Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τραμπ είναι "αλλεργικός στην αλήθεια", απαντά η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον στις κατηγορίες του για την "ίδρυση" του Ισλαμικού Κράτους
  • [02] Οι θάνατοι ρώσων στρατιωτικών και πρακτόρων στην Κριμαία θα έχουν συνέπειες, διαμηνύει η Μόσχα
  • [03] Βενεζουέλα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποιεί πως η χώρα είναι «πυριτιδαποθήκη» και προβλέπει πτώση της κυβέρνησης
  • [04] Γερμανία: Η νέα Λευκή Βίβλος για την Άμυνα, ο διεθνής ρόλος της και οι αντιδράσεις

  • [01] Ο Τραμπ είναι "αλλεργικός στην αλήθεια", απαντά η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον στις κατηγορίες του για την "ίδρυση" του Ισλαμικού Κράτους

    Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, σύμφωνα με τις οποίες η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευθύνονται για την "ίδρυση" του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

    "Για άλλη μία φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ δυσφημεί τις ΗΠΑ", αντέδρασε ο Τζέικ Σάλιβαν, ένας από τους συμβούλους της Κλίντον. "Εννοείται ότι πρόκειται για μια άδικη κατηγορία που προέρχεται από έναν προεδρικό υποψήφιο ο οποίος είναι αλλεργικός στην αλήθεια κι έχει κενά μνήμης άνευ προηγουμένου", σχολίασε.

    "Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι αξιοσημείωτες επειδή για άλλη μια φορά απηχούν τους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι αντίπαλοί μας για να επιτεθούν στην αμερικανική ηγεσία και τα αμερικανικά συμφέροντα, αμελώντας να διατυπώσει σοβαρές προτάσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", συνεχίζει ο Σάλιβαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ομπάμα και την Κλίντον "συνιδρυτές" του Ισλαμικού Κράτους και, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις αθλητικές διακρίσεις, είπε ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να απονείμουν στην υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος το βραβείο της καλύτερης παίκτριας.

    Αναφερόμενος στη Ρωσία, υποστήριξε ότι "ο Πούτιν δεν αγαπά τον πρόεδρό μας" και συνέχισε: "Ο Πούτιν δεν σέβεται τον Ομπάμα. Δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία;"

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα επειδή απέσυρε τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ το 2011, γεγονός που όπως υποστηρίζει επέτρεψε στο ΙΚ να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις τόσο στη χώρα αυτή όσο και στη γειτονική Συρία.

    Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε επίσης ότι ο ίδιος είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Ωστόσο, έξι μήνες πριν από την αμερικανική εισβολή, όταν ρωτήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χάουαρντ Στερν αν θεωρεί ορθή την επέμβαση, είχε δηλώσει: "Ναι, φαντάζομαι. Λυπάμαι που δεν είχε γίνει την πρώτη φορά", στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    [02] Οι θάνατοι ρώσων στρατιωτικών και πρακτόρων στην Κριμαία θα έχουν συνέπειες, διαμηνύει η Μόσχα

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διεμήνυσε σήμερα ότι οι θάνατοι ενός ρώσου στρατιώτη κι ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας ασφάλειας FSB σε συγκρούσεις στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία θα έχουν συνέπειες.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ρωσική διπλωματία υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» της Κριμαίας είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», ότι «θα εγγυηθούμε αναμφίβολα τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Κριμαία, ενώ «προειδοποίησε το Κίεβο και τους πάτρωνές του» ότι «η ζημιά που προκαλούν στη Ρωσία, οι απώλειες ρωσικών στρατευμάτων, δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να μην κάνει περαιτέρω επικίνδυνα βήματα.

    Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης κι ένας πράκτορας της FSB σκοτώθηκαν σε δύο επεισόδια, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σε βίαια επεισόδια στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία. Το Κίεβο διέψευσε ότι τα επεισόδια αυτά συνέβησαν καν.

    Εξάλλου δικαστήριο της Κριμαίας διέταξε σήμερα να προφυλακιστεί για δύο μήνες ένας ύποπτος για τον σχεδιασμό μιας επίθεσης στην περιοχή αυτή, ο Γεβγένι Πανόφ.

    Ο Πανόφ, ουκρανός υπήκοος, γεννημένος το 1977 και κάτοικος της περιφέρειας Ζαπορίζια, φέρεται να σχεδίασε μια «τρομοκρατική επίθεση» στην Κριμαία την περασμένη εβδομάδα και διατάχθηκε «η προφυλάκισή του για δύο μήνες», ανέφερε δικαστική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η ουκρανική αστυνομία από την πλευρά της άρχισε έρευνα για την απαγωγή του Πανόφ. Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας διέψευσε ότι ο Πανόφ απήχθη, εξηγώντας ότι είχε περάσει τα σύνορα μέσω φυλακίου κι είχε εισέλθει στο έδαφος της Κριμαίας.

    --H Ουάσιγκτον ζητά αποκλιμάκωση της έντασης

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εντάσεις στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας και καλεί τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση αλλά και τη ρητορική τους, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τριντό.

    «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, περιλαμβανομένης της ρητορικής, περιλαμβανομένων των δηλώσεων, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακώσει μια ήδη πολύ τεταμένη, πολύ επικίνδυνη κατάσταση», είπε η Τριντό.

    Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές τακτικές σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Κριμαία, μια περιοχή που η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

    [03] Βενεζουέλα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποιεί πως η χώρα είναι «πυριτιδαποθήκη» και προβλέπει πτώση της κυβέρνησης

    Η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «πολιτικού σεισμού» ο οποίος θα προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης διότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα σημαίνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, υποστήριξε σήμερα ο Χεσούς Τορεάλμπα, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα.

    Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συνεχίζει τις προσπάθειες να οργανωθεί ανακλητικό δημοψήφισμα εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος από την εξουσία.

    Οι επικριτές της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Τορεάλμπα, κατηγορούν την εκλογική επιτροπή ότι προσκόπτει τη διαδικασία για να ευνοήσει την κυβέρνηση.

    Η Βενεζουέλα πλήττεται από ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, οικονομική ύφεση και ελλείψεις βασικών αγαθών.

    Η χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται κρίσιμη. Εάν γίνει πριν από την 10η Ιανουαρίου, η Βενεζουέλα μπορεί να αποκτήσει νέα κυβέρνησηΒ· εάν η ψηφοφορία γίνει αργότερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας θα αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση ήττας του Μαδούρο.

    «Αυτή η χώρα, από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι μια πυριτιδαποθήκη», έκρινε ο Τορεάλμπα, ηγέτης της συχνά πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης, την οποία συγκροτούν περίπου 30 πολιτικά κόμματα.

    «Θα δούμε αλλαγή, όχι επειδή η κυβέρνηση θα την επιτρέψει ή επειδή η αντιπολίτευση την προωθεί, αλλά επειδή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας λένε ότι δεν εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και οι λεηλασίες καταστημάτων έχουν μετατραπεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

    Ο πρόεδρος Μαδούρο καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του και σε αυτόν οφείλονται τα προβλήματα της χώρας του.

    Η επόμενη κίνηση της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι να συγκεντρώσει τις υπογραφές του 20% του εκλογικού σώματος, ή περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Η εκλογική επιτροπή λέει ότι αυτό πιθανόν θα επιτραπεί να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνει ελάχιστος χρόνος ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα πριν την 10η Ιανουαρίου.

    Ο Τορεάλμπα, πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής, αναμένει ότι η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερες υπογραφές από το 20% που απαιτείται και προβλέπει ότι αυτό θα κάνει αναπόφευκτη την «αλλαγή». «Θα υπάρξει μια πλημμύρα ανθρώπων τόσο μεγάλη που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, πολιτικό τσουνάμι», είπε ο 58χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Αυτό θα αναδιαμορφώσει τον (πολιτικό) χάρτη της χώρας και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα (...) είτε διαμέσου του δημοψηφίσματος, είτε οποιουδήποτε άλλου μηχανισμού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [04] Γερμανία: Η νέα Λευκή Βίβλος για την Άμυνα, ο διεθνής ρόλος της και οι αντιδράσεις

    Η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, η διεύρυνση της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές με ανάληψη ηγετικού ρόλου και η ενίσχυση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της νέας Λευκής Βίβλου για την 'Αμυνα και την Ασφάλεια που παρουσίασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο 'Αμυνας, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συνδικαλιστές - κυρίως λόγω των ταμπού που επιχειρεί να σπάσει, αλλά και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί.

    Η Λευκή Βίβλος, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει αυτήν του 2006, όταν ακόμη δεν υπήρχε το «Ισλαμικό Κράτος», ο πόλεμος στη Συρία και η ένταση με τη Μόσχα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρόταση «ανοίγματος» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μη-Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θα προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό, το οποίο για την Γερμανία δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχουν ήδη σχετικές συνεργασίες με την Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αφορά κυρίως την προώθηση της δημιουργίας του περίφημου ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα μπορούσε, σύμφωνα με το Βερολίνο, να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις νέες διεθνείς προκλήσεις.

    Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αντρέ Βούστνερ, ο οποίος, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επιχειρηματολόγησε ότι «η γερμανική υπηκοότητα για μας είναι και πρέπει να παραμείνει θεμελιώδης (προϋπόθεση), λόγω της ειδικής αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και στρατιώτη και λόγω νομικής οριοθέτησής της», ενώ τόνισε ότι το επάγγελμα του στρατιώτη δεν είναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα. Προκειμένου πάντως να εφαρμοστεί η σκέψη της υπουργού 'Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χρειάζεται αλλαγή του Νόμου περί Στρατιωτών, όπου ορίζεται ότι η γερμανική υπηκοότητα θεωρείται απαραίτητη για την κατάταξη στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά όχι και του Συντάγματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 August 2016 - 20:32:39 UTC