Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρός τραυματισμός 7χρονου από ακυβέρνητο σκάφος στη Ζάκυνθο
  • [02] Από τον Άρατο Ροδόπης ο 19χρονος που έπεσε νεκρός στο Μόναχο
  • [03] Μ. Ρέντσι: Θα συναντηθώ με Ολάντ και Μέρκελ για να στηρίξουμε την ελπίδα της Ευρώπης
  • [04] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
  • [05] Συνελήφθη ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν
  • [06] Παγίδα μέσω Facebook έστησε ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

  • [01] Σοβαρός τραυματισμός 7χρονου από ακυβέρνητο σκάφος στη Ζάκυνθο

    Άσχημη κατάληξη είχε δυστυχώς το απογευματινό μπάνιο για ένα 7χρονο αγοράκι σε παραλία της περιοχής του Τσιλιβή στη Ζάκυνθο, καθώς ακυβέρνητο σκάφος το χτύπησε πολύ σοβαρά την ώρα που έπαιζε στη θάλασσα.

    Αυτή τη στιγμή το αγόρι μεταφέρεται σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, διασωληνωμένο, με το πλοίο της γραμμής σε νοσοκομείο της Πάτρας.

    Οι δύο από τους τρεις επιβαίνοντες του σκάφους έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητείται ο τρίτος.

    [02] Από τον Άρατο Ροδόπης ο 19χρονος που έπεσε νεκρός στο Μόναχο

    Ο οικισμός του Αράτου από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια του 19χρονου Χουσείν Νταϊτσίκ, θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης του Μονάχου, είναι ένα από τα μεγάλα μεικτά χωριά του νομού Ροδόπης με πληθυσμό 1.600 κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που ανήκει στον σημερινό δήμο Αρριανών και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αράτου, Αμέτ Μεμέτ, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μισοί κάτοικοι του χωριού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αδιακρίτως, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα φαινόμενο που μετά το 2010 προσλαμβάνει ολοένα και δραματικότερες διαστάσεις.

    Όπως αναφέρει ο κ. Αμέτ Μεμέτ, με τον πατέρα του 19χρονου νέου, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες στο Μόναχο, Σουλεϊμάν Νταϊτσίκ, δούλεψαν μαζί στα καράβια το 1978 και το 1979. Στη συνέχεια, ο Σουλεϊμάν επέστρεψε στον Άρατο, παντρεύτηκε αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, πήρε τον δρόμο για την ξενιτιά στη Δυτική Γερμανία, τότε, μαζί με τη γυναίκα του. Εκεί στέριωσαν για πολλά χρόνια και γέννησαν τα τρίδυμα παιδιά τους, χωρίς να παραλείπουν να επισκέπτονται τακτικά και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια τον τόπο της καταγωγής τους. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αράτου επισημαίνει ότι ο πατέρας του θύματος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά του πριν από έξι χρόνια και η υγεία του ήταν κλονισμένη.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου, η κηδεία του άτυχου νέου θα γίνει στον Άρατο, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του, αφού ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις από τις γερμανικές αρχές.

    [03] Μ. Ρέντσι: Θα συναντηθώ με Ολάντ και Μέρκελ για να στηρίξουμε την ελπίδα της Ευρώπης

    «Στο τέλος Αυγούστου θα συναντηθώ με τους Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ στο νησί του Βεντοτένε, για να στηρίξουμε την ελπίδα για την Ευρώπη και όχι εκείνους του θυμού και του λαϊκισμού», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην ολομέλεια του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι στο νησί Βεντοτένε, της Τυρρηνικής θάλασσας, μια ομάδα πολιτικών εξόριστων (μεταξύ των οποίων και ο Αλτιέρο Σπινέλλι) κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνέγραψε το πρώτο μανιφέστο για την ηνωμένη Ευρώπη. «Από το Βεντοτένε θα ρίξουμε το γάντι στην Ευρώπη», προσέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    Σε σχέση με το Brexit τόνισε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο ξυπνητήρι το οποίο χτύπησε για την Ευρώπη». Κάτι που σημαίνει ότι «είναι ανώφελο να επιμηκυνθεί η όλη συζήτηση σχετικά με το άρθρο 50 και άλλες μορφές γραφειοκρατικών διαδικασιών».

    Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε και σε «λάθη του παρελθόντος», όταν «επετράπη στην τεχνοκρατία να αποφασίσει τα πάντα σχετικά με τράπεζες, την οικονομικο-χρηματιστική πραγματικότητα και πιστώσεις», καθιστώντας σαφές, παράλληλα, ότι «η Ιταλία δεν φοβάται, πλέον, να παίξει τον ρόλο της, διότι είναι κάτι που χρειάζεται η Ευρώπη».

    Αναφερόμενος, τέλος, στην κατάσταση στην Τουρκία, ο Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι «όταν βάζεις στη φυλακή δημοσιογράφους και καθηγητές, στην πραγματικότητα φυλακίζεις το μέλλον σου», και για τον λόγο αυτό «καμία συμφωνία για την μετανάστευση δεν μπορεί να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    [04] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

    Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard".

    "Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, "και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία", ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.

    [05] Συνελήφθη ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν

    Οι τουρκικές αρχές κρατούν τον ανηψιό του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Ο Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, συνελήφθη και κρατείται στο Ερζουρούμ και θα μεταφερθεί στην Αγκυρα για ανάκριση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, είναι πιθανόν να του απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    [06] Παγίδα μέσω Facebook έστησε ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

    Στην είσοδο του εμπορικού κέντρου κοντά στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, εκεί όπου ο 18χρονος γερμανο-Ιρανός Νταβίντ Αλί Σόνμπολι έσπειρε χθες τον θάνατο ένα σιωπηλό πλήθος συγκεντρώθηκε σήμερα εναποθέτοντας λουλούδια και κεριά στη μνήμη των νεαρών στην πλειοψηφία τους θυμάτων του μακελειού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης και αυτόχειρας, ένας μοναχικός νέος, χωρίς πολιτικά κίνητρα, θύμα bullying στο παρελθόν και με ψυχικά προβλήματα, είχε προμελετήσει την πράξη του: έχοντας κάνει πειρατεία στον λογαριασμό του Facebook ενός κοριτσιού, είχε προσελκύσει στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου συνομηλίκους του διαφημίζοντας προσφορές για τη χθεσινή ημέρα. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπολόγιζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

    Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του περιστρόφου του. Οι επτά ήταν έφηβοι. άλλοι 27 τραυματίσθηκαν σοβαρά και 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του εστιατορίου McDonald's, ενώ ένας πέμπτος σκοτώθηκε στον εξωτερικό του χώρο. Το νεαρότερο θύμα ήταν 13 ετών. Τα υπόλοιπα, μέχρι 21 ετών, εκτός της 45χρονης γυναίκας.

    Ο 18χρονος Ελληνας Χουσεΐν Νταϊτσίκ από τη Θράκη βρισκόταν στο Μόναχο με τη αδελφή του. Πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald's και σύμφωνα με μαρτυρίες έσπρωξε μακριά την αδελφή του, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ. Μαθαίνοντας την είδηση, ο πατέρας του υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται.

    Το πρώτο θύμα που κατονομάσθηκε είναι ο 21χρονος Ζαμπέρτζα Ντίτζαμαντ από το Κόσοβο. Ο πατέρας του εμφανίσθηκε σήμερα στον τόπο της σφαγής κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια και τη φωτογραφία του γιου του. Προηγουμένως είχε γράψει στο Facebook έγραψε: «Με μεγάλη θλίψη θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο γιος μου Ζαμπέρτζα Ντίτζαμαντ, 21, σκοτώθηκε χθες στο Μόναχο».

    Από το Κόσοβο κατάγονταν και άλλα δύο θύματα: η Αρμέλα Σεγκάσι, 14 ετών, που σκοτώθηκε μαζί με τη συνομήλική της Σαμπίνα Σούλατζ. Ο αδελφός της Αρμέλα είχε σημάνει συναγερμό στο Facebook για τον εντοπισμό της. Μέσω του Facebook λίγες ώρες αργότερα ο Αρμπνορ επιβεβαίωνε ότι η αδελφή του περιλαμβάνεται στα θύματα.

    Σεβντά Νταγκ, Τζαν Λεϊλά και Σελτζούκ Κιλίς είναι τα ονόματα των τριών νεαρών Τούρκων που σκοτώθηκαν στο Μόναχο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις ταυτότητές τους , αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία νεαρά θύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 20:32:55 UTC