Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία η συμφωνία με την Cosco
  • [02] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα
  • [03] Ξεκινά από σήμερα η έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές
  • [04] Ζ. Γκάμπριελ: Ώρα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • [05] Τουλάχιστον 20 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση στην Κίνα
  • [06] Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Οικονομικό χάος, εάν δεν κερδίσω τις εκλογές
  • [07] Δάνειο 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας
  • [08] Fitch: Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

  • [01] Κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία η συμφωνία με την Cosco

    Με 223 ψήφους υπέρ -των βουλευτών των έξι εκ των οκτώ κομμάτων- που σηματοδοτούν μια ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, κυρώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

    Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (25 ψήφοι).

    Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX.

    Η ΧΑ έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια τόνισε ότι «το περιεχόμενο, η ατζέντα, οι προοπτικές, οι δυνατότητες, το επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης, θα αποτυπωθεί από το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού» .

    Ο Θοδωρής Δρίτσας, υπογράμμισε επίσης πως «η αξιοπιστία της χώρας υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση» καθώς -όπως είπε- έχει σχεδιασμούς προοπτικής και όχι σχεδιασμούς κατανάλωσης». Επανερχόμενος δε στο ζήτημα της επιστολής της COSCO, έκανε λόγο για «νομική υπερβολή».

    Τέλος, άσκησε κριτική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, που, όπως ανέφερε ο υπουργός, αποτυπώνει πολύμηνη προσπάθεια των εργαζομένων και της κυβέρνησης να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα. «Καταψηφίστε, αντί να βάλετε πλάτη, ώστε οι εργασιακές σχέσεις να είναι ασφαλείς και σταθερές», είπε.

    [02] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα

    Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί 1 - 6 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας αναχωρείαπό την Αθήνα για το Πεκίνο σήμερα, στις 17:00 , ενώ το πρόγραμματης επίσημης επίσκεψής του έχει ως ακολούθως(Αναφέρεται η τοπική ώρα. Η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες):

    Σάββατο 2 Ιουλίου

    09:00: Άφιξη στο Πεκίνο.

    18:30: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

    20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

    Κυριακή, 3 Ιουλίου

    10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.

    11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.

    14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

    Δευτέρα, 4 Ιουλίου

    10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.

    15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.

    16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.

    16:45: Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.

    17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

    17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.

    18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    Τρίτη, 5 Ιουλίου

    10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

    15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.

    16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

    18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.

    Τετάρτη, 6 Ιουλίου

    8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.

    9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.

    10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

    11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.

    13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.

    15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

    17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.

    [03] Ξεκινά από σήμερα η έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές

    Από τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από σήμερα 1η Ιουλίου, θα ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστεί ενιαία στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

    Η έκπτωση του 15% αφορά, όπως είχε ανακοινώσειστις 8 Ιουνίου οπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης,5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους.

    [04] Ζ. Γκάμπριελ: Ώρα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

    Μετά από πολλά χρόνια συζήτησης για τη λιτότητα, έχει έλθει η ώρα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μπροστά μας βρίσκονται μόνο καλύτερες εποχές, τόνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

    Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, έχουμε τελειώσει με κάποια θέματα και ό,τι έχει συμφωνηθεί, η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να δημιουργηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα, ώστε να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι αξίζει να επενδύσουν στην Ελλάδα και ως βασικές προϋποθέσεις γι'αυτό ανέφερε το σταθερό πλαίσιο (να μην αλλάζει, όπως είπε, ο φορολογικός νόμος κάθε εξάμηνο) και να υπάρχει διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση.

    Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε σύγκριση με αυτές, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία το 2000 ήταν ένα "ανοιξιάτικο αεράκι".

    Απέρριψε τα στερεότυπα με τα οποία γινόταν τα τελευταία χρόνια η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Έλληνες να θεωρούν ότι οι Γερμανοί επιβάλλουν τη σκληρή λιτότητα και τους Γερμανούς να θεωρούν τους Έλληνες ως μη παραγωγικούς. Είπε ότι και τα δυο στερεότυπα είναι εσφαλμένα και επεσήμανε την ανάγκη κάθε πλευρά να κατανοεί την οπτική γωνία του απέναντι, αλλά και να παραδειγματιστούμε από το προηγούμενο της δεκαετίας του ?50, όταν το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο που με θάρρος, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο και τις θηριωδίες των ναζί, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία.

    Επεσήμανε δε, ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί παράδειγμα του τι συμβαίνει, όταν στην πολιτική εξεγείρουμε τα συναισθήματα των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα, όταν οι νέοι (που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) αναλάβουν το τιμόνι της χώρας, η Μ. Βρετανία να γίνει και πάλι μέλος της Ένωσης.

    Επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έκλεισαν δυο μεγάλες ενότητες που ήταν η δημοσιονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η πρόκληση μπροστά μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.

    Χαρακτήρισε επίσης, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως μεγάλο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για τα θέματα της χώρας μας.

    [05] Τουλάχιστον 20 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση στην Κίνα

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση που έπληξε σήμερα ένα χωριό στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Γκουϊτζόου, στην Κίνα.

    [06] Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Οικονομικό χάος, εάν δεν κερδίσω τις εκλογές

    Η Αυστραλία βαδίζει προς τις αυριανές εκλογές, με τον πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ να προειδοποιεί για οικονομικό χάος, στην περίπτωση που το πολιτικό στοίχημα που έβαλε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στραφεί εναντίον και δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του.

    Ο Τέρνμπουλ, ηγέτης του συντηρητικού συνασπισμού της Αυστραλίας, προκάλεσε τις αυριανές εκλογές το Μάιο, με τη διάλυση των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας, ενώ κατηγορούσε τους ανεξάρτητους γερουσιαστές στην Άνω Βουλή της Γερουσίας ότι εμπόδιζαν την εφαρμογή του προγράμματος του.Ο ίδιος υποστήριξε σήμερα, ότι τα μικρά κόμματα και ιδίως ένας συνασπισμός μεταξύ κεντροαριστερών κομμάτων και των Εργατικών, δε θα είναι αξιόπιστος για την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας, που έχει πληγεί από τη μείωση των εξαγωγών των ορυχείων για πρώτη φορά μέσα σε εκατό χρόνια.

    [07] Δάνειο 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση δανειοδοτήσεων 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία για την υλοποίηση κι ανάπτυξη των σχεδίων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

    Τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε οροφές κτιρίων, την κατασκευή υποδομών για την οργάνωση ηλιακών πάρκων, την παρουσίαση στην ινδική αγορά των υβριδικών καινοτόμων τεχνολογιών αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, αλλά και την οργάνωση δικτύων μεταφοράς της παραγόμενης από τον ήλιο, ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κεφάλαια 625 εκατ. δολαρίων του δανείου θα πρέπει ν' αξιοποιηθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων τοποθέτησης συλλεκτών ηλιακής ενέργειας σε οροφές κτιρίων, αλλά και της διασύνδεσης τους με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικού φορτίου τουλάχιστον 40 MGWs.

    [08] Fitch: Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

    Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του.

    Η έκθεση αυτή εξετάζει την τάση του αξιόχρεου των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, ενώ βασικά θέματα της είναι η αρνητική επίπτωση του Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στο Brexit, ο οίκος σημειώνει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στη βρετανική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική συνέχεια της χώρας, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς υποβάθμισε το αξιόχρεο της σε ΑΑ με αρνητική προοπτική. «Η έκταση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σοκ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη φύση της όποιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, που αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας», σημειώνεται.

    «Το Brexit θα έχει επίσης δυσμενή αποτελέσματα σε άλλες οικονομίες της ΕΕ και θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη, που είναι ήδη αυξημένοι από την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων και τη μεταναστευτική κρίση», σημειώνει ο Fitch, αλλά προσθέτει ότι «δεν θα αναμέναμε το Brexit να προκαλέσει οποιεσδήποτε άμεσες αρνητικές αξιολογήσεις στο αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2016 - 6:32:31 UTC