Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Mατέο Ρέντσι θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα
  • [02] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιαντέπ
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει ο εργατικός κώδικας του Πινοσέτ
  • [04] Die Welt: Θα ήταν ένα τεράστιο κούρεμα του ιαπωνικού χρέους μοντέλο και για την Ευρώπη;
  • [05] Η "ανατομία" των διακοπών, μια δραστηριότητα με τη δική της ξεχωριστή μυθολογία
  • [06] Ένα cafe αλλιώτικο από τα άλλα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ανακυκλώνω στην πηγή"
  • [07] Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ
  • [08] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας
  • [09] Λαχανικά στο ...βυθό της θάλασσας
  • [10] Τα μωρά κλαίνε με προφορά
  • [11] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιαντέπ
  • [12] Αρνητικές για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους οι τουρκικές εγγυήσεις, δηλώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης
  • [13] Σε 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο Γκαζιάντεπ
  • [14] Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

  • [01] Ο Mατέο Ρέντσι θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα

    Ο Mατέο Ρέντσι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει σε σημερινό του άρθρο ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Εουτζένιο Σκάλφαρι.

    «Το έχουν ήδη συμφωνήσει και θα καλέσουν να λάρουν μέρος στη συνάντηση, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», προσθέτει ο Σκάλφαρι, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αυτής, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε,επίσης,στον ιδρυτή της Λα Ρεπούμπλικα, ότι «η Γερμανία τάσσεται υπέρ του να ενδιαφερθούν και για τις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όλη την βόρεια Αφρική οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην προσπάθεια να περιορισθεί η μετανάστευση και να αποφασισθούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών

    [02] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιαντέπ

    Επικοινωνία με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς όπου μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει ο εργατικός κώδικας του Πινοσέτ

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία προϋπόθεση για την κήρυξη απεργιών, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Realnews" ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως "η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εγαζομένων.Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος.Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε".

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει,επίσης, ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος και θεωρεί μη υγιής τη λύση της χρηματοδότησης τους από την πρώην εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας, που σήμερα εισπράττεται από τον ΟΑΕΔ. "Πολλές φορές", σημειώνει,"το δημόσιο χρήμα αποτελεί εργαλείο πολιτικού εκμαυλισμού και δημιουργίας εργατικών αριστοκρατιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των εγαζομένων", προσθέτοντας, ωστόσο, "ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν με συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων"."Γι' αυτόν τον λόγο", συνεχίζει,"επέλεξα να είναι εκτός συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για φέτος να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης".

    Αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τις συλλογικές συμβάσεις ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει στην Ελλάδα ο Εργατικός Κώδικας του Πινοσέτ". Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας αναφέρει: "Θυμίζω ξανά, γιατί οργιάζει η φαιοκίτρινη προπαγάνδα, ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν αποτελεί μέτρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είχε ψηφιστεί-και με τις ψήφους ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού-από τον Ιούλιο του 2015. Εμείς βάλαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που αποτελεί αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, γιατί δίνεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων και αντιστοιχεί απολύτως στο όριο της φτώχειας. Μέχρις ότου όμως επανυπολογιστούν-τέλος του 2018, όπως προβλέπεται-οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, προβλέψαμε αντισταθμιστικά μέτρα που,ωςένα βαθμό, θα τους ανακουφίσουν".

    [04] Die Welt: Θα ήταν ένα τεράστιο κούρεμα του ιαπωνικού χρέους μοντέλο και για την Ευρώπη;

    Η Ιαπωνία συσσωρεύει τεράστια χρέη, εκ των οποίων πολλά διακρατούνται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας / KτI (Bαnk of Jαpan / ΒοJ). Ορισμένοι οικονομολόγοι εικάζουν ότι οι Ιάπωνες τραπεζίτες θα διαγράψουν το κρατικό χρέος. Θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό και ένα μοντέλο για την Ευρώπη, διερωτάται σχετικό άρθρο της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας / ΚτΙ, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τεράστια ηλεκτρική σκούπα. Ρουφά κρατικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας, μερίδια εταιρειών. Οι Ιάπωνες τραπεζίτες αγοράζουν εδώ και μήνες με μεγάλη επιμονή το σύνολο της ιαπωνικής χρηματαγοράς. Οι τραπεζίτες θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και με τα χρήματα τα οποία ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

    Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη με έκπληξη και ανησυχία. Όχι μόνο γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΚτΙ) θα είναι έως το τέλος του 2017 ο μεγαλύτερος μέτοχος των 55 εισηγμένων ομίλων επιχειρήσεων, εάν συνεχίσει να αγοράζει με τον ίδιο ρυθμό, αλλά και διότι η εξέλιξη αυτή μοιάζει με κρατικοποίηση από την πίσω πόρτα.

    Εκείνο όμως το οποίο φοβίζει πιο πολύ είναι η όρεξη της ΚτΙ για κρατικά ομόλογα. Με ταχύ ρυθμό αγοράζει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφάλειες τις χώρας. Κάθε χρόνο αγοράζει τίτλους αξίας 80 τρισεκατομμυρίων γιέν, δηλαδή 705 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Με αυτόν τον τρόπο η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΚτΙ) καταπίνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας και οι παρατηρητές αναρωτιούνται ήδη αν το πρόγραμμα αγορών αποτελεί την προετοιμασία για ένα τεράστιο κούρεμα χρέους.

    Το ιαπωνικό χρέος είναι ήδη συντριπτικό: στο τέλος του έτους θα ανέρχεται στο 250% του ΑΕΠ της χώρας. Ακόμα και στην Ελλάδα στο απόγειο της κρίσης ήταν 180%, ενώ της Γερμανίας είναι λιγότερο από 70%.

    Το γεγονός ότι το ιαπωνικό κράτος δεν δέχεται πιέσεις από τις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος παραμένει εντός της ίδιας της χώρας. Περισσότερο από το 90% των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια των Ιαπώνων αποταμιευτών και επενδυτών και εν τω μεταξύ ακριβώς στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΚτΙ).

    Τον Φεβρουάριο η ΚτΙ κατείχε το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων και στο τέλος του έτους θα έχει το ήμισυ. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη με αυτόν τον τρόπο το σύνολο του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και αυτό δεν είναι μη αμφιλεγόμενο.

    Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές Κεντρικές Τράπεζες η ιαπωνική ακολουθεί τις εντολές της κυβέρνησης. Δεδομένου του υψηλού ρυθμού με τον οποίο η ΚτΙ φορτώνεται τα χρέη του κράτους, οι παρατηρητές διερωτώνται εδώ και καιρό τι θα κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τα κρατικά ομόλογα τα οποία έχουν αγοράσει.

    Το ότι το ιαπωνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του είναι απίθανο. «Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί εάν αυτό συνεχιστεί για χρόνια και κάποτε η ΚτΙ κατέχει το σύνολο του κρατικού χρέους», είπε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Μίχαελ Σπέντσερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ασία. Ανέφερε δε μια σειρά από σχέδια τα οποία κυκλοφορούν, όπως λ.χ. ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μαζί με την ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μηδενίσουν το επιτόκιο ή να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του υπερβολικά πολύ. Αυτό όμως θα σήμαινε κούρεμα του χρέους. «Φαίνεται απλώς πολύ χαριτωμένο το ότι η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει το σύνολο του δημοσίου χρέους και μετά το διαγράφει για το κράτος. Αλλά προς τα κει μοιάζει να πηγαίνει το πράγμα», πρόσθεσε ο Σπέντσερ.

    Ο διαπρεπής Γερμανός οικονομολόγος εκφράζει εν τούτοις τις επιφυλάξεις του για τέτοια σχέδια. «Το ότι θα σταματήσει το κράτος απλώς να εξυπηρετεί το χρέος του, ακούγεται ως μια εύλογη δυνατότητα. Αλλά θα ήταν πολύ απλό, πολύ ανώδυνο. Το ένστικτό μου λέει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο». Και στέλνει ταυτόχρονα μια προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια λύση για την Ευρώπη. Στην παρούσα κατάσταση με τον χαμηλό πληθωρισμό και την χαμηλή ανάπτυξη η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αγοράσει όλα τα κρατικά χρέη». Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο απλό, διότι θα έρθει η στιγμή κατά την οποία οι πολίτες θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα και θα πανικοβληθούν, θα ανταλλάξουν το νόμισμά τους με κάποιο άλλο ή το γιεν με άλλο. Και αυτό θα σήμανε την αρχή του υπερπληθωρισμού.

    Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Εάν οι πολίτες και οι επενδυτές χάσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη τους στο γιεν επαπειλούνται δραματικές συνέπειες για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μεταξύ άλλων και για την ευρωζώνη. Δεδομένων των μεγάλων κινδύνων οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιθανότερο ένα κρυφό / καλυμμένο κούρεμα.

    Ο Ανταμ Πόσεν, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας Πέτερσον της Ουάσιγκτον, δεν γνωρίζει μεν κάποια σχέδια για κούρεμα του ιαπωνικού χρέους, υποθέτει όμως ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε αντ΄αυτού να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής του σε μεγάλο βάθος χρόνου, κάτι το οποίο θα ήταν ένα «κρυφό / καλυμμένο κούρεμα» σε δόσεις, το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί με υψηλούς φόρους και μικρές δημόσιες δαπάνες, όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

    Πηγή: Die Welt

    [05] Η "ανατομία" των διακοπών, μια δραστηριότητα με τη δική της ξεχωριστή μυθολογία

    Για τη φιλοσοφία δεν υπάρχουν διακοπές, διότι για το φιλοσοφικό στοχασμό η δραστηριότητα που ονομάζουμε «διακοπές» είναι κάτι ουσιαστικά ξένο, ενώ αντίθετα, υπάρχουν αναλύσεις και θεωρίες για την εργασία, τη σημασία της κτλ.Βέβαια, η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατσιμίτση (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Επιστημονικός Συνεργάτης E-Learning ΕΚΠΑ), ότι η δραστηριότητα «διακοπές» εμφανίστηκε μάλλον αργά, με τη μορφή που έχουν σήμερα διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Για παράδειγμα στην Αμερική, οι διακοπές αποτελούσαν προνόμιο της ελίτ των αρχών του 19ου αιώνα, ενώ σταδιακά η μεσοαστική τάξη -όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα επαγγελματιών- άρχισε και αυτή να κάνει διακοπές. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η πρακτική των διακοπών επεκτάθηκε σημαντικά, ακόμα και στην εργατική τάξη. Μάλιστα, ήταν την περίοδο του κραχ, όταν η πλειονότητα της εργατικής τάξης κέρδισε το δικαίωμα στις διακοπές.

    Με μια πρώτη ματιά, οι διακοπές φαίνεται να μην έχουν τίποτα το άξιο προσοχής, από φιλοσοφικής άποψης πάντα, σημειώνει ο κ. Κατσιμίτσης. Διότι, τι άλλο είναι παρά διασκέδαση, ξεκούραση, χαλάρωση και ευκαιρία για να κάνει κανείς κάτι διαφορετικό; Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει δραστηριότητες που κάνουμε κατά τη διάρκεια του έτους - τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις αργίες ή και κάποια απογεύματα μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, οι διακοπές δεν ταυτίζονται με τον ελεύθερο χρόνο, τη διασκέδαση ή την ψυχαγωγία. Αυτά υπήρχαν από παλιά και βρίσκουμε, για παράδειγμα, σχετικές αναφορές για τη σημασία του παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας, ακόμα και στον Πλάτωνα. Στις διακοπές κάποιος ενδέχεται να μην κάνει απολύτως τίποτα, ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό να πηγαίνει θέατρο, κινηματογράφο, να συναντιέται με φίλους κτλ. Σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίτση, οι διακοπές διαφέρουν από τις μέρες της αργίας σε ορισμένα σημαντικά σημεία. Κατ? αρχάς από άποψη χρόνου. Καλύπτουν ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό εύρος, κάτι που τις διαχωρίζει από την καθημερινότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Έστω κι αν δίνονται (και δίνονταν) ως μέσο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, η περίοδος των διακοπών αποδεσμεύει το πρόσωπο από την παραγωγή, από την εργασία.

    Αυτό έχει ως συνέπεια τη διαμόρφωση μιας νέας καθημερινότητας. Η απουσία από την εργασία από μόνη της συνιστά ανατροπή της καθημερινότητας. Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς συνήθειες (μικρές ή μεγάλες), καθώς μας παρέχουν την απαραίτητη αίσθηση σταθερότητας (ό,τι κι αν αυτή περιλαμβάνει για τον καθένα), φτιάχνουμε νέες συνήθειες. Η καθημερινότητα των διακοπών αντλεί την ελκυστικότητά της, όχι τόσο επειδή κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και είναι διαφορετικά από εκείνα των υπόλοιπων ημερών, αλλά κυρίως επειδή αυτή η καθημερινότητα έχει περιορισμένη διάρκεια, δηλαδή είναι μια συνήθεια που δεν διαρκεί τόσο ώστε να μεταβληθεί σε κάτι το κουραστικό, το βαρετό ή να προκαλέσει άλλα αρνητικά συναισθήματα.

    Μέσα στην καθημερινότητα αυτή εντάσσονται και οι σχέσεις με τους άλλους. Η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας συνεπάγεται και μεταβολή των σχέσεων τόσο με τους οικείους όσο και με τους γνωστούς και, κατ? επέκταση, με τους ξένους. Ο λόγος είναι ότι αλλάζει η συχνότητα επαφής, ο τρόπος, ενώ και ορισμένοι σκοποί μεταβάλλονται. Με άλλα λόγια, οι διακοπές είναι μια περίοδος όπου έχουμε μια σύντομη (σε σχέση με τον υπόλοιπο καιρό) νέα πραγματικότητα, η οποία καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της ζωής μας, χωρίς φυσικά να μεταβάλλονται τα πάντα. Το βασικό είναι ότι έχει αλλάξει ο δικός μας τρόπος που βλέπουμε τη ζωή μας.

    Επιπλέον, η περίοδος των διακοπών επιλέγεται, δεν είναι σταθερή, όπως συμβαίνει με τις γιορτές και τις αργίες. Μπορεί οι καλοκαιρινοί μήνες να προτιμώνται από την πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα, αλλά όπως και να ?χει, καθένας ορίζει από μόνος του το πότε θα κάνει διακοπές - έστω κι αν ορισμένες φορές δεν έχει τις επιλογές που θα ήθελε. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις ανάπαυλας, οι διακοπές είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση.

    Βέβαια, όπως συμβαίνει σε όλα, έτσι και οι αποφάσεις για τις διακοπές λαμβάνονται μέσα στο κοινωνικο-πολιτιστικό πλαίσιο, όπου ζούμε. Κατά συνέπεια η ίδια η αντίληψη περί διακοπών, όπως και οι παρεχόμενες επιλογές, επηρεάζονται από τις τρέχουσες αντιλήψεις για το τι είναι και πώς θα πρέπει να ζήσει κανείς τις διακοπές. Πέρα από αυτά, οι διακοπές είναι μια περίοδος με τη δική τους ξεχωριστή «μυθολογία». Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα ιδιαίτερο νοηματικό πλαίσιο και περιεχόμενο σε σχέση με κάθε άλλη δραστηριότητα, ακόμα κι αν είναι συναφής (π.χ. γιορτές, αργίες). Όσο διαφορετικός κι αν είναι ο τρόπος με τον οποίο καθένας μας κάνει διακοπές, το ευρύτερο πλαίσιο, οι έννοιες και τα συναισθήματα που προκαλούν είναι κοινά. Είναι η κοινότητα μιας ετερότητας.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει διερεύνηση των διακοπών σε σχέση με το πρόσωπο. Με άλλα λόγια, τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς η περίοδος των διακοπών;

    Κατ? αρχάς, υπάρχει απελευθέρωση (ελευθερία). Οι διακοπές είναι μια περίοδος, όπου αποδεσμευόμαστε από ό,τι κάνουμε κατά τρόπο καθημερινό και επιτακτικό, όπως η δουλειά. Έτσι έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε αυτό που θέλουμε, πάντα στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων. Η απελευθέρωση αυτή είναι πηγή χαράς.

    Δεύτερον, υπάρχει το άγχος των διακοπών. Στην περίπτωση αυτή βρισκόμαστε μπροστά στο εξής παράδοξο: από τη μια, υπάρχει η ανάγκη για διακοπές και, από την άλλη, η ανάγκη αυτή προκαλεί ορισμένες φορές άγχος σχετικά με την πορεία της δουλειάς, ότι για παράδειγμα κάτι μπορεί να πάει στραβά και να μην προλάβουμε να το διορθώσουμε. Αυτό δεν είναι κάτι το σύγχρονο, αντιθέτως ισχύει σχεδόν από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται οι διακοπές.

    Τρίτον, οι διακοπές είναι η περίοδος των προσωπικών ψευδαισθήσεων. Όχι ότι τον υπόλοιπο χρόνο αυτές δεν υπάρχουν, αλλά η απελευθέρωση που συνεπάγεται η περίοδος των διακοπών είναι η ορμή για την προσπάθεια υλοποίησης των ψευδαισθήσεων που συνδέονται με τις διακοπές. Ψευδαισθήσεων που είναι σημαντικές, γιατί συνδέονται με έναν χαλαρό και ήρεμο τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι ψευδαισθήσεις διατηρούνται ως ψευδαισθήσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί, είτε επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησής τους, είτε επειδή τελικά δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, π.χ. μια πολυτελής διαβίωση σε ένα νησί δεν επιφέρει την ψυχοσυναισθηματική πληρότητα που περίμενε αυτός που την κάνει ή, ενώ δεν νιώθει αυτή την πληρότητα ή γαλήνη, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τη νιώθει, επειδή έτσι θα πρέπει να νιώθει. Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται η βιωματική πληρότητα που συνεπάγεται η γνήσια βίωση των διακοπών.

    Τέταρτον, και σημαντικότερο, στις διακοπές παραμένουμε ο εαυτός μας. Η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση είναι ότι «ξεφεύγουμε» και από τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που συνήθως δεν κάνουμε (π.χ. ξέφρενα πάρτι). Στην πραγματικότητα, μπορεί όντως να κάνουμε πράγματα που δεν κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά ό,τι κάνουμε εκφράζει τον εαυτό μας και μόνο αυτόν. Ακόμα κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε πράγματα εντελώς αντίθετα από αυτά που κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο, η απόφαση αυτή είναι μια προσωπική απόφαση και εκφράζει την προσωπικότητά μας, η οποία έτσι αποκαλύπτει μια διαφορετική διάστασή της. Με άλλα λόγια, όσο και να προσπαθήσουμε, ποτέ δεν γινόμαστε κάποιος άλλος. Πάντα είμαστε ο εαυτός μας που κινείται σε διαφορετικό περιβάλλον, με άλλους στόχους κ.ο.κ.

    Οι διακοπές δεν αποτελούν απλώς μια ανάπαυλα χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι μια σημαντική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε διάφορες πτυχές του εαυτού μας, αλλά και της κοινωνίας όπου ζούμε.

    Πηγή: www.indeepanalysis.gr (In Deep Analysis | Think Tank Πανεπιστημίου Αθηνών)

    Έφη Φουσέκη

    [06] Ένα cafe αλλιώτικο από τα άλλα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ανακυκλώνω στην πηγή"

    Το πρώτο Repair Cafe στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες του στο Ακταίο, στην Πάτρα και θα λειτουργεί κανονικά από τις αρχές του επόμενου μήνα. Τι διαφορετικό έχει τούτο το cafe; Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αναστάσιος Νικολαδάκης, γραμματέας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ανακυκλώνω στην πηγή», πρόκειται για ένα χώρο, στον οποίο "όσοι έχουν χαλασμένες συσκευές και αντικείμενα από μία κούπα μέχρι ένα laptop και από ένα ποδήλατο μέχρι ένα i-phoneμπορούν να συναντηθούν με εθελοντές που πιάνουν τα χέρια τουςκαι να προσπαθήσουν να τα επισκευάσουν δωρεάν.

    Να πιούν τον καφέ τους και κάνουν σχεδόν καινούργιο το παλιό τους αντικείμενο". "Αυτήν την περίοδο", προσθέτει, "πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν καινούργια. Γι' αυτό και προχωρήσαμε ως «Ανακυκλώνω στην πηγή»σε τούτη την πρωτοβουλία".

    "Από την άλλη πλευρά όποιος δεν θέλει να πάρει πίσω το επισκευασμένο αντικείμενο από το Repair Cafe, τότε εμείς αναλαμβάνουμε να τα δώσουμε σε διάφορες δομές ή σχολεία. Ήδη, όταν λειτουργούσαμε σε πειραματικό στάδιο, κάποια αντικείμενα που είχαμε επισκευάσει (π.χ. οθόνες υπολογιστών) τα χαρίσαμε σε λύκειο στην Πάτρα", αναφέρει ο κ. Νικολαδάκης και προσθέτει ότι για τις επισκευές τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Επίσης, θα πει, ότι η λογική του Repair Cafe μπορεί να βρει "εφαρμογή" και σε άλλους χώρους όπως σύλλογοι, σχολεία, καφετέριες, καταστήματα, "φτάνει να υπάρχουν εθελοντές που θέλουν και μπορούν, βέβαια, να βοηθήσουν. Εξάλλου, είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει το μοίρασμα της γνώσης για τις επισκευές - κατασκευές στις γειτονιές μας". Σημειώνεται ότι το πρώτο ελληνικό Repair Cafe συγκαταλέγεται στην παγκόσμια αλυσίδα επαναχρησιμοποίησης RepairCafe.org, που αριθμεί πάνω από 1.025 σημεία σε όλον τον πλανήτη.

    [07] Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ

    Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, από την οποία τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει "καμία διαφορά" ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν --τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία--, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τη τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ, "που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ".

    "Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

    Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην "πρόκληση" που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως "ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος.

    Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις "παράνομες" οργανώσεις που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις της και ζητεί από τη Δύση να δείξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο PKK.

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το PKK τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 70 ανθρώπων.

    [08] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας

    Σε 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της επαρχίας αυτής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 30 νεκρούς και 94 τραυματίες.

    "Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από αυτήν την τρομοκρατική επίθεση ανήλθε σήμερα σε 50", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη Αλί Γερλίκαγια της επαρχίας Γκαζιάντεπ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Ο Γερλίκαγια σημείωνε σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι η επίθεση αυτή είναι πιθανόν να διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης αυτής που έγινε χθες κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στο Γκαζιάντεπ

    [09] Λαχανικά στο ...βυθό της θάλασσας

    Ο Τζιάνι Φοντανέζι λέει ότι έχει το πιο όμορφο γραφείο στον κόσμο. Μια καλύβα δίπλα στο κύμα στην ακτή Νόλι στη δυτική Λιγουρία-ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι αλλά και για υποθαλάσσια παραγωγή κάθε είδους λαχανικών. Βασιλικός, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια, κολοκυθάκια αναπτύσσονται στο βυθό της θάλασσααπό τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ο Τζιάνιέχει δημιουργήσει έναν λαχανόκηπο σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων σε μια διάφανη σφαίρα στο βυθό. Φανταστείτε έναν αγκυροβολημένο κώδωνα, μια σφαίρα κάτω από το νερό, που στο εσωτερικό του υπάρχει αέρας και νερό, λέει ο ΤζιάνιΚαι φέτος είναι ήδη η τέταρτη σεζόν. Αν κοιτάξετε προσεκτικά από την ακτή βλέπετε σε απόσταση 20 έως 30 μέτρων από την παραλία μια φωτεινή λάμψη στα κύματα. Με μια μάσκα αναπνευστήρα μπορείτε να δείτε από κοντά τον λαχανόκηπο.

    "Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο», λέει ο Τζιάνι Φοντανέζι.

    Ο ιδιοκτήτης του υποθαλάσσιου λαχανόκηπου εξηγεί πως αντιμετώπισε το γεγονός ότι στη θάλασσα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος, το φως είναι λιγότερο ισχυρό και το νερό αλμυρό. "Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες όσο πιστεύουμε. Αντίθετα ,μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα μέρα μέρα σταθερή θερμοκρασία , δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική Όλα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά.

    Ο Τζιάνι βρήκε και λύση για το πότισμα με γλυκό νερό του λαχανόκηπου του από την οροφή του θόλου.

    Τώρα ο Τζιάνι πειραματίζεται για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για τα καλλυντικά. Οι χημικές αναλύσεις δίνουν ήδη πολλές υποσχέσεις.

    Αρκετά πανεπιστήμια μελέτησαν ήδη τον υποβρύχιο λαχανόκηπο και είδαν μεν ότι όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται εξίσου καλά, αλλά πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα.

    Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη, λέει ο Τζιάνι και προσθέτει ότι «ο πρώτος στόχος είναι, το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα».

    [10] Τα μωρά κλαίνε με προφορά

    Τα μωρά από τη Γερμανίακλαίνε με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τα νεογνά από την Κίνα, το Καμερούν και τη Γαλλία, υποστηρίζει η καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Βάρτζμπουργ, Κάθλιν Φέρμκε. Οι διαφορές, όπως λέει,μπορούννα εξηγηθούνμε τη μελωδία της κάθε γλώσσας. «Για τις ανάγκες της έρευνας καταγράψαμε μόνο αυθόρμητες φωνές, συνήθως όταν τα μωρά έκλαιγαν γιατί πεινούσαν»,λέει η Φέρμκε.

    Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καθηγήτρια οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι στις μητρικές γλώσσες μια έννοια που προφέρεται με μια μόνο συλλαβή π.χ στα γερμανικά, μπορεί να χρειάζεται περισσότερες συλλαβές στα κινέζικα ή τα καμερουνέζικα.

    Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα νεογέννητα έχουν αρχίσει αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και πριν ακόμη προσπαθήσουν να μιλήσουν.

    Η ομάδα της καθηγήτριας Φέρμκε πραγματοποίησε δυο έρευνες. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 42 βρέφη, τα μισά από τη Γερμανία και τα υπόλοιπαστο βορειοδυτικό Καμερούν. Ακολούθησε αποτέλεσμα μια δεύτερη μελέτη 55 νεογνών από το Πεκίνο.Προηγούμενες μελέτες πριν από 7 χρόνια είχαν καταλήξει επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα. Τα μωρά από τη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από τα μωρά στη Γαλλία καθώς είναι διαφορετικές οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούνε.

    Οι νέες μελέτες έδειξαν ότι μεταξύ των παιδιών από την Κίνα και το Καμερούν το κλάμα είναι διαφορετικό γιατί ε η απόσταση μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου τόνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι στα... γερμανάκια νεογνά..

    [11] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιαντέπ

    Επικοινωνία με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς όπου μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    [12] Αρνητικές για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους οι τουρκικές εγγυήσεις, δηλώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων θα είναι αρνητική, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους, αφού ενδέχεται να προσφέρουν στην Τουρκία την αφορμή για συνεχή εμπλοκή στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητας τους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ανέφερε παράλληλα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία για την ανάγκη να μην υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπαϊντεν, στην Τουρκία εντός της εβδομάδας, εκτίμησε ότι αυτό που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις του είναι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. «Σίγουρα όμως, λόγω και της συγκυρίας, στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα συζητηθεί και το Κυπριακό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Εξάλλου, ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν οι λόγοι για πραγματοποίηση κοινής συνάντησής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών της Κύπρου, έχουν ήδη καθορισθεί τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την Αίγυπτο και την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στο Κάϊρο και με το Ισραήλ και την Ελλάδα την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Κύπρο ο Ιορδανός μονάρχης, ενώ τον ίδιο μήνα θα μεταβεί στο Ισραήλ ο υπουργός Ενέργειας. Τέλος, αναφερόμενος στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, πως αφ' ενός πρέπει να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις, και αφ' ετέρου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της στη λογική του μηδενικού αθροίσματος

    [13] Σε 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο Γκαζιάντεπ

    Σε 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της επαρχίας αυτής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 30 νεκρούς και 94 τραυματίες.

    "Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από αυτήν την τρομοκρατική επίθεση ανήλθε σήμερα σε 50", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη Αλί Γερλίκαγια της επαρχίας Γκαζιάντεπ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Ο Γερλίκαγια σημείωνε σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι η επίθεση αυτή είναι πιθανόν να διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης αυτής που έγινε χθες κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στο Γκαζιάντεπ.

    [14] Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

    Το τυπικό σκέλος της μεγάλης αθλητικής επιτυχίας της Κατερίνας Στεφανίδηολοκληρώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με την απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Ελληνίδα αθλήτρια.

    Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Η Κατερίνα Στεφανίδη έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα μας που τα καταφέρνει στο συγκεκριμένο αγώνισμα και κατακτά το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η Στεφανίδη θα είναιη σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 August 2016 - 10:32:47 UTC