Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοδύναμο, δεν ακολουθεί άλλα κόμματα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Κρεμαστινός
  • [02] Φ. Γεννηματά: Αργά ή γρήγορα τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε εξελίξεις
  • [03] «Το πολιτικό σύστημα θέλει εκ βάθρων αναδιάταξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χ. Θεοχάρης
  • [04] Die Welt: Θα ήταν ένα τεράστιο κούρεμα του ιαπωνικού χρέους μοντέλο και για την Ευρώπη;
  • [05] Ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού
  • [06] Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ
  • [07] Welt: Oι πράκτορες του Ερντογαν απειλούν
  • [08] Στ. Θεοδωράκης: Να ακουστούν οι Ολυμπιονίκες στη Βουλή
  • [09] Τουρκία: Τουλάχιστον 30 νεκροί, σχεδόν 100 τραυματίες σε γαμήλια τελετή

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτοδύναμο, δεν ακολουθεί άλλα κόμματα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Κρεμαστινός

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα που αποτελεί τον κορμό της Κεντροαριστεράς και κατ' ουδένα τρόπο δεν ακολουθεί άλλα κόμματα», υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός,ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.

    Για το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς δηλώνει αισιόδοξος γιατί, όπως λέει, οι ιστορικές συνθήκες θα το επιβάλουν.

    Αναφερόμενος στο αν τελικά τοΠοτάμι συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή θα«γείρει»προς της ΝΔ, εκτιμά ότι αν το Ποτάμι δεν αναγνωρίσει την ιστορική αναγκαιότητα δεν θα το ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι του.

    Για την παραπομπή για κακούργημα, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου,δηλώνει ότι η παραπομπή δεν συνιστά ούτε ενοχή ούτε καταδίκη, ωστόσο παίρνει αποστάσεις από τα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στουςFTότι «αν καταδικαστεί θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος».

    Τέλος, υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 έκανε μεγάλο λάθος που ανέλαβε μόνο του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ, όπως λέει θα έπρεπε να ζητήσει εκλογές ή δημοψήφισμα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Κρεμαστινού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    -Κύριε Κρεμαστινέ, το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς βλέπετε να έχει αίσιο τέλος;

    Αναμφισβήτητα ναι, διότι οι ιστορικές συνθήκες θα το επιβάλουν. Το πρόβλημα είναι να οριοθετηθεί ποια είναι η Αριστερά, για να προκύψει και η Κεντροαριστερά, δηλαδή, δεν μπορεί να θεωρείται «Αριστερά» ένας χώρος που έχει ουσιαστικά χάσει τον κεντρικό του κορμό, εννοώ τους αποχωρήσαντες βουλευτές και τα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ,και το τμήμα που απέμεινε να κυβερνά τη χώρα σε συνεργασία με δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

    -Εκτιμάτε, ότι ο νέος αρχηγός, αν τελικώς υλοποιηθεί το σχέδιο, πρέπει να προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;

    Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα υλοποιηθεί το σχέδιο, διότι για να υλοποιηθεί το σχέδιο, πρέπει να υπάρξουν περισσότερα του ενός μικρά κόμματα, τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε στερείται νοήματος η εκλογή νέου αρχηγού.

    -Το Ποτάμι, βλέπετε τελικά να συνεργάζεται με σας ή θα«γύρει»προς τη ΝΔ;

    Ένα από τα κόμματα που προήλθαν από το 44% του ΠΑΣΟΚ είναι και το Ποτάμι, κατά συνέπεια, αν το Ποτάμι δεν αναγνωρίσει την ιστορική αναγκαιότητα, τότε δεν θα είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα το ακολουθήσουν.

    -Εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, θα είστε κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση που στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα;

    Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ το 2012 γιατί χωρίς τους βουλευτές του δεν θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Η χώρα κατ' ανάγκη θα πήγαινε σε τρίτες εκλογές μέσα σε δύο μήνες, οπότε θα υπήρχε χρεοκοπία και οικονομική καταστροφή. Αν τότε πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό της ΝΔ και πάλι κατ' ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, για τον ίδιο λόγο, θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα που αποτελεί τον κορμό της Κεντροαριστεράς και κατ' ουδένα τρόπο δεν ακολουθεί άλλα κόμματα.

    -Επειδή ακούγονται σενάρια για πρόωρες εκλογές, πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές ακόμα και εντός του 2016;

    Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι όποιος μιλάει για εκλογές είναι ανόητος και όποιος τις επιδιώκει είναι δύο φορές ανόητος. Κατόπιν τούτου, τι θέλετε να σας πω εγώ;

    -Κύριε Κρεμαστινέ, η παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για κακούργημα δημιουργεί νέα δεδομένα για το πώς η χώρα βρέθηκε στη «μέγγενη» των Μνημονίων;

    Η παραπομπή οποιουδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα, δεν συνιστά ούτε ενοχή, ούτε καταδίκη. Πολύ περισσότερο όταν το θέμα της παραπομπής συσχετίζεται με αυτό που λέγεται «πολιτική».

    -Μήπως, όμως, η υπόθεση Γεωργίου είναι μία «σκοτεινή» υπόθεση; Σας ρωτώ γιατί η παραπομπή για κακούργημα προφανώς στηρίζεται σε στοιχεία.

    Θα σας επαναλάβω ότι η παραπομπή ασφαλώς στηρίζεται σε κάποια στοιχεία, αλλά αυτό ουδόλως συνιστά απόφαση δικαστηρίου.

    -Η συνέντευξή του, όμως,στουςFT,λέγοντας ότι «αν καταδικαστεί θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος»,δεν μοιάζει σαν εκβιασμός;

    Δεν θα σχολιάσω την άποψη του κ. Γεωργίου, γιατί απλούστατα δεν τη συμμερίζομαι.

    -Κύριε Κρεμαστινέ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνες για την πολιτική που ασκούσε 20 χρόνια στην εξουσία και για την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια;

    Όλοι δυστυχώς έχουμε ευθύνες,και όταν λέω όλοι εννοώ και την αντιπολίτευση, η οποία ενώ ήξερε ότι η χώρα δανειζόταν για να ζούμε καλύτερα πάντα μιλούσε για ψίχουλα όταν γινόταν συνεχείς αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Το θέμα είναι τι ποσοστό ευθυνών έχει ο καθένας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα μεγάλο λάθος το 2009, να αναλάβει μόνο του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων σε μια κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά την κρίση. Έτσι δεν θα χρειάζονταν οι αλλεπάλληλες εκλογές και δεν θα χρειαζόταν να εκλεγούν πρωθυπουργοί οι κκ Σαμαράς και Τσίπρας και να φέρουν ο καθένας το δικό του μνημόνιο.

    -Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το προσφυγικό, κύριε Κρεμαστινέ;

    Δυστυχώς ναι,και φοβάμαι ότι η εξέλιξη του προσφυγικού θέματος θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    - Hεπιστροφή των δανειστών και η αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο προμηνάει καινούργια μέτρα;

    Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και τις αντιστάσεις της κυβέρνησης. Εάν επιδείξει η κυβέρνηση την νοοτροπία που επέδειξε στη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, ασφαλώς θα περιμένουμε νέα, σκληρότερα μέτρα.

    -Κύριε Κρεμαστινέ,ποια είναι η άποψή σας για την διαδικασία της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

    Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τις προϋποθέσεις,και αν πιστεύει ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι μικρός τότε οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι τόσο αυστηρές ούτως ώστε να μην υπάρχουν υποψήφιοι που να μπορούν να διεκδικήσουντις άδειες υπό στις αυστηρές αυτές προϋποθέσεις.

    -Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

    Πέραν των οικονομικών κριτηρίωνπρέπει, κατά το δυνατόν, να διασφαλίζεται η ελευθερίαγνώμης κάθε τηλεοπτικούσταθμού, χωρίςαυτός να είναι αναγκασμένος να υπηρετεί οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Τόσο στα οικονομικά όσα και στα άλλα μέτρα υπάρχουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα διασφαλίζουντη διαφάνεια. Όμως το να λέει η κυβέρνηση ότι οι άδειες πρέπει να είναι 4 ή 14 αυτό πρέπει να διαμορφώνεται από τις δυνατότητες που έχουν οι υποψήφιοινα τις διεκδικήσουν.Αν, λοιπόν, πιστεύει ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπεινα έχουν μικρό αριθμό οι προϋποθέσεις πρέπεινα είναι τέτοιες που να μην μπορούν πάρα πολλοίνα τις διεκδικήσουν. Όμως θα είναι λάθος εάν σχηματιστεί η εντύπωση ότι οι άδειες δίνονταιμεοποιαδήποτε σκοπιμότητα.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [02] Φ. Γεννηματά: Αργά ή γρήγορα τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε εξελίξεις

    "Αργά ή γρήγορα τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα οδηγήσουν σε εξελίξεις και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι εκλογές θα δώσουν λύση", δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι "όταν η κοινωνία χορεύει το xορό του Ζαλόγγου, δεν μπορεί κάποιοι να το ρίχνουν στα τσάμικα και κάποιοι να ονειρεύονται το χορό του Ησαϊα με την εξουσία".

    Ερωτηθείσα εάν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές αναφέρει ότι : "Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τσόντα είτε του ενός, είτε του άλλου δεν γινόμαστε. Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και με το παραπάνω" και προσθέτει πως: "οριακές κοινοβουλευτικά, ανίσχυρες, και ετεροβαρείς πολιτικά και εκλογικά κυβερνήσεις δεν δίνουν βιώσιμη λύση στη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται. Αυτή είναι η θέση μας και πριν και μετά τις εκλογές".

    Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, θα πει ότι το κόμμα της δεν συντάσσεται με την ηγεσία για της ΝΔ για κατάργηση της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι: "εμείς και μετά τις εκλογές θα επαναφέρουμε και θα επιμείνουμε στην ολοκληρωμένη πρότασή μας περί αναλογικού εκλογικού συστήματος που καταθέσαμε. Μόνο σε αυτήν τη βάση συζητάμε". Για το νέο κόμμα στο χώρο, η κ.Γεννηματά, αφού αναφέρει πως "ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τώρα", σημειώνει ότι "το τέλος του φθινοπώρου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και παζάρια δεξιά και αριστερά".

    [03] «Το πολιτικό σύστημα θέλει εκ βάθρων αναδιάταξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χ. Θεοχάρης

    «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι λύση για τον τόπο», εκτιμά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η λύση είναι η ορθή διακυβέρνηση της χώρας.

    Αναφερόμενος στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών υπογραμμίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού οι ενέργειες του άλλα δείχνουν και σημειώνει ότι δεν αποκλείει, στο τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να«αποδράσει».

    Ο Χάρης Θεοχάρης δηλώνει στο Πρακτορείο την αντίθεσή του με τη ΝΔ, που ζητά επίμονα εκλογές λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω τι προτείνει ακριβώς. Την ίδια πολιτική απλώς καλύτερα υλοποιημένη;»

    Ερωτηθείς για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου,υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβρη δεν θα έχουμε καν αξιολόγηση γιατί η κυβέρνηση σπρώχνει τα πάντα προς τα πίσω.

    Για τον ΕΝΦΙΑ που θεσπίστηκε επί ημερών του, ο Χάρης Θεοχάρης,διαχωρίζει τη θέση του λέγοντας ότι «για τον ΕΝΦΙΑ δεν είχε καμία εμπλοκή», ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τον βελτιώσει.

    Αναφερόμενος στην παραπομπή για κακούργημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ,δηλώνει ότι η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίουείναι πολιτική και πως διώκεται ο λάθος άνθρωπος για ανύπαρκτο έγκλημα.

    Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    -Κύριε Θεοχάρη, ο πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις του έβαλε τέλος στην εκλογολογία. Σας έπεισε;

    Οι ενέργειές του άλλα δείχνουν. Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησηςη ρητορική ήταν πως αμέσως μετά θα ερχόταν ανάκαμψη της οικονομίας. Βλέπετε εσείς ανάκαμψη;Αντιθέτως βλέπουμε φιέστες, μπαράζ προσλήψεων-προσλαμβάνει 850 άτομα στο ΚΕΛΠΝΟ, το οποίο προηγουμένως ο κ. Πολάκης κατήγγειλε για διαφθορά-και σπρώξιμο προς τα πίσω προαπαιτούμενων, όπως το μεσοπρόθεσμο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότικάθε μήνα θα επανεξετάζει τη στάση του ανάλογα με την πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη και συνεπώς δεν μπορεί να πείσει ούτε το εαυτό του. Δεν αποκλείεται όμωςστο τέλος οπρωθυπουργός να αποφασίσεινα«αποδράσει». Μας κυβερνούν δυστυχώς ερασιτέχνες που τζογάρουν με τις τύχες του λαού.

    -Συμφωνείτε, όμως,μετη ΝΔ που ζητά επίμονα εκλογές; Είναι η λύση για τον τόπο;

    Λύση είναι η ορθή διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποτύχει. Όμως και η ΝΔ δεν καταλαβαίνω τι προτείνει ακριβώς. Την ίδια πολιτική- απλώς καλύτερα υλοποιημένη γιατί την πιστεύουν περισσότερο; Αυτό δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Η πολιτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά και η χώρα έχει ανάγκημιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

    -Εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;

    Δεθα έχουμε καν αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ήδη σπρώχνει τα πάνταπρος τα πίσω με το επιχείρημα πως όσο δεν ζητάμε χρήματα, δεν χρειάζεται να πιεστούμε. Και αφούδεν διδάχθηκε από τα περσινά της παθήματα, θα βρεθεί ξανά εγκλωβισμένη.

    -Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος3,5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης;

    Καταρχάς η τάση παίζει ρόλο καιόχι τα στοιχεία συγκεκριμένου μήνα. Η υπεραπόδοση από τους στόχους έπεσε στα 2,7δισ. -800εκατ. σε ένα μόνο μήνα. Αυτός ήταν ο πρώτος μήνας με πολλά έσοδα και το πρόβλημα ήδη φάνηκε. Κατά δεύτερον, έχει σημασία πως επιτυγχάνεται με τον στραγγαλισμό της εθνικής οικονομίας.

    -Μία τέτοια εξέλιξη, όμως,δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του«κόφτη»;

    Όχι. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι -τα περισσότερα έσοδα και έξοδα είναι στο τέλος του έτους- που με κάνουν απαισιόδοξο για την επίτευξη. Υπάρχειαβεβαιότητα για το τι θα συμβεί τελικά.

    -Ο ΕΝΦΙΑ, φόρος που θεσπίστηκε επί ημερών σας,συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο και σε αυτή την κυβέρνηση. Τελικώς είναι, όπως λένε και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας άδικος φόρος;

    Για τον ΕΝΦΙΑ δεν είχα εμπλοκή. Από τότε είχα διευκρινίσει στους αρμόδιους πως είναι πρωτοφανές να έχουμεφόρο ακινήτουκαι φόρο περιουσίαςενσωματωμένουςστον ΕΝΦΙΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑδεν έκανε τίποτε για να τον βελτιώσειΒ·Το αντίθετο. Πέρασε ο καιρός που ο λαός χόρταινε με τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μόνο οι πράξεις μετράνε και σε αυτές εζυγίσθη ο ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε ελλιπής.

    -Προ ημερών κάνατε λόγο για«χειραγώγηση της Δικαιοσύνης»,σχολιάζοντας τη δίωξη Γεωργίου. Πιστεύετε ότι η εν λόγω δίωξη είναι πολιτική;

    Είναι πολιτική η δίωξη του κ. Γεωργίου. Το έλλειμμα που «παραποίησε» ο κ. Γεωργίου είναι ακόμη το επίσημο της χώρας. Ο κ. Τσακαλώτος το έχει υπογράψει στο φετινό προϋπολογισμό. Άρα γιατίκατηγορείται; Είναι σαν να κάνετε μήνυση για κλοπή στο σπίτι σας και να λέτε συγχρόνως πως δεν λείπει τίποτε από το σπίτι.

    -Το επιχείρημα σας, ωστόσο, είναι ότι«η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο Μάιο και ο Γεωργίου ανέλαβε Αύγουστο».Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Γεωργίου ακριβώς μετά την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο αποφάσισε μόνος του να αυξήσει το έλλειμμα κατά 2 μονάδες,γεγονός που οδήγησε στο 2ο Μνημόνιο. Μήπως, η σπουδή αθώωσης του κ. Γεωργίου είναι παρακινδυνευμένη;

    Όσοι θεωρούν πως μπορεί μόνος του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει το έλλειμμα, δεν ξέρουντο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα,ούτεπώς λειτουργούν τα προγράμματα. Το έλλειμμα επικυρώνεται από τη Eurostat, η οποία για πρώτη φορά δεν διατηρεί επιφυλάξεις. Στο δεύτερο Μνημόνιο δε μπήκαμε για 2% μεγαλύτερο έλλειμμα το 2009, αλλά γιατί οι κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχουν τα χρήματα να πορευθούν μόνες τους. Είναι η ίδια τακτική με της σημερινής κυβέρνησης.

    -Ωστόσο, η τοποθέτησή του στους FT ότι«αν καταδικαστεί κινδυνεύουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους»δεν ακούγονται σαν απειλή;

    Δεν είμαι στο μυαλό του. Ακόμη όμως και αν δεχτώ πως εκβιάζει, αυτό δεν σημαίνει πως δεν διώκεται ο λάθος άνθρωπος για ανύπαρκτο έγκλημα.

    -Στην πορεία προς τις εκλογές, όποτε και αυτές γίνουν, έχετε αποφασίσει να κατέβετε αυτόνομα με δικό σας πολιτικό φορέα ή τελικώς θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ όπως έχει ήδη ακουστεί;

    Η Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομη με δική της πρόταση διακυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημαθέλει εκ βάθρων αναδιάταξη. Χρειαζόμαστεκόμματα χωρίς αρχηγισμούς, έναν πρωθυπουργό διατεθειμένο να θέσει τον εαυτό του υπό τον πραγματικό έλεγχο της Δικαιοσύνης. Ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, εθνική αξιοπρέπεια, μια οικονομίαμε υγιείς επιχειρήσεις και έμφαση στους νέους.

    -Συμφωνείτε με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι προς τις εκλογές θα δημιουργηθεί«τσουνάμι»εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;

    Μπορούν τα κόμματα και οι πολιτικοί που μας έφεραν εδώ να μας βγάλουν από την κρίση; Όχι. Σε τελική ανάλυση, ποιους εμπιστευόμαστε; Αυτούς που λένε πως θα κάνουν τα αντίθετα από όσα έκαναν ως τώρα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) γιατί είδαν το φως στομ δρόμο προς τη Δαμασκό, ή όσους λένε πως ο μόνος αντίπαλός μας είμαστε εμείς οι πολιτικοί και άρα από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε; Μια επανάστασηενάντια στο ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό μπορεί να φέρει την αλλαγή.

    -Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο;

    Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα στήνει τη δική της διαπλοκή. Ανπραγματικά ήθελενα διορθώσειτο τηλεοπτικό τοπίο, μπορούσε να το κάνει. Δεν το κάνει όμως. Αντιθέτως στήνει επικοινωνιακά show με«καλούς»και«κακούς»σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο μια νέα εποχή όπου η πληροφορία θα«εξωραΐζεται»προς χάριν της,και φυσικά θέλοντας να χτίσει τα δικά της μιντιακά τζάκια.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [04] Die Welt: Θα ήταν ένα τεράστιο κούρεμα του ιαπωνικού χρέους μοντέλο και για την Ευρώπη;

    Η Ιαπωνία συσσωρεύει τεράστια χρέη, εκ των οποίων πολλά διακρατούνται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας / KτI (Bαnk of Jαpan / ΒοJ). Ορισμένοι οικονομολόγοι εικάζουν ότι οι Ιάπωνες τραπεζίτες θα διαγράψουν το κρατικό χρέος. Θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό και ένα μοντέλο για την Ευρώπη, διερωτάται σχετικό άρθρο της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας / ΚτΙ, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τεράστια ηλεκτρική σκούπα. Ρουφά κρατικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας, μερίδια εταιρειών. Οι Ιάπωνες τραπεζίτες αγοράζουν εδώ και μήνες με μεγάλη επιμονή το σύνολο της ιαπωνικής χρηματαγοράς. Οι τραπεζίτες θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και με τα χρήματα τα οποία ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

    Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη με έκπληξη και ανησυχία. Όχι μόνο γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΚτΙ) θα είναι έως το τέλος του 2017 ο μεγαλύτερος μέτοχος των 55 εισηγμένων ομίλων επιχειρήσεων, εάν συνεχίσει να αγοράζει με τον ίδιο ρυθμό, αλλά και διότι η εξέλιξη αυτή μοιάζει με κρατικοποίηση από την πίσω πόρτα.

    Εκείνο όμως το οποίο φοβίζει πιο πολύ είναι η όρεξη της ΚτΙ για κρατικά ομόλογα. Με ταχύ ρυθμό αγοράζει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφάλειες τις χώρας. Κάθε χρόνο αγοράζει τίτλους αξίας 80 τρισεκατομμυρίων γιέν, δηλαδή 705 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Με αυτόν τον τρόπο η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΚτΙ) καταπίνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας και οι παρατηρητές αναρωτιούνται ήδη αν το πρόγραμμα αγορών αποτελεί την προετοιμασία για ένα τεράστιο κούρεμα χρέους.

    Το ιαπωνικό χρέος είναι ήδη συντριπτικό: στο τέλος του έτους θα ανέρχεται στο 250% του ΑΕΠ της χώρας. Ακόμα και στην Ελλάδα στο απόγειο της κρίσης ήταν 180%, ενώ της Γερμανίας είναι λιγότερο από 70%.

    Το γεγονός ότι το ιαπωνικό κράτος δεν δέχεται πιέσεις από τις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος παραμένει εντός της ίδιας της χώρας. Περισσότερο από το 90% των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια των Ιαπώνων αποταμιευτών και επενδυτών και εν τω μεταξύ ακριβώς στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΚτΙ).

    Τον Φεβρουάριο η ΚτΙ κατείχε το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων και στο τέλος του έτους θα έχει το ήμισυ. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη με αυτόν τον τρόπο το σύνολο του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και αυτό δεν είναι μη αμφιλεγόμενο.

    Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές Κεντρικές Τράπεζες η ιαπωνική ακολουθεί τις εντολές της κυβέρνησης. Δεδομένου του υψηλού ρυθμού με τον οποίο η ΚτΙ φορτώνεται τα χρέη του κράτους, οι παρατηρητές διερωτώνται εδώ και καιρό τι θα κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τα κρατικά ομόλογα τα οποία έχουν αγοράσει.

    Το ότι το ιαπωνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του είναι απίθανο. «Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί εάν αυτό συνεχιστεί για χρόνια και κάποτε η ΚτΙ κατέχει το σύνολο του κρατικού χρέους», είπε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Μίχαελ Σπέντσερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ασία. Ανέφερε δε μια σειρά από σχέδια τα οποία κυκλοφορούν, όπως λ.χ. ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μαζί με την ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μηδενίσουν το επιτόκιο ή να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του υπερβολικά πολύ. Αυτό όμως θα σήμαινε κούρεμα του χρέους. «Φαίνεται απλώς πολύ χαριτωμένο το ότι η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει το σύνολο του δημοσίου χρέους και μετά το διαγράφει για το κράτος. Αλλά προς τα κει μοιάζει να πηγαίνει το πράγμα», πρόσθεσε ο Σπέντσερ.

    Ο διαπρεπής Γερμανός οικονομολόγος εκφράζει εν τούτοις τις επιφυλάξεις του για τέτοια σχέδια. «Το ότι θα σταματήσει το κράτος απλώς να εξυπηρετεί το χρέος του, ακούγεται ως μια εύλογη δυνατότητα. Αλλά θα ήταν πολύ απλό, πολύ ανώδυνο. Το ένστικτό μου λέει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο». Και στέλνει ταυτόχρονα μια προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια λύση για την Ευρώπη. Στην παρούσα κατάσταση με τον χαμηλό πληθωρισμό και την χαμηλή ανάπτυξη η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αγοράσει όλα τα κρατικά χρέη». Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο απλό, διότι θα έρθει η στιγμή κατά την οποία οι πολίτες θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα και θα πανικοβληθούν, θα ανταλλάξουν το νόμισμά τους με κάποιο άλλο ή το γιεν με άλλο. Και αυτό θα σήμανε την αρχή του υπερπληθωρισμού.

    Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Εάν οι πολίτες και οι επενδυτές χάσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη τους στο γιεν επαπειλούνται δραματικές συνέπειες για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μεταξύ άλλων και για την ευρωζώνη. Δεδομένων των μεγάλων κινδύνων οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιθανότερο ένα κρυφό / καλυμμένο κούρεμα.

    Ο Ανταμ Πόσεν, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας Πέτερσον της Ουάσιγκτον, δεν γνωρίζει μεν κάποια σχέδια για κούρεμα του ιαπωνικού χρέους, υποθέτει όμως ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε αντ΄αυτού να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής του σε μεγάλο βάθος χρόνου, κάτι το οποίο θα ήταν ένα «κρυφό / καλυμμένο κούρεμα» σε δόσεις, το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί με υψηλούς φόρους και μικρές δημόσιες δαπάνες, όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

    Πηγή: Die Welt

    [05] Ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

    Ανοιχτή επιστολήπρος τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας απέστειλε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού με την οποία απαντάστις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σχετικά μετην παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ΠροκόπηΠαυλόπουλογια αναγνώριση απότην ΤουρκίατηςΓενοκτονίας σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

    Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτήςεπιστολής:

    Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ,να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη για την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

    Δηλαδή την ίδια παραίνεση που σας απευθύνει και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2006, στην σχετική έκθεση προόδου για την συνέχιση του διαλόγου για την ενταξιακή σας πορεία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Να συμβιβαστείτε επιτέλους με το ιστορικό σας παρελθόν και να αναγνωρίσετε ότι τα όσα τραγικά συνέβησαν σε βάρος των προγόνων μας ,αλλά και σε βάρος Αρμενίων και Ασσυρίων, την περίοδο 1914-1922 και είχαν στον τελικό απολογισμό 353.000χιλ. αθώα θύματα συμπατριώτες, συγγενείς και φίλους μας. Να αναγνωρίσετε ότι αποτελούν εγκλήματα Γενοκτονίας ,αφού έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο άρθρο 2 της σύμβασης περί Γενοκτονίας του Ο.Η.Ε. του 1948».

    Τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Cauck ,αλλά και του Γερμανικού κοινοβουλίου ,όπως και αυτές του Πάπα Φραγκίσκου του Α΄, με τις οποίες αναγνώρισαν τις Γενοκτονίες που τελέσθηκαν σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τις σχετικές παραινέσεις τους προς την Τουρκική Δημοκρατία για αναγνώριση.

    Σας υπενθυμίζουμε επίσης και τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από τα Κοινοβούλια της Σουηδίας, της Κύπρου, της Αρμενίας και σειράς Κοινοβουλίων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, αλλά και την απόφαση του 2007 της «Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών»., η οποία αποφαίνεται ότι τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής αποτελούν πράξεις γενοκτονίας για τα όσα οι πρόγονοί σας έκαναν σε βάρος μας.

    Αντί όλων αυτών των αποφάσεων, οδηγιών και παραινέσεων που προαναφέραμε, με τις δηλώσεις σας προκαλείτε την νοημοσύνη όλης της δύσης μιλώντας για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή συγχωνεύσεως εθνικών μειονοτήτων από άλλα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα κ. Υπουργέ υπάρχει και ακμάζει σύμφωνα με τις Διεθνείς συνθήκες μουσουλμανική μειονότητα ( και όχι τουρκική) σε αντίθεση με τον αφανισμό κάθε ελληνικής χριστιανικής ή και αλλοδόξου προς το Ισλάμ μειονότητας.

    Αλήθεια συγκρίνατε ποτέ την πληθυσμιακή αύξηση και τον πρόοδο της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα με τον αφανισμό αυτής της Κωνσταντινουπόλεως και άλλων περιοχών στην χώρα σας; Που βρίσκονται και πως διαβιούν οι Ασσύριοι, οι Ρωμαίοι Πόντιοι, οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και δεκάδες άλλες εθνικές μειονότητες στη χώρα σας; Αλήθεια κύριε Υπουργέ δεν σας έχουν πληροφορήσει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες τζαμιά ενώ στην χώρα σας έχετε βανδαλίσει και μετατρέψει σε στάβλους ελληνοχριστιανικά μνημεία που άλλα τα καταστρέφετε και άλλα τα αξιοποιείται ως τουριστικά αξιοθέατα και μας επιτρέπετε σε ορισμένα εξ αυτών την πρόσβαση όταν και όποτε εσείς κρίνετε ωφέλιμο για εσάς;

    Αγνοείτε κ. υπουργέ το περσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταδικάστηκε η χώρα σας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς Τραπεζούντας σε τζαμί; Ή την απρέπεια σας να χρησιμοποιείτε επίσης ως τζαμί την Αγιά Σοφιά Κωνσταντινουπόλεως? Ή τις απαγορεύσεις σας για της λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκη;

    Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεστε σε περίοδο φοβερής εσωτερικής κρίσεως και ανακατατάξεων. Διαβλέπουμε ως ψυχραιμότεροι υμών την προϊούσα ισλαμοποίηση του κράτους σας. Όμως αυτό δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα από θύτες και περιφερειακούς ταραξίες να παριστάνετε τις "αθώες περιστερές" και να προσβάλετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να αγνοείτε όλες τις συστάσεις των ηγετών των δημοκρατικών χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ και να προσπαθείτε να εξάγετε την εσωτερική σας κρίση, την εσωτερική κρίση που διέρχεται το πολίτευμά σας και τις κοινωνικές σας συγκρούσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σουηδία , Γαλλία, Αυστρία , ΕΕ , ΗΠΑ κλπ.

    Πρέπει να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι την περασμένη δεκαετία που επισκεπτόμαστε τον Πόντο και λειτουργούμε το Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεχόμαστε την ζεστασιά και την αγκαλιά όλων των κατοίκων του Πόντου με τους οποίους συνεορτάζουμε, αλληλοφιλοξενούμεθα, αναπτύσσουμε θερμότατες σχέσεις, χορεύουμε τους ίδιους χορούς και συνεννοούμαστε στην ίδια αρχαία ελληνική διάλεκτο την ρωμαίικη ποντιακή διάλεκτο. Είναι προφανές ότι αυτό σας ανησυχεί. Είναι λάθος να σας ανησυχεί η σύσφιξη και το αίσθημα αδελφοσύνης μεταξύ των Ρωμαίων Ποντίων της Ελλάδος - Ελλήνων υπηκόων και των Ρωμαίων ποντίων χριστιανών ή κρυπτοχριστιανών ή και μουσουλμάνων - τούρκων πολιτών.

    Κ. Υπουργέ των Εξωτερικών της γείτονος χώρας, δεν διακατεχόμεθα από τάσεις ρεβανσισμού, μισαλλοδοξίας από επιθυμίες - όπως εσείς υποθέτετε - αποσχιστικών κινημάτων στον Πόντο ή ιδέες διάσπασης της ενότητας της τουρκικής Δημοκρατίας στον Πόντο. Η μοναδική απαίτηση μας αφορά την ιστορική μνήμη και την αποκατάστασή της. Η μοναδική μας απαίτηση είναι η έκφραση μιας ειλικρινούς συγγνώμης για όσα εγκλήματα διεπράχθησαν εις βάρος μας πριν από 100 χρόνια και για τα οποία προφανώς δεν είναι υπεύθυνος ο σημερινός τουρκικός λαός όπως δεν ήταν υπεύθυνος και ο σημερινός γερμανικός λαός για τις θηριωδίες των ναζί απέναντι στους Εβραίους, του Πολωνούς και άλλους λαούς της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Πρόεδρος μας λοιπόν, Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ούτε να διχάσει ήθελε και θέλει ούτε -όπως ισχυρίζεστε- να προκαλέσει. Προτιμότερον τελικώς θα είναι για σας στην παρούσα ιστορική στιγμή αφενός μεν να ασχοληθείτε με τον δικό σας Πρόεδρο και τον εκδημοκρατισμό της Χώρας σας και αφετέρου να αντιληφθείτε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών μας σχέσεων και συμβολής σας στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών.

    Σας ευχόμαστε αδελφοσύνη και ειρήνη στη Χώρα σας αλλά και αδελφοσύνη και ειρήνη με τους γείτονές σας και τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.Σ.Π.Ε. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑ.Σ.Π.Ε.»

    [06] Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ

    Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, από την οποία τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει "καμία διαφορά" ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν --τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία--, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τη τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ, "που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ".

    "Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

    Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην "πρόκληση" που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως "ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος.

    Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις "παράνομες" οργανώσεις που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις της και ζητεί από τη Δύση να δείξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο PKK.

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το PKK τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 70 ανθρώπων.

    [07] Welt: Oι πράκτορες του Ερντογαν απειλούν

    Η Άγκυρα έχει 6.000 πληροφοριοδότες στη Γερμανία, δηλαδή ένα δίκτυο πρακτόρων μεγαλύτερο από εκείνον που κατάφερε η Στάζι να δημιουργήσει στην πρώην Δυτική Γερμανία, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδαςDieWelt. Γερμανοί βουλευτές ζητούν τώρα να επανεξεταστεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

    Οι πρακτικές που εφαρμόζει η Τουρκία σε γερμανικό έδαφος απασχολούν σοβαρά πλέον τη γερμανική πολιτική. Η επιτροπή ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησε μάλιστα ενημέρωση για το θέμα αυτό από την Άγκυρα.Ο δε πράσινος βουλευτής Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελεδήλωσε στηνWelt ότι θα θέσει το θέμα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής.

    Υπάρχουν «απίστευτες μυστικές δραστηριότητες» της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ. Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ηΥπηρεσία Πληροφοριών (BND)και η Αστυνομία της Γερμανίας θα πρέπει επειγόντως να εξετάσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν συνένοχες σε αξιόποινες πράξεις», πρόσθεσε ο Στρέμπελε.

    Και ο επικεφαλήςτηςεπιτροπής ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου, ο χριστιανοδημοκράτης Κλέμενς Μπίνιγκερ προτίθεται να βάλει σύντομα το θέμα στην ατζέντα του: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ασφάλεια, αλλά πιθανόν επίσης και στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών», είπε στην γερμανική εφημερίδα.

    Πραγματικά, οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στη Γερμανία είναι ευρύτερες από όσο ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πολιτικό αρμόδιο για θέματα ασφαλείας η ΜΙΤ, παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων ως πρακτόρων, έχειστη Γερμανίαένα δίκτυο 6.000 πληροφοριοδοτών. Αναλογεί δηλαδή ένας πληροφοριοδότης σε 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής.

    «Δεν πρόκειται πλέον για απλή συγκέντρωση πληροφοριών αλλά ολοένα και περισσότερο για καταστολή μέσω πληροφοριών», είπε στηWeltoεμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών Εριχ Σμιτ-Εενμπόομ. Η πυκνότητα του δικτύου παρακολούθησης είναι τεράστια: «Ούτε η Στάζι να δημιουργήσει στην τότε Δυτική Γερμανία ένα τέτοιο στρατό πρακτόρων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    [08] Στ. Θεοδωράκης: Να ακουστούν οι Ολυμπιονίκες στη Βουλή

    Πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να προσκληθούν οι Ολυμπιονικές να μιλήσουν στο Κοινοβούλιο,θα απευθύνει το Ποτάμι. "Να τους παραχωρήσουμε το βήμα της Βουλής μια μέρα τώρα τον Σεπτέμβρη", αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook o κ.Σταύρος Θεοδωράκης, "να μας μιλήσουν όλοι τους διαδοχικά για την προσπάθειά τους. Όχι συναισθηματικούς δεκάρικους και πατριωτικές κορώνες, αλλά αλήθειες που θα είναι απαραίτητες στην κοινωνία. Τι είναι αυτό που τους κινητοποίησε; Πως έκαναν την σπίθα φλόγα; Τι χρειάζεται για να πρωταγωνιστείς σε παγκόσμιο επίπεδο; Και να ακούσουν και οι κυβερνώντες τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, τις λύσεις που προτείνουν, τις ιδέες που έχουν για να φέρουν κι άλλα παιδιά στον αθλητισμό". Και προσθέτει:"Θα το προτείνουμε λοιπόν και επισήμως στον πρόεδρο της Βουλής. Θα είναι χρήσιμο για όλους μας".

    [09] Τουρκία: Τουλάχιστον 30 νεκροί, σχεδόν 100 τραυματίες σε γαμήλια τελετή

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε αργά χθες βράδυ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια γαμήλια τελετή στη Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

    Ο κυβερνήτης Αλί Γερλίκαγια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN T?rk ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ο απολογισμός αυξήθηκε σε τουλάχιστον 30 νεκρούς και 94 τραυματίες.

    Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς.

    Νωρίτερα, ο Γερλίκαγια μίλησε για μια «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι, στην πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Η επίθεση διαπράχθηκε χθες στις 22:50 στη Γκαζιάντεπ, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

    «Καταδικάζουμε τους άπιστους που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτή την επίθεση», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη σε ανακοίνωσή του.

    Ο Μεμέτ Ερντογάν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε την επίθεση και σημείωσε πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι. Ο Ερντογάν εκτίμησε ότι μπορεί να πρόκειται για ενέργεια είτε της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ή του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

    Ένας άλλος βουλευτής του AK που εκλέγεται στη Γκαζιάντεπ, ο Σαμίλ Ταγιάρ, σημείωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες» αφήνουν να εννοηθεί ότι «το Ντάες έκανε την επίθεση αυτή», χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Do?an.

    Ένας αξιωματούχος επισήμανε από την πλευρά του ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η τελετή γινόταν σε ανοικτό χώρο» σε μια συνοικία της Γκαζιάντεπ όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση της επίθεσης τζιχαντιστών.

    Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

    Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου σοροί βρίσκονται στο έδαφος καλυμμένες με λευκά σεντόνια. Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.

    Όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στη Γκαζιάντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση εναντίον «ενός γάμου». «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία διαπράχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τρεις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και αποδόθηκαν από την Άγκυρα στους αντάρτες του PKK.

    Οι κούρδοι αντάρτες μοιάζουν, ύστερα από μια σχετική αποκλιμάκωση των ενεργειών τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, να εντείνουν ξανά τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

    Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.

    Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΙΚ και στο PKK, κυρίως στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη ? όπου στα τέλη Ιουνίου στοχοθετήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

    Η έκρηξη στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

    «Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο (σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες» που κρίνουν την πορεία του πολέμου στη Συρία και μπορεί να γίνει «διάλογος μαζί του για την (πολιτική) μετάβαση», ανέφερε ο Γιλντιρίμ, αποκλείοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο να συνομιλήσει μαζί του η τουρκική κυβέρνηση και τονίζοντας πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και στο μέλλον.

    Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν καθώς η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τη Μόσχα κι αυξάνει τις επαφές της με την Τεχεράνη, με την ανταλλαγή επισκέψεων των επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας μέσα σε μία εβδομάδα.

    Η Ρωσία, όπως και το Ιράν, υποστηρίζουν ενεργά τον σύρο πρόεδρο Άσαντ, αντίθετα με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

    Ερντογάν: Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 August 2016 - 8:32:37 UTC