Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας
  • [02] Υπέρ του Brexit τάσσεται το 55% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Independent
  • [03] Το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που τοποθετείται ως «χορηγός» αισιοδοξίας
  • [04] Οι πολίτες αξιολογούν θετικά την ΕΡΤ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ALCO
  • [05] "Πράσινο φως" από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

  • [01] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας

    Με στίχους από τη ραψωδία Ζ΄ της Ιλιάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας στον ναό του Νεμείου Διός στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

    «Κηρύσσω την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας, σύγχρονης αναβίωσης των αρχαίων Νεμέων αγώνων. Πάντοτε εμπνεόμενοι από τις αρχές του αθάνατου αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Κυρίως δε τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και του αίειν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος έμπροσθεν των στηλών του ιερού του Νεμείου Διός και δίνοντας το έναυσμα για την τέλεση αύριο των αγώνων που δεν έχουν ρεκόρ και απονομή μεταλλίων, αλλά οι νικητές στεφανώνονται όπως και στην αρχαιότητα με ένα στεφάνι αγριοσέληνου.

    Στην τελετή που προηγήθηκε, η ιστορική χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καλωσόρισε τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο και ακολούθησαν, χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων Σπύρο Κυριάκος, τον δήμαρχο Νεμέας Κωνσταντίνο Καλαντζή, τον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Παναγιώτα Κασίμη και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, της γενικής διεύθυνσης για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jens Nymand Christensen, ενώ ακολούθως η Νεμέα και η Εκεχειρία άναψαν τον πυρσό από την ιερή φλόγα του βωμού και η υψίφωνος Γελένα Γιοβάνοβιτς - Μπακοπούλου απήγγειλε στο μέσον του Ναού, την ωδή στη Νεμέα, σε στοίχους και μελωδία του Γιώργου Κωστούρου και σε διασκευή του Χρήστου Ζορμπά.

    Την πραγματικά εντυπωσιακή τελετή και έναρξη της 6ης Νεμεάδας, παρακολούθησε εκτός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Κορίνθιας Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Τσόγκας και Χρήστος Δήμας, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής και πλήθος κόσμου που είχε από νωρίς συρρεύσει στον αρχαιολογικό χώρο.

    [02] Υπέρ του Brexit τάσσεται το 55% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Independent

    Με διαφορά δέκα μονάδων προηγείται το στρατόπεδο του Brexit, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη διαδικτυακή εφημερίδα The Independent.

    Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση η στερλίνα έχασε πάνω από μισό σεντ σε σχέση με το δολάριο.

    Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB ήταν διαδικτυακή, σε δείγμα 2.000 προσώπων και διενεργήθηκε το διήμερο 8-9 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

    Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουν "δεν ξέρω".

    Στο άρθρο που συνοδεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η εφημερίδα γράφει ότι το στρατόπεδο του Brexit έχει διευρύνει το προβάδισμά του κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Απρίλιο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει η αποχώρηση αφότου το ORB ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε, το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής ήταν κατά 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Brexit.

    [03] Το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που τοποθετείται ως «χορηγός» αισιοδοξίας

    Ένα διαφορετικό χορηγό έχει φέτος την τιμή να «φιλοξενεί» το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας.

    Έναν χορηγό. αισιοδοξίας. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με τα κείμενά του ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και σημαδέψει ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος για τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο μεγάλο, μετά της Επιδαύρου, Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Η φετινή, ωστόσο, διοργάνωση έχει μια άλλη διάσταση καθώς στις 17 Ιουλίου θα κριθεί στην Κωνσταντινούπολη η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας, ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Στην παραλία της Καβάλας, με φόντο την παλιά πόλη και το φρούριο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, παρουσίασαν σήμερα το απόγευμα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

    Τα λόγια του ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Όπως τα πεύκα - κρατούνε τη μορφή του αγέρα ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου», καλωσορίζουν φέτος τους χιλιάδες αναγνώστες του καλαίσθητου προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ οι ψηφιακές ζωγραφιές του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου φιλοτεχνούν τα μπάνερ με τα οποία θα διακοσμηθούν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης.

    «Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό», σημείωσε εύστοχα ο Θοδωρής Γκόνης και συνέχισε, «έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος όλος ο Αύγουστοςθα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι Δοκιμές, οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη,τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια του θα μπουν στη ζωή της πόλης.

    Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το μεγάλο του έργο».

    «Θα τρέξουμε και φέτος», συνέχισε ο Θοδωρής Γκόνης, «στα γνωστά στέκια που μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά θα προτείνουμε πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει. Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχθούμετις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα και ένα κλασικό μπαλέτο από την Μόσχα».

    Η Δήμητρα Τσανάκα κατά την παρουσίαση τους προγράμματος, ανάφερε ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της βόρειας Ελλάδας. «Είναι», συμπλήρωσε, «η γέφυρα που ενώνει το χθες, με το αύριο, βαδίζοντας σταθερά στο παρόν, το δικό μας Φεστιβάλ, το σύμβολο της ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η κορωνίδα των εκδηλώσεων του Δήμου μας, ο θεσμός που κάνει υπερήφανο κάθε άνθρωπο που υπηρετεί την Καβάλα από τη θέση του δημάρχου. Κορυφαίο γεγονός, Τέχνης και Πολιτισμού που γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα κάθε χρόνο.

    [04] Οι πολίτες αξιολογούν θετικά την ΕΡΤ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ALCO

    Ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ALCO για λογαριασμό της ΕΡΤ, στο γεγονός επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και με αυξημένα τα ποσοστά στις νεότερες ηλικίες.

    Η έρευνα της ALCO πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Επίσης, η απήχηση στους πολίτες είναι μεγάλη στους τομείς των ενημερωτικών και των πολιτιστικών εκπομπών, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα της αντικειμενικότητας.

    Ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ αναδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες και προβλήματα της κοινωνίας πιστεύει η μεγαλύτερη μερίδα των τηλεθεατών, καθώς και μεγάλο ποσοστό του κοινού (69%) επιλέγει τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ.

    Τέλος, καθολική αποδοχή λαμβάνουν και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (52% ΝΑΙ, 5% ΟΧΙ).

    [05] "Πράσινο φως" από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

    Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, "απέσχε από το να πάρει θέση" αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.

    --Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Η Ελλάδα εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Deutsche Bank. "Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να στηρίζεται και πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

    "Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", δήλωσε στην εφημερίδα. "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2016 - 20:32:26 UTC