Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: Βούληση για προώθηση εμπορικών σχέσεων με την Κίνα
  • [02] Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, λόγω επίσχεσης εργασίας
  • [03] Περιήγηση στον βενετσιάνικο Χάνδακα με οδηγό την ποίηση
  • [04] Nτ. Χάιλιχ: Η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις
  • [05] Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά

  • [01] Βρετανία: Βούληση για προώθηση εμπορικών σχέσεων με την Κίνα

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκφράζει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ την βούλησή της για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας σε παγκόσμια ζητήματα ανάμεσα στη Βρετανία και την Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το υπουργείο επικαλείται σχετικές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός της Βρετανίας για θέματα Ασίας και Ειρηνικού Άλοκ Σάρμα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο.

    Η Βρετανία θεωρεί την Κίνα έναν σημαντικό παγκόσμιο στρατηγικό εταίρο και δίνει μεγάλη προσοχή στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Σάρμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, λόγω επίσχεσης εργασίας

    Χωρίς λεωφορεία είναι η Θεσσαλονίκη, έπειτα από την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.Η επίσχεση θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Παρασκευή, οπότε έχει οριστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πάρουν απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, για περισσότερους από δύο μήνες, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό, ο οποίος με τη σειρά του χρωστά πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

    Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσει κανονικά και το ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

    [03] Περιήγηση στον βενετσιάνικο Χάνδακα με οδηγό την ποίηση

    Η Κρητική Λογοτεχνία άνθισε επί τέσσερις αιώνες και έδωσε έργα που συνομιλούν απευθείας με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση. Έργα που διαβάζονται μέχρι και τις ημέρες μας χάρη στην υψηλή γλωσσική και αναπαραστατική τους δύναμη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη μελέτη της Τασούλας Μ. Μαρκομιχελάκη «Εδώ, εις το Κάστρον της Κρήτης.Ένας λογοτεχνικός χάρτης του βενετσιάνικου Χάνδακα», που κυκλοφoρεί από τις εκδόσεις University Studio Press.

    Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εξειδικευμένη στην Κρητική Λογοτεχνία, η Τ. Μαρκομιχελάκη μάς ξεναγεί με το βιβλίο της στο μεσαιωνικό και το αναγεννησιακό Ηράκλειο: στην οικονομική, τη θρησκευτική και την καθημερινή ζωή της πρωτεύουσας της βενετσιάνικης Κρήτης, που ονομαζόταν και Κάστρο ή Χάνδακας. Διαβάζοντας ποιητές και συγγραφείς που έγραψαν από τον 14ο μέχρι και τον 17ο αιώνα (από τους παλαιότερους Στέφανο Σαχλίκη, Μανόλη Σκλάβο και Λεονάρδο Ντελλαπόρτα μέχρι τους νεώτερους Γεώργιο Χορτάτση, Βιτσέντζο Κορνάρο, Μαρκαντώνιο Φόσκολο και Τζουάνε Παπαδόπουλο), η μελετήτρια δείχνει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς που ανέπτυξαν όλοι με την πόλη τους, αλλά και τους τρόπους μέσω των οποίων την απεικόνισαν στα γραπτά τους.

    Εκείνο που προέχει για τους μεσαιωνικούς και αναγεννησιακούς ποιητές και συγγραφείς της ενετοκρατούμενης Κρήτης είναι το εγκώμιο του Ηρακλείου. «Η πόλη, το Κάστρο, όπως ονομαζόταν μέχρι και τη γενιά των παππούδων μας, τιμήθηκε από τη λογοτεχνία και γι' αυτό αξίζει τον κόπο να τη μελετήσουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τ. Μαρκομιχελάκη και προσθέτει ότι «Στα λογοτεχνικά της εγκώμια κυριαρχούν τα Τείχη, αλλά και οι εκκλησίες, καθολικές και ορθόδοξες, όπως, για παράδειγμα, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου ο οποίος δέσποζε από τη μεριά της θάλασσας. Τα ερείπιά του βρίσκονται σήμερα εκεί όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ξέρετε, το Ηράκλειο διατηρεί ακόμη τον μεσαιωνικό πολεοδομικό του ιστό κι ένα κομμάτι του, που ενδιαφέρει πολύ τους ποιητές της εποχής, είναι η Μεγάλη Ρούγα: ο δρόμος που ξεκινάει από το Λιμάνι και φτάνει μέχρι την Πλατεία Λιονταριών. Ένας δρόμος στον οποίο θα συναντήσουμε και τα αρχοντικά των Βενετσιάνων και των Ενετοκρητικών».

    Ο Χάνδακας δεν ήταν, όμως, μόνο τα τείχη και τα σπίτια ή οι δρόμοι, αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος έξω από την πόλη. «Στα φέουδα που διατηρούσαν οι μεγάλες κρητικές οικογένειες έξω από το Κάστρο, η ζωή για τους δουλοπάροικους», παρατηρεί η συνομιλήτριά μας, «ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού κυριολεκτικά δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Πρόκειται για κάτι για το οποίο μιλούν τόσο οι λογοτεχνία όσο και άλλες γραπτές πηγές. Όντας επιφορτισμένοι με όλες τις αγγαρείες (από την καλλιέργεια της γης μέχρι το να υπηρετήσουν στις γαλέρες), οι δουλοπάροικοι εκπροσωπούσαν τους μεγάλους απόβλητους. Και κάτι τέτοιο αποδεικνύει, βέβαια, την ύπαρξη ισχυρών ταξικών και κοινωνικών αντιθέσεων».

    Επιστροφή στο εσωτερικό της πόλης και στις διασκεδάσεις της, που είναι πολύ αναπάντεχες. «Ο στίχοι των ποιητών», παρατηρεί η Τ. Μαρκομιχελάκη, «αποκαλύπτουν μια πλούσια νυχτερινή ζωή, όπου κυριαρχούν οι μουσικές και οι καντάδες στα στενά. Δεν θα πρέπει, πάντως, να πιστέψουμε πως οι καντάδες πρόδιδαν ένα ρομαντικό πνεύμα, ότι ήταν τραγούδια για ερωτευμένους. Οι καντάδες ακούγονταν από μεγάλες παρέες, που κάθε άλλο παρά εξευγενισμένες έμοιαζαν: είχαν μπράβους και ήταν επικίνδυνες για όποιον δεν ήξερε πώς να προφυλαχθεί». Η πόλη, ωστόσο, λειτουργεί και ως θεατρικό σκηνικό, ιδίως στις κωμωδίες του Κρητικού Θεάτρου: «Η πόλη μετατρέπεται σε θεατρικό σκηνικό, τροφοδοτώντας με τις εικόνες της τους κωμωδιογράφους. Και προσφέρει για σκηνικά όχι μόνο τα Τείχη, αλλά και τις Πύλες, τις εκκλησίες ή το Λιμάνι».

    Πόλη που μεταμορφώνεται σε θεατρικό σκηνικό, πόλη που γίνεται επικίνδυνη τη νύχτα με τις διασκεδάσεις της. Πόλη αμαρτωλή και ενοχική. Όταν οι ποιητές αρχίζουν να γράφουν για την καταστροφή του Χάνδακα, το 1669, ύστερα από εικοσαετή πολιορκία των Τούρκων, θρηνούν από τη μια μεριά την απώλεια του πλούτου και της δόξας του ενώ τον μέμφονται από την άλλη για τις αμαρτίες του. «Η ζωή της νύχτας», λέει η Τ. Μαρκομιχελάκη, «οι σκοτεινές και οι αμαρτωλές όψεις της πόλης θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τις καταστροφές. Παράλληλα, η λογοτεχνία θα αναζητήσει έναν δρόμο σωτηρίας και απαντοχής, που δεν είναι άλλος από την πίστη στην Παναγία, την οποία λατρεύουν τόσο οι ορθόδοξοι όσο και οι καθολικοί. Αλλά έτσι κάνει η λογοτεχνία: μιλάει για τα έργα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας».

    [04] Nτ. Χάιλιχ: Η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις

    Ο Nτομινίκ Χάιλιχ, ειδικός για θέματα Ευρώπης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο με συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Neues Deutschland (ND).

    Προτείνει, μάλιστα, την σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού και του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο ανοικτό, όπως το χαρακτηρίζει, θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων τις οποίες διεκδικεί η Ελλάδα. "Πρέπει επιτέλους η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να αποφεύγει τη συζήτηση και να διαγράφει με μιας δίκαιες διεκδικήσεις ", είπε χαρακτηριστικά.

    Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι τώρα τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, αλλά ο Nτομινίκ Χάϊλιχ ζητά "να ακουστούν επιτέλους από το Βερολίνο οι διεκδικήσεις που διατυπώνονται από την ελληνική κυβέρνηση και να ληφθούν σοβαρά υπόψη".

    Η Γερμανία "είχε πάντα δυσκολίες" με την αντιμετώπιση των ναζιστικών εγκλημάτων, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου και πρόσθεσε ότι έχει ήδη "καθυστερήσει πολύ το να επικρατήσει επιτέλους μια άλλη νοοτροπία, το να βρει το δρόμο της μια ανθρωπιστική νοοτροπία στο πολιτικό Βερολίνο".

    Δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν γνωρίζει την παραγραφή πολεμικών αποζημιώσεων, η απόρριψη ανάλογων διεκδικήσεων της Ελλάδας είναι απαράδεκτη κατά τον αριστερό ειδικό. Υπενθύμισε δε ότι αμφιβολίες για την απορριπτική στάση του Βερολίνου έχουν εκφραστεί και από την γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Μπούντεστακ / του γερμανικού κοινοβουλίου το 2013. "Εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως οριστικά λήξαντα τα θέματα του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων τότε αυτό είναι κυνικό", εκτιμά ο Ντομινίκ Χάιλιχ.

    [05] Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά

    Ο Ιούλιος του 2016 υπήρξε ο πιο θερμός μήνας στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία μετά το 1880, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

    Ο περασμένος μήνας ήταν κατά 0,84 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τον παγκόσμιο μέσο όρο των θερμοκρασιών της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς, καθώς και κατά 0,11 βαθμούς θερμότερος από τον περυσινό Ιούλιο.

    Τα προηγούμενα θερμοκρασιακά ρεκόρ κατείχαν οι Ιούλιοι των ετών 2011, 2015 και 2009, καθώς και ο Αύγουστος 2014, που έως τώρα ήσαν οι πιο ζεστοί μήνες στην ιστορία.

    Το φετινό ρεκόρ βοηθήθηκε από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο πλέον έχει εξασθενήσει και αφορά την περιοδική θέρμανση ενός μέρους του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που έχει διεθνή αντίκτυπο.

    Ο Ιούλιος 2016 αποτελούσε τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που η θερμοκρασία εμφάνισε επίπεδο ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τη NASA.

    Τα διαδοχικά ρεκόρ παραπέμπουν σε ένα πράγμα, ότι «ο πλανήτης γίνεται ολοένα πιο ζεστός και ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον», δήλωσε ο κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA Γκάβιν Σμιτ.

    Τα αντίστοιχα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία, θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα.

    Θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι το 2016 θα αποδειχθεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία, δήλωσε ο αυστραλός κλιματολόγος Ντέηβιντ Κάρολι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός Ιούλιος ήταν κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί μόνο κατά 0,2 βαθμούς στο ισχυρό Ελ Νίνιο, ενώ οι υπόλοιποι 1,1 βαθμοί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 August 2016 - 6:32:32 UTC