Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Χαρίτσης : Η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης ΕΣΠΑ 2014-20
  • [02] ΔΝΤ: Η Ε.Ε. να δώσει μακρά περίοδο χάριτος για το χρέος, στην Ελλάδα
  • [03] «Δεν το βλέπω να συμβαίνει στο ορατό μέλλον» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις
  • [04] Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει άλλη ελληνική κρίση
  • [05] Το Ποδέμος αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα
  • [06] Φυσίγγια από δακρυγόνα της ΠΓΔΜ πλάι σε αρχαία αγγεία, στην έκθεση του Άι Γουέι Γουέι για τους πρόσφυγες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [07] Εντοπίσθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair, εντός του FIR Καΐρου

  • [01] Αλ. Χαρίτσης : Η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης ΕΣΠΑ 2014-20

    Η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014-20, ώστε να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις νησιωτικές Περιφέρειες. Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση, ώστε να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημόσιων Ενισχύσεων.

    Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, στην 36η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής Νησιών της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Ρόδο σήμερα, αύριο και 20 Μαΐου 2016.

    Ο υφυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο, με την αφορμή της συνάντησης, τόνισε πως η αναγνώριση της νησιωτικότητας, η ύπαρξη μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα αντισταθμίζουν τις προκλήσεις και, παράλληλα, θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών.

    Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Δίνεται μεγάλο βάρος σε εργαλεία χωρικής και τοπικής ανάπτυξης, με τα οποία υλοποιούνται στοχευμένα μικρά και μεσαία έργα, σε πολλούς τομείς παρέμβασης (περιβάλλον, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, υγεία, κοινωνικός αποκλεισμός, υποδομές, κλπ), με σκοπό την αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και την αλλαγή του αναπτυξιακού πεπρωμένου των νησιών, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

    «Το ΕΣΠΑ δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. «Την Παρασκευή, ολοκληρώνεται η διαβούλευση και κατατίθεται προς ψήφιση ο αναπτυξιακός νόμος. Οι συζητήσεις για την ένταξη σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο "Σχέδιο Γιούνκερ" είναι αρκετά προχωρημένες. Συνολικότερα, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος με το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη διευθέτησης του δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς να συνεργαστούν με το υπουργείο και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά και επενδυτικά τους σχέδια».

    Επεσήμανε, επίσης πως η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014-20, ώστε να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις νησιωτικές περιφέρειες. Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση, ώστε από τη νέα χρονιά να αυξηθεί περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημόσιων Ενισχύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

    Για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Σημείωσε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση προς τα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Γι' αυτό, το υπουργείο προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο Περιφέρειες μέσα από το εθνικό ΠΔΕ. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, το προσφυγικό θέμα, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    [02] ΔΝΤ: Η Ε.Ε. να δώσει μακρά περίοδο χάριτος για το χρέος, στην Ελλάδα

    Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη για γενναία ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κουρέματος.

    Μιλώντας, πριν από λίγο στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού Δημόσιου Χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των δανείων, αλλά με την παραχώρηση μίας μακράς περιόδου χάριτος των υφισταμένων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

    Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

    Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

    «Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

    Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

    [03] «Δεν το βλέπω να συμβαίνει στο ορατό μέλλον» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι αν και η Επιτροπή έχει εντείνει πρόσφατα τις συνομιλίες με την Τουρκία στην προσπάθειά της να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, «η διαδικασία ένταξης αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, και πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι... Δεν το βλέπω να συμβαίνει στο ορατό μέλλον, σίγουρα όχι την επόμενη πενταετία», είπε.

    Ο επίτροπος τόνισε επίσης ότι ορισμένες χώρες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην ευρωζώνη Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία-, αλλά δεν υφίσταται σχετικός προγραμματισμός για την επόμενη τριετία. «Η Επιτροπή δεν αποκλείει κάποια μελλοντική διεύρυνση της ευρωζώνης», τόνισε, αλλά «πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που παίρνει χρόνο».

    [04] Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει άλλη ελληνική κρίση

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση σε σχέση με την Ελλάδα.

    «Είμαι αισιόδοξος πως ό,τι έχω πει συνεχίζει να ισχύει, δηλαδή ότι δεν θα έχουμε νέα κρίση στην Ελλάδα και σε σχέση με αυτή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένει οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνάντηση της Τρίτης.

    Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας και νευρικότητας που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι μεγαλύτερος απ'ό,τι μπορούν να δικαιολογήσουν οι οικονομικές εξελίξεις.

    «Γνωρίζετε επίσης πως πιστεύω ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και ρευστότητας τείνουν να ενισχύουν τη μεταβλητότητα και άρα τη νευρικότητα», δήλωσε ο Σόιμπλε στο Σεντάι της βόρειας Ιαπωνίας ενόψει τη συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7.

    [05] Το Ποδέμος αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα

    Ο ηγέτης του κόμματος της ισπανικής αριστεράς Ποδέμος, το οποίο δέχεται αδιάκοπες επιθέσεις από την ισπανική δεξιά, που καταγγέλλει πως πρόκειται για μια λαϊκιστική παράταξη που έχει δεσμούς με τη Βενεζουέλα, πήρε αποστάσεις σήμερα από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, καταδικάζοντας το ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη λατινοαμερικάνικη χώρα και κρίνοντας ότι επικρατεί «μια φρικτή κατάσταση» εκεί.

    «Πολύ καθαρά, χωρίς καμιά αμφιβολία, δεν δεχόμαστε το να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι πουθενά?ούτε στη Βενεζουέλα, ούτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο ηγέτης του Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού στις νέες βουλευτικές εκλογές οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν την 26η Ιουνίου στην Ισπανία.

    «Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα (τη Βενεζουέλα), εξ όσων γνωρίζουμε, είναι φρικτή, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία», πρόσθεσε ο Ιγκλέσιας σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

    Σημειώνοντας ότι το Ποδέμος «ανησυχεί για την κατάσταση» που έχει φθάσει «κοντά σε μια εμφύλια σύγκρουση» στη Βενεζουέλα, ο Ιγκλέσιας εξήρε την «συνετή», όπως τη χαρακτήρισε, αποστολή διαμεσολάβησης του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, του σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Ο Ιγκλέσιας ήταν πιο συγκρατημένος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα. Ο Μουχίκα είχε δηλώσει πως «έχουν παλαβώσει όλοι στη Βενεζουέλα» πριν προσθέσει ότι παρά τον «μεγάλο σεβασμό του» για τον Νικολάς Μαδούρο, κι αυτός έχει «τρελαθεί».

    Ο Μουχίκα εκφράστηκε με «πολλή κοινή λογική» ότι το τρέχον διάστημα η κατάσταση «στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας είναι εντελώς τρελή», περιορίστηκε να πει ο ηγέτης του Ποδέμος.

    [06] Φυσίγγια από δακρυγόνα της ΠΓΔΜ πλάι σε αρχαία αγγεία, στην έκθεση του Άι Γουέι Γουέι για τους πρόσφυγες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    «Έχω μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα που άνοιξε την αγκαλιά της στους ανθρώπους από τη Συρία. Η Ελλάδα έδειξε μεγάλο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν τους πέταξε στη θάλασσα, κάτι που προσπαθούν να κάνουν πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα» είπε ο διεθνούς φήμης εικαστικός και ακτιβιστής ,Άι Γουέι Γουέι στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης Ai Weiwei at Cycladic που ανοίγει τις πύλες της αύριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. «Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία ανθρωπιάς, έχει κουλτούρα και πιστεύω ότι πήρε την καλύτερη απόφαση. Αυτές οι αποφάσεις της Ελλάδας θα μείνουν στην ιστορία και θα τις θυμόμαστε. Βλέπουμε την Ευρώπη να στέλνει τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία. Είναι ντροπή. Όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι νόμιμο, δεν είναι ηθικό και σίγουρα δεν θα αποφέρει ένα καλύτερο μέλλον» συμπλήρωσε ο καλλιτέχνης.

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκθεση τουΆι Γουέι Γουέι στην Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα νέο έργο του, αποκλειστικά εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου, ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την πρωτοκυκλαδική περίοδο. Φυσίγγια από δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατά των προσφύγων εκτίθενται δίπλα σε αρχαία δακρυδόχα, λεπτεπίλεπτα αγγεία στα οποία συνέλεγαν τα δάκρυα των πενθούντων για τον χαμό των αγαπημένων τους.

    Επίσης, οΆι Γουέι Γουέι , σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, παρουσιάζει μια σειρά φωτογραφιών σχετικών με την προσφυγική κρίση, από έξι Έλληνες ερασιτέχνες φωτογράφους.

    [07] Εντοπίσθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair, εντός του FIR Καΐρου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος εντοπίσθηκαν σε απόσταση 200- 230 μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του FIR τουΚαΐρου , από αιγυπτιακό αεροσκαφός που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των των αιγυπτιακών αερογραμμών.

    Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την εξαφάνιση απότα ραντάρ του αεροσκάφουςτων Αιγυπτιακών Αερογραμμών

    «Στις 02:24 πμ τοπική ώρα εισήλθε στο FIR Αθηνών η πτήση MSR 804, A320 , ων Αιγυπτιακών Αερογραμμώνπου εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΥΠΑ, έχει ως εξής:

    «Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

    Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».

    Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    «Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

    Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας το αεροσκάφος της Egyptair είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

    Αλλά και το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα είχε λάβει σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 04.26 τοπική ώρα (05.26 ώρα Ελλάδος).

    Η Egyptair δημοσίευσε εν τω μεταξύ τον κατάλογο των 56 επιβατών του αεροσκάφους της: Πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.

    Το Airbus A320, της πτήσης MS804, βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδών και είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, όταν εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ στις 02.45 ώρα Καΐρου (03.45 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

    Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δεν αποκλείει καμία υπόθεση

    Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

    «Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν αποκλείει την υπόθεση τρομοκράτες να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή , δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε το αίτιο».

    Eurocontrol: Δεν ήταν κακές οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή

    Δεν υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της EgyptAir στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί, ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol.

    Δεν είναι ακόμη γνωστό τι συνέβη στο αεροπλάνο, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ νωρίς σήμερα το πρωί πάνω από τη νότια Μεσόγειο ενώ πετούσε από το Παρίσι στο Κάιρο.

    Οι αιγυπτιακές, οι ελληνικές και οι γαλλικές αρχές στέλνουν αεροπλάνα και σκάφη για να βοηθήσουν τις έρευνες για το αεροπλάνο που αγνοείται.

    "Δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στην κυκλοφορία αυτή την ώρα, αν και διεξάγονται επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Eurocontrol.

    Το A320 της EgyptAir είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσης

    Το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της EgyptAir, το οποίο εξαφανίστηκε μεταξύ της Καρπάθου και των αιγυπτιακών ακτών με 66 επιβαίνοντες, είχε παραδοθεί στην εταιρία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσεις, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

    "Με λύπη της η Airbus επιβεβαιώνει πως ένα A320 της EgyptAir χάθηκε (...) πάνω από τη Μεσόγειο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

    "Το εν λόγω αεροσκάφος, με στοιχεία εγγραφής Su-GCC, έφερε τον σειριακό αριθμό 2088 και παραδόθηκε στην EgyptAir με την έξοδό του από τη γραμμή παραγωγής τον Νοέμβριο του 2003. Το αεροσκάφος είχε στο ενεργητικό του περίπου 48.000 ώρες πτήσης", σύμφωνα με την ίδια πηγή, δηλ. περίπου το μισό ης συνολικής διάρκειας πτήσεων ενός Airbus A320.

    "Η Airbus είναι έτοιμη να παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια στο γαλλικό Γραφείο Έρευνας και Αναλύσεων (BEA), καθώς και στις αρχές που έχουν επιφορτισθεί με την έρευνα", προσθέτει η εταιρεία, συμμεριζόμενη "την ανησυχία όλων των επηρεαζομένων προσώπων" από την απώλεια του αεροπλάνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, που χάθηκε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου

    Δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκου για την εξαφάνιση του αιγυπτιακού αεροσκάφους

    Το αεροσκάφος A320 της EgyptAir είχε κάνει πολλά δρομολόγια 24 ώρες πριν από τη μοιραία πτήση

    Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη

    Τη συνδρομή φίλων χωρών και συμμάχων στην περιοχή της Μεσογείου για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των αιγυπτιακών γραμμών, ζήτησε ο Π. Καμμένος

    Ρωσία: Σε τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανό να οφείλεται η συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir

    Σε τρομοκρατική επίθεση, πιθανότατα να οφείλεται η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 May 2016 - 16:32:31 UTC