Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις
  • [03] Με το μήνυμα #synelthete απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος στη ΝΔ
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας
  • [05] Κλειστά τα Τέμπη 16 - 18 Μαΐου, λόγω εργασιών συντήρησης
  • [06] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από έκρηξη σε χωριό στη νοτιοανατολική Τουρκία
  • [07] Ρέντσι: Αν υπάρχει μία χώρα που δικαιούται χρήματα για το μεταναστευτικό, αυτή είναι η Ελλάδα
  • [08] Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους - Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας

    Με αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επίτευξη του βασικού στόχου να προχωρήσει η Ελλάδα αποφασισμένη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για δεύτερη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας κρατώντας την ανάμνηση της περσινής μας συνάντησης και των δεσμεύσεων που είχα τότε αναλάβει απέναντί σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Σας θυμίζω ότι πέρσι συναντηθήκαμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και αβέβαιη περίοδο. Τότε σας είχα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει αποφασισμένη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και σας είχα πει ότι εκεί είναι ο φυσικός χώρος της Ελλάδας. Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες για τον Ελληνικό Λαό. Αλλά έχει επιτευχθεί και μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να υπερβάλλουμε γιατί η προσπάθεια θα είναι ακόμα μεγάλη, αλλά ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί. Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Εταίρων μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και εδώ οφείλω να σας επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα διότι όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου και ιδίως οι Προευρωπαϊκές Δυνάμεις, συνεργάστηκαν ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Απέδειξαν ότι μπορεί να έχουν τις όποιες διαφορές μεταξύ τους -που είναι σεβαστές- αλλά στους μεγάλους στόχους πορευόμαστε ενωμένοι. Και αυτό είναι ένα δίδαγμα για το μέλλον γιατί είναι σαφές ότι σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς εκείνα τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο μεγάλα, από εκείνα που μας χωρίζουν. Και έτσι θα προχωρήσουμε. Χωρίς -το τονίζω- να υποτιμά κανείς την ιδιαιτερότητα, πολιτική και ιδεολογική, την οποία μπορεί να έχουν οι Πολιτικές Δυνάμεις, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε. Αλλά την κοινή τους προσπάθεια οφείλουμε να την αναδείξουμε.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις

    Την ανάγκη να υπάρξει μία κυβέρνηση που μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης, να απελευθερώσει τις δυνάμεις του υγιούς «επιχειρείν» και να καταφέρει να προσελκύσει στη χώρα μας εκείνες τις επενδύσεις που θα καταφέρουν οριστικά να της επιτρέψουν να αφήσει πίσω την περίοδο των μνημονίων, επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο μνημόνιο, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση ημερίδας που διοργάνωσε η ΝΔ για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνολικά διακατέχεται από ένα πνεύμα, το οποίο αντιτίθεται στο «επιχειρείν» και την υγιή επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε ότι μόνο μία άλλη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, για να μπορέσει η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

    [03] Με το μήνυμα #synelthete απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος στη ΝΔ

    «Η ΝΔ οικοδόμησε τη στρατηγική της στην αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.Προδίκασαν πρόσθετα μέτρα, φαντασιώθηκαν νέα μνημόνια, επένδυσαν στην καταστροφή.Τώρα που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», δήλωσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Η κ. Γεροβασίλη ολοκληρώνει την δήλωσή της απαντώντας με το hastag #synelthete στο hastag #fygete της ΝΔ.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας

    Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο εσωτερικό και διεθνώς, στην ομιλία στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Πέμπτης.

    "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Στον τομέα της Οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.

    Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μεγάλες και ενίοτε την υπερβαίνουν, όμως, η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει έντονη κρίση ασφάλειας, έχει καταφέρει να αποτελεί "σημείο αναφοράς και φάρο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή".

    "Και αυτό το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και την πίστη μας σε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αποκατέστησε σχέσεις και έσβησε ανορθογραφίες στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες - όπως την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ - αλλά και ευρύτερα - όπως τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής" επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έδειξε στάση ευθύνης, αποδεικνύοντας ότι "μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους", δείχνοντας έτσι ότι "η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο."

    "Οι εικόνες από τη Λέσβο - κατά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη - κατέγραψαν ανεξίτηλα αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την αναφορά του στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι "οι ανησυχίες μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, μπορούν να κοπάσουν" καθώς το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει με σχέδιο από τους πρόσφυγες και η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται με την μείωση των ροών από την Τουρκία, "ενώ σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης για τα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αυξήσαμε τις προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού."

    Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιδίωξη αύξησης του μεριδίου στην Ρωσική αγορά, για αύξηση του μεριδίου της χώρας στην Β. Αμερική και στις αγορές της Κίνας και των Ινδιών και στην ευκαιρία -λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και την Συρία- για άνοιγμα σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των προοπτικών περισσοτέρων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού, μέσω της επικείμενης βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων, καθώς και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέραν της αναψυχής.

    Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των υποδομών, στην δημιουργία περισσότερων μαρίνων και στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ, όπως είπε, αρκετά έργα τουριστικών υποδομών έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Γιούνκερ με παράλληλο προσανατολισμό στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

    Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ότι "παρά την επιμονή των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης το 2018 αντί για φέτος".

    Ο κ. Τσίπρας σε ότι αφορά την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, επισήμανε αφενός μεν ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στην διαμονή ήταν να πάει στο 23%, "αντί για 13% όπως καταλήξαμε", αφετέρου δε, πρόσθεσε ότι "οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το 13 % στο 23%"

    "Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες" υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με "πιο βασικό την δέσμευση που αφορά στο χρέος", τονίζοντας ότι αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την διευθέτησή του είναι υπό διαμόρφωση, "με την συμφωνία το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων."

    "Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ' όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια - καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας. Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

    Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης "να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά", ενώ "υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016."

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του έτους, ενώ σε ότι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας είπε ότι ο ευρισκόμενος στο στάδιο της διαβούλευσης Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά τομή για την προσέλκυση επενδύσεων "εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας."

    Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια, γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

    "Προχωράμε άμεσα σε ρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων - με προστασία της πρώτης κατοικίας - ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός μιας σύγχρονης αγοράς - που θα λειτουργεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών, στην εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, ενώ "ήδη από τον Φεβρουάριο, η πρώτη πρόσκληση που εντάσσεται στις ενεργές δράσεις για τον Τουρισμό - ύψους 70 εκατομμυρίων - βρίσκεται σε εξέλιξη."

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να αφήσει πίσω της όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει τιμήσει την συμφωνία του θέρους του 2015 "δίχως να αποδεχθούμε πρόσθετες επιβαρύνσεις."

    Επισήμανε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση βρήκε συμμάχους και στους κοινωνικούς εταίρους και τόνισε ότι "ο ΣΕΤΕ, ως εργοδοτικός φορέας, συνέβαλε κι αυτός καίρια με τη συναίνεση του στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε."

    Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως "φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά" και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΤΕ.

    [05] Κλειστά τα Τέμπη 16 - 18 Μαΐου, λόγω εργασιών συντήρησης

    Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών στις 16, 17 και 18 Μαΐου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, τις ως άνω ημέρες και ώρες θα απαγορεύεται η διέλευση στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, από κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.

    Κατά την διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

    Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται:

    -Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας, προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων - Καλαμπάκας - Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

    -Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Ελασσόνας - Κοζάνης θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.

    Τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:

    -Από τον κόμβο Πλατυκάμπου (349 + 396 χ/θ ΠΑΘΕ) προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας - Αγιάς - Αγιοκάμπου - Βελίκας - Κόκκινο Νερό - Στόμιο - Ομόλιο, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από τη διασταύρωση Στομίου 390 + 700 χ/θ ΠΑΘΕ.Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

    Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία οδό) -Κοζάνη και από εκεί:

    είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ,

    είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Γρεβενών - Καλαμπάκας - Τρικάλων - Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας - Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

    - Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης -στον ανισόπεδο κόμβο Κορινού Πιερίας- προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

    - Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη - Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται στον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης προς Πιερία και από εκεί θα κατευθύνονται κατάλληλα.

    Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του δήμου Τεμπών:

    - τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων,

    - τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού χαρακτήρα.

    [06] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από έκρηξη σε χωριό στη νοτιοανατολική Τουρκία

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους τέσσερις οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από έκρηξη σε ένα χωριό στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικεί κυρίως κουρδικός πληθυσμός, ανέφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας.

    Η έκρηξη έγινε το βράδυ της Πέμπτης,περίπου στις 22:30 στην επαρχία Σαρικαμίς, περίπου 25χλμ από το Ντιγιαρμπακίρ, καθώς αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) φόρτωναν πυρομαχικά σε φορτηγό, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.

    [07] Ρέντσι: Αν υπάρχει μία χώρα που δικαιούται χρήματα για το μεταναστευτικό, αυτή είναι η Ελλάδα

    Στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αλλά και στην μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα μας αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Uno.

    «H συμφωνία με την Τουρκία έχει φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, αντικειμενικά, το μεταναστευτικό ρεύμα μειώθηκε. Με την Τουρκία πρέπει να επαληθεύσουμε και ένα μεγάλο θέμα: αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της η συμφωνία αυτή μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, όπως εύχομαι», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην χώρα μας, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε: «Αν υπάρχει μια χώρα που δικαιούται να λάβει χρήματα για τον αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί, αυτή είναι η Ελλάδα. Όταν κάποιος βλέπει τις εικόνες της Ειδομένης, πρέπει να ντρέπεται για την ανθρώπινη υπόστασή του».

    Ο Ρέντσι θεωρεί, επίσης, ότι «δεν πρέπει πλέον να σπαταλώνται χρήματα της Ευρώπης σε τόσα προγράμματα που δεν είναι χρήσιμα» και δηλώνει ότι «θα πρέπει να δοθούν στην Αφρική, σε χώρες όπως τη Γκάνα και τον Νίγηρα».

    [08] Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους - Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις

    "Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή Global Conversation στο Euronews.

    Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Σουλτς έδωσε τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις. «Καταρχήν, τη Δευτέρα νομίζω ότι βρήκαμε έναν καλό τρόπο για να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα. Δεύτερον, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους και είναι η πρώτη φορά που το συζητήσαμε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διστάζει να το συζητήσει αυτό, ακόμα και η Γερμανία είναι ανοικτή προς συζήτηση. Ανήκω σε ένα κόμμα που είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε απόλυτα μια τέτοια συζήτηση και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει αντιταχθεί σε αυτήν την θέση.

    Τρίτον, πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε συνέχεια περισσότερες θυσίες. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς».

    Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτών των μέτρων λιτότητας. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά εάν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη ή απασχόληση που να αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δεν πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα».

    Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Αυτό που έκανα τις προηγούμενες εβδομάδες είναι ότι σταμάτησα το σχέδιο για ταξίδια χωρίς βίζα, που υπέβαλε η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή η Τουρκία δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τα 72 κριτήρια που απαιτούνταν σε αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών, είναι η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλαγές στον τρόπο προστασίας δεδομένων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτόν τον δρόμο υποστηρίζοντας ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τότε δεν θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας».

    Σε σχέση με την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας και εσείς τον δικό σας», απάντησε: «Είμαστε συνεργάτες που έχουν ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να εγκαταλείψει αυτή τη συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά η Τουρκία έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από την δική μας πλευρά την συμφωνία. Παρά τις υποσχέσεις, η Τουρκία κάνει τώρα πίσω. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση, επομένως θα πρέπει να την συζητήσουμε, αλλά αν η Τουρκία δεν προωθήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τότε εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούμε να περάσουμε τη συμφωνία. Αν ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι η συμφωνία έχει ανασταλεί, αν και δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μας, διότι αυτό θα ήταν κρίμα, θα βρούμε μια λύση στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας συνεργασίας. Αλλά αμοιβαίος σεβασμός, και θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, σημαίνει ότι σεβόμαστε την Τουρκία, αλλά και ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους δικούς μας κανόνες».

    Αναφορικά με τα τείχη που υψώνονται σε πολλά σημεία της Ευρώπης για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη, απαντά: «Χρειαζόμαστε προστασία των εξωτερικών μας συνόρων μέσω κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται ανά περίπτωση και στη συνέχεια χρειαζόμαστε ένα σύστημα μετεγκατάστασης προς τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν λειτούργησε διότι η πλειοψηφία των χωρών μελών δεν συμμετέχει στην μετεγκατάσταση όπως άλλες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Το ερώτημα δεν αφορά την Ευρώπη, το ερώτημα αφορά τον εθνικισμό ορισμένων κυβερνήσεων. Αυτό ακριβώς οδηγεί την Ευρώπη σε κρίση. Το ότι ορισμένες κυβερνήσεις που δεν συμμετέχουν στην μετεγκατάσταση, που δημιουργούν προβλήματα με τις ενέργειές τους και την άνοδο του εθνικισμού, στη συνέχεια υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι ανίκανη να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση, πρόκειται για κυνισμό άνευ προηγουμένου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2016 - 4:32:24 UTC