Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πολιτική απόφαση
  • [02] Υπέρ της απλής αναλογικής οι πολίτες, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης, κόμματος
  • [04] Ν. Παππάς: Δύο οι λύσεις για την Ευρώπη: Ή η δεξιά και η ακροδεξιά που έχουν διχάσει ή η αριστερά που ενώνει
  • [05] Κατατίθεται το ν/σ για τη λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων στις φυλακές για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά
  • [06] Ν. Στέρτζον: Η Σκωτία έτοιμη να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία για το Brexit
  • [07] Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την ταχύτητα του Brexit από Καγκελαρία και γερμανικό ΥΠΕΞ
  • [08] Τα παράξενα των ισπανικών εκλογών
  • [09] Αλληλεγγύη και επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω» από το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων
  • [10] KE ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση των 53+ με έντεκα σημεία για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου
  • [11] Η χώρα ψηφίζει σήμερα με τα μάτια στραμμένα στις πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις

  • [01] Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πολιτική απόφαση

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πολιτική απόφαση καθώς δεν καταψηφίστηκε από κανένα μέλος του οργάνου, ενώ βρέθηκαν έξι λευκά. Η απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, την απλή αναλογική και τις θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση.

    Νωρίτερα, οι 53+ είχαν καταθέσει τροπολογία για την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ό,τι δηλαδή δεν εξαντλεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Τελικά η τροπολογία πέρασε, αφαιρουμένης όμως παραγράφου που χαρακτήριζε τη συμφωνία του καλοκαιριού αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος.

    Οι 53+ είχαν καταθέσει επίσης τροπολογία με τη διαφωνία τους για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.

    Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τις τροπολογίες στο Καταστατικό.

    [02] Υπέρ της απλής αναλογικής οι πολίτες, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue

    Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων του «Βαρόμετρου» της Public Issue που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ζητούν, επίσης, κυβερνήσεις συνεργασίας, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών, κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Την απλή αναλογική προκρίνει το 58% των ερωτηθέντων, κατά του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος δηλώνει ότι είναι 32%, ενώ δεν απάντησε το υπόλοιπο 10%. Επτά στους 10 (71%) επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας (το 1996 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46%, το 2006 55%), ενώ αυτοδύναμες κυβερνήσεις δηλώνει ότι προτιμά το 25% των ερωτηθέντων (51% το 1996, 39% το 2006).

    Άμεση εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από τον λαό ζητεί το 73% του συνόλου των ερωτηθέντων, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στους ψηφοφόρους της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ 78%, ΑΝΕΛ 77%), ενώ το 23% διαφωνεί με αυτή την προοπτική.

    Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών (π.χ. με συλλογή υπογραφών) θέλει το 62%, ενώ το 34% τα απορρίπτει.

    Σχετικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις η έρευνα έδειξε ότι:

    - Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί το 63% των ερωτηθέντων (ανά κομματική προτίμηση Ποτάμι 89%, Ένωση Κεντρώων 77%, ΠΑΣΟΚ 69%, ΣΥΡΙΖΑ 63%, ΑΝΕΛ 62%, ΝΔ 61%, Χρυσή Αυγή 42%, ΚΚΕ 36%), ενώ 36% προτιμά διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

    - Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τάσσεται το 59% (Ποτάμι 86%, ΝΔ 80%) και κατά το 39% (ΣΥΡΙΖΑ 54%)

    - Χωρισμό κράτους - Εκκλησίας επιθυμεί το 53% (Ποτάμι 89%, ΚΚΕ 83%, ΠΑΣΟΚ 64%, ΣΥΡΙΖΑ 61%, ΝΔ 36%), ενώ αρνητικό είναι το 44%.

    Το 86% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση και μόλις το 10% θεωρεί ότι πηγαίνει προς τη σωστή, ενώ το 69% εμφανίζεται απαισιόδοξο, καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% που εκτιμά ότι θα μείνει ίδια και 11% ότι θα καλυτερέψει.

    Αντίθετο στο Μνημόνιο δηλώνει το 85% και μόλις 9% έχει θετική άποψη γι' αυτό, ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας (αυθόρμητες, πολλαπλές απαντήσεις) καταγράφεται με μεγάλη διαφορά το οικονομικό (61%) και ακολουθούν η ανεργία (34%) και η λειτουργία της κυβέρνησης, του πολιτικού και του κομματικού συστήματος (24%).

    [03] Γ. Δραγασάκης: Να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης, κόμματος

    Με ομιλίες υπουργών και στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόταση της Επιτροπής Θέσεων, την πρόταση Καταστατικού και τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

    O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στην ΚΕ, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του κόμματος ως προϋπόθεση επιτυχίας του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ορισμένες φορές η αριστερή κυβερνησιμότητα κατανοείται ως κάτι δεδομένο. Δεν είναι όμως όπως ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα , έτοιμο να ταξιδέψει, αλλά είναι κάτι που δημιουργείται εν πλω μέσα από διαρκείς προσπάθειες, μέσα από πειραματισμούς, μέσα από εντοπισμούς και διόρθωση λαθών μέσα από τη μελέτη των συγκυριών», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η αριστερή κυβερνησιμότητα είναι μια διαδικασία μάθησης και η οργάνωση της μάθησης αυτής πρέπει να γίνει ένα από τα στοιχεία λειτουργίας του κόμματος.

    «Όμως αυτή η διαδικασία μάθησης δεν θα πρέπει να γίνεται μέσα σε κλειστά γραφεία, αλλά μαζί με τον κόσμο, μαζί με την κοινωνία ώστε να δημιουργεί μια νέα τάση συμπαράταξης λαού, κυβέρνησης και κόμματος» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. «Εάν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς πρέπει να επικεντρωθούμε σ?αυτό και όχι στις τάσεις. Να κάνουμε το κόμμα κέντρο λήψης των αποφάσεων», είπε ο κ. Δραγασάκης.

    Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε και στον ιστορικό εγχείρημα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στο δρόμο εμπρός.

    [04] Ν. Παππάς: Δύο οι λύσεις για την Ευρώπη: Ή η δεξιά και η ακροδεξιά που έχουν διχάσει ή η αριστερά που ενώνει

    «Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο λύσεις: Ή η δεξιά και η ακροδεξιά που έχουν διχάσει ή η αριστερά που ενώνει», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «είναι λάθος ερώτημα αν υιοθετούμε το πρόγραμμα ή όχι». «Το θέμα είναι αν καλώς ή κακώς φθάσαμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Και η απάντηση είναι πως καλώς το κάναμε, γιατί καταφέραμε και προστατέψαμε τα χαμηλά εισοδήματα», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του κόμματος και το επικείμενο συνέδριο, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «πρέπει να αντιστοιχίσουμε την οργανωμένη βάση στην κοινωνική και πολιτική ακτινοβολία του κόμματος».

    [05] Κατατίθεται το ν/σ για τη λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων στις φυλακές για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, παρουσίασε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στη Φυλακή Διαβατών (Θεσσαλονίκης) και στον χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.

    Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφορά το αναμενόμενο από καιρό πλαίσιο για τη λειτουργία, σε κάθε φυλακή, θεραπευτικών προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.

    Με βάση το νέο αυτό πλαίσιο, οι εγκεκριμένοι από τον νόμο φορείς, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), θα μπορούν να λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν διάγνωση και σωματική αποτοξίνωση στον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο, αλλά θα του δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει και στη φάση της ψυχικής απεξάρτησης.

    Επίσης, θα του παρέχεται με το νέο πλαίσιο συνδυαστικά η δυνατότητα να αποφυλακιστεί με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής και να ολοκληρώσει την απεξάρτησή του, μέσα στην ίδια την κοινωνία.

    Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε εξαρτημένου κρατουμένου στη θεραπεία, υποβοηθώντας τον παράλληλα να ζήσει μια ζωή χωρίς έγκλημα και χωρίς ουσίες. Με τον τρόπο αυτουπηρετείται μια ορθολογικά οργανωμένη αντεγκληματική πολιτική προσανατολισμένη στον στόχο της κοινωνικής επανένταξης.

    [06] Ν. Στέρτζον: Η Σκωτία έτοιμη να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία για το Brexit

    Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ ένας γερμανός βουλευτής και σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

    Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

    Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: "Φυσικά".

    "Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".

    [07] Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την ταχύτητα του Brexit από Καγκελαρία και γερμανικό ΥΠΕΞ

    Τη διαφορά ύφους - ενδεχομένως και θέσης - μεταξύ της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, με αφορμή τόσο τις δηλώσεις της ίδιας της 'Αγγελα Μέρκελ την Παρασκευή όσο και τις σημερινές δηλώσεις του Επιτελάρχη της Καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, ζήτησαν η Βρετανία να υποβάλει σύντομα το αίτημα για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προειδοποίησαν και για τα όποια «παιχνίδια με τον χρόνο». Ακόμη πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την παραμονή του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ως τον Οκτώβριο, αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ζήτησε ταχείς ρυθμούς στην έκδοση του «διαζυγίου» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

    Η ίδια η κυρία Μέρκελ ωστόσο εκφράστηκε πολύ πιο επιφυλακτικά, καλώντας σε νηφάλιες διαπραγματεύσεις και τασσόμενη υπέρ μιας διαδικασίας που δεν θα κρατήσει μια αιωνιότητα, αλλά δεν θα διεξαχθεί και σε πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπερβολικά άσχημα τους Βρετανούς. Το θέμα δεν είναι ο εκφοβισμός και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ιδιαίτερα σκληροί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σε σημερινή του συνέντευξη στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Επιτελάρχης της Πέτερ Αλτμάιερ ζήτησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης να δοθεί μήνυμα «νηφαλιότητας και ορθολογισμού», επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε «να καθησυχάσουμε τις αγορές και να σκεφτούμε σε βάθος τα επόμενα βήματα», ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε την βρετανική πλευρά να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το δημοψήφισμα προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε. Σε απόσπασμα ωστόσο συνέντευξής του, που θα δημοσιευθεί αύριο από τις εφημερίδες του Δικτύου RND, ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα στην Βρετανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα σκεφτεί ακόμη μια φορά τις συνέπειες μιας εξόδου», προκαλώντας ακόμη και την ερμηνεία ότι καλούσε το Λονδίνο να αναθεωρήσει την απόφαση για Brexit. Λίγο αργότερα, με δήλωσή του στο Πρακτορείο Reuters, διευκρίνισε πάντως ότι δεν εννοούσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ίδια η απόφαση για Brexit.

    [08] Τα παράξενα των ισπανικών εκλογών

    Εκλογές δίχως κάποια παράξενα επεισόδια κατά τη διεξαγωγή τους δεν λογίζονται σ? όλες τις χώρες του κόσμου, κι η ψηφοφορία στην Ισπανία δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξέλιξη.

    Από τα πιο σημαντικά, πλην όμως τραγικά συμβάντα που έχουν ως τώρα σημαδεύσει την όλη διαδικασία, είναι ο θάνατος δύο ηλικιωμένων αμέσως πριν και μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους - που για πολλούς ίσως να θεωρηθεί κι ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας (αλλά και της αγωνίας) που ενέχει η σημερινή ψηφοφορία.

    Στο προάστιο Τετουάν της Μαδρίτης, ένας 92χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή, αμέσως μόλις βγήκε από το παραβάν και την κατάθεση της ψήφου του. Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών και των παρόντων στο εκλογικό τμήμα να ανανήψει έως ότου έλθει το ασθενοφόρο, ο ηλικιωμένος δεν κατόρθωσε να βγει νικητής στη μάχη με τον θάνατο.

    Ένας άλλος 79χρονος στην κοινότητα Σάντα Κολόμα στη Τζιρόνα δεν στάθηκε καν ούτε τυχερός να ψηφίσει. Η καρδιά του τον πρόδωσε στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, όταν ένοιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε την ώρα που παραλάμβανε το εκλογικό υλικό. Και σε τούτην την περίπτωση παρά κάθε προσπάθεια των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή το αποτέλεσμα ήταν άκαρπο.

    Ωστόσο, αντίβαρο στην κατήφεια των ειδήσεων αυτών υπήρξε το ευτυχές γεγονός που καταγράφηκε στη Βαλένθια, όπου στο εκλογικό τμήμα του προαστείου Ναζαρέτ, μία γυναίκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής ένοιωσε τους πόνους της γέννας και χρειάσθηκε να μεταφερθεί εσπευσμένως στο μαιευτήριο.

    Αλλά στη Βαλένθια υπήρξε κι άλλο ένα περίεργο συμβάν, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος χρειάσθηκε να αντικαταστήσει ένα μέλος της επιτροπής, το οποίο περίμενε για πολύ ώρα να προσέλθει κι έπειτα από πολλαπλές έρευνες διαπιστώθηκε πως αυτό είχε αποβιώσει λίγες μέρες πριν και δεν είχε ενημερωθεί ο κατάλογος.

    Περιπέτεια είχε επίσης κι η υπεύθυνη εξωτερικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Αμύνης Κάρμε Τσακόν, η οποία κλήθηκε ν? αντικαταστήσει ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής στην οποία είχε κληρωθεί ως αντικαταστάτης. Το ίδιο συνέβη και με τον κύριο υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής των Ciudadanos Λουΐς Γκαρικάνο στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν της Μαδρίτης, ο οποίος το διασκέδασε δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία στο Twitter.

    Σε μία άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος της επιτροπής έστειλε σπίτι του ν? αλλάξει ρούχα ένα μέλος στο εκλογικό τμήμα της Πλασένθια στο Κάθερες, το οποίο είχε φορέσει μία φανέλα της εθνικής Ισπανίας...αλλά στη ?ρεπουμπλικανική? μορφή της, γεγονός που επιμαρτυρεί την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου.

    [09] Αλληλεγγύη και επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω» από το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων

    Το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.), ένα ιδιότυπο νομαδικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, φιλοξενείται από την Τρίτη 28/6 και για έξι ημέρες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΕΜΣΤ), με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».

    Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΜΣΤ «Προλεγόμενα», με τις υποχρεωτικές δοκιμές πριν την οριστική λειτουργία του και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο ισόγειο, στον χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων του νέου κτιρίου. Είναι επίσης και μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και υποστήριξης των δράσεων του Μ.Ε.Σ.Α εκ μέρους του ΕΜΣΤ.

    Γιατί τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα ενός συνεργατικού και διεπιστημονικού προγράμματος προσέγγισης και ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων διαμέσου της τέχνης και της δημιουργικής δραστηριότητας, με στόχο την ένταξή τους στην κοινωνία.

    Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του Μ.Ε.Σ.Α. που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015, από τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Φυλακών Τρικάλων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών), το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα.

    Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπήρξε συνοδοιπόρος του Μ.Ε.Σ.Α. εξαρχής, λόγω της πολυετούς του εμπειρίας και των δραστηριοτήτων του με αντίστοιχες ομάδες μέσω του δικού του προγράμματος ΕΜΣΤ χωρίς σύνορα. Συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της δράσης, υποστηρίζοντάς την έμπρακτα, με επικεφαλής από πλευράς του Μουσείου την συντονίστρια του προγράμματός του και επιμελήτρια εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Τσέκου.

    [10] KE ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση των 53+ με έντεκα σημεία για διάλογο ενόψει του Συνεδρίου

    Έντεκα σημεία που θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει ενόψει του Συνεδρίου κατέθεσε η πρωτοβουλία 53+, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η συμφωνία του καλοκαιριού, εκείνη τουλάχιστον τον περίοδο, εξηγήθηκε ως προϊόν αδίσταχτου εκβιασμού, «σταδιακά η πολιτική αυτή εξήγηση αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από τον λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς».

    Οι 53+ υπογραμμίζουν ότι το παράλληλο πρόγραμμα συνιστά πρωταρχικό κομμάτι της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσεται σε ένα πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο. Η υστέρηση που υπάρχει ως προς τους βηματισμούς του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρό λάθος και πρέπει το παράλληλο πρόγραμμα να επιταχυνθεί και να εμπλουτισθεί σε συγκεκριμένες προτεραιότητες.

    Στο κείμενο των 53+ αναφέρεται ότι τώρα που ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, πρέπει να εκπονηθεί οδικός χάρτης για όσο το δυνατόν γρηγορότερο απεγκλωβισμό από την επιτροπεία, το μνημόνιο και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό.

    «Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», αναφέρουν οι 53+ και σημειώνουν ότι το χρέος του κόμματος είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μνημονίου και η διάνοιξη δρόμων μετασχηματισμού.

    «Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση», σημειώνουν επίσης οι 53+ γιατί «η διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». «Δεν υπάρχουν εθνικά σχέδια, ούτε η διχασμένη, έτσι κι αλλιώς, κοινωνία, έχει ανάγκη από εθνικές συναινέσεις», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι «αντίθετα είναι στιγμή των διαχωριστικών γραμμών με βάση τις ανάγκες των πολλών και κυρίως αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας».

    [11] Η χώρα ψηφίζει σήμερα με τα μάτια στραμμένα στις πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις

    Στο ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, 36,9%, κυμαίνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία, που πραγματοποιούνται υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

    Ο ασκών ακόμη καθήκοντα πρωθυπουργού, ηγέτης του δεξιού λαϊκού κόμματος ΡΡ Μαριάνο Ραχόι κι ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ψήφισαν με μικρή διαφορά ώρας, και στις δηλώσεις τους αμφότεροι κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. «Η Ισπανία θα είναι εκείνο που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να είναι και θα έχει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν», τόνισε ο Ραχόι κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΡΡ θα καταλάβει πάλι την πρώτη θέση-πλην όμως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

    Ο ηγέτης των Podemos, που οι σφυγμομετρήσεις τον φέρουν στη δεύτερη θέση, με αποτελέσμα να έχει μετεκλογικά και τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση με τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), επανέλαβε τη θέση που το κόμμα του έχει εκφράσει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. "Οδεύουμε προς τη νίκη, όμως εκείνο που συμφέρει την Ισπανία είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE", δήλωσε στο εκλογικό τμήμα ο Ιγκλέσιας, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων που πρόκειται να δρομολογηθούν από αύριο.

    Ο Ιγκλέσιας πρόσφερε και τη μόνη ένταση που υπήρξε κατά την άφιξη των πολιτικών στα εκλογικά τμήματα, όταν ορισμένοι οπαδοί των δεξιών κομμάτων UPyD και Vox, διαμαρτυρήθηκαν έντονα φωνάζοντας «ο καθένας στη σειρά του» όταν ο ηγέτης των Podemos παρέκαμψε τη μακριά ουρά για να ψηφίσει. Οι αποδοκιμασίες ήσαν τόσο έντονες, ώστε χρειάστεηκε να επέμβει διακριτικά η αστυνομία για να πείσει τους αγριεμένους ψηφοφόρους να σταματήσουν.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ήταν πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως αισθάνεται «ήρεμος και ελπίζει» στο καλλίτερο αποτέλεσμα. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν οι Podemos θα τον ξεπεράσουν στη δεύτερη θέση, όπως δείχνουν οι έρευνες, κι αν θα δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ τόνισε πως «αυτό δεν είναι το ζήτημα στην παρούσα φάση, τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι η προσέλευση στις κάλπες». Άλλωστε, η στρατηγική του PSOE -όπως και στις προηγούμενες εκλογές-στηρίχθηκε στην προσέλκυση των αναποφάσιστων και, όπως έχει τονίσει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προηγούμενος διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος Έδου Μαδίνα, «εκεί στηρίζει τις ελπίδες του την ύστατη ώρα», καθώς «η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί».

    Ωστόσο, όπως παρατηρεί η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τη συνεργασία των Podemos με το παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αφήνει λίγες πιθανότητες στον Σάντσεθ να είναι και πάλι εκείνος που θα καθοδηγεί από θέση ισχύος τις διαβουλεύσεις ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης με συνεργασία των Σοσιαλιστών και των Unidos Podemos. Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς αυτές οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που φαίνεται πως θα συγκεντρώσουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματισθεί ένα κυβερνητικό πλαίσιο που δεν θα έχει ανάγκη κι από άλλες βακτηρίες, πολιτικές και κοινοβουλευτικές-όπως η ενδεχόμενη αποχή ανοχής από κάποια κόμματα στις ψηφοφορίες προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια ή να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Ακόμη και στην περίπτωση που η IU διαφωνήσει και δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εάν δεν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα των 50 κοινών σημείων με τους Podemos, που έχει συμφωνηθεί (όπως τόνισε στο ΑΠΕ το μέλος της ΚΕ του κόμματος κι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μάιτε Μόλα), τα δύο κόμματα μπορούν να δομήσουν ένα ακλόνητο και σταθερό κυβερνητικό σχήμα.

    Και τούτο διότι το PP έχει "φροντίσει"να γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης με το συγγενές κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), του οποίου ο ηγέτης Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε σήμερα από την κάλπη τους "μετριοπαθείς πολίτες"να μην "αφήσουν άλλους να αποφασίζουν για εκείνους". Οι Ciudadanos, που δέχονται την πίεση του Ραχόι, ο οποίος καλεί με την τακτική της "χρήσιμης ψήφου"τους υποστηρικτές τους να μεταστραφούν υπέρ του ΡΡ και μίας αυτοδύναμης κυβέρνησής του, φιλοδοξούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους ώστε να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων και των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες (exit polls) (οι πρώτες αναμένονται αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 19.00 (τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδος), το μόνο συμβάν που έχει σημειωθεί ως τώρα κι είναι ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εμφυσήσει η παρούσα αναμετρηση σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων και της κοινωνίας στην Ισπανία, ήταν ο θάνατος ενός 92χρονου μέσα σε εκλογικό τμήμα, αμέσως αφού βγήκε από το παραβάν και έριξε το ψηφοδέλτιο.

    Με το ίδιο καρδιοχτύπι και όλη η Ισπανία αναμένει το αποτέλεσμα, που ενδέχεται (σε περίπτωση μεγάλης εκλογικής επιτυχίας των Unidos Podemos) να χαράξει μία νέα εποχή στην πολιτική ζωή της χώρας των 40 τελευταίων ετών.

    Γ. Β. Δάβος

    Διαβάστε επίσης:

    Τα παράξενα των ισπανικών εκλογών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 June 2016 - 16:32:22 UTC