Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρός τραυματισμός 7χρονου από ακυβέρνητο σκάφος στη Ζάκυνθο
  • [02] «Πορεία Ελευθερίας» για τα είκοσι χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού
  • [03] Αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο
  • [04] Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ
  • [05] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
  • [06] Άρθρο του Π. Κουρουμπλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων

  • [01] Σοβαρός τραυματισμός 7χρονου από ακυβέρνητο σκάφος στη Ζάκυνθο

    Άσχημη κατάληξη είχε δυστυχώς το απογευματινό μπάνιο για ένα 7χρονο αγοράκι σε παραλία της περιοχής του Τσιλιβή στη Ζάκυνθο, καθώς ακυβέρνητο σκάφος το χτύπησε πολύ σοβαρά την ώρα που έπαιζε στη θάλασσα.

    Αυτή τη στιγμή το αγόρι μεταφέρεται σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, διασωληνωμένο, με το πλοίο της γραμμής σε νοσοκομείο της Πάτρας.

    Οι δύο από τους τρεις επιβαίνοντες του σκάφους έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητείται ο τρίτος.

    [02] «Πορεία Ελευθερίας» για τα είκοσι χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού

    Είκοσι χρόνια από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας τους, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις με την Πορεία Ελευθερίας Μοτοσικλετιστών. Στην «Πορεία Ελευθερίας» συμμετέχουν 42 άντρες και γυναίκες με 30 μηχανές, ενώ μαζί τους είναι η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, και η αδελφή του Άντρη. Πραγματοποιείται επί είκοσι χρόνια και φέτος ξεκίνησε από το Βερολίνο και την Πύλη του Βραδενβούργου στις 16 Ιουλίου, πέρασε από την Πράγα, την Βουδαπέστη, την Σόφια και το Βελιγράδι, έφτασε στην Ελλάδα, και μετά από στάσεις σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία, σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου αντιπροσωπεία της έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    «Κάθε χρόνο διοργανώνεται μια πορεία με μηχανές σε πόλεις της Κύπρου, προς το Παραλίμνιο όπου γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού. Το σημαντικό είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας των παιδιών, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το οδοιπορικό από το Βερολίνο έως τη Λευκωσία για να μεταφέρουμε το μήνυμα της ελευθερίας και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη, αλλά και για τη θυσία των δύο ηρώων μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλας Ιωαννίδης και προσέθεσε: «Πριν 20 χρόνια είχε ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο από το Βερολίνο και πάλι. Οι μοτοσικλετιστές ήθελαν να δείξουν ότι ενώ μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό δεν μπορούσε να γίνει και ακόμη δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Το Βερολίνο είναι ένα σύμβολο, διότι ήταν μια πόλη διαιρεμένη η οποία ενώθηκε, ένα σύμβολο για την ημικατεχόμενη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

    [03] Αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο

    Δυο βάρκες με περίπου 116 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι Αφρικανοί, έφτασαν από το πρωί στη Λέσβο. Οι επιβαίνοντες περισυλλέχθηκαν από σκάφη της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Frontex μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτιοανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

    Από το ίδιο σημείο χθες, Παρασκευή, περισυλλέχτηκαν άλλες δυο βάρκες με 108 επιβαίνοντες. Συνολικά, δηλαδή, σε 30 ώρες, από χτες το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, στη Λέσβο πέρασαν 224 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Σημειώνεται ότι από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, στη Λέσβο πέρασαν 476 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός των ροών προς τη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνά τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και όλο τον υπόλοιπο Ιούλιο και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

    Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη Λέσβο, μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαρμαρίδας αυξημένοι είναι οι έλεγχοι από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή, προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

    [04] Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ

    «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσετο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ένας νεαρός σε αμόκ, μία σφαγή σε σύνδεση με την Ουτόγια και τον Μπρέιβικ

    Η χθεσινή επίθεση που αιματοκύλισε το Μόναχο διαπράχθηκε από έναν νεαρό μανιακό που έπασχε από ψυχιατρική διαταραχή, δεν είχε καμία σχέση με τη τζιχαντιστική δράση και θέλησε να κάνει μία σύνδεση με τη σφαγή που διαπράχθηκε ακριβώς πέντε χρόνια πριν στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, ο 18χρονος Γερμανο-Ιρανός έστησε στα θύματά του παγίδα προσκαλώντας τα μέσω του Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald's όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.

    Ο δράστης της επίθεσης υπήρξε κατά το παρελθόν θύμα bullying από συνομηλίκους του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

    «Εκκινούμε από τη αρχή ότι πρόκειται για μία κλασική ενέργεια μανιακού, που καταλήφθηκε από αμόκ και ενήργησε «χωρίς πολιτικά κίνητρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Μονάχου Τόμας Στάινκραους-Κοχ.

    «Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Αντρέ.

    Ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Νταβίντ Αλί Σόνμπολι, έχει γεννηθεί στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Φοιτούσε σε σχολείο της πόλης.

    Χθες το απόγευμα άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο και γύρω από αυτό. Στη συνέχεια τραυματίσθηκε από την αστυνομία και αυτοκτόνησε. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

    Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

    «Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011. Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του Γερμανο-Ιρανού δράστη της επίθεση του Μονάχου.

    Αλλά, αν ο νεαρός έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τις μαζικές δολοφονίες, τίποτε δεν δείχνει ότι συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού. Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών.

    Εδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση. Σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ, έστησε παγίδα στα θύματα, αφού έκανε πειρατεία σε λογαριασμό στο Facebook πρόβαλε προσφορές και εκπτώσεις στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου για να προσελκύσει νέους.

    Τα περισσότερα από τα θύματα είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες.

    Ο νεαρός ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. Γειτόνισσά του δήλωσε στο AFP ότι ήταν «ένας καλός άνθρωπος... που γελούσε όπως κάθε φυσιολογικό άτομο».

    Αλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, «έπαιξε κάποιον ρόλο» στην υπόθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το μακελειό στο Μόναχο

    Πλήρη εξιχνίαση των επιθέσεων σε Μόναχο και Βίρτσμπουργκ, υποσχέθηκε η Μέρκελ

    Η Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξασφαλίζουν τη δημόσια ασφάλεια

    [05] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

    Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard".

    "Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, "και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία", ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.

    [06] Άρθρο του Π. Κουρουμπλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων

    «Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας», σημειώνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Για τον λόγο αυτό», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «επιδιώκουμε να ανοίξουμε το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας» και υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

    Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι «ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών», για να σημειώσει, τελικά, πως: «Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε τον φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών».

    Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Κουρουμπλή:

    «Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών.

    Ήταν 23 Ιουλίου του 1974 όταν η επτάχρονη δικτατορία των Συνταγματαρχών κατέρρευσε. Προάγγελος της κατάρρευσής της, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τρεις ημέρες πριν. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ήταν πλέον γεγονός. Η εποχή της Μεταπολίτευσης ξεκινά.

    Η δημοκρατία αποκαθίσταται στον τόπο που τη γέννησε.

    Τίποτα, ωστόσο, δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως την ηρωική αντίσταση ενός λαού που θυσιάστηκε, αγωνίστηκε και κατόρθωσε με το σθένος του να απωθήσει την χούντα των συνταγματαρχών, το εν ψυχρώ έγκλημα που συντελέστηκε έναντι της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Για την ημέρα αυτή πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί. Αλλά είναι η 24η Ιουλίου κάθε χρόνου η μέρα που ο ιστορικός του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, έστεκε, στέκει και θα στέκει με δέος μπροστά στην ορμή του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη.

    Αξίες αναφαίρετα συνδεδεμένες με την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Γιατί η μνήμη ενός λαού είναι το όπλο αντίστασής του απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε επιδιώκει να τον προσπεράσει και να του επιβληθεί.

    Η 42η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας συμπίπτει με μια σειρά γεγονότων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα:

    Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το συνεπακόλουθο πλήγμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ευρεία άνοδος ολοκληρωτικών κομμάτων στην Ευρώπη, και πρόσφατα, μόλις χθες, η τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο .

    Στα καθ' ημάς, ένας λαός που αγωνιά και αγωνίζεται καθημερινά, που έχει βιώσει τις συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του.

    Ταυτόχρονα, όμως, είναι εκείνος ο λαός που επιμένει, που εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους προσφυγικούς πληθυσμούς που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, ο λαός που μέσα από το παράδειγμά του, δίνει την ευκαιρία να αναδυθεί ένας νέος πολιτιστικός ανθρωπισμός.

    Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στην ελευθερία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας, του συνεργατισμού, του δημοκρατικού πατριωτισμού, του σεβασμού στην ιδιαιτερότητα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αναχαίτιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην εν γένει εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

    Θεμελιώδης λίθος για τη δημιουργία μιας πολιτο - κεντρικής και βιοκεντρικής κοινωνίας αποτελεί η συλλογική θεώρησή της ως μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών, ικανών να συνδιαμορφώνουν τους νόμους και τους θεσμούς που την καθορίζουν.

    Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών. Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε το φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 18:32:37 UTC