Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναρτήθηκε η προδημοσίευση ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων, για επιχειρήσεις
  • [02] Πρωτοφανής ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στους Αμπελοκήπους
  • [03] Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τον Δεκαπενταύγουστο
  • [04] Ιράκ: 11 νεογνά νεκρά από πυρκαγιά σε μαιευτήριο
  • [05] Παύλος Παυλίδης και Imam Baildi στο διήμερο ZERO festival στη Λίμνη Ζηρού
  • [06] Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», στη Μύκονο
  • [07] Το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia θα «αγκαλιάσει» για έναν μήνα την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη
  • [08] Οι πιο θεαματικές Περσείδες της τελευταίας δεκαετίας
  • [09] Ο εθελοντισμός στη μέση και στην τρίτη ηλικία χαρίζει καλύτερη ψυχική υγεία
  • [10] Ταξιδεύοντας στα Γιάννενα με τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή
  • [11] Αίθρια μουσείων - «οάσεις» δροσιάς και γούστου στην Αθήνα

  • [01] Αναρτήθηκε η προδημοσίευση ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων, για επιχειρήσεις

    Αναρτήθηκε η προδημοσίευση ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ". Αναλυτική πρόσκληση της δράσης μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ κίνηση (2014-2020) www.antagonistikotita.gr.

    Βασικός στόχος της δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων.

    Προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της δράσης είναι η επικέντρωση των πόρων και των προσπαθειών σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε πεδία παρέμβασης, όπου ανιχνεύεται δυναμικό επιχειρηματικότητας και ερευνητικής αριστείας σύμφωνα με την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση (στρατηγική RIS3), σε εθνικό καθώς και σε περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, τη διαφοροποίηση και την εκμετάλλευση νέων ευκαιριών στην ελληνική οικονομία.

    Σημειώνεται ότι οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις είναι δυνατόν να κατατάσσονται σε όλες τις κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους (μικρές, μεσαίες, μεγάλες). Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της Δράσης μπορούν να υποβάλλονται είτε από μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

    [02] Πρωτοφανής ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στους Αμπελοκήπους

    Στις 60.000 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσό που άρπαξαν την Τρίτηοι τρεις ένοπλοι από την πρωτοφανή ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στους Αμπελοκήπους, ενώ άγνωστο παραμένει τι αφαίρεσαν από θυρίδες του υποκαταστήματος, τις οποίες παραβίασαν στο διάστημα των 1,5- 2 ωρών που έμειναν στον χώρο, κρατώντας ομήρους οκτώ υπαλλήλους και πέντε πελάτες.

    Οι αστυνομικοί έχουν ήδη μελετήσει βίντεο της τράπεζας, που έχει καταγράψει τις κινήσεις των ληστών και έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα για το πως έδρασαν.

    Οι δύο από τους τέσσερις δράστες μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα, στις 14.15, λίγο πριν κλείσει, κρατώντας σάκους, από τους οποίους έβγαλαν όπλα που μοιάζουν με αυτόματα και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και πελάτες, τους οποίους διέταξαν να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, πράγμα που έγινε χωρίς να προλάβει κανείς να πατήσει το κουμπί του συναγερμού.

    Αμέσως μετά μπήκαν οι άλλοι δύο ένοπλοι. Και οι τέσσερις φορούσαν μάσκες σιλικόνης με ψεύτικα πρόσωπα, που αρχικά αναφέρθηκε ότι ήταν πρόσωπα πολιτικών, κάτι όμως που τελικά δεν φαίνεται να ισχύει.

    Οι ληστές οδήγησαν τους παριστάμενους σε συγκεκριμένο χώρο, πλην της διευθύντριας, την οποία οι δύο από αυτούς ανάγκασαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ο χρόνος καθυστέρησης.

    Στην συνέχεια την υποχρέωσαν να τους οδηγήσει στο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι θυρίδες και με τρυπάνια και άλλα εργαλεία που είχαν στους σάκους τους, κατάφεραν να ανοίξουν 21 από αυτές, από τις οποίες αφαίρεσαν ότι υπήρχε μέσα.

    Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα αφού οι ληστές έφυγαν από την τράπεζα λίγο πριν τις 16.00 και τότε μόνο οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

    Πριν φύγουν οι δράστες από την τράπεζα έριξαν σε όλους τους χώρους που κινήθηκαν απολυμαντικό υγρό, προφανώς για να εξαφανίσουν γενετικό υλικό και άλλα ίχνη.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσον διέφυγαν από την τράπεζα, γι' αυτό οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, συγκεντρώνουν τα βίντεο από όλες τις κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή, με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσουν κάποια στοιχεία.

    Επίσης θα μελετήσουν τα βίντεο από τις κάμερες της τράπεζας των προηγούμενων ημερών, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό ότι οι δράστες είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου για να σχεδιάσουν την ληστεία.

    Οι αστυνομικοί πάντως εντυπωσιασμένοι που τόση ώρα δεν έγινε κάτι το οποίο να προκαλέσει την κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες δέχτηκαν τηλεφωνήματα στα κινητά τους τηλέφωνα, όλη αυτή την ώρα, αλλά κανείς απ' έξω δεν ανησύχησε που δεν απαντούσαν.

    Οι πελάτες και υπάλληλοι του υποκαταστήματος δίνουν αυτή την ώρα καταθέσεις στην ΓΑΔΑ, προκειμένου να φωτιστούν κάποιες λεπτομέρειες από τις κινήσεις των δραστών, οι οποίες θα βοηθήσουν τις έρευνες.

    [03] Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τον Δεκαπενταύγουστο

    Επιστρέφονται απο την Τετάρτη 10 Αυγούστου, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

    Όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, 9 Αυγούστου 2016.

    Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και σήμερα, 9 Αυγούστου 2016.

    Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

    -Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

    -Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.

    -Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.

    -Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.

    -Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

    -Οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

    Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

    Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Απαγόρευση κίνησης φορτηγών και «μυστικοί» τροχονόμοι τον Δεκαπενταύγουστο

    [04] Ιράκ: 11 νεογνά νεκρά από πυρκαγιά σε μαιευτήριο

    Ένδεκα νεογνά έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε από βραχυκύκλωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου και των υπηρεσιών ασφαλείας.

    «Ένδεκα πρόωρα έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο μαιευτήριο του δημόσιου νοσοκομείου Γιαρμούκ» στη δυτική Βαγδάτη, δήλωσε στο AFP ο Αχμέντ αλ-Ρουντέινι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    «Είκοσι εννέα ασθενείς που βρίσκονταν στο ίδιο τμήμα μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [05] Παύλος Παυλίδης και Imam Baildi στο διήμερο ZERO festival στη Λίμνη Ζηρού

    Στη λίμνη Ζηρού, κοντά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, σε μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ξεκινά στις 12 Αυγούστου το διήμερο ZERO festival με μοναδικές live βραδιές, αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις. Μεταξύ των τελευταίων, η καθιερωμένη βόλτα στη λίμνη με τα canoe kayak, ο τοίχος 5 μέτρων για τους λάτρεις της αναρρίχησης, τα μαθήματα γιόγκα δίπλα στη λίμνη, καθώς και διάφορα άλλα lake sports που δίνουν τον δικό τους τόνο στη συνάντηση.

    Κι αν η ημέρα τελειώνει με δραστηριότητες, η νύχτα έρχεται με μουσικές βραδιές, που φέτος ενισχύουν με την παρουσία τους ο Παύλος Παυλίδης με τους B Movies και οι IMAM BAILDI. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου ανοίγει με τους Apollon Band, όπου 50 μουσικοί & φωνές υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Γερογιάννη θα χαρίσουν ένα πρόγραμμα βγαλμένο από άλλη εποχή. Συνεχίζοντας και όσο η νύχτα πέφτει, ο μεγάλος καλλιτέχνης Παύλος Παυλίδης με τους B Movies θα κάνει την εμφάνισή του με ένα best off από την πολύχρονη καριέρα ενός καλλιτέχνη που έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και που εξακολουθεί να μας χαρίζει απλόχερα καινούρια ακούσματα με τον δικό του πάντα χαρακτηριστικό τρόπο. Η βραδιά κλείνει με τους Manifesto και το προσωπικό τους ηχόχρωμα.

    Το Σάββατο 13 Αυγούστου, στο αποκορύφωμα του Zero festival, ο χορός και η ένταση θα κρατήσει από νωρίς. Σ' αυτό θα φροντίζουν οι αγαπημένοι από τα Ιωάννινα Folk N' Roll, η πλέον ανερχόμενη εγχώρια Balkan - ska μπάντα που έχουν αγκαλιάσει την Βαλκανική, ηπειρώτικη και ρεμπέτικη παράδοση με σεβασμό αλλά και προσδίδοντας σε αυτή τη δική τους χαρακτηριστικά μοντέρνα αντίληψη. Κάπου εκεί έρχονται και οι IMAM BAILDI όπου η «συνταγή» τους είναι ένας συνδυασμός μουσικών γεύσεων που φέρνουν κοντά το παλιό με το καινούριο, την Ελλάδα με τον κόσμο. Στη σκηνή, επτά άτομα συνδυάζουν ήχους από παλιά ελληνικά κομμάτια, δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις, latin, hip-hop και ηλεκτρονική μουσική σε μια συναυλιακή συνταγή που είναι πλέον δοκιμασμένη σε πάνω από 500 εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    [06] Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», στη Μύκονο

    Μια πρωτοποριακή έκθεση, που για πρώτη φορά φέρνει κοντά εκθέματα από όλες τις Κυκλάδες, εγκαινιάζεται στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, απόψε στις 20:00. Με τον ευφάνταστο, αλλά και ιδιαίτερα ταιριαστό τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, την πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

    Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, τα 230 εκθέματα από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια (Αμοργό, 'Ανδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο) διηγούνται ιστορίες που ανιχνεύονται σε μια ιστορική γραμμή η οποία εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών.

    Πολύ σημαντικό, όμως, είναι και το «δέσιμο» της έκθεσης με το σήμερα, καθώς 12 κορυφαίοι δημιουργοί που έχουν σχέση με το νησί σχεδίασαν κοσμήματα ειδικά για την περίσταση. Πρόκειται για τους Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έναν χρόνο, ενώ στόχος της ΕΦΑ Κυκλάδων είναι να περιοδεύσει σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων που έχουν μουσεία, με τελικό σταθμό την Αθήνα.

    [07] Το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia θα «αγκαλιάσει» για έναν μήνα την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη

    Εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ της Via Egnatia.

    Το Φεστιβάλ Via Egnatia διοργανώνεται για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Via Egnatia και της παράλληλής της, σύγχρονης Eγνατίας Οδού, που έχουν ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020.

    Το 2o Φεστιβάλ VIA EGNATIA ανοίγει τις πύλες του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας την Πέμπτη, 18 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για να υποδεχθεί την πρώτη εκδήλωση, παρουσίαση -ξενάγηση στην Αρχαία Εγνατία Οδό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Θ΄ακολουθήσει χορωδιακή εκδήλωση βυζαντινής μουσικής με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

    Το πρόγραμμα συνεχίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης την Παρασκευή και το Σάββατο, 26-27 Αυγούστου, με αθλητικές δράσεις στον Νέστο ποταμό με καγιάκ και επίδειξη πτήσης με αλεξίπτωτα πλαγιάς, έκθεση ζωγραφικής - φωτογραφίας και συναυλίες με τον Βαγγέλη Δημούδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ τοπικοί φορείς και σύλλογοι θα χορέψουν και θα μαγειρέψουν παραδοσιακά.

    Στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το πολιτιστικό αντάμωμα από χορευτικούς συλλόγους της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης.

    [08] Οι πιο θεαματικές Περσείδες της τελευταίας δεκαετίας

    Όπως κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου προς τα χαράματα της Παρασκευής, στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες.

    Φέτος, μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, οι Περσείδες θα εμφανίσουν έξαρση και θα είναι ίσως οι πιο θεαματικές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς στην πορεία της Γης θα βρεθούν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία, που εξέτρεψε τα σωματίδια (μετεωροειδή) πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης.

    Όσοι είναι ξύπνιοι, θα έχουν την ευκαιρία -εφόσον ο κατά τόπους ουρανός δεν έχει σύννεφα- να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 150 έως 160 μετέωρα ανά ώρα (από 60 έως 100 συνήθως). Η έξαρση των μετεώρων αναμένεται τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, από 02:00 έως 07:00. Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής θα δύσει και η Σελήνη, οπότε μετά από ο ουρανός θα είναι σκοτεινότερος και η παρατήρηση των διαττόντων θα είναι ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού.

    [09] Ο εθελοντισμός στη μέση και στην τρίτη ηλικία χαρίζει καλύτερη ψυχική υγεία

    Οι άνθρωποι που μετά τα 40 τους αφιερώνουν ένα μέρος του χρόνου τους σε κάθε είδους εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις, έχουν γενικά καλύτερη ψυχική υγεία και συναισθηματική ευεξία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει τη θετική σχέση εθελοντισμού και ψυχικής κατάστασης στην τρίτη ηλικία, ενώ η νέα μελέτη διευρύνει αυτή την ευεργετική επίδραση και στη μέση ηλικία. Η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε όμως αντίστοιχα αισθητά οφέλη πριν την ηλικία των 40 ετών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φαΐζα Ταμπάσουμ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal Open", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 66.300 άτομα, εκ των οποίων το ένα πέμπτο (21%) συμμετείχαν τακτικά ή περιστασιακά σε κάποια εθελοντική δράση.

    Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες εμπλέκονται με τον εθελοντισμό συχνότερα από τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι περισσότερο από τους νεότερους.

    'Ασχετα με την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάστασή τους ή το εισόδημά τους, όσοι έκαναν εθελοντισμό, είχαν μεγαλύτερη ψυχική/συναισθηματική ικανοποίηση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν κάτι ανάλογο.

    [10] Ταξιδεύοντας στα Γιάννενα με τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή

    Οι πόλεις αποτελούν δελεαστικούς τόπους για τη λογοτεχνία, που εμπνέουν και επηρεάζουν με καταλυτικό τρόπο τους συγγραφείς. Ο Δημήτρης Χατζής, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1913 κι έγραψε γιαυτά στο πιο πολυσυζητημένο ίσως βιβλίο του, τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης».

    Γιος του Γεωργίου Χατζή, ποιητή και εκδότη της εφημερίδας «Ήπειρος», ο Δημήτρης ή Τάκης Χατζής αναγκάστηκε να διακόψει το 1930 τη φοίτησή του στην Ιόνιο Σχολή της Αθήνας, για να αναλάβει, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, τη συνέχιση της εκδοτικής του δουλειάς. Στα Γιάννενα ο Χατζής τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή, στα Γιάννενα ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Αριστερά, για να ενταχθεί το 1935 στους κόλπους του ΚΚΕ, στα Γιάννενα συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά, λίγο προτού δραστηριοποιηθεί στο ΕΑΜ.

    Μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο Χατζής κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας πρώτα στη Ρουμανία, όπου το 1953 τυπώθηκε «Το τέλος της μικρής μας πόλης», και εν συνεχεία στην Ουγγαρία. Ο συγγραφέας πέρασε για ένα διάστημα και από το ανατολικό Βερολίνο, για να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1975 και να αναπτύξει πλούσια δράση σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Χατζής πέθανε το καλοκαίρι του 1981 στη Σαρωνίδα. Παρά τις αλλεπάλληλες περιπέτειες και τις πολλαπλές μετακινήσεις του, δεν ξέχασε ποτέ τα Γιάννενα, που αντιπροσωπεύουν στο «Τέλος της μικρής μας πόλης» μια περίκλειστη και αγκιστρωμένη στο παρελθόν κοινωνία: μια κοινωνία που αρνείται πεισματικά να συνειδητοποιήσει τη ραγδαία μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Τα πάντα όμως, θα μεταβληθούν τελικά - και κάτι τέτοιο δεν θα βρει διόλου αντίθετο τον συγγραφέα, που θα δείξει πώς οι παλαιές (ακόμα και αντιδραστικές) δυνάμεις της πόλης θα χάσουν βαθμιαία όλο το κύρος και την ισχύ τους.

    Πρώτα είναι οι ταμπάκοι, η συντεχνία των βυρσοδεψών, που κάποτε ζούσαν ασφαλείς στο εσωτερικό του Κάστρου, στα ανατολικά της λίμνης. Τώρα, ωστόσο, η δουλειά και η αμεριμνησία τους έχουν τελειώσει και όλα οδηγούν στην εξαφάνισή τους. Και τα μικρομάγαζα πάντως, στην άκρη της πόλης, δεν θα έχουν καλύτερη μοίρα. Ο αφανισμός καραδοκεί και εδώ, παρά τα οικονομικά παιχνίδια που παίζονται ύστερα από το άνοιγμα του μεγάλου δρόμου στην περιοχή.

    [11] Αίθρια μουσείων - «οάσεις» δροσιάς και γούστου στην Αθήνα

    Στην Αθήνα, η εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο είναι η πιο «άδεια» από κόσμο και εκδηλώσεις. Όμως, αν η πρωτεύουσα «χάνει» προσωρινά τους κατοίκους της, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις μικρές οάσεις της, που δεν είναι άλλες από τα υπαίθρια καφέ των μουσείων, τα οποία παραμένουν πιστά στα ραντεβού με τους φιλόμουσους, καθώς και με όσους τα επιλέγουν για μια ανάσα δροσιάς.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε επτά μικρές «στάσεις» στα υπαίθρια καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Μπενάκη, του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, αποκαλύπτοντας κάποια από τα μυστικά τους.

    - Το ανανεωμένο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44) έχει γίνει ακόμα πιο θελκτικό, καθώς ο κήπος του εμπλουτίστηκε πρόσφατα με ελληνικά φυτά που συνδέονται με τις δοξασίες της αρχαιότητας, καθώς και με έργα πέντε καλλιτεχνών, τα οποία πλαισιώνουν την έκθεση «Κεραμική Χθες-Σήμερα, 2016». Η Μαρία Βλαντή, η Βούλα Γουνελά, η Χριστίνα Μόραλη, η Λίλη Μπακογιάννη και η Έφη Σπηλιώτη έφτιαξαν έργα από πηλό που, εμπνεόμενα από τις συλλογές του μουσείου, «διηγούνται» ιστορίες από τη ζωή και το θάνατο, τους μύθους, τις λατρείες, τις αντιλήψεις, τις συνήθειες και τις ανάγκες των ανθρώπων από τις νεολιθικές κοινωνίες της 7ης χιλιετίας ως τους ρωμαϊκούς χρόνους (5ος μ.Χ. αι.). Τόσο η έκθεση, που θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου, όσο και η ανανέωση του κήπου έγιναν στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του μουσείου. Το καφέ λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 20:00, ενώ θα παραμείνει (όπως και το μουσείο) ανοιχτό και τον Δεκαπενταύγουστο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 August 2016 - 8:32:51 UTC