Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή χαλάρωση των capital controls προβλέπει η Κομισιόν
  • [02] Την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί προσφύγων, στη Νέα Καβάλα
  • [03] Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι. Κατάσχεση μεγάλου αριθμού λαθραίων τσιγάρων
  • [04] Ορατό το ενδεχόμενο πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους
  • [05] Βρετανίδα μαθήτρια που άφησε το σπίτι της για τον ISIS, σκοτώθηκε στη Συρία
  • [06] Μια ελαφίνα τον Δεκαπενταύγουστο
  • [07] Εκδηλώσεις στη Σπηλιά της Δράκαινας, στην Κεφαλονιά
  • [08] Ανοιχτό για το κοινό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • [09] Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλο και στο μυαλό
  • [10] Οι οδηγοί I.X. είναι τέσσερα κιλά βαρύτεροι από τους ποδηλάτες
  • [11] Ελπίδες για καλύτερες μπανάνες - Διαβάστηκε το DNA των μυκήτων που τις χαλάνε
  • [12] Στον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ αρέσει η Γιόκο Όνο
  • [13] Ο Κάπτεν Αμέρικα επιστρέφει στις «ρίζες» του
  • [14] Θριαμβευτική υποδοχή για τη «χρυσή» Άννα στη Δράμα
  • [15] Να παλεύουμε και να επιμένουμε για το όνειρό μας, λέει η Μ. Ασλανίδου στο Πρακτορείο 104,9 FM

  • [01] Σταδιακή χαλάρωση των capital controls προβλέπει η Κομισιόν

    Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις, τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

    Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις 2016 της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2016, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015. Επισημαίνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις. Αναμένεται, δε, ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018. Υπενθυμίζει επίσης ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. EUR, από τα οποία εκταμιεύθηκε ήδη ποσό 7,5 δισ. EUR, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την Έκθεση της Επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές προβλέψεις, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας αναλυτικές προβλέψεις της για το Β΄ Εξάμηνο του 2016 καθώς και για το 2017 και 2018. Επιπλέον ο κ. Παπαδημούλης με την ερώτησή του, είχε ζητήσει «το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» ενώ ζητούσε εκ νέου προτάσεις για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Ακολουθούν οι πλήρης ερώτηση και απάντηση:

    Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002413/2016

    προς την Επιτροπή

    Θέμα: Πρόβλεψη της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία

    Στην Έκθεση της Επιτροπής με τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις (European Economic Forecast-Winter 2016), σημειώνεται πως, κατά τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2015, η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τις οικονομικές πιέσεις που δέχτηκε, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε πιο ισχυρή από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα ο τουριστικός τομέας συνεχίζει τις εξαιρετικά θετικές επιδόσεις του.

    Επίσης, η Έκθεση αναφέρει πως αναμένεται χαλάρωση των capital controls καθώς και ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, γεγονός που σταδιακά θα ισχυροποιήσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Με βάση τα παραπάνω, και για να επιστρέψει το ταχύτερο η ελληνική οικονομία σε σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, ερωτάται η Επιτροπή:

    1. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το Β' Εξάμηνο του 2016 και για τα έτη 2017 και 2018;

    2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης;

    3. Τι προτείνει η Επιτροπή για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

    Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (9.8.2016)

    Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις 2016 της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2016, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις. Αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. EUR, από τα οποία εκταμιεύθηκε ήδη ποσό 7,5 δισ. EUR, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

    Στις 24 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας υπηρεσιακού επιπέδου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, και τα μέλη της συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά.

    Τον Ιούλιο του 2015, η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στις 14 Οκτωβρίου 2015, τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων ρευστότητας στο πλαίσιο προγραμμάτων που στηρίζονται από κονδύλια της ΕΕ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την καταβολή 2,3 δισ. EUR στην Ελλάδα - σε χωριστό και αποκλειστικό λογαριασμό - για να διασφαλιστεί ότι τα ποσά αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για πληρωμές προς τους δικαιούχους και τις δράσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

    Η Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμάσει και να εφαρμόσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων με την παροχή συνδρομής για την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων. Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και υπογραφεί τα δύο πρώτα έργα (το πρώτο τον Μάιο του 2016).

    [02] Την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί προσφύγων, στη Νέα Καβάλα

    Την Τετάρτη, 17 Αυγούστου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί όλων όσοι φιλοξενούνται στο κέντρο προσφύγων στη Νέα Καβάλα και ήρθαν σε επαφή με τα οχτώ παιδιά, ηλικίας από 2 έως 18 ετών, που μεταφέρθηκαν με ηπατίτιδα Α στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς.

    Πρόκειται συνολικά για 158 άτομα, τα οποία κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά που νοσούν. Σε αυτούς τους πρόσφυγες θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας όπως ανέφερε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης, Στρατής Πλωμαρίτης.

    Ο κ. Πλωμαρίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως "δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Τα μικρόβια και οι ιοί δεν πετάνε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θα πρέπει να τα μεταφέρουμε από το στόμα, δεν μεταδίδεται ο ιός με άλλο τρόπο και γι αυτό είναι απαραίτητοι οι κανόνες υγιεινής".

    Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας των οχτώ προσφυγόπουλων εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, την οποία υπογράφει η διοικήτρια Μαρία Βλάχου και στην οποία τονίζεται πως "δεν παρουσιάστηκε καμία εμπλοκή κατά τη νοσηλεία τους. Τα δύο από τα παιδιά έχουν πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ τα υπόλοιπα πέντε και η 18χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται στην παθολογική είναι σε βελτίωση".

    [03] Εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι. Κατάσχεση μεγάλου αριθμού λαθραίων τσιγάρων

    Μία μεγάλη παρτίδα λαθραίων τσιγάρων εντόπισαν οι ελεγκτές του πέμπτου Τελωνείου Πειραιά, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και κατόπιν πληροφοριών που είχαν φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΕΔΕ).

    Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 10.430.000 τσιγάρα, των οποίων οι δασμοί και οι φόροι που αντιστοιχούν στην αξία τους, φθάνουν στα 2.000.000 ευρώ.

    Η συγκεκριμένη παρτίδα είχε δηλωθεί ως φορτίο με πετσέτες και είχε τελικό προορισμό τα Σκόπια.

    Η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Εξάλλου, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φοροδιαφεύγουν.

    Σύμφωνα με πηγές από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπήκε 48ωρο λουκέτο σε παραλιακό μπαρ που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο Θεσσαλονίκης προς το αεροδρόμιο, καθώς μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 12 αποδείξεις.

    Επίσης, σε έλεγχο σε εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί καμία απόδειξη στη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θα σφραγιστεί από αύριο και για 48 ώρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

    [04] Ορατό το ενδεχόμενο πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους

    Η ανησυχία γύρω από την επιθετική ρητορική και τον προσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κλιμακώνεται μεταξύ των ηγετικών κύκλων του κόμματος.Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που από τη μια μεριά, παρατηρούν μια ουσιαστική απόκλιση των θέσεων του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τις παραδοσιακές πολιτικές θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, ενώ από την άλλη μεριά, γίνεται φανερό ότι οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις μεγαλώνουν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα του κόμματος.

    Επίσης, αρκετά υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, που συνιστούν στον Ντόναλντ Τραμπ να επικεντρώσει το πολιτικό ενδιαφέρον του, στις εξαγγελίες της Χίλαρι Κλίντον ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η πολυδιάσπαση των Ρεπουμπλικάνων, διευκολύνει την πορεία της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, προς το Λευκό Οίκο.

    Η επιστολή των 70

    Υπό το κλίμα αμφισβήτησης της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ, το BBC μεταδίδει σήμερα ότι περισσότερα από 70 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο της εθνικής επιτροπής του κόμματος παροτρύνοντας τον να σταματήσει την παροχή κάθε βοήθειας προς την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Στην επιστολή αυτή, επισημαίνεται επίσης, ότι πολιτική γραμμή «διχασμού»που ακολουθεί ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, αλλά και η «ανικανότητά»του, θέτουν σε αμφισβήτηση τη νικηφόρα πορεία του κόμματος προς τις προεδρικές εκλογές.

    Στην επιστολή αυτή, δίνεται έμφαση στην εναλλακτική πολιτική επιλογή που έχει στη διάθεσή του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μέσω της μετατόπισης της πολιτικής προσοχής, αλλά και της διάθεσης των πόρων του, προς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι της πολλαπλής υποστήριξης στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή, συμπεριλαμβάνονται και πρώην μέλη του Κογκρέσου.

    [05] Βρετανίδα μαθήτρια που άφησε το σπίτι της για τον ISIS, σκοτώθηκε στη Συρία

    Μία από τις τρεις μαθήτριες που άφησαν το Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να προσχωρήσουν στο Ισλαμικό Κράτος έχει πεθάνει στη Συρία, είπε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος της οικογένειας χθες.

    Ο δικηγόρος Τασνίμ Ακουντζί είπε ότι η οικογένεια της Καντίζα Σουλτάνα έμαθε για το θάνατό της στην πόλη Ράκα πριν από μερικές εβδομάδες.

    Σύμφωνα με το BBC, θεωρείται ότι σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στη Συρία.

    Η Καντίζα Σουλτάνα, 16 ετών, έφυγε μαζί με άλλες δύο φίλες της μέσω του αεροδρομίου Γκάτγουικ στο Λονδίνο για την Τουρκία στις 17 Φεβρουαρίου πέρσι.

    Δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία από επίσημες βρετανικές πηγές.

    [06] Μια ελαφίνα τον Δεκαπενταύγουστο

    Μια ελαφίνα τον Δεκαπενταύγουστο

    της Φωτεινής Τσαλίκογλου*

    Θα μπορούσες να την έλεγες και θύμα της Παναγιάς. Το όνομά της ήταν Μαρία. Οκτώ χρονών η μητέρα της την εγκατέλειψε. Αν είχε γεννηθεί άλλη μέρα... Αν ο πατέρας της δεν επέμενε για το όνομα Μαρία, η μητέρα της θα ήταν ακόμα μαζί της. Γεννήθηκε 15 Αυγούστου.

    -Μην το πούμε Μαρία το κορίτσι μας Ιωάννη. Μη. Δεν θέλω να γιορτάζει τη μέρα μιας κοίμησης, τη μέρα ενός θανάτου. Η κόρη μου θέλω να είναι αφιερωμένη στη ζωή. Στη χαρά της ζωής.

    Ήταν μια παράξενη γυναίκα η μητέρα της. Λίγο απόμακρηκαι λίγο ξένη.

    -Μα τι είναι αυτά τα καμώματα; Έχεις χάσει το μυαλό σου;Υπάρχειπιοωραίο όνομα; Γεννήθηκε ανήμερα της Παναγίας...και τη μητέρα μου Μαρία τη λένε, το ξεχνάς;

    Η μητέρα παρακάλεσε. Δεν εισακούστηκε.

    Το κορίτσι δεν είχε καμμιά αμφιβολία. Αν δεν είχε αυτό το όνομα, η μαμά θα την έπαιρνε ακόμα αγκαλιά. Θα την ονόμαζε με όλαεκείνα τα όμορφα ονόματα, με αυτά που κάποιες λίγες φορές, όταν δεν ήταν παραδομένη στη σιωπή την κατέκλυζε... «μωρό μου», «καρδιά μου», «καρδιά της καρδιάς μου». Κι όλα τα άλλα της ποίησης τα ονόματα, θα χάιδευαν τα αυτιά και την ψυχή της, όλα εκείνα τα ονόματαπου συνήθιζε εκείνες τις λίγες, ευλογημένες στιγμές να της λέει: Οφηλία, Βιργινία, Ιοκάστη, Ελεονώρα μου..ρόδοπαντοτινό μου...

    Τις πιο πολλές φορές όμωςη μαμά ήταν βυθισμένη στη σιωπή. Ένα άγαλμα ασάλευτο. Το κορίτσι πίστευε ότι εκείνο φταίει για όλα αυτά.Και πάνω απ' όλα το όνομα της. Η μητέρα της δεν την είχε πει ποτέ Μαρία.

    Ήταν μια παράξενηγυναίκα η μητέρα της. Επιρρεπής σε κόσμους δικούς της, αδιαφανείς και αδιαπέραστους. Μιαγυναίκα εύθραυστη κι εσωστρεφής που κάποιοι, άστοχα, θα έσπευδαν να χαρακτηρίσουν «αλλοπαρμένη», ίσως και «τρελή». Όμως ήταν η μητέρα της. Η μοναδική της μητέρα και το κορίτσι ήταν συνδεδεμένο μαζί της με ένα τρόπο μοναδικό κι ανυπέρβλητο. Το κορίτσι λάτρευε αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερημαμά. Και με καμία άλλη υγιή καισυνηθισμένη μαμά δεν θα την άλλαζε στον κόσμο. Κι ας ένοιωθε ότι δεν θα την είχε για πάντα κοντά της. Ίσως γι αυτό. Ίσως ήξερε ότι δεν θα κρατήσει πολύ. Και γι' αυτό, κάθε λεπτό λαχταρούσε να είναι μαζί της.

    Συνέβη λίγο μετά τα γενέθλια της. Έσβησε τα οκτώ κεράκια. Κι όταν όλοι τραγουδούσαν το να ζήσεις Μαρία και χρονιά πολλά, άκουσε καθαρά, τη φωνή της μητέρας της, να λέει μενόημα «κι ας μην έχεις εμένα κοντά». Ήταν μια ομολογία εγκατάλειψης. Τοκορίτσι από την ημέρα που γεννήθηκε προετοιμαζόταν γι' αυτήτη στιγμή. Πήγαν οι δυο τους στο δωμάτιο της. Εκείνο το βράδυ, η μαμά την είπε «Ελαφίνα μου».

    Κράτησε το πρόσωπο της στα χέρια της κι έκλαψε ένα σιωπηλό, υπόκωφο κλάμα. Της είπε «σ' αγαπάω, Ελαφίνα μου» και το κορίτσι σιγουρεύτηκε ότι η μαμά σε λίγο θα φύγει. Τη ρώτησε για πρώτη φορά «γιατί δεν με λες Μαρία», «γιατί δεν σου αρέσει το όνομά μου»;

    Θα σου πω ένα παραμύθι που είναι αληθινό είπε η μαμά, κι εσύ θα καταλάβεις...Λένε πως εκείνα τα χρόνια τα παλιά, την εποχή που η αλήθεια των μύθων κυβερνούσε τη γη, κάθε Δεκαπενταύγουστο, τα χαράματα, ένα ελάφι ξεκινούσε από τον Όλυμπο. Λένε ότι έφτανε στους πρόποδες τουβουνού, πλάι στο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί, στη βρύση με το παγωμένο νερό. Έφτανε διψασμένο μόλις τελείωνε η λειτουργίαΑι γενεαί πάσαι, μακαρίζομέν σε, την μόνην Θεοτόκον, σαν από θαύμα και αφού ξεκουραζόταν και έπινε με λαχτάρα το παγωμένο νερό, έσκυβε ευλαβικά και γινόταν θυσία.

    Όλοι μαζί οι πιστοί, μαζί και τα μικρά παιδιά, με βίαιο και φριχτό τρόπο, άλλος έκοβε το κεφαλάκι του, τα πόδια, τα μάτια του τα λυπημένα, άλλος κάρφωνε την καρδιά...Και μετά, όλοι μαζί με μουσικές, έστηναν ένα χορταστικό γεύμα. Ήταν τοδώρο της Παναγιάς. Λένε μάλιστα πως μια φορά δεν το άφησαν το ελάφι να πιει νερό. Βιάστηκαν να το σφάξουν διψασμένο όπως ήταν, αποτέλειωσαν το διψασμένο ελάφι. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου.

    Δεν υπάρχει έλεος στους ανθρώπους, είπε η μητέρα. Ο Δεκαπενταύγουστος για μένα έχει αίμα, θάνατο, θυσία...δεν θέλω, είπε. Η μητέρα του Θεού πεθαίνει αλλά είναι γιορτή γιατί σμίγει με τον γιο της τον αγαπημένο, φοβάμαι τη Μαρία...οι γυναίκες που έχουν τόσο πολύ πονέσει...αποζητούν τον θάνατο με κάθε τρόπο...

    Ελαφίνα, το όνομα μου είναι Ελαφίνα, σκέφτηκε το κορίτσι. Κι αναρωτήθηκε πώς θα είναι να μεγαλώνει μοναχό του.

  • Η Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [07] Εκδηλώσεις στη Σπηλιά της Δράκαινας, στην Κεφαλονιά

    Διήμερο εκδηλώσεων γνωριμίας των πολιτών και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς με την αρχαιολογία των νεολιθικών (περ. 5600 - 3700 π.Χ.) και των ιστορικών χρόνων (τέλος 7ου - αρχές 6ου αι. π.Χ.) στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού, διοργανώνει ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο ΠΡΟΝΗΣΟΣ». Αφορμή στάθηκε η επέτειος των 25 χρόνων του ανασκαφικού και ερευνητικού έργου στη «Σπηλιά της Δράκαινας», που έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικότατες πληροφορίες για το πολύ μακρινό παρελθόν.

    Για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, αλλά και για την αξιοποίηση της περιοχής από τη σύγχρονη κοινωνία, θα μιλήσει απόψε στις 20:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου «Γεράσιμος Πεντόγαλος» η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού. Η κ. Στρατούλη είναι επικεφαλής του ερευνητικού έργου στα προϊστορικά στρώματα του σπηλαίου, που ανήκουν στους νεολιθικούς χρόνους, μαρτυρώντας μια περιστασιακή και όχι συνεχής χρήση του σπηλαίου, η οποία ξεκίνησε γύρω στο 5600 π.Χ. και συνεχίστηκε τουλάχιστον ως το 3700 π.Χ.

    [08] Ανοιχτό για το κοινό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Την πρόθεσή του να καταστήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και πάλι προσβάσιμο στο κοινό, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν και να ανακαλύψουν ξανά το έργο μέσα από τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων. Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ έχει πλέον ολοκληρωθεί. Το ΙΣΝ παρέλαβε το έργο την Πέμπτηαπό την κοινοπραξία και ξεκινά επίσημα η διαδικασία της μετάβασής του στο ελληνικό Δημόσιο.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Αυγούστου, με κύριο στόχο να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με το έργο και να το συνοδεύσουν καθ' όλη τη διαδικασία παράδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ξεκίνημα του νέου έτους.

    Το θερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ θα είναι από τις 06:00 πμ έως τα μεσάνυχτα. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 06:00 έως τις 20:00. Το πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού (όπως για παράδειγμα σύμβουλοι άσκησης και ευεξίας, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι καθημερινά από τις 06:30 ως 09:30 και από τις 18:30 έως 21:30, μαθήματα yoga κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 08:00 κ.α.), δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες (όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:30 και στις 20:00), κινηματογραφικές προβολές (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00), καθώς και μουσικές συναυλίες.

    Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ), συμμετέχοντας σε μία από τις τέσσερις καθημερινές ξεναγήσεις οι οποίες ξεκινούν στις 09:30, 11:30, 17:30 και 19:30. Με εξαίρεση τις ξεναγήσεις αυτές, τα δύο κτίρια θα είναι κλειστά για το κοινό κατά την περίοδο της μετάβασης του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η ΕΛΣ και η ΕΒΕ θα προετοιμάζονται για τη δική τους μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις. Οι εκδηλώσεις -που θα πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο έως και την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο- χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΙΣΝ.

    Για την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα λειτουργούν στο χώρο καντίνες, προσωρινά, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργούν, σε μόνιμη βάση, εστιατόριο και καφέ. To παρκινγκ, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, θα λειτουργήσει προσωρινά χωρίς χρέωση, ενώ σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται να υπάρχει αντίτιμο. To παρκινγκ θα ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ. Οι παιδότοποι θα λειτουργήσουν αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες άδειες για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες. Τέλος, σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi. Το όνομα του δικτύου είναι SNFCC-FREE-WIFI.

    Το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ έρχεται να συμπληρώσει το πρωτοποριακό, τετραήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα παραστάσεων, οικογενειακών δραστηριοτήτων και εκθεμάτων Metamorphosis, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά τα κτίρια της ΕΛΣ και της ΕΒΕ, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Σχεδόν 120.000 επισκέπτες επισκέφθηκαν το ΚΠΙΣΝ κατά τη διάρκεια του τετραήμερου εορτασμού.

    Στο Πρόγραμμα Μελών του ΚΠΙΣΝ που εγκαινιάστηκε εκείνες τις ημέρες εγγράφηκαν πάνω από 41.000 μέλη μέσω 26.000 ατομικών και οικογενειακών συνδρομών. Οι συνδρομές των μελών αυτών καλύφθηκαν με μια μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ, για δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 1 στα 4 μέλη είναι παιδιά έως 17 ετών. Οι εγγραφές για το Πρόγραμμα Μελών θα ξεκινήσουν εκ νέου το Σεπτέμβριο και οι συνδρομές που θα καταβάλουν τα νέα μέλη θα συμβάλλουν στη μελλοντική βιωσιμότητα του ΚΠΙΣΝ. Οι συνδρομές μελών για εταιρίες και δωρητές θα διαμορφωθούν μέχρι το τέλος του έτους με στενή συνεργασία του ΚΠΙΣΝ ΑΕ με την ΕΒΕ και την ΕΛΣ.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αυγούστου είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ, www.SNFCC.org, και στον ιστότοπο του ΙΣΝ, www.SNF.org .

    [09] Η Μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλο και στο μυαλό

    Εάν κανείς -ιδίως από μια ηλικία και μετά- θέλει καλύτερη μνήμη, πιο γρήγορη σκέψη και καθυστέρηση της εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας, έχει κάθε λόγο να ακολουθεί την Μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογες έρευνες του παρελθόντος.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Χάρντμαν του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διατροφής "Frontiers in Nutrition", μελέτησαν και επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στον εγκέφαλο. Συνολικά εξέτασαν 18 μελέτες της περιόδου 2000-2015.

    Το συμπέρασμά τους είναι ότι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης με βελτίωση στην προσοχή, στη γλωσσική ικανότητα κ.α. Όσοι επιμένουν...μεσογειακά, επιβραδύνουν γενικότερα την έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους.

    «Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες, οπουδήποτε στον κόσμο, και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο, αρκεί να τηρεί κάποιος αυτές τις διατροφικές συνήθειες», ανέφερε ο Χάρντμαν.

    Η μεσογειακή διατροφή έχει διαφορές παραλλαγές, αλλά γενικά είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς κ.α., ενώ είναι πιο φτωχή σε γαλακτοκομικά και κόκκινα κρέατα.

    [10] Οι οδηγοί I.X. είναι τέσσερα κιλά βαρύτεροι από τους ποδηλάτες

    Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως το βασικό μέσο για τις μετακινήσεις τους, είναι κατά μέσο όρο τέσσερα κιλά βαρύτεροι σε σχέση με όσους προτιμούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους, για ψώνια ή όπου αλλού, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Όντρεϊ ντε Ναζέλ του Imperial College του Λονδίνου, ξεκίνησαν -στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος PASTA (Physical Activity Through Sustainable Transport Approaches)- να μελετήσουν πώς οι διαφορετικές μορφές μετακινήσεων σχετίζονται με το βάρος και την υγεία των ανθρώπων.

    Μέχρι σήμερα έχουν αναλυθεί στοιχεία για περίπου 11.000 εθελοντές σε επτά πόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Αμβέρσα, Ορέμπρο Σουηδίας), σχετικά με το πώς οι κάτοικοι κινούνται μέσα στην πόλη τους και πόσο χρόνο χρησιμοποιούν κάθε μέσο μεταφοράς.

    Η έως τώρα ανάλυση δείχνει ότι ο μέσος οδηγός αυτοκινήτων είναι είναι περίπου τέσσερα κιλά πιο παχύς από έναν μέσο ποδηλάτη.

    [11] Ελπίδες για καλύτερες μπανάνες - Διαβάστηκε το DNA των μυκήτων που τις χαλάνε

    Είναι γνωστό ότι η μπανάνα έχει ένα πρόβλημα...εικόνας, καθώς εύκολα μαυρίζει και πρόωρα σαπίζει. Επιστήμονες στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία - με επικεφαλής έναν Έλληνα- αποκωδικοποίησαν και συνέκριναν το DNA τριών συγγενικών παθογόνων μικροοργανισμών μυκήτων), που καταστρέφουν τις μπανάνες σε όλο τον κόσμο. Η ανάγνωση του γονιδιώματος των μυκήτων ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μπανανών που θα είναι πιο ανθεκτικές και ελκυστικές στον καταναλωτή.

    Το λεγόμενο σύμπλεγμα ασθενειών Σιγκατόκα, οι σοβαρότερες που πλήττουν τις μπανάνες, οφείλεται σε τρεις μύκητες, οι οποίοι εμφανίσθηκαν διαδοχικά κατά τον προηγούμενο αιώνα: κίτρινη σιγκατόκα, μαύρη σιγκατόκα και "eumusae leaf spot".Η κίτρινη σιγκατόκα εμφανίσθηκε πρώτη, αλλά σήμερα πια οι άλλοι δύο μύκητες είναι πιο καταστρεπτικοί, ιδίως η μαύρη σιγκατόκα.

    Η τελευταία μεταδίδεται μέσω του αέρα και πλήττει τα φύλλα των μπανανιών σε όλο τον κόσμο, τόσο σε μικρές, όσο και σε μεγάλες καλλιέργειες. Χωρίς χημικό έλεγχο, η ασθένεια προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς, καθώς όχι μόνο καταστρέφει πολλά φυτά, αλλά επίσης προκαλεί πρόωρη ωρίμανση του φρούτου, με συνέπεια η μπανάνα να μαυρίζει γρήγορα.

    Η ποικιλία μπανάνας Κάβεντις, η πιο διαδεδομένη διεθνώς, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον μύκητα της μαύρης σιγκατόκα. Επειδή οι μπανάνες αυτές εμφανίζουν μεγάλη γενετική ομοιομορφία (για να παράγονται μαζικά), η νόσος μπορεί να τις εξαφανίσει επίσης μαζικά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Στεργιόπουλο του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι σταδιακά η μπανάνα θα...πάρει τα πάνω της.

    [12] Στον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ αρέσει η Γιόκο Όνο

    Καλή είναι η σχέση του με τηΓιόκο Όνο, δηλώνει σε νέα του συνέντευξη ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ στο περιοδικό Rolling Stone, μιλώντας γενικότερα για την καριέρα του ως μέλος των Beatles.Η Όνο έχει κατηγορηθεί ότι ήταν η «πέτρα του σκανδάλου»για τη διάλυση του συγκροτήματος και ο ΜακΚάρτνεϋ υποστήριξε ότι η συνεχής παρουσία της τότε, δημιούργησε προβλήματα στην ομάδα.

    «Το θέμα δεν ήταν σεξιστικό, αλλά τα κορίτσια δεν ερχόταν στο στούντιο, μας άφηναν μόνους σ' αυτό», είπε ο Πωλ στο περιοδικό και συνέχισε: «Όταν ο Τζον έκανε τη σχέση με την Γιόκο, αυτή δεν ήταν δίπλα στο κοντρόλ, ήταν εκεί ανάμεσά μας».Αλλά ο ΜακΚάρτνεϋ δήλωσε ακόμα ότι «το ερώτημα μου ήταν εάν ο Τζον αγαπάει αυτή τη γυναίκα, αν πρέπει, αν είναι σωστό. Κατάλαβα πως οποιαδήποτε αντίσταση θα ήταν περιττή».«Ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή» είπε, «σταδιακά, το ξεπεράσαμε. Τώρα είναι σαν είμαστε σύντροφοι. Μου αρέσει η Γιόκο».

    Ο θρυλικός τραγουδιστής δήλωσε επίσης ότι ακούει χιπ χοπ ως μέρος της μουσικής «εκπαίδευσής» του - έχει δει τον Κάνιε Γουέστ, τον Τζέι Ζι και τον Ντρέικ σε συναυλία, αλλά απέφυγε να χαρακτηρίσει τον συνεργάτη του Γουέστ σαν μουσική ιδιοφυΐα.«Δεν μπορώ να πω αυτή τη λέξη», είπε ο ΜακΚάρτνεϋ είπε γελώντας για τον Γουέστ, με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε πολλά τραγούδια όπως το «All Day», το «FourFiveSeconds» και το «Only One». «Νομίζω ότι είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης», είπε.

    [13] Ο Κάπτεν Αμέρικα επιστρέφει στις «ρίζες» του

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης επέστρεψε ο υπερήρωας, Κάπτεν Αμέρικα. Αυτή τη φορά με την μορφή ενός αγάλματος, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Comic-Con στο Σαν Ντιέγκο τον περασμένο μήνα.

    Το άγαλμα ζυγίζει 907 κιλά, είναι φτιαγμένο από χαλκό, έχει ύψος 4 μέτρα και τοποθετήθηκε στο Prospect Park του Μπρούκλιν, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη «γέννηση» του κόμικς της Marvel.

    Το άγαλμα θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 23 Αυγούστου και στη συνέχεια θα μετακινηθεί σε άλλα σημεία του δήμου. Το άγαλμα του «Κάπτεν Αμέρικα» πρωτοεμφανίστηκε στην τελευταία ταινία της κινηματογραφικής σειράς της εταιρείας παραγωγής «Disney- Marvel», με πρωταγωνιστή τον Κρις Έβανς και με τίτλο «Κάπτεν Αμέρικα: Εμφύλιος Πόλεμος».

    [14] Θριαμβευτική υποδοχή για τη «χρυσή» Άννα στη Δράμα

    Με εκδηλώσεις ενθουσιασμού χαράς και υπερηφάνειας οι πολίτες της Δράμας υποδέχθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης την Ελληνίδα χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκη της σκοποβολής των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο, Άννα Κορακάκη, στον τόπο καταγωγής της.

    «Νιώθω τέλεια. Τώρα θέλω να γιορτάσω με όλους τους Δραμινούς που είναι σήμερα εδώ. Θέλω να το γιορτάσω με όλους τους ανθρώπους που με υποστηρίζουν πραγματικά και ουσιαστικά από την μέρα που ξεκίνησα και θα συνεχίσουν και όταν σταματήσω», πρόλαβε να πει η ίδια συγκινημένη, πριν χαθεί στις αγκαλιές γνωστών, φίλων και συμπολιτών της.

    «Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα. Είναι όλοι εδώ, όσοι μας αγαπάνε», τόνισε ο πατέρας και προπονητής της, Τάσος Κορακάκης και αμέσως μετά έγινε και ο ίδιος αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από τους συγκεντρωμένους, που έσπευσαν έξω από το σπίτι της οικογένειας.

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι χθες φωταγωγήθηκαν, τόσο η έδρα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή με απόφαση του περιφερειάρχη, όσο και τα δημόσια κτήρια της Δράμας, με απόφαση του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη της περιοχής.

    Παρόλα αυτά, από νωρίς το πρωί είχε γίνει γνωστή η επιθυμία της οικογένειας της ελληνίδας πρωταθλήτριας στις τοπικές αρχές να μην διοργανωθεί καμία επίσημη υποδοχή εκ μέρους τους, γιατί η ίδια θα ήθελε να ξεκουραστεί και να βρει λίγο χρόνο τις επόμενες μέρες για τις θερινές της διακοπές. Η επιθυμία της έγινε σεβαστή από τους παράγοντες της Δράμας και της Περιφέρειας, και έτσι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν παρέστη στην αυθόρμητη υποδοχή που διοργανώθηκε από πολίτες της Δράμας.

    [15] Να παλεύουμε και να επιμένουμε για το όνειρό μας, λέει η Μ. Ασλανίδου στο Πρακτορείο 104,9 FM

    Για τους ίδιους δρόμους, πάνω στους οποίους "βαδίζουν" οι αθλητές και οι καλλιτέχνες, τις απογοητεύσεις που "γεύονται" μέχρι να καταφέρουν να πετύχουν τα όνειρα τους, για την κρίση και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά και για τα νέα της τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο, μίλησε η τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

    Η Μελίνα Ασλανίδου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Πρωινό στο Πρακτορείο", με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα και έχει τίτλο "Καλοκαίρι αγκαλιά μου", ανέφερε πως ο τίτλος της περιοδείας της κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. "Θα πρέπει να έχουμε συνέχεια το καλοκαίρι στην καρδιά μας, που σημαίνει να προσπαθούμε να είμαστε καλά, να είμαστε ευτυχισμένοι, για το υπέροχο δώρο της ζωής και να μην μένουμε στα σπίτια μας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το "Μες στο σπίτι δεν μένει κανείς" είναι ένα από τα καινούρια τραγούδια της Μελίνας Ασλανίδου, σε στίχους και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο ως κομμάτι ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ από την εταιρία Heaven.

    Εάν υπάρχουν "μυστικά συστατικά" για να γίνει ένα τραγούδι επιτυχία, η κ. Ασλανίδου ανέφερε πως "θα πρέπει το τραγούδι για να γίνει επιτυχία να ακουμπήσει τις καρδιές των ανθρώπων", δήλωσε "ευλογημένη που έχει πραγματικούς φίλους μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο", ενώ έστειλε το μήνυμα πως "τίποτα δεν είναι ρόδινο και η ζωή είναι ένας αγώνας, γεμάτος από μαθήματα".

    Η Μελίνα Ασλανίδου χαρακτήρισε επίσης όμοιους τους δρόμους που ακολουθούν αθλητές και καλλιτέχνες, υποστηρίζοντας πως "όλοι παλεύουμε και επιμένουμε για το όνειρο μας", γιατί "τίποτα δεν είναι εύκολο"

    "Είναι μια ιστορία που θα πρέπει να έχεις γερό στομάχι, να επιμένεις και να κλείνεις τα αυτιά σου, να βλέπεις μόνο αυτό που θέλεις να πετύχεις", τόνισε, ενώ συνεχάρη τη χρυσή Ολυμπιονίκη, Αννα Κορακάκη, για την κατάκτηση των μεταλλίων και το γεγονός ότι έκανε όλους τους Έλληνες να νιώσουν υπερήφανοι.

    Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Καρυπίδου και η Σοφία Παπαδοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 August 2016 - 8:32:45 UTC