Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση
  • [02] Υπ.Παιδείας: Η κ. Διαμαντοπούλου δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη της κατάρρευσης του συστήματος διανομής βιβλίων
  • [03] Συσκέψεις για την πορεία του κυβερνητικού έργου στο Μαξίμου
  • [04] Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο
  • [05] Εννέα οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [06] Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης κατά του πρώην σταρ του ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ
  • [07] Ορατό το ενδεχόμενο πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους
  • [08] Ισπανία: Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς κοντά σε εμπορικό κέντρο στη Σαραγόσα
  • [09] Ό. Γεροβασίλη: Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως
  • [10] Τ. Πετρόπουλος: Ανακριβή όσα γράφονται για μειωμένες συντάξεις

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση

    «Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2016 (πρώτη εκτίμηση), η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας και συνεχίζει:

    «Αυτό είναι το οδυνηρό ?αποτύπωμα? της αριστερής ιδεοληψίας, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».

    Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ προσθέτει πως το αποτέλεσμα είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνεχίζεται και να επιβαρύνεται.

    «Για το λόγο αυτό απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

    [02] Υπ.Παιδείας: Η κ. Διαμαντοπούλου δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη της κατάρρευσης του συστήματος διανομής βιβλίων

    "Για ...μικρότητα κατηγορεί η κα Άννα Διαμαντοπούλου τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, επειδή, σε δηλώσεις του υπενθύμισε το δικό της φιάσκο με τη διανομή φωτοτυπιών αντί βιβλίων το 2011. Όμως, από πότε η κριτική για ένα πανθομολογούμενο και αδιάψευστο γεγονός αποτελεί μικρότητα;", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε σχετική ανάρτηση της πρώην υπουργού στο facebook. "'Αλλωστε", σημειώνεται στην ανακοίνωση, "στη δήλωσή της είναι η ίδια η κα Διαμαντοπούλου που ομολογεί ότι "κατέρρευσε στα χέρια της το σύστημα διανομής βιβλίων", καταλογίζοντας, όμως, και για αυτό το γεγονός -κατά την προσφιλή τακτική κάθε συνεπούς μνημονιακού παράγοντα- την ευθύνη στον ...ΣΥΡΙΖΑ".

    "Η κα Διαμαντοπούλου", προστίθεται στην ανακοίνωση, "υπήρξε υπουργός Παιδείας από το 2009. Συνεπώς, όταν δύο χρόνια μετά, όπως η ίδια παραδέχεται, κατέρρευσε το σύστημα διανομής βιβλίων στα σχολεία φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Αυτή την ευθύνη, που ποτέ δεν ανέλαβε υποβάλλοντας την παραίτησή της, της καταλόγισε μαζί με πολλά άλλα, η ελληνική κοινωνία και την έστειλε στο σπίτι της. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η κα Διαμαντοπούλου, αναζητώντας ρόλο μακριά από το προσκήνιο των πολιτικών διεργασιών και της κρίσης των πολιτών, έχει μετατραπεί από στέλεχος του πάλαι ποτέ προοδευτικού χώρου σε διακεκριμένη παρασκηνιακή συνομιλήτρια της μητσοτακικής ΝΔ και σε σταθερή (παλιά της τέχνη) ψιθυρίστρια της τρόϊκα".

    "Αυτά είναι τα σημερινά "μεγαλεία" της κυρίας Διαμαντοπούλου. Ας τα χαίρεται κι ας αφήσει τον υπουργό Παιδείας να ασχολείται με "μικρότητες", όπως, το μοίρασμα βιβλίων, αντί φωτοτυπιών, και το άνοιγμα χωρίς προβλήματα των σχολείων τον Σεπτέμβριο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Υπενθυμίζεται ότι η κα Άννα Διαμαντοπούλου στη χθεσινή της ανάρτηση στο facebook ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Φίλη στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και τις ?νύξεις του περί φωτοτυπιών, νομίζω ότι επιβεβαιώνεται πλήρως ότι η πολιτική του είναι επικοινωνία και μικροπολιτική με φτηνά υπονοούμενα και δανεικές νίκες. Τα βιβλία των μαθητών για όλες τις βαθμίδες από το 2012 βρίσκονται έγκαιρα στα σχολεία κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στην εκ βάθρων αλλαγή του παλαιού συστήματος που κατέρρευσε στα χέρια μου, στην οποία προχώρησα το 2011-2012 με την κατάργηση τον ΟΕΔΒ, την ανάθεση της παραγωγής με ψηφιακό τρόπο στο Δημόσιο Ινστιτούτο του Διόφαντου".

    [03] Συσκέψεις για την πορεία του κυβερνητικού έργου στο Μαξίμου

    Σειρά άτυπων συναντήσεων και συσκέψεων έχει, από νωρίς σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία του κυβερνητικού έργου και τρέχοντα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής.

    Στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς η ατζέντα των συζητήσεων αφορά και στο προσφυφικό.

    [04] Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο

    Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από τις ισχυρές επιδόσεις τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου. Τα στοιχεία συμβάδισαν με το μέσο όρο των προβλέψεων των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

    Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

    Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

    [05] Εννέα οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες

    Ανακοινώθηκε ο οριστικός κατάλογος των υποψηφίων για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Νωρίτερα, σήμερα, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις προδικαστικές προσφυγές, που είχαν καταθέσει όλοι οι υποψήφιοι και εξετάστηκαν από την Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων, και εν συνεχεία η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ανακοίνωσε τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων.

    Οι υποψήφιοι είναι:

    1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

    2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

    3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

    5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

    6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

    7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

    8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

    9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED,

    Η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (MEGA CHANNEL), αποκλείστηκε από την περαιτέρω διαδικασία για τους λόγους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση με Αρ.Πρωτ.202/10.8.2016

    [06] Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης κατά του πρώην σταρ του ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ

    Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε κατά του πρώην σταρ του ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ, στο πλαίσιο του πογκρόμ που συνεχίζεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Χακάν Σουκούρ, πρώην διεθνής, κατηγορείται ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενο στην οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας και η τουρκική ηγεσία έχουν καταστήσει υπεύθυνο για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

    Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι ο Χακάν Σουκούρ έχει εγκαταλείψει την Τουρκία από τον περασμένο χρόνο μαζί με την οικογένειά του.

    [07] Ορατό το ενδεχόμενο πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους

    Η ανησυχία γύρω από την επιθετική ρητορική και τον προσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κλιμακώνεται μεταξύ των ηγετικών κύκλων του κόμματος.Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που από τη μια μεριά, παρατηρούν μια ουσιαστική απόκλιση των θέσεων του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τις παραδοσιακές πολιτικές θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, ενώ από την άλλη μεριά, γίνεται φανερό ότι οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις μεγαλώνουν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα του κόμματος.

    Επίσης, αρκετά υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, που συνιστούν στον Ντόναλντ Τραμπ να επικεντρώσει το πολιτικό ενδιαφέρον του, στις εξαγγελίες της Χίλαρι Κλίντον ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η πολυδιάσπαση των Ρεπουμπλικάνων, διευκολύνει την πορεία της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, προς το Λευκό Οίκο.

    Η επιστολή των 70

    Υπό το κλίμα αμφισβήτησης της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ, το BBC μεταδίδει σήμερα ότι περισσότερα από 70 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο της εθνικής επιτροπής του κόμματος παροτρύνοντας τον να σταματήσει την παροχή κάθε βοήθειας προς την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Στην επιστολή αυτή, επισημαίνεται επίσης, ότι πολιτική γραμμή «διχασμού»που ακολουθεί ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, αλλά και η «ανικανότητά»του, θέτουν σε αμφισβήτηση τη νικηφόρα πορεία του κόμματος προς τις προεδρικές εκλογές.

    Στην επιστολή αυτή, δίνεται έμφαση στην εναλλακτική πολιτική επιλογή που έχει στη διάθεσή του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μέσω της μετατόπισης της πολιτικής προσοχής, αλλά και της διάθεσης των πόρων του, προς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι της πολλαπλής υποστήριξης στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή, συμπεριλαμβάνονται και πρώην μέλη του Κογκρέσου.

    [08] Ισπανία: Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς κοντά σε εμπορικό κέντρο στη Σαραγόσα

    Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά κοντά σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Σαραγόσα της βορειοανατολικής Ισπανίας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

    Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) έξω από ένα μπαρ κοντά στο εμπορικό κέντρο, ανέφερε η εφημερίδα El Heraldo. Ο ένοπλος διέφυγε και τα αίτια του επεισοδίου δεν είναι ακόμη γνωστά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Efe, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

    Η αστυνομία, με την οποία επικοινώνησε το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

    [09] Ό. Γεροβασίλη: Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως

    Διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».«Σενάρια κυκλοφορούν από το πρώτο 24ωρο οπότε ανέλαβε καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση με εντολή του ελληνικού λαού. Το θεατρικό έργο με τίτλο «αριστερή παρένθεση» έχει παίξει σε τόσες εκδοχές, ώστε πλέον, δύο χρόνια μετά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε να πουλάει εισιτήρια», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι απλή. Στη ΝΔ θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως. Έτσι λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

    Η ελάφρυνση του χρέους

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρεται και στο ζήτημα του χρέους και σημειώνει ότι το θέμα της ελάφρυνσης έχει ήδη μπει σε τροχιά, έχοντας συμφωνηθεί μία δέσμη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο και την ίδια ώρα βελτιώνονται και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ. «Διευρύνονται οι αντίθετες στη λιτότητα και το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο φωνές, εντός Ευρώπης. Και μετά την πολλοστή παραδοχή εσφαλμένων επιλογών από την πλευρά του ΔΝΤ, πιστεύουμε ότι οι συσχετισμοί θα βελτιώνονται σταδιακά στην επόμενη περίοδο. Σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή συσχετισμών προσβλέπαμε, την επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, και, όπως όλα δείχνουν, θα δικαιωθούμε», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Η κοινωνική πολιτική

    Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα προωθήσει «αντισταθμιστικά» στα μέτρα για τις συντάξεις και το φορολογικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ξετυλίγεται από την ημέρα που ορκίστηκε. «Όπως ακριβώς είχαμε περιγράψει και δεσμευτεί στις εκλογές του Σεπτέμβρη, προχωρήσαμε άμεσα με πολιτικές ανακούφισης των ασθενέστερων και αντισταθμιστικά, προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, μέτρα. Θυμίζω για παράδειγμα την επέκταση της κάρτας σίτισης, το κοινωνικό τιμολόγιο, τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και κυρίως τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και επισημαίνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο περασμένο ΚΥΣΟΙΠ δέσμη από κρατικές μέριμνες ειδικά για όσους έχασαν την παροχή του ΕΚΑΣ, οι οποίες είναι και δημοσιευμένες. Ο σχεδιασμός, όπως υπενθυμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, περιλαμβάνει επτά πυλώνες: υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία της εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας, στέγαση και παιδεία. «Όλες εκείνες οι πρόνοιες, που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενισχύονται. Άλλες ξεκινούν την προσεχή περίοδο και θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Όπως π.χ. το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η ανασύσταση της πρωτοβάθμιας υγείας με τις τοπικές μονάδες της γειτονιάς, η επαναφορά της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αξιοποίηση αδιάθετης δημόσιας περιουσίας για στέγαση, ακόμη και η ίδρυση νέων ειδικών σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι οι μειώσεις κατά 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, για συνεπείς καταναλωτές, ισχύουν ήδη από 1ης Ιουλίου», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει: «παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, και τον πόλεμο που δεχόμαστε, αυτή η κυβέρνηση θα δικαιώσει την επιλογή που έκαναν οι πολίτες».

    Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

    Με αφορμή την θέση που πήραν οι ΑΝΕΛ στο ζήτημα της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτάται για την ενδοκυβερνητική κατάσταση. «Οι όροι της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ είναι σαφείς και προγραμματικοί. Ουδέποτε, ωστόσο, ταυτιστήκαμε σε όλες τις παραμέτρους. Είμαστε διαφορετικά κόμματα και προερχόμαστε από άλλες ιδεολογικές μήτρες. Ωστόσο, η συνοχή της κυβέρνησης δεν βασίζεται απλά στο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και σε μία σειρά άλλων βασικών πολιτικών προταγμάτων, στα οποία συμπορευόμαστε. Όπως η πάταξη της διαφθοράς, το σπάσιμο των συμφερόντων και το ξερίζωμα της διαπλοκής που δηλητηριάζει για δεκαετίες την πολιτική ζωή της χώρας», απαντά η Όλγα Γεροβασίλη.

    Για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

    Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει πως ενώ σήμερα όποιος προσδιορίζεται ως Κεντρώος βλέπει το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων επιλογών, αυτό δεν ισχύει ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για το Ποτάμι. «Δύο κόμματα χωρίς σαφή προσανατολισμό και με μία εικόνα συχνά αντίθετη με την ευρωομάδα στην οποία ανήκουν. Οι αλλοπρόσαλλες επιλογές τους και οι αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες στο εσωτερικό τους, δεν επιτρέπουν την διαμόρφωση αξιόπιστου πολιτικού λόγου. Συχνά δε, επιλέγουν να γίνονται ουρά της πιο συντηρητικής και παλαιοκομματικής Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, έως ότου αποκτήσουν διακριτή πολιτική ταυτότητα και αξιοπιστία, κάθε συζήτηση θα είναι προβληματική», απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Η Ένωση Κεντρώων

    Στην ερώτηση αν η Ένωση Κεντρώων αποτελεί εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει πως σε επί μέρους θέματα η Ένωση Κεντρώων συγκλίνει με την κυβέρνηση, υπάρχουν όμως και πολλά όπου τους χωρίζει άβυσσος. «Ο κ. Λεβέντης δηλώνει ότι επιθυμεί, και είναι σταθερός σε αυτό, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Κάτι που επίσης θα παραμείνει ως σενάριο. Από εκεί και πέρα, πράγματι σε επιμέρους θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, οι τηλεοπτικές άδειες και στα θεσμικά, η Ε.Κ. συγκλίνει με την πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα όπου μας χωρίζει άβυσσος», δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    «Το πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη πιο εμφανές από ποτέ»

    Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που διατυπώνει εσχάτως η ΝΔ κατά της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι πιο εμφανές από ποτέ. «Προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις για την εργασία, την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και την προσήλωσή τους στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή. Πόνταραν λοιπόν στην αποτυχία τόσο του κυβερνητικού προγράμματος, όσο και των διαπραγματεύσεων. Έχασαν και στα δύο», αναφέρει και σημειώνει: «Πέρασαν στη συνέχεια από μία περίοδο απαίτησης να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αφού και αυτή η επιλογή αποδείχτηκε ατελέσφορη, η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στις παλιές δοκιμασμένες συνταγές, «νόμου και τάξης». Δηλαδή, στο πιο συντηρητικό και σκληρά δεξιό προφίλ. Δοκιμασμένο -και αποτυχημένο- ήδη από τη διακυβέρνηση Σαμαρά».

    Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει επίσης ότι «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει καταντήσει ένα γερασμένο, οικονομικά χρεωκοπημένο και ιδεολογικά ηττημένο κόμμα. Όσο περισσότερες οι αντιπολιτευτικές κορώνες της και η επίδειξη δεξιού λαϊκισμού, τόσο μεγαλύτερη η αφωνία της στα ουσιώδη της πολιτικής και το μέλλον της χώρας».

    «Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

    Ερωτηθείσα για το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι « για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Για πρώτη φορά ακολουθείται μία τόσο διαφανής διαδικασία αδειοδότησης. Για πρώτη φορά καλούνται οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού».

    Όλα αυτά προκαλούν πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η ΝΔ «συνεχίζει να συντηρείται από τις σχέσεις της με ένα δαιδαλώδες σύστημα διαπλοκής, το οποίο σπάει αυτή η κυβέρνηση. Κι αυτό ακριβώς την ενοχλεί».

    Για δε τα περί «αυταρχισμού» της κυβέρνησης, δηλώνει πως μόνο θυμηδία προκαλούν, όταν εκστομίζονται από ανθρώπους που έβαλαν λουκέτο -κυριολεκτικά- στη δημόσια τηλεόραση, χωρίς να κρύβουν ότι το έκαναν επειδή ήταν «υπερβολικά πλουραλιστική» για τα γούστα τους.

    Μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγή

    Στο ερώτημα αν θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις ή ανακοινώσεις στον τομέα πάταξης της φοροδιαφυγής, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει ότι οι εξελίξεις ήδη συμβαίνουν, είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Από τα μεγάλα ζητήματα του αδήλωτου χρήματος με τις διάφορες «λίστες Λαγκαρντ», ως και την τήρηση της φορολογικής νομιμότητας στις καθημερινές συναλλαγές. «Θυμίζω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη φορολογία, αλλά και με τα λογής λαθρεμπόρια με τεράστιους τζίρους. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε στην Κρήτη, όπου σε μία και μόνη περίπτωση παραγωγού αλκοολούχων ποτών οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς, υφίσταται εκτεταμένη παραβατικότητα. Είναι τιτάνιο το έργο των αρχών και προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Γι' αυτό και θα στηριχθούν με όλες μας τις δυνάμεις», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Το προσφυγικό

    Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά με δεδομένο και τον πόλεμο δηλώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ της τουρκικής ηγεσίας και των Βρυξελλών, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αναμενόμενα προκάλεσε εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, όσο και στις διεθνείς της σχέσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά. Η ελληνική πολιτεία τηρεί τα συμφωνηθέντα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και πιθανά απρόοπτα. Αν και, όσο περνούν οι εβδομάδες και εκτονώνεται η κατάσταση, δεν φαίνεται αλλαγή των δεδομένων», επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [10] Τ. Πετρόπουλος: Ανακριβή όσα γράφονται για μειωμένες συντάξεις

    Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του "στο Κόκκινο", με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για μειωμένες συντάξεις , αφού χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως ανακριβή σημείωσε ότι αυτό διαψεύδεται από την πραγματικότητα μιλώντας για κακοήθη κριτική.

    Ο κ.Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν νέες παρεμβάσεις και ανέφερε ότι οι "επικουρικές δεν θα είναι στο άθροισμα τους 1300, το σύνολο μπορεί να είναι μεγαλύτερο"

    Όσον αφορά τις παρακρατήσεις στις συντάξεις τόνισε ότι το ποσοστό της παρακράτησης υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα και μάλιστα προκύπτει και μια μικρή αύξηση.

    Για το εφάπαξ δήλωσε ότι ήδη δόθηκαν πάνω από 3000 εφάπαξ για το ταμείο πρόνοιας δημόσιων υπαλλήλων μετά από τρία χρόνια που δεν καταβάλλονταν καθόλου. Ειδικότερα, δήλωσε: "Είχαμε προϋπολογίσει για 2000 εφάπαξ και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ΙΚΑ τον Οκτώβριο θα δοθούν πάνω από 1800 εφάπαξ".

    Τέλος , έκανε λόγο για μιζέρια όσων δεν βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται και τα αποτελέσματα που ήδη υπάρχουν για τη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 August 2016 - 10:32:59 UTC