Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάλλεται η Σύνοδος των Σοσιαλιστών Ηγετών στη Ρώμη, λόγω της συντριβής του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών
  • [02] Τη συνδρομή συμμάχων για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Egyptair,ζήτησε ο Π. Καμμένος
  • [03] Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ διαφωνούν για το πότε θα πρέπει να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα
  • [04] Σε τρομοκρατική επίθεση, πιθανότατα να οφείλεται η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας
  • [05] Χορογραφική περφόρμανς απόψε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [06] Εντοπίσθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair, εντός του FIR Καΐρου
  • [07] Ρωσία: Σε τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανό να οφείλεται η συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir
  • [08] Βαζαίος: «Δεν έχουμε μάθει σαν λαός να τα παρατάμε»
  • [09] Δρυμωνάκος: «Τουλάχιστον τους παλιούς αντιπάλους μου τους περνάω...»
  • [10] Σε άδεια λόγω υπερκόπωσης ο Μανωλάς

  • [01] Αναβάλλεται η Σύνοδος των Σοσιαλιστών Ηγετών στη Ρώμη, λόγω της συντριβής του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών

    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Σύνοδος των Σοσιαλιστών Ηγετών στη Ρώμη, στην οποία επρόκειτο να λάβει μέρος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η αναβολή αποφασίστηκε με κοινή απόφαση των συμμετεχόντων, λόγω της τραγικής εξέλιξης της συντριβής του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ύστερο χρονικό σημείο.

    [02] Τη συνδρομή συμμάχων για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Egyptair,ζήτησε ο Π. Καμμένος

    Τη συνδρομή φίλων και συμμάχων χωρών που διαθέτουν δορυφόρο στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Ελλάδα για την πιθανότητα να έχει ληφθεί εικόνα που να βοηθήσει τις αρχές της Αιγύπτου και της Ελλάδας να λύσουν το μυστήριο με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που αγνοείται από τις 3:37 το πρωί, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο γαλλικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε εισέλθει στο FIR Αιγύπτου 5-10 μίλια νότια του σημείου Κόμπι - σημείο εξόδου του FIR Αθηνών. Τότε το αεροσκάφος κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες πραγματοποίησε έκανε στροφή 90 μοιρών αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών δεξιά με καθοδική πορεία πέφτοντας στα 15.000 και στα 10.000 μίλια οπότε χάθηκε από τα ραντάρ.

    [03] Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ διαφωνούν για το πότε θα πρέπει να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα

    Με την ελληνική κρίση χρέους παλεύουν η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ? αυτή τη φορά όμως δεν αντιμετωπίζουν την Αθήνα, αλλά οι μεν τους δε, για το πότε θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση των μελλοντικών πληρωμών του χρέους της.

    Η ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά θέλει να αναβάλει την τελική απόφαση έως το 2018. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους είναι μη βιώσιμη και οι επενδυτές χρειάζονται τώρα μια ξεκάθαρη εικόνα.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταλήξουν σε ένα προσωρινό σχέδιο κατά τη συνάντησή τους την επόμενη Τρίτη ? κάτι που στη γλώσσα των Βρυξελλών είναι γνωστό ως πολιτική συμφωνία. Ωστόσο, η προσφορά τους αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις, είπαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης που προετοιμάζουν τις συνομιλίες.

    Η ουσία είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να ελαφρυνθεί το βάρος της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους χωρίς ουσιαστικά να μειωθεί το ίδιο το χρέος, μέσω του λεγόμενου «κουρέματος». Αντ? αυτού, θα μπορούσε να υπάρξει μια «αναδιαμόρφωση» του ελληνικού χρέους ? χαμηλότεροι τόκοι, μεγαλύτερες ωριμάνσεις, όρια βάσει του ρυθμού ανάπτυξης κ.α.

    [04] Σε τρομοκρατική επίθεση, πιθανότατα να οφείλεται η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου

    Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνο της EgyptAir, το οποίο αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από ό,τι μια τεχνική βλάβη.

    Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

    [05] Χορογραφική περφόρμανς απόψε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Μια πρωτότυπη λιμνοθάλασσα ανθρώπων και γυάλινων γλυπτών κτιρίων επιπλέει και γιατί όχι, «ίπταται» μόνο γι απόψε, στο δώμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την χορογραφική περφόρμανς Lagune, που συνυπογράφει ο Ελβετός εικαστικός Dennis Savary, με την χορογράφο Μαρκέλα Μανωλιάδη και Έλληνες χορευτές, σε παραγωγή του Ιδρύματος Fluxum.

    Eίναι η πρώτη δράση του ΕΜΣΤ, το οποίο, όπως έχει ενημερώσει, «αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στα εγκαίνιά του, επέλεξε την πραγματοποίηση σειράς καλλιτεχνικών δράσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, που στοχεύουν αφενός στη γνωριμία με το κοινό και αφετέρου στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού».

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα, στην δοκιμή της Lagune, που επανασχεδιάστηκε ειδικά για το δώμα του ΕΜΣΤ, αφού η περφόρμανς έρχεται από την Ζυρίχη, την Γενεύη και το Παρίσι, όπου έχει παρουσιαστεί σε μικρούς κλειστούς χώρους.

    « Η ιδέα της Lagune είναι να δείξουμε μια μικρή πόλη με τους κατοίκους της, τη ζωή της, τα κτίρια, τα φώτα της. Σαν κουκλοθέατρο με διαφορετική χορογραφία και χορευτές» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γλύπτης και visual artist, Dennis Savary, που υπογράφει επίσης τη σκηνογραφία.

    [06] Εντοπίσθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair, εντός του FIR Καΐρου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος εντοπίσθηκαν σε απόσταση 200- 230 μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του FIR τουΚαΐρου , από αιγυπτιακό αεροσκαφός που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των των αιγυπτιακών αερογραμμών.

    Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την εξαφάνιση απότα ραντάρ του αεροσκάφουςτων Αιγυπτιακών Αερογραμμών

    «Στις 02:24 πμ τοπική ώρα εισήλθε στο FIR Αθηνών η πτήση MSR 804, A320 , ων Αιγυπτιακών Αερογραμμώνπου εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΥΠΑ, έχει ως εξής:

    «Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

    Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους. Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».

    Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    «Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

    Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας το αεροσκάφος της Egyptair είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

    Αλλά και το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα είχε λάβει σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 04.26 τοπική ώρα (05.26 ώρα Ελλάδος).

    Η Egyptair δημοσίευσε εν τω μεταξύ τον κατάλογο των 56 επιβατών του αεροσκάφους της: Πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.

    Το Airbus A320, της πτήσης MS804, βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδών και είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, όταν εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ στις 02.45 ώρα Καΐρου (03.45 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

    Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δεν αποκλείει καμία υπόθεση

    Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

    «Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν αποκλείει την υπόθεση τρομοκράτες να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή , δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε το αίτιο».

    Eurocontrol: Δεν ήταν κακές οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή

    Δεν υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της EgyptAir στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί, ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol.

    Δεν είναι ακόμη γνωστό τι συνέβη στο αεροπλάνο, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ νωρίς σήμερα το πρωί πάνω από τη νότια Μεσόγειο ενώ πετούσε από το Παρίσι στο Κάιρο.

    Οι αιγυπτιακές, οι ελληνικές και οι γαλλικές αρχές στέλνουν αεροπλάνα και σκάφη για να βοηθήσουν τις έρευνες για το αεροπλάνο που αγνοείται.

    "Δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στην κυκλοφορία αυτή την ώρα, αν και διεξάγονται επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Eurocontrol.

    Το A320 της EgyptAir είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσης

    Το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της EgyptAir, το οποίο εξαφανίστηκε μεταξύ της Καρπάθου και των αιγυπτιακών ακτών με 66 επιβαίνοντες, είχε παραδοθεί στην εταιρία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσεις, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

    "Με λύπη της η Airbus επιβεβαιώνει πως ένα A320 της EgyptAir χάθηκε (...) πάνω από τη Μεσόγειο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

    "Το εν λόγω αεροσκάφος, με στοιχεία εγγραφής Su-GCC, έφερε τον σειριακό αριθμό 2088 και παραδόθηκε στην EgyptAir με την έξοδό του από τη γραμμή παραγωγής τον Νοέμβριο του 2003. Το αεροσκάφος είχε στο ενεργητικό του περίπου 48.000 ώρες πτήσης", σύμφωνα με την ίδια πηγή, δηλ. περίπου το μισό ης συνολικής διάρκειας πτήσεων ενός Airbus A320.

    "Η Airbus είναι έτοιμη να παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια στο γαλλικό Γραφείο Έρευνας και Αναλύσεων (BEA), καθώς και στις αρχές που έχουν επιφορτισθεί με την έρευνα", προσθέτει η εταιρεία, συμμεριζόμενη "την ανησυχία όλων των επηρεαζομένων προσώπων" από την απώλεια του αεροπλάνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, που χάθηκε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου

    Δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκου για την εξαφάνιση του αιγυπτιακού αεροσκάφους

    Το αεροσκάφος A320 της EgyptAir είχε κάνει πολλά δρομολόγια 24 ώρες πριν από τη μοιραία πτήση

    Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη

    Τη συνδρομή φίλων χωρών και συμμάχων στην περιοχή της Μεσογείου για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των αιγυπτιακών γραμμών, ζήτησε ο Π. Καμμένος

    Ρωσία: Σε τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανό να οφείλεται η συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir

    Σε τρομοκρατική επίθεση, πιθανότατα να οφείλεται η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου

    [07] Ρωσία: Σε τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανό να οφείλεται η συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir

    Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    "Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες", είπε ο Μπορτνίκοφ.

    Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες.

    [08] Βαζαίος: «Δεν έχουμε μάθει σαν λαός να τα παρατάμε»

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΕ / ΠΣΑΤ

    Το καλοκαίρι του 2012 στο Λονδίνο, περίπου ένα μήνα αφότου είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως έφηβος στα 100μ. πεταλούδα, ο 18χρονος τότε Ανδρέας Βαζαίος πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετέχοντας στα 200μ. μικτή ατομική με πρόσκληση της FINA. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, κι αφού ξεπέρασε διάφορες δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα, ο κολυμβητής που κάποτε είχε (καθ΄ υπερβολήν) χαρακτηριστεί ως «ο Έλληνας Φελπς» επέστρεψε στο London Aquatics Center για να ζήσει την κορυφαία -ως τώρα τουλάχιστον- στιγμή της καριέρας του: το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο 18χρονος έφηβος έγινε 22χρονος άνδρας και είναι ξανά στην κορυφή.

    «Είναι φοβερό συναίσθημα. Το μετάλλιο είναι η επιβράβευση του αθλητή», τονίζει ο Βαζαίος και μιλά για το αν ονειρευόταν τα βράδια αυτό που έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα: «Όταν ανεβαίνεις ψηλά και πηγαίνεις πιο γρήγορα, σίγουρα βάζεις πιο ψηλούς στόχους. Αυτό που κάνεις όταν κοιμάσαι είναι απλά να σκέφτεσαι αν έχεις δουλέψει αρκετά για να προχωρήσεις. Πρέπει να ξέρεις ότι φεύγοντας από την πισίνα έχεις γίνει καλύτερος. Εγώ τουλάχιστον αυτό προσπαθώ, να είμαι κάθε μέρα καλύτερος στην προπόνηση, κάθε χρονιά να ανέβω ένα σκαλοπάτι. Όποιες δυσκολίες έχω αντιμετωπίσει με έχουν κάνει πιο δυνατό. Όπως λένε, κάθε εμπόδιο για καλό».

    Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Λονδίνο είναι φυσικά μία τεράστια επιτυχία, όμως ο Βαζαίος ξεκαθαρίζει ότι δεν του είναι αρκετή: «Στόχος της χρονιάς είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επειδή όμως μένει ακόμη αρκετός καιρός, δεν έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους. Αυτό που θέλουμε είναι να βγει μία σωστή προετοιμασία μέχρι τότε και να έχουμε την υγεία μας. Ξέρω ότι ακούγεται κοινότυπο, αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Όσο υπάρχει υγεία και γίνεται σωστή προετοιμασία, μπορείς να ονειρεύεσαι».

    Κλείνοντας, ο Ανδρέας Βαζαίος θέλησε να μιλήσει για αυτούς που τον στήριξαν και τον βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου που με στηρίζει, τον ΑΝΟ Αργυρούπολης, τον προπονητή μου Αλέξανδρο Νικολόπουλο που πιστεύει σε μένα, τη Generali που είναι χορηγός της ομάδας μου και την Arena που μας παρέχει τον αθλητικό εξοπλισμό. Σαν χώρα περνάμε δύσκολα και η ομοσπονδία προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Σαν λαός δεν έχουμε μάθει να τα παρατάμε, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε», κατέληξε.

    [09] Δρυμωνάκος: «Τουλάχιστον τους παλιούς αντιπάλους μου τους περνάω...»

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Η Ελλάδα «λάμπει» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Λονδίνου, έχοντας ήδη κερδίσει ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο και με αρκετά ακόμη πλασαρίσματα σε τελικούς και ημιτελικούς, που τη φέρνουν ως τώρα στην όγδοη θέση της γενικής βαθμολογίας, αλλά και του πίνακα μεταλλίων. Αθλητισμός όμως δεν είναι μόνο αυτό. Αθλητισμός είναι η συνεχής μάχη με τον εαυτό σου, με τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσεις, ακόμη και με τον πανδαμάτωρα (αθλητικό) χρόνο. Αυτή η τελευταία μάχη φυσικά δεν μπορεί να κερδηθεί, είναι όμως σημαντικό να τη δώσει κάποιος με αξιοπρέπεια και με αίσθηση του χιούμορ. Κι απ΄ αυτά τα δύο, ο Γιάννης Δρυμωνάκος έχει περίσσευμα...

    Μιλήσαμε με τον 32χρονο πρωταθλητή αμέσως μετά τη του κούρσα στα ημιτελικά των 200μ. πεταλούδα. Η στιγμιαία απογοήτευση για τη μέτρια επίδοση και τον αποκλεισμό έδωσε γρήγορα τη θέση της στον... αυθεντικό Γιάννη. «Είναι από τις φορές που ο κάθε άνθρωπος πρέπει να παραδεχθεί ότι μεγαλώνει. Πρέπει να ομολογήσω ότι τους παλιούς μου αντιπάλους, μέχρι και το 2012, τους πέρασα! Ο Σκβορτσόφ έμεινε έξω από τη 16άδα. Και τον Πολωνό (σ.σ. Πάβελ Κορζενιόβσκι) και τον Ρώσο (σ.σ. Νικολάι Σκβορτσόφ), που ήμασταν μαζί στο βάθρο των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων για χρόνια, τους άφησα πίσω μου», είπε και το χαμόγελό του μετράπηκε σε τρανταχτό γέλιο, όταν του θυμήσαμε ότι στο Λονδίνο έχει αγώνες και την επόμενη εβδομάδα: «Ναι, έχει το πρωτάθλημα masters (σ.σ. βετεράνων) την άλλη εβδομάδα εδώ, μάλλον μπορώ να το κερδίσω»!

    Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του Δρυμωνάκου μέσα στο χρόνο, ξέρει ότι δεν έχει έρθει στο Λονδίνο για τουρισμό. «Προφανώς με ενοχλεί που δεν είμαι από τους πρωταγωνιστές», παραδέχεται και αμέσως διευκρινίζει: «Με ενοχλεί περισσότερο την ώρα της κούρσας, όχι μετά. Γενικά, την ώρα που κολυμπάω συγκεντρώνομαι σε αυτό που πρέπει να κάνω και με ενοχλεί αυτό που δεν κάνω. Με το που βγαίνω είμαι χαλαρός, είμαι και πάλι ο Γιάννης. Είμαι εδώ για τον εαυτό μου, δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Τον τελευταίο καιρό ένιωθα όλο και καλύτερα στις προπονήσεις, σίγουρα περίμενα να πάω καλύτερα, αλλά το σώμα μου δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που νιώθω κι εκεί ξεγελιέμαι. Δεν θεωρώ ότι πέτυχα κάτι επειδή έφτασα στα ημιτελικά, αλλά το χάρηκα που είμαι εδώ, συμμετείχα και έδωσα την ψυχή μου. Τώρα θα προσπαθήσω να ξεκουραστώ όσο γίνεται και να κολυμπήσω ένα καλό 400άρι μικτή την Κυριακή. Ίσως η εναλλαγή των στιλ να μη με «σφίξει» τόσο, ώστε να μη βαρύνω τόσο όσο στα 200μ. πεταλούδα», κατέληξε ο Δρυμωνάκος, που είναι ο Έλληνας αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (ένα ασημένιο και έξι χάλκινα, εκ των οποίων τα τρία σε 25άρα πισίνα).

    [10] Σε άδεια λόγω υπερκόπωσης ο Μανωλάς

    Στο... κόκκινο πήγαινε εδώ και εβδομάδες ο Στέλιος Μανωλάς με αποτέλεσμα να χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση. Ο προπονητής της ΑΕΚ υποβλήθηκε σε εξετάσεις που έδειξαν υπερκόπωση και οι ιατροί του συνέστησαν ξεκούραση μερικών ημερών.

    Έτσι, στο ματς με τον Πανιώνιο αλλά και στο επόμενο με τον Παναθηναϊκό, στον πάγκο των κυπελλούχων Ελλάδας θα καθίσει ως πρώτος προπονητής ο άμεσος συνεργάτης του Μανωλά, Νίκος Παναγιωτάρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 May 2016 - 14:32:20 UTC