτες οδήγησαν το κόμμα σε νέες εκλογές για την ηγεσία του. Και συσπειρώθηκαν πίσω από τον 46χρονο Οουεν Σμιθ, που πρωτοεξελέγη βουλευτής το 2010 ύστερα από μια καριέρα ως ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος ενός φαρμακευτικού λόμπι.

    Ο Σμιθ θεωρείται ότι ανήκει στη «μετριοπαθή Αριστερά». Είναι όμως πιο αριστερός από τον Εντ Μίλιμπαντ, που έστρεψε το κόμμα προς τα αριστερά προτού χάσει τις περυσινές εκλογές και παραιτηθεί. Στα ντιμπέιτ με τον Κόρμπιν δεν τα πήγε άσχημα. Η εισροή νέων μελών, όμως, φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει στον Κόρμπιν μια άνετη νίκη. Και οι βουλευτές ανησυχούν ότι μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα δεχθούν πιέσεις στις περιφέρειές τους από πιο μαχητικούς υποστηρικτές του Κόρμπιν.

    Η μεγαλύτερη απειλή για το κόμμα πάντως, και ιδιαίτερα για τη μετριοπαθή του πτέρυγα, προέρχεται από τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών, που μειώθηκαν σε 600 από 650. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και 200 έδρες των Εργατικών, καθώς πολλές έδρες στην Ουαλλία και τη βορειοανατολική Αγγλία έχουν μικρούς πληθυσμούς. Σε πολλές έδρες, οι υποψήφιοι θα αποφασιστούν από την αρχή. Και εκεί, οι μετριοπαθείς φοβούνται ότι θα εκτοπιστούν από τους εξτρεμιστές.

    Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα σκαριά ένα φιλοευρωπαϊκό, κεντρώο κόμμα, που θα μπορούσε να προσελκύσει τόσο συντηρητικούς όσο και φιλελεύθερους. Το βρετανικό πολιτικό σύστημα, όμως, τιμωρεί το τρίτο κόμμα. Και όλοι θυμούνται τι συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1981 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιπυρηνική και αντιευρωπαϊκή πολιτική του Εργατικού Κόμματος. Ξεκίνησε καλά, στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τους Φιλελεύθερους και γρήγορα εξαφανίστηκε.

  • Ο Στίβεν Ερλάνγκερ είναι ανταποκριτής των New York Times στη Βρετανία

    (Πηγή: New York Times)

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Αντ. Σαμαράς για τη θεομηνία: Είναι πραγματική τραγωδία, αλλά έχουμε περάσει πιο δύσκολα

    Είναι πραγματική τραγωδία, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, τόνισε με δηλώσεις του, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που περιόδευσε σε γειτονιές της Καλαμάτας που χτυπήθηκαν από τηθεομηνία.

    Ο κ. Σαμαράς συνοδευόμενος από τον ανττην θεομηνία.ιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά και την πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, επισκέφθηκε το βράδυ πολλές γειτονιές και σπίτια στην πόλη της Καλαμάτας που δοκιμάστηκαν από την φονική κακοκαιρία και συνομίλησε με κατοίκους που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τις λάσπες και να περισώσουν ότι μπορούσαν από τις περιουσίες τους, που καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά.

    Ο πρώην πρωθυπουργός σε δήλωσή του ολοκληρώνοντας την περιοδεία του ανέφερε ότι, «περπάτησα από την Αθηνών μέχρι το Φραγκοπήγαδο, είναι πραγματική τραγωδία. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Μιλάμε για ανθρώπινες τραγωδίες. Πρέπει να δει κανείς τι χρειάζεται να γίνει πρώτον για να μην ξανασυμβεί, άρα να υπάρχουν αγωγοί για τα όμβρια ύδατα. Πρέπει να γίνουν από τους δήμους από τους κατάλληλους φορείς. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν γρήγορα, άμεσα, αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να έρθουν και από τα ταμεία του κράτους κι αν δεν έχουν υπάρχει η Ευρώπη, εγώ από το πρωί έχω επικοινωνήσει με ευρωβουλευτές να κάνουν κι έκαναν παρέμβαση στην Ευρώπη, για να πάρουν οι άνθρωποι αποζημιώσεις. Να μην χαθεί η εμπιστοσύνη τους να ξαναφτιάξουν το μαγαζάκι τους, την οικοσκευή τους. Από εκεί και πέρα, εδώ στη Μεσσηνία κι ιδιαίτερα στην Καλαμάτα έχουμε περάσει πάρα πολλά και σήμερα και παλιότερα, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε τη μεγάλη καταστροφή. Πρέπει να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

    Το πρωί κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Καλαμάτα και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας που επλήγησαν από την θεομηνία.

    [03] Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων

    Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει σε μία ή δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών και να στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις υπουργών για τον χρόνο των εκδόσεων, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν την πρώτη επιστροφή της Αθήνας στις αγορές από το 2014.

    «Θα μπορούσε να είναι μία ή δύο μικρές σε μέγεθος εκδόσεις για να δοκιμάσουμε τα νερά και να έχουμε κάποια τιμολόγηση», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να αναφερθεί στη διάρκεια των ομολόγων ή άλλες λεπτομέρειες. «Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την ένταξη των ομολόγων μας στο QE και τη μείωση των αποδόσεων που πιθανότατα θα ακολουθήσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Η συζήτηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προχωρά και εξετάζουμε μία μετατόπιση από το κυμαινόμενο επιτόκιο σε ένα σταθερό επιτόκιο για μέρος του χρέους μας».

    [04] Συνάντηση του ΠτΔ με καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου

    Η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον Ευρωπαϊκό της δρόμο, παρά την κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Συμβουλίου Αντιπροσώπων της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης και του Προγράμματος Πρακτικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

    Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, παρά τις θυσίες που έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός θα συνεχίσει τον ευρωπαϊκό του δρόμο και εκτίμησε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο θα προοδεύσει αλλά στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα συμβάλει ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κρίση που και εκείνη έχει μπροστά της.

    Ο Πρόεδρος, σημείωσε ότι δυστυχώς έχουμε υποτιμήσει στην Ευρώπη τη σημασία των θεσμών και της ενίσχυσής τους και τόνισε: «Δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη, στη νομισματική ένωση αλλά αυτό είχε ως συνέπεια και η Ένωση αυτή να μην προχωρήσει όσο θα΄ πρεπε, αλλά και το δημοκρατικό κενό της ΕΕ να παραμένει μεγάλο. 'Αρα είναι μια ευκαιρία να εξάρουμε πόσο σημαντικό είναι οι κανόνες δικαίου, οι θεσμοί γενικότερα, το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, να πρωταγωνιστήσει στην όλη πορεία, όπως είπα πριν, και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης αλλά και της ένταξης των λοιπών χωρών της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την κατάλληλη προετοιμασία».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πυλώνα της Ευρώπης, που θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί, ο κίνδυνος υπονόμευσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: πρώτον από την οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατρέψει ένα ζήτημα ελλείμματος σε ζήτημα δημόσιου χρέους στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό των κρατών μελών διευρύνοντας τις ανισότητες, και να υποσκάπτοντας το Κοινωνικό Κράτος, και δεύτερον από την κρίση Ανθρωπισμού, εξαιτίας του Προσφυγικού.

    Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει την Ευρώπη και εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει τα αντανακλαστικά Ανθρωπισμού τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση και που αποτελούν την ίδια τη βάση του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ευρώπη είναι μια Ένωση με επίκεντρο τον 'Ανθρωπο, ενώ καταδίκασε τις φοβικές νοοτροπίες ορισμένων κρατών-μελών -ευτυχώς λίγων-, όπως σημείωσε, οι οποίες αφυπνίζουν τους χειρότερους εφιάλτες που μας άφησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης του Προσφυγικού με όρους οι οποίοι όχι μόνο δεν υπονομεύουν τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά ενισχύουν τη σταδιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    [05] Εκπρόσωποι από την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αμερική μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

    Εκπρόσωποι από οκτώ πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της βόρειας και νότιας Αμερικής που έχουν έρθει αντιμέτωποι με προκλήσεις στη διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία σε σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν.

    Οι συναντήσεις, που θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο ημέρες, γίνονται στο πλαίσιο του δικτύου «100 Ανθεκτικές Πόλεις» («100 Resilient Cities»), που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller. Το δίκτυο έχει ως στόχο να κάνει τις πόλεις περισσότερο ανθεκτικές σε κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

    Επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας απο την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, το Αμάν, τη Ραμάλα, το Μεντεγίν, το Λος Άντζελες και το Μόντρεαλ αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ τους, καθώς και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εταιρειών. Σήμερα το 60% των 19,5 εκατ. προσφύγων όλου του κόσμου και το 80% των εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών ζουν στις αστικές περιοχές, επισήμανε κατά την έναρξη των εργασιών του δικτύου η επικεφαλής του Γραφείου Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων, Λενιώ Μυριβήλη. «Οι πόλεις είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή της υποδοχής και της ένταξης μεταναστών. Ωστόσο η αδυναμία να χειριστούμε τη σημερινή κρίση αντικατοπτρίζει όχι μόνο μια απειλή για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μια χαμένη ευκαιρία για τις πόλεις μας να βελτιώσουν τις υποδομές τους, τις υπηρεσίες τους και τα συστήματα διακυβέρνησής τους», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Αναφορικά με τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος Αθηναίων στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο κ. Παπαγιαννάκης εξήγησε ότι η κύρια πρόκληση είναι «να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και να ακούσουμε και τους πολίτες. Είναι ένα ερώτημα το πώς θα δημιουργήσουμε ισορροπία ανάμεσα στους πολίτες και τους πρόσφυγες».

    Ο δήμος Παρισιού βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, το πρώτο σε ένα μήνα και το δεύτερο για ευάλωτους μέχρι τα τέλη του έτους. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας του Παρισιού, Σεμπαστιέν Μερ, «η κύρια πρόκληση του δήμου για την προσφυγική κρίση είναι να προσφέρουμε ένα πρώτο χώρο υποδοχής με αξιοπρέπεια για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν το Παρίσι όχι ένα τελικό προορισμό, αλλά ενδιάμεσο προορισμό στο δρόμο τους για την Αγγλία. Σταματούν στο Παρίσι για λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, αλλά μέχρι τώρα μένουν στους δρόμους. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη δήμαρχο Παρισιού και τους πολίτες».

    Αναγκαία είναι, σύμφωνα με τον κ. Μερ, η ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς παρατηρητηρίου «που θα μπορέσει να προβλέψει τον αριθμό των προσφύγων που μετακινούνται. Ο στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε και να υπολογίσουμε εκ των προτέρων πόσοι πρόσφυγες θα φτάσουν το επόμενο διάστημα για να είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες υποδοχής». Όσον αφορά στην ενσωμάτωση, «το ζήτημα αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημά μας, καθώς το Παρίσι ήταν πάντα μια πόλη ενσωμάτωσης μεταναστών. Στην περίπτωση όσων θα χρειαστεί να μείνουν στη Γαλλία το πιο σημαντικό εμπόδιο είναι η γλώσσα. Είμαστε ήδη εξοπλισμένοι στο Παρίσι με εκπαιδευτικά προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τους συνήθεις, ας τους πούμε έτσι, μετανάστες, οπότε δεν ανησυχούμε για τη μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ενσωμάτωσή τους».

    Ο Σαντιάγκο Ουρίμπ Ρόκα ήρθε στην Αθήνα εκπροσωπώντας το Μεντεγίν, το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κολομβίας. Στη χώρα του, όπως μας εξήγησε, υπάρχει το μεγαλύτερο φαινόμενο εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, με οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένους σε μια χώρα 48 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να γλυτώσουν από τις εμφύλιες συγκρούσεις. Ειδικά το Μεντεγίν, είναι ένας από τους κύριους προορισμούς για τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Ρόκα, η πόλη έχει πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους οι 700.000 ήρθαν από άλλες περιοχές, κυρίως αγροτικές, τα τελευταία 20 χρόνια. «Είχαμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική για τους εκτοπισμένους και η πόλη μας είναι πολύ γνωστή για τις καινοτόμες προσεγγίσεις που ανέπτυξε για τη διαχείριση του φαινομένου, βασισμένες κυρίως σε πολιτικές μακροπρόθεσμης ένταξης των ανθρώπων και όχι απλά στην ανθρωπιστική υποδοχή τους. Για παράδειγμα δημιουργήσαμε μονάδα φροντίδας θυμάτων, νομίζω ότι ήμασταν ο πρώτος δήμος στη χώρα που το έκανε αυτό», λέει. Την ίδια ώρα χιλιάδες Αφρικανοί, Κινέζοι και Κουβανοί αντιμετωπίζουν την Κολομβία ως χώρα διέλευσης για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ένα από τα περάσματά τους είναι το Μεντεγίν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Παναμά. Ο δήμος, επισημαίνει ο κ. Ρόκα, αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τους μετανάστες να μετακινούνται με νόμιμους τρόπους, προκειμένου να μην πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων.

    Με την πολύπλευρη αυτή εμπειρία στις αποσκευές του, ο εκπρόσωπος του δήμου του Μεντεγίν υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες μας, για παράδειγμα μέσω της εκπαίδευσης, γιατί στο μέλλον η ανάπτυξη των πόλεών μας θα βελτιωθεί μέσω της ενσωμάτωσης αυτής της διαφορετικότητας. Και το Μεντεγίν είναι ένα παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί χωρίς αυτό τον πληθυσμό των εσωτερικά εκτοπισμένων δεν θα είχαμε αναγνωριστεί ως μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο αστικό μετασχηματισμό και μια από τις πόλεις με τους λιγότερους αποκλεισμούς στον κόσμο». «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα», συνεχίζει, «έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας γιατί χρειάζεται χρόνος για να μετατρέψεις αυτά τα φαινόμενα σε μια πολιτιστική μεταμόρφωση».

    Η επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας της πόλης του Μόντρεαλ, Λουίζ Μπραντέτ, περιγράφει τη δουλειά που έγινε στο δήμο της στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των προσφύγων, από τα τέλη του περασμένου χρόνου, όταν ο Καναδάς υποδέχτηκε 25.000 πρόσφυγες, και μετά. «Σύντομα καταλάβαμε ότι χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό όχι μόνο από τη Συρία αλλά και από όλο τον κόσμο, οπότε σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο γραφείο για την ενσωμάτωση των νεοαφιχθέντων, πρώτα από όλα για να τους βοηθήσουμε με το εμπόδιο της γλώσσας, γιατί για να βρει κάποιος δουλειά πρέπει να μιλάει γαλλικά. Αυτό το γραφείο θα συντονίζει όλες τις δράσεις τις σχετικές με την ενσωμάτωση των μεταναστών». Επίσης, ο δήμος βρίσκεται σε επαφή με τις εταιρείες, τις βιομηχανίες και τους άλλους εργασιακούς χώρους, «προκειμένου αν τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν την πραγματικότητα των νέων αφίξεων και να τους συνδέσουμε με τους πρόσφυγες».

    [06] Αλ. Τσίπρας στην ομάδα των Παραολυμπιακών: Οι ευχές όλης της Ελλάδας και οι δικές μου είναι μαζί σας

    "Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μία από τις στιγμές που αγγίζουν πιο καθαρά από όλες τις άλλες το ιδεώδες του αθλητισμού", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter με αφορμή την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

    Ταυτόχρονα, εκφράζει τις ευχές του αλλά και όλης της Ελλάδας για "καλή επιτυχία" στους αθλητές της ελληνικής ομάδας: "Οι ευχές όλης της Ελλάδας και οι δικές μου προσωπικά είναι μαζί σας. Καλή επιτυχία."

    [07] Άρθρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    «Η επιδίωξή μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μία ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις». Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του που φιλοξενεί το «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την 81η ΔΕΘ.

    Τονίζει δε ότι «έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης». Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στο free press του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε έναν γόνιμο διάλογο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Πρακτορείο», στέκεται, μεταξύ άλλων, στον καταξιωμένο θεσμό της ΔΕΘ, που «επιβεβαιώνει και αναδεικνύει, σταθερά και διαχρονικά, το επιχειρηματικό πνεύμα, που διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες και κάθε Έλληνα». Επισημαίνει δε ότι «η ΔΕΘ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η ετήσια κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση δίνουν το στίγμα της θέσης και της πορείας της χώρας μας. Κι αφήνουν, ταυτόχρονα, ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο που τίθεται τελικά με απόλυτη διαύγεια στην κρίση του ελληνικού λαού», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [08] Έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του νέου Προέδρου της Βραζιλίας

    Διαδηλωτές γιουχάισαν τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας καθώς και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων χθες Τετάρτη (τοπική ώραΒ· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), τις πρώτες επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους την 31η Αυγούστου.

    Διαδηλωτές στις εκδηλώσεις αυτές, αλλά και στις διαδηλώσεις που έγιναν σε πάνω από δέκα άλλες πολιτειακές πρωτεύουσες, φώναζαν συνθήματα όπως «έξω ο Τέμερ», ή «σφετεριστή».

    Η αστυνομία ανέφερε ότι στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, συμμετείχαν περίπου 600 άνθρωποι, αριθμός ιδιαίτερα μικρός εάν συγκριθεί με τα εκατομμύρια που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, που καθαιρέθηκε μετά την δίκη της στη Γερουσία.

    [09] Παρά την προσβολή, ο Ομπάμα είχε μια άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε μια σύντομη, άτυπη συνάντηση με τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε χθες Τετάρτη -δύο ημέρες αφότου ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων τον χαρακτήρισε δημόσια «πουτάνας γιο», προκαλώντας σάλο -σύμφωνα με αξιωματούχους των κυβερνήσεων των δύο χωρών.Η συνάντησή τους έγινε λίγο πριν από ένα δείπνο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Βιεντιάν, στο Λάος, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

    «Συναντήθηκαν σε έναν χώρο αναμονής, ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν. Δεν γνωρίζω πόση ώρα μίλησαν», είπε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Περφέκτο Γιασάι, δηλώνοντας «πολύ ευτυχής» που έγινε η συνάντηση.Σε μια επιγραμματική ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Ομπάμα «είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο Ντουτέρτε» στον χώρο αναμονής των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο του ASEAN πριν από το δείπνο, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν «αστεία».

    Ο Ομπάμα ακύρωσε την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα είχε με τον Ντουτέρτε την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου, μία ημέρα αφότου ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων αναφέρθηκε με υβριστικό τρόπο στον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων υποστήριξε πως η συνάντηση αποδεικνύει ότι η διμερής συμμαχία θα αντέξει. «Μπορούμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», καθώς η «σχέση ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ είναι ακλόνητη, πολύ ισχυρή», υποστήριξε.

    Η προεδρία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι ο Ομπάμα και ο Ντουτέρτε θα κάθονταν ο ένας πλάι στον άλλον στο δείπνο. Αυτό δεν συνέβη.

    [10] ΗΠΑ: 70χρονος προτίμησε τη φυλακή από τη γυναίκα του

    Ένας 70χρονος Αμερικανός, κάτοικος του Κάνσας, λήστεψε μια τράπεζα για να τον βάλουν φυλακή προκειμένου να... γλιτώσει από τη γυναίκα του, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη σε δικαστήριο αυτής της κεντρικής πολιτείας των ΗΠΑ.«Προτιμώ να είμαι στη φυλακή, παρά στο σπίτι», είπε ο Λόρενς Ριπλ στη σύζυγο του Ρεμέδιος, έπειτα από έναν καυγά που είχαν την Παρασκευή.

    Ο ηλικιωμένος άνδρας λίγη ώρα αργότερα μπήκε σε ένα υποκατάστημα τράπεζας στο Κάνσας Σίτι, όπου έδωσε σε ένα από τα ταμεία ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε πως οπλοφορούσε κι απαιτούσε να του δώσουν χρήματα.Αφού του δόθηκαν περίπου 3.000 δολάρια σε μετρητά, ο ληστής δεν έκανε καμιά προσπάθεια να διαφύγει -αντιθέτως, έμεινε μέσα στην τράπεζα, περιμένοντας να έλθουν αστυνομικοί να τον συλλάβουν. Εξήγησε στα όργανα της τάξης ότι δεν άντεχε πλέον τη συμβίωση με τη γυναίκα του.Τα κλοπιμαία επεστράφησαν στην τράπεζα και ο Ριπλ, όπως επιθυμούσε, φυλακίστηκε.

    [11] Η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να καταργήσει τις βίζες για τους υπηκόους της Τουρκίας

    Το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι βίζες για τους υπηκόους της Τουρκίας οι οποίοι ταξιδεύουν στη Ρωσία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή, είπε χθες Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Μεσκόφ.

    «Το ζήτημα δεν εξετάζεται προς το παρόν. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ακόμη μάλλον περίπλοκη, αν και, όπως γνωρίζετε, η ρωσική πλευρά ξανάρχισε τις πτήσεις τσάρτερ προς τη χώρα αυτή», δήλωσε ο Μεσκόφ στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη βούληση των τουρκικών αρχών ασφαλείας να συνεργαστούν με τις ρωσικές» υπηρεσίες ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος.

    [12] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

    Τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη και θα λειτουργήσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Η επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία των εξής πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas και Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Kύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Συνεργάστηκαν, επίσης, η ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

    Το ελληνικό περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας), Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του προέδρου του ΕΙΠ, Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου.

    Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα), S.Ye.Naryshkin. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Γιατί η Ελλάδα: πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», στην οποία έλαβαν μέρος οι Αρ. Μπαλτάς, Κ. Τσουκαλάς και Κ. Γαβρόγλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Παπανικολάου.

    Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, εκτός των προσκεκλημένων δημιουργών, οι εκδοτικοί οίκοι Εστία, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο και Πατάκης, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΕΙΠ στους Έλληνες εκδότες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, διά των εκπροσώπων τους, σε επαγγελματική συνάντηση με Ρώσους εκδότες, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ατις 14:00, στον χώρο της βιβλιοθήκης του ελληνικού περιπτέρου. Θα προηγηθεί, στις 11:30, παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου στο διεθνές επαγγελματικό φόρουμ που διοοργανώνουν οι Ρώσοι, από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της ομάδας για την πολιτική βιβλίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου, που φιλοξενεί μία επιλογή περίπου 600 εκδόσεων από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικών του πλούτου της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, όπως και των επιστημών και των τεχνών, αρχής γενομένης από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τον Διαφωτισμό και φτάνοντας μέχρι τον 20ό αιώνα και τις ημέρες μας. Στις βιβλιοθήκες του ελληνικού περιπτέρου θα παρουσιαστούν θεματικά νέοι τίτλοι, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις, που επελέγησαν με γνώμονα την προσέλκυση του ενδιαφέροντος, τόσο των Ρώσων εκδοτών, όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών της έκθεσης.

    [13] Αθωώθηκε ο διάσημος πιανίστας Φάζελ Σάι που είχε κατηγορηθεί για «προσβολή θρησκευτικών αξιών»

    Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε την Τετάρτη τον διάσημο πιανίστα Φάζελ Σάι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή των θρησκευτικών αξιών, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική περιπέτεια πολλών ετών η οποία είχε προκαλέσει και έντονες ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

    Ο 45χρονος Τούρκος πιανίστας, ένας μουσικός παγκοσμίου φήμης, είχε καταδικαστεί το 2013 σε φυλάκιστη 10 μηνών με αναστολή για σχόλια που είχε ανεβάσει στο Twitter, τα οποία θεωρήθηκαν "υβριστικά" για τις θρησκευτικές αξίες. Η ποινή αυτή επικυρώθηκε από το Εφετείο, τον ίδιο χρόνο, όμως τον Οκτώβριο του 2015 ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο που διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης.

    Το δικαστήριο αυτό απάλλαξε σήμερα τον Σάι από όλες τις κατηγορίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

    Ο Φάζελ Σάι, που είναι δηλωμένος άθεος και ασκεί κριτική στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας του, είχε αναρτήσει στο Twitter μια σειρά από σχόλια που αμφισβητούσαν την εικόνα του παραδείσου, όπως την θέλει η μουσουλμανική παράδοση. "Λέτε ότι χείμαρροι κρασιού ρέουν στον παράδεισο. Μήπως ο παράδεισος είναι ταβέρνα; Λέτε ότι στον παράδεισο υπάρχουν δύο ουρί (παρθένες γυναίκες) για κάθε πιστό. Μήπως ο παράδεισος είναι οίκος ανοχής;", έγραψε, επαναλαμβάνοντας στην ουσία στίχους του Ομάρ Καγιάμ, του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα.

    Σε μια αιχμηρή αναφορά του απέναντι στους ισλαμοσυντηρητικούς πολιτικούς, έγραψε επίσης ότι "όλοι οι ηλίθιοι, ο υπόκοσμος, οι γελοίοι και οι κλέφτες είναι επίσης πιστοί του Αλλάχ".

    Η συνήγορος του Σάι, η Μελτέμ Ακιόλ, υποστήριξε ότι το μόνο που έκανε ο πελάτης της ήταν να εκφράσει τις απόψεις του. "Δεν έγραψε άρθρο, ούτε πρόβαλε κάποια ταινία. Εξέφρασε τις απόψεις του και επανέλαβε με μηνύματα στο Twitter κάποιες επικριτικές απόψεις. Το γεγονός ότι γίνεται αυτή η δίκη, αυτό είναι η προσβολή", είπε η δικηγόρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.

    [14] Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τη θεομηνία

    Αμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από την θεομηνία εξήγγειλε την Τετάρτη από την Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε σύσκεψη για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

    Ο κ. Τόσκας δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο .

    Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές της χώρας που έπληξε η κακοκαιρία.

    Αυτόανακοίνωσε απότην Καλαμάτα, όπου βρέθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο αν. υπουργός Ν Τόσκας μετα την σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας.

    Στησύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και Υποδομών Ντίνα Νικολάκου, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

    Ακόμη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.

    Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

    Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς σήμερα στην Καλαμάτα, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.

    Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Λακωνίας και όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού Υποδομών και θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του Ευρώτα.

    Αυτή την ώρα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέπτεται πληγείσες περιοχές στον Πάμισο.

    Αποτίμηση της κατάστασης

    Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

    Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

    Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

    Ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

    «Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή.

    «Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.

    [15] Στο έλεος των πυρκαγιών Πορτογαλία και Ισπανία

    Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται, απειλώντας κατοίκους και τουρίστες.

    Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 2.000 δασοπυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 50 εστίες που μετέτρεψαν σε στάχτες χιλιάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης κι ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για τον μήνα Σεπτέμβριο κύμα καύσωνα.

    Μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Εθνικό Δρυμό Πενέντα Ζέρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σε δύο οικισμούς που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, τους Παραντέλα και Βαρζέα, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί πολίτες συνέδραμαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων με στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    «Οι φλόγες μας έχουν περικυκλώσει, οι στρατοχωροφύλακες ζήτησαν από τον σύζυγό μου κι εμένα να φύγουμε από το σπίτι μας, όμως αρνηθήκαμε» περιέγραψε στην πορτογαλική τηλεόραση η Έβα, 71 ετών, μια κάτοικος του Παραντέλα, που προσπάθησε να σβήσει την φωτιά χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα άρδευσης.

    «Οι βοσκότοποι κάηκαν, τα ζώα δεν έχουν τίποτα να φάνε. Πρόκειται για μια συμφορά για το φυσικό αυτό πάρκο ?το μοναδικό στην Πορτογαλία? τον τουρισμό» δήλωσε ο Χελντέρ Μπαρός, αντιδήμαρχος της κοινότητας Άρκος ντε Βαλντεβέζ, που έχει πληγεί σημαντικά.

    Τουλάχιστον 300 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν στο Μποτίκας, στη βόρεια Πορτογαλία, σήμερα όπου ξέσπασε άλλη μια πυρκαγιά. Παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από έναν οικισμό χθες το βράδυ.

    «Δύο ακόμη οικισμοί απειλούνται από τις φλόγες, τα μέσα που έχουν κινητοποιηθεί δεν επαρκούν» κατήγγειλε ο δήμαρχος Φερνάντο Γκουεϊρόγκα, σύμφωνα με τον οποίο 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης της κοινότητάς του μετατράπηκαν σε στάχτες.

    Έπειτα από μια σχετική ηρεμία το 2014 και το 2015, η Πορτογαλία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές, που έχουν ήδη κατακάψει, από τις αρχές του έτους, περισσότερα από 1.070.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης στην ηπειρωτική χώρα.

    Στην τουριστική νήσο της Μαδέρας, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις φωτιές τον Αύγουστο, 54.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

    Στη γειτονική Ισπανία, περίπου 390.000 στρέμματα δάσους κάηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και της 28ης Αυγούστου και, όπως και στην Πορτογαλία, οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 4:32:40 UTC