Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον νέο εκλογικό νόμο
  • [02] «Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, οικ. Μητσοτάκη, Χριστοφοράκος. Αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε»
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Oι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης της αυτοδιοίκησης επιδεινώνονται
  • [04] «Πολύ σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση»
  • [05] Εντολή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεση μετάφραση του βουλεύματος για τη Siemens
  • [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιές στο Νεοχώρι Iωαννίνων και στο Κολυμπάρι Χανίων
  • [07] Ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών ζήτησε η Ρ. Δούρου από τους σχετικούς Οργανισμούς
  • [08] Η αποτυχία του πραξικοπήματος ανακούφισε τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Μ. Ακιντζί
  • [09] Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο από τους πέντε τραυματίες της επίθεσης στο Βίρτσμπουργκ
  • [10] Τουρκία: Ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών
  • [11] Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου
  • [12] Γ. Παπανδρέου: Προϋπόθεση της απλής αναλογικής, το σπάσιμο των περιφερειών
  • [13] Φ.Κουβέλης:Η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική,σημαίνει ότι αρνούνται τη διαμόρφωση,ενός προοδευτικού πόλου
  • [14] Επίκειται συνάντηση Ευκλ. Τσακαλώτου-Τζ. Λιου, στις 21 Ιουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών

  • [01] Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον νέο εκλογικό νόμο

    Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

    Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

    «Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».

    «Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη - και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών».

    «Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα, για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

    [02] «Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, οικ. Μητσοτάκη, Χριστοφοράκος. Αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε»

    «Στο πλαίσιο του θερινού καταμερισμού εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης περιφέρεται κάνοντας δηλώσεις επί παντός του επιστητού, υποκρινόμενος ότι ενδιαφέρεται για τους φορολογούμενους, ενώ σιωπά επιδεικτικά για τα 300.000 ευρώ δανεικά κι αγύριστα της ΚΗΡΥΞ ΑΕ. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Η ΝΔ έχει ως υπεύθυνο ανάπτυξης τον κ. Σκλαβούνη, για να προσφέρει τις συμβουλές του για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία και τη φοροδιαφυγή», αναφέρει απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην νέα ανακοίνωση της ΝΔ, καταλήγοντας: «Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, οικογένεια Μητσοτάκη, Χριστοφοράκος: Αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε».

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Oι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης της αυτοδιοίκησης επιδεινώνονται

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού και δήλωσε ότι οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης της αυτοδιοίκησης επιδεινώνονται.

    «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση αυξάνει τον κρατικό παρεμβατισμό, χωρίς, όμως, να ασχολείται -και πολύ περισσότερο να επιλύει- τα σοβαρά θεσμικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει προτείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο ένα σχέδιο με 6 άξονες θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν το ρόλο της αυτοδιοίκησης και θα την καταστήσουν, όπως είπε, ειδικά την αυτοδιοίκηση του Α' βαθμού, φορέα ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Σε αυτούς τους άξονες περιλαμβάνονται η διεύρυνση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και η αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης.

    «Καλώ την κυβέρνηση να ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά με τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, να αφήσει τα πολιτικά παιχνίδια και την προσπάθεια κομματικού εναγκαλισμού της, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε το γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με την ΚΕΔΕ, αλλά και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην ουσιαστική θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] «Πολύ σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση»

    Κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout ή για τις ομαδικές απολύσεις».

    «Τώρα λοιπόν», τονίζει, «έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, και ειδικά στους ακραίους παίκτες, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα, το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

    «Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη θα είναι εύκολη» υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει ήδη στο κοινωνικό επίπεδο ένα εθνικό μέτωπο. «Θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό- ότι, δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει».

    [05] Εντολή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεση μετάφραση του βουλεύματος για τη Siemens

    Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, έδωσε παραγγελία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, για να διαβιβάσει άμεσα το βούλευμα που αφορά την υπόθεση της Siemens στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση.

    Η κ. Δημητρίου ζήτησε, αφού συνεννοηθεί προηγουμένως ο κ. Ντογιάκος με τους αρμοδίους του υπουργείου Εξωτερικών, να θέσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης σε δύο γλώσσες.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες (14.7.2016), ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των δυο υποθέσεων της Siemens που αναβλήθηκαν επ? αόριστον.

    Εξάλλου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπόμπολης, έθεσε στο αρχείο την αίτηση του πρώην στελέχους του ΟΤΕ και κατηγορούμενου για δωροδοκία, Γιώργου Καραπλή, που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για επ? αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης της Siemens.

    [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιές στο Νεοχώρι Iωαννίνων και στο Κολυμπάρι Χανίων

    Ενισχυθήκαν πριν από λίγο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες επιχειρούν για τον έλεγχο της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στο Νεοχώρι Ζίτσας.

    Ειδικότερα, μάχη με τις φλόγες δίνουν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 25 άνδρες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 καναντέρ και 2 αεροσκάφη πετζετέλ.

    Αυτή την ώρα υποχώρησε η φωτιά από την δύσβατη περιοχή και κατευθύνεται προς επαρχιακό δρόμο, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχει και όχημα της αυτοδιοίκησης. Μέχρι στιγμής δεν απειλείται οικισμός, όμως οι κάτοικοι του χωριού Νεοχώρι που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κολυμπάρι Χανίων

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα σε ύψωμα που βρίσκεται κοντά στο μνημείο των πεσόντων Ευελπίδων, στο Κολυμπάρι Χανίων, καίγοντας χαμηλή βλάστηση.

    Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν, παρά τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, να ελέγξουν τη φωτιά που αναπτύσσεται σε δύο μέτωπα.

    [07] Ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών ζήτησε η Ρ. Δούρου από τους σχετικούς Οργανισμούς

    Ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, ζήτησε με επιστολή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από φορείς που διαθέτουν δίκτυα διερχόμενα από δάση.

    Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την αντιπυρική προστασία, στην επιστολή της προς τον ΟΣΕ (Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος), τη ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού), τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς και τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ζητά την παροχή αναλυτικών στοιχείων για τις προληπτικές εργασίες πυροπροστασίας , υπογραμμίζοντας ότι «η λήψη προληπτικών μέτρων αποτελεί το καλύτερο μέτρο αποτροπής μίας καταστροφής».

    [08] Η αποτυχία του πραξικοπήματος ανακούφισε τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Μ. Ακιντζί

    Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους Τουρκοκύπριους, «που έχουν πάθος για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και προσέθεσε ότι η αποτυχία του ανακούφισε τους Τουρκοκύπριους και τον τουρκικό λαό.

    Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, είναι σημαντικό η Τουρκία να αναπτύξει περαιτέρω ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου σε συνάρτηση με τις αξίες του Κεμάλ Ατατούρκ. Επίσης, υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν έχει σχέση με εκείνους που αποπειράθηκαν το πραξικόπημα.

    Σε ομιλία του για την συμπλήρωση, αύριο, 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Μπουσταφά Ακιντζί την απέδωσε τη εισβολή στο πραξικόπημα που προηγήθηκε στις 15 Ιουλίου 1974. Για το κυπριακό ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα προκύψουν νέα προβλήματα, αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού εντός του 2016.

    [09] Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο από τους πέντε τραυματίες της επίθεσης στο Βίρτσμπουργκ

    Δύο από τα πέντε θύματα της επίθεσης εναντίον των επιβατών ενός τρένου στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας, την οποία διέπραξε ένας νεαρός αφγανός πρόσφυγας χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κι ένα τσεκούρι, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης.

    «Έχουμε πολλούς σοβαρά τραυματίες από την επίθεση -πέντε συνολικά- και δύο θύματα βρίσκονται σε κατάσταση που απειλείται η ζωή τους», δήλωσε ο αξιωματικός.

    [10] Τουρκία: Ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών

    Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις απομακρύνσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συ?βούλιο διέταξε 1.577 κοσμήτορες σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραιτηθούν.

    [11] Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου

    Εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο διοργανώνει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

    Οι εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά., θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 18 Αυγούστου, ημέρα της πανσελήνου, αλλά και στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες του υπουργείου και ιδιαίτερα προς το φυλακτικό προσωπικό για την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τις οποίες κάθε χρόνο το κοινό αγκαλιάζει με τη μεγάλη συμμετοχή του.

    [12] Γ. Παπανδρέου: Προϋπόθεση της απλής αναλογικής, το σπάσιμο των περιφερειών

    Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπανδρέου εντάσσει τις οποιεσδήποτε αλλαγές, είτε για τον εκλογικό νόμο είτε γενικότερα, σε ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών για μια ισχυρή Ελλάδα. «Για εμάς διακύβευμα είναι ένας ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός της χώρας μας και της ίδιας της Ευρώπης», είπε.

    Ως προς το εκλογικό σύστημα, είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος συζήτησης και δήλωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό «να εξεταστεί σοβαρά μια παλιά μας πρόταση, ένα μικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα». «Αυτό σπάει το μαύρο χρήμα. Δεν έχει σχέση με πριμοδοτήσεις», είπε και προσέθεσε ότι «η απλή αναλογική που σωστά έχει ως στόχο μια δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών είναι σε αντίθεση με τη λογική να μη σπάσουν οι περιφέρειες, γιατί αυτές υποθάλπουν τη λογική του μαύρου χρήματος». «Θέλουμε, λοιπόν, τη σωστή αντιπροσώπευση του πολίτη ή θέλουμε να αντιπροσωπεύονται τα μεγάλα συμφέροντα με τις μεγάλες περιφέρειες;», έθεσε το ερώτημα, για να τονίσει πως «αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών».

    [13] Φ.Κουβέλης:Η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική,σημαίνει ότι αρνούνται τη διαμόρφωση,ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα

    Υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για κατάργηση «του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική πολιτική».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είχαν με τον πρωθυπουργό μία διεξοδική συζήτηση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. «Η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική αποτελεί βαθιά τομή στο πολιτικό μας σύστημα, αναδεικνύει την ισοτιμία, την ισοδυναμία της ψήφου και καταγράφει τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και κυρίως διαμορφώνει δυναμική για πολιτικές συνθέσεις και -βεβαιότατα στη βάση και προγραμματικών συμφωνιών- και για συνεργασίες».

    «Εκτιμώ ότι η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική», επισήμανε.

    [14] Επίκειται συνάντηση Ευκλ. Τσακαλώτου-Τζ. Λιου, στις 21 Ιουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών

    Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, θα δεχθεί την Πέμπτη, στις 11:00, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2016 - 16:32:29 UTC