Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Σεσίλια Μάλστρομ: Η ΕΕ θα επιδιώξει περισσότερο και καλύτερο εμπόριο με την Κίνα
  • [03] Μ. Σαπέν: Η Λισαβόνα δεν αξίζει κυρώσεις από την ΕΕ για το έλλειμμά της
  • [04] Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων
  • [05] Θ. Φωτίου: Από την Πέμπτη η παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης
  • [06] ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε 17 δήμους
  • [07] Συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ στο ξενοδοχείο όπου πρόκειται να διεξαχθεί η γενική συνέλευση της ΔΕΗ
  • [08] Πυρκαγιά στην περιοχή Παρθένι Λέρου
  • [09] Γ. Μεράντζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Γράμματα από τη Γερμανία» τότε και τώρα. Ξαναζούμε τη μετανάστευση
  • [10] Έναρξη Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
  • [11] Πετώντας με το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πάνω από τη Χαλκιδική
  • [12] Πάνω από 1.000 δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

  • [01] Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μεταβαίνει αυτή την ώρα στη Ραμάλα, για επαφές με την Παλαιστινιακή ηγεσία, έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «βαθιά συγκινημένος απότη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ τη φρίκη αυτή της τραγικής περιόδου». Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ισραηλινή βουλή και θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    [02] Σεσίλια Μάλστρομ: Η ΕΕ θα επιδιώξει περισσότερο και καλύτερο εμπόριο με την Κίνα

    Η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε σήμερα ότι ΕΕ θα επιδιώξει "περισσότερο και καλύτερο" εμπόριο με την Κίνα και άλλες χώρες, σε ομιλία της ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.

    Η Μάλστρομ εξέφρασε την ανησυχία της για τις διακρίσεις σε βάρος ευρωπαϊκών εταιριών στην Κίνα, προσθέτοντας ότι οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου της Κίνας έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Πρόσθεσε επίσης ότι οι περιορισμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχουν αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα.

    Η Επίτροπος τόνισε επίσης ότι οι σχεδιαζόμενες συμφωνίες επενδύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσουν ισότιμο πεδίο δράσης για τις κινεζικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

    Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσουν το πολιτικό κεφάλαιο πίσω από τη συμφωνία για τα σχέδια επενδύσεων, υπογράμμισε η Μάλμστρομ μιλώντας προς κινέζους φοιτητές στο Πεκίνο.

    Παράλληλα, η Επίτροπος Εμπορίου δήλωσε ότι ο λαϊκισμός στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού είναι μια επικίνδυνη τάση και αν οι λαϊκιστές πολιτικοί έρθουν στην εξουσία, αυτό θα είναι μια συνταγή για απομόνωση και αποτυχία.

    Η Μάλστρομ τόνισε ότι ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί την προσωποποίηση της συζήτησης στις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει την κριτική της παγκοσμιοποίησης και του εμπορίου.

    [03] Μ. Σαπέν: Η Λισαβόνα δεν αξίζει κυρώσεις από την ΕΕ για το έλλειμμά της

    Η Πορτογαλία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες περιστολής των δαπανών και δεν αξίζει να της επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δημόσια οικονομικά της, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    «Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή έχει το δικαίωμα» να ξεκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία. Αλλά «δεν αξίζει να επιβληθεί στην Πορτογαλία υπερβολική πειθαρχία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σαπέν.Η Κομισιόν ξεκίνησε την επίσημη πειθαρχική διαδικασία κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Πέμπτη για τα υπερβολικά ελλείμματά τους το 2014 και το 2015. Η διαδικασία αυτή ίσως οδηγήσει στην επιβολή προστίμων στις δύο χώρες πριν τα τέλη Ιουλίου.

    [04] Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων

    Αρχίζουν σήμερα οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αφού επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε στην αρχική τους τιμή, δίνει έξι συμβουλές προς τους καταναλωτές προκειμένου να κάνουν προσεκτικές επιλογές και να αποφύγουν πιθανές παγίδες.

    Αναλυτικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει:

    1. ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

    - Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Kαταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη.

    - Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31.8.2016, οπότε μπορούμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας.

    - Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα, με δόσεις ή με καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λ.π. σε σχέση με το οικογενειακό μας εισόδημα.

    - Καμία επιβάρυνση δεν επιτρέπεται λόγω της χρήσης συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα.

    2. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

    - Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λ.π..

    - Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν - κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται ενιαία στις βιτρίνες, τα οποία δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.

    - Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς. Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.

    - Επισκεπτόμαστε, αν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις ή κάνουμε έρευνα αγοράς μέσω του διαδικτύου, για να εντοπίσουμε, εύκολα και γρήγορα, τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν και να ελέγξουμε αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές.

    - Ρωτάμε για την πολιτική του καταστήματος για τυχόν αλλαγές, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Τα καταστήματα έχουν εκ του νόμου υποχρέωση επιστροφής μόνο αν το προϊόν είναι ελαττωματικό.

    - Δεν παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και από τα υπερβολικά ποσοστά εκπτώσεων. Εστιάζουμε στην τελική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

    3. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    - Οι πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές είναι παράνομες. Αποτελούν μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή και, ως εκ τούτου, απαγορεύονται.

    - Το κατάστημα υποχρεούται, σύμφωνα με τον "Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, τις Εκπτώσεις και τις Προωθητικές Ενέργειες", να αναγράφει σε όλα τα πωλούμενα είδη την τιμή πριν, την τιμή μετά την έκπτωση και, προαιρετικά, το ποσοστό της έκπτωσης, στο ίδιο καρτελάκι, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τη σύγκριση. Δεν αρκεί η αναγραφή ενός γενικού ποσοστού έκπτωσης στη βιτρίνα του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφορές.

    - Σε περίπτωση που παρέχονται διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται στη βιτρίνα του καταστήματος το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από ....% έως......%). Εάν οι εκπτώσεις αφορούν λιγότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

    - Ειδικά για τα καταστήματα stock ή outlet, πρέπει να αναγράφονται, για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας: η αρχική τιμή, όλες οι ενδιάμεσες τιμές του stock ή του outlet διαγεγραμμένες και, με έντονη γραφή, η τελική τιμή της έκπτωσης.

    - Αν τη μειωμένη τιμή τη δικαιούται συγκεκριμένη μόνο κατηγορία καταναλωτών, π.χ. οι κάτοχοι κάρτας πελάτη του καταστήματος, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς δίπλα από την τιμή.

    - Αν η υψηλή έκπτωση ισχύει μόνο για προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ. μόνο για ρούχα ή παπούτσια συγκεκριμένου μεγέθους ή χρώματος, τότε θα πρέπει αυτό να αναφέρεται σαφώς π.χ. το "προϊόν είναι διαθέσιμο και σε άλλα μεγέθη ή χρώματα αλλά χωρίς έκπτωση".

    - Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν σε περίπτωση ελέγχου, αμέσως ή σε εύλογο χρονικό διάστημα, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    4. ΔΕΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    - Οι εκπτώσεις διενεργούνται τέσσερις (4) φορές το χρόνο (τακτικές και ενδιάμεσες) και αφορούν προϊόντα της εποχής (σαιζόν), που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Οι προσφορές μπορούν να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων, και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας.

    - Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

    5. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

    - Δικαιούμαστε, και κατά τις εκπτώσεις, να ενημερωνόμαστε από τον προμηθευτή για την ποιότητα, την προέλευση και τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και ζητούμε κάθε σχετική πληροφορία, όπως για την πιθανή διάρκεια ζωής του, τη διάρκεια της εμπορικής εγγύησης κ.λ.π.

    - Ζητούμε, εκτός από την απόδειξη, την εγγύηση του προϊόντος (για διαρκή καταναλωτικά αγαθά) και τις οδηγίες χρήσης, οι οποίες πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    - Σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή έλλειψης συμφωνημένης ιδιότητας, τα δικαιώματά μας για επισκευή, αντικατάσταση, μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση ισχύουν και στην περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας.

    - Και στις εκπτώσεις ισχύει το δικαίωμα της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερολογιακών ημερών για προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθευθήκαμε εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου), με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

    6. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

    - Για παραπλανητικές πρακτικές και πλασματικές ή ανακριβείς κατά το ποσοστό εκπτώσεις αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης καταναλωτών 1520), η οποία επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

    - Για εξωδικαστική επίλυση προβλημάτων από συναλλαγή μας με προμηθευτή που έχει την έδρα του την Ελλάδα μπορούμε να υποβάλουμε αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή».

    [05] Θ. Φωτίου: Από την Πέμπτη η παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης

    Ξεκινά την Πέμπτη η παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά από 30 δήμους της χώρας και στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλους του δήμους, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στην ΕΡΤ.

    Εκτός από οικονομική ενίσχυση, οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση σε ευκολίες στην φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

    Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, η κυβέρνηση θα βελτιώσει και θα επεκτείνει το πρόγραμμα και θα το συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς, έως το 2020.

    Το εγγυημένο ποσό ορίζεται για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στα 200 ευρώ ανά μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού θα δίνεται προσαύξηση 100 ευρώ ανά μήνα και για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 50 ευρώ ανά μήνα.

    Στους υπόλοιπους 295 δήμους συνεχίζονται κανονικά τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους της χώρας από το 2017.

    [06] ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε 17 δήμους

    Στη δημιουργία 3.737 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού σε 17 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας, αφορά η τέταρτη Δημόσια Πρόσκληση (Νο 7/2016), που εγκαινιάζει τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

    Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκινάει από τη Δευτέρα 11/ 07/2016 και ώρα 12η μεσημβρινή μέχρι και την Πέμπτη 21/07/2016 και ώρα 12η μεσημβρινή. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται - αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο - στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από πιστοποιημένους χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες στη σχετική λίστα του παραρτήματος Ι και έναν επιβλέποντα φορέα.

    Για πρώτη φορά, εισάγεται το κριτήριο της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή ανεργία και η δράση στοχεύει διττά αφενός μεν στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία αφετέρου δε στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση.

    [07] Συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ στο ξενοδοχείο όπου πρόκειται να διεξαχθεί η γενική συνέλευση της ΔΕΗ

    Την παρεμπόδιση της λήψης απόφασης για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ φέρονται ότι θα επιχειρήσουν και σήμερα συνδικαλιστές-μέλη της ΓΕΝΟΠ που έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο όπου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η γενική συνελευση των μετόχων της ΔΕΗ.

    Η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί στις 30 Ιουνίου όμως η διαδικασία αναβλήθηκε για σήμερα ύστερα από την παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ, στελέχη της οποίας φώναξαν συνθήματα και ανήρτησαν πανό στο χώρο διεξαγωγής της συνέλευσης. Η πρόταση που καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ προβλέπει ότι το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε στρατηγικό και άλλους επενδυτές.

    [08] Πυρκαγιά στην περιοχή Παρθένι Λέρου

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Παρθένι Λέρου.Ο δήμαρχος του νησιού ζήτησε από την πολιτεία να διαθέσει εναέρια μέσα, γιατί η φωτιά έχει αρχίσει να μαίνεται ανεξέλεγκτα και απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Σημειώνεται ότι η Λέρος διαθέτει ελάχιστα μέσα, προκειμένου να επιτύχει την κατάσβεσή της φωτιάς.

    [09] Γ. Μεράντζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Γράμματα από τη Γερμανία» τότε και τώρα. Ξαναζούμε τη μετανάστευση

    Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους, τα «Γράμματα από τη Γερμανία» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Φώντα Λάδη, θα ακουστούν απόψε ξανά, στο Αττικό 'Αλσος, σε ερμηνεία των Β.Παπακωνστανίνου, Α.Μάνου, Γ. Μεράντζα, Σ.Παπάζογλου και Β.Κορακάκη.

    Πρόκειται για την παράσταση που σηκώνει την αυλαία του Φεστιβάλ, στο Θέατρο Αττικού 'Αλσους, και στη διάρκεια της οποίας, με προβολές ταινιών και μνήμες γνωστών τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής, καθώς και μικρά κείμενα, θα αναπαραχθεί το κλίμα της δεκαετίας του '60 και ο απόηχος του στη σημερινή συγκυρία του προσφυγικού.

    «Δεν θα είχε λόγο να γίνει η παράσταση, παρά μόνο ως ιστορικό αφιέρωμα, αν το θέμα της δεν ήταν, δυστυχώς, τόσο σημερινό» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Μεράντζας, από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της μεταπολίτευσης. «Ξαναζούμε τη μετανάστευση και όχι μόνο, από τους ανθρώπους που έρχονται προς τα εδώ προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη, αλλά και από Έλληνες που φεύγουν, πάλι έξω, λόγω της κρίσης. Και οι όροι αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σκληροί».

    [10] Έναρξη Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»

    Ξεκίνησαν την Κυριακήοι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη» και εναρκτήριες ομιλίες των Dermont Moran από την Ιρλανδία και Βασιλικής Καραβάκου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διεξάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

    Αφορμή του Συνεδρίου είναι τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλους και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (International Federation of Philosophical Societies (FISP). Στόχος του, είναι κυρίως να διερευνήσει και να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα, αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

    Το Συνέδριο διεξάγεται στην Αθήνα, όπου ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε και μεγαλούργησε. Οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, θα είναι στο επίκεντρο του Συνεδρίου. Επίσης, για την υφή και την ποιότητα της δημοκρατικής πολιτείας θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες με επιλεγμένους ομιλητές στον ιερό και ιστορικό χώρο του Λυκείου, της Ακαδημίας Πλάτωνος, της Πνύκας και του Ολυμπίου Διός.

    Στη Φιλοσοφική Σχολή, σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου, λειτουργεί έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου, ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, θα παρουσιάσει στις 13 Ιουλίου τη θεατρική παράσταση «Αριστοτέλης» σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου.

    [11] Πετώντας με το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πάνω από τη Χαλκιδική

    Τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησαν τις περιπολίες τους πάνω από το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής εφαρμόζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης οδικού δικτύου, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας.

    Τη διάθεση των ελικοπτέρων της αστυνομίας για τον τροχονομικό έλεγχο και επέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις ατυχημάτων στη Θεσσαλονίκη, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    Το «Πρακτορείο Μακεδονία - Θράκη» επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ και μαζί με τον Γενικό Επιθεωρητή Β. Ελλάδας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, τον τεχνικό Ιωάννη Πιγουνάκη και τους δύο χειριστές, Πίνδαρο Μανάρα και Βαγγέλη Διαμαντή, πέταξε πάνω από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

    Για περισσότερο από 120 λεπτά, ο πιλότος κατηύθυνε το ελικόπτερο κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ελέγχοντας την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, απόρροια της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου από τη Χαλκιδική. Ο ελαφρύς νοτιάς δεν εμπόδισε στο παραμικρό την ήρεμη πτήση του ελικοπτέρου πάνω από το εθνικό δίκτυο, προκαλώντας ελάχιστες αναταράξεις αναλόγως των επιδράσεων από τη μορφολογία του εδάφους.

    «Αποφασίσαμε να υπάρχει ένα ελικόπτερο της αστυνομίας για την οδική κίνηση αλλά και ένα ελικόπτερο του πυροσβεστικού σώματος για αεροδιακομιδή αν χρειαστεί, μαζί με γιατρό και νοσοκόμο σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον κ. Πολάκη, αλλά και για επιτήρηση των δασικών περιοχών» θα μας πει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    «Αυτή η δυάδα των ελικοπτέρων θα στέλνεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τον Σεπτέμβρη, για έλεγχο, αεροδιακομιδή και επιτήρηση των δασών. Το ελικόπτερο της πυροσβεστικής έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορείου και θα έχει πάνω γιατρό και νοσηλευτή» πρόσθεσε ο κ Τόσκας.

    Για να ολοκληρώσει στη συνέχεια υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο με ό,τι δυνατότητες έχουμε και πιστέψτε με, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και μερικές φορές ανεκμετάλλευτες. Τόσα χρόνια δε χρησιμοποιούνταν αυτά τα μέσα για τους σκοπούς που είπαμε και δε μπορούμε να αφήνουμε μια μεγάλη περιοχή με τη συμπρωτεύουσα ακάλυπτη»

    Καθ? όλη τη διάρκεια της πτήσης με το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδας αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη λειτουργικότητα αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από την περασμένη Παρασκευή.

    «Είναι μια δράση που πιστεύουμε πως θα συνδράμει αποτελεσματικά στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών ιδίως τις ημέρες που θα υπάρχει μεγάλη έξοδος. Θα εντοπίζονται τα προβλήματα από αέρος και θα γίνονται άμεσα οι κατάλληλες παρεμβάσεις από τα επίγεια τμήματα της τροχαίας» θα μας πει ο Γενικός Επιθεωρητής.

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση του πιλοτικού σχεδίου επιτήρησης και έλεγχου των οδικών δικτύων, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν συνολικά στο τέλος της εφαρμογής του, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

    [12] Πάνω από 1.000 δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

    Πάνω από 1.000 δικογραφίες που αφορούν φορολογούμενους της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσουν τις διαδικασίες για τον περαιτέρω έλεγχο των περιπτώσεων αυτών. Η ταυτοποίηση των φορολογούμενων που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογούμενων από τους 10.500 που περιλαμβάνονται συνολικά στη λίστα που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές.

    Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντίσελντορφ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στο πλαίσιο της συνεργίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μάλιστα ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική, δεν θα προσφέρει φορολογική αμνηστία, θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό ενώ θα προβλέπει συντελεστή φορολογίας για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αντίστοιχο με τον συντελεστή φορολογίας του έτους που παρήχθησαν με κάποια προσαύξηση επιπλέον. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ως ακόμη μία κίνηση στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντίσελντορφ με την οποία εγκαινιάζεται η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης των πρώτων 25 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα ακολουθήσουν άλλα 25 στελέχη την ερχόμενη εβδομάδα. Η επιμόρφωση θα γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στην Αθήνα και αποτελεί το δεύτερο βήμα συνεργίας των δύο πλευρών. Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση στην χώρα μας από τον Βάλτερ Μπόργιανς της γνωστής λίστας -που φέρει πλέον το όνομά του- στην οποία περιέχονται 10.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στην Ελβετία.

    Ο Βάλτερ Μπόργιανς δήλωσε ότι με τη συνέχιση της συνεργίας ο στόχος είναι να δοθούν δύο μηνύματα. Το πρώτο, προς τους Έλληνες πολίτες, ότι είναι καιρός να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα έχουν ενδεχομένως βγάλει στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν. Και ένα δεύτερο ότι η Ελλάδα , αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με μεγάλη επιτυχία. " Διότι και οι δικοί μας πολίτες αποδέχονται ευκολότερα την βοήθεια προς τον εταίρο Ελλάδα όταν βλέπουν ότι και τα οικονομικά στρώματα της Ελλάδας συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της" δήλωσε χαρακτηριστικά . Πρόσθεσε δε ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα ζει και ότι η κάθε η κάθε χώρα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο Βάλτερ Μπόργιαν άφησε αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν δέχθηκε την βοήθεια που της προσφέρθηκε από το κρατίδιο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτή η προσφορά έγινε δεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρθηκε με ιδιαίτερο θετικά σχόλια στην πρόοδο που σημειώνουν οι έλεγχοι. Όπως είπε τόσο από τις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από την ενημέρωση που έχει από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου του που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Αθήνα η εικόνα που προκύπτει είναι ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των ελέγχων που απαιτεί η λίστα.

    Κάνοντας μία σύγκριση της πορείας υλοποίησης των ελέγχων μεταξύ της Λίστας Μπόργιανς που παραλήφθηκε το Νοέμβριο του 2015 και της Λίστας Λαγκάρντ ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι η πρώτη έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Ήδη κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την παραλαβή της είχαν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες ονόματα φορολογούμενων ενώ στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθουν τα πρώτα ονόματα είπε ο αναπληρωτής υπουργός. " Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο" δήλωσε ο ίδιος.

    Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατά τη διαδικασία παραλαβής της λίστας Μπόργιανς ανέφερε ότι σύντομα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτούς θα φανούν στα ταμεία του κράτους. "Η ασυλία τελειώνει για όλους " δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι το παράδειγμα Μπόργιανς δείχνει την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ότι ήδη αποδίδει καρπούς.

    Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου ανέφερε ότι το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα επίπεδα.

    Το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ντούνιας Παναγιώτης που θα συμμετάσχει στο σεμινάριο στο Ντίσελντορφ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι " έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα τα τελευταία χρόνια αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας να συνεχισθούν εστιάζοντας σε βασικές ελεγκτικές πτυχές, όπως:

    Πρώτον, η δομή και η διάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων καθώς και της υλικοτεχνικής υποδομής,

    Δεύτερον, ένα αξιόπιστο σύστημα με προτεραιοποίηση υποθέσεων το οποίο θα βασίζεται σε συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

    Τρίτον, οι μέθοδοι ελέγχου τόσο σε μεγάλες επιχειρήσεις όσο και σε πρόσωπα μεγάλου πλούτου και

    Τέταρτον, η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών.

    Όλα αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν στο σεμινάριο που θα γίνει στην Ακαδημία της Βόννης ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απόψεις με τους Γερμανούς συναδέλφους. Η συμβολή αναμένεται να είναι σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Ντίσελντορφ ο Τρύφωνας Αλεξιάδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2016 - 8:32:30 UTC