Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή για τη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις»
  • [02] Η Κεντροαριστερά είναι εδώ, τόνισε η Φώφη Γεννηματά
  • [03] Η απόφαση για ανασχηματισμό ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη
  • [04] Οι 10 άξονες για την ανάπτυξη μετά την αξιολόγηση
  • [05] Δημοσιονομικό «μαξιλάρι» μέχρι το 2018 βλέπει ο Γ. Σταθάκης
  • [06] ¶ψογη η στάση της Ελλάδας απέναντι στους μουσουλμάνους πολίτες
  • [07] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ αλλάζει και μπορεί να ηγηθεί τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων

  • [01] «Είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή για τη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις»

    «Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα. Ένα new deal με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Δράσης.

    Πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχει ανάγκη «να βγάλουμε έξω τους λαϊκιστές, τους οπισθοδρομικούς, τους πλιατσικολόγους και να συνεργασθούμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών, με μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων, μπροστά».

    Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι το new deal που προτείνει θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα και σε όλα δίκιο. Και στο εσωτερικό προϋποθέτει μια συμφωνία πολιτικών και επιχειρηματιών, και μια συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων, και μια συμφωνία γενεών, όπως αυτή που θα μπορούσε να είχε γίνει με αφορμή το ασφαλιστικό και δεν έγινε.

    «Δύο είναι οι απόλυτες προτεραιότητες: αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση των φόρων», είπε και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι πρωτοστατεί στον διάλογο στο Κέντρο.

    «Θα είμαστε λοιπόν μαζί σ' όλα αυτά τα σημαντικά που μας ενώνουν, θα είμαστε παρόντες σ' ένα συνεχή διάλογο, για να συζητάμε και τα λίγα που μας χωρίζουν. Aλλά η πεποίθησή μας είναι κοινή: η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό», επεσήμανε.

    [02] Η Κεντροαριστερά είναι εδώ, τόνισε η Φώφη Γεννηματά

    Από το βήμα της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ δεν άφησε στο απυρόβλητο τη ΝΔ για τη στάση της.

    «Αυτοί οι δύο πόλοι αλληλοτροφοδοτούνται και λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι ομοιότητες στην στάση της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίες:

    - και ο δύο τους χέρι - χέρι καταψήφιζαν και κατήγγειλαν όσο ήταν αντιπολίτευση

    - λίγο πριν τις εκλογές η ΝΔ παρουσίαζε τις δικές της δήθεν αυταπάτες στα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

    - μετά την ανάληψη των καθηκόντων και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν στροφή στην πραγματικότητα, με την διαφορά ότι στον κ. Τσίπρα χρειάστηκαν 6 μήνες και 17 ώρες παραπάνω δήθεν διαπραγμάτευσης.

    Και βεβαίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χέρι - χέρι σε αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια αποσιωπούν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, λες και δεν υπήρξε ποτέ!!!», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Τοποθέτησε σαφώς την υπο ανασυγκρότηση προοδευτική παράταξη ως τρίτο πολιτικό πόλο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, απευθύνοντας κάλεσμα - σάλπισμα Συμπαράταξης, όπως είπε, προς όλη τη προοδευτική κοινωνία.

    «Ελάτε να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Ελάτε να βγάλουμε την πολιτική συμμετοχή από το τέλμα της απαξίωσης. Ελάτε να ξανακάνουμε κεφαλαίο το Π της Πολιτικής. Να συνδυάσουμε τις διαχρονικές αξίες του προοδευτικού κινήματος, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη με τη δράση στα επιμέρους καθημερινά. ...Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, που αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους και δεν μπορούν να μένουν βουβοί μπροστά στην παρατεινόμενη ύφεση, τη διαρκή υποβάθμιση και την αποσταθεροποίηση της χώρας.

    Εδώ λοιπόν δεν είμαστε για να περισώσουμε ό,τι απέμεινε όπως θέλουν να εικάζουν αντίπαλοι και άσπονδοι φίλοι.

    Εδώ είμαστε για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, η οποία διαχρονικά έχει αποδειχθεί η μόνη δύναμη που ξέρει και μπορεί να κινεί τα πράγματα εμπρός».

    [03] Η απόφαση για ανασχηματισμό ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη

    Η απόφαση για ανασχηματισμό ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, του οποίου άλλωστε η εκπεφρασμένη πρόθεση από την αρχή ήταν να αξιολογεί τακτικά τους υπουργούς του, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Επίκαιρα».

    Για την αξιολόγηση και το χρέος, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι από τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όταν υπάρχει συνέπεια, συνεχής προσπάθεια και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, μπορούμε να πετύχουμε. Πιο σημαντικό ακόμη, προσθέτει, είναι ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε επιδιώξεις ορισμένων που θα απέβαιναν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Εκείνο, κατά συνέπεια, που απομένει για τις επόμενες ημέρες είναι η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των διαθέσιμων εναλλακτικών για παρεμβάσεις στη βιωσιμότητα του χρέους και των λεπτομερειών λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει η εκπρόσωπος, το γεγονός ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι διπλή επιτυχία με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές προσθέτει, ότι με προκαθορισμένο μηχανισμό αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, αποφεύγονται οι αυθαίρετοι υπολογισμοί -που οδηγούν ενίοτε και σε αυθαίρετες απαιτήσεις- διαφόρων θεσμικών κέντρων. Επαυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μία οικονομία που βρίσκεται ακόμη υπό επιτήρηση μεν, με ελαχιστοποιημένη την αβεβαιότητα δε.

    [04] Οι 10 άξονες για την ανάπτυξη μετά την αξιολόγηση

    Σε δέκα άξονες που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη μετά την αξιολόγηση εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας.

    Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η περίοδος αβεβαιότητας ολοκληρώνεται. Πλέον υπάρχει σαφής εικόνα για τη δημοσιονομική πολιτική και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία τα επόμενα χρόνια. Θα απελευθερωθεί, έτσι, η ζήτηση που συμπιέστηκε το προηγούμενο διάστημα, λειτουργώντας σαν ελατήριο.

    Οι άξονες που έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Οικονομίας είναι οι εξής:

    - Βελτίωση συνθηκών χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία

    Η άμεση επιστροφή του waiver από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΔΣ της Τράπεζας στις 2 Ιουνίου), η μείωση του haircut των ελληνικών ενεχύρων και η ένταξη των ομολόγων του EFSF στο πρόγραμμα αγοράς από την κεντρική τράπεζα, βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών.

    Τι είναι το waiver; Κανονικά οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Λόγω της χαμηλής αξιολόγησης των τελευταίων, αυτό εδώ και χρόνια δεν επιτρέπεται αλλά η ΕΚΤ είχε δώσει εξαίρεση (waiver), την οποία αναίρεσε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες αναγκάστηκαν να δανείζονται από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ (ELA) που έχει υψηλότερο επιτόκιο. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η εξαίρεση αναμένεται να ισχύσει και πάλι, επιτρέποντας στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την παραδοσιακή οδό και να επωφεληθούν των αρνητικών επιτοκίων και της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

    Η ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα. Η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να αγοράσει μέχρι το 50% κάθε έκδοσης. Συνολικά τα δάνεια φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ οπότε η αξία των τίτλων προς πώληση διαμορφώνεται σε 18,5 δισ. ευρώ. Ήδη τη Μεγάλη Τρίτη η ΕΚΤ αγόρασε τίτλους 2,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη της τιμής κτήσης, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγράψουν λογιστικά κέρδη. Πέραν των κερδών αυτών, η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται προάγγελος συνολικής ένταξης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επιστροφής του waiver.

    Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και η επανασύνδεση των τραπεζών και των επιχειρήσεων με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, θα έχουν άμεση θετική επίπτωση στις συνθήκες χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων θα διευκολύνουν τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι την πλήρη άρση τους.

    Παράλληλα, η εκταμίευση της δόσης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συμπεριλαμβάνει την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου, που θα αυξήσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας κατά 5,7 δισ. ευρώ το προσεχές 12μηνο.

    - Ρύθμιση για χρέος

    Οι παρεμβάσεις στο μακροχρόνιο δημόσιο χρέος θα διασφαλίσουν τη ρεαλιστική εξυπηρέτησή του, αίροντας τον βασικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον.

    Από τη Συμφωνία του καλοκαιριού προέκυψε αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου ελληνικού χρέους, μέχρι το 2022. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μακροχρόνιο χρέος, δηλαδή μετά το 2022. Ζητούμενο είναι να «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού σε ορίζοντα δεκαετιών και να υπάρξει ανώτερο όριο στις ετήσιες πληρωμές χρέους, ώστε αυτές να είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με αναχρηματοδότηση από τις αγορές που θα έχει λογικό (χαμηλό) κόστος. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο σχέδιο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

    Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών τίτλων του δημόσιου τομέα της ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP), γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

    Ο συνδυασμός των παραπάνω θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων και θα διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδυτών με μακροχρόνιο ορίζοντα.

    - ΕΣΠΑ

    Έχουν ήδη δρομολογηθεί δράσεις νέου ΕΣΠΑ 2014-20 ύψους 4 δισ. ευρώ, ευρώ (από τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ μέχρι το 2020) ενώ για φέτος η τόνωση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

    Επιπλέον ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές / μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους νέους επιστήμονες, με αποτέλεσμα η ρευστότητα να διαχυθεί σε μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

    - Σχέδιο Γιούνκερ

    Ήδη η Ελλάδα έχει παρουσιάσει κατάλογο με 42 έργα προς χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, το ύψος των οποίων φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Η πρώτη συμφωνία χρηματοδότησης υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργο της Creta Farms.

    Σχεδόν τα μισά αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, και τα υπόλοιπα υποδομές μεταφορών, τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, ίδρυση ή επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων καθώς και επενδύσεις στον τουρισμό.

    Η προώθηση αυτών των επενδύσεων (εκ των οποίων οι 18 είναι αμιγώς ιδιωτικές) θα συμβάλλει στην αναπλήρωση του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε την προηγούμενη 6ετία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

    - Αναπτυξιακός Νόμος

    Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και άμεσα θα νομοθετηθεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Δύο κλάδοι στους οποίους αποδίδεται απόλυτη προτεραιότητα, είναι της Αγροδιατροφής και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα επιχειρηματικά δίκτυα, η νεανική επιχειρηματικότητα, η κοινωνική οικονομία, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι επιστήμονες.

    - Αναπτυξιακή δυναμική - Τουρισμός

    Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η περίοδος αβεβαιότητας ολοκληρώνεται. Πλέον υπάρχει σαφής εικόνα για τη δημοσιονομική πολιτική και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία τα επόμενα χρόνια. Θα απελευθερωθεί, έτσι, η ζήτηση που συμπιέστηκε το προηγούμενο διάστημα, λειτουργώντας σαν ελατήριο. Παράλληλα όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε νέο ρεκόρ αφίξεων κατά την φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας με πτήσεις τσάρτερ αυξήθηκαν κατά 8,2%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

    Η προσφυγική κρίση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει κάποιους προορισμούς (πτώση διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Κω κατά 70%, απουσία πτήσεων προς τους αερολιμένες της Λέσβου και Σάμου) αλλά καταγράφεται στροφή προς άλλους εγχώριους προορισμούς (υπερδιπλασιασμός αφίξεων στα αεροδρόμια Ρόδου και Σαντορίνης, αύξηση 35% σε Ηράκλειο και Χανιά).

    Σημαντική άνοδο εμφάνισε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια-Τουριστικά Πρακτορεία», ενώ πολύ θετικά διαγράφονται τα νέα από το «μέτωπο» της Ρωσίας, από την οποία οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο. Ήδη οι θεωρήσεις βίζας για το α' εξάμηνο σημειώνουν αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι.

    Οι «μεγάλοι» tour operators TUI και Thomas Cook αναμένεται να φέρουν 20% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και από τις άλλες αγορές του εξωτερικού.

    Στο βαθμό που οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν, αναμένεται ισχυρή τόνωση της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    - Προσλήψεις στο Δημόσιο

    Η συμφωνία με τους Θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει άνω των 10.000 προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων για φέτος, με προτεραιότητα τους τομείς Υγείας και Παιδείας.

    Μέχρι σήμερα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ίσχυε ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις». Συμφωνήθηκε αυτός σταδιακά να χαλαρώσει, υποχωρώντας στο «1-4» το 2017, στο «1-3» το 2018 κοκ μέχρι να φτάσει στο «1-1» το 2020. Για το 2016 προκύπτει έτσι περιθώριο 3.000 προσλήψεων ενώ περί τις 6.500 προσλήψεις εκκρεμούν από προηγούμενα χρόνια.

    Συμφωνήθηκε, επίσης, να μην περιλαμβάνονται στον κανόνα οι προσλήψεις που προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (περί τις 1.500), καθώς και εκείνες που προκύπτουν από εκπλήρωση κοινοτικών υποχρεώσεων της χώρας (π.χ. το ωράριο εργασίας των ιατρών να μην ξεπερνά τις 45 ώρες εβδομαδιαίως) και αφορούν κυρίως τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

    Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας «ο αριθμός των προσλήψεων είναι προφανώς εξαιρετικά χαμηλός, σε σχέση με το ύψος της ανεργίας. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσει η αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που έχουν επιφέρει οι πολιτικές των τελευταίων ετών στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Ζητούμενο δεν είναι απλά η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης αλλά να έχει την κοινωνία όρθια στο πλάι της. Για το λόγο αυτό απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας και Παιδείας».

    - θεσμικές παρεμβάσεις - τόνωση ανταγωνισμού και διαφάνειας - στήριξη μμε

    Νομοθετείται άμεσα θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες ενώ συνεχίζεται με ταχείς διαδικασίες η υλοποίηση του νόμου απλοποίησης των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων.

    Εισάγεται για πρώτη φορά ένα ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών, που εδράζεται στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείριση και με την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των νέων κανόνων, θα προχωρήσει και η ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, όπου όλοι οι απαιτούμενες διαδικασίες θα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

    - Κοινωνική Οικονομία

    Σε στάδιο διαβούλευσης βρίσκεται το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ενώ άμεσα θα προκηρυχθεί σχετική δράση ΕΣΠΑ.

    Με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν παθογένειες που προέκυψαν στην προηγούμενη περίοδο (με το νόμο 4019/11), όπως η εμφάνιση ΚοινΣΕπ-σφραγίδων, η μη δημοκρατική οργάνωση, η ανασφάλιστη εργασία κ.α. Στη διαβούλευση προέκυψε, επίσης, η ανάγκη ένταξης και άλλων νομικών μορφών (αστικές ενώσεις, συνεταιρισμοί κλπ), στην λογική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας καθώς και η σκοπιμότητα δημιουργίας δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών (με οριζόντια ή κάθετη σύνδεση).

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση πόρων (ο κλάδος αποτελεί πλέον μέρος του σχεδιασμού για χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος) θα προσδώσουν στον κλάδο νέα δυναμική, η οποία μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην αναγκαία διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

    - Αναπτυξιακό Συμβούλιο / Στρατηγική

    Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για τη χώρα, την υλοποίηση της οποίας θα παρακολουθεί το Αναπτυξιακό Συμβούλιο. Οι έξι βασικοί στόχοι για την ανάπτυξη είναι:

    ? αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας,

    ? εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης,

    ? αύξηση της απασχόλησης,

    ? διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,

    ? βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση εξαγωγών και επενδύσεων,

    ? αξιοποίηση πηγών και εργαλείων χρηματοδότησης.

    Οι προτάσεις σχεδιασμού αφορούν 7 επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας:

    ? πρωτογενής τομέας,

    ? μεταποίηση,

    ? κατασκευές και διαχείριση ακίνητης περιουσίας,

    ? ενέργεια, εξοικονόμηση και δίκτυα

    ? τουρισμός,

    ? ναυτιλία, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα,

    ? πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.

    Προχωρά, παράλληλα, η ίδρυση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που θα λειτουργεί επιβοηθητικά, συμβουλευτικά και συντονιστικά, συνδέοντας την κεντρική διοίκηση με την επιστημονική κοινότητα.

    [05] Δημοσιονομικό «μαξιλάρι» μέχρι το 2018 βλέπει ο Γ. Σταθάκης

    «Τα μηνύματα που έχουμε από όλες τις πλευρές παραπέμπουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές τακτικό Eurogroup», αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

    Ο υπουργός εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση της οικονομίας και εκ νέου υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, λέει ότι πλέον έχει επιτευχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κάνει λόγο για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαγγέλλει Αναπτυξιακό Ταμείο και νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επαναλαμβάνει ότι, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, προστατεύεται η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διενέργεια εκλογών μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και διατυπώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να συμβάλλει στην κυβερνητική πολιτική όσο τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός.

    Ερωτώμενος σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Σταθάκης αφού τονίζει τα περί υπεραπόδοσης της οικονομίας, αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Θα δημιουργήσουμε έτσι μέχρι το 2018 ένα σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι, που θα διευκολύνει στην επίτευξη του τότε στόχου». Σπεύδει να διευκρινίσει ωστόσο πως «όσο η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις επαναξιολογούνται σε τακτική βάση. ¶ρα ο νέος μηχανισμός δεν είναι παρά η θεσμοθέτηση μιας λειτουργίας που επί της ουσίας ήδη επιτελείται».

    [06] ¶ψογη η στάση της Ελλάδας απέναντι στους μουσουλμάνους πολίτες

    Το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να ασκείται από τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης κατά τρόπο που να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της αντιφώνησης του, στην τελετή που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κομοτηνής, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις διαχρονικές και αταλάντευτες εθνικές θέσεις της Ελλάδας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτήρισε «άψογη» τη στάση της χώρας μας απέναντι στους Μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες, λέγοντας ότι αυτή καθορίζει και τη στάθμη των δικών τους υποχρεώσεων έναντι της ελληνικής πολιτείας. Πρωτίστως καθορίζει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των Ελλήνων δημόσιων λειτουργών της μουσουλμανικής μειονότητας, των Μουσουλμάνων βουλευτών και των Μουσουλμάνων εκλεγμένων της Αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως είπε, τα κάθε είδους δικαιώματα και τα κάθε είδους καθήκοντα τους καθορίζονται αποκλειστικά από το ελληνικό Σύνταγμα και την ελληνική έννομη τάξη.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο πλαίσιο και τις αρχές λειτουργίας του προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή κι επισήμανε ότι οφείλει να σέβεται το καθεστώς των Ελλήνων Μουσουλμάνων και την ελληνική έννομη τάξη.

    Αναλυτικά η αντιφώνηση του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

    «Η ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Κομοτηνής, αυτή η κορυφαία τιμή που μου επιδαψιλεύετε, αυτοθρόως μετατρέπεται σε εθνικό, θεσμικό και πολιτικό χρέος. Χρέος, το οποίο συνίσταται στην ανάδειξη των κάθε είδους υποδειγματικών επιδόσεων του πολύτιμου εκείνου τμήματος του Ελληνικού Λαού που κατοικεί στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Θράκης. Της Θράκης που στέκεται όρθια και Ελληνική, και η οποία όχι μόνον δεν λύγισε -ούτε πρόκειται ποτέ να λυγίσει- κατά την διάρκεια των τραγικών περιόδων που έζησε αλλά, όλως αντιθέτως, χαλυβδώνει μέσ' από αυτές την Ελληνική ψυχή της, το υψηλό Ελληνικό της φρόνημα. Επ' αυτού και μόνον, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ας μου επιτραπεί να καταστήσω σαφείς τις ακόλουθες, διαχρονικές και αταλάντευτες, εθνικές μας θέσεις:

    I. Εδώ, στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου έχουν ταχθεί να συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά Έλληνες με διαφορετικές θρησκείες, η Ελληνική Δημοκρατία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει, εμπράκτως και άκρως επιτυχώς, εξετάσεις μιας Χώρας που εμπνέεται, ως προς την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό της, ταυτοχρόνως, από την ανεκτίμητη Αρχαία Κληρονομιά της αλλά και από την θέση της ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας το οποίο σέβεται, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

    II. Επειδή αναφέρθηκα στον μεγάλο σεβασμό που επιδεικνύει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αλλά και στο διεθνές κεκτημένο, δράττομαι της ευκαιρίας να τεκμηριώσω την διαπίστωση αυτή, ακριβώς με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, φυσικά στο σύνολό του, αναφορικά με το καθεστώς των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων.

    Α. Το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας προσδιορίζεται από την Συνήθη της Λωζάννης, η οποία από το 1923 δεσμεύει, στο ακέραιο, τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάννης βασίζεται στην αμοιβαιότητα αφού αναφέρεται, ρητώς και κατηγορηματικώς, στους Μουσουλμάνους της Θράκης και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. 'Αρα, πάντα κατά την Συνθήκη της Λωζάννης, στην μεν Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, ενώ στην Τουρκία εθνική -και δη Ελληνική- μειονότητα. Το ότι η Ελλάδα, το 1991, αναγνώρισε το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού, τούτο δεν σημαίνει ότι το δικαίωμα αυτό μπορεί ν' ασκείται κατά τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και, επομένως, την Συνθήκη της Λωζάννης.

    Β. Δίχως να στέκομαι στις προκλητικές -ιδίως κατά το 1955 και το 1964- παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης εκ μέρους της Τουρκίας, κάνω απλώς την αυτονόητη αντιδιαστολή: Η Ελλάδα τήρησε, τηρεί και θα τηρεί στο ακέραιο τις κατά την Συνθήκη της Λωζάννης υποχρεώσεις έναντι των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Τούτο αποδεικνύεται, αυτονοήτως, ιδίως από την αύξηση του μειονοτικού πληθυσμού, από την ακώλυτη άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας, τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των μουσουλμανικών σχολείων, την εγνωσμένη προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας, την κατοχύρωση του δικαιώματος ενημέρωσης μέσω της λειτουργίας των αναγκαίων κυρίως ηλεκτρονικών ΜΜΕ και, τέλος, τον πλήρη σεβασμό των κάθε μορφής πολιτικών ελευθεριών.

    III. Αυτή η άψογη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι των Μουσουλμάνων Πολιτών της εδώ, στην Θράκη, καθορίζει και την στάθμη των δικών τους υποχρεώσεων, ως Ελλήνων Πολιτών, έναντι της Ελληνικής Πολιτείας.

    Α. Πρωτίστως δε καθορίζει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των Ελλήνων δημόσιων λειτουργών της μουσουλμανικής μειονότητας καθώς και των μουσουλμάνων το θρήσκευμα μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει: Τα κάθε είδους δικαιώματα και τα κάθε είδους καθήκοντά τους καθορίζονται αποκλειστικώς από το Σύνταγμά μας και την έννομη τάξη μας. Και είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας Μουσουλμάνοι στην Θράκη αντιλαμβάνονται πλήρως και τιμούν αναλόγως αυτό το πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

    Β. Το ίδιο πλαίσιο προσδιορίζει και τις αρχές λειτουργίας των εδώ τουρκικών διπλωματικών αρχών. Οφείλουν λοιπόν να σέβονται το προαναφερόμενο καθεστώς των Ελλήνων Μουσουλμάνων και την ελληνική έννομη τάξη.

    Κύριε Δήμαρχε,

    Τα όσα εξέθεσα ως «αντίδωρο» έναντι της μεγάλης τιμής που μου περιποιεί η ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Κομοτηνής ουδόλως εμπεριέχουν, σας διαβεβαιώ, διάθεση οιασδήποτε μορφής αντιπαράθεσης. Κάθε άλλο. Αυτός εδώ ο ευλογημένος, πλην πολύπαθος, Τόπος μου αναθέτει την αποστολή, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να υπερασπίζομαι την ενότητα του Ελληνικού Λαού, την ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων Πολιτών και την θωράκιση των εθνικών μας δικαίων. Να είσθε βέβαιος ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ν' αρθώ στο ύψος των περιστάσεων και, κατ' επέκταση, να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης σας».

    Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης επεσήμανε ότι ο κ. Παυλόπουλος υπηρετεί τη Δημοκρατία και εκφράζει την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του λαού μας με το επαρκέστερο τρόπο.

    «Εμείς οι Θρακιώτες στέκουμε όρθιοι παρά τις δύσκολες συγκυρίες και αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες να επιβιώσουμε σε μια περιοχή που πλήττεται βάναυσα από τη σοβούσα οικονομική κρίση και μαστίζεται από την ολοένα να αυξανόμενη ανεργία», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

    Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας, ο οποίος νωρίτερα βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κομοτηνή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 96η επέτειο ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό.

    [07] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ αλλάζει και μπορεί να ηγηθεί τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο της Δράσης.

    "Δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά είναι το ίδιο το πρόβλημα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι χρειάζεται "μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα τολμήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις".

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε επ'αυτού ότι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα είναι ο κεντρικός εκφραστής "αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που σήμερα γεννιέται στη χώρα" ενώ σημείωσε πως αντιλαμβάνεται και την καχυποψία για το κόμμα του.

    "Πρέπει και εμείς να αποδεικνύουμε πως είμαστε διατεθειμένοι να αλλάζουμε. Η ΝΔ αλλάζει γρήγορα. Μπορεί να ηγηθεί τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

    Πρόσθεσε επιπλέον ότι η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και το λαϊκισμό.

    "Παρά τις όποιες διαφωνίες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί", συνέχισε χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως τη χειρότερη της μεταπολίτευσης.

    "Η ιδεολογική χρεοκοπία της αριστεράς, που δοκιμάστηκε στο καμίνι της άσκησης διακυβέρνησης, μας προσφέρει μια ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε", συνέχισε και τόνισε πως ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ζητά μεταρρυθμίσεις ενώ έκανε λόγο για "ένα λαό απογοητευμένο από την ύφεση, την ανεργία και τη φτωχοποίηση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2016 - 12:32:26 UTC