Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑνΕλ: Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών
  • [02] Ιστορικό ρεκόρ προσφύγων με 65,3 εκατομμύριατο 2015
  • [03] ΥΠΥΤ: Υπερασπίζουμε το δικαίωμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στην καρδιά μιας αλληλέγγυας, και ανεκτικής κοινωνίας
  • [04] Κύπρος: Ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του. Ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα μεγάλη πυρκαγιά
  • [05] Ξεκάθαρη νίκη των Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχεται την ήττα του
  • [06] ΣΥΡΙΖΑ: Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί διακύβευμα κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη
  • [07] Φ. Γεννηματά: Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα δημοκρατικά κράτη

  • [01] ΑνΕλ: Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών

    «Εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, συμπαραστεκόμενη υλικά, ψυχικά και ηθικά στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Παρά το βαρύ και επώδυνο φορτίο της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Αρχές, τα στελέχη του λιμενικού Σώματος, οι εθελοντές, οι τοπικές κοινωνίες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υποδοχή και την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από τη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις χώρες προορισμού τους. Οι Έλληνες επέδειξαν αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και μεγαλοψυχία προκειμένου να διασώσουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων μικρών παιδιών. Με τη γενναιόδωρη στάση τους απέδειξαν ότι υπάρχει Ανθρωπισμός» υπογραμμίζει σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

    «Η προσφυγική κρίση αποδείχθηκε πως είναι μια όντως δύσκολη και πολυσύνθετη υπόθεση, η διαχείριση της οποίας απαιτεί στενή συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, μεταξύ άλλων και με την Τουρκία, καθώς δεν είναι δυνατόν μόνο μια χώρα να επιφορτίζεται άνισο βάρος σε μια κρίση την οποία μάλιστα δεν προκάλεσε» προσθέτει.

    [02] Ιστορικό ρεκόρ προσφύγων με 65,3 εκατομμύριατο 2015

    Παγκόσμια μέρα προσφύγων σήμερα και όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλο τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι παγκοσμίως.

    Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

    Ο αριθμός των προσφύγων "δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους"ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων "που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους"στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Η UNHCR τονίζει ότι "ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας".

    "Ζούμε σε έναν κόσμο ανισοτήτων", υπάρχουν πόλεμοι, συγκρούσεις και "είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να θέλουν να πάνε σε έναν πιο ασφαλή κόσμο", σχολίασε ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση αυτή, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: O αγώνας της Ελλάδας για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης

    Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη διαχείριση στην πολιτική

    ΥΠΥΤ:Υπερασπίζουμε το δικαίωμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στην καρδιά μιας αλληλέγγυας, και ανεκτικής κοινωνίας

    Φ. Γεννηματά:Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα δημοκρατικά κράτη

    ΣΥΡΙΖΑ:Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί διακύβευμα κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη

    ΑνΕλ:Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών

    [03] ΥΠΥΤ: Υπερασπίζουμε το δικαίωμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στην καρδιά μιας αλληλέγγυας, και ανεκτικής κοινωνίας

    Στις γενεσιουργές αιτίες των μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων, στον πόλεμο, τη βία, τις κοινωνικές ανισότητες, αναφέρεται η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια ημέρα του Πρόσφυγα. «Οι άνθρωποι απειλούμενοι και διωκόμενοι από το φάντασμα του πολέμου, της ένδειας και της εξαθλίωσης, πάντοτε προσέφευγαν σε φιλόξενες ζώνες ειρήνης και ασφάλειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «μια ζώνη γαλήνης, φροντίδας και προστασίας μπορεί να συνιστά η χώρα μας για τους εκτοπισμένους, για όσους αγωνιούν να βρεθούν σε ένα μέρος που θα μπορέσουν κουβαλώντας την ερειπωμένη πατρίδα και την θραυσματική τους μνήμη να επεξεργαστούν την αναδόμηση και την ανασυγκρότηση της δικής τους ζωής».

    «Η Υπηρεσία Υποδοχής και ταυτοποίησης υπερασπίζει το δικαίωμα επανεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στην καρδιά μιας αλληλέγγυας, ενσυναισθητικής και ανεκτικής κοινωνίας», τονίζει η ΥΠΥΤ και σημειώνει ότι η Υπηρεσία φροντίζει για τη φιλοξενία των προσφύγων και την υπαγωγή τους σε κατάλληλες διαδικασίες (καταγραφής, ταυτοποίησης, ιατρικού ελέγχου, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωσης περί των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους), ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις παροχής διεθνούς προστασίας που αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται.

    [04] Κύπρος: Ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του. Ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα μεγάλη πυρκαγιά

    Ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου από χθες στους πρόποδες του Τροόδους. Ο δασοπυροσβέστης σκοτώθηκε όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

    Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους .Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

    Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 20:00 απόψε και θα επανέλθουν αύριο με το πρώτο φως της μέρας. Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

    Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς.

    [05] Ξεκάθαρη νίκη των Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχεται την ήττα του

    Ξεκάθαρη νίκη για το κίνημα Πέντε Αστέρων αποτελεί ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη χθες στην Ιταλία. Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο κατακτά τους δήμους της Ρώμης, με την Βιρτζίνια Ράτζι, και του Τορίνο, με την Κιάρα Απεντίνο. Η πρώτη είναι μια 37χρονη δικηγόρος, η δεύτερη μια 31χρονη επιχειρηματίας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ράτζι κατάφερε να υπερισχύσει εντυπωσιακά στην Ρώμη, συγκεντρώνοντας το 67% των ψήφων, παρά την ανοικτή υποστήριξη που μεγάλο μέρος του Τύπου προσέφερε στον κεντροαριστερό υποψήφιο Ρομπέρτο Τζακέτι.

    Όσο για την Απεντίνο, ευνοήθηκε πιθανόν και από τις επαγγελματικές της εμπειρίες στην διοίκηση της ομάδας της Γιουβέντους και στην επιχείρηση του συζύγου της: το παραδοσιακό αίτημα των Πέντε Αστέρων για διαφάνεια και εντιμότητα δεν συνοδεύθηκε αυτή την φορά με τις φραστικές ακρότητες του παρελθόντος, στις οποίες μας είχε συνηθίσει ο Μπέπε Γκρίλο.

    Η κεντροαριστερά του Ρέντσι υπερίσχυσε με μικρή διαφορά στο Μιλάνο, όπου εκλέγεται δήμαρχος ο Τζουζέπε Σάλα. Στην Μπολόνια επίσης, παραδοσιακό προπύργιο των προοδευτικών, επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος Βιρτζίνιο Μέρολα.

    Το πλήγμα όμως για το κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού είναι σαφέστατο. Για την ερχόμενη Παρασκευή έχει ορισθεί συνεδρίαση της ηγεσίας των Δημοκρατικών, κατά την οποία αναμένεται να ασκηθεί δριμεία κριτική στον Ρέντσι από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη νύχτα, το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρεται ήδη σε «μια ήττα χωρίς ελαφρυντικά» στη Ρώμη και το Τορίνο.

    Όπως σημειώνουν γνωστοί πολιτικοί παρατηρητές, φαίνεται ότι η τακτική του Ρέντσι να παρουσιάζεται ως «νέος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος είναι ικανός να κερδίζει, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη όλου του κομματικού μηχανισμού, κάθε πολιτική μάχη», έχει μάλλον σταματήσει να αποδίδει.

    [06] ΣΥΡΙΖΑ: Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί διακύβευμα κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στα εκατομμύρια πρόσφυγες, σε όσους αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους, διωγμένοι από πολέμους, αυταρχικά καθεστώτα, την ακραία φτώχεια, μια ζωή δίχως ελπίδες και προοπτική» αναφέρει μήνυμα του κόμματος για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η προσφυγική κρίση, λόγω του πολέμου της Συρίας, που μαίνεται όλο αυτό το διάστημα, δοκιμάζει έμπρακτα όχι μόνο τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης, αλλά και τα ίδια τα θεμέλια και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων. Στην προσπάθεια αυτή, η πρωτοφανής αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η ελληνική κοινωνία, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί διακύβευμα κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Οφείλουμε να απομονώσουμε κάθε φορέα ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός των προσπαθειών για την παύση του πολέμου στη Συρία, την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, αποτελούν άμεσα καθήκοντα ώστε το προσφυγικό ζήτημα να αντιμετωπιστεί με όρους που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή» καταλήγει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    [07] Φ. Γεννηματά: Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα δημοκρατικά κράτη

    «Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σκεφτόμαστε τους πρόσφυγες και τις αιτίες που γεννούν προσφυγιά. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας» τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα δημοκρατικά κράτη ανεξάρτητα από τη γεωγραφική εγγύτητα με τις εστίες της έντασης, αναφέρει η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας: «Η Ευρώπη και η χώρα μας, ως αναπόσπαστο μέρος της, οφείλουν να απαντήσουν στα προβλήματα των προσφύγων με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ειρήνη και καταπολεμώντας τον εξτρεμισμό.

    «Οι πρόσφυγες χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο και προϋποθέσεις για ένταξη και πρόοδο. Τα παιδιά των προσφύγων χρειάζονται σχολεία όπως όλα τα παιδιά.

    «Ας μη χαθεί άλλος χρόνος. Ας μη χαθούν άλλοι άνθρωποι!», καταλήγει η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 June 2016 - 18:32:26 UTC