Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Με τη συμφωνία του 2015 έχουμε γλιτώσει 20 δισ. ευρώ στην τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής
  • [02] Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας επεσήμανε από την Κάνδανο ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [03] Τι πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
  • [04] Στους 9 οι νεκροί από το ναυάγιο με μετανάστες νότια της Κρήτης
  • [05] Σε εξέλιξη συνέδριο για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Μεσσηνία
  • [06] Τουλάχιστον 117 πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης
  • [07] Μ. Ρέντσι: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αύξησε τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία
  • [08] Ελεύθεροι οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου
  • [09] Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Παίδων-Κορασίδων του 2017
  • [10] «Σίριαλ» Μοντανιέ στην ΑΕΚ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Με τη συμφωνία του 2015 έχουμε γλιτώσει 20 δισ. ευρώ στην τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής

    Η διαδικασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά το Euro Working Group, εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    Κληθείσα να προβεί σε αποτίμηση συνολικά των διαπραγματεύσεων είπε ότι με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 «έχουμε γλιτώσει 20 δισ. στην τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαζόταν», ενώ από τη συμφωνία απορρέουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που «σημαίνει και δημοσιονομικός χώρος, για να ασκηθεί μια αναπτυξιακή πολιτική».

    Είπε ότι ο πολίτης κέρδισε τη μη μείωση των κυρίων συντάξεων και την προστασία της πρώτης κατοικίας στα κόκκινα δάνεια, μέχρι το 2018.

    «Μετά θα βγούμε από το μνημόνιο. Μετά είναι μια άλλη πραγματικότητα την οποία θα συζητήσουμε τότε. Προς το παρόν, συζητάμε για τα χρόνια του μνημονίου και τους όρους αυτούς», προσέθεσε σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε στα θετικά τις μη περαιτέρω απολύσεις και την μη περαιτέρω μείωση των μισθών, τονίζοντας ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει εξίσου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

    Τόνισε την αναγκαιότητα επενδύσεων, αναπτυξιακών εργαλείων και αναπτυξιακών νόμων. Είπε ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί μετά την εκταμίευση της δόσης, οπότε και μέσω της αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα διοχετευθούν χρήματα στην αγορά.

    Εκτίμησε ότι το πρώτο τμήμα, ύψους περίπου 2 δισ., θα αποπληρωθούν μετά την πρώτη εκταμίευση του Ιουνίου και τα υπόλοιπα που υπολογίζονται σε 4 δισ. θα αποπληρωθούν το φθινόπωρο.

    Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει «τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον» για την Ελλάδα, αναφέροντας τον πρωτογενή τομέα και εκείνους της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων.

    Είπε, επίσης, ότι σταδιακά θα αρχίσει η άρση των capital controls, εκτιμώντας ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν ελαφρύνσεις. Προσέθεσε, επιπλέον, πως «συζητείται το φρέσκο χρήμα να μην μπαίνει στους περιορισμούς».

    Επισήμανε ότι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν γίνεται με «παραχώρηση που θα γίνει για πέντε μήνες», καθώς «οι παραχωρήσεις έχουν κάποιους όρους και έχουν γίνει και άλλες παραχωρήσεις, τα χρόνια είναι είτε τα 49 είτε τα 99, αναλόγως τις επενδύσεις».

    Είπε ότι για το τι και πώς θα αξιοποιηθεί έχει λόγο το ελληνικό κράτος «και οι άλλοι», ενώ απαντώντας σε δημοσιογραφικές παρατηρήσεις είπε «θα δεχθούμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα χρεοκοπημένη, υπερδανεισμένη, κλπ. Και σε επιτροπεία. Το έχουμε δεχθεί για να κάνουμε τη συζήτηση σε μια βάση. Η επιτροπεία μας είναι σίγουρα μέχρι να βγούμε από τη δίνη των μνημονίων».

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις offshore, είπε ότι «η πρώτη ρύθμιση είναι απολύτως σωστή», προσθέτοντας ότι αυτό που έγινε με τη δεύτερη ρύθμιση ήταν «να οριστούν οι εξωχώριες και οι συνεργάσιμες φορολογικά χώρες», ώστε να «μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και η παλιά ρύθμιση, η οποία ενώ απαγόρευε τις εξωχώριες, έλεγε "ναι" στις αλλοδαπές».

    Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «επικοινωνική εξαιρετικά λαϊκίστικη διαχείριση» του όλου ζητήματος εκ μέρους της ΝΔ, δεν σχολίασε τη δημοσιογραφική ερώτηση αν υπήρξε λαϊκίστικη διαχείριση και από την εφημερίδα "Αυγή" και απέρριψε τα περί "υποχώρησης της κυβέρνησης".

    «Δεν υποχωρήσαμε. Αυστηροποιήσαμε κι άλλο. Δεν απαγορεύεται σε Έλληνες πολίτες, σε χώρες φορολογικά συνεργάσιμες να έχουν τα χρήματά τους. Για τον βουλευτή, τον πολιτικό κλπ, είναι ένα ζήτημα μείζον ηθικό, κατά την άποψή μου, και βεβαίως δεν θα πρέπει να υπάρχει κακή συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτικών. Τουλάχιστον εκ των πολιτικών», τόνισε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για ύπαρξη προβλήματος στη ΝΔ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, προσθέτοντας ότι «ουδείς πιστεύει πως η Αριστερά δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα και το έχει η ΝΔ». «Η Αριστερά είχε και διατηρεί το ηθικό της πλεονέκτημα. Και αποδεικνύεται καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Απέρριψε, επίσης, το ότι "κάποιος ξεπλύθηκε" με την πρώτη ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις Παρασκευόπουλου.

    [02] Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας επεσήμανε από την Κάνδανο ο Πρ. Παυλόπουλος

    Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας τόνισε σήμερα από την Κάνδανο, όπου βρέθηκε για την επέτειο των 75 χρόνων από την καταστροφή του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, κατά διάρκεια ομιλίας του, χαρακτήρισε χρέος του να βρίσκεται σε χώρους θυσίας που στέλνουν το μήνυμα «ποτέ πια πόλεμος» και αναφερόμενος στην ανάγκη υπεράσπισης της ιερής αλήθειας πρόσθεσε: «Πολλώ μάλλον όταν υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιστορικοί και δη Γερμανοί, ευτυχώς ελάχιστοι και απομονωμένοι, που δεν αισχύνονται να αρνούνται ιδίως τη σφαγή της Κανδάνου και της Βιάννου από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Πρόκειται για πραγματικούς διαστροφείς της ιστορίας, οι οποίοι θα παίρνουν πάντα την απάντηση που τους αξίζει. Τα, δε, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, προτίστως για λόγους επιστημονικής δεοντολίας, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τις διακρίσεις που απονέμουν. Και από την άλλη πλευρά, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας. Διότι, δίχως την επικράτησή τους υπάρχει ο κίνδυνος, ολοκαυτώματα όπως αυτό της Κανδάνου, έστω και με άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

    Για ακόμη μία φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την άποψη ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στο πάρκο «Χρήστος Πολέντας»

    [03] Τι πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση αναμένει την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κάνοντας μια καταγραφή των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς .

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά ? Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και στο ασφαλιστικό πέτυχε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

    Στην ενέργεια με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα .

    Τέλος για το νέο Ταμείο όλα τα έσοδα , πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

    Αναλυτικά οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των κυβερνητικών κύκλων για τα αποτελέσματα της διαπραγματευσης :

    Τελικά τι έγινε και έκλεισε η διαπραγμάτευση; Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως γράφουν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, ή άντεξε στις πιέσεις και δεν υποχώρησε σε κομβικά ζητήματα για την κοινωνία αλλά και την οικονομία; Διατήρησε, δηλαδή, τις «κόκκινες γραμμές» της; Και ακόμα: Πράγματι είπε «όχι» ο Μ. Ντράγκι -όπως πρωτοσέλιδα επιμένουν μέσα ενημέρωσης- στο να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών; Κατανοούμε, απολύτως, τους λόγους που τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης διαφωνούν με την πραγματικότητα -τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

    1. Κανείς από την κυβέρνηση δεν υποστήριζε, ούτε, βέβαια, περίμενε, ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ΕΚΤ] και ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι, θα ανακοίνωνε άρση του waiver. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο [που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, άρα όσοι δεν την κατανόησαν, από τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να την (ξανα) ακούσουν -υπάρχει και σε χαρτί!...] είχε τονίσει ότι «αναμένουμε, αμέσως μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συνεδρίαση του Euro Working Group, τις επόμενες μέρες, στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων. Και επίσης, σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Δύο εξελίξεις που πραγματικά θα συνεισφέρουν την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία". Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, «δεν είναι χθες»! Η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες, που είναι σε όλους γνωστοί, και προβλέπουν κάτω από ποιες συνθήκες μια χώρα εντάσσεται ή όχι στο waiver. Κανείς, λοιπόν, από την κυβέρνηση δεν περίμενε άρση του waiver χθες. Κανένα, λοιπόν, πολιτικό πλήγμα δεν αποτελεί μια γνωστή εκ των προτέρων και δικαιολογημένη από τον τρόπο λειτουργίας της απόφαση της ΕΚΤ.

    Δημοσιονομικά

    2. Η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πέτυχε να μειωθούν οι στόχοι σε +0,5% του ΑΕΠ για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ είχαν συμφωνήσει για συνεχή δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 4,5% από το 2016 και μετά!..

    Τι ζητούσαν οι θεσμοί

    3. Αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια [ρεύμα, φυσικό αέριο], από το 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    4. Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    5. Αύξηση ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    6. Κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΛΤΑ, για γράμματα βάρους έως 50 γρ. Δεν το δεχτήκαμε.

    7. Αύξηση του ΦΠΑ σε θέατρα, βιβλία, έντυπα, κ.λπ. από 6% σε 13%. Παρέμειναν στο 6%.

    8. Αύξηση του κύριου φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παρέμειναν στα 2,65 δισ. ευρώ με διαφορετική, όμως, κατανομή του φόρου -ελάφρυνση ανάλογα με την αξία γης και τα τετραγωνικά. Μόνο σε 500.000 ιδιοκτήτες είχαμε επιβάρυνση από τους 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

    «Κόκκινα δάνεια»

    9. Οι δανειστές ζητούσαν να πωλούνται όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Δηλαδή, όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μοναδικό κριτήριο η αντικειμενική αξία να είναι μέχρι 140.000 ευρώ. Δεν υπάρχει, δηλαδή, εισοδηματικό κριτήριο που θα απέκλειε σημαντικό αριθμό δανειοληπτών. Ουσιαστικά με τη συμφωνία, που ήρθε μέσα από την διαπραγμάτευση, καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας [στοιχεία 2013, τα τελευταία διαθέσιμα].

    10. Οι δανειστές ζήταγαν να μην υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην αγορά δανείων. Η κυβέρνηση κατάφερε τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες να προστατεύονται χωρίς καμιά ουσιαστική διαφορά από το καθεστώς που ισχύει για τα δάνεια που παραμένουν τις τράπεζες, ενώ, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιδεινώνονται οι όροι του δανείου. Υπάρχει, επίσης, ειδική πρόνοια για συμβάσεις με μεταβλητό επιτόκιο.

    11. Οι μη τραπεζικές εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης δανείων με έδρα την Ελλάδα, ενώ θα παίρνουν άδεια και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

    12. Οι δανειστές ζητούσαν αλλαγή του νόμου Κατσέλη ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία μόνο σε ποσοστό 20%. Η κυβέρνηση πέτυχε το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 60%! Δηλαδή, εντάσσονται στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου περίπου 2 στους 3 δανειολήπτες! Η προστασία παραμένει η ίδια και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία.

    13. Η κυβέρνηση, μέσα από την διαπραγμάτευση, διασφάλισε ότι θα αναπτυχθεί ένα ευρύ Δίκτυο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα, σ'όλη τη χώρα. Θα παρέχεται, δηλαδή, ενημέρωση και νομική / οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των δανειοληπτών [νοικοκυριά, επαγγελματίες καθώς και μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις] για ζητήματα χρεών και γενικότερα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

    14. Θα δημιουργηθεί Φορέας Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νέο δανεισμό.

    Ασφαλιστικό

    Οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ [1,9 δισ. ευρώ] ως το 2018, μέσω καθολικών μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες και άμεσης περικοπής των επικουρικών συντάξεων [800 εκ. ευρώ] καθώς εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    15. Πετύχαμε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

    16. Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ / μήνα. Ενδεχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων λόγω επανυπολογισμού, στη βάση των κανόνων που θα ισχύουν στο εξής για όλους τους ασφαλισμένους, θα επηρεάσει κάτω από το 10% των συνταξιούχων της χώρας.

    17. Ζήτησαν Εθνική Σύνταξη στα 300 ευρώ με 20 έτη εργασίας. Πετύχαμε πλήρη Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια εργασίας, ενώ για 15 έτη εργασίας το ποσό της Εθνικής Σύνταξης θα αντιστοιχεί σε 346 ευρώ.

    18. Ζήτησαν κατάργηση των συντάξεων αναπηρίας για την περίπτωση του εργατικού ατυχήματος. Πετύχαμε την διατήρηση της νέας προστατευτικής ρύθμισης για τις συντάξεις αναπηρίας λόγω εργατικού ατυχήματος.

    19. Ζήτησαν την αναδρομική επιστροφή όλων των ποσών που έλαβαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την ψήφιση του νόμου. Πετύχαμε: Καμία αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ.

    Ενέργεια

    Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΑΔΜΗΕ και την οργάνωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και την δρομολόγηση αλλαγών στο ν. 4269/14 για τον Χωρικό Σχεδιασμό και τις χρήσεις γης αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με βάση τη Λαϊκή Εντολή του Σεπτέμβρη. Στο χώρο διαπραγμάτευσης που διεκδικήσαμε εντός της δύσκολης συμφωνίας του Αυγούστου, η κυβέρνηση πέτυχε κάτι που δεν ήταν δεδομένο, ούτε εύκολο.

    20. Ακυρώνεται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, και η ιδιωτικοποίηση του, στρατηγικής σημασίας, Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    21. Ακυρώνεται η δημιουργία και πώληση της «Μικρή ΔΕΗ».

    22. Με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενός σημαντικού εργαλείου χάραξης πολιτικής στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.

    23. Με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, ενός ειδικού και προσωρινού μηχανισμού, επιδιώκεται η ομαλή προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα για τα ανώτατα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

    24. Η ενεργειακή αγορά αλλάζει, διαμορφώνονται νέοι κανόνες, νέες απαιτήσεις και στόχοι για μείωση του άνθρακα και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημαντικές αλλαγές απαιτούνται και η λύση δεν μπορεί να δοθεί ούτε από τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ιδιωτικοποίησης, ούτε από την νοσταλγική πρόσδεση σε μια ξεπερασμένη πραγματικότητα του κρατισμού με όλες τις ταξικές και πολιτικές ιδιοτέλειες και επιβαρύνσεις του. Χρειάζονται νέα, δημόσια εργαλεία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με κοινωνικό πρόσημο για την οργάνωση και λειτουργία τους.

    Χρέος

    Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιτεύχθηκε "πλήρης συμφωνία [staff level agreement]", δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση. Και εκτός από τα γνωστά [δόση 10,3 δισ. ευρώ, από την οποία άμεσα θα δοθούν 7,5 δισ. ευρώ για κάλυψη του χρέους και ληξιπρόθεσμες οφειλές] υπήρξαν αποφάσεις και για το χρέος, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Χρέος που και επίσημα χαρακτηρίστηκε «μη βιώσιμο», όταν ΝΔ και ΠαΣοΚ επέμεναν για το αντίθετο σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την πολιτική τους και το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία.

    25. Συμφωνήθηκε ότι τα Gross Financing Needs, οι συνολικές, δηλαδή, δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους [τόκοι και χρεολύσια], θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο [έως το 2038] και στη συνέχεια κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Στο ποσοστό αυτό θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία είναι σταθερά στο ύψος των 14.8 δις. ευρώ το χρόνο. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η χώρα μας από το 2009 έως το 2013 έδωσε από 26% έως και 33% του ΑΕΠ για το χρέος. Αν η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί στην αρχή της κρίσης η χώρα θα διέθετε κάθε χρόνο από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    26. Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δημιουργείται έτσι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Και το σημαντικότερο: Αυτός ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά.

    27. Άμεσα θα υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, τα "βουνά" πληρωμών, όπως του 2022 και 2023. Ακόμα θα έχουμε μείωση των επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους, όπως και σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο. Να σημειωθεί ότι τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα.

    28. Συμφωνήθηκε ότι στο άμεσο μέλλον [μεσοπρόθεσμα] να υπάρξει «μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα» από τον ESM. Για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 0,9%! Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη του 2014 από τον ESM, από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών.

    29. Το Eurogroup αποφάσισε να υπάρξει ένας «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος», ένας «κόφτης» χρέους, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει, σε μόνιμη βάση, την βιωσιμότητα του χρέους! Δεν θα υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος αλλά αυτόματα θα αποφασίζοντα «μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση του EFSF και η αναβολή των πληρωμών τόκων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Eurogroup.

    Επιστολή Ευκλείδη Τσακαλώτου

    Ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη [26.05.2106] απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Pierre Moscovici, καθώς και στον επικεφαλής των Τεχνικών Κλιμακίων, Declan Costello, στην οποία τους επισημαίνει ποια θέματα δεν μπορεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν «κόκκινες γραμμές» -«absolute red lines». Τα σημεία που επεσήμανε στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών και στα οποία η κυβέρνηση «δεν πήγε πίσω» είναι:

    30. Να επαναφέρουμε στη Βουλή την πρόταση για ειδικό φόρο στις μικρές ζυθοποιίες -δεν υπήρξε καμιά αλλαγή.

    31. Να νομοθετηθεί σχέδιο ότι εάν έως τον Οκτώβριο του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ να ανακοινώσει την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ έως το Δεκέμβριο του 2016 και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ εντός του 2017 -δεν υπήρξε καμιά αλλαγή.

    32. Στο συνταξιοδοτικό ζητούσαν να νομοθετήσουμε αλλαγές που αφορούσαν τις:

    α. Ασφαλιστικές παροχές λόγω εργατικού ατυχήματος

    β. Εισφορές νέων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

    γ. Μεταβατικές ρυθμίσεις για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ήτοι αλλαγή στην κλίμακα έκπτωσης.

    Όπως όλοι γνωρίζουν δεν υπήρξε καμιά πρόταση τροποποίησης σήμερα στη Βουλή σχετικά τα παραπάνω.

    33. Ζητούσαν, το νομοθετικό πάγωμα όλων μισθολογικών αυξήσεων των ειδικών μισθολογίων που αφορά κυρίως το ένστολο προσωπικό, ιατρούς, προσωπικό των δημόσιων πανεπιστημίων και δικαστικούς για την περίοδο 2017-18. Η κυβέρνηση πέρασε τα ισοδύναμα μέτρα που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

    Νέο Ταμείο

    Το νέο Ταμείο δεν είναι ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει γενικότερους στόχους, με σημαντικότερους τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη, τη διαχείρισή τους ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση τους, τη μείωση ελλειμμάτων, την αύξηση εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τη διαμόρφωση ενιαίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία. Το ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνει στο Ταμείο ως θυγατρική, μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπλήρωση του σκοπού του, όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Αξιοποίησής του. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο για διαχείριση.

    34. Όλα τα έσοδα του νέου Ταμείου, πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κανένα, δηλαδή, μέρος των εσόδων του δεν έφτανε στην πραγματική οικονομία! Σήμερα το 50% των εσόδων του νέου Ταμείου θα χρησιμοποιείται είτε σε αναπτυξιακές πολιτικές, είτε επενδύσεις στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

    [04] Στους 9 οι νεκροί από το ναυάγιο με μετανάστες νότια της Κρήτης

    Στους 9 ανήλθαν οι νεκροί από το ναυάγιο ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ενώ στους 340 ανέρχονται οι διασωθέντες, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί πού θα μεταφερθούν, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις από τις διπλωματικές αρχές.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή με τρία παραπλέοντα πλοία, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

    Ο συντονισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [05] Σε εξέλιξη συνέδριο για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Μεσσηνία

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, στη Μεσσηνία, συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες διαχείρισης αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας, παγκοσμίως.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε την κεφαλαιώδη και κομβική σημασία που έχουν τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και κινήσεις για την Περιφέρεια και τη χώρα, καθώς τέτοιες δράσεις αποτελούν ισχυρό πόλο προσέλκυσης νέων σημαντικών οικονομικών επενδύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον.

    Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα και ευθύνη της ελληνικής εταιρείας «ΚΑFSIS» και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Φίλιππου Βασιλειάδη. Οι περίπου 300 σύνεδροι αποτελούν τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους, σε παγκόσμιο επίπεδο, θεσμικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς, επενδυτικά σχήματα, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, το συνέδριο έχει τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς στο πλαίσιο των εργασιών του συνήφθησαν Business Deals, που ενισχύουν την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα χαράσσονται και λαμβάνονται οι κυριότερες κατευθυντήριες γραμμές και αποφάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, προκειμένου η άμεση εφαρμογή τους να αποτελέσει αντικείμενο και μοχλό πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας.

    [06] Τουλάχιστον 117 πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης

    Τουλάχιστον 117 πτώματα μεταναστών, κυρίως γυναικών και παιδιών, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε μια παραλία της πόλης Ζουάρα, στη δυτική Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος σήμερα.

    "Έχουν ξεβραστεί 117 πτώματα. Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και τουλάχιστον έξι είναι παιδιά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμες αλ Μπουσέφι, ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ζουάρα.

    Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς οι αρχές της πόλης ετοιμάζονται να επεκτείνουν τις έρευνές τους και σε άλλες παραλίες, κοντά στη Ζουάρα.

    Νωρίτερα, ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσεμ είχε δηλώσει ότι ένα πλοιάριο σαν αυτό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες "μπορεί να μεταφέρει 115-125 ανθρώπους".

    Σχεδόν 700 μετανάστες, ανάμεσά τους και περίπου 40 παιδιά, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους, σε φρικτές συνθήκες, την περασμένη εβδομάδα σε τρία ναυάγια που συνέβησαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μαρτυρίες επιζώντων.

    Ο συνταγματάρχης Κάσεμ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα πτώματα των μεταναστών που βρέθηκαν χθες και σήμερα στη Ζουάρα επέβαιναν σε ένα από τα σκάφη που ναυάγησαν την περασμένη εβδομάδα.

    [07] Μ. Ρέντσι: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αύξησε τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία

    «Κάποιοι λένε ότι αφότου υπεγράφη η συμφωνία (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με την Τουρκία, οι αριθμοί των αφίξεων (προσφύγων και μεταναστών) στην Ιταλία αυξήθηκαν ξαφνικά με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτό είναι ψευδές», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην καθιερωμένη επιστολή μέσω Διαδικτύου με την οποία απευθύνεται στους Ιταλούς πολίτες.

    Ο Ρέντσι συνέκρινε τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του 2015 με εκείνα της ίδιας περιόδου του 2016: «Πέρυσι είχαν φτάσει στην Ιταλία λίγοι περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Και, ούτε να το είχαμε κάνει επίτηδες, και φέτος έφτασαν λίγοι περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Όχι μόνο. Οι αφίξεις από Τουρκία και Ελλάδα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον τρεις φορές, και δεν ξεπερνούν τα 300 άτομα μέσα σε πέντε μήνες και από τις δυο χώρες. Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα, τόσο σήμερα, όσο και για το μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον σωστό τρόπο», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός, για τον οποίο «η πραγματικότητα πρέπει να τυχαίνει της πρέπουσας αντιμετώπισης, βάσει των πραγματικών χαρακτηριστικών της».

    [08] Ελεύθεροι οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου

    Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή Διαφθοράς, τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2013-2014 που είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων τρεις αλλοδαποί, φέρονται να αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, οποιαδήποτε ποινική τους ευθύνη στην υπόθεση της αξιοποίησης των επίμαχων ακινήτων.

    Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος. Οι δύο πρώτοι είναι επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο τρίτος είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

    Πριν τις απολογίες των έξι κατηγορουμένων, ο ανακριτής μετά από αίτημα τους, εξέτασε έναν μάρτυρα υπεράσπισης. Η βασική υπερασπιστική γραμμή τους εδράζεται στο γεγονός ότι η θέση τους ήταν να γνωμοδοτούν και οι κρίσεις τους δεν ήταν δεσμευτικές για το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και έλαβε τις αποφάσεις του.

    [09] Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Παίδων-Κορασίδων του 2017

    Μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση θα έχει την τιμή να αναλάβει η Ελλάδα και η ΕΛΟ Πάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης ανέθεσε στη χώρα μας το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων που θα διεξαχθεί το 2017.

    [10] «Σίριαλ» Μοντανιέ στην ΑΕΚ

    Σε «μαραθώνια» εξελίσσεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης της ΑΕΚ με τον Φιλίπ Μοντανιέ. Ο Γάλλος προπονητής αφίχθη στα γραφεία της ΠΑΕ στη Σπύρου Λούη στις 10:30 και στις 2 το μεσημέρι οι συζητήσεις διεκόπησαν προκειμένου να συζητήσει εκ νέου με τους εκπροσώπους του και να επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του στη Γαλλία. Μέχρι τις 6 το απόγευμα δεν έχει βγει «λευκός καπνός»
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 June 2016 - 16:32:25 UTC