Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
  • [02] Αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
  • [03] Η ΕΤΕπ εγκρίνει τη χορήγηση 40 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα,για την παροχή δανείων σε μικρές επιχειρήσεις
  • [04] «Πολύ σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση»
  • [05] Η Μαρινόπουλος, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές της, με στόχο την οριστική εξυγίανσή της,διευκρινίζει η εταιρεία
  • [06] Συνέντευξη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εφημερίδα La Repubblica
  • [07] ΝΔ: «Η λάσπη του ΣΥΡΙΖΑ κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του»
  • [08] ΔΝΤ: Eπιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας του Brexit

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

    Με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), Φώτη Κουβέλη, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργο Παπανδρέου και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων.

    Υποδεχόμενος τον κ. Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «έχουν πέσει όλα μαζί», αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία, «που είναι ανησυχητικές και πρέπει να τις παρακολουθούμε πολύ στενά», και τις υπόλοιπες ανρητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, το Brexit, την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. «Αλλά ταυτόχρονα», σημείωσε, «υπάρχουν και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό της χώρας. Τη μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτόν τον δύσκολο κάβο και να δημιουργήσουμε μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης που θα μοιραστεί δίκαια». «Και αυτό», συνέχισε, «είναι, νομίζω, η μεγάλη προσφορά από εδώ και στο εξής και των προοδευτικών δυνάμεων». «Βεβαίως, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την προσπάθειά μας να αφήσουμε ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στον τόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «διαχειριζόμαστε την κρίση με καλύτερους όρους», αλλά ότι δεν θέλει να είναι αυτή μόνο η συμβολή της κυβέρνησης. «Με αυτήν την έννοια, ανοίγουμε και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και πιστεύω ότι θα πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες», επεσήμανε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστημα, το οποίο αναμφισβήτητα μεταρρυθμίζεται στον βαθμό που θα προχωρήσει το νέο εκλογικό σύστημα, είναι δυναμικό στοιχείο για την αντιμετώπιση και ζητημάτων της κρίσης». Επίσης, υποστήριξε ότι «η οικονομική κρίση μπορεί να είναι παρούσα, αλλά υπάρχει μία πορεία που στην άκρη δείχνει την έξοδο από αυτή την κρίση και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες, προκειμένου να προκύψει αυτό το θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα». «Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, έχω την εκτίμηση ότι παρεισφρέει δυναμικά όλη αυτή η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς τα όσα καταγράφονται και στην ΕΕ», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί

    [02] Αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

    Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) φτάνουν τα 950.025 άτομα, τον Ιούνιο 2016, έναντι 939.562, τον Μάιο 2016 όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ.

    Αναλυτικά, σε 827.133 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντες εργασία), για τον Ιούνιο 2016, όπως προκύπτει από τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία. Από αυτά, 437.751 (ποσοστό 52,92%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 389.382 (ποσοστό 47,08%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 310.141 (ποσοστό 37,50%) και οιγυναίκες ανέρχονται σε 516.992(ποσοστό 62,50%).

    Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών, μη αναζητούντων εργασία, για το μήνα Ιούνιο 2016, ανήλθε σε 122.892 άτομα. Από αυτά, 58.950 (ποσοστό 47,97%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 63.942 (ποσοστό 52,03%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 44.520(ποσοστό 36,23%) και οι γυναίκες σε 78.372 (ποσοστό 63,77%).

    [03] Η ΕΤΕπ εγκρίνει τη χορήγηση 40 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα,για την παροχή δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

    Τη χορήγηση 40 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων δανείων προς μικρές επιχειρήσεις από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους ανέργους, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Η εν λόγω συμφωνία, η οποία υπεγράφη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποτελεί την πρώτη παροχή δανείου από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας-Επένδυση για τη Νεολαία» και περιλαμβάνει τη χορήγηση 20 εκατ. ευρώ μετά από νέο αίτημα και 20 εκατ. ευρώ από μία υπάρχουσα γραμμή πίστωσης.

    Στόχος είναι η στήριξη των επενδύσεων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η παροχή κεφαλαίου κίνησης σε επιλέξιμες επενδύσεις για την απασχόληση των νέων.

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και μαζί να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους», δήλωσε ο Τζόναθαν Τέιλορ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

    [04] «Πολύ σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση»

    Κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout ή για τις ομαδικές απολύσεις».

    «Τώρα λοιπόν», τονίζει, «έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, και ειδικά στους ακραίους παίκτες, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα, το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

    «Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη θα είναι εύκολη» υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει ήδη στο κοινωνικό επίπεδο ένα εθνικό μέτωπο. «Θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό- ότι, δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει».

    [05] Η Μαρινόπουλος, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές της, με στόχο την οριστική εξυγίανσή της,διευκρινίζει η εταιρεία

    «Η Μαρινόπουλος, σε πλήρη συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές της, έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ολοκληρώνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, με στόχο την έγκριση του τελικού πλάνου που θα επιτρέψει τη συνολική και οριστική εξυγίανσή της» διευκρινίζει η Μαρινόπουλος σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη Μαρινόπουλος, η εταιρεία οφείλει να μην αφήσει αναπάντητες φήμες και εικασίες.

    «Προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει, «οι τράπεζες και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τα περιουσιακά στοιχεία, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τη δομή των εταιρειών της Μαρινόπουλος, τα οποία και αποτελούν μέρος της αξιολογούμενης πρότασης».

    Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence (νομικός και λογιστικός έλεγχος), το οποίο προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Η κρισιμότητα των ημερών απαιτεί την πλήρη διευκρίνιση από την πλευρά της Μαρινόπουλος σχετικά με θέματα που συνδέονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς ανακριβείς και ανυπόστατες πληροφορίες υπονομεύουν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη».

    [06] Συνέντευξη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εφημερίδα La Repubblica

    Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica με ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της Πανορθόδοξης Συνόδου που έλαβε πρόσφατα χώρα στην Κρήτη.

    «Ή Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, μέσα από τα κείμενα πού επεξεργάστηκε και ενέκρινε, κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ανάγκες του σύγχρονου Ορθοδόξου Χριστιανού, αναλύοντας και διευθετώντας καθημερινά ποιμαντικά προβλήματα, όπως οι μικτοί γάμοι καθώς και οι σχέσεις μετά τοy λοιπού Χριστιανικού κόσμου και η σημασία των διαλόγων σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Τόνισε επίσης ότι «η παρουσία παρατηρητών εκ μέρους των ετεροδόξων Εκκλησιών και των Χριστιανικών οργανισμών, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της σπουδαιότητας την οποία αποδίδει ή Ορθόδοξη Εκκλησία στην συνεργασία με τους λοιπούς χριστιανούς» και για τον λόγο αυτό ακριβώς «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Πρωτόθρονος Εκκλησία, έχουσα την ευθύνη τού συντονισμού των σχέσεων και των διαλόγων σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο, συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία αυτή για την μαρτυρία τού Ευαγγελίου».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι πέρα από τον συνεχιζόμενο διμερή διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, υπάρχει περιθώριο για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως ήταν η επίσκεψη στην Λέσβο «με τον αδελφό πάπα Φραγκίσκο», ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες».

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση της La Repubblica σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να έχει επιτελεσθεί στον Οικουμενικό Διάλογο μέχρι τους εορτασμούς της επετείου των δεκαεπτά αιώνων από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έχουν ορισθεί για το 2025, η Αυτού Αγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντά:

    «Από την πλευρά της ή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πίστη στον Θεό και με αισιοδοξία θα συνεχίσει τούς θεολογικούς διαλόγους, κυρίως με την Ρωμαιοκαθολική αδελφή Εκκλησία και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν θα ήταν σοφό να θέσουμε χρονικά όρια στον διάλογό μας, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με κοσμικά κριτήρια και κανόνες. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια, αίσθημα αγάπης, να προσευχόμαστε πολύ και με την χάρη τού Θεού, όταν εκείνος το θελήσει, θα προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφορών μας και στην ποθητή ενότητα».

    [07] ΝΔ: «Η λάσπη του ΣΥΡΙΖΑ κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του»

    «Ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του», ανταπαντάει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η λάσπη που πετάει, κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μια λέξη απολογίας να πει», προσθέτει η Συγγρού.

    [08] ΔΝΤ: Eπιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας του Brexit

    Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης παγκοσμίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρουσιάζοντας σήμερα τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2016 θα επιβραδυνθεί στο 3,1%, έναντι 3,2% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2017 το ΔΝΤ αναμένει πως ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%, έναντι 3,5% που ανέμενε προ τριμήνου.

    Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται αποκλειστικά στις εξελίξεις που αναμένεται να προκαλέσει to Brexit.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, πέραν του Brexit κατονόμασε το προσφυγικό και οι πιέσεις που ασκεί στις χώρες υποδοχής και προέλευσης των μεταναστών και των εκτοπισμένων ατόμων, τους γεωπολιτικούς κίνδυνους που παραμένουν, τις περιφερειακές συγκρούσεις , αλλά και τη διατήρηση της μακροχρόνιας ανεργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2016 - 14:32:37 UTC