Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις
  • [02] ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 1,3% κατέγραψε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία
  • [03] Ι. Δραγασάκης: «Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει τις μυθοπλασίες, επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία (του)»
  • [04] Υπό έγκριση τρεις επενδύσεις Fast Track, ύψους 800 εκατ. ευρώ
  • [05] Δ. Μάρδας: Ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα
  • [06] "Δεν θα γίνουν μεγάλες δίκες στο ακίνητο του Π. Φαλήρου"
  • [07] Έως τα μέσα Ιουνίου η εγκατάσταση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες ανέφερε ο Γ. Μουζάλας
  • [08] Διαχειρίσιμο το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [09] ΔΝΤ: Η Βρετανία κινδυνεύει με αδύναμη ανάπτυξη από ενδεχόμενο Brexit
  • [10] Μ. Τέμερ: Ο διάλογος, προϋπόθεση για επιστροφή της Βραζιλίας στην ανάπτυξη
  • [11] Μειωμένες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Frontex
  • [12] Γλυπτό του Κ. Βαρώτσου θα κοσμεί τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
  • [13] Κατά 12,4% αυξήθηκαν οι επισκέπτες στα Μουσεία τον Ιανουάριο
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας
  • [15] Συναυλία - αφιέρωμα στον Ντ. Μπόουι για την ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • [16] Στους 54.703 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα
  • [17] M. Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους
  • [18] Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση, με την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει στις 3.00 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    [02] ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 1,3% κατέγραψε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία

    Σε ύφεση της τάξης του 1,3% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

    Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος κατά 1,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 0,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015 (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει επίσης ότι το α΄ τρίμηνο 2015 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% και το α΄ τρίμηνο 2014 είχε καταγραφεί άνοδος κατά 0,4%. Ενώ, επιβεβαιώθηκε ότι για το σύνολο του 2015 υπήρξε ύφεση της τάξης του 0,32%.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις 30 Μαΐου θα ανακοινωθούν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, στις οποίες θα έχουν ληφθεί υπόψη είτε μηνιαία στοιχεία (π.χ. ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (π.χ. κύκλος εργασιών στον κλάδο των υπηρεσιών και έρευνα εργατικού δυναμικού).

    [03] Ι. Δραγασάκης: «Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει τις μυθοπλασίες, επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία (του)»

    «Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει τις μυθοπλασίες, επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία (του)» αναφέρει, με ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει, επίσης, ότι «η συνάντηση με Ντράγκι στην οποία αναφέρεται, δεν υπήρξε ποτέ» και ότι οι μόνες συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έγιναν στις 5/5 και στις 27/6, με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αναλυτικά, οι διαδοχικές αναρτήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

    «Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει τις μυθοπλασίες, επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία (του). Η συνάντηση με Ντράγκι στην οποία αναφέρεται, δεν υπήρξε ποτέ. Μόνες συναντήσεις με Ντράγκι στις 5/5 (Φρανκφούρτη) & 27/6 (Βρυξέλλες). Και οι 2 έγιναν με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

    [04] Υπό έγκριση τρεις επενδύσεις Fast Track, ύψους 800 εκατ. ευρώ

    Τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν πάνω από 500 νέες θέσεις απασχόλησης βρίσκονται προς υπαγωγή στις διαδικασίες του νόμου Fast Track (Ν. 3894/2010). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Αυγή" οι επενδύσεις αυτές είναι οι δύο στον τουριστικό τομέα (θα υλοποιηθούν από ξένους επενδυτές) και μια αφορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

    Η μία από τις δύο τουριστικές επενδύσεις είναι ύψους επένδυσης 400 εκατ. ευρώ, η δεύτερη είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχου ύψους είναι η επένδυση που θα γίνει από Ελληνικά κεφάλαια στον τομέα των φωτοβολταϊκών.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι φάκελοι των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων βρίσκονται προς έγκριση από τη γενική γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και μετά από τις σχετικές προεγκρίσεις θα γίνει η τελική έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Αρμόδιος φορέας επί της διαδικασίας Στρατηγικών Επενδύσεων είναι ο Οργανισμός «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» στον οποίο έχουν υποβληθεί τα εξής επενδυτικά έργα τα οποία αναμένουν την έγκρισή τους:

    - ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ MIRUM HELLAS: Προτίθεται να πραγματοποιήσει τουριστική επένδυση η οποία στοχεύει στην δημιουργία πολυτελούς θερέτρου με την ονομασία "ELOUNDA HILLS" στο 'Αγιο Νικόλαο, Ελούντα, Κρήτης. Το σχέδιο "ELOUNDA HILLS" περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων 5*, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών.

    - "ΑΡ ΕΣ ΑΡ ΗΓΚΛ ΡΙΖΟΡΤ ΕΥΒΟΙΑ Μ.Ε.Π.Ε.": Προτίθεται να πραγματοποιήσει τουριστική επένδυση στο Δήμο Καρύστου του νομού Ευβοίας.

    - CONSORTIUM SOLAR POWER SYSTEMS LTD: Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία συστάδας 9 φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κεντρική Ελλάδα

    [05] Δ. Μάρδας: Ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα

    Υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα, έκανε γνωστό στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις από Ρώσους επιχειρηματίες.

    «Ως αίτημα ήρθε προς συζήτηση, και αρκετά προωθημένο μπορώ να πω, για να γίνει στην Καλαμάτα ένα εργοστάσιο παραγωγής υδροπλάνων, το οποίο θα έχει μια εντελώς εξωστρεφή ιδιότητα και θα συνδυάζει τεχνολογίες δυτική και ανατολική» τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή πρόταση, για την οποία η κυβέρνηση εξετάζει με πιο τρόπο θα υλοποιηθεί.

    Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στο δεδομένο εδώ και αρκετό -όπως το χαρακτήρισε- ενδιαφέρον των Ρώσων για να επενδύσουν στον τομέα των υποδομών (αέριο, μεταφορές, λιμάνια), αλλά ?όπως είπε? ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή και οι επενδύσεις κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, όπως το εργοστάσιο παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα.

    Στο μεταξύ, στο ερώτημα αν τα νέα φορολογικά μέτρα θα αποτελέσουν εμπόδιο για επενδύσεις, ο υφυπουργός επισήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, επιβάλλονται από τους πιστωτές και είναι προσωρινά. «Θα είναι σε ισχύ ως εκείνο το σημείο που απογειώνεται η ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μάρδας και υπογράμμισε ότι για τους ξένους επιχειρηματίες, που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, όσο η γραφειοκρατία.

    [06] "Δεν θα γίνουν μεγάλες δίκες στο ακίνητο του Π. Φαλήρου"

    Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον χώρο του ολυμπιακού ακινήτου στο Παλαιό Φάληρο, ως χώρο διεξαγωγής μεγάλων δικών, αλλά άλλη τοποθεσία, που έχει υποδείξει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον λόγο αυτό, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ζήτησετην ακύρωση της τροπολογίας την οποία είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ψηφιστεί.

    «Την επόμενη βδομάδα θα επιθεωρήσω τους χώρους και σύντομα θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει χρήση του κτιρίου στο Φάληρο, αλλά εκείνου που έχει προσφέρει ο υπουργός Άμυνας και θα προχωρήσει σύντομα».

    Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι, για το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ανάγκη εξεύρεσης κτιρίου διεξαγωγής δικών στον ευρύτερο χώρο του Λεκανοπεδίου είναι κορυφαίο ζήτημα, καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των δικών, λόγω της έλλειψης αιθουσών, προκαλεί συγκέντρωση κρατουμένων στον ίδιο χώρο που είναι προβληματική, ενώ τόνισε ότι η ταχεία απονομή δικαιοσύνης συνδέεται άμεσα και με το θέμα της ανάπτυξης.

    [07] Έως τα μέσα Ιουνίου η εγκατάσταση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες ανέφερε ο Γ. Μουζάλας

    Έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει καταστεί δυνατή η εγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, σε σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες. «Πρόκειται για οξεία κατάσταση και καταβάλλουμε μείζονα προσπάθεια για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά που φιλοξενούνται στους χώρους φιλοξενίας.

    Στην ερώτησή του ο κ. Κατσώτης υποστήριξε ότι στον Σκαραμαγκά, όπου φιλοξενούνται περί τα 3.000 άτομα, υπάρχουν ελλείψεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, κυρίως ιατρικές και διερμηνείας, ο χώρος είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχουν συγκοινωνίες.

    Κατήγγειλε, επίσης, ότι μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ελληνικών και ξένων, προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να δημιουργούν στους πρόσφυγες την αίσθηση ότι θα φύγουν σύντομα, προκαλώντας ένταση, και ανέφερε σαν παράδειγμα την πρόσφατη απόπειρα προσφύγων να φθάσουν κολυμπώντας από τη Χίο στην Τουρκία.

    Απαντώντας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τον Σκαραμααγκά «συγκριτικά καλό κέντρο», το οποίο τηρεί τους διεθνείς κανονισμούς, και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται από το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ έχει εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι τα προβλήματα δε μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και σημείωσε ότι η είσοδος στην Ελλάδα 60.000 προσφύγων σε έναν μήνα αντιστοιχεί με την είσοδο 580.000 ανθρώπων στη Γερμανία το ίδιο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στην περίπτωση των μεταναστών που προσπάθησαν να επιστρέψουν κολυμπώντας, τόνισε ότι πρόκειται για εικόνα κατασκευασμένη για την τηλεόραση, η οποία «συμβόλιζε ή προβοκάριζε», όπως υποστήριξε.

    [08] Διαχειρίσιμο το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μία δύσκολη περίοδος της σχολικής ζωής για τα παιδιά, προκαλούν άγχος και ψυχολογική φόρτιση. Το άγχος είναι διαχειρίσιμο, αν οι γονείς παρέχουν στα παιδιά ασφάλεια, σέβονται την προσπάθειά τους, αλλά ταυτόχρονα δεν τα φροντίζουν σαν είναι άρρωστα, δεν είναι υπερπροστατευτικοί.

    Ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα, για τις στρατηγικές που θα πρέπει ακολουθήσουν οι γονείς ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια των παιδιών τους μίλησε στην εκπομπή «Πανόραμα» στο «Πρακτορείο FM 104,9» η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Καλυμνιού.

    «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η περίοδος των εξετάσεων είναι μία δοκιμασία της σχέσης μεταξύ παιδιών και γονιών, υπάρχει ένταση και επιθετικότητα από τα παιδιά προς τους γονείς, οι οποίοι είναι τα πιο κοντινά πρόσωπα» ανέφερε η κ. Καλυμνιού.

    «Η βασική αιτία άγχους είναι ότι τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά υπερεκτιμούν την αξία των εξετάσεων, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τη σημασία που έχουν. Οι εξετάσεις αντιμετωπίζονται σαν να είναι αυτό που θα καθορίσει τα πάντα, σαν να είναι το μοναδικό σημαντικό πράγμα στη ζωή του παιδιού κι αυτός είναι ένας φόβος των παιδιών, που πυροδοτεί το άγχος τους» σημείωσε.

    [09] ΔΝΤ: Η Βρετανία κινδυνεύει με αδύναμη ανάπτυξη από ενδεχόμενο Brexit

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα.

    «Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

    «Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το Ταμείο.

    Οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται σε ετήσια έκθεση του Ταμείου για τη βρετανική οικονομία.

    [10] Μ. Τέμερ: Ο διάλογος, προϋπόθεση για επιστροφή της Βραζιλίας στην ανάπτυξη

    Ο προσωρινός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ υποστηρίζει μια νέα προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των θέσεων που πλεονάζουν στον δημόσιο τομέα. Από την άλλη μεριά, απέρριψε καταγγελίες ότι θα μειώσει τα κοινωνικά προγράμματα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

    Στην πρώτη του ομιλία ως υπηρεσιακός προέδρος της Βραζιλίας, ο πρώην αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος «εθνικής σωτηρίας»ώστε, «η Βραζιλία να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει».

    Ο Τέμερ μίλησε στο προεδρικό μέγαρο, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, μετά την ψηφοφορία που έγινε στη Γερουσία και την παραπομπή της, σε δίκη.Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Βραζιλίας, τάχθηκε επίσης, υπέρ του διαλόγου ως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και ως ουσιαστικής εγγύησης για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

    [11] Μειωμένες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Frontex

    Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα έπεσε κατά 90% τον Απρίλιο, ανέφερε σήμερα η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Frontex, μια ένδειξη ότι λειτουργεί η συμφωνία με την Τουρκία να στέλνονται πίσω εκείνοι που κάνουν το θαλάσσιο ταξίδι μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με τη Frontex, 2.700 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Απρίλιο, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, τον Αφγανιστάν και το Ιράκ, κατά 90% λιγότεροι σε σχέση με τον Μάρτιο.

    Βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, περιλαμβανομένων και των Σύρων, που περνούν παράνομα στην Ελλάδα διά θαλάσσης στέλνονται πίσω.

    Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και την επιβραβεύει δίνοντάς της περισσότερα χρήματα, μια πρόωρη άρση της θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της στην ΕΕ.

    Στην Ιταλία, 8.370 μετανάστες έφθασαν μέσω της μακρύτερης και πιο επικίνδυνης διαδρομής από τη βόρεια Αφρική, πρόσθεσε η Frontex, από τους οποίους οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

    [12] Γλυπτό του Κ. Βαρώτσου θα κοσμεί τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

    Γυάλινο γλυπτό, ύψους περίπου 20 μέτρων, έργο του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που θα συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία, αναμένεται να τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

    Το συγκεκριμένο γλυπτό, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα στηθεί στο ξύλινο δάπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», εκεί όπου έως πρόσφατα ήταν το έργο «Φεγγάρι στην Ακτή» τού Παύλου Βασιλειάδη.

    Το επιβλητικό γλυπτό προτίθεται να κάνει δωρεά στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, στη μνήμη των γονιών του και ανέρχεται στο ύψος των 200.000 ευρώ, ενώ το σχεδιασμό του έχει αναλάβει ο καθηγητής Εικαστικών Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, Κώστας Βαρώτσος.

    Η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας θεωρεί πως ο χώρος στο ξύλινο δάπεδο της Νέας Παραλίας είναι ιδανικός για να τοποθετηθεί το ιδιαίτερο αυτό γλυπτό, καθώς λόγω του μεγέθους του θα είναι ορατό από αρκετά μακριά, θα είναι σαν να «ακουμπάει» στη θάλασσα και δεν θα μπορεί εύκολα να γίνει στόχος βανδάλων.

    [13] Κατά 12,4% αυξήθηκαν οι επισκέπτες στα Μουσεία τον Ιανουάριο

    Αύξηση 12,4% σημειώθηκε τον Ιανουάριο εφέτος στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία, ενώ οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου αυξήθηκαν κατά 33,7%. Οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση 1,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

    Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους καταγράφηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 6,7% και κατά 48,6% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου. Οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση 10,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015.

    [14] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας

    Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο εσωτερικό και διεθνώς, στην ομιλία στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Πέμπτης.

    "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Στον τομέα της Οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.

    Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μεγάλες και ενίοτε την υπερβαίνουν, όμως, η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει έντονη κρίση ασφάλειας, έχει καταφέρει να αποτελεί "σημείο αναφοράς και φάρο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή".

    "Και αυτό το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και την πίστη μας σε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αποκατέστησε σχέσεις και έσβησε ανορθογραφίες στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες - όπως την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ - αλλά και ευρύτερα - όπως τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής" επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έδειξε στάση ευθύνης, αποδεικνύοντας ότι "μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους", δείχνοντας έτσι ότι "η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο."

    "Οι εικόνες από τη Λέσβο - κατά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη - κατέγραψαν ανεξίτηλα αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την αναφορά του στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι "οι ανησυχίες μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, μπορούν να κοπάσουν" καθώς το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει με σχέδιο από τους πρόσφυγες και η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται με την μείωση των ροών από την Τουρκία, "ενώ σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης για τα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αυξήσαμε τις προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού."

    Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιδίωξη αύξησης του μεριδίου στην Ρωσική αγορά, για αύξηση του μεριδίου της χώρας στην Β. Αμερική και στις αγορές της Κίνας και των Ινδιών και στην ευκαιρία -λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και την Συρία- για άνοιγμα σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των προοπτικών περισσοτέρων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού, μέσω της επικείμενης βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων, καθώς και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέραν της αναψυχής.

    Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των υποδομών, στην δημιουργία περισσότερων μαρίνων και στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ, όπως είπε, αρκετά έργα τουριστικών υποδομών έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Γιούνκερ με παράλληλο προσανατολισμό στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

    Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ότι "παρά την επιμονή των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης το 2018 αντί για φέτος".

    Ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, επισήμανε αφενός μεν ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στην διαμονή ήταν να πάει στο 23%, "αντί για 13% όπως καταλήξαμε", αφετέρου δε, πρόσθεσε ότι "οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13 % στο 23%"

    "Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες" υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με "πιο βασικό την δέσμευση που αφορά στο χρέος", τονίζοντας ότι αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την διευθέτησή του είναι υπό διαμόρφωση, "με την συμφωνία το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων."

    "Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ' όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια - καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας. Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

    Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης "να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά", ενώ "υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016."

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του έτους, ενώ σε ότι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας είπε ότι ο ευρισκόμενος στο στάδιο της διαβούλευσης Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά τομή για την προσέλκυση επενδύσεων "εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας."

    Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια, γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

    "Προχωράμε άμεσα σε ρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων - με προστασία της πρώτης κατοικίας - ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός μιας σύγχρονης αγοράς - που θα λειτουργεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών, στην εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, ενώ "ήδη από τον Φεβρουάριο, η πρώτη πρόσκληση που εντάσσεται στις ενεργές δράσεις για τον Τουρισμό - ύψους 70 εκατομμυρίων - βρίσκεται σε εξέλιξη."

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να αφήσει πίσω της όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει τιμήσει την συμφωνία του θέρους του 2015 "δίχως να αποδεχθούμε πρόσθετες επιβαρύνσεις."

    Επισήμανε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση βρήκε συμμάχους και στους κοινωνικούς εταίρους και τόνισε ότι "ο ΣΕΤΕ, ως εργοδοτικός φορέας, συνέβαλε κι αυτός καίρια με τη συναίνεση του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε."

    Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως "φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά" και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΤΕ.

    [15] Συναυλία - αφιέρωμα στον Ντ. Μπόουι για την ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

    Συναυλία - αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπόουι διοργανώνεται την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 9.30 μ.μ., στο Gazarte στην Αθήνα, με σκοπό την ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Τραγούδια- σταθμούς του σπουδαίου καλλιτέχνη θα ερμηνεύσουν οι Νεκτάριος Nekk Γεωργιάδης, Tolis Fasois, Gadless, George Gaudy, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Lou is, Γιώργος Μπίλιος και Θοδωρής Ζευκιλής. Θα τους συνοδεύσουν επί σκηνής οι μουσικοί Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πιάνο/πλήκτρα), Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα), Γιώργος Βασιλάτος (κιθάρες), Μάριος- Λαζ Ιωαννίδης (κιθάρες), Θοδωρής Καπετανάκος (μπάσο) και Sam Marlieri (σαξόφωνο).

    Εισιτήρια διατίθενται τηλεφωνικά στο 11876, από την ιστοσελίδαwww.viva.grκαι από τα σημεία πώλησης Public, Seven Spots, Reload, Media Markt.

    [16] Στους 54.703 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα

    Σε 54.703 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 118 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά σε 8.615.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 14.437 άτομα. Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των προσφύγων στον Πειραιά (1.446), μετά τη μεταφορά περίπου 580 προσφύγων στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Εκεί οι διαμένοντες ανέρχονται πλέον σε 2.270.

    Στην κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.036 άτομα και στη νότια Ελλάδα 321. Στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.294, από τους οποίους οι 9.305 στο camp της Ειδομένης.

    [17] M. Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

    «Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα»δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή Global Conversation στο Euronews.

    Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Σουλτς έδωσε τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις. «Καταρχήν, τη Δευτέρα νομίζω ότι βρήκαμε έναν καλό τρόπο για να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα. Δεύτερον, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους και είναι η πρώτη φορά που το συζητήσαμε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διστάζει να το συζητήσει αυτό, ακόμα και η Γερμανία είναι ανοικτή προς συζήτηση. Ανήκω σε ένα κόμμα που είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε απόλυτα μια τέτοια συζήτηση και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει αντιταχθεί σε αυτήν την θέση.

    Τρίτον, πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε συνέχεια περισσότερες θυσίες. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς».

    Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτών των μέτρων λιτότητας. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά εάν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη ή απασχόληση που να αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δεν πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα».

    Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Αυτό που έκανα τις προηγούμενες εβδομάδες είναι ότι σταμάτησα το σχέδιο για ταξίδια χωρίς βίζα, που υπέβαλε η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή η Τουρκία δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τα 72 κριτήρια που απαιτούνταν σε αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών, είναι η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλαγές στον τρόπο προστασίας δεδομένων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτόν τον δρόμο υποστηρίζοντας ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τότε δεν θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας».

    Σε σχέση με την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας και εσείς τον δικό σας», απάντησε: «Είμαστε συνεργάτες που έχουν ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να εγκαταλείψει αυτή τη συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά η Τουρκία έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από την δική μας πλευρά την συμφωνία. Παρά τις υποσχέσεις, η Τουρκία κάνει τώρα πίσω. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση, επομένως θα πρέπει να την συζητήσουμε, αλλά αν η Τουρκία δεν προωθήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τότε εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούμε να περάσουμε τη συμφωνία. Αν ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι η συμφωνία έχει ανασταλεί, αν και δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μας, διότι αυτό θα ήταν κρίμα, θα βρούμε μια λύση στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας συνεργασίας. Αλλά αμοιβαίος σεβασμός, και θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, σημαίνει ότι σεβόμαστε την Τουρκία, αλλά και ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους δικούς μας κανόνες».

    Αναφορικά με τα τείχη που υψώνονται σε πολλά σημεία της Ευρώπης για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη, απαντά: «Χρειαζόμαστε προστασία των εξωτερικών μας συνόρων μέσω κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται ανά περίπτωση και στη συνέχεια χρειαζόμαστε ένα σύστημα μετεγκατάστασης προς τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν λειτούργησε διότι η πλειοψηφία των χωρών μελών δεν συμμετέχει στην μετεγκατάσταση όπως άλλες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Το ερώτημα δεν αφορά την Ευρώπη, το ερώτημα αφορά τον εθνικισμό ορισμένων κυβερνήσεων. Αυτό ακριβώς οδηγεί την Ευρώπη σε κρίση. Το ότι ορισμένες κυβερνήσεις που δεν συμμετέχουν στην μετεγκατάσταση, που δημιουργούν προβλήματα με τις ενέργειές τους και την άνοδο του εθνικισμού, στη συνέχεια υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι ανίκανη να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση, πρόκειται για κυνισμό άνευ προηγουμένου».

    [18] Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση, με την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού

    Το κοινό της Αιώνιας Πόλης αποθέωσε την ελληνίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Αγγερούλα Πιτσάκη, η οποία ανέβασε στην σκηνή του θεάτρου Παλάντιουμ της Ρώμης το έργο «Τεφτέρι, η ελληνική κρίση με την μουσική του Ρεμπέτικου». Το έργο έγραψε η ίδια η σκηνοθέτιδα, με έμπνευση και προσαρμογή του βιβλίου «Tefteri» του Ιταλού μουσικού και τραγουδοποιού Βινίτσιο Καποσσέλα, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2013.

    Με προβολή εικόνων από την προσφυγική κρίση αλλά και με βίντεο-αναφορές στα «μυθικά πρόσωπα» του ρεμπέτικου, όπως ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης, η Αγγερούλα Πιτσάκη, απόλυτη και ακούραστη πρωταγωνίστρια στην σκηνή, επί μιάμιση ώρα, θέλησε να επικεντρωθεί στην δυνατότητα του Έλληνα να αναδημιουργείται διαρκώς, βασιζόμενος σε αιώνιες, σταθερές αξίες. Με μια βαθιά βουτιά στην ιστορία και το νόημα της ρεμπέτικης μουσικής, η οποία δεν έβαζε ποτέ στο στόχαστρο τον απλό και αδύναμο άνθρωπο, αλλά τους ισχυρούς εκφραστές της εξουσίας.

    Η ταβέρνα, στην παράστασή της, γίνεται ο χώρος στον οποίο, με την βοήθεια της «μουσικής του περιθωρίου», ο κάθε ένας μπορεί «να χαθεί», να εγκαταλείψει τα προσωρινά άγχη και προβλήματα, για να μπορέσει να ξαναβρεί μια απευθείας, πραγματική επικοινωνία με τον άνθρωπο που κάθεται δίπλα του, σε μια ιδιότυπη, διονυσιακή όσο και πραγματική κάθαρση, από οτιδήποτε το περιττό μπορεί να τον καταπιέζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2016 - 10:32:34 UTC