Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εστιάζεται απόψε το ενδιαφέρον στην συζήτηση του εκλογικού νόμου
  • [02] O. Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους
  • [03] Δημόσιο Ταμείο για τα «κόκκινα δάνεια», προτείνει ο Μάριο Ντράγκι
  • [04] Μειώνεται ο ELA κατά 1,4 δισ. ευρώ
  • [05] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
  • [06] Πιλοτική λειτουργία της κοινοτικής κουζίνας σε τρεις δομές φιλοξενίας μεταναστών
  • [07] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, ένοχοι για την παράνομη είσοδο στη χώρα
  • [08] Η τουρκική Βουλή ενέκρινε και τυπικά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης
  • [09] Ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο νησί Δεσποτικό
  • [10] Μαξίμου: Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λιου
  • [11] Έμμεση σύσταση του Σεμπάστιαν Κουρτς προς τους φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν να εγκαταλείψουν την Αυστρία

  • [01] Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εστιάζεται απόψε το ενδιαφέρον στην συζήτηση του εκλογικού νόμου

    Με τις τοποθετήσεις βουλευτών άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Η τριήμερη συζήτηση θα κλείσει αργά το βράδυ, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

    [02] O. Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους

    «Από σήμερα το βράδυ, η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

    Αποκρούοντας αιτιάσεις περί «πύρρειου» νίκης της κυβέρνησης εφόσον δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, επισήμανε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε όταν γίνεται νόμος του κράτους με αυξημένη πλειοψηφία, περισσότερο από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

    Τη Δευτέρα από τον Αλ. Τσίπρα οι βασικές κατευθύνσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα και σημείωσε ότι αυτός ο διάλογος που θα ανοίξει «προφανώς, θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν πολύ μεγάλο διάλογο».

    Για την αναδιάρθρωση του χρέους

    Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με αφορμή και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα και τις δηλώσεις που έχει κάνει επί του θέματος, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι ο κ. Λιου πραγματικά συμβάλλει στο να προχωρήσει αυτή η συζήτηση και εκτιμά ότι σήμερα είναι κρισιμότερο από ποτέ να αναδιαρθρωθεί, με δεδομένο και μια αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Για τους οκτώΤούρκους

    Ως προς το ζήτημα με τους 8 Τούρκους, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή από την πρώτη στιγμή, με την έννοια ότι, έγινε αντιληπτό και διατυπώθηκε και από τον Πρωθυπουργό και στις συνομιλίες που είχε και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και με τον Πρωθυπουργό, γιατί η Τουρκία ζητά την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Είναι, επομένως, αντιληπτό το αίτημα της Τουρκίας». «Και εμείς», είπε, «αν κάποιοι είχαν κάνει απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας, προφανώς θα θέλαμε να τους δικάσουμε. Αυτό είναι κατανοητό».

    [03] Δημόσιο Ταμείο για τα «κόκκινα δάνεια», προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

    Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Πριν από λίγο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι τόσο η δημιουργία του όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

    O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.

    [04] Μειώνεται ο ELA κατά 1,4 δισ. ευρώ

    Την περαιτέρω μείωση της έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων.

    Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στο αίτημα που υπέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 57,2 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [05] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

    Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς.

    Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

    Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή.

    Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

    «Ευχαριστούμε?για τη στήριξη, δεν είμαστε πραξικοπηματίες»

    Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

    «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

    [06] Πιλοτική λειτουργία της κοινοτικής κουζίνας σε τρεις δομές φιλοξενίας μεταναστών

    Σε τρία κέντρα φιλοξενίας, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, τον Χέρσο Κιλκίς και τα Δολιανά Ιωαννίνων, ξεκινάει άμεσα η σίτιση προσφύγων μέσα από τις κοινοτικές κουζίνες, που θα αντικαταστήσουν τη διανομή φαγητού από τις εταιρείες κέτερινγκ.

    Ήδη, στα τρία κέντρα έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των ηλεκτρικών συσκευών και του οικιακού εξοπλισμού των κοινοτικών κουζινών. Θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των προσφύγων για τη χρήση τους και στη συνέχεια η λειτουργία τους.

    Η λειτουργία της κοινοτικής κουζίνας στα τρία κέντρα θα είναι πιλοτική προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα, χρήσιμα για την καθολική εφαρμογή του μέτρου σταδιακά και μέχρι το φθινόπωρο σε όλα τα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας.

    [07] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, ένοχοι για την παράνομη είσοδο στη χώρα

    Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης.

    Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

    Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή.

    [08] Η τουρκική Βουλή ενέκρινε και τυπικά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

    Η τουρκική Βουλή ενέκρινε και τυπικά σήμερα ψήφισμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα για τρεις μήνες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή.

    Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης αργά χθες το βράδυ, σημειώνοντας πως το μέτρο θα επιτρέψει στις αρχές να κινηθούν με ταχύτητα και να εξαλείψουν τους υποστηρικτές της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος από τον κρατικό μηχανισμό. Ο Ερντογάν κατηγορεί έναν ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι ήταν ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

    Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν και βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει την πλειοψηφία των εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ενέκρινε το μέτρο. Εναντίον τάσσονταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    [09] Ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο νησί Δεσποτικό

    Μετά και τις εφετινές έρευνες, είναι ξεκάθαρη η ιδιαίτερα μεγάλη έκταση που καταλάμβανε το αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, όπου εκθέτει τις ανασκαφικές και αναστυλωτικές εργασίες που έγιναν στο νησί το 2016, και συγκεκριμένα, από τις 30/5 έως 8/7.

    Στα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας της εφετινής περιόδου εκτός από την πληθώρα θραυσμάτων γραπτών και άβαφων αγγείων, που χρονολογούνται από τον ύστερο 9ο έως τον 4ο αι. π.Χ., οι ανασκαφείς τονίζουν τη σημασία και των εξής ευρημάτων: περισσότερα από 40 λυχνάρια, 25 βάσεις σκύφων και φιαλών με εγχάρακτες επιγραφές του ονόματος του Απόλλωνα, ενεπίγραφο όστρακο του 6ου αι. π.Χ. με παράσταση άθλου του Ηρακλή, θραύσματα μελανόμορφων αρχαϊκών κυλίκων με παραστάσεις πολεμιστών, ερυθρόμορφοι κρατήρες αττικού εργαστηρίου κλασσικής εποχής - έργα εξαίρετων ζωγράφων - με παραστάσεις Διονύσου, σατύρων και μαινάδων, κορινθιακοί αρύβαλλοι και αλάβαστρα, γεωμετρικά ζωόμορφα ειδώλια, σκαραβαίοι - σφραγιδόλιθοι, χάλκινες πόρπες αλλά και πέντε θραύσματα κάτω άκρων αρχαϊκών κούρων, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη 75 γνωστά θραύσματα γλυπτών.

    [10] Μαξίμου: Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λιου

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, οι επενδύσεις, καθώς και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζακ Λιου.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε η σημασία της Ελλάδας για τη σταθερότητα, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην Ευρώπη, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, και παρά τις κρίσεις που η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν.

    Επιπλέον, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

    [11] Έμμεση σύσταση του Σεμπάστιαν Κουρτς προς τους φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν να εγκαταλείψουν την Αυστρία

    Ως έμμεση σύσταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν να εγκαταλείψουν την Αυστρία μπορεί να εκληφθεί η επισήμανσή του σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ότι "όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας".

    Από την Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Υπουργών του Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας τις θέσεις του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστρία, ο οποίος υπεραμύνθηκε νωρίτερα των απρογραμμάτιστων διαδηλώσεων στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν, επανέλαβε ότι αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής πολίτες να είναι "πιστοί στην Αυστρία", προσθέτοντας ότι "όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά την συνύπαρξη".

    Σε σχέση με τη συζήτηση που άνοιξε ως προς τη διπλή τουρκο-αυστριακή υπηκοότητα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αυστριακή νομοθεσία είναι τελείως σαφής και προβλέπει πως όποιος λαμβάνει την τουρκική υπηκοότητα, χάνει την αυστριακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 16:32:26 UTC