Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου
  • [02] Ό. Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: H ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη
  • [04] 48ωρη γενική απεργία ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού
  • [05] «Προτεραιότητα το προσφυγικό και τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» δηλώνουν Μέρκελ και Ρέντσι
  • [06] Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν
  • [07] ΗΠΑ: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από τον προεκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ
  • [08] Επιβράβευση για το Κοσσυφοπέδιο, λόγω των μεταρρυθμίσεων, η κατάργηση βίζας, είπε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε την περιοχή
  • [09] Συναυλία στην Παλμύρα από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου

    «Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη το χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου» αναφέρει σε δήλωσή τουο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις αλλαγές στον θεσμό, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    «Η κυβέρνηση στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων, τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: «Αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».

    [02] Ό. Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό

    «Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιθυμεί το ναυάγιο της αξιολόγησης» και συμπεριφέρεται ως «δεκανίκι του ΔΝΤ» και ως «υπερασπιστής της διαπλοκής».

    «Ας σταματήσει η ηγεσία της ΝΔ να παριστάνει ότι έπεσε μόλις εχθές από τον ουρανό. Ο λαός την γνωρίζει και την θυμάται πολύ καλά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός «θυμάται τον ρόλο της στην λεηλασία του 25% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια. Θυμάται τον ρόλο της στην οικοδόμηση ενός παρακράτους που έλεγχε πλήρως την πολιτική ζωή: Στις συμβάσεις του δημοσίου, στην Υγεία, στην φορολογία, στα ΜΜΕ. Θυμάται πολύ καλά την σχέση της με την διαπλοκή. Τα μαύρα ταμεία, τα δώρα, την συγκάλυψη των φοροφυγάδων, τα τιμολόγια στους εκβιαστές. Θυμάται την δέσμευσή στους δανειστές για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση της κοινωνικής προστασίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

    «Σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ούτε μια πρόταση να καταθέσει», ανέφερε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η ΝΔ «περιφέρει μόνο παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό, καθώς και την ελπίδα της να ναυαγήσει η αξιολόγηση. Και κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώνει ότι μόνο ως δεκανίκι του ΔΝΤ και ως υπερασπιστής της διαπλοκής είναι σε θέση να λειτουργήσει πολιτικά».

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: H ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη

    Με την κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

    Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.

    Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

    Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

    «Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

    [04] 48ωρη γενική απεργία ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού

    Σε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 προχωράει η ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί παράλληλα προς ψήφιση στη Βουλή.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

    Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 48ωρη γενική απεργία για τηνΠαρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαΐου ενάντια «στον οδοστρωτήρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού», ενώ κάνει λόγο και για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, καθώς «μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ με διαδικασίες fast track επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο».

    ΠΟΕΣΥ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

    Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου Η απεργία ισχύει για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία τα οποία θα μεταδοθούν ως εξής: Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 -13:30. Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 -20:15.

    Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις- μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

    Τέλος, τονίζει ότι όποια και αν είναι η κατάληξη τής ψηφοφορίας αυτού του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία», ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του.

    48ωρη απεργία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Χειρόφρενο ανεβάζουν οι συγκοινωνίες την Παρασκευή 6 και τοΣάββατο 7 Μαΐουλόγω απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν σωματεία εργαζομένων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για ασφαλιστικό και φορολογικό στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Συγκεκριμένα, η Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε 48ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    «Η κυβέρνηση επιχειρεί, με συνοπτικές διαδικασίες, να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία και να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, το φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, με το οποίο δίνεται η χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα και ξεκινάει μια νέα φοροκαταιγίδα» σημειώνουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

    Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος από την Παρασκευήέως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7Μαΐουκαι οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και λεωφορεία αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς έχουν επίσης αποφασίσει στάσεις εργασίας την Κυριακή από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Τετραήμερη πανελλαδική απεργία από την ΠΝΟ

    Προβλήματα στην επιστροφή πολλών εκδρομέων του Πάσχα αναμένεται να προκαλέσει η τετραήμερη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, 6 Μαΐουέως στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για την Παρασκευήσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς μαζικά και δυναμικά να διατρανώσουν τη θέλησή τους και να υψώσουν το ανάστημά του ενάντια στο εν λόγω νομοσχέδιο.

    «Το κοινωνιοκτόνο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλαισιωμένο και εμπλουτισμένο και με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν ολοκληρωτικά τον Έλληνα εργαζόμενο δεν πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρά και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

    Σε 48ωρη απεργία προχωρά την Παρασκευή και το Σάββατοη ΓΕΝΟΠ , ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

    [05] «Προτεραιότητα το προσφυγικό και τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» δηλώνουν Μέρκελ και Ρέντσι

    Στο προσφυγικό και στην ανάγκη να διατηρηθεί η αλληλέγγυα συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν αναφορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

    «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μια σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση».

    Σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών από την Λιβύη, ο Ρέντσι τόνισε ότι «από την αρχή του χρόνου, οι αποβιβάσεις στον ιταλικό νότο είναι 26.000, μόλις χίλιες περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2015. 'Αρα, δεν υφίσταται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».

    Η 'Ανγκελα Μέρκελ, από την μεριά της, τόνισε ότι «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της».

    «Η ζώνη του Σέγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια.

    Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».

    [06] Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο έχουν εμφανιστεί πρόσφατα διαφωνίες, δηλώνοντας ότι "δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες".

    "Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

    [07] ΗΠΑ: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από τον προεκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ

    Μετά τον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιάνακαι οδήγησε στην έξοδο από την προεκλογική εκστρατεία του Τεντ Κρουζ και του Τζον Κέισιτς, αφήνοντας ανοιχτό το πολιτικό πεδίο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στον Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο πρώην Πρόεδροι της οικογένειας Μπους δε θα του παρέχουν την πολιτική υποστήριξή τους.

    Η οικογένεια Μπους είναι γνωστή για τη στήριξη που παρέχει στους υποψήφιους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς είχε εκδηλώσει την υποστήριξή της στους πέντε τελευταίους προεδρικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, δε θα πράξει το ίδιο κατά τη φετινή προεκλογική περίοδο καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «The Texas Tribune»,ο γηραιός πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «συνταξιοτηθεί από την πολιτική»,σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, Τζιμ Μακγκράθ.

    Ωστόσο, η συνταξιοδότηση θα ήταν επαρκής δικαιολογία εάν ο 91χρονος πολιτικός δεν είχε μιλήσει στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του γιου του, Τζεμπ Μπους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τζεμπ Μπους αποχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα τον Φεβρουάριο. «Επανήλθε από τη συνταξοδότηση για να κάνει ορισμένα πράγματα και να βοηθήσει τον Τζεμπ, αλλά αυτά αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα»δήλωσε ο Μαγκράθ για τη στάση που θα τηρήσει ο Μπους ο πρεσβύτερος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Μπους ο πρεσβύτερος είχε λάβει ενεργό μέρος σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών του γιου του, Τζορτζ Μπους το 2000 και το 2004, του Τζον Μακέιν το 2008, αλλά και του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, ενώ είχε υποστηρίξει και τον Μπομπ Ντολ, το 1996.

    Αναφορικά με τον Τζορτζ Μπους, που άσκησε την προεδρία των ΗΠΑ ως ο 43ος πρόεδρος, δεν έχει σχέδια ν' αναλάβει ενεργό δράση στη προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και στο επίπεδο του σχολιασμού των εξελίξεων, δήλωσε βοηθός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.Ωστόσο, αντίθετα με τη στάση σιωπής που τήρησε ο πατέρας του, ο Μπους Τζούνιορ έχει ασκήσει κριτική για το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τονίζοντας ότι: «το δυνατότερο άτομο σε ένα δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητα αυτό, που φωνάζει περισσότερο».

    [08] Επιβράβευση για το Κοσσυφοπέδιο, λόγω των μεταρρυθμίσεων, η κατάργηση βίζας, είπε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε την περιοχή

    Στο Κοσσυφοπέδιο μετέβη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, την επομένη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, μεταφέροντας το Κοσσυφοπέδιο στον κατάλογο των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή στον χώρο Σένγκεν.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ισα Μουστάφα, μετά από την συνάντησή τους, προέβησαν σε δηλώσεις προς τον τύπο. O κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

    «Το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, και η πρότασή μας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και των επιτυχών προσπαθειών των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες έφεραν εις πέρας τις φιλόδοξες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στο κράτος δικαίου και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

    Η έκθεση προόδου μας επιβεβαιώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το Κοσσυφοπέδιο θα έχει κυρώσει τη συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο και θα έχει ενισχύσει το ιστορικό επιδόσεών του όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Χάρη στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που ταξιδεύουν στην ΕΕ με βιομετρικά διαβατήρια, θα διευκολυνθούν οι διαπροσωπικές επαφές και θα ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και του Κοσσυφοπεδίου. Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εγκρίνουν πολύ σύντομα την πρότασή μας.

    Γνωρίζω ότι απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ σημαντική. Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε το Κοσσυφοπεδίου να βρεθεί πιο κοντά στην Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτερη συνεργασία σε πολλά θέματα.

    Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ταξίδια χωρίς θεώρηση είναι ένα δικαίωμα που συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη των καταχρήσεων του καθεστώτος απαλλαγής θεώρησης που θα μπορούσαν να οδηγήσει σε αναστολή της.

    Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.»

    Μόλις εγκριθεί η πρόταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια δεν θα υπόκεινται πλέον στην υποχρέωση θεωρήσεων για σύντομη διαμονή έως 90 ημέρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός της Ιρλανδίας και του Ην.Βασιλείου, καθώς και στις τέσσερις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Η απαλλαγή αφορά μόνο θεωρήσεις βραχείας διαμονής που ισχύουν έως 90 ημέρες (εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών) για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς σκοπούς. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν ήδη να μεταβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς υποχρέωση θεώρησης.

    Οι διάφορες άλλες προϋποθέσεις πρόσβασης στον χώρο Σένγκεν θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, ιδίως η υποχρέωση των ενδιαφερομένων να είναι σε θέση να αποδεικνύουν τη διάθεση επαρκών μέσων διαβιώσεως και τον σκοπό του ταξιδιού. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης δεν προβλέπει το δικαίωμα εργασίας στην ΕΕ.

    [09] Συναυλία στην Παλμύρα από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης

    Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ, ο διάσημος ρώσος αρχιμουσικός, θα διευθύνει μια συμφωνική ορχήστρα μέσα στο αμφιθέατρο της αρχαίας Παλμύρας, της πόλης που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Η συναυλία με θέμα "Προσευχή για την Παλμύρα. Η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη" θα δοθεί από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και θα αρχίσει στην Παλμύρα στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του θεάτρου.

    Η πόλη αυτή ηλικίας 2.000 ετών, τα ερείπια της οποίας έχει περιλάβει η UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του ΙΚ τον Μάιο του 2015 και ανακαταλήφθηκε στις 27 Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού που είχαν την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας. Αυτή η νίκη επέτρεψε στη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, να επιβεβαιώσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη συριακή σύγκρουση.

    Στα τέλη Απριλίου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση του αρχαίου χώρου της Παλμύρας στον οποίο οι μαχητές του ΙΚ είχαν τοποθετήσει παντού νάρκες και εκρηκτικά.

    Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει "την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική, ενεργοποιώντας τον Πέμπτο Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ευρώπης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όταν διαμορφωνόταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση, και ειδικότερα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε επί γαλλικής Προεδρίας στο Παρίσι το 2008.

    Στη σημερινή συγκυρία η συμβολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Πέμπτος Πυλώνας του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες αυτές και να μείνουν οι μελλοντικοί μετανάστες στις εστίες τους.

    «Τέτοιου είδους συνέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Δυστυχώς ο πέμπτος αυτός πυλώνας έχει μείνει ατροφικός. Υπενθυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός αφορά κυρίως την Αφρική. Ρητώς περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ότι αφορά κυρίως τις χώρες της Αφρικής. Και το επόμενο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής θα προέλθει, όπως είναι γνωστό, από την Αφρική. Το αντιμετωπίζουμε και τώρα. Είναι ανάγκη, λοιπόν, στον τομέα αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εν τη γενέσει του και όχι να προσπαθούμε μετά να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν ορατό εδώ και πολύ καιρό.

    Η εμπειρία σας στον τομέα αυτόν, ιδίως στα θέματα της σύμπραξης με τις χώρες αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και επομένως εξάγουν πληθυσμό ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να τον θρέψουν, αυτή η συμβολή σας για την ενεργοποίηση του πέμπτου πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι ξανά που έχουμε αυτή τη συζήτηση και θα έχουμε και αυτή τη συνεργασία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 20:32:29 UTC