Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα
  • [02] Μνημείο θράσους η συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στους FT
  • [03] Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για τον Δεκαπενταύγουστο
  • [04] Συγχαρητήρια στον Λ. Πετρούνια από Κ.Μητσοτάκη, Π. Καμμένο και Β. Λεβέντη
  • [05] Το ολοκαύτωμα στο Κομμένο Άρτας κι ένας ματωμένος γάμος
  • [06] Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πιστών στην Τήνο
  • [07] Στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη Θεομητορική εορτή
  • [08] Nτ. Χάιλιχ: Η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις
  • [09] ΠτΔ: Πραγματικό υπόδειγμα αθλητή και ανθρώπου, ο Λευτέρης Πετρούνιας
  • [10] Στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας αύριο ο πρωθυπουργός
  • [11] «Βασιλιάς» των κρίκων ο Πετρούνιας

  • [01] Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα

    «Αυτήν τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις μεταναστών σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ από τη Γερμανία προς την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ελληνικά δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενης επαναπροώθησης 3.000 ατόμων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη.

    «Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό εκτός από το ότι γνωρίζετε τις ισχύουσες αποφάσεις. Λόγω των οδηγιών, ειδικά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτήν τη στιγμή εξαιτίας των συστημικών, ας πούμε ανεπαρκειών, στο ελληνικό σύστημα ασύλου, δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ προς την Ελλάδα. Αυτό το μέτρο έχει αποφασιστεί για άλλη μια φορά και έχει παραταθεί», δήλωσε ο κ. Ντίμροτ και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια κατάσταση η οποία να επιτρέπει και πάλι νομικά την επαναπροώθηση.

    «Παρά τις τρέχουσες εργασίες αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά με την ελπίδα ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διορθωθεί το σύστημα στην Ελλάδα και οι συνθήκες να φθάσουν ένα μέτρο και ένα επίπεδο ώστε μια επαναπροώθηση να είναι δυνατή και πάλι νομικά, αυτή η κατάσταση προφανώς δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η κατάσταση είναι όπως σας την περιέγραψα», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

    [02] Μνημείο θράσους η συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στους FT

    Μνημείο θράσους χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου στους Financial Times.

    «Και απειλεί τους πάντες και εκβιάζει τη Δικαιοσύνη, λίγο πριν καθίσει στο σκαμνί του δικαστηρίου κατηγορούμενος για παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρει ο Κουίκ και επισημαίνει:

    «Ταυτόχρονα, για μία ακόμη φορά, οι προστάτες του στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, όπου είναι εμφανές ότι τελεί υπό την ομηρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζουν την εκκωφαντική σιωπή. Αυτή η σιωπή δείχνει συνενοχή και στις απειλές και στους εκβιασμούς του Ανδρέα Γεωργίου. Επίσης, για μία ακόμη φορά, η σημερινή μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία αφήνει ακάλυπτο τον Κώστα Καραμανλή».

    Ο κ. Γεωργίου στην συνέντευξή του στους FT ανέφερε πως η απόφαση να προχωρήσει η δικαστική του υπόθεση, θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση και στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Εάν οι αξιωματούχοι των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών δεν μπορούν να παρέχουν ακριβή στοιχεία χωρίς φόβο ότι θα τους σέρνουν για χρόνια στα δικαστήρια, τότε υπονομεύεται επικίνδυνα η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος» ανέφερε.

    Ο κ. Γεωργίου συνέδεσε επίσης την υπόθεσή του με το χρέος αναφέροντας:

    «Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητά και την απομείωση του χρέους για τη Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν ο υπολογισμός του κρατικού χρέους κριθεί ότι είναι λανθασμένος; Δεν είναι λογικό. Το συνετό πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ρυθμιστεί όλη αυτή τη ιστορία».

    [03] Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για τον Δεκαπενταύγουστο

    Την ανάγκη να κρατήσουν οι 'Ελληνες, όπως τους καλεί η σημερινή μέρα και παρά τα όσα έχασαν τα τελευταία χρόνια, ακόμη πιο γερά την πίστη, τις αρχές και τις αξίες, για να βγουν μια ώρα αρχύτερα από την πολύπλευρη και επώδυνη κρίση, επισημαίνει σε δήλωσή του για τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, μια ημέρα η οποία, όπως λέει, εμπνέει πίστη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

    "Παρά τις δυσκολίες - που δυστυχώς μεγάλωσαν τον τελευταίο καιρό - μπορούμε, με τη βοήθεια και τη δύναμη της Παναγίας, να τα καταφέρουμε. Στην Παναγία, άλλωστε, ο λαός μας ακουμπά τον πόνο, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις προσευχές του", τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ημέρα που εμπνέει αλληλεγγύη σε εκείνους από τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο κ. Μητσοτάκης φέρνει ως παράδειγμα την Εκκλησία, η οποία, όπως δηλώνει, με τις κοινωνικές δομές της σε ολόκληρη τη χώρα αναπτύσσει ζωογόνο και υποδειγματικό έργο άοκνα, αθόρυβα και με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς την παραμικρή διάκριση. Στη δήλωσή του όμως ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο και για ημέρα που μεγαλώνει τη θλίψη για τα όσα "πρωτοφανή και θλιβερά διαπράττονται τον τελευταίο καιρό από ελάχιστους - ευτυχώς - βέβηλους, σε βάρος της Εκκλησίας μας", από ανθρώπους "που ούτε καν αντιλαμβάνονται τις παραδόσεις, την κληρονομιά και τον πολιτισμό της Πατρίδας μας", όπως λέει χαρακτηριστικά.

    [04] Συγχαρητήρια στον Λ. Πετρούνια από Κ.Μητσοτάκη, Π. Καμμένο και Β. Λεβέντη

    «Φοβερός συνδυασμός δύναμης, ευλυγισίας και ψυχραιμίας!! Μπράβο Λευτέρη!!» , αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για τη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους κρίκους από τον Λευτέρη Πετρούνια.

    «Συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια!!! Μπράβο!!! Η Ελλάδα δεύτερο χρυσό, ξεκινάμε πάλι...», αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους. Ανήμερα της Παναγίας οι απανταχού Έλληνες γιόρτασαν μία ακόμη τεράστια επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Μπράβο Λευτέρη , για άλλη μία φορά ο Εθνικός μας Ύμνος θα ακουστεί από την Βραζιλία χάρη σε σένα!», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη δήλωσή του για το χρυσό του Λευτέρη Πετρούνια.

    [05] Το ολοκαύτωμα στο Κομμένο Άρτας κι ένας ματωμένος γάμος

    Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη 16η Αυγούστου του 1943, όταν ένα μικρό χωριό στην Άρτα, το Κομμένο, βίωσε τη μεγαλύτερη θηριωδία της ιστορίας του. Η σφαγή του Κομμένου, όπως έμελλε να περάσει στην Ιστορία η σφαγή 317 ανθρώπων από τις κατοχικές δυνάμεις, είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες της περιόδου, μαζί με εκείνες του Διστόμου και των Καλαβρύτων.

    Με αφορμή τη ματωμένη αυτή σελίδα της ιστορίας και την αυριανή επέτειο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανασύρει από το αρχείο του, ρεπορτάζ για το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ...Μια αληθινή ιστορία» του Δημήτρη Βλαχοπάνου, μια μυθιστορηματική ανάπλαση της ιστορίας του «ματωμένου γάμου» στο Κομμένο, μέσα από την οποία φωτίζονται και πολλές πλευρές της κτηνωδίας που ακολούθησε:

    Ξημερώματα 16ης Αυγούστου του 1943. Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου στο Κομμένο της 'Αρτας, ένα μικρό χωριό «κρυμμένο» στις εκβολές του Άραχθου ποταμού, γινόταν γάμος τρανός. Η κόρη του σπιτονοικοκύρη Αλεξάνδρα παντρευόταν τον Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, ένα γειτονικό χωριό. Το γέλιο και η χαρά όμως μετατράπηκε σε κραυγή απόγνωσης όταν οι Γερμανοί στρατιώτες της 1ης μεραρχίας Εντελβάις, που έδρευε στην κοιλάδα του Λούρου, αιματοκύλησαν το γλέντι και όλο το χωριό σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

    Ένα χωριό ισοπεδωμένο, 317 νεκροί κάθε φύλου και ηλικίας -ανάμεσά τους 72 παιδιά 4 μηνών έως 10 χρονών -κι ένας αιματοβαμμένος γάμος, με τη νύφη, τον γαμπρό και όλους τους καλεσμένους (περίπου 40 άτομα) να τυλίγονται στις στάχτες μίσους που σκόρπισαν οι εισβολείς, συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό του ολοκαυτώματος στο μαρτυρικό Κομμένο.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Αυγούστου, ο διοικητής του 98ου Συντάγματος Γιόζεφ Ζάλμινγκερ ενημέρωνε ψευδώς με σήμα του τις προϊστάμενες αρχές ότι το Κομμένο βρίσκεται στα χέρια συμμοριτών. Το Σάββατο 14 Αυγούστου ήρθε η διαταγή για μια αιφνιδιαστική επιχείρηση θανάτου στο χωριό, που ανατέθηκε στον υπολοχαγό Ρέζερ, στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ, φανατικός ναζί και αποκαλούμενος "Νέρων".

    Οι μονάδες εφόδου, υπό τις ανελέητες διαταγές του Ρέζερ έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με απερίγραπτη αγριότητα όποιον έβρισκαν στον δρόμο τους. Από το μένος τους δεν ξέφυγαν ούτε οι καλεσμένοι του γάμου στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου.

    «Έσκασε ένας πυροβολισμός δίπλα τους. Κι ύστερα περισσότεροι. Και ριπές πυροβόλου. Και μετά κρότοι, σα να 'πεφταν μπόμπες. Και τους φάνηκε σα να σκοτείνιασε ο ουρανός πάνω τους, να γύρισε πίσω και να χάθηκε ο ήλιος και σα να 'βρεχε σφαίρες ο Αύγουστος φέρνοντας τη συντέλεια. Κέρωσαν. Κι αγκαλιάστηκαν. Και καρφωθήκανε ακίνητοι. Σα να τους τράβαγε προς τα κάτω η γης. Η ανάσα κομμένη. Παγωμένο το αίμα στις φλέβες. Αμίλητοι και σβησμένοι.

    - Φωτιές! του 'φυγε μια κραυγή.

    - Μας καίνει! Στρίγγλισε.

    - Φύγε, σκοτώνουν, την έσπρωξε.

    - Παναγία μου...Μη...ούρλιαξε και χάθηκε τρέχοντας προς το σπίτι.

    Πετάχτηκαν πάνω οι άνδρες. Φτάνουν από γύρω ουρλιαχτά στην αυλή. Και θρήνοι και κραυγές πόνου. Ανάμεσα στους πυροβολισμούς και τις ανατινάξεις. Και κόκκινες φλόγες ορθώνονται πάνω απ' το χωριό. Κι ένας τρόμος το σχίζει στα δυο και φτάνει σα γδούπος θανάτου στ' αφτιά τους ερημώνοντας την ψυχή τους: Γερμανοί- Γερμανοί".

    Έτσι περιγράφει ο γεννημένος και μεγαλωμένος στο μαρτυρικό Κομμένο συγγραφέας τις στιγμές στην αυλή του σπιτιού του Θεόδωρου Μάλλιου, λίγα λεπτά προτού το αίμα ποτίσει τις πέτρες και το χώμα και η χαρά του γάμου μετατραπεί σε απέραντο θρήνο.

    Λίγα λεπτά προτού γραφεί ο...επίλογος: "Πλακώνουν κι άλλοι στρατιώτες ντυμένοι στη φωτιά και το σίδερο. Κι ο αξιωματικός πίσω τους. Και σταθήκανε αμίλητοι στην αυλή. Που πάγωσε κι άνοιξε σαν ομαδικός τάφος. Τους πήραν και τους στήσαν στο φράχτη. Και στο πεζούλι του πηγαδιού. Σαράντα νοματαίους. Ξενυχτισμένους.

    Εξαντλημένους. Και ανύποπτους. Το γαμπρό και τη νύφη. Το Βαγγέλη, το Γιώργο, τους συγγενείς, όλους. Κι έστησαν στην εξώπορτα το πολυβόλο. Πυρ, διέταξε ανέκφραστος ο ανθυπολοχαγός. Και πάτησε ο πυροβολητής τη σκανδάλη[...] Και πετάχτηκε το αίμα τους σαν κρουνός. Και βάφτηκε κόκκινη η αυλή...".

    Το χωριό βυθίστηκε στο πένθος. Το ίδιο και τα δύο μέλη της οικογένειας Μάλλιου, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που κατάφεραν να γλιτώσουν χάρη στην επιμονή του πατέρα τους να τους στείλει σε κάποια δουλειά λίγο προτού την επέλαση των ταγμάτων εφόδου. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι μνήμες δεν έσβησαν. Εξήντα πέντε χρόνια μετά, τον Δεκαπενταύγουστο του 2008, ο Αλέξανδρος και η Μαρία κάθονται στην αυλή του καινούργιου σπιτιού, στο Κομμένο- όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα. «Και μένουν για ώρα στη σιωπή βυθισμένοι. Κι ανάμεσα στη σιωπή βάζουν τη μνήμη να τρέχει μακριά και να γυρεύει τα πίσω. Μα φαίνονται εκείνα σα να 'γιναν χτες. Κι ας αλλάξανε γύρω τους όλα...» όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος.

    Το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ...» είναι μια διαρκής καταγγελία της ναζιστικής βίας. Το βιβλίο κρατά αναμμένη τη «φλόγα» της μνήμης και καλεί τον αναγνώστη να μοιραστεί μαζί με τον συγγραφέα την ατομική και συλλογική αγωνία, αλλά και τη γλυκύτητα της αδελφικής αγάπης μέσα στο ζοφερό τοπίο της γερμανικής κατοχής.

    [06] Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πιστών στην Τήνο

    Μεγάλος ήταν φέτος ο αριθμός των πιστών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια στο νησί της Τήνου για να προσκυνήσουν μέσα σε κλίμα κατάνυξης τη Μεγαλόχαρη με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και των τοπικών Αρχών, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

    Το πρωί τελέσθηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου και τη συμμετοχή των μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεόκλητου και Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεου Β΄. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στη λεωφόρο Ευαγγελιστρίας όπου οι πιστοί είχαν κατακλύσει για να πάρουν δύναμη από τη Χάρη της.

    Τιμές απέδωσαν αγήματα της σχολής μονίμων υπαξιωματικών Ναυτικού και τις εκδηλώσεις συνόδευσε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικου.

    Ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη προσέλευση των πιστών που έφθασαν στο νησί αναζητώντας την ελπίδα και τη βεβαιότητα για το αύριο στο πρόσωπο της Μεγαλόχαρης για να μην ψαλιδιστούν τα όνειρα των παιδιών μας και να πάρουν κουράγιο να βαδίσουν στον δύσκολο δρόμο της ζωής τους.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία τον τελευταίο καιρό από τον αντικληρικαλισμό για να καταστήσει σαφές, επικαλούμενος τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους και να διαβεβαιώσει ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να είναι συνοδοιπόρος του λαού να σταθεί όρθιος. Οι Έλληνες δεν λυγίσαμε ποτέ, ακόμη και μπροστά σε χειρότερους εχθρούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκοπεί από τις χριστιανικές ρίζες της γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην καρδιά του Έθνους πρόσθεσε. Ο κ. Δωρόθεος Β΄ κάλεσε σε ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

    Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, δεν θα διαρραγούν ποτέ διότι οι Έλληνες πιστεύουν στην Υπερμάχο Στρατηγό που σφραγίζει την προστασία του ελληνικού Έθνους, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Παράλληλα με αφορμή τη μη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι όσοι απαγορεύουν με τη βία ή με δικαιολογίες το προσκύνημα των πιστών, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημά τους.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε καλή λευτεριά στην Κύπρο, να ξαναλειτουργήσει η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προασπίσουν την πατρίδα και την πίστη γιατί αγωνίζονται υπέρ πίστεως και πατρίδας, διαβεβαίωσε.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επισήμανε την ανάγκη συνεχούς ενότητας, παρατηρώντας ότι οι αγώνες των Ελλήνων τότε απαιτούσαν θυσίες τώρα απαιτείται σχέδιο και μεταρρυθμίσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ή Ένωση Κεντρώων.

    Για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο κατέπλευσαν στο νησί η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» και το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» ενώ πάνω από τον χώρο της εκδήλωσης πέταξε τριάδα μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000.

    Το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη επιβιβάσθηκαν στην πυραυλάκατο «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» και μετέβησαν στον χώρο όπου βυθίσθηκε το εύδρομο «ΈΛΛΗ» όπου έριξε στεφάνι, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 ετών από τον τορπιλισμό του που προκάλεσε τον θάνατο 9 στελεχών του και τον τραυματισμό 24. Ο κ. Καμμένος δώρισε στον κυβερνήτη του σκάφους μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.

    Για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο κατέπλευσε το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ», ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και συμμετείχε τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

    [07] Στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη Θεομητορική εορτή

    Από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, στη Ζάλτσα Βοιωτίας, γιόρτασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την Κοίμηση της Θεοτόκου, παρουσία του πρωτοσυγκέλου του Συμεών Βολιώτη και του αρχιδιακόνου του π. Ιωάννη Μπούτση, πλήθους πιστών και προσκυνητών που προσήλθαν από τις γύρω περιοχές.

    Σε κλίμα κατάνυξης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μετέδωσε τα Άχραντα Μυστήρια στους πιστούς, ευχήθηκε στον καθέναν ξεχωριστά και έδωσε την ευλογία του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Στη μοναστηριακή τράπεζα που ακολούθησε προσήλθε και ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος για να συνεορτάσουν.

    [08] Nτ. Χάιλιχ: Η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις

    Ο Nτομινίκ Χάιλιχ, ειδικός για θέματα Ευρώπης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο με συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Neues Deutschland (ND).

    Προτείνει, μάλιστα, την σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού και του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο ανοικτό, όπως το χαρακτηρίζει, θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων τις οποίες διεκδικεί η Ελλάδα. "Πρέπει επιτέλους η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να αποφεύγει τη συζήτηση και να διαγράφει με μιας δίκαιες διεκδικήσεις ", είπε χαρακτηριστικά.

    Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι τώρα τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, αλλά ο Nτομινίκ Χάϊλιχ ζητά "να ακουστούν επιτέλους από το Βερολίνο οι διεκδικήσεις που διατυπώνονται από την ελληνική κυβέρνηση και να ληφθούν σοβαρά υπόψη".

    Η Γερμανία "είχε πάντα δυσκολίες" με την αντιμετώπιση των ναζιστικών εγκλημάτων, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου και πρόσθεσε ότι έχει ήδη "καθυστερήσει πολύ το να επικρατήσει επιτέλους μια άλλη νοοτροπία, το να βρει το δρόμο της μια ανθρωπιστική νοοτροπία στο πολιτικό Βερολίνο".

    Δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν γνωρίζει την παραγραφή πολεμικών αποζημιώσεων, η απόρριψη ανάλογων διεκδικήσεων της Ελλάδας είναι απαράδεκτη κατά τον αριστερό ειδικό. Υπενθύμισε δε ότι αμφιβολίες για την απορριπτική στάση του Βερολίνου έχουν εκφραστεί και από την γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Μπούντεστακ / του γερμανικού κοινοβουλίου το 2013. "Εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως οριστικά λήξαντα τα θέματα του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων τότε αυτό είναι κυνικό", εκτιμά ο Ντομινίκ Χάιλιχ.

    [09] ΠτΔ: Πραγματικό υπόδειγμα αθλητή και ανθρώπου, ο Λευτέρης Πετρούνιας

    «Η κορύφωση της ήδη λαμπρής αθλητικής σας πορείας με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες σας αναδεικνύει σε πραγματικό υπόδειγμα Αθλητή αλλά και Ανθρώπου», αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στις ασκήσεις των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    [10] Στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας αύριο ο πρωθυπουργός

    Τη μαρτυρική κοινότητα Κομμένου Άρτας, θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 11:00 π.μ., θα παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943, και θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Η σφαγή του Κομμένου είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με εκείνες του Διστόμου και των Καλαβρύτων, με 317 θύματα, ανάμεσα στα οποία 97 βρέφη και παιδιά, καθώς και 119 γυναίκες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας με αφορμή τις εκδηλώσεις για την μνήμη των θυμάτων της σαφής στο Κομμένο και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

    «Η 16η Αυγούστου 1943 αποτελεί την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα τη Βέρμαχτ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές του άμαχου πληθυσμού κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νοηματοδότηση της ημέρας μνήμης των 317 θυμάτων του Κομμένου, είναι για την Αριστερά και για τους δημοκρατικούς πολίτες πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο φασισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, έχει κάνει σαφή τα καταστροφικά αποτελέσματά του και η ανθρωπότητα καλείται για μια ακόμη φορά να διδαχτεί από την ιστορία.

    Tην Τρίτη 16 Αυγούστου 2016, θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Κομμένου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός παρίσταται στο Μαρτυρικό Κομμένο. Η παρουσία του εγείρει πλήθος συμβολισμών, ειδικά σε μία ταραγμένη περίοδο για την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνας σταθερότητας και πραγματικής δημοκρατίας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Αη Κομμένο» (martiriko-kommeno.gr) μετά το Κομμένο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αθαμάνιο Άρτας.

    [11] «Βασιλιάς» των κρίκων ο Πετρούνιας

    Πιστός στο ραντεβού με την κορυφή, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο.

    Ο 26χρονος Ολυμπιονίκης, είναι ταυτόχρονα πρωταθλητής κόσμου κι Ευρώπης, κάτι που έχουν καταφέρει, μόνον, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Κώστας Κεντέρης, ο Πύρρος Δήμας και ο Ηλίας Ηλιάδης.

    Πρόκειται για το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας,στην διοργάνωση της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, μετά το χρυσό και το χάλκινο, που κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή.

    Περισσότερα στο «Πρακτορείο SPORT»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 August 2016 - 18:32:47 UTC