Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα
  • [02] Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στη Ρόδο
  • [03] Κύπρος: Επιδόθηκαν τα κατηγορητήρια σε Βγενόπουλο, Μάγειρα και Ζολώτα για την υπόθεση Focus
  • [04] Βρέθηκε απανθρακωμένο άτομο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη θέση Κυμάσι στο Μαντούδι της Εύβοιας
  • [05] Σπύρος Γιαννιώτης:"Τώρα συνειδητοποιώ τι πέτυχα"
  • [06] Ο Τραμπ εκφράζει την λύπη του "για όσους πλήγωσε" κατά την προεκλογική εκστρατεία
  • [07] Α. Μέρκελ: Ειδική σχέση έχουν Γερμανία και Τουρκία

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα

    Μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να βάλει σε τάξη τη χώρα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του κόμματος στο Μοσχάτο, όπου και συγκάλεσε εκεί τη σύσκεψη του «πρωινού καφέ». Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μετακόμιση συνιστά τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Μία νέα σελίδα ξεκινάει σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, εδώ στα καινούργια μας γραφεία, στην όμορφη γειτονιά του Μοσχάτου. Άλλη μία προεκλογική δέσμευσή μου, για μετακόμιση σε νέα, πιο λιτά γραφεία, γίνεται πράξη. Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, τη Νέα Δημοκρατία. Και με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: ότι μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τη χώρα. Και να την οδηγήσουμε στην έξοδο από την κρίση. Εύχομαι τα καινούργια μας γραφεία να είναι τυχερά, καλορίζικα και να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα νέο, μεγάλο κύκλο πολιτικών επιτυχιών».

    Στα νέα γραφεία βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, και οι στενοί του συνεργάτες που συμμετείχαν στον «πρωινό καφέ».

    [02] Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στη Ρόδο

    Μετά από τη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, τον περασμένο Οκτώβριο, και την Τετραμερή Συνάντηση της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, τον Απρίλιο, το υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει τον Σεπτέμβριο στη Ρόδο τη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία.

    Καθώς πυκνώνουν οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σημασία της ιδιαίτερα επίκαιρης αυτής πρωτοβουλίας, και αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση των συμμετεχόντων χωρών. Ήδη το σχήμα των 5+5 χωρών από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, που ήταν ο αρχικός στόχος του υπουργείου Εξωτερικών έχει ξεπεραστεί, καθώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής, προσεκλήθησαν περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών, και μέχρι στιγμής, έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή 7+7 χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Τυνησία), ενώ δεν αποκλείεται τελικά να είναι 16 οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη.

    «Δεν έχουμε ίδια αντίληψη για την πολιτική με όλους όσοι θα έρθουν στη Ρόδο. Δεν έχουμε ίδιας μορφής πολιτικά συστήματα. Αλλά έχουμε κοινή θέληση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Και νομίζω σήμερα αυτά τα δύο είναι πάρα πολύ σημαντικά και στη βάση αυτών οδεύουμε», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με την Σύνοδο της Ρόδου ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η σύγκληση της Διάσκεψης,

    Στην καρδιά της πρωτοβουλίας του βρίσκεται η πεποίθηση πως ο εύθραυστος γεωπολιτικά χώρος της Μεσογείου χρειάζεται να σταθεροποιηθεί, και αυτό προϋποθέτει συνεχείς πρωτοβουλίες για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες ανάμεσα στις δύο όχθες της: την ευρωπαϊκή και την αραβική. Οι γέφυρες συνεργασίας, όπως επαναλαμβάνει συχνά, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη σταθερότητα της περιοχής και αυτή η σταθεροποίηση να δημιουργήσει με τη σειρά της ένα πιο εδραιωμένο περιβάλλον ασφαλείας.

    Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον στόχο άσκησης μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, χώρα ευρισκόμενη στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, με ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, ξεπερνώντας την οικονομική της κρίση, μπορεί να αναδειχθεί ως «γεφυροποιός» δύναμη και άξονας προάσπισης του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής σταθερότητας.

    Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα -από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού- προϋποθέτει την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή και να συμμετάσχουν σε πολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές ή ακαδημαϊκές συνέργειες που δύνανται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του γεωπολιτικού αυτού χώρου.

    Όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα συζητηθούν διεξοδικά στο νησί της Ρόδου που επιλέχθηκε ως τόπος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, καθώς είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών και εμπορίου, διαχρονικά από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η Διάσκεψη να αποτελέσει ένα forum ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, που θα αποκτήσει σταδιακά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά.

    [03] Κύπρος: Επιδόθηκαν τα κατηγορητήρια σε Βγενόπουλο, Μάγειρα και Ζολώτα για την υπόθεση Focus

    Επιδόθηκαν τα κατηγορητήρια στους κατηγορουμένους από την Ελλάδα για την υπόθεση της εταιρείας Focus και στις 30 Σεπτεμβρίου ? σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ - οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

    Όπως μετάδωσε απόψε το ΡΙΚ, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν ήδη το κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίδοση των κατηγορητηρίων.

    Κατά το κατηγορητήριο, στο εδώλιο θα βρεθούν δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Κυριάκος Μάγειρας και Μιχάλης Ζολώτας, καθώς και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του και ο τέως σύζυγός της.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, είναι διαφθορά, δωροδοκία και δεκασμός.

    Ειδικότερα, τα πρώην στελέχη της τέως Λαϊκής Τράπεζας κ.κ. Βγενόπουλος, Μάγειρας και Ζολώτας, κατηγορούνται ότι έδωσαν ένα εκατομμύριο ευρώ στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, για να παραλείψει να προβεί στις δέουσες έρευνες, σχετικά με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Λαϊκής και το διορισμό του Ανδρέα Βγενόπουλο στη θέση εκτελεστικού προέδρου της τράπεζας.

    Αρμόδια πηγή δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ότι αν οποιοσδήποτε από τους κατηγορούμενους παραλείψει να εμφανιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου για να απαντήσει στις κατηγορίες, οι κυπριακές αρχές προτίθενται να λάβουν μέτρα εναντίον του, όπως η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του.

    [04] Βρέθηκε απανθρακωμένο άτομο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη θέση Κυμάσι στο Μαντούδι της Εύβοιας

    Απανθρακωμένο άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων βρέθηκε από πυροσβέστες κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε απόψε στη θέση Κυμάσι στο Μαντούδι της Εύβοιας . Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20:30 σε δύσβατη περιοχή και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος34 πυροσβέστες με15οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα .

    Οι πυροσβέστες που εντόπισαν το απανθρακωμένο πτώμα ειδοποίησαν την αστυνομία από την οποία γίνονται έρευνες για την υπόθεση .

    Η πυρκαγιά είναι κοντά στη θάλασσα και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    [05] Σπύρος Γιαννιώτης:"Τώρα συνειδητοποιώ τι πέτυχα"

    Ιδιαίτερα συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, παρά την πρόδηλη κούραση από τον αγώνα και το ταξίδι της επιστροφής από το Ρίο, ο Σπύρος Γιαννιώτης πάτησε σήμερα το μεσημέρι σε ελληνικό έδαφος. Με το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό του, ο 36χρονος κολυμβητής ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν στην προσπάθειά του.

    «Σήμερα συνειδητοποιώ τι πέτυχα. Ήταν ένα απωθημένο δικό μου και του Νίκου», λέει χαρακτηριστικά, έχοντας στο πλευρό του, όπως πάντα άλλωστε, τον προπονητή του Νίκο Γέμελο.

    «Κλείνω την καριέρα μου με τον πιο όμορφο και μοναδικό τρόπο», τόνισε ο Κερκυραίος πρωταθλητής και χαρακτήρισε το τρίπτυχο «υπομονή, επιμονή, πόνος» ως το μυστικό της επιτυχίας σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα όπως η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όταν οι δυνάμεις του τον είχαν πια εγκαταλείψει, πήρε δύναμη από τη στήριξη των απλών ανθρώπων κι από το δικό του καημό για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

    Μεταξύ άλλων, ο Γιαννιώτης αποκάλυψε και το μήνυμα στήριξης που του έστειλε λίγες ημέρες πριν τον αγώνα ο επί σειρά ετών σπουδαιότερος αντίπαλός του, ο Γερμανός Τόμας Λουρτς. «Το αξίζεις», του ανέφερε ο -παλαίμαχος πια- Λουρτς, το ίδιο του επανέλαβαν και οι αντίπαλοί του μετά την κούρσα στο Ρίο.

    «Για μένα είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής σε όλα τα σπορ. Ηταν ένα παραμύθι με τόσο όμορφο τέλος, που εγώ θα το διαβάζω στα παιδιά μου για πολλά χρόνια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Γέμελος.

    Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απουσία κάποιου εκπροσώπου της Πολιτείας από την υποδοχή του ασημένιου Ολυμπιονίκη, ενός αθλητή που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την ένδοξη καριέρα του και αποτελεί πρότυπο για τον ελληνικό αθλητισμό.

    «Κέρδισα προχθές το μετάλλιο, το πήρα στα χέρια μου, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα τι πέτυχα. Η υποδοχή αυτή είναι κάτι μοναδικό, πρωτόγνωρο, κάτι που θα μείνει για πάντα μέσα μου», είπε φανερά συγκινημένος ο Γιαννιώτης.

    «Ευχαριστώ όσους με στήριξαν και με έχουν βοηθήσει αυτά τα χρόνια. Είναι πάρα πολλοί, κάποια στιγμή θα τους αναφέρω ονομαστικά, αλλά θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω αυτή τη στιγμή την οικογένειά μου, που με έβαλε στο κολύμπι, τον προπονητή μου, που ξεκινήσαμε μια πορεία από το Σίδνεϊ και φτάσαμε μετά από 16 χρόνια να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο, που ήταν απωθημένο και δικό μου και του Νίκου. Δεν ξεχνάω τη γυναίκα μου που με ανέχεται πολλά χρόνια και με έχει στηρίξει, και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες.

    Η ομοσπονδία με βοήθησε από την αρχή που μπήκα στην εθνική ομάδα και την ευχαριστώ γιατί, παρά τις δυσκολίες, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μέσα σε αυτά τα χρόνια».

    [06] Ο Τραμπ εκφράζει την λύπη του "για όσους πλήγωσε" κατά την προεκλογική εκστρατεία

    Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του χθες για δηλώσεις που "μπορεί να έχουν δημιουργήσει προσωπικό πόνο", στην προσπάθειά του να επανέλθει στο προεκλογικό του μήνυμα ενώπιον δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν να χάνει συνεχώς σε δημοτικότητα, στην πρώτη του ομιλία μετά από αναδιοργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας αυτή την εβδομάδα.

    "Μερικές φορές, μέσα στην έξαψη της συζήτησης και μιλώντας για πολλά θέματα, δεν διαλέγεις τις σωστές λέξεις, ή λες το λάθος πράγμα", είπε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία σε μια συγκέντρωση στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. "Το έχω κάνει, και λυπάμαι, ιδιαίτερα όταν μπορεί να έχει δημιουργήσει προσωπικό πόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά που διακυβεύονται για να απορροφώμαστε από τέτοια θέματα", είπε.

    Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει το "σκληρό ύφος" του και την παρορμητικότητά του για να προσελκύσει ψηφοφόρους στην εκστρατεία του για τις εθνικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, ζητώντας συγγνώμη σπάνια, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει κριτική από το ίδιο του το κόμμα για παλιές του δηλώσεις.

    [07] Α. Μέρκελ: Ειδική σχέση έχουν Γερμανία και Τουρκία

    «Ειδική σχέση» μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας «βλέπει» η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, λόγω κυρίως της παρουσίας περισσότερων από τριών εκατομμυρίων πολιτών με τουρκικές ρίζες στη χώρα και εκφράζει την πεποίθηση ότι «αυτό θα παραμείνει έτσι». Επαινεί δε την Τουρκία για την συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Σε συνέντευξή της στο δίκτυο εφημερίδων «RedaktionNetzwerk Deutschland», η κυρία Μέρκελ παραδέχεται ότι υπάρχουν απογοητευτικά παραδείγματα ανεπιτυχούς ενσωμάτωσης, αλλά τονίζει ότι θα ήταν εντελώς λάθος να εξαχθούν από αυτό συμπεράσματα για όλους τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Γερμανία.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Καγκελάριος αναφέρει ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και εξηγεί ότι σε αυτό το πνεύμα διεξάγει και η ίδια τις συνομιλίες της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Η απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά θύματα αποτελεί για την Τουρκία ένα άσχημο σημείο καμπής. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός εταίρος. Είναι δε σημαντική και για την επίλυση συγκεκριμένων διενέξεων. Σκέφτομαι ειδικά το δράμα που εκτυλίσσεται στην Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Είναι έτσι η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία», δηλώνει η κυρία Μέρκελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2016 - 4:32:42 UTC