Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο
  • [02] Τουρκική Πρεσβεία: Παρερμηνευτήκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη για την έκδοση των 8 στρατιωτών
  • [03] Αναζωπυρώνεται η βία στην Ουκρανία - Νεκροί επτά στρατιώτες
  • [04] Γαλλικό ΥΠΕΞ: Οι 34 από τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια ήταν ξένοι υπήκοοι
  • [05] Δέσμευση Μπαλτά για φόρο στα τηλεοπτικά κανάλια υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου
  • [06] Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά τον «αισθηματία» Ν. Τριανταφυλλίδη
  • [07] Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου
  • [08] Τούρκος πρέσβης: Θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι
  • [09] Εκπρόσωπος Ερντογάν: Εάν αυτό δεν ήταν πραξικόπημα, τότε τι είναι ένα πραξικόπημα;
  • [10] Πάνω από 2.500 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά των ακτών της Λιβύης

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο

    Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

    Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

    «Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».

    «Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη - και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών».

    «Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα, για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

    Γ. Μπαλάφας: Κορυφαία επιλογή στη νεότερη πολιτική ιστορία ο εκλογικός νόμος

    Κορυφαία επιλογή στη νεότερη πολιτική ιστορία χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

    "Αν γίνει αποδεκτή η επιλογή μας για απλή αναλογική και των 300 εδρών και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, σε συνδυασμό με την συνταγματική μεταρρύθμιση, θα έχουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στην Αριστερά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική. Αυτό, μαζί με το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναίνεση συνιστούν, κατά την άποψή μας, τεράστια πρόοδο", υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

    Απευθυνόμενος κυρίως προς το ΚΚΕ αναφέρθηκε στο όριο του 3%, για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και σημείωσε ότι απολύτως απλή αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα γίνει μια περιφέρεια.

    Συνεχίζοντας ο Γιάννης Μπαλάφας, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι είναι αντίθετη με την αναλογική εκπροσώπηση, αισθάνεται φόβο μπροστά στη διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής και επισείει τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας.

    [02] Τουρκική Πρεσβεία: Παρερμηνευτήκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη για την έκδοση των 8 στρατιωτών

    Παρερμηνεία από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτών στη γείτονα χώρα, διαπιστώνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της και διευκρινίζει:

    «Ο πρεσβευτής τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).

    Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.

    Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου».

    [03] Αναζωπυρώνεται η βία στην Ουκρανία - Νεκροί επτά στρατιώτες

    Επτά ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές, γεγονός που σημαίνει ότι τον Ιούλιο ο ουκρανικός στρατός υπέστη τις περισσότερες απώλειες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, καθώς τον μήνα αυτό καταγράφηκε νέα κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο, άλλοι 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

    «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, επτά ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και 14 τραυματίστηκαν», ανακοίνωσε ο Λισένκο.

    Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας.

    Σύμφωνα με τον Λισένκο, αυτονομιστές άνοιξαν πυρ με όλμους μεγάλου διαμετρήματος εναντίον θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η πόλη Χορλίβκα, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, και τα προάστια της πόλης Λουγκάνσκ είναι οι περιοχές όπου η κατάσταση είναι πιο τεταμένη, ανέφερε ο ίδιος.

    «Κατά μέσον όρο κάθε επίθεση διαρκεί τουλάχιστον τριάντα λεπτά και μπορεί να φθάσει μέχρι και τις δύο ώρες. Αυτή ήταν η κατάσταση που επικράτησε χθες», είπε ο Λισένκο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκαν οι στρατιωτικοί.

    [04] Γαλλικό ΥΠΕΞ: Οι 34 από τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια ήταν ξένοι υπήκοοι

    Οι 38 από τους 84 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας την 14η Ιουλίου ήταν αλλοδαποί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής διπλωματίας τα θύματα ήταν υπήκοοι 19 χωρών: της Αλγερίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Εσθονίας, των ΗΠΑ, της Γεωργίας, του Καζακστάν, της Μαδαγασκάρης, του Μαρόκου, της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

    Όπως διευκρίνισε το Κε ντ' Ορσέ ο κατάλογος των τραυματιών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά εάν συμπεριληφθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επίθεση προκάλεσε θύματα μεταξύ υπηκόων συνολικά 29 χωρών.

    [05] Δέσμευση Μπαλτά για φόρο στα τηλεοπτικά κανάλια υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου

    Διαφάνεια στα οικονομικά, αλλά και στη διαδικασία επιλογής των επιχορηγούμενων ταινιών από καλλιτεχνική επιτροπή ήταν στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2016 - και μόλις πριν ένα μήνα απέκτησε γενική διευθύντρια, την Ηλέκτρα Βενάκη.

    H διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΚΚ, με την αναμενόμενη προκήρυξη για την πλήρωση τεσσάρων θέσεων διευθυντών σε νευραλγικά τμήματά του, και οι οποίες, παρά τον ιδρυτικό νόμο παραμένουν κενές εδώ και χρόνια, όπως και η λειτουργία του Film Comission (διευκόλυνση ξένων παραγωγών με κίνητρα φοροαπαλλαγής) ήταν ο πρώτος από τους πέντε άξονες στους οποίους κινήθηκε η διοίκηση του Κέντρου Κινηματογράφου, διανύοντας το πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Στα οικονομικά, αποφάσισε κατ'αρχήν την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου που είχε ξεκινήσει στο Κέντρο από το 2015 αλλά διεκόπη.

    Απ'ό,τι ειπώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. Γιάννης Λεοντάρης, η γενική διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη και τα μέλη του ΔΣ για τα πεπραγμένα του α΄εξαμήνου , η οικονομική αβεβαιότητα από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου επί των εισιτηρίων των κινηματογραφικών αιθουσών και όχι μόνον, φαίνεται ότι για την ώρα απομακρύνθηκε. «Ενσωματώσαμε στην ετήσια επιχορήγηση του ΕΚΚ που ήταν 1 εκατ. 600 χιλιάδες ευρώ, το ποσό των 2 εκατ. σε αντιστάθμισμα των εσόδων που έχασε το ΕΚΚ από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου. Σε αυτά προστίθενται 2 εκατ. ευρώ για την κινηματογραφική παραγωγή, συν 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    «Είμαστε, τηρουμένων των αναλογιών, εξαιρετικά γενναιόδωροι» είπε χαμογελώντας ο υπουργός Πολιτισμού, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου. «Δίνει μια ανάσα να προχωρήσουμε σε μια κατεύθυνση που ελπίζουμε να γίνει καλύτερη» είπε ο κ.Μπαλτάς , εκτιμώντας ότι η συζήτηση με τους θεσμούς θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη μόνιμη και σταθερή ενσωμάτωση του Ειδικού Φόρου υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας. Όσο για την υποχρέωση των τηλεοπτικών καναλιών να επενδύουν το 1,5% των εσόδων τους από τις διαφημίσεις στον ελληνικό κινηματογράφο, μια ανεκπλήρωτη οφειλή προς τον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, ο κ.Μπαλτάς δήλωσε: «Κυνηγάμε το θέμα και με τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως επίσης έχουμε ισχυρή και ομόφωνη εισήγηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ακόμα και για την περίπτωση τηλεοπτικών καναλιών που δεν εμφανίζονται κερδοφόρα. Κι αυτό το μέτρο θα ισχύσει ανεξάρτητα των τηλεοπτικών αδειών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαφορετικά οι οφειλέτες θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου».

    [06] Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά τον «αισθηματία» Ν. Τριανταφυλλίδη

    Μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει πλήρη ρετροσπεκτίβα του μικρού και μεγάλου μήκους σκηνοθετικού έργου του, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, τιμά τον «αισθηματία» Νίκο Τριανταφυλλίδη.

    Παρουσία των συντελεστών και εκλεκτών φίλων του οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό προσωπικές αφηγήσεις και αναμνήσεις από τις συνεργασίες τους, το αφιέρωμα περιλαμβάνει μία ξεχωριστή βραδιά μουσικής και σινεμά στον ιστορικό συναυλιακό χώρο που ίδρυσε ο ίδιος, το Gagarin 205, εκθέσεις ανέκδοτου υλικού αλλά και ξεχωριστές στιγμές από τη ραδιοφωνική του πορεία.

    «Ως σκηνοθέτης δεν νιώθω μέλος καμιάς γενιάς -τουλάχιστον δεν επικαλούμαι κάτι τέτοιο. Αν, όμως, θα έπρεπε να ανιχνεύσω τις ρίζες μου, αναμφισβήτητα ο γενέθλιος τόπος μου μάλλον βρίσκεται στα πρώτα χρόνια αυτού του περιοδικού. Και στις Νύχτες Πρεμιέρας θα νιώθω πάντα πως βρίσκομαι σπίτι. Κοιτώντας μπροστά το λευκό εκράν, περιμένοντας την προβολή να αρχίσει, πάντα βλέπω τον Γιώργο Τζιώτζιο στο βάθος του πλάνου να χαμογελάει», έγραφε ο ίδιος στο επετειακό τεύχος του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ το φθινόπωρο του 2014.

    [07] Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου

    Εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο διοργανώνει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

    Οι εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά., θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 18 Αυγούστου, ημέρα της πανσελήνου, αλλά και στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες του υπουργείου και ιδιαίτερα προς το φυλακτικό προσωπικό για την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τις οποίες κάθε χρόνο το κοινό αγκαλιάζει με τη μεγάλη συμμετοχή του.

    [08] Τούρκος πρέσβης: Θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες

    Για «ιστορικές και ασυνήθιστες» ημέρες για την Τουρκία έκανε λόγο ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, χαρακτηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα «σοβαρό έγκλημα».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της Ελλάδας, λέγοντας πως «είμαστε συγκινημένοι από την υποστήριξη και τη συμπάθεια που λάβαμε από τον ελληνικό λαό», αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασαν, όπως ανέφερε, την υποστήριξή τους από τις πρώτες ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, προσέθεσε, γιατί μετά την εξέλιξη των πραγμάτων ήταν εύκολο να δώσεις υποστήριξη, αλλά εφόσον ήταν σε εξέλιξη αυτή η υποστήριξη ήταν πολύ σημαντική για μας.

    Ο Τούρκος πρέσβης χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να δοθεί άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη στο ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Στη συνέντευξή του ο Κερίμ Ουράς δήλωσε: «Δεν έπρεπε δοθεί άδεια. Ήταν λάθος να δεχθείτε αυτούς τους ανθρώπους καταρχάς. Πρώτον επειδή ήταν στρατιωτικοί και δεύτερον επειδή όλοι ξέρανε τι συμβαίνει στην Τουρκία εκείνη τη στιγμή, ότι ήταν σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα και ότι ήταν ξεκάθαρο πως αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον νόμο, ότι συμμετείχαν σε εγκληματική πράξη που ήταν σε εξέλιξη. Οπότε υπήρχε υψηλή πιθανότητα να ήταν τρομοκράτες που "δραπετεύουν" από τη δικαιουσύνη».

    «Όταν προσγειωθήκανε στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε «η δική μας προτίμηση θα ήταν να μην περάσουν από μια μακρόσυρτη διαδικασία, αλλά να απελαθούν», υπογραμμίζοντας πως «όταν οι αρχές ανακαλύψανε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, είναι ένστολοι, θα έπρεπε να σταλούν πίσω».

    Σε ό,τι αφορά τη δίκη που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και ανέφερε: «Είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη δίκη, όχι μόνο εμείς αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως ξέρετε, 4-5 κανάλια μεταδίδουν ζωντανά από το σημείο όπου διεξάγεται η δίκη. Ελπίζω ότι θα καταφέρετε σύντομα να περάσετε γοργά από τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας και γρήγορα να επιστρέψετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αλλά πρέπει να επιστραφούν. Εάν η δίκη ολοκληρωθεί γρήγορα και με θετικό τρόπο, δηλαδή αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες, θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν όχι, δεν θα τις βοηθήσει καθόλου».

    Αντικρούοντας την αμφισβήτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για το κατά πόσον θα είναι δίκαιη η δίκη τους στην Τουρκία, ο κ. Ουράς διαβεβαίωσε πως θα έχουν δίκαιη και διαφανή δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

    Τουρκική Πρεσβεία: Παρερμηνευτήκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη για την έκδοση των 8 στρατιωτών

    Παρερμηνεία από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτών στη γείτονα χώρα, υποστηρίζειη πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της και διευκρινίζει:

    «Ο πρεσβευτής τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).

    Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.

    Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

    [09] Εκπρόσωπος Ερντογάν: Εάν αυτό δεν ήταν πραξικόπημα, τότε τι είναι ένα πραξικόπημα;

    «Είναι εντελώς παράλογο» να υποστηρίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκηνοθέτησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να ενισχύσει την εξουσία του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μιλώντας στον Τύπο, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη σεναριολογία.

    «Εάν αυτό δεν ήταν πραξικόπημα, τότε τι είναι ένα πραξικόπημα;» διερωτήθηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν, για τον οποίο ο ισχυρισμός περί σκηνοθετημένου πραξικοπήματος «είναι σαν να λέγεται ότι η 11η Σεπτεμβρίου (2001) ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, ή οι επιθέσεις στο Παρίσι (τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2015) και στη Νίκαια (την 14η Ιουλίου) από τη γαλλική κυβέρνηση».

    «Ορισμένοι στρατηγοί και διοικητές που συνελήφθησαν γνώριζαν ότι θα παραμερίζονταν στις προσεχείς κρίσεις. Γνώριζαν ότι βρίσκονταν στον κατάλογο», των αξιωματικών που είτε δεν θα προβιβάζονταν είτε θα απομακρύνονταν, είπε ο Καλίν και έκρινε ότι «κατά έναν τρόπο έβλεπαν (το πραξικόπημα) ως την τελευταία πιθανότητα που είχαν να το εμποδίσουν αυτό».

    Ερωτηθείς για το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα που η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Καλίν είπε ότι «θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν δράση για τον φάκελο αυτό, θα θέλαμε να δούμε συνεργασία από μέρους των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό».

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την βοήθεια της Ουάσινγκτον στις έρευνες της Άγκυρας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, παράλληλα όμως κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς καταδιώκουν τους υπεύθυνους για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα ζητήσει.

    Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» στην Τουρκία

    Συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης στο τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

    Στον αριθμό αυτόνθα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι προσήχθησαν πάνω από έξι χιλιάδες αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.

    Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής από τον Ερντογάν

    Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής περιέχουν τα όσα είπε χτες αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι αύριο θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να κατονομάσει την απόφαση αυτή.

    «Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο κοινοβούλιο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση αυτή. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο».

    Διαβάστε επίσης:

    Τούρκος πρέσβης: Θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες

    Τουρκία: Ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών

    [10] Πάνω από 2.500 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά των ακτών της Λιβύης

    Πάνω από 2.500 μετανάστες διασώθηκαν από υπερφορτωμένα πλοιάρια στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης σήμερα, ενώ ανασύρθηκε η σορός ενός, ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας, καθώς οι διακινητές ανθρώπων που δρουν στη Λιβύη μοιάζουν να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ήρεμη θάλασσα και την καλοκαιρία.

    Εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού Σώματος δήλωσε ότι οι διακινητές έστειλαν τουλάχιστον 26 πλεούμενα στην κατεύθυνση της Ιταλίας, άλλο ένα κύμα προσφύγων και μεταναστών που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια.

    Τρία πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και περισυνέλεξαν πάνω από 1.000 ήδη ως τώρα, σύμφωνα με το ιταλικό Λιμενικό. Βρετανικά και ισπανικά πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ επίσης συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι το δικό της πλοίο, το Argos, επίσης διέσωσε μετανάστες και πρόσφυγες από πέντε πλεούμενα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2016 - 20:32:26 UTC