Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου
  • [02] Ό. Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό
  • [03] Θ. Παπαχριστόπουλος: Ουδέποτε έκαναλόγο για υποκλοπή από πλευρά της κυβέρνησης
  • [04] Κυβερνητικές πηγές: Δικαιότερη κατανομή των βαρών με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση
  • [05] Προωθείται στη Βουλή η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
  • [06] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία από αύριο
  • [07] Ο Γ. Μουζάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί
  • [08] «Προτεραιότητα το προσφυγικό και τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» δηλώνουν Μέρκελ και Ρέντσι
  • [09] Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν
  • [10] ΗΠΑ: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από τον προεκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ
  • [11] Θα υπερβεί τα 70 εκατ. δολάρια η τιμή του μεγαλύτερου ακατέργαστου διαμαντιού στον κόσμο
  • [12] Επιβράβευση για το Κοσσυφοπέδιο, λόγω των μεταρρυθμίσεων, η κατάργηση βίζας, είπε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε την περιοχή
  • [13] Η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών, αναφέρει το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ
  • [14] Euractiv: Το ΠΑΣΟΚ είναι «εντελώς απομονωμένο» στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών
  • [15] Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
  • [16] Καταδίκη Λαβρόφ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [17] Ανακοίνωση Ολυμπιακού με «βέλη» κατά ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [18] ΠΑΕ ΑΕΚ κατά ΕΠΟ: «Εθισμένη στην ανομία η διοίκηση Γκιρτζίκη»
  • [19] Εν αμφιβόλω η διεξαγωγή του τελικού «... αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα»
  • [20] Αύριο ξεκινά το Ράλι Ακρόπολις 2016

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου

    «Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη το χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου» αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις αλλαγές στον θεσμό, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    «Η κυβέρνηση στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων, τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: «Αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».

    [02] Ό. Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό

    «Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιθυμεί το ναυάγιο της αξιολόγησης» και συμπεριφέρεται ως «δεκανίκι του ΔΝΤ» και ως «υπερασπιστής της διαπλοκής».

    «Ας σταματήσει η ηγεσία της ΝΔ να παριστάνει ότι έπεσε μόλις εχθές από τον ουρανό. Ο λαός την γνωρίζει και την θυμάται πολύ καλά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός «θυμάται τον ρόλο της στην λεηλασία του 25% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια. Θυμάται τον ρόλο της στην οικοδόμηση ενός παρακράτους που έλεγχε πλήρως την πολιτική ζωή: Στις συμβάσεις του δημοσίου, στην Υγεία, στην φορολογία, στα ΜΜΕ. Θυμάται πολύ καλά την σχέση της με την διαπλοκή. Τα μαύρα ταμεία, τα δώρα, την συγκάλυψη των φοροφυγάδων, τα τιμολόγια στους εκβιαστές. Θυμάται την δέσμευσή στους δανειστές για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση της κοινωνικής προστασίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

    «Σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ούτε μια πρόταση να καταθέσει», ανέφερε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η ΝΔ «περιφέρει μόνο παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό, καθώς και την ελπίδα της να ναυαγήσει η αξιολόγηση. Και κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώνει ότι μόνο ως δεκανίκι του ΔΝΤ και ως υπερασπιστής της διαπλοκής είναι σε θέση να λειτουργήσει πολιτικά».

    [03] Θ. Παπαχριστόπουλος: Ουδέποτε έκαναλόγο για υποκλοπή από πλευρά της κυβέρνησης

    «Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου. Ουδέποτε έκαναλόγο για υποκλοπή από πλευρά της κυβέρνησης", ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της διαρροής των συνομιλιών των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου

    «Όταν είπα ότι καλά έκανε και έβγαλε στην φόρα η κυβέρνηση τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου εννοούσα ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και σήκωσε το θέμα», τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος και επιτέθηκε σε όσους παρερμήνευσαν όπως είπε τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για «κατάντια».

    Εξάλλου σε γραπτή του δήλωση για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφέρει:

    «Πολύ φοβάμαι ότι η απελπισία και η θλίψη κάποιων ανθρώπων επειδή η αξιολόγηση τους τελειώνει, τους οδηγεί στην υπερβολή και στην παρερμηνεία των δηλώσεών μου. Από που και ως που το γεγονός ότι σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή επικρότησα την στάση της κυβέρνησης να "σηκώσει" το θέμα της συνομιλίας Τόμσεν Βελκουλέσκου, αποκωδικοποιείται ως παραδοχή υποκλοπής από την πλευρά της κυβέρνησης; Δηλώνω λοιπόν ξεκάθαρα σε αυτούς που καλοπροαίρετα παρανόησαν ότι την υποκλοπή την έχουν κάνει τα WikiLeaks, ότι είναι αδύνατον να την έχει κάνει η ΕΥΠ, και τους παραπέμπω σε προηγούμενες ομιλίες μου στη Βουλή όπου επανειλημμένως το έχω καταστήσει σαφές».

    Νωρίτερα, κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών, όπου γίνεται η κατ' άρθρον συζήτηση για το ασφαλιστικό είχε προκληθεί ένταση, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε "εξαιρετικά σοβαρή" την τοποθέτηση του εισηγητή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, και υποστήριξε πως από αυτήν συνάγεται ότι, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητά υπέκλεψε τη συνομιλία. Ζήτησε δε από τον παριστάμενο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, να διαψεύσει τη συγκεκριμένη δήλωση, «ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι για την εθνική προσπάθεια». Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση, προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα που παρεμβαίνοντας είπε ότι «ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο».

    [04] Κυβερνητικές πηγές: Δικαιότερη κατανομή των βαρών με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση

    Ενόψει της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», και τονίζει ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόταση που «βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

    Ειδικότερα, αναφέρουν πως η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση που «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

    Τονίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στις οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση - για μια ακόμα φορά - των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

    «Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης», «χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».

    [05] Προωθείται στη Βουλή η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

    Υπογράφηκε και προωθείται άμεσα στη Βουλή, η ρύθμιση βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικών οχημάτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με βάση τη νέα ρύθμιση:

    ? για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,

    ? για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,

    ? για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν δύο δωδέκατα ετησίων τελών κυκλοφορίας.

    Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, δίνεται κίνητρο στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους (αδυνατώντας να καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας) να προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή των αναλογούντων τελών, για μία μόνο φορά μέσα στο 2016.

    [06] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία από αύριο

    Σε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 προχωράει η ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί παράλληλα προς ψήφιση στη Βουλή.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

    Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 48ωρη γενική απεργία για αύριο Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαΐου ενάντια «στον οδοστρωτήρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού», ενώ κάνει λόγο και για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, καθώς «μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ με διαδικασίες fast track επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο».

    ΠΟΕΣΥ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

    Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου Η απεργία ισχύει για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία τα οποία θα μεταδοθούν ως εξής: Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 ? 13:30. Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 ? 20:15.

    Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις- μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

    Τέλος, τονίζει ότι όποια και αν είναι η κατάληξη τής ψηφοφορίας αυτού του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία», ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του.

    Τετραήμερη πανελλαδική απεργία από την ΠΝΟ

    Προβλήματα στην επιστροφή πολλών εκδρομέων του Πάσχα αναμένεται να προκαλέσει η τετραήμερη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από αύριο στις 6.00 το πρωί (Παρασκευή, 6 Μαΐου) έως στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς μαζικά και δυναμικά να διατρανώσουν τη θέλησή τους και να υψώσουν το ανάστημά του ενάντια στο εν λόγω νομοσχέδιο.

    «Το κοινωνιοκτόνο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλαισιωμένο και εμπλουτισμένο και με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν ολοκληρωτικά τον Έλληνα εργαζόμενο δεν πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρά και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

    Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

    [07] Ο Γ. Μουζάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί

    «Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και κάνει λόγο για πύκνωση των παρεμβάσεων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να θέτει, όπως διευκρινίζει, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Μουζάλας τη χαρακτηρίζει «σύσκεψη εργασίας», επισημαίνει ότι έγινε «μέσα στη συνεχή προσπάθειά μας να απελευθερωθεί η Ειδομένη και να λυθεί το πρόβλημα και με τη σιδηροδρομική γραμμή και με τους πρόσφυγες» και διευκρινίζει ότι έχουν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη για το θέμα αυτό. «Είναι συσκέψεις εργασίας που αποσκοπούν στο να τελειώσει αυτή η φρίκη της Ειδομένης», υπογραμμίζει.

    Ο κ. Μουζάλας χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη «προσβολή», που «πρέπει να σταματήσει». Τις επόμενες ημέρες, τονίζει, «θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις στην περιοχή, θα πυκνώσει η προσπάθεια διαλόγου, θα πυκνώσει η προσπάθεια δημιουργίας καινούριων θέσεων, θα πυκνώσει η προσπάθεια ελέγχου για το ποιος μπαίνει και τι κάνει μέσα στην Ειδομένη».

    Σε ερώτηση εάν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του καταυλισμού, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «δεν βάζω χρονοδιαγράμματα». «Η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, δημιουργούμε θέσεις και συνθήκες, ώστε χωρίς χρήση βίας να μπορέσουμε να αδειάσουμε την Ειδομένη. Από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα είναι», συμπληρώνει.

    [08] «Προτεραιότητα το προσφυγικό και τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» δηλώνουν Μέρκελ και Ρέντσι

    Στο προσφυγικό και στην ανάγκη να διατηρηθεί η αλληλέγγυα συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν αναφορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, σήμερα το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

    «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μια σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση».

    Σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών από την Λιβύη, ο Ρέντσι τόνισε ότι «από την αρχή του χρόνου, οι αποβιβάσεις στον ιταλικό νότο είναι 26.000, μόλις χίλιες περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2015. 'Αρα, δεν υφίσταται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».

    Η 'Ανγκελα Μέρκελ, από την μεριά της, τόνισε ότι «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της».

    «Η ζώνη του Σέγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια.

    Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».

    [09] Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε σήμερα ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο έχουν εμφανιστεί πρόσφατα διαφωνίες, δηλώνοντας ότι "δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες".

    "Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

    [10] ΗΠΑ: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από τον προεκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ

    Μετά τον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιάνα προχθές και οδήγησε στην έξοδο από την προεκλογική εκστρατεία του Τεντ Κρουζ και του Τζον Κέισιτς, αφήνοντας ανοιχτό το πολιτικό πεδίο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στον Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο πρώην Πρόεδροι της οικογένειας Μπους δε θα του παρέχουν την πολιτική υποστήριξή τους.

    Η οικογένεια Μπους είναι γνωστή για τη στήριξη που παρέχει στους υποψήφιους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς είχε εκδηλώσει την υποστήριξή της στους πέντε τελευταίους προεδρικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, δε θα πράξει το ίδιο κατά τη φετινή προεκλογική περίοδο καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «The Texas Tribune»,ο γηραιός πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «συνταξιοτηθεί από την πολιτική»,σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, Τζιμ Μακγκράθ.

    Ωστόσο, η συνταξιοδότηση θα ήταν επαρκής δικαιολογία εάν ο 91χρονος πολιτικός δεν είχε μιλήσει στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του γιου του, Τζεμπ Μπους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τζεμπ Μπους αποχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα τον Φεβρουάριο. «Επανήλθε από τη συνταξοδότηση για να κάνει ορισμένα πράγματα και να βοηθήσει τον Τζεμπ, αλλά αυτά αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα»δήλωσε ο Μαγκράθ για τη στάση που θα τηρήσει ο Μπους ο πρεσβύτερος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Μπους ο πρεσβύτερος είχε λάβει ενεργό μέρος σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών του γιου του, Τζορτζ Μπους το 2000 και το 2004, του Τζον Μακέιν το 2008, αλλά και του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, ενώ είχε υποστηρίξει και τον Μπομπ Ντολ, το 1996.

    Αναφορικά με τον Τζορτζ Μπους, που άσκησε την προεδρία των ΗΠΑ ως ο 43ος πρόεδρος, δεν έχει σχέδια ν' αναλάβει ενεργό δράση στη προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και στο επίπεδο του σχολιασμού των εξελίξεων, δήλωσε βοηθός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.Ωστόσο, αντίθετα με τη στάση σιωπής που τήρησε ο πατέρας του, ο Μπους Τζούνιορ έχει ασκήσει κριτική για το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τονίζοντας ότι: «το δυνατότερο άτομο σε ένα δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητα αυτό, που φωνάζει περισσότερο».

    [11] Θα υπερβεί τα 70 εκατ. δολάρια η τιμή του μεγαλύτερου ακατέργαστου διαμαντιού στον κόσμο

    Την δημοπράτηση, του μεγαλύτερου ακατέργαστου διαμαντιού που υπάρχει σήμερα κι έχει ανακαλυφθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος Δημοπρασιών Sotheby?s.

    Πρόκειται για το "Lesedi la Rona" των 1109 καρατίων -το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας που έχει ανακαλυφθεί περισσότερο από έναν αιώνα- και θα διατεθεί σε μία αυτόνομη δημοπρασία στο Λονδίνο στις 29 Ιουνίου 2016.

    Το Lesedi la Rona («Το Φως Μας» στη γλώσσα Tswana που χρησιμοποιείται στη Μποτσουάνα), το οποίο εκτιμάται ότι θα υπερβεί την αξία των 70 εκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε από τη Lucara Diamond Corp. τον Νοέμβριο του 2015 στο ορυχείο Karowe στην Μποτσουάνα. Το διαμάντι είναι περίπου στο μέγεθος μίας μπάλας του τένις (με μεγέθη περίπου 66.4 x 55 x 42 mm).

    Το διαμάντι χρονολογείται στα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Διαμάντια μεταλλεύονται για πολλούς αιώνες συνεχώς σε πολλές τοποθεσίες παγκοσμίως, αλλά τίποτα δεν είχε βρεθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια στο μέγεθος και την ποιότητα του Lesedi la Rona. Όσον αφορά στο μέγεθός του, το ακατέργαστο εύρημα υπερβαίνει μόνο το μυθικό Cullinan Diamond, το οποίο μεταλλεύτηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Από το Cullinan Diamond των 3016.75 καρατίων δημιουργήθηκαν εννέα μεγάλα διαμάντια τα οποία βρίσκονται στο ιστορικό Crown Jewels του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένου του Great Star of Africa - του μεγαλύτερου κατεργασμένου διαμαντιού που υπάρχει σήμερα, με βάρος 530.20 καράτια.

    [12] Επιβράβευση για το Κοσσυφοπέδιο, λόγω των μεταρρυθμίσεων, η κατάργηση βίζας, είπε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε την περιοχή

    Στο Κοσσυφοπέδιο μετέβη σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, την επομένη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, μεταφέροντας το Κοσσυφοπέδιο στον κατάλογο των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή στον χώρο Σένγκεν.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ισα Μουστάφα, μετά από την συνάντησή τους, προέβησαν σε δηλώσεις προς τον τύπο. O κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

    «Το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, και η πρότασή μας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και των επιτυχών προσπαθειών των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες έφεραν εις πέρας τις φιλόδοξες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στο κράτος δικαίου και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

    Η έκθεση προόδου μας επιβεβαιώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το Κοσσυφοπέδιο θα έχει κυρώσει τη συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο και θα έχει ενισχύσει το ιστορικό επιδόσεών του όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Χάρη στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που ταξιδεύουν στην ΕΕ με βιομετρικά διαβατήρια, θα διευκολυνθούν οι διαπροσωπικές επαφές και θα ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και του Κοσσυφοπεδίου. Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εγκρίνουν πολύ σύντομα την πρότασή μας.

    Γνωρίζω ότι απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ σημαντική. Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε το Κοσσυφοπεδίου να βρεθεί πιο κοντά στην Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτερη συνεργασία σε πολλά θέματα.

    Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ταξίδια χωρίς θεώρηση είναι ένα δικαίωμα που συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη των καταχρήσεων του καθεστώτος απαλλαγής θεώρησης που θα μπορούσαν να οδηγήσει σε αναστολή της.

    Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.»

    Μόλις εγκριθεί η πρόταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια δεν θα υπόκεινται πλέον στην υποχρέωση θεωρήσεων για σύντομη διαμονή έως 90 ημέρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός της Ιρλανδίας και του Ην.Βασιλείου, καθώς και στις τέσσερις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Η απαλλαγή αφορά μόνο θεωρήσεις βραχείας διαμονής που ισχύουν έως 90 ημέρες (εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών) για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς σκοπούς. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν ήδη να μεταβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς υποχρέωση θεώρησης.

    Οι διάφορες άλλες προϋποθέσεις πρόσβασης στον χώρο Σένγκεν θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, ιδίως η υποχρέωση των ενδιαφερομένων να είναι σε θέση να αποδεικνύουν τη διάθεση επαρκών μέσων διαβιώσεως και τον σκοπό του ταξιδιού. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης δεν προβλέπει το δικαίωμα εργασίας στην ΕΕ.

    [13] Η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών, αναφέρει το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ

    Η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών, παρά τη βελτίωση των αγορών εργασίας, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι αμοιβές ανά απασχολούμενο αυξήθηκαν 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ΟΝΕ. Η αύξηση των συμβατικών μισθών είναι μεγαλύτερη, αλλά κινήθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2015.

    Το ποσοστό ανεργίας, αν και είναι ακόμα υψηλό, μειώνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υποδηλώνοντας ότι περιορίσθηκε η χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Παρά, όμως, τη βελτίωση των αγορών εργασίας της Ευρωζώνης, το υψηλό ποσοστό ανεργίας δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη προσφορά εργασίας που κρατά χαμηλές τις μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνει η ΕΚΤ.

    Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στη αγορά εργασίας, που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση, πιθανόν να έχουν αλλάξει τη λειτουργία της. Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν να κάνουν πιο ευπροσάρμοστους τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, καταργώντας συστήματα αυτόματης προσαρμογής των μισθών και περιορίζοντας την προστασία της εργασίας. «Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προς τα κάτω ακαμψία των μισθών εξασθένησε, καθώς η κρίση έγινε πιο παρατεταμένη. Εάν οι αγορές εργασίας βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής, η επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά θα οδηγήσει για μία ορισμένη χρονική περίοδο στο να συμβαδίζει ο περιορισμός της υπερπροσφοράς εργασίας με χαμηλή αύξηση των μισθών», σημειώνει το δελτίο.

    Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού πιθανόν να έχει συμβάλει, επίσης, στον περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων. Ο χαμηλός πληθωρισμός, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, πιθανόν επηρεάζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς οι εργαζόμενοι ενδεχομένως δεν πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, εφόσον οι χαμηλές τιμές ενέργειας αυξάνουν το πραγματικό εισόδημά τους.

    [14] Euractiv: Το ΠΑΣΟΚ είναι «εντελώς απομονωμένο» στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών

    "Εντελώς απομονωμένο είναι το ΠΑΣΟΚ στην Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών" αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης, Euractiv, επικαλούμενο πηγές.

    Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος των σοσιαλιστών, η στάση του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει "σε δύσκολη θέση"την πολιτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών και είναι "ντροπιαστική"γιατί "δε συνάδει"με τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών. "Είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν μια στάση όπως είναι η παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης", προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ κάνει αναφορά και σε συγκεκριμένη ευρωβουλευτή, την Εύα Καϊλή η οποία "αντιτίθεται σε κάθε λογική λύση".

    Συνεχίζοντας, το Euractiv.com παραθέτει δηλώσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, η οποία αρνείται πως νιώθει "απομονωμένη" εντός της πολιτικής της ομάδας.

    «Oι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, παρόλο που ανήκουν

    σ 'αυτούς. Η στάση τους, τους εκθέτει» δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [15] Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική, ενεργοποιώντας τον Πέμπτο Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ευρώπης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όταν διαμορφωνόταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση, και ειδικότερα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε επί γαλλικής Προεδρίας στο Παρίσι το 2008.

    Στη σημερινή συγκυρία η συμβολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Πέμπτος Πυλώνας του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες αυτές και να μείνουν οι μελλοντικοί μετανάστες στις εστίες τους.

    «Τέτοιου είδους συνέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Δυστυχώς ο πέμπτος αυτός πυλώνας έχει μείνει ατροφικός. Υπενθυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός αφορά κυρίως την Αφρική. Ρητώς περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ότι αφορά κυρίως τις χώρες της Αφρικής. Και το επόμενο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής θα προέλθει, όπως είναι γνωστό, από την Αφρική. Το αντιμετωπίζουμε και τώρα. Είναι ανάγκη, λοιπόν, στον τομέα αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εν τη γενέσει του και όχι να προσπαθούμε μετά να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν ορατό εδώ και πολύ καιρό.

    Η εμπειρία σας στον τομέα αυτόν, ιδίως στα θέματα της σύμπραξης με τις χώρες αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και επομένως εξάγουν πληθυσμό ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να τον θρέψουν, αυτή η συμβολή σας για την ενεργοποίηση του πέμπτου πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι ξανά που έχουμε αυτή τη συζήτηση και θα έχουμε και αυτή τη συνεργασία».

    [16] Καταδίκη Λαβρόφ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Ο τουρκικός επεκτατισμός και οι συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα των ΝΑΤΟικών δεν μπορεί να οδηγήσουν σε τίποτα καλό, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ.

    Στο απόσπασμα αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας τονίζει:

    Οι νεοοθωμανικές επιδιώξεις -με τη διοχέτευση της επίδρασή τους παντού, την απόκτηση νέων εδαφών- είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ξέρετε πόσες φορές τον περασμένο χρόνο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Κάπου 1.800 φορές! Και μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2016, πάνω από 200! Και σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μια λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους του ίδιου Συνασπισμού; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό...

    [17] Ανακοίνωση Ολυμπιακού με «βέλη» κατά ΠΑΕ ΑΕΚ

    Ανακοίνωση, με την οποία αφήνει «αιχμές» κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Σε αυτήν η «ερυθρόλευκη» εταιρεία κάνει λόγο για «παράνομη διοίκηση» και «κρυπτόμενο και "αόρατο" ιδιοκτήτη» στην ΑΕΚ, με τους οποίους τονίζει ότι δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται ο υπουργός Αθλητισμού. Επίσης, η «ερυθρόλευκη» ανακοίνωση, απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, αναφέρει: «Αν θέλετε να μη γίνει ο τελικός κύριε Κοντονή, να έχετε το θάρρος να τον ματαιώσετε και να πάρετε την ευθύνη».

    [18] ΠΑΕ ΑΕΚ κατά ΕΠΟ: «Εθισμένη στην ανομία η διοίκηση Γκιρτζίκη»

    Έξαλλοι δήλωναν στην ΠΑΕ ΑΕΚ αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν την στάση της ΕΠΟ να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα στον ορισμό των βοηθών διαιτητή για τον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Η ένταση που υπήρχε στα γραφεία της Σπύρου Λούη ήταν διάχυτη και αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην επίσημη ανακοίνωση. Ο σύλλογος κατηγορεί τη διοίκηση Γκιρτσίκη για «εθισμό στην ανομία» καθώς θεωρεί ότι οι βοηθοί του Τάσου Σιδηρόπουλου τοποθετήθηκαν με τρόπο «ετσιθελικό». Παράλληλα δηλώνει πως δεν πρόκειται να κατεβεί στον τελικό του Σαββάτου εάν δεν αλλάξουν οι βοηθοί, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «... δεν σκοπεύουμε να πάμε ως πρόβατα επί σφαγή».

    [19] Εν αμφιβόλω η διεξαγωγή του τελικού «... αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα»

    Οι ορισμοί των βοηθών διαιτητή για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, προκάλεσαν νέα έκρηξη στις σχέσεις ΕΠΟ-Πολιτείας. Η κατάσταση αναμένεται να εχει ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι αύριο το μεσημέρι, καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στη λακωνική δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ στις 27 Απριλίου, τα οποία διασφαλίζουν την ομαλή τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος και την κοινωνική ειρήνη, και δεν ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι αύριο, η Πολιτεία θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα».

    [20] Αύριο ξεκινά το Ράλι Ακρόπολις 2016

    Αύριο στις 18:30, στις Θερμοπύλες θα πραγματοποιηθεί η τελετή εκκίνησης του Ράλι Ακρόπολις 2016. Θα έχουν όμως προηγηθεί στις 8.30 στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας τα ελεύθερα δοκιμαστικά και στις 11:23 η κατατακτήρια ειδική διαδρομή.Οι συμμετοχές έφθασαν τις 82. Αριθμητικά ξεπερνούν κάθε πρόσφατο προηγούμενο,35 πληρώματα αγωνίζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ράλι και 47 για το ελληνικό πρωτάθλημα.

    Ειδικότερα, στο ευρωπαϊκό σκέλος του αγώνα, οι διεθνείς συμμετοχές αγγίζουν τις 29, αριθμός διπλάσιος του περυσινού. Στις ειδικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας, θα βρεθούν όλοι οι πρωταγωνιστές του θεσμού.Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται οι διεκδικητές του τίτλου, Kajetan Kajetanowicz και Alexey Lukyanuk, αμφότεροι με Ford Fiesta R5, αλλά και όσοι ακολουθούν ολόκληρο το πρωτάθλημα.Όσοι παρακολουθήσουν τον αγώνα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά 12 αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Σημαντική από ελληνικής πλευράς είναι η παρουσία των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου με το Skoda Fabia R5.

    Φυσικά, εθνικό ενδιαφέρον θα υπάρχει και στην κατηγορία ERC-2, με τους διεκδικητές του ευρωπαϊκού στέμματος, Chuchala-Dymurski, Scattolon-Zanini και Alonso-Monasterolo να έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ελληνικούς συνδυασμούς με κατασκευές ικανές για το καλύτερο. Τέτοιοι είναι οι «Ιαβέρης Jr»-Σπύρος Κολτσίδας, που επιστρέφουν ύστερα από έντεκα χρόνια στην αγωνιστική δράση με ένα Mitsubishi Lancer EVO IX, οι Θέμης Χαλκιάς-Κώστας Σούκουλης με το Subaru Impreza STi, αλλά και οι Κωνσταντίνος Χαλιβελάκης-Μάριος Τσαούσογλου με ακόμα ένα Lancer ένατης γενιάς.

    Το SEAJETS Ράλι Ακρόπολις, όμως, προσμετρά και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, με κάθε ημέρα του να βαθμολογείται ξεχωριστά, και με όσους αγωνιστούν και στις δύο να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν το καλύτερο από τα δύο αποτελέσματα. Συνολικά 47 πληρώματα θα βρεθούν στη ράμπα της αφετηρίας, με τα 4 από αυτά να εκκινούν μόνο την πρώτη ημέρα, τα 10 μόνο τη δεύτερη, και τα 33 και στα δύο σκέλη. Ανάμεσα σε αυτούς, φιγουράρουν όλα τα κορυφαία ονόματα των ελληνικών αγώνων και οι διεκδικητές του τίτλου, όπως οι Γιώργος Φιλιππίδης-Λεωνίδας Μαχαίρας και οι Βασίλης Βελάνης-Γιάννης Βελάνης, αμφότεροι με Mitsubishi Lancer EVO IX.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 18:32:32 UTC