Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Κρήτη
  • [02] ΚΚΕ:Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να πείσει πλέον τον λαό
  • [03] Γιώργος Κουμουτσάκος: Θα είναι οδυνηρή η φετινή ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό
  • [04] ΝΔ: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και όχι της ΕΕ, η υπερφορολόγηση και η αύξηση του ΦΠΑ
  • [05] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχευσή μας οι σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά
  • [06] Ν.Φίλης: Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία της ιστορίας
  • [07] Ράνια Σβίγκου: Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • [08] Στ. Θεοδωράκης : Ο κ. Τσίπρας είναι με διαφορά ο καλύτερος μαθητής του παλιού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα
  • [09] Τουλάχιστον 20 άμαχοι νεκροί από τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία
  • [10] Κατά της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ το 50% των Γερμανών
  • [11] Σκληρή κριτικήΓκάμπριελ στην Γερμανίδα Καγκελάριο για το προσφυγικό
  • [12] Τεστ αντοχής για τα ευρωπαϊκά σύνορα
  • [13] Π.Παυλόπουλος: Μόνον η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας έχει νόημα
  • [14] Ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου σήμερα στην Κρήτη

  • [01] Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Κρήτη

    Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και η συνεργασία των δύο χωρών, βρίσκονται στο επίκεντρο της ανεπίσημης συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κρήτη.

    Ο κ. Τσαβούσογλου έφθασε περίπου στις 12.30 μ.μ. στην Ελούντα, ανταποκρινόμενος στην πρόκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Κοτζιάς προ μηνών να επισκεφθεί την Κρήτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη σε ευρωπαϊκή χώρα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, που απερίφραστα είχε καταδικάσει η Ελλάδα.

    Η υποδοχή υπήρξε εγκάρδια, όπως και το κλίμα ανάμεσα στους δυο άνδρες, πριν ξεκινήσουν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.

    [02] ΚΚΕ:Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να πείσει πλέον τον λαό

    "Ο κ. Τσίπρας καλεί τον ελληνικό λαό να υπομείνει αγόγγυστα τα αντιλαϊκά μέτρα που του φορτώνει, δίπλα σ' αυτά των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο όνομα κάποιας ρύθμισης του χρέους, που θα εξακολουθεί να πληρώνει ο λαός, κάποιας μείωσης των πλεονασμάτων, που θα συνεχίσουν να βγαίνουν από το ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών, κάποιας ανάκαμψης, που θα είναι μόνο για τα κέρδη των λίγων", αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε σχόλιο του για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην Real News.

    " Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να πείσει πλέον τον λαό, ο οποίος γνωρίζει ότι ο ίδιος θα είναι πάλι ο χαμένος, ενώ κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο", καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [03] Γιώργος Κουμουτσάκος: Θα είναι οδυνηρή η φετινή ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό

    Tη δική του απάντηση στο κυβερνητικό αφήγημα εν όψει ΔΕΘ, δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός της αναξιοπιστίας και των αδιεξόδων του κ. Τσίπρα, φτιάχνουν "κοκτέιλ" πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας». Ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει ότι "θα είναι οδυνηρή η φετινή ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό", καθώς υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν υλοποιήθηκε απ' όσα υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας το 2014 και το 2015.

    Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2014 κατακεραύνωνε τα μνημόνια που θα έσκιζε. Το 2015 υπόσχονταν παράλληλο πρόγραμμα. Σήμερα τρέχει να συμμορφωθεί με τους σκληρούς στόχους του δικού του Μνημονίου. Τότε θα επανέφεραν τη 13η σύνταξη. Σήμερα πανηγυρίζουν για τις συντάξεις των 380ευρώ. Το ίδιο ισχύει για το ΕΚΑΣ, τον ΕNΦΙΑ, την παιδεία, την υγεία».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ εκτιμά ότι «μέσα σε αυτήν τη βαριά ατμόσφαιρα αναξιοπιστίας, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει αναδιανομή υποσχέσεων. Θα παίξει ξανά με τους συμβολισμούς, τις εντυπώσεις και τον λαϊκισμό, γιατί έχει χάσει τη μάχη με τα προβλήματα του τόπου. Την ώρα που θα υπόσχεται ανάπτυξη και - για μία ακόμη φορά - ρύθμιση του χρέους, οι πολίτες θα πληρώνουν τη νέα ύφεση με τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ. Και η χώρα θα βυθίζεται».

    Γι αυτόν τον λόγο ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι «η αρχή του τέλους της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δίνει το στίγμα της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τη δέσμευση περικοπής φόρων: «Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους φόρους και δεν θέλουν άλλα ψέματα. Από εμάς θα ακούσουν προτάσεις ρεαλιστικές, με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Προτάσεις, που συνθέτουν ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

    "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα λαϊκίσει. Δεν θα παροχολογήσει. Δεν θα εξαπατήσει τους Έλληνες. Θα καταθέσει σχέδιο αλήθειας και ελπίδας για την έξοδο από την κρίση. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στην Ελλάδα", τονίζει σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος.

    Για την οικονομία προβλέπει ένα δύσκολο φθινόπωρο διαπιστώνοντας ότι «τα νοικοκυριά είναι τόσο πιεσμένα που βάζουν αναγκαστικό κόφτη ακόμα και στις βασικές τους δαπάνες, στα τρόφιμα". "Είναι ο δικός τους κόφτης καθημερινής επιβίωσης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [04] ΝΔ: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και όχι της ΕΕ, η υπερφορολόγηση και η αύξηση του ΦΠΑ

    Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση, την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή νέων φόρων, επιρρίπτει η ΝΔ με ανακοίνωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και του Υπεύθυνου του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολου Βεσυρόπουλου.

    Σημειώνεται, ότι σε απάντηση ερώτησης του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την εξίσωση της φορολογίας του αγροτικού πετρελαίου με το πετρέλαιο κίνησης, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε: "Η ευθυγράμμιση των επιπέδων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές ήταν δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015». Είχε προηγηθεί ανάλογη απάντηση για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

    Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Βεσυρόπουλος στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν: "Ένα προς ένα, τα "φύλλα συκής" πέφτουν και τα άλλοθι της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, καταρρέουν. Μετά την αποκάλυψη, ότι η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ήταν επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολούθησε και η επιβεβαίωση, ό,τι η κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ήταν επιλογή της Κυβέρνησης και όχι απαίτηση των δανειστών, όπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Μοσκοβισί".

    Ακολούθως, οι δύο βουλευτές καταλογίζουν τη συνολική ευθύνη στην κυβέρνηση: "Τα ψέματα για τον κ. Τσίπρα τελείωσαν. Είναι πλέον σαφές ότι η υπερφορολόγηση, η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. και η επιβολή νέων φόρων χωρίς τέλος και χωρίς λογική, ήταν και είναι επιλογή της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Επιλογή που εξοντώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και σπρώχνει τη χώρα σε βαθιά ύφεση".

    Η ανακοίνωση καταλήγει με τη σταθερή και συνολική θέση της ΝΔ: "Η Ελλάδα έχει ανάγκη - και οι πολίτες απαιτούν - μια άλλη πολιτική, που θα μειώνει φόρους και δαπάνες, θα προωθεί ιδιωτικοποιήσεις και θα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, για να βγει η χώρα από την κρίση. Την πολιτική που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και, με την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα υλοποιήσει σύντομα".

    [05] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχευσή μας οι σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά

    Η εισπραξιμότητα αποτελεί βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και στο Γ.Ψύλλια, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής.

    «Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

    Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

    Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

    Στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

    «Η έννοια μας είναι να λειτουργούμε με ισονομία και δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Πιτσιλής και συνεχίζει: «Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

    - Μιλάμε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Κύριε γενικέ πήρατε μια σημαντική απόφαση πριν από λίγες μέρες αλλάζοντας το χάρτη ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε ποιες υποθέσεις δίνετε πλέον μεγάλο βάρος; Τι εντολές έχετε δώσει και σε ποιες υποθέσεις θα επικεντρωθούν αυτοί οι έλεγχοι;

    - «Αυτό που μπορώ καταρχήν να σας πω και πρέπει να είναι γνωστό σε όλους, είναι ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων και παράλληλα ένας περιορισμένος αριθμός ελεγκτικού δυναμικού.

    Γι' αυτό η αξιολόγηση των υποθέσεων υπήρξε επιτακτική και είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Για το νέο σύστημα ακολουθήθηκαν τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και χρησιμοποιήθηκε αυτοματοποιημένο αντικειμενικό μοντέλο βάση παραγόντων κινδύνου που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων. Η στόχευσή μας δηλαδή είναι κατά κύριο λόγο η εισπραξιμότητα. Η αξιολόγηση όμως δεν ολοκληρώνεται μόνο με το αυτοματοποιημένο σύστημα αλλά και από τις προτάσεις που καλούνται άμεσα και τεκμηριωμένα να υποβάλλουν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών. Στο τέλος της διαδικασίας σκοπός είναι ο κάθε ελεγκτής να γνωρίζει με ποια σειρά θα ελέγξει υποθέσεις που έχουν χρεωθεί ποιες είναι σημαντικές και ποιες όχι. Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι εδώ».

    - Κύριε Γενικέ μεταξύ των υποθέσεων είναι και αυτοί που παίρνουν επιστροφές φόρου. Είναι μεγάλες αυτές οι επιστροφές; Υπάρχει πρόβλημα;

    - «Κοιτάξτε. Ένα κομμάτι των ελεγκτικών διαδικασιών μας είναι οι επιστροφές φόρου. Ούτως ή άλλως δηλαδή πριν δώσουμε επιστροφές φόρου μεγάλου ποσού κάνουμε ελέγχους οπότε είναι μια από τις ελεγκτικές διαδικασίες».

    - Κύριε Γενικέ αυτό που συζητάει ο κόσμος είναι το θέμα των αποδείξεων. Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο διάφορα ευτράπελα. Πρόσφατα σε μια ελβετική εφημερίδα είχατε προτρέψει τους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις. Πόσο τελικά διαπιστώνετε ότι έχει βρει αντίκρισμα αυτό το μέτρο, αυτή η προτροπή;

    - «Εμένα η δική μου αίσθηση είναι ότι η συμμόρφωση αυξήθηκε από τότε που εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους. Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω από όλες τις επικοινωνίες που έχω σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

    - Πάντως κάθε μέρα όλο και κάποιες καταστάσεις πολύ "εντυπωσιακές" με κομπίνες έρχονται στο φως όπως αυτή με το κυλικείο που στεγάζεται στο ΚΤΕΛ της Κέρκυρας. Είναι προχωρημένη περίπτωση ή έχετε συναντήσει και άλλες;

    - «Κοιτάξτε είναι κάποιες πληροφορίες που έχουμε εδώ και κάποιο καιρό και τις οποίες αξιολογούμε, οι οποίες αν θέλετε μας ανησυχούν σε σχέση και με την νομοθετική πρωτοβουλία που υπάρχει για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα τα δικά μας με την αμεσότητα της πληροφορίας που έχουμε να παίρνουμε. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Οι υπηρεσίες τα γνωρίζουν και είναι σε εξέλιξη μια έρευνα για τα ζητήματα αυτά. Θα έχουμε περισσότερα να πούμε στο επόμενο διάστημα γι αυτό».

    - Ένα από τα ζητήματα που βάλατε φέτος το καλοκαίρι ήταν και η μετακίνηση κάποιων φοροελεγκτών γιατί λόγω του γνωστού ζητήματος με την εντοπιότητα καλύπτουν τα μαγαζιά. Υπήρξε κάτι τέτοιο; Κάνατε κάτι τέτοιο;

    - «Βεβαίως. Λειτούργησε πάρα πάρα πολύ καλά αυτή η παράμετρος που βάλαμε για πρώτη φορά. Από τις περιπτώσεις οι οποίες εντοπίστηκαν με παραβάσεις οι οποίες οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας στη συντριπτική πλειονότητα προήλθε από ελέγχους άλλων ΔΟΥ. Δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εντοπιότητα οι οποίοι λειτούργησαν χωρίς να ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και εφάρμοσαν το νόμο χωρίς φόβο και πάθος».

    - Κύριε Γενικέ ποιο μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις;

    - «Και σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις και σε αυτούς που δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ό, τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

    - Κύριε Γενικέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των μέσων που θα χρησιμοποιήσετε είναι ακόμη και το facebook και το instagram και όλα αυτά τα διαδικτυακά για την άντληση στοιχείων. Ισχύει αυτό;

    - «Και εγώ στις εφημερίδες το διάβασα. Το βρήκα ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα στο εξωτερικό τα οποία λαμβάνουν υπόψη κα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δε νομίζω όμως ότι αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες έχει να κάνει με τον τρόπο ελέγχου ο οποίος εφαρμόζεται διεθνώς με επιτυχία στα θέματα αυτά».

    - Κύριε Γενικέ στα πανηγύρια γίνονται έλεγχοι;

    - «Και πανηγύρια ελέγχουμε. Αλλά η στόχευση η δική μας είναι η συγκριτικά μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Δίνουμε δηλαδή βάρος και άμα δείτε και τις περιπτώσεις και των 48ωρων αλλά και της αναστολής λειτουργίας που θα έρθει με τις άλλες διατάξεις είναι τα πιο μεγάλα τα πιο σημαντικά που οι πηγές οι εστίες φοροδιαφυγής είναι μόνιμες και όχι συγκυριακές ή ευκαιριακές.

    - Κύριε Γενικέ να έρθουμε τώρα στις κατασχέσεις λογαριασμών. Ποιά είναι τα νούμερα για τις κατασχέσεις στο πρώτο επτάμηνο;

    - «Είναι νομίζω κοντά στις 856.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στο πρώτο ετπάμηνο».

    - Λένε όμως ότι παρόλα αυτά δεν βρίσκετε λεφτά και το πολύ πολύ να βρείτε κανένα πεντακοσάρικο.

    - «Δεν είναι ακριβές αυτό, όχι. Από τις κατασχέσεις, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έχουν γίνει από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Ιουνίου το ποσό απόδοσης πάνω από 3.000 ευρώ είναι πάνω από 70%. Δηλαδή αυτά που βρίσκουμε σε ποσοστό πάνω από 70% είναι ποσά πάνω από 3000 ευρώ. Άρα λοιπόν δεν είναι μικροποσά. Ακούω τη συζήτηση που γίνεται για τα θέματα αυτά. Πρέπει να σας πω ότι το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς γιατί ξέρετε κάποιος χρωστάει γίνεται μια κατάθεση εξοφλεί μετά μπαίνει κάποιος άλλος, δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί. Οπότε είναι εύλογο αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ».

    - Κύριε Γενικέ λένε πολλοί ότι ο στόχος που έχετε θέσει για εισπράξεις 2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου από παλιές υποθέσεις μέσω 750.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών, είναι πολύ φιλόδοξος.

    - «Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι μάλλον θα το πετύχουμε το νούμερο αυτό. Αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία. Θα δούμε».

    - Και μέχρι το τέλος του χρόνου έχετε θέσει ένα στόχο να εισπράξετε περίπου 4 δισ. ευρώ;

    - «Από παλαιό ληξιπρόθεσμο;».

    - Ναι

    - «Από παλαιό ληξιπρόθεσμο ο στόχος είναι 2,050 δισ.ως ληξιπρόθεσμο και η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δηλαδή είμαστε πάνω αν θέλετε από τους ενδιάμεσους στόχους της χρονιάς μέχρι στιγμής. Οπότε υπάρχει, αν θέλετε, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό το κομμάτι θα πάει καλά. Να προσθέσω ότι από τον Απρίλιο υπάρχει ένα νέο σύστημα που εφαρμόζουμε σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δεν γίνονται τυχαία οι κατασχέσεις. Γίνονται με μια πρόβλεψη εισπραξιμότητας και βεβαίως ξεκινάμε κάθε φορά κάθε μήνα με τις μεγαλύτερες οφειλές και κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες. Γι αυτό και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός το κομμάτι αυτό έχει καλά αποτελέσματα διότι δεν γίνονται κατασχέσεις για να γίνουν. Γίνονται κατασχέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στοχευμένες».

    - Και ουσιαστικά δηλαδή λέτε ότι δεν "χτυπάτε" τον κόσμο με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δεν στοχεύετε κατ? αρχήν σε αυτό;.

    - «Ούτως ή άλλως ξεκινάμε πάντα από τα μεγαλύτερα νούμερα. Αυτό είναι βασική εντολή και έχει δοθεί, αν θέλετε, σε κάθε μονάδα σε κάθε ΔΟΥ, ότι κάθε μήνα όταν ξεκινούν τις διαδικασίες πρώτα απ? όλα πρέπει να ξεκινούν από τις μεγάλες οφειλές και να κατεβαίνουν μετά προς τα κάτω. Αυτό είναι θεμελιώδες αλλά και όσο κατεβαίνουν υπάρχει μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εισπραξιμότητα κάθε φορά δηλαδή μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να λάβουμε και των οφειλετών που πρέπει να στραφούμε. Κοιτάμε αυτούς που με βάση το προφίλ τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μας αποδώσουν τα χρήματα που οφείλουν.

    - Με το λαθρεμπόριο καυσίμων κύριε Γενικέ έχετε εντείνει τους ελέγχους;

    - «Κοιτάξτε για το λαθρεμπόριο κατ? αρχήν όπως ξέρετε ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος ο οποίος προβλέπει την ίδρυση συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για το λαθρεμπόριο ειδικών προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα γιατί για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο επιχειρησιακό τραπέζι όλες οι διωκτικές αρχές που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο. Η γγ δημοσίων εισόδων, τα τελωνεία δηλαδή, το ΣΔΟΕ, η γγ κατά της διαφθοράς, η οικονομική αστυνομία, το λιμενικό σώμα, ξεχνώ ενδεχομένως και κάποιες γιατί είναι μεγάλος ο κατάλογος αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι όλοι καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε τις από κοινού πληροφορίες που έχουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική διότι θα οδηγήσει σε κοινή στόχευση, κοινή επιχειρησιακή δράση. Πολλές φορές είχαμε και σχετικά πρόσφατα ακόμα, επικαλύψεις. Δηλαδή μια υπηρεσία είχε μια πληροφορία πήγαινε κάπου μια άλλη υπηρεσία δεν το ήξερε και πολλές φορές, ας πούμε, δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε διότι δεν γινόντουσαν συντονισμένα αυτά τα πράγματα. Τώρα αυτός ο μηχανισμός δίνει την ευκαιρία για να μπορέσουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Από κει και πέρα το λαθρεμπόριο χρειάζεται κατά κύριο λόγο ενίσχυση προσωπικού και μέσων. Όπου αυτό έχει γίνει έχουμε δει αποτελέσματα. Να σας πω κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Λίγα λεπτά πριν μιλήσουμε με πήρε ο προϊστάμενος τελωνείων Κήπων ο οποίος μου είπε ότι πιάσανε πακέτο 7,5 κιλών ηρωίνης μέσα σε λεωφορείο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόδοσης της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Το τελωνείο Κήπων ενισχύθηκε σημαντικά με κόσμο από πέρσι και είχε καταφέρει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του μισού 2016 να είναι αν θέλετε ίσα περίπου με τα αποτελέσματα όλου του 2015. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να ενισχύσουμε με μέσα και προσωπικό τα τελωνεία».

    - Φαντάζομαι ότι από 1/1/2017 που θα γίνετε εντελώς ανεξάρτητη υπηρεσία με δικό της προϋπολογισμό θα έχετε να κάνετε πράγματα κ. Γενικέ, δε βοηθάει αυτό;

    - «Βοηθάει σίγουρα υπό την έννοια αν θέλετε ότι μειώνει ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν τώρα διότι για να εκταμιευτούν πιστώσεις ή για να προβλεφτούν διάφορα τέτοια πράγματα χρειάζεται περισσότερη αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών. Γίνεται λίγο πιο ευέλικτη η διαδικασία. Από κει και πέρα η ουσία είναι ο προϋπολογισμός αυτός καθ? αυτός και η ενίσχυσή του, μέσα στα όρια που παρέχει η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι κάτι το οποίο εργαζόμαστε αυτή την στιγμή συστηματικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και θα φέρει τα έσοδα που χρειάζεται το κράτος».

    - Από αυτές τις λίστες, τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ κ.ά πως πάνε οι εισπράξεις, οι έλεγχοι κλπ; Είστε ευχαριστημένος μέχρι τώρα;

    - «Οι έλεγχοι προχωρούν. Αυτό το κομμάτι το χειριζόμαστε σε συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έχουν αν θέλετε και το πρόσταγμα των ελέγχων. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις σε εξέλιξη και υπάρχει πίεση στις Υπηρεσίες να τελειώσουν όσο περισσότερες γίνεται από αυτές. Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι μάλλον καλή ως προς το κομμάτι της πίεσης που υπάρχει και της αύξησης της δραστηριότητας είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στο κομμάτι αυτό».

    - Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    - «Να είστε καλά. Για μας αυτό είναι η έννοια μας να λειτουργούμε, αν θέλετε, με ισονομία και δικαιοσύνη. Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

    [06] Ν.Φίλης: Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία της ιστορίας

    Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι: «Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

    Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του '40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας)

    [07] Ράνια Σβίγκου: Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

    "Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη των ασθενέστερων, συνέχιση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της Παιδείας, του συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης στη νέα περίοδο", ανέφερε σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Kontra News" η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

    Υπογράμμισε ότι "το σημαντικότερο είναι η υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου, δηλαδή, η στήριξη της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης."

    Τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη "η δημιουργία νέων, σταθερών, αξιοπρεπώς αμοιβόμενων θέσεων εργασίας" και ότι "δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων". "Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει μπει κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο εμμένει σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη γραμμή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και γιατί θα είναι καταστροφικό τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία. Η αντιπολίτευση- στο σύνολο της- πρέπει να αντιταχτεί σε αυτά τα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια και όχι να φλερτάρει μαζί τους, όπως συχνά πυκνά επιχειρεί ο κ.Μητσοτάκης", πρόσθεσε.

    Η κ. Σβίγκου, ερωτηθείσα αν οι πολίτες μπορούν να ζήσουν με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι έγινε "πολύ σπέκουλα απο διάφορες μεριές σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση", καθώς ο υπουργός Εργασίας είπε ότι "το ποσό των 384 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες." "Αφενός, όμως, για τους περισσότερους συνταξιούχους, το τελικό ποσό που θα προκύπτει θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα προστίθενται χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές του ασφαλισμένου. Αφετέρου, όπως προβλέπει και ο ασφαλιστικός νόμος, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, τότε θα αυξάνεται επίσης και η εθνική σύνταξη", πρόσθεσε.

    [08] Στ. Θεοδωράκης : Ο κ. Τσίπρας είναι με διαφορά ο καλύτερος μαθητής του παλιού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα

    "Από τις ανορθόγραφες μουτζούρες περάσαμε στην αφηρημένη καλλιγραφία", σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Real. "Καμία απάντηση. Λέξη για την υπερφορολόγηση και τη φυγή των επιχειρήσεων,λέξη για την ανεργία και τη μαύρη εργασία, λέξη για τον αγοραίο λαϊκισμό των φερεφώνων του (βλέπε επίθεση στους Ολυμπιονίκες), λέξη για τα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια του κομματικού (τους) κράτους, λέξη για τα 37.000 παιδιά που δεν θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς (για να αναφέρω το τελευταίο επίτευγμα της «αλληλέγγυας κυβέρνησης»)», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

    Επισημαίνοντας ο κ. Θεοδωράκης τις αναφορές του κ. Τσίπρα, όπως «η κοινωνική πολιτική είναι η πρώτη μας φροντίδα», «η Ελλάδα δεν παραιτείται», «κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και πιο βατή από την προηγούμενη» και για να μην περιαυτολογούμε «τα θέματα θα κλείσουν με τον τρόπο που πρέπει να κλείσουν», ο Σταύρος Θεοδωράκης τις χαρακτηρισε ως "μια βρύση που δεν σταματά να στάζει εκνευρίζοντας πρωτίστως όλους αυτούς που πίστεψαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Ο κ. Τσίπρας είναι με διαφορά ο καλύτερος μαθητής του παλιού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα. Και «τότε» με τα συνθήματα και τώρα με τους «βαρυσήμαντους» βερμπαλισμούς".

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέληξε λέγοντας: «Αν οι προχειρότητες και οι μεγαλοστομίες έσωζαν την Ελλάδα, θα είχαμε σωθεί εδώ και δεκαετίες».

    [09] Τουλάχιστον 20 άμαχοι νεκροί από τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία

    Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του τουρκικού πυροβολικού και βομβαρδισμούς τουρκικών αεροσκαφών στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα διεξάγει επιχείρηση για να πλήξει ταυτόχρονα την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τους κούρδους πολιτοφύλακες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και 50 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά του τουρκικού πυροβολικού και τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί στο χωριό Τζεμπ ελ-Κούσα, νοτίως της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπνέλ Ραχμάν.

    Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη, την Τετάρτη, της τουρκικής επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" που έχει στόχο να εκδιώξει το ΙΚ από τα τουρκικά σύνορα και να σταματήσει την προώθηση των κούρδων αυτονομιστών.

    [10] Κατά της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ το 50% των Γερμανών

    Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν επιθυμεί τέταρτη υποψηφιότητα της προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η κυριακάτικη Bild.

    Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Emnid, μόνο το 42% των ερωτηθέντων επιθυμεί να θέσει και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ υποψηφιότητα για την καγκελαρία, ενώ το 50% την απορρίπτει.

    Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός της το ποσοστό το οποίο τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της ανέρχεται σε 70% και μόνο το 22% των ερωτηθέντων κατά.

    Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της δημοσκόπησης η συμπάθεια για την Άνγκελα Μέρκελ φθίνει, δεδομένου ότι πέρυσι το Νοέμβριο τάσσονταν υπέρ της υποψηφιότητάς της το 45% των ερωτηθέντων και την απέρριπτε το 48%.

    [11] Σκληρή κριτικήΓκάμπριελ στην Γερμανίδα Καγκελάριο για το προσφυγικό

    Ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας άσκησε ασυνήθιστα σκληρή κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα των προσφύγων, σε συνέντευξή του στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    "Δεν αρκεί να λέμε συνέχεια «θα τα καταφέρουμε», αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να το επιτύχουμε και αυτό το μπλοκάριζαν πάντα το χριστιανοδημοκρατικό και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CDU/CSU)", είπε. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, έκανε επίσης σαφές ότι θεωρεί αναγκαίο ένα αριθμητικό όριο για τους πρόσφυγες: "Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υποτίμησε τις προκλήσεις.

    Εμείς λέγαμε συνεχώς ότι είναι αδιανόητο να υποδεχόμαστε στη Γερμανία ένα εκατομμύριο ανθρώπους". Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπερθεμάτισε, επίσης, σχετικά με την άσεμνη χειρονομία που έκανε κατά των ναζί πριν δύο εβδομάδες λέγοντας: "Έκανα ένα μόνο λάθος. Δεν την έκανα και με τα δύο χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

    [12] Τεστ αντοχής για τα ευρωπαϊκά σύνορα

    Ο διευθυντής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι, σχεδιάζει την καθιέρωση ενός τέστ αντοχής (stress test) για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, κατά τα πρότυπα των τραπεζών.

    Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η ανάλυση των αδύνατων σημείων στα σύνορα ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Γερμανία και η Ελλάδα.

    Οι δύο αυτές χώρες έχουν μάλιστα ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από την γερμανική κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει επίσης η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Ρουμανία, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Η ανάλυση θα περιλαμβάνει διάφορα σενάρια για τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα.

    «Θέλουμε να διαπιστώσουμε πόσο προετοιμασμένες είναι οι χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν μια κρίση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για την περίπτωση κρίσης», είπε στη Welt ο διευθυντής της Frontex. Η ανάλυση των αδύναμων σημείων προβλέπεται από έναν κανονισμό της Frontex, o οποίoς θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει, επίσης, και τη διάθεση 1.500 υπαλλήλων από τις χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι και θα αξιοποιηθούν εντός ολίγων ημερών.

    Ο Λεντζέρι, είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι εκτός από την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., θέλει να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι εισόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η πίεση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    [13] Π.Παυλόπουλος: Μόνον η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας έχει νόημα

    "Αν έχει νόημα σήμερα μια παγκοσμιοποίηση στην εποχή μας, αυτή δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική Φλώρινα μιλώντας σε ημερίδα για το προσφυγικό. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δίδαξε και διδάσκει στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων, που είναι μια τραγωδία και μία πρόκληση για την ανθρωπότητα αλλά κυρίως για την Ευρώπη. Οι Έλληνες, όπως υπογράμμισε, διδάσκουν και θα διδάσκουν με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες και συμβάλλουν, ώστε να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σημείο αυτό έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι κινδυνεύει το θεμέλιο της Ε.Ε. και η ίδια η Ευρώπη, αν επικρατήσουν ξενοφοβικές αντιλήψεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού.

    Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    «Αυτή η ημερίδα, εδώ στη Φλώρινα, έχει μια διπλή ανάγνωση, αλλά και επιτρέπει διπλή διδαχή για μας τους Ελληνες. Ακριβώς για μας τους Ελληνες, διδάσκουμε και θα διδάσκουμε, έχουμε χρέος να το κάνουμε. Τι θα πει σεβασμός στον άνθρωπο, τι θα πει σεβασμός στον πρόσφυγα, τι θα πει προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού. Με αφορμή αυτό το μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό, που είναι μια τραγωδία, αλλά είναι και μια μεγάλη πρόκληση, για όλη την ανθρωπότητα, αλλά κυρίως για την Ευρώπη.

    Λέω ότι εμείς οι Ελληνες διδάσκουμε και θα διδάσκουμε γιατί το αποδείξαμε πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, παρά την κρίση να εκπληρώσουμε το χρέος μας με βάση την αρχαία κληρονομιά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η έννοια του πρόσφυγα κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα. Είναι ο ικέτης. Μόνον ο ελληνικός πολιτισμός κατάφερε να δημιουργήσει έναν τέτοιο θεσμό κι αυτόν για τον άνθρωπο. Κι όταν σήμερα, μέσα στην κρίση, τους συμπεριφερόμαστε, όπως συμπεριφερόμαστε εμείς οι Ελληνες, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να δείχνουμε τη συνέχεια του λαού μας, του έθνους μας, μέσα από την αρχαία κληρονομιά μας και τις σύγχρονες επιδόσεις μας.

    Η δεύτερη ανάγνωση αφορά στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε. Συμβάλλουμε το παράδειγμα μας, ώστε και οι εταίροι μας να αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία. Γιατί αν επικρατήσει αυτή η φοβική νοοτροπία, η οποία κάποτε πολλές φορές αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, το βλέπουμε, από εκεί και πέρα πλήττεται το ίδιο το θεμέλιο της Ευρώπης, το ίδιο το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το κέντρο βάρους της Ε.Ε. Από τότε που δημιουργήθηκε, το κέντρο είναι ο άνθρωπος. Και αποδείχθηκε ότι τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η Ευρώπη, την αντιμετώπισε, όχι μέσα από οικονομικές κρίσεις, αλλά μέσα από το προσφυγικό.

    Αλλά ως Ελληνες υπερασπιζόμενοι το δικό μας παράδειγμα συμβάλλουμε, ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της και να θωρακίσει την ενοποίηση της γιατί αν επικρατήσουν άλλες απόψεις τότε όχι ενοποίηση δεν θα υπάρξει, κινδυνεύει και η ίδια η Ευρώπη. Και να θυμόμαστε ότι έχει τεράστια σημασία αυτήν η ημερίδα γιατί γίνεται εδώ στη Φλώρινα. Σε μια πόλη όπου τρία κράτη συναντώνται σε μια πόλη σύμβολο του τι σημαίνει να είσαι ακρίτας και κυρίως σε αυτή την εποχή. Το λέω αυτό γιατί η ημερίδα αυτήν από τη Φλώρινα εκπέμπει το μήνυμα ότι αν μια παγκοσμιοποίηση έχει νόημα στην εποχή μας αυτή δεν είναι η οικονομική παγκοσμιοποίηση, είναι η παγκοσμιοποίηση του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας».

    Στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Παυλόπουλος απένειμε βραβείο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, για τις φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα του κατά τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Μπεχράκης είπε ότι στους πρόσφυγες του Αιγαίου έβλεπε τη γιαγιά του που έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και με τις φωτογραφίες που τράβηξαν κατάφεραν να αλλάξουν τη διεθνή κοινή γνώμη στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε πως οι Ελληνες μπορούν να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες. Στην ημερίδα, μίλησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Λιάνης. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

    [14] Ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου σήμερα στην Κρήτη

    Ανεπίσημη συνάντηση θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κρήτη, προς τον οποίον είχε προ μηνών απευθύνει πρόσκληση να επισκεφτεί το νησί.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2016 - 10:32:47 UTC