Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Δ. Αβραμόπουλο αύριο το πρωί
  • [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για την
  • [03] Είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ αναφέρει το υπ. Οικονομίας με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές NΔ
  • [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές όλης της χώρας
  • [05] Αλ. Τσίπρας και ¶. Μέρκελ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών στη Μπρατισλάβα

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Δ. Αβραμόπουλο αύριο το πρωί

    Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο, Πέμπτη, στις 10.00 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για την επίσκεψη της κινεζικής εταιρείας ALIBABA στην Ελλάδα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καθώς και για την επίσκεψη της κινεζικής εταιρείας ALIBABA στην Ελλάδα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον 650 και πλέον ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στη συνάντηση "και σε ένα από τα σπουδαιότερα εγχειρήματα εξωστρέφειας" όπως αναφέρεται σχετικά και "δεσμεύτηκε να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, η οποία εντάσσεται στην μεγάλη προσπάθεια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη".

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρει το επιμελητήριο, ήταν γνώστης της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί, κατά την τελευταία επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, συνάντηση του προέδρου της ALIBABA Τζακ Μα με τον κ. Τσίπρα, παρουσία και του κ. Χατζηθεοδοσίου.

    Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του πρόεδρου του Ε.Ε.Α. κ. Χατζηθεοδοσίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η άμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε τις θέσεις του Ε.Ε.Α. πάνω στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στην πολιτική επιδότησης της εργασίας που εξάγγειλε πρόσφατα το υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, καθώς και για τα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

    Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε στον πρωθυπουργό τα εξής θέματα:

    1. Το Ε.Ε.Α. εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην πρωτοβουλία ενεργητικής επιδότησης της απασχόλησης (εργασίας), πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν παραγωγικά, κονδύλια που διαφορετικά θα πήγαιναν στην κατανάλωση.

    2. Το σοβαρότερο θέμα σήμερα είναι το φορολογικό και ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρότεινε να θεσπιστεί φορολογικός νόμος στη βάση της αρχής «λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».

    3. Ζήτησε ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

    4. Το Ε.Ε.Α. έχει αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία, με μελέτες και έκδοση πορίσματος για την εναρμόνιση του Πτωχευτικού Δικαίου της Χώρας με βάση την ευρωπαϊκή πείρα καθώς και για την θέσπιση της «Δεύτερης Ευκαιρίας» για έντιμους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κρίση.

    5. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για χρηματοδότηση με 20 δισεκ. από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης επιχειρήσεως, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

    [03] Είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ αναφέρει το υπ. Οικονομίας με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές NΔ

    «Είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και να ξεκινήσει εντός του 2016 η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις ΕΣΠΑ που θα επιλεγούν». Αυτό σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν οχτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρει το υπουργείο, η ερώτηση θα απαντηθεί αρμοδίως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προκαταβολικά ωστόσο το υπουργείο δίνει τις εξής διευκρινίσεις:

    1) Η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ολοκληρωθεί. ¶μεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και για τις άλλες δράσεις. Επομένως, είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις που θα επιλεγούν να ξεκινήσει εντός του 2016.

    2) Σε πλήρη αντίθεση με τις αδιαφανείς διαδικασίες που είχαν καθιερώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει διασφαλιστεί για πρώτη φορά η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων. Οι δύο αξιολογητές κάθε πρότασης επιλέγονται ηλεκτρονικά με τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών και δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των υποψήφιων επενδυτών ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης. Επίσης, οι αξιολογητές δεν βαθμολογούν προτάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους ή από περιφέρειες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους χρηματοδοτικούς πόρους.

    3) Οι Επιτροπές Αξιολόγησης έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, επιβλέπουν και διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αξιολόγησης. Τα μέλη τους, όπως και οι ίδιοι οι αξιολογητές, δεν έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία των υποψηφίων ή στους ηλεκτρονικούς κωδικούς των προτάσεων. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, στελέχη της ΜΟΔ ή δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ, στελέχη δηλαδή προερχόμενα από φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

    4) Ενόψει του β' κύκλου των προσκλήσεων, που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν για τον α' κύκλο. Ο δε α' κύκλος των προσκλήσεων εκδόθηκε μετά από μια πρωτόγνωρη και εκτεταμένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση των προσκλήσεων.

    [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές όλης της χώρας

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές της χώρας που έπληξε η κακοκαιρία

    Αυτο ανακοίνωσε απο την καλαμάτα, όπου βρέθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο αν. υπουργός Ν Τόσκας μετα την συσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα

    Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και Υποδομών Ντίνα Νικολάκου, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

    Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.

    Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

    Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς σήμερα στην Καλαμάτα, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.

    Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Λακωνίας και όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού Υποδομών και θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του Ευρώτα.

    Αυτή την ώρα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέπτεται πληγείσες περιοχές στον Πάμισο.

    ---Αποτίμηση της κατάστασης

    Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

    Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

    Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

    --Ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

    «Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή.

    «Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.

    [05] Αλ. Τσίπρας και ¶. Μέρκελ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών στη Μπρατισλάβα

    Ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 κρατών-μελών που πραγματοποιείται στη Μπρατισλάβα την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία.

    Στο πλαίσιο της κινητικότητας που υπάρχει από διάφορες πλευρές σε επίπεδο προετοιμασίας ενόψει της άτυπης συνόδου (όπως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τουσκ με όλους τους ηγέτες, η σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που συγκαλεί στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός) η Γερμανίδα Καγκελάριος προσκαλεί ανά ομάδες ηγέτες κρατών-μελών να επισκεφθούν το Βερολίνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, σε αυτό το πλαίσιο απευθύνθηκε πρόσκληση από την πλευρά της Καγκελαρίας και προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που όμως δεν θα ήταν εφικτό, όπως ενημέρωσε την Καγκελαρία η πλευρά του πρωθυπουργού, λόγω των υποχρεώσεών του την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Κατόπιν αυτών προκρίθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους πριν από τη σύνοδο της Μπρατισλάβας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2016 - 18:32:46 UTC