Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρ. Στυλιανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να μπουν κανόνες για τα όρια μεταξύ πολιτικής και αγοράς
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία
  • [03] Ο Αντ. Σαμαράς υπέγραφε σκληρά μέτρα για να δεσμεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος
  • [04] Χρ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να οδηγήσει τη χώρα επιτυχώς στην ιστορική της πορεία
  • [05] Μ. Σαπέν: Η Γαλλία είναι εδώ για να συνδράμει την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
  • [06] Χειρόφρενο σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ αύριο έως τις 10 το πρωί
  • [07] Εξαρθρώθηκε στην Κρήτη οργάνωση που διακινούσε και εμπορευόταν όπλα
  • [08] Στις κάλπες οι Ελβετοί, για το βασικό εισόδημα για όλους
  • [09] Ο Μαδούρο κάλεσε τις χώρες της Λ. Αμερικής να μην απομονώσουν τη Βενεζουέλα
  • [10] Unidos Podemos: Προσεγγίζουν την πρώτη θέση στην Ισπανία
  • [11] Ι. Δραγασάκης: Η κυβέρνηση άντεξε μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες

  • [01] Ευρ. Στυλιανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να μπουν κανόνες για τα όρια μεταξύ πολιτικής και αγοράς

    «Να τελειώνουμε κάποια στιγμή με αυτή τη "zoby generation" της πολιτικής, η οποία πάει μονίμως να μας "σώσει" από το βούρκο που η ίδια δημιούργησε», δηλώνει ο πρώην βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για τους πολιτικούς και τις offshore εταιρείες.

    Ο κ. Στυλιανίδης προτείνει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ηθική στην πολιτική και δεν εξαντλούνται σε πόλεμο εντυπώσεων, να συμφωνήσουν όλοι μαζί και να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πολιτικών εκείνων, που θα αποδειχθεί ότι ευνοήθηκαν από την προηγούμενη διάταξη, για να ξεχωρίσουν επιτέλους οι υποκριτές από του τίμιους και συνεπείς, όπως τονίζει.

    Υπογραμμίζει ότι σήμερα είναι όχι μόνο η ευκαιρία να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στη διαπλοκή και στη διαφθορά, αλλά η αναγκαιότητα να μπουν κανόνες, που θα προσδιορίζουν με σαφήνεια και αυστηρότητα τα όρια μεταξύ πολιτικής και αγοράς, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος βίωσε "από πρώτο χέρι" τι αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επειδή δεν έσκυψε το κεφάλι.

    Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέει πως «αν θέλει να διαφοροποιήσει τη γενιά μας από τον αρνητισμό της προηγούμενης γενιάς, πιστεύω ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιδιώξει όχι απλά την απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη θετική ψήφο των πολιτών», ενώ τάσσεται υπέρ της εθνικής συνεννόησης, σημειώνοντας ότι μόνο αυτή μπορεί να "σκοτώσει" τον λαϊκισμό και τη ματαιοδοξία, και χτυπάει "καμπανάκι" για τη Θράκη.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Ρούμπος

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία

    Νέα μέτρα μέσα στο 2016 προβλέπει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στη Realnews.

    «Νέα μέτρα λιτότητας, πιθανότατα. Νέα καυτά διαρθρωτικά μέτρα, σίγουρα! Που θα αποδειχθούν και τα πιο οδυνηρά για τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει.

    Συγκρίνοντας τη δική του διακυβέρνηση με τη σημερινή, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έμπαινε στην κανονικότητα πριν από ενάμιση χρόνο! Και την έβγαλαν».

    Με αφορμή την τροπολογία για τις offshore πολιτικών, αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιο ηθικό πλεονέκτημα; Μύθος ήταν και κατέρρευσε». Στα περί «ακροδεξιάς παρέας» απαντά ότι «επί των ημερών μας η Χ.Α. μπήκε φυλακή, επί των ημερών τους αποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς!».

    Όταν ερωτάται για το καραμανλικό μπλοκ, διαμηνύει ότι «η Ν.Δ. δεν έχει ούτε μπλοκ ούτε συνιστώσες!». Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικό του εταίρο, τονίζει ότι «ασφαλώς και έχω εξαιρετική σχέση με τον Βαγγέλη».

    Κάνει ειδική αναφορά στην Αννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Μανιάτη. «Προσέξτε! Υπάρχει μια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές. Από τη Δεξιά ως την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόμματα», τονίζει. Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό να τους δει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., αν και ξεκαθαρίζει ότι είναι πρόωρο κάτι τέτοιο και δεν είναι δικό του θέμα να μιλήσει «για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα». «Τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές θέλουμε να προσεγγίσουμε από παντού. Δεν βάζουμε ταμπέλες», τονίζει.

    Για το κόμμα Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου εκτιμά ότι «ο κόσμος θα ψηφίσει να φύγει ο Τσίπρας! Δεν θα αφήσει να πάει η ψήφος του χαμένη». Εκτιμά ότι η Ν.Δ. «ναι, μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία», αλλά σε κάθε περίπτωση «πρέπει μετά τις εκλογές να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις?».

    [03] Ο Αντ. Σαμαράς υπέγραφε σκληρά μέτρα για να δεσμεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος

    Εντολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πως πρέπει να κινηθεί η ΝΔ δίνει, δημόσια, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη RealNews, ο πρώην αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα ομολογεί "στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πλήρη πολιτική του αποτυχία" πως προσπάθησε να υπονομεύσει και να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει αξιωματούχος της κυβέρνησης για την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπογραμμίζει πως είναι αδιανόητο (πρώην) πολιτικός αρχηγός, και μάλιστα πρώην πρωθυπουργός, να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο...

    Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου :

    1. Ο Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξή του, ομολογεί ότι περίμενε την ήττα του, καθώς «όλοι προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέες εκλογές και θα τις κερδίσει», ενώ αποκαλύπτει ότι «οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που δεν "δεσμευόταν" για τίποτε». Παρόλο, λοιπόν, που γνώριζε ότι καταρρέει και ερχόταν ο Αλ. Τσίπρας, ο Αντ. Σαμαράς υπέγραψε την 5η αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα, ενώ, παράλληλα άφησε και τα ταμεία της χώρας άδεια για να μη «βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης». Στόχος του, να εξαναγκάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε «αριστερή παρένθεση», όπως, άλλωστε τόνιζαν εκείνη την εποχή οι διάφοροι συνεργάτες του...

    2. Δηλώνει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για την ύφεση που δημιούργησε (φταίνε οι «άλλοι»...) και υποστηρίζει ότι «εμείς δημιουργήσαμε πλεονάσματα» και ότι τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση είναι χειρότερα από τα δικά του.

    Ας δούμε, όμως, τα μέτρα που είχε συμφωνήσει με την 5η αξιολόγηση και την τρόικα ο Αντ. Σαμαράς, τα οποία και θα άρχιζαν να υλοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

  • Μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκίναγαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ τα «ραβασάκια» των τραπεζών απλώς θα ειδοποιούσαν τους πολίτες μόνο για το πότε βγαίνει το σπίτι τους «στο σφυρί». Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν "εργαλείο" για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!...

    Αντίθετα, σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ στα δάνεια με εγγύηση δημοσίου η προστασία ξεπερνά το 94%! Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει ακόμα και οικονομική ενίσχυση πολιτών σε περιπτώσεις που αδυνατούν να αποπληρώνουν τη δόση.

  • Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ - ΠαΣοΚ είχε συμφωνήσει σε υπερβολικά "ανέφικτα"πλεονάσματα. Η σύγκριση μ' αυτά που τελικά απέσπασε, μετά από διαπραγμάτευση η σημερινή κυβέρνηση είναι εμφανής. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ή ειδικός, για να αντιληφθείς ότι όσο μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται ως πλεόνασμα τόσο περισσότερα σκληρά μέτρα παίρνεις.

    Η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα [ποσοστό επί τοις % του ΑΕΠ]

    ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

    2015 -0,25% 3%

    2016 0,5% 4,5%

    2017 1,75% 4,5%

    2018 3,5% 4,5%

    Η διαφορά είναι καθαρή. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει αυτά τα πλεονάσματα του 4,5% να τα διατηρεί επ' άπειρον! Καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα υποσχόταν κάτι τέτοιο...Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα με τα νούμερα, καθώς δηλώνει ότι «θα είχαμε επιτύχει 7% πραγματική ανάπτυξη μέχρι το 2016». Μάλλον για τυπογραφικό λάθος πρόκειται, εκτός και αν δεν συμβουλεύτηκε κανένα οικονομολόγο...έστω και πρωτοετή!

  • Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την 5η αξιολόγηση, είχαν συμφωνήσει και σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» σε εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κ.ά.), απολύσεις στο δημόσιο (που ήδη είχε ξεκινήσει ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης), κατάργηση ειδικών μισθολογίων, συμφωνία για περικοπές στις κύριες συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κ.ά.

    3. Με την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο κ. Σαμαράς απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να μη δώσει εντολές στον σημερινό αρχηγό της ΝΔ: «Η διεύρυνση χρειάζεται να γίνει προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου», επισημαίνει χωρίς να τον απασχολεί το «πολιτικό πρόσημο»...έτσι εξηγούνται, φαίνεται, και οι συνομιλίες του κ. Μπαλτάκου (δεξί χέρι του Σαμαρά, ας μην το ξεχνάμε) με τον Η. Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής... Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα μεταρρυθμιστή τον... Άδωνι Γεωργιάδη! «Αποδείχθηκε αποτελεσματικός μεταρρυθμιστής [...] Τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές θέλουμε να προσεγγίσουμε από παντού. Δεν βάζουμε ταμπέλες...». Ο κ. Γεωργιάδης, άλλωστε, ήδη έχει ενταχθεί στο στενό ηγετικό πυρήνα του νέου αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Για το ποιος τον επέβαλλε š"το οποίο και διατυμπανίζει..." δεν υπάρχουν, λοιπόν, αμφιβολίες!

    4. Παρεμβαίνοντας ευθέως στα της ΝΔ, δηλώνει ότι έχει «εξαιρετική σχέση» με τον «συνεταίρο» του Β. Βενιζέλο, ενώ προτείνει, «την κυρία ?ιαμαντοπούλου και τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μανιάτη, στελέχη που έχουν δείξει προσήλωση και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις», άρα ικανά να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Είναι πρόωρο και, βεβαίως, δεν είναι δικό μου θέμα να μιλήσω για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα...». Ωστόσο, σε όλη τη συνέντευξη γι' αυτά μιλάει, βέβαια!

    5. Τέλος οι διάφορες δικαιολογίες όσον αφορά το χρέος "που το είχε χαρακτηρίσει βιώσιμο, ενώ σήμερα και το Eurogroup αποδέχθηκε ότι είναι μη βιώσιμο", το νέο Ταμείο, κ.λπ. δεν αντέχουν όταν συγκρίνονται με την πραγματικότητα. Του θυμίζουμε, γιατί μάλλον έχει ασθενή μνήμη, ότι ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους αντί για ρύθμισή του!...

    6. Στην ουσία, ο Αντ. Σαμαράς υπενθυμίζει την παρουσία του στα εσωτερικά της ΝΔ και όχι στην πολιτική ζωή του τόπου, δίνοντας εντολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Περιμένουμε και τη γνώμη του κ. Παπασταύρου, για να δούμε πως θα κινηθεί ο μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης.

    [04] Χρ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να οδηγήσει τη χώρα επιτυχώς στην ιστορική της πορεία

    «Η κυβέρνηση χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες ψηφίζει τα πάντα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ και βουλευτής Φθιώτιδας επισημαίνει πως παρά τα σκληρά μέτρα η κυβέρνηση θα πάρει 7,5 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το ποσό που θα έπρεπε να εκταμιευθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έφτανε τα 15 δισ. «Αυτό δεν θα το έλεγε κανείς και επιτυχία...», λέει χαρακτηριστικά

    Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση πως με τη στρατηγική της στερεί ρευστότητα από την ελληνική οικονομία, μιλά για πολιτικό θράσος της κυβέρνησης, ενώ κατηγορεί ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως απατά τον ελληνικό λαό.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Κοτταρίδης

    [05] Μ. Σαπέν: Η Γαλλία είναι εδώ για να συνδράμει την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

    Οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται και η εμπιστοσύνη που αποκαταστάθηκε εδώ και έναν χρόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική,

    Για το φορολογικό ο κ. Σαπέν Εκείνο αναφέρει πως «αυτό που μετράει είναι όλοι να καταβάλλουν τα οφειλόμενα σε φόρους», υπογραμμίζει όμως πως δεν είναι δική του δουλειά να εκφέρει γνώμη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής πολιτικής.

    Η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι σημαντική και θα δώσει οξυγόνο και ορατότητα στις ελληνικές όπως και στις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά επίσης και κυρίως στους ελληνικούς και ξένους οικονομικούς παράγοντες. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλειδί και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναφέρει ο κ. Σαπέν.

    Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στην Ελλάδα αναφέρει πως «το μήνυμα που ήρθαμε να δώσουμε είναι ότι η Γαλλία, η διοίκησή της, οι επιχειρήσεις της είναι εδώ για να συνδράμουν την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, για να επενδύσουν στην Ελλάδα και για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της» .

    [06] Χειρόφρενο σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ αύριο έως τις 10 το πρωί

    Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί, αντιδρώντας στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Οι στάσεις εργασίας θα επαναληφθούν τηνΤετάρτη από τις 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα και την Παρασκευή από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    [07] Εξαρθρώθηκε στην Κρήτη οργάνωση που διακινούσε και εμπορευόταν όπλα

    Στην εξάρθρωση πολυμελούς οργάνωσης, η οποία από το 2007 δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης.

    Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές των Χανίων- αλλά και στην Κομοτηνή- δεκαοκτώ Ελληνες, ηλικίας 27 έως 59 ετών,σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας Ειδικός Φρουρός και ένας Αρχιφύλακς που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, καθώς και Ειδικός Φρουρός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα εικοσιοκτώ άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, διαμέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων, και αφού τα τροποποιούσαν μετατρέποντάς τα σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή (πέραν της μισής) της εμπορικής τους αξίας.

    Ηγετικό ρόλο κατείχε 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, ενώ άλλα μέλη αναλάμβαναν την μετατροπή, διακίνηση και πώληση των όπλων. Ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και οι υπόλοιποι δύο Ειδικοί Φρουροί, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, δεν ταυτοποιούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά εμπλέκονται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες.

    [08] Στις κάλπες οι Ελβετοί, για το βασικό εισόδημα για όλους

    Οι Ελβετοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ένα μοναδικό σχέδιο στον κόσμο που προκαλεί έντονη συζήτηση σε μια χώρα όπου η αξία της εργασίας τιμάται.Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πρόταση που υποβλήθηκε από μη-κομματική ομάδα δεν είναι πιθανό να υπερψηφιστεί.

    Δεν προκαλεί έκπληξη αν θυμηθεί κανείς ότι το 2012, οι Ελβετοί είχαν ήδη αρνηθεί να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους.Η λαϊκή πρωτοβουλία "Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα" (RBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν.

    Το ποσό του εισοδήματος αυτού μένει να καθοριστεί, αλλά η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα -πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία-και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.

    [09] Ο Μαδούρο κάλεσε τις χώρες της Λ. Αμερικής να μην απομονώσουν τη Βενεζουέλα

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να μην ενδώσουν στη«βάναυση πίεση»που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να απομονώσουν την κυβέρνηση του, εν μέσω μιας κλιμακούμενης αντιπολίτευσης που αντιμάχεται εντός και εκτός της χώρας.Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί πιόνι της πολιτικής των ΗΠΑ, κάλεσε αυτή την εβδομάδα για μια έκτακτη συνάντηση για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή μομφής προς την Βενεζουέλα για παραβίαση δημοκρατικών κανόνων.

    Την Πέμπτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βραζιλίας δήλωσε πως η χώρα του ενδεχομένως να βοηθήσει να παρεμποδιστεί η Βενεζουέλα από το να αναλάβει αυτό τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της Mercosur, της εμπορικής ένωσης κρατών της Λατινικής Αμερικής, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί στον Μαδούρο να ενισχύει την εξουσία του. «Καλώ τις κυβερνήσεις της ηπείρου να διατηρήσουν την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την κατανόηση και να μην παραδοθούν στην βάναυση πίεση για απομόνωση της Βενεζουέλας»δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας προς τους ηγέτες των κρατών της Καραϊβικής σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Αβάνα.

    [10] Unidos Podemos: Προσεγγίζουν την πρώτη θέση στην Ισπανία

    Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να προηγείται με 28,5% στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία,αλλά η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά διευρύνει συνεχώς την απήχησή της και έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,6%,σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

    H δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρία Metroscopia δείχνει ότι το Λαικό Κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά, "Unidos Podemos", ανεβαίνει συνεχώς, όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, προσεγγίζοντας την πρωτιά και διευρύνοντας τη διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που παραμένει στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,2%.

    Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, "έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του 25,6% (5,4 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το Σοσιαλιστικό κόμμα), η εξασφάλιση της δεύτερης θέσης από τη συμμαχία Ποδέμος -Ενωμένης Αριστεράς γίνεται όλο και πιο πολύ μια πραγματικότητα παρά απειλή".

    Η El Pais εκτιμά ότι το Λαικό Κόμμα και η συμμαχία Ποδέμος-Ενωμένης Αριστεράς έχουν επιλέξει την τακτική της πόλωσης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο Σοσιαλιστικό κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στους Πολίτες του Αλμπέρτο Ριβέρα που παραμένουν στην τέταρτη με ποσοστό 16,6%."Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών", γράφει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει:"Η πιθανότητα να χάσει το Σοσιαλιστικό κόμμα την ηγεμονία της αριστεράς είναι ολοένα και πιο πραγματική, καθώς έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της καταπολέμησης δύο ισχυρών αντιπάλων. Το βασικό του προσόν -ότι χρόνια τώρα κυριαρχούσε στο χώρο της κεντροαριστεράς (ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος του ισπανικού εκλογικού σώματος)-έχει γίνει πλέον η κύρια αδυναμία του λόγω της αυξανόμενης πόλωσης σε ένα σενάριο μαύρου -άσπρου. Η δημοσκόπηση Metroscopia δίνει στους Σοσιαλιστές ένα ποσοστό 20,2%, σχεδόν δύο μονάδες χαμηλότερο από ό, τι στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

    [11] Ι. Δραγασάκης: Η κυβέρνηση άντεξε μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες

    Μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε σε ευρύ ορίζοντα και έχουμε μπει σε φάση σχετικής σταθεροποίησης αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΓιάννηςΔραγασάκης στην Αυγή της Κυριακής υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση άντεξε και επιβεβαίωσε τη συνοχή και την αντοχή της μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας εξαιτίας μεγάλης ανέχειας, χρόνιας ανεργίας ή υπερχρέωσης. Όμως, ενώ μέχρι τώρα είχαμε να κάνουμε μόνο με προβλήματα και κινδύνους, από εδώ και πέρα, εκτός από αυτά, αρχίζουμε να διαθέτουμε και ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους. Ενώ από την αρχή της κρίσης τα προβλήματα ήταν σε τροχιά συνεχούς επιδείνωσης, πλέον έχουμε μπει σε φάση σχετικής σταθεροποίησης ή και μικρής βελτίωσης σε κάποια από αυτά» αναφέρει.

    «Ενώ πέρυσι ήμαστε μόνοι απέναντι στην Ευρώπη και τους θεσμούς της, τώρα πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν το δίκιο μας, άλλοι στα λόγια έστω, άλλοι και στην πράξη. Ενώ μέχρι τώρα κυβερνούσαμε, ας το πω σχηματικά, με ορίζοντα ημέρας, εβδομάδας, μήνα, πλέον μπορούμε να σχεδιάσουμε σε ευρύ ορίζοντα, και για τις επόμενες ημέρες και για τους επομένους μήνες και για τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει ο κ Δραγασάκης .

    Στην ερώτηση αν οι συνθήκες σχετικής σταθεροποίησης, όπως τις χαρακτηρίζει , θα μπορούσαν να ανατραπούν ή να υπονομευθούν από τη στάση διαπλεγμένων συμφερόντων ή δυνάμεων της αντιπολίτευσης ο κ. Δραγαάσκης επισημαίνει πως αυτό το επεδίωξαν με τη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης αλλά απέτυχαν σε όλες τις παραλλαγές της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 June 2016 - 8:32:20 UTC