Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους
  • [02] Βουλή: Επεισόδιο στην Ολομέλεια ανάμεσα στον Κ. Σκανδαλίδη και τον Β. Λεβέντη
  • [03] Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.
  • [04] «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας»: Νέο καινοτόμο προϊόν από την Εθνική Τράπεζα
  • [05] Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και παραχωρήσεις
  • [06] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
  • [07] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή
  • [08] Συνελήφθησαν 10 άτομα που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [09] Καταψηφίζει το σχέδιο νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης
  • [10] Νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό την προεδρία του Ν. Κοτζιά, για την αποτίμηση των εξελίξεων στην Τουρκία

  • [01] O. Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους

    «Από σήμερα το βράδυ, η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

    Αποκρούοντας αιτιάσεις περί «πύρρειου» νίκης της κυβέρνησης εφόσον δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, επισήμανε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε όταν γίνεται νόμος του κράτους με αυξημένη πλειοψηφία, περισσότερο από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

    Τη Δευτέρα από τον Αλ. Τσίπρα οι βασικές κατευθύνσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα και σημείωσε ότι αυτός ο διάλογος που θα ανοίξει «προφανώς, θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν πολύ μεγάλο διάλογο».

    Για την αναδιάρθρωση του χρέους

    Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με αφορμή και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα και τις δηλώσεις που έχει κάνει επί του θέματος, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι ο κ. Λιου πραγματικά συμβάλλει στο να προχωρήσει αυτή η συζήτηση και εκτιμά ότι σήμερα είναι κρισιμότερο από ποτέ να αναδιαρθρωθεί, με δεδομένο και μια αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Για τους οκτώΤούρκους

    Ως προς το ζήτημα με τους 8 Τούρκους, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή από την πρώτη στιγμή, με την έννοια ότι, έγινε αντιληπτό και διατυπώθηκε και από τον Πρωθυπουργό και στις συνομιλίες που είχε και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και με τον Πρωθυπουργό, γιατί η Τουρκία ζητά την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Είναι, επομένως, αντιληπτό το αίτημα της Τουρκίας». «Και εμείς», είπε, «αν κάποιοι είχαν κάνει απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας, προφανώς θα θέλαμε να τους δικάσουμε. Αυτό είναι κατανοητό».

    [02] Βουλή: Επεισόδιο στην Ολομέλεια ανάμεσα στον Κ. Σκανδαλίδη και τον Β. Λεβέντη

    Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλούσε από τις θέσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη, «καθ? όλα συμπαθή, αλλά γραφικό». Και σχολίασε ότι "όλοι γελάμε με όσα λέει ο Λεβέντης".

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρακολουθούσε την συνεδρίαση από την τηλεόραση του γραφείου του, επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλησίασε οργισμένος τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνέχιζε την ομιλία του, και τον ρώτησε φωνάζοντας. «Ντροπή σου. Με αποκάλεσες γραφικό; Είσαι δεκανίκι της Ν.Δ.»

    Στη συνέχεια ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε?

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης τήρησε ψύχραιμη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά «η δήλωση περί γραφικότητας» για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και το επεισόδιο έληξε χωρίς άλλη συνέχεια.

    [03] Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ).

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «η απόφαση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.»

    «Το επίσημο αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στην AIIB θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης.»

    «Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων - στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ασιατικά κράτη, δεκαεπτά χώρες από την Ευρώπη καθώς και κράτη από τις υπόλοιπες ηπείρους - θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.»

    [04] «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας»: Νέο καινοτόμο προϊόν από την Εθνική Τράπεζα

    Ένα εξειδικευμένο αναπτυξιακό εργαλείο χρηματοδότησης που στηρίζει και προωθεί αλυσίδες αξίας στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ότι προωθεί η Εθνική Τράπεζα με τον διακριτικό τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας». Αλυσίδα αξίας είναι το σύνολο των αλληλένδετων δραστηριοτήτων μέσω των οποίων μία επιχείρηση προσθέτει αξία σε ένα προϊόν.

    Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Εθνική Τράπεζα, με ευρύτατη παρουσία του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, παρουσιάσθηκε η νέα πρωτοβουλία-προϊόν της Εθνικής «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας», που σε πρώτη φάση, προσφέρεται σε επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες στον κλάδο της ναυτιλίας, κλάδο που απασχολεί το 6,4%του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύντομα το προϊόν θα επεκταθεί και σε υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    Κατά την εκδήλωση-παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας-προϊόντος της Εθνικής, η πρόεδρος της Τράπεζας Λούκα Τ. Κατσέλη μεταξύ άλλων τόνισε ότι: το 80% περίπου του διεθνούς εμπορίου διενεργείται μέσα από αλυσίδες αξίας, δηλαδή παγκόσμια δίκτυα επιχειρήσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους, αναπτύσσοντας η κάθε μία το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα σε επιμέρους δραστηριότητες. Στην Ευρώπη, η αξία τους είναι περίπου το 8% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Σ' αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, κλειδί για την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, είναι η είσοδος και η συμμετοχή τους σε τέτοιες παγκόσμιες αλυσίδες αξίες. Κάτι τέτοιο, όταν γίνεται με οργανωμένο τρόπο, επιτρέπει τη διεύρυνση των εξαγωγών τους, την εξασφάλιση ρευστότητας, την απόκτηση τεχνογνωσίας καθώς και την υιοθέτηση σύγχρονων προτύπων οργάνωσης και πιστοποίησης, που αναβαθμίζουν συνολικά την λειτουργία των επιχειρήσεων και διευρύνουν τις αγορές τους, είπε η κ.Κατσέλη.

    [05] Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και παραχωρήσεις

    Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για όλες τις δημόσιες συμβάσεις προχωράει η κυβέρνηση με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων, τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος μέχρι την άνοιξη του 2017.

    Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο νόμου που αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις νέες κοινοτικές οδηγίες που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 28/3/2014, και συγκεκριμένα στην ενσωμάτωση των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ , για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών, 2014/24/ΕΕ (L94), για τις δημόσιες συμβάσεις (στον κλασσικό τομέα) προς αντικατάσταση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ και 2014/25/ΕΕ για τις συμβάσεις που συνάπτονται από φορείς στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

    [06] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

    Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς.

    Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

    Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή.

    Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

    «Ευχαριστούμεγια τη στήριξη, δεν είμαστε πραξικοπηματίες»

    Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

    «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

    [07] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή

    Με ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα συνεχίσει τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και μμε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του SKY Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου.

    Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "ALPHA" Δημήτρη Κοντομηνά για τις 4 του ίδιου μήνα.

    Κατά την σημερινή κατάθεση του, ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Μηλιάκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για όλα τα δάνεια τα οποία χορήγησε η τράπεζα του προς τα κόμματα, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες.

    [08] Συνελήφθησαν 10 άτομα που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

    Η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε 10 νεαρούς που φέρονται να σχεδίαζαν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο, η διεξαγωγή των οποίων ξεκινά την 5η Αυγούστου, ανακοίνωσε ο βραζιλιάνος υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντρ ντε Μοράες.

    Οι ύποπτοι είναι όλοι τους Βραζιλιάνοι και ανάμεσά τους είναι ένας ανήλικος. Ορισμένοι είχαν ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «μέσω του Διαδικτύου» κι είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν όπλα, δήλωσε ο Μοράες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μπραζίλια.

    «Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω (των εφαρμογών) WhatsApp και Telegram και μόνο οι δύο γνωρίζονταν από πριν. Ο ηγέτης βρίσκεται στην πολιτεία Παρανά» της νότιας Βραζιλίας, πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «πολύ ερασιτεχνικό πυρήνα».

    Οι δέκα ύποπτοι παρακολουθούνταν από τον Απρίλιο. «Συμμετείχαν σε μια οργάνωση που ονομάζεται "Υπερασπιστές της σαρίας" (σ.σ. του ισλαμικού νόμου) και σχεδίαζαν να αγοράσουν όπλα για να διαπράξουν εγκλήματα στη Βραζιλία αλλά και στο εξωτερικό», σύμφωνα με τον βραζιλιάνο υπουργό Δικαιοσύνης.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων, που ονομάστηκε Hashtag, διεξήχθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία σε εννέα βραζιλιάνικες πολιτείες (Αμαζόνας, Σεαρά, Παραΐμπα, Γκοϊάς, Μίνας Ζεράις, Ρίο ντε Ζανέιρο, Σάο Πάολο, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ) με τη συμμετοχή 130 αστυνομικών.

    [09] Καταψηφίζει το σχέδιο νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης

    Είναι θιασώτης της απλής αναλογικής, ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, και δήλωσε ότι κατά την ψηφοφορία θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο μπόνους των 50 εδρών, ενώ θα υπερψηφίσει την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών.

    Ο κ. Παναγούλης είπε, επίσης, ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της παραδέχεται την ήττα της.

    [10] Νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό την προεδρία του Ν. Κοτζιά, για την αποτίμηση των εξελίξεων στην Τουρκία

    Νέα ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πράξικοπημα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον προεδρία του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 18:32:24 UTC