Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με την Αΐντα στο Ηρώδειο ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών
  • [02] Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΕΕ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
  • [03] " Πράσινο φώς" από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

  • [01] Με την Αΐντα στο Ηρώδειο ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών

    Με τη μεγαλειώδη Αΐντα του Τζουζέππε Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10, 11, 12, 15 Ιουνίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.

    «Είναι σίγουρα ένα μεγάλο προνόμιο για μένα να σκηνοθετώ την όπερα Αΐντα , που θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, επειδή είμαι αντιμέτωπος με την πρόκληση του μετασχηματισμού των ερειπίων του θεάτρου σε αρχαίο αιγυπτιακό περιβάλλον. Είναι μία νέα πρόκληση, που ξεπερνά αυτή της Ταορμίνας, όπου το 2009, για πρώτη φορά, παρουσίασα αυτήν την παράσταση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ενρίκο Καστιλιόνε και πρόσθεσε: «Πρόκληση είναι η μετατροπή του θεάτρου σε περιβάλλον αρχαίας Αίγυπτου, το οποίο γίνεται με προβολές, με βάση τα δομικά στοιχεία του Ωδείου, τους κίονες, τις κόγχες και τις καμπύλες του. Ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται με την τεχνολογία, αλλά και με την πυραμίδα που σχεδίασα και στην οποία εκτυλίσσεται όλη η δράση της όπερας. Όλα αυτά, ελπίζω ότι θα επιτρέψουν στο κοινό να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, να εισαχθεί στην αρχαία Αίγυπτο, όχι μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και χάρη στο θέαμα της παράστασης, καθώς όπου και αν κάθεται ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι είναι μέσα στο ανάκτορο της Αμνέριδας ή μεταξύ των Αιγυπτίων κατά τη διάρκεια του θριάμβου».

    ΗΑΐντα αποτελεί έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στη ρομαντική όπερα και την γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο, κάνουν αυτήν την όπερα να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι. Το θριαμβικό εμβατήριο αποτελεί μία εντυπωσιακή σελίδα μεγαλόπρεπης, εξωτικής μουσικής. Στη διαχρονική δημοτικότητά της συνεισφέρει, επίσης, το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η όπερα, καθώς η δράση ξετυλίγεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή. Όμως, αυτή είναι μονάχα μία από τις όψεις της Αϊντας του Βέρντι. Στο κέντρο της όπερας υπάρχει ακόμα ένα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: η Αΐντα , πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, που είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της.

    [02] Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΕΕ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού υπεγράφη από τον γ.γ. Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνο Τσουκαλά.

    Στην σημερινή τελετή, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Ηλίας Νικολακόπουλος, ο εμπειρογνώμων - πρεσβευτής σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών επί πολιτιστικών θεμάτων Δημήτρης Τζανάκης, καθώς και στελέχη της γενικής γραμματείας και του ιδρύματος.

    Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της χώρας με δεδομένο και τον θεσμικό ρόλο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης.

    Κατά την διάρκεια της τελετής, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας τόνισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, ειδικά σε μία περίοδο που η φήμη της Ελλάδας έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες και δράσεις εξωστρέφειας στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού, πρέπει να γίνονται με όρους που να ενισχύουν τη βιωσιμότητα και τη διάρκειά τους, χωρίς να είναι αποσπασματικές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό και στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την εικόνα της Ελλάδας με όρους ειλικρίνειας και ρεαλισμού.

    «Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας είναι για μένα συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, πολύ σημαντική» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. «Θεωρώ υψίστης σημασίας προτεραιότητα για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού να συνεργήσουμε με άλλες άξιες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου για να προάγουμε το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, που είναι ο Πολιτισμός. Το όνομά της, η λέξη Ελλάδα έχει μια αυτόνομη συμβολική απήχηση σε όλα τα μέρη του κόσμου, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος, τονίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μια «ιστορική στιγμή για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» και ένα ευρύτερο μήνυμα προς την κατεύθυνση της τόνωσης των συνεργασιών ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά ιδρύματα και υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι σημερινές οικονομικές δυσκολίες.

    Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τον σχεδιασμό ενεργειών για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, την ένταξη και ενίσχυση της διάστασης του πολιτισμού στις προτεραιότητες δράσεις των γραφείων Τύπου και αντιστοίχως του Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Τέλος, προβλέπει την συνδιοργάνωση ενεργειών για την ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και κοινού, σε θέματα Πολιτισμού και Επικοινωνίας, καθώς και την ανάπτυξη επιμορφωτικών δράσεων.

    [03] " Πράσινο φώς" από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

    Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, "απέσχε από το να πάρει θέση" αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.

    --Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Η Ελλάδα εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Deutsche Bank. "Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να στηρίζεται και πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

    "Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", δήλωσε στην εφημερίδα. "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2016 - 18:32:27 UTC