Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον αγωγό ΤΑΡ θα εγκαινιάσει στις 17 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] «Είναι ασφαλές να πούμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα»
  • [03] Αυτονόητη η απαίτηση της Ελλάδας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
  • [04] Δημοσιονομικό «μαξιλάρι» μέχρι το 2018 βλέπει ο Γ. Σταθάκης
  • [05] Αντίθετος ο Β. Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα
  • [06] Πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου προτείνει ο Χ. Τζαράλα
  • [07] Γ. Σταθάκης: Καθοριστικό για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016
  • [08] Επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο Βύρωνα και στο Παγκράτι
  • [09] Τουλάχιστον 45 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στα βόρεια του Χαλεπιού
  • [10] «Η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση, τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή»
  • [11] «Παγιώνεται η εικόνα μιας Ελλάδας που πορεύεται σε ένα καλύτερο μέλλον»

  • [01] Τον αγωγό ΤΑΡ θα εγκαινιάσει στις 17 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας

    Στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στο ελληνικό έδαφος, παρουσία αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία) και των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία), όπως επίσης και της Βουλγαρίας λόγω της συμμετοχής της στο διασυνδετήριο αγωγό IGB.

    Την επομένη, 18 Μαΐου 2016 θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Υλοποίησης Έργου (Project Implementation Committee) που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Τριμερούς Συμφωνίας Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας για τον αγωγό TAP.

    Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εργασιών που σχετίζονται τόσο με διακρατικές συμφωνίες όσο και με πλήθος πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων, «αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια στον τόπο μας».

    Τα οφέλη που προκύπτουν από το κατασκευαστικό μέρος, είναι περίπου 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, πολλές περισσότερες χιλιάδες έμμεσες θέσεις, συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες, γενικά τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ειδικότερα στις περιοχές κατασκευής. Ταυτόχρονα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, «το ίδιο το έργο αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πεδίο από εταιρίες κολοσσούς στον ενεργειακό τομέα».

    Ως προς την αξία του έργου επισημαίνεται ότι η ενεργειακή σημασία του έχει να κάνει με την ασφάλεια εφοδιασμού που προκύπτει για την χώρα και με το σημαντικό γεγονός της απευθείας μεταφοράς αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.

    Επιπρόσθετα, επισημαίνουν, εάν ο TAP συνδυαστεί με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που με τη σειρά του μπορεί να σχηματίσει τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου μέχρι και την Ρουμανία, αλλά και με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες μεταφοράς αερίου από πολλά μέρη του κόσμου. Ήδη στη Ρεβυθούσα η υποδομή υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης του LNG είναι εξαιρετική και επεκτείνεται. Έτσι, η χώρα μας θα μπορεί να δέχεται, αλλά και να προωθεί, υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, μέχρι και το Ιράν, χωρίς να υπολογιστούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο.

    Ως προς την επίδραση που έχει το συγκεκριμένο έργο στις τοπικές κοινωνίες, πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι, πολύ σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, καθώς η εταιρία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει με 32 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, διάφορα έργα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή που θα τα εξετάζει.

    Απαντώντας σε σχόλια της αντιπολίτευσης, ότι το έργο ήταν ήδη έτοιμο επί των δικών της ημερών, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η αλήθεια είναι ότι τέτοια έργα και ανεξάρτητα από την σημασία τους, μπορούν να ανατραπούν οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να ξεκινήσουν». Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα «το υπερώριμο έργο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το οποίο ακυρώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η υλοποίησή του». Οπότε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «η παρέμβαση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά θέματα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έκρινε το αποτέλεσμα και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στην παρούσα κυβέρνηση».

    Στοιχεία για τον αγωγό

    Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.

    Το συνολικό μήκος του αγωγού θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται σε 10-20 bcm το χρόνο.

    Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP - 20% (Η.Β.), SOCAR - 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. - 20% (Ιταλία), Fluxys - 19% (Βέλγιο), Enagas - 16% (Ισπανία) και Axpo - 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της "TAP AG", η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει τον Ιούνιο 2016, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές 2020.

    Το χρονικό του έργου

    Η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) Ελλάδας- Αλβανίας- Ιταλίας, για την κατασκευή του ΤΑΡ υπογράφηκε στην Αθήνα στις 13.2.2013 και έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια των 3 χωρών.

    Ορισμένες κομβικής σημασίας ενέργειες για την πορεία του έργου ήταν:

    Στις 20 Οκτωβρίου 2015 το γραφείο του Υπουργού ΠΕΝ απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία TAP AG με τις ελληνικές απαιτήσει με τα ακόλουθα αιτήματα :

    1. Αποζημίωση της δημόσιας γης από την οποία θα διέλθει ο αγωγός, με βάση τις αρχές αποζημίωσης ιδιωτικών γαιών, όπως θα καθοριστούν στο «Σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης». Η αποζημίωση της δημόσιας γης αποτελεί προϋπόθεση για την εξαίρεση της κρατικής ενίσχυσης.

    2. Αποζημίωση της ιδιωτικής γης από την οποία θα διέλθει ο αγωγός, με βάση τις αρχές αποζημίωσης ιδιωτικών γαιών, όπως θα καθοριστούν στο «Σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης».

    3. Διεκδίκηση ενός μεγαλύτερου ποσού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για έργα υποδομής και παροχές κοινωνικού & περιβαλλοντικού χαρακτήρα για τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, σε σχέση με αυτό που η TAP AG είχε προτείνει κατά καιρούς.

    Στις 2/11/15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της εταιρείας TAP AG και του γραφείου του Υπουργού. Στη συνάντηση αυτή, η TAP AG δεσμεύτηκε να καταβάλλει αποζημίωση της δημόσιας γης στο ελληνικό δημόσιο. Ως προς την αποζημίωση της ιδιωτικής γης, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός μιας τεχνικής συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών σε εύθετο χρόνο.

    Στις 12/11/15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής πλευράς παρουσία του υπουργού Π. Σκουρλέτη και εκπροσώπων της TAP AG. Από την πλευρά της TΑP AG δόθηκε γραπτή δέσμευση για την πρόβλεψη αποζημίωσης της δημόσιας γης, το αντάλλαγμα χρήσης δασικής γης και το διπλασιασμό του ποσού της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

    Στις 17.11.2015, υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με την 1η τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε στην όδευση του αγωγού.

    Στις 13 Ιανουαρίου 2016 εκδόθηκαν οι Πράξεις Εγκατάστασης για την εγκατάσταση και τη διαδρομή του ελληνικού τμήματος του αγωγού σε 13 περιφερειακές ενότητες των περιφερειών Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

    Στις 25 Ιανουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα η πρώτη συνάντηση τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τριμερούς επιτροπής παρακολούθησης του TAP, κατόπιν επιστολής του Αλβανού Υπουργού Ενέργειας-Βιομηχανίας D. Gjiknuri προς τους ομολόγους του Ελλάδας Π. Σκουρλέτη και Ιταλίας F. Geidi για ενεργοποίηση της Επιτροπής Υλοποίησης της Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) περί TAP.

    Στις 5 Μαΐου 2016 υπεγράφη η 2η Τροποποίηση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και αφορά στην αλλαγή χωροθέτησης του Σταθμού Συμπίεσης (Κήποι Έβρου).

    Στις 11 Μαΐου 2016 εκδόθηκε η 'Αδεια Εγκατάστασης για την όδευση του αγωγού εντός της ελληνικής επικράτειας.

    [02] «Είναι ασφαλές να πούμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα»

    «Είναι νωρίς να κηρύξουμε το οριστικό τέλος της κρίσης. Όμως είναι ασφαλές να πούμε ότι μπαίνουμε σ' ένα ξέφωτο, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα", δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», όταν ερωτάται για την επομένη της επικείμενης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή», και προσθέτει ότι στον νέο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου κεντρική θέση θα έχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη και το ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία λύση που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή η ρύθμιση θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο. Όπως εξάλλου σημειώνει, η συμφωνία θα πρέπει να πληροί και το κριτήριο της κοινωνικής βιωσιμότητας, δηλαδή, να όχι μόνο το βιώσιμο χρέος αλλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και η εξασφάλιση πόρων για την στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και της κοινωνικής προστασίας, με μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους. Αναγκαίο κριτήριο είναι, τονίζει, και η μακροχρόνια βιωσιμότητα, δηλαδή η θωράκιση της χώρας από μελλοντικούς κινδύνους, που μπορεί να προέλθουν είτε από αύξηση των επιτοκίων είτε από πτώση του ΑΕΠ αλλά και η δεσμευτικότητα, δηλαδή οι ρυθμίσεις να μην περιορίζονται σε αόριστες υποσχέσεις όπως στο παρελθόν, αλλά να αποτελούν έναν δεσμευτικό "οδικό χάρτη" που θα είναι σαφές από πριν, τι και πότε θα γίνει. Θα πρέπει επίσης οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις να μην εξαρτώνται από τη θέληση του κάθε ευρωπαϊκού παράγοντα, την όποια σύνθεση του Eurogroup, αλλά να καθορίζονται από αντικειμενικούς και σαφώς καθορισμένους και συμφωνημένους δείκτες.

    [03] Αυτονόητη η απαίτηση της Ελλάδας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

    Την αυτονόητη απαίτηση της Ελλάδας, κυρίως προς την Τουρκία, αλλά και τους άλλους φίλους γείτονες, να σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολο του, όπως ακριβώς το πράττει η χώρα μας, διατύπωσε στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 96η επέτειο ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό.

    «Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της ενσωμάτωσης, στις 14 Μαΐου 1920, της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό. Η επέτειος αυτή μου επιβάλει το εθνικό χρέος να επισημάνω τούτο: Εδώ, στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου έχουν ταχθεί να συνυπάρχουν αρμόνικά και δημιουργικά Έλληνες πολίτες με διαφορετικές θρησκείες, η Ελληνική Δημοκρατία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει, εμπράκτως και άκρως επιτυχώς, εξετάσεις μιας Χώρας που εμπνέεται, ως προς την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό της, ταυτοχρόνως, από την εθνική της κληρονομιά αλλά και από την θέση της ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας το οποίο σέβεται, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Την ίδια στάση απαιτούμε, αυτονοήτως, να τηρούν όλοι οι φίλοι Γείτονές μας, κυρίως δε η Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην παρέλαση παρέστησαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν, του Ποταμού Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Γ. Παυλίδης, οι δήμαρχοι, Κομοτηνής Γ. Πετρίδης και Ξάνθης Χαρ. Δημαρχόπουλος ο μητροπολίτης Κομοτηνής, Παντελεήμων καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

    Στη δοξολογία, που προηγήθηκε, παρέστη και ο μουφτής της Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

    [04] Δημοσιονομικό «μαξιλάρι» μέχρι το 2018 βλέπει ο Γ. Σταθάκης

    «Τα μηνύματα που έχουμε από όλες τις πλευρές παραπέμπουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές τακτικό Eurogroup», αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

    Ο υπουργός εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση της οικονομίας και εκ νέου υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, λέει ότι πλέον έχει επιτευχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κάνει λόγο για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαγγέλλει Αναπτυξιακό Ταμείο και νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επαναλαμβάνει ότι, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, προστατεύεται η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διενέργεια εκλογών μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και διατυπώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να συμβάλλει στην κυβερνητική πολιτική όσο τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός.

    Ερωτώμενος σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Σταθάκης αφού τονίζει τα περί υπεραπόδοσης της οικονομίας, αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Θα δημιουργήσουμε έτσι μέχρι το 2018 ένα σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι, που θα διευκολύνει στην επίτευξη του τότε στόχου». Σπεύδει να διευκρινίσει ωστόσο πως «όσο η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις επαναξιολογούνται σε τακτική βάση. Άρα ο νέος μηχανισμός δεν είναι παρά η θεσμοθέτηση μιας λειτουργίας που επί της ουσίας ήδη επιτελείται».

    [05] Αντίθετος ο Β. Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα

    Απορρίπτει το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν θα υπάρξει με μας», λέγεται στο υπουργείο του, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel στην έκδοσή του με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου.

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών. Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ΕΜΣ, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

    «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι στο υπουργείο κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».

    [06] Πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου προτείνει ο Χ. Τζαράλα

    Οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες πρέπει να παγώσουν την παραγωγή τους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Χάλεντ Τζαράλα, προσθέτοντας ότι η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αύξηση της παραγωγής από το Ιράν, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

    "Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το πάγωμα της παραγωγής", μετέδωσε το KUNA επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο Τζαράλα στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji από το Τόκιο, όπου αυτός και ο υπουργός Πετρελαίου Άνας αλ Σάλεχ μετείχαν σε επιχειρηματικό σεμινάριο του Κουβέιτ και της Ιαπωνίας.

    Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την πολιτική παραγωγής του Ιράν, ο Τζαράλα απάντησε ότι "το Ιράν θα πρέπει να πάρει διδάγματα από την αγορά (...) η αγορά δεν δίνει κάποια ευκαιρία για την αύξηση της παραγωγής".

    Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα στις 17 Απριλίου για το πάγωμα της παραγωγής τους για να φέρουν μια ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

    Το Ιράν, το οποίο επιδιώκει να ξανακερδίσει το μερίδιό του στην αγορά αυτή μετά την άρση πέρυσι των διεθνών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί, αρνήθηκε να μετάσχει στην πρωτοβουλία για πάγωμα των προμηθειών και η συμφωνία κατέρρευσε καθώς η Σαουδική Αραβία επέμεινε στη συμμετοχή της Τεχεράνης σε αυτήν.

    [07] Γ. Σταθάκης: Καθοριστικό για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2016

    Καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που έδωσε το παρών στην επίσημη παρουσίαση της πορείας των εργασιών για τη δημιουργία του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανίων.

    «Η χώρα λογικά μετά την αναμενόμενη επίτευξη συμφωνίας θα μπορεί να μπει σε μια διαδικασία θετικού πρόσημου. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι σημαντικό και καθοριστικό, αυτό που μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία», επεσήμανε ο κ Σταθάκης.

    Ο υπουργός Οικονομίας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την ανάπτυξη.

    Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή τις επόμενες μέρες.

    Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής το νέο επιχειρηματικό πάρκο.

    Το νέο επιχειρηματικό πάρκο Χανίων που δημιουργείται στην περιοχή της Μαλάξας στα Κεραμειά, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2017.

    Η χρηματοδότηση της επένδυσης όπως τονίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είναι μικτή καθώς θα καλυφθεί από το πρόγραμμα "Jessica" με 4.750.000 εκατ. ευρώ, από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με 2,1 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Χανίων με 2,1 εκατ. ευρώ και με περίπου 2 εκατ. ευρώ από την Επιχειρηματικό Πάρκο Α.Ε., στην οποία μέτοχοι είναι κατά 40% η Κρητικά Ακίνητα Α.Ε. (θυγατρική της Τράπεζας Χανίων), κατά 30% το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και κατά 30% ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου Κώστας Γερουλάκης.

    Ο οικοπεδικός χώρος της επένδυσης έχει έκταση 514 στρέμματα ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 220 επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.

    [08] Επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο Βύρωνα και στο Παγκράτι

    Νέες επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στον Βύρωνα και στο Παγκράτι, σημειώθηκαν τα ξημερώματα.

    Συγκεκριμένα, στις 2:20 άγνωστοι έσπασαν τη τζαμαρία και έριξαν μπλε μπογιά στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στο Βύρωνα. Αργότερα, στις 3:35, άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι, και πέταξαν και ροζ μπογιά.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [09] Τουλάχιστον 45 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στα βόρεια του Χαλεπιού

    Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σκότωσαν 45 μαχητές της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης σε βομβαρδισμούς και σε μια αεροπορική επιδρομή στα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Η τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα εδάφη που ελέγχει το ΙΚ στη Συρία, έχει μπει κατ' επανάληψη στο στόχαστρο των τζιχαντιστών τις τελευταίες εβδομάδες.

    [10] «Η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση, τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή»

    «Έχω την πεποίθηση πως, πλέον, από σε όλο και περισσότερες πλευρές γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση. Τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον.

    Στο πλαίσιο επίσης αποστολής ο υπουργός Επικρατείας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το European Institute, με θέμα «Greece Turning the Page: A Discussion with Nikos Pappas».

    «Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 27%, δεν συνιστά μονάχα οικονομική αποτυχία. Συνιστά και πολιτική αποτυχία των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας σημειώνοντας πως της αποτυχίας αυτής, οι Έλληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα γενικώς. «Αυτή η εμπιστοσύνη επανήλθε χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό -κάποτε- κόμμα, που κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογές. Ή τρεις, αν μετρήσει κανείς και το δημοψήφισμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε ο κ. Παππάς και επισήμανε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι μπορεί να δουλέψει».

    «Υπερβήκαμε το στόχο των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ το 2015, μια πολύ δύσκολη χρονιά, με σκληρή διαπραγμάτευση, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, capital controls, προσφυγική κρίση. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,25% που προέβλεπε η Συμφωνία. Η ανεργία μειώθηκε κατά 2 μονάδες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Δεν πανηγυρίζουμε, βέβαια, γιατί παραμένει πολύ ψηλή, αλλά η μείωσή της είναι ενδεικτική της θετικής τάσης. Καταφέραμε να απορροφήσουμε το 97,5% των κονδυλίων ΕΣΠΑ και να «στέψουμε» για πρώτη φορά τη χώρα μας πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τομέα. Το καταφέραμε διοχετεύοντας 5 δισ. ευρώ και 2 δισ. αγροτικές επιδοτήσεις στην ελληνική οικονομία από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο».

    [11] «Παγιώνεται η εικόνα μιας Ελλάδας που πορεύεται σε ένα καλύτερο μέλλον»

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ.

    «Οι συναντήσεις με την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένες πάρα πολλές πλευρές ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι μια συμφωνία η οποία εφαρμόζεται, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αυτό είναι συνείδηση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Στην ερώτηση αν επαναβεβαιώθηκε η αμερικανική στήριξη στα ελληνικά αιτήματα για τη διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης του χρέους η οποία θα είναι πειστική και για τους Έλληνες καταναλωτές και για τους διεθνείς επενδυτές. Πειστική ούτως ώστε όλοι να καταλάβουν ότι αυτή ήταν μια λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

    Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκείνο που θέλει είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία και να έχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις τέτοιες που θα την καθιστούν βιώσιμη. «Νομίζω ότι πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας του Ιουλίου μπορεί και πρέπει να τηρηθεί χωρίς καθυστερήσεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου.

    Διαβάστε επίσης:

    «Η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση, τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2016 - 10:32:27 UTC