Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική επιλογή, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας
  • [02] Υπογραφή διμερών συμφωνιών για παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας
  • [03] ΔΝΤ: Η αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit, βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
  • [04] Ξεκινά από σήμερα η έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές
  • [05] Κρ. Λαγκάρντ: Να γίνονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα
  • [06] Δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Στ. Ψυχάρη
  • [07] Συμφωνία της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» με τους εργαζόμενους
  • [08] Ακόμη 11 συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ
  • [09] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λόγος, τέχνες, ιδέες
  • [10] Υπό έρευνα το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο με αυτοκίνητο Tesla στον αυτόματο πιλότο
  • [11] Δάνειο 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας
  • [12] Η Microsoft διόρθωσε την «εξαναγκασμένη» εγκατάσταση της ενημέρωσης στα Windows 10
  • [13] Εντείνεται η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, καθιστά σαφές ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [14] Πέντε χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα μειώνονται γρήγορα

  • [01] Στρατηγική επιλογή, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

    «Οι δυο μας λαοί έχουν μακραίωνη ιστορία και δεσμούς χιλιετηρίδων. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), τμήμα της οποίας εξασφάλισε και προδημοσιεύει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Η επίσκεψή μου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη» τονίζει ο πρωθυπουργός «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».

    Ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Αφενός, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές. Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες. Αφετέρου, προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας - μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών,εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους».

    Αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις προσηλωμένοι σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα

    Ερωτηθείς για το προσφυγικό, τη στάση της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός, τονίζει: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλα τρεις κρίσεις ? οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας ? οι οποίες κατέληξαν να θέτουν σε δοκιμασία τα όρια αντοχής της. Πράγματι, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο πρώτων, για λόγους που συχνά υπερέβαιναν τις ευθύνες και τη βούληση της χώρας μας, όπως η γεωγραφική της θέση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

    Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέδειξε επανειλημμένα ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τις κρίσεις, προσηλωμένη σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα. Παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κινητοποιήσαμε τον κρατικό μηχανισμό, συντονιστήκαμε με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και καταφέραμε να διαχειριστούμε ροές προσφύγων που πολύ συχνά υπερέβαιναν τον ίδιο τον ντόπιο πληθυσμό των πεδίων δράσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, και απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγικής κρίσης, οι οποίες βρίσκονται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Παρά το μέγεθός της, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Για αυτό, άλλωστε, επιδιώκουμε το διάλογο και τη συνεργασία τόσο με τους ευρω-ατλαντικούς εταίρους μας όσο και με παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτική.

    Τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επιτύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία. Επιτύχαμε, για πρώτη φορά, το άνοιγμα της συζήτησης για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ανώτατο επίπεδο, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε νέο επενδυτικό νόμο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η οικονομία και η απασχόληση ανακάμπτουν, η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη και σύντομα θα κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας».

    [02] Υπογραφή διμερών συμφωνιών για παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας

    Συμφωνίες για την παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας στην προώθηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζήγκμαρ Γκάμπριελ.

    Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου με θέμα το νέο τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα και τη Γερμανία μετά το 2020.

    Σε ομιλία του ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η απόφαση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στοίχισε μεν 30.000 θέσεις εργασίας αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών οδήγησε στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων.

    Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεταστροφή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των νησιών στην Ελλάδα από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο στη χώρα μας είναι υψηλότερο από την ΕΕ. Σημείωσε ότι σε αυτά τα πεδία υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα καθώς και ότι το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία εξάγεται, κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα και συζητάμε τα θέματα της ανάπτυξης με μεγαλύτερη αισιοδοξία, προσβλέποντας σε μεταστροφή της οικονομίας από το τρέχον έτος. Τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος σηματοδοτεί προσανατολισμό στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον τομέα της ενέργειας καθώς στις διατάξεις του μπορούν να ενταχθούν μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ανανεώσιμων πηγών, βιοκαυσίμων, υβριδικοί σταθμοί στα μη διασυνδεδεμένα νησίδα, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης καθώς και παραγωγής θερμότητας / ψύξης από ανανεώσιμες πηγές.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε, εξάλλου, ότι με το νέο σύστημα υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών αίρονται οι στρεβλώσεις και δημιουργείται ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και πρόσθεσε ότι το ενεργειακό μέλλον μετά το 2020 περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και "πράσινα νησιά". Σημείωσε ακόμη ότι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους μεταξύ άλλων με τις διασυνδέσεις των νησιών που θα ενισχύσουν και την τουριστική οικονομία. Αναφερόμενος εξάλλου στο "Brexit είπε ότι συμβολίζει ένα τέλος εποχής και σηματοδοτεί την ανάγκη θωράκισης της συνοχής της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πολλοί αδυνατούν να αντιληφτούν το πρόβλημα αναζητώντας λάθη τακτικής ενώ έχουν αποδοκιμαστεί στρατηγικές. "Η λύση, είπε, είναι περισσότερη δημοκρατία, ενότητα, αλληλεγγύη και εγκατάλειψη της συνταγής της ακραίας λιτότητας".

    [03] ΔΝΤ: Η αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit, βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

    Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την έκβαση της ψηφοφορίας του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.«Θεωρούμε την παρούσα αβεβαιότητα αναμφίβολα ως βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, καλώντας του ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφασισιτκά μέτρα.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν σειρά δύσκολων συνομιλιών για τη διαμόρφωση της νέας τους οικονομικής σχέσης μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με το θέμα της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά να παραμένει εκρρεμές.Ωστόσο, η χρονική στιγμή ενεργοποίησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει άγνωστη, αφού ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κληροδότησε στον διαδοχό του την ευθύνη αυτή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή η αβεβαιότητα απειλεί βραχυπρόσθεσμα την ανάπτυξη, «κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο», αλλά επίσης είναι πιθανόν να έχει «επιπτώσεις στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία» , τη στιγμή που η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε επιβράδυνση.

    «Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να είναι έτοιμοι να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να αμβλύνουν αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε ο Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της δισεβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε ακριβείς συστάσεις.

    [04] Ξεκινά από σήμερα η έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές

    Από τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από σήμερα 1η Ιουλίου, θα ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστεί ενιαία στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

    Η έκπτωση του 15% αφορά, όπως είχε ανακοινώσειστις 8 Ιουνίου οπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης,5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους.

    [05] Κρ. Λαγκάρντ: Να γίνονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα

    Υπέρ της μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα τάχθηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο «Φεστιβάλ Ιδεών Άσπεν», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Άσπεν του Κολοράντο, με συμμετοχή ηγετών και προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο.

    «Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση. Ξέρετε, στον βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν πολύ σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) έδρα με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί» είπε η κ. Λαγκάρντ

    Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ρωτήθηκε σχετικά από την αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου `Ασπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών», Κίτι Μπουν, στη διάρκεια συζήτησης, με συντονίστρια την πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Τζέιν Χάρμαν.

    «Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό, και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή» είχε αναφέρει η κ. Μπουν. «Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ. Ξέρετε, στον βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν πολύ σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) έδρα με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί» είπε η κ. Λαγκάρντ.

    Ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο που θα αναλάμβανε την εποπτεία, και να διασφαλιστεί ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. «Ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη και στο παρελθόν σε κάποιες καταστάσεις. Νομίζω είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα», είπε η κυρία Λαγκάρντ και υπενθύμισε ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς φανταστικούς αθλητές, υπενθυμίζοντας την ελληνική αρχή του «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

    [06] Δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Στ. Ψυχάρη

    Δεσμεύονται με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος ερευνάται για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

    Με εντολή του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για φοροδιαφυγή Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, τελούν πλέον υπό δέσμευση όλοι οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί του εκδότη και επικεφαλής του ΔΟΛ.

    Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από την έρευνα που διενεργείται με βάση στοιχεία απ'όλες τις ελληνικές τράπεζες φέρεται να εντοπίζεται για τον κ. Ψυχάρη απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

    Η υπόθεση έχει ανατεθεί στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), ενώπιον του οποίου έχει κληθεί ήδη ο κ. Ψυχάρης, προκειμένου να αποδείξει την προέλευση των συγκεκριμένων ποσών.

    [07] Συμφωνία της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» με τους εργαζόμενους

    Προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις "Καρφούρ"- "Μαρινόπουλος"- "Dia"», δεσμεύτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση, η διοίκηση της εταιρίας "Μαρινόπουλος ΑΕ", μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης (βάσει τους υπ? αριθ. 4072/2012 και 4013/2011 νόμους) θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

    α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής.

    Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

    β) Οι εταιρίες της "Μαρινόπουλος ΑΕ"θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

    γ) Οι εταιρίες της "Μαρινόπουλος ΑΕ"δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

    δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: "Καρφούρ"- "Μαρινόπουλος"- "Dia"», να ασκήσουν αίτηση ανάκλησης της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής, εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

    [08] Ακόμη 11 συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 11 ξένους ως ύποπτους για συμμετοχή σε έναν πυρήνα της οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος συνδέεται με τους καμικάζι που πραγματοποίησαν την επίθεση αυτήν την εβδομάδα στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικτύου Haberturk.

    Οι συλλήψεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας στην περιοχή Μπασάκσεχιρ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

    Με αυτές, ανέρχεται σε 24 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της πόλης, σύμφωνα με το Haberturk.

    Την είδηση αυτή, η οποία δημοσιεύεται και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [09] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λόγος, τέχνες, ιδέες

    Χάρτινα ίχνη

    της Πόπης Πολέμη*

    Φακέλους μού παράγγειλε η μητέρα μου να της πάω στην 'Ανδρο. Μικρούς και μεγάλους, για επισκεπτήρια, κάρτες και γράμματα. Είδος υπό εξαφάνιση, όπως και ο ταχυδρομικός διανομέας, σε ένα νησί όπου άλλοτε άνθιζε η αλληλογραφία. Στο οικογενειακό μαγαζί, τους είχε πίσω από τον πάγκο, σε πρώτη ζήτηση. Όλα τα μεγέθη, σε ξύλινες θήκες, λευκούς, για το εσωτερικό, και με πλαίσιο μπλε-άσπρο ή μπλε-κόκκινο-άσπρο για το εξωτερικό, «par avion». Πολλοί οι ναυτικοί και στα μετόπισθεν ο γυναικείος πληθυσμός ύφαινε νυχθημερόν ατέλειωτα γράμματα. Για τη διευκόλυνσή του και η πατέντα του τυπογράφου προπάππου, ήδη από τον Μεσοπόλεμο, να τυπώνονται φάκελοι με τις ξενόγλωσσες διευθύνσεις των αντριώτικων εταιρειών (Orion, N. G. Goulandris, Greek Line) ώστε να μη χρειάζεται να συμπληρωθεί παρά το όνομα του πλοίου και του αποδέκτη.

    Έδιναν κι έπαιρναν τα γράμματα, κι ας πλήθαιναν στα δικά μας τα χρόνια τα τηλέφωνα. Η τηλεφωνική επικοινωνία εξακολουθούσε να είναι και ακριβή και δύσκολη, με αλλεπάλληλες διακοπές. Μόνο για τα στοιχειώδη. Τα άλλα, τα βάσανα τα καθημερινά, οι αγωνίες και οι μικροχαρές, οι πίκρες και οι ανημπόριες, γράφονταν σε ψιλόχαρτο, για να έχουν λιγότερο βάρος - άλλη πατέντα του μαγαζιού κι αυτή τα μπλοκ αλληλογραφίας: πενήντα κόλλες λεπτές άσπρες, ροζ ή γαλάζιες, με γραμμές, δεμένες με χαρτόνι που είχε κόσμημα έναν τιμονιέρη. Πιο λακωνικοί συνήθως οι ταξιδεμένοι έδιναν στίγμα με κάρτες που στόλιζαν τους μπουφέδες και τα σκρίνια. Κέιπ Τάουν, Τόκυο, Βανκούβερ, μέρη εξωτικά με πολύχρωμα γραμματόσημα, γιαπωνέζες που έκλειναν το μάτι ή άλλες, πιο πονηρές, που καταχωνιάζονταν σε απόκρυφα συρτάρια.

    Έκτοτε, οι ναυτικοί λιγόστεψαν, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που οι φάκελοι έγιναν στο νησί ακριβοθώρητοι. Η γραφή, αφού της αμφισβητήθηκε η πρωτοκαθεδρία από την τηλεφωνία, σταθερή και κινητή, επανήλθε δριμεία, σε αλλότρια όμως υποστρώματα. Η ταχύτητα και η αμεσότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης νίκησαν αμετάκλητα το χαρτί και το μελάνι, τους φακέλους και τα ΕΛΤΑ. Ταχύτητα και αμεσότητα που ουδόλως συμβαδίζουν με την έγνοια για τα ίχνη που θα επιβιώσουν. Βεβαίως, έγνοια συστηματική ούτε για τα χάρτινα ίχνη υπήρχε, αλλά όλο και κάποια ξεχασμένα ή θεληματικά φυλαγμένα σπαράγματα επιστολικής επικοινωνίας ξέμεναν σε μιαν άκρη, τεκμήρια πολύτιμα για τον νοσταλγό, τον φιλοπερίεργο ή τον ιστορικό.

    Αν, τώρα, και με τις τρεις προηγούμενες ιδιότητες, μου επιτρέπεται να οραματίζομαι ένα αρχείο της αλληλογραφίας των ναυτικών της 'Ανδρου, αντηχείο μιας κοινωνίας που οριστικά άλλαξε σελίδα, ως δυνάμει συγκληρονόμος βιβλιοχαρτοπωλείου, πρακτορείου εφημερίδων και τυπογραφείου, μου επιτρέπεται να διασκεδάζω με πιθανότητες και υποθέσεις. Γιατί δεν χωρά αμφιβολία πως εφόσον ακολουθούσαμε επαγγελματικά την πεπατημένη των τριών προηγούμενων γενεών, θέλοντας και μη, θα προσαρμοζόμαστε κι εμείς. Πίσω από τον πάγκο, σε πρώτη ζήτηση, θα υπήρχαν οι κάρτες για τα κινητά. Ο Τύπος θα βρισκόταν ακόμη απλωμένος στα ράφια ή κρεμασμένος στα τελάρα αλλά τηλεόραση και διαδίκτυο θα προλάβαιναν τις ειδήσεις: η άφιξη των εφημερίδων δεν θα έκοβε πια τη μέρα της μικρής επαρχιακής πολιτείας στα δυό. Το τυπογραφείο, αν δεν ήταν ατραξιόν για τους τουρίστες, θα είχε χρήση, όπως και τώρα, μουσειακή. Όσο για τα βιβλία, αυτά θα αντιστέκονταν, συνεχίζοντας, όπως και άλλοτε, να προσφέρουν πενιχρά οφέλη στο ταμείο και να προάγουν σταθερά την οικογενειακή φιλαναγνωσία.

    'Αλλα και έτσι που ήρθαν όντως τα πράγματα, με την ιδιότητα του ιστορικού του εντύπου, τον διχασμό δεν τον γλύτωσα. Πράγματι, πασχίζοντας στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για την ιστορική τεκμηρίωση και προσφέροντας διαδικτυακά την ελληνική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα ψηφιακά αντίγραφα των βιβλίων και αντίστοιχα τα θέτουμε σε κοινή χρήση. Η δυνατότητα, αδιανόητη μόλις δύο δεκαετίες πρωτύτερα, να έχεις στη διάθεσή σου, στην οθόνη σου, το σύνολο σχεδόν των τεκμηρίων που απαιτεί η έρευνά σου, αλλάζει εκ βάθρων την έρευνα καθαυτή, τις προτεραιότητες και τις μεθοδεύσεις. 'Αλλωστε, ένας ακόμη πρόσφατος καρπός της ερευνητικής μας προσπάθειας, ο τρίτος τόμος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας που καλύπτει τα πρώτα οθωνικά χρόνια (1833-1844), τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε καθώς και οι δύο προηγούμενοι σε DVD - φθηνή έκδοση, προσιτή τιμή, πώς να αντισταθείς; Παρ' όλα, όμως, τα αδιαμφισβήτητα οφέλη και τους πειρασμούς, ο ιδεατός χρήστης-αναγνώστης, από τον οποίο αρδεύεται η επιμονή και το πείσμα, είναι εκείνος που θα ξεφυλλίσει το τρισδιάστατο βιβλίο και, κυρίως, θα προσφύγει στα ίδια τα βιβλιογραφούμενα έντυπα. Δεν είναι μόνο επειδή στην δική μου περίπτωση τυχαίνει να νοσταλγώ από το μαγαζί όπου μεγάλωσα τη μυρωδιά από χαρτί και μελάνι και στα όνειρά μου δεν παύω να ψάχνω κρυψώνες στο πατάρι με τα χαρτόνια, πίσω από την κοπτική μηχανή ή ανάμεσα στις στοίβες τις εφημερίδες. Είναι ιδίως επειδή τα έντυπα δεν αποτελούν αποκλειστικά οχήματα κειμένων. Παράγουν αισθήματα και νοήματα με την υλική τους υπόσταση, με την αφή και την όσφρηση. Αν μάλιστα συμβαίνει ο αναγνώστης να είναι εξ επαγγέλματος ιστορικός, τότε θα έχει κατά νου πως την ιστορικότητά τους δεν μπορεί να τη συλλάβει παρά μέσα στη συγκεκριμένη τους υλικότητα, υποκείμενη απολύτως στου χρόνου τα γυρίσματα. Υλικότητα που συνδέεται άμεσα με τις τροπές της γραφής και τις πολύτροπες αναγνώσεις.

    Και καθώς τα νοητικά εργαλεία αργούν να συντονιστούν με τους ξέφρενους ρυθμούς της τεχνολογίας, ίσως αξίζει τελειώνοντας να ξαναθυμηθούμε τον Κ. Θ. Δημαρά, κι εκείνη την επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώνει μέσα από τα απτά του ίχνη. Ανάγκη που την έβλεπε να εκφράζεται «από το αδέξιο χάραγμα του πρωτογόνου ή του αμόρφωτου, επάνω σε έναν βράχο, σε ένα μάρμαρο, ως την υψηλή αισθητική δημιουργία» και την οποία αφήνουν προς το παρόν μετέωρη όλα αυτά τα νέα μέσα και τα νέα υποστρώματα που υποκατέστησαν το χαρτί. Ή, για να κλείσουμε εξομολογητικά όπως αρχίσαμε, ίσως θα πρέπει να παραδεχτώ πως αν από κάπου αντλώ το κέφι να γράψω τούτες εδώ τις αράδες που προβλέπονται για χρήση ηλεκτρονική, αναμφισβήτητα μεγαλύτερης εμβέλειας, είναι από την προοπτική να τις δω πλάι σε άλλες τυπωμένες με μελάνι σε χαρτί διπλωμένο σε δεκαεξασέλιδα, με κουβερτούρα και ράχη. Είναι από την ψευδαίσθηση πως αυτό το χάρτινο ίχνος δεν θα γίνει βορά στο βωμό της ταχύτητας, της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης. Θα αντισταθεί με τη φθαρτή αλλά υπαρκτή υλική του υπόσταση, θεληματικά φυλαγμένο ή ξεχασμένο σ' ένα ράφι, κι όλο και κάποιος θα βρεθεί να αγκιστρωθεί, να του δώσει το χρόνο να φτιάξει το «άυλο» ίχνος του.

  • Η Πόπη Πολέμη είναι ιστορικός, υπεύθυνη Βιβλιολογικού Εργαστηρίου «Φίλιππος Ηλιού» - Μουσείο Μπενάκη

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [10] Υπό έρευνα το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο με αυτοκίνητο Tesla στον αυτόματο πιλότο

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους την πρώτη περίπτωση θανάτου οδηγού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου Tesla, ο οποίος είχε αφήσει τον έλεγχο του οχήματος στον αυτόματο πιλότο και αυτό συγκρούσθηκε με ένα φορτηγό.Οι αρχές, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, διερευνούν τη συμπεριφορά του συστήματος Autopilot της Tesla, το οποίο αλλάζει αυτόματα λωρίδες κυκλοφορίας και παίρνει διάφορες άλλες πρωτοβουλίες (επιτάχυνση, φρένο κ.α.), εφόσον το έχει επιτρέψει ο οδηγός, ανάλογα με την κίνηση στον δρόμο.

    Η Tesla, με ανακοίνωσή της, παραδέχθηκε ότι το σύστημα αυτόματου πιλότου «απέτυχε να αναγνωρίσει τη λευκή πλευρά του φορτηγού που πλησίαζε, με φόντο ένα έντονα φωτισμένο ουρανό» και έκανε λόγο για «τραγική απώλεια».Το δυστύχημα, που συνέβη στη Φλόριντα σε μια ηλιόλουστη μέρα, είχε ως συνέπεια τον θάνατο του 45χρονου οδηγού του μοντέλου S της Tesla, ενώ ο οδηγός της νταλίκας δεν έπαθε τίποτε. Το άσπρο φορτηγό που προηγείτο, έστριψε αριστερά σε μια διασταύρωση, αλλά το αυτοκίνητο δεν έκοψε ταχύτητα, χτύπησε στη νταλίκα, βγήκε από το δρόμο και έπεσε πάνω σε ένα στύλο.

    «Ούτε το Autopilot ούτε ο οδηγός αντιλήφθηκαν τη λευκή πλευρά του φορτηγού και έτσι το όχημα δεν φρέναρε» ανέφερε η εταιρεία, οι μετοχές της οποίας σημείωσαν υποχώρηση μετά το συμβάν και τη σχετική διερεύνησή του από τις Αρχές.

    [11] Δάνειο 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση δανειοδοτήσεων 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία για την υλοποίηση κι ανάπτυξη των σχεδίων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

    Τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε οροφές κτιρίων, την κατασκευή υποδομών για την οργάνωση ηλιακών πάρκων, την παρουσίαση στην ινδική αγορά των υβριδικών καινοτόμων τεχνολογιών αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, αλλά και την οργάνωση δικτύων μεταφοράς της παραγόμενης από τον ήλιο, ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κεφάλαια 625 εκατ. δολαρίων του δανείου θα πρέπει ν' αξιοποιηθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων τοποθέτησης συλλεκτών ηλιακής ενέργειας σε οροφές κτιρίων, αλλά και της διασύνδεσης τους με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικού φορτίου τουλάχιστον 40 MGWs.

    [12] Η Microsoft διόρθωσε την «εξαναγκασμένη» εγκατάσταση της ενημέρωσης στα Windows 10

    Πιο «σαφείς επιλογές» θα προσφέρει πλέον η Microsoft στους χρήστες που θέλουν - ή όχι- να κάνουν αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, τα Windows 10.

    Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πληθώρα καταγγελιών σχετικά με την «εξαναγκασμένη» αναβάθμιση στα 10, κάτι που πολλοί χρήστες έχουν χαρακτηρίσει ως «απεχθές τέχνασμα».

    Αυτήν την εβδομάδα, η Microsoft αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσό των 10.000 δολαρίων σε μια γυναίκα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μετά από καταγγελία της ίδιας ότι η αναβάθμιση ξεκίνησε χωρίς την έγκρισή της, κάτι που κατέστρεψε τον υπολογιστή της στον οποίο βασιζόταν για να διαχείριση της επιχείρησής της.

    Τους τελευταίους μήνες, στην προσπάθειά της να επιταχύνει την αναβάθμιση στα Windows 10, η Microsoft είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζητείτο από τους χρήστες εάν ήθελαν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του νέου λειτουργικού. Η ενημέρωση που περιείχε την αναβάθμιση στα Windows 10 χαρακτηριζόταν ως «σημαντική», κάτι που συνήθως πρόκειται για κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας.

    [13] Εντείνεται η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, καθιστά σαφές ο Τρ. Αλεξιάδης

    Το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερβαίνουν τον στόχο του προϋπολογισμού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με την μη έκδοση αποδείξεων.

    Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, αναφερόμενος στο ΦΠΑ στα νησιά εξήγησε ότι το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα από την κατηγορία αυτή είναι χαμηλότερα από τους στόχους οι οποίοι υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση και αφού προηγηθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο φέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο.

    Για τον ίδιο λόγο το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και το 2014 28%. Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΦΠΑ της Μυκόνου είπε ότι το πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 6,6 εκατ. ευρώ γεγονός που, όπως διευκρίνισε, οφείλεται στον παραπάνω λόγο αλλά και στο ότι αφορά περιορισμένες επιχειρήσεις που κάνουν δήλωση ΦΠΑ στο νησί και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι πράγματι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά την καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων που θα γίνεται πλέον τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

    Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο εξήγησε ότι η πολιτική κατασχέσεων δεν αφορά την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων αλλά όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

    [14] Πέντε χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα μειώνονται γρήγορα

    Περίπου πέντεχρόνια μετά την εκτεταμένη διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας του καταστροφικού πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, τα επίπεδα της ρύπανσης στις θάλασσες εμφανίζουν ταχεία και συνεχή μείωση, με μόνη εξαίρεση την περιοχή του λιμανιού κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπου συνεχίζεται η διαρροή.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας μεγάλης διεθνούς πενταετούς έρευνας πάνω στην κατάσταση των ωκεανών, με επικεφαλής τον δρα Κεν Μπούσελερ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάσθηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη γεωχημείας Γκόλντσμιτ, που πραγνματοποιείται στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Παράλληλα, έγινε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση θαλάσσιας επιστήμης "Annual Review of Marine Science".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2016 - 8:32:38 UTC