Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση «επιμένει» στην αγαπημένη της συνταγή: φόροι που επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σε φόρους και εισφορές πάνω από το 50% των εισοδημάτων τους θα καταβάλλουν ελ. επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, επισημαίνει
  • [03] Morgan Stanley: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να μειώσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων και να αυξήσει τις τιμές μετοχών των
  • [04] Σταματά η παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ
  • [05] Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα
  • [06] Ο Τζον Κέισικ αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
  • [07] Δ. Αβραμόπουλος: Προς ένα βιώσιμο και δίκαιο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
  • [08] Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας
  • [09] Αφιέρωμα στον Τούρκο φωτογράφο Ara Guler στο Μουσείο Μπενάκη
  • [10] Πέθανε ο γλύπτης του περιστρόφου με την κάννη δεμένη κόμπο
  • [11] Ο Ολυμπιακός το 1-0 με συντριβή της ΑΕΚ (93-58)
  • [12] «Κόκκινο» στον Ηρακλή για την άδεια συμμετοχής, δεν ανησυχεί ο Παπαθανασάκης
  • [13] Το μυστικό της Λέστερ για την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League

  • [01] Η κυβέρνηση «επιμένει» στην αγαπημένη της συνταγή: φόροι που επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

    «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στην ώρα της, χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις, που μεγαλώνουν τον λογαριασμό. Και φυσικά όχι όπως το επιχειρεί η κυβέρνηση "στα τυφλά και όπου κάτσει"», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου.

    Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, "επιμένει" για μια φορά ακόμη, στην αγαπημένη της συνταγή: ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ». Η μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση ΦΠΑ, οι φόροι στα οχήματα, στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη, στα τσιγάρα, επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, προσθέτει.

    «Μετά από αυτά, μετά από το νέο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ (αθροιστικά 12,5 δισ. την 2ετία), γίνεται κατανοητό ότι οι ενέσεις "αισιοδοξίας" της κυβέρνησης στους βουλευτές της εν όψει της ψήφισης των μέτρων δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Το ΠΑΣΟΚ, κάνει επίσης λόγο για αφωνία της κυβέρνησης στην «περίεργη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα», όπως αναφέρει, λέγοντας πως προκαλεί εντύπωση και αναρωτιέται «πού το πάνε».

    [02] Σε φόρους και εισφορές πάνω από το 50% των εισοδημάτων τους θα καταβάλλουν ελ. επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, επισημαίνει το Ποτάμι

    Πάνω από το 50% των συνολικών μεικτών εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών θα πηγαίνει πλέον στο κράτος με τη μορφή φόρων και εισφορών επισημαίνει το Ποτάμι .

    υπογραμμίζοντας πως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ψήφισης από την κυβέρνηση ούτε ενός, ούτε δύο, αλλά οκτώ διαφορετικών ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αυξήσεις εισφορών και θα ισχύουν κατά περίπτωση από την 1η Ιουνίου, την 1η Ιουλίου και την 1η Ιανουαρίου του 2017 συμπληρωματικά με τη φορολόγηση. Οι πολίτες ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι το Πάσχα θα ερχόταν η ανάσταση της οικονομίας και του συνεταίρου του κ. Καμμένου ότι την Πρωτομαγιά η χώρα θα έβγαινε από τα Μνημόνια, τώρα όμως διαπιστώνουν ότι πρέπει να πάρουν τοις μετρητοίς την διαχρονική ατάκα του αρμόδιου υπουργού κ. Αλεξιάδη ότι στα φορολογικά «τελείωσαν τα άσχημα κι έρχονται τα χειρότερα», αναφέρει το Ποτάμι.

    [03] Morgan Stanley: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να μειώσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων και να αυξήσει τις τιμές μετοχών των τραπεζών κατά 90%

    Οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μπορούν να αυξηθούν 90% από τα σημερινά τους επίπεδα και τα spreads (οι διαφορές απόδοσης) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς να μειωθούν, εάν η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση νέων κεφαλαίων από το πρόγραμμα στήριξης και την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της η αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

    Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε overweight (δηλαδή, σε σύσταση για μεγαλύτερη αναλογικά συμμετοχή τους σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις τους δεν αποτυπώνουν τη μείωση στα spreads των ομολόγων που θα ακολουθήσουν μία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της και αντανακλούν μία υπερβολικά απαισιόδοξη άποψη αναφορικά με τους στόχους για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματός της, να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει η χρηματοπιστωτική εταιρεία. «Δεν θα είναι εύκολο και είναι πιθανόν να μην είναι καθόλου ομαλό», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζες. Ωστόσο, θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

    [04] Σταματά η παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διακόπτει την παραγωγή τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 500 ευρώ ωστόσο τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως μέσα πληρωμών.

    Όπως ανακοίνωσε πριν απο λίγο η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας απεφάσισε σήμερα να σταματήσει την παραγωγή μόνιμα τραπεζογραμματίων 500 ευρω και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Η έκδοση των 500ευρων θα διακοπεί γύρω από το τέλος του 2018, όταν τα νέα τραπεζογραμμάτων των 100 και 200 της σειράς Europa θα εισαχθούν στην κυκλοφορία. .

    Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από 5 έως 200 ευρώ, θα συνεχίσουν να τυπώνονται κανονικά.

    Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιειούνται ως μέσο πληρωμών αποταμίευσης. Το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι υπόλοιπες ονομασίες είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

    Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ , όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία του και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα

    Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Οπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

    «Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Η "Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

    «Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

    Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

    «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

    Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

    [06] Ο Τζον Κέισικ αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

    Ο Τζον Κέισικ ανέστειλε την εκστρατεία του για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μεταδίδουν το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News και η ηλεκτρονική εφημερίδα Politico, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος.

    Ο 63χρονος Κέισικ, κυβερνήτης του Οχάιο και πρώην μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, δεσμευόταν μόλις μία ημέρα νωρίτερα πως θα συνέχιζε την προσπάθεια, παρά το ότι ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ εγκατέλειψε την κούρσα μετά τις κακές επιδόσεις του στις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Ιντιάνα.

    Σύμφωνα με το NBC, μια πηγή στην εκστρατεία του Κέισικ ανέφερε πως ο κυβερνήτης αποφάσισε να αναστείλει την εκστρατεία του. Εκπρόσωποι της εκστρατείας δεν απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

    Ο Κέισικ ?ο οποίος μπόρεσε να κερδίσει μόνο στην πολιτεία του κατά τη διάρκεια της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων? ακύρωσε μια εμφάνιση στα ΜΜΕ που επρόκειτο να κάνει αργότερα σήμερα στη Βιρτζίνια και ανακοίνωσε πως θα κάνει μια δήλωση στις 17:00 ώρα ανατολικής ακτής (24:00 ώρα Ελλάδας) στο Κολόμπους του Οχάιο, σύμφωνα με την εκστρατεία του.

    [07] Δ. Αβραμόπουλος: Προς ένα βιώσιμο και δίκαιο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

    Την άποψη ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση, και ότι «έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης», εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Αν έδειξε κάτι η τρέχουσα προσφυγική κρίση, αυτό είναι ότι ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση. Έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, την ενίσχυση του Eurodac και τη μετατροπή της EASO σε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη δημιουργία δομών και μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι απαραίτητα για ένα βιώσιμο ολοκληρωμένο σύστημα. Θα καταβάλλουμε τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να κάνουμε τις προτάσεις αυτές πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό».

    Στις προτάσεις της Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με τη δημιουργία δικαιότερου, αποδοτικότερου και πιο βιώσιμου συστήματος για την κατανομή των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών, η βασική αρχή παραμένει η ίδια -οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει, εκτός εάν έχουν οικογένεια αλλού, να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους- αλλά ένας νέος μηχανισμός ισότιμης αντιμετώπισης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στο σύστημα ασύλου κανενός κράτους-μέλους. Οι σημερινές προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) σε αυτόνομο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του στο νέο σύστημα και να ενισχύει τη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού συστήματος δακτυλοσκόπησης, Eurodac, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση του συστήματος ασύλου και να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση.

    [08] Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

    Ποιο μήνυμα θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρο σε μια «Ανταπόκριση από το μέτωπο» της αρχιτεκτονικής, στη μάχη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην εποχή μας; Ίσως εκείνο της συλλογικής δράσης και του κοινωνικού ακτιβισμού, που στέλνουν μαζικά οι μαστιζόμενοι και αυτοί από την κρίση Έλληνες αρχιτέκτονες στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28/5 και θα διαρκέσει έως τις 27/11. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στη μεγάλη διοργάνωση της «Γαληνοτάτης», όχι από μεμονωμένο επιμελητή ή από μια θεματική έκθεση αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά από τον συλλογικό φορέα των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

    Με γενικό θέμα «Aνταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η Μπιενάλε εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο. Ποιά είναι λοιπόν η ελληνική πρόταση ανάμεσα στις 64 εθνικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης; Συμπυκνώνεται στον τίτλο της έκθεσης και των δράσεων που θα στεγαστούν στο ελληνικό περίπτερο στα Τζαρντίνι: «#This IsACo-op this is a co-operative» (Αυτό είναι μια κολλεκτίβα ), απαντούν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σπάζοντας την απομόνωση ενός κλάδου με χιλιάδες ανέργους, παραλλάσσοντας το διάσημο hashtag «Τhis is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα), που σάρωσε πέρσι το καλοκαίρι το διαδίκτυο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

    Δράττοντας την ευκαιρία που τους πρόσφερε η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αναλάβουν την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας, τα μέλη του ΣΑΔΑΣ καθιστούν τον συλλογικό τους φορέα εθνικό επίτροπο. Η έκθεση ερευνά και επεξεργάζεται τέσσερις θεματικές, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, μακέτες, σχέδια και προβολές: την κρίση της πόλης με τα κενά κτίρια, την φτωχοποίηση, τους άστεγους. Την κρίση του επαγγέλματος των αρχιτεκτόνων - από μόνος του ο κλάδος αποτελεί υποκείμενο και αντικείμενο της έκθεσης λένε οι διοργανωτές - το προσφυγικό και την ενδεχόμενη συμβολή των αρχιτεκτόνων στο μείζον θέμα της εποχής. Και τέλος, τον δημόσιο χώρο ως κοινό αγαθό που διαρκώς συρρικνώνεται και τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε αυτόν.

    Το πρότζεκτ «#ThisIsACo-op» θα φιλοξενεί σε όλη την εξάμηνη διάρκεια της Μπιενάλε συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας. Γιατί «τα συλλογικά προβλήματα έχουν συλλογικές απαντήσεις» τονίζουν οι διοργανωτές. Το πείραμα τους εξελίχτηκε με ανοιχτές διαδικασίες «από τα κάτω», με ενεργή εθελοντική συμμετοχή 136 μελών του ΣΑΔΑΣ, τοπικών φορέων και πολιτών που κινητοποιούνται εδώ και καιρό στα μεγάλα ζητήματα περιοχών όπως το Ελληνικό ή το Κερατσίνι. «Βρήκαμε τρόπους συνεργασίας οι αρχιτέκτονες μεταξύ μας, σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας και ελπίζουμε να συνεχιστεί το εγχείρημα» τονίζουν οι ίδιοι. Γιατί τελικά το σημαντικότερο είναι «να δείξουμε ότι ο τρόπος οργάνωσης μας δεν γίνεται με όρους «buisness as usual».

    [09] Αφιέρωμα στον Τούρκο φωτογράφο Ara Guler στο Μουσείο Μπενάκη

    Άρωμα Κωνσταντινούπολης στις 12 Μαΐου στην οδό Πειραιώς, καθώς το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του Τούρκου φωτογράφου Ara Guler.

    Στο επίκεντρο της βραδιάς, η προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ τουρκικού ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» των Binnur Karaevli και Fatih Kaymak, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Ara Guler, κατά την προετοιμασία της αναδρομικής έκθεσης του στην Κωνσταντινούπολη. «Στα 87 του χρόνια ο Ara Guler παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες», επισημαίνουν οι διοργανωτές. «Παρ όλα αυτά», συνεχίζουν «το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές».

    Ο Ara Guler παρομοιάζει τον εαυτό του ως ιστορικό που έχει «αποθανατίσει» τη ζωή των ανθρώπων και τα σημαντικότερα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ το παρατσούκλι του Guler, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το μάτι της Κωνσταντινούπολης».

    Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύει έκθεση 40 φωτογραφιών του Ara Guler μέσα από τις οποίες απαθανατίζει καθημερινά στιγμιότυπα, με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.

    [10] Πέθανε ο γλύπτης του περιστρόφου με την κάννη δεμένη κόμπο

    Ο σουηδός καλλιτέχνης Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το γλυπτό με το ρεβόλβερ με την κάννη δεμένη κόμπο που εκτίθεται μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από το δημαρχείο της Λαντσκρόνα (νότια Σουηδία) όπου κατοικούσε.

    Ο καλλιτέχνης, που είχε καθηλωθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε το 1989, απεβίωσε χθες, δήλωσε ο Κγιέλ Θόρεσον, διευθυντής πολιτιστικών υποθέσεων της πόλης, το μουσείο της οποίας φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση των έργων του.

    Ο Ρόιτερσβαρντ συνέλαβε την ιδέα ενός Colt Magnum 357 με την κάνη δεμένη κόμπο ως σύμβολο της ειρήνης έπειτα από τη δολοφονία στη Νέα Υόρκη του φίλου του Τζον Λένον, πρώην μέλους των Beatles, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1980 από τον Μαρκ Τσάπμαν.

    Το Λουξεμβούργο, που είχε αποκτήσει μία από τις πρώτες εκδοχές του γλυπτού, το δώρισε το 1988 στα Ηνωμένα Έθνη.

    Άλλες εκδοχές του έργου, που τιτλοφορείται "Όχι στη βία" (Non Violence), εκτίθενται επίσης στη Στοκχόλμη, στο Λος Άντζελες και στη Λωζάννη, όπου ο καλλιτέχνης είχε ζήσει πολλά χρόνια.

    Πρώην μαθητής του Φερνάν Λεζέ, ο Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ είχε κάνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Είχε επίσης δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές.

    [11] Ο Ολυμπιακός το 1-0 με συντριβή της ΑΕΚ (93-58)

    Η επιστροφή της ΑΕΚ σε ημιτελικούς πλέι οφ της Α1 μετά από 11 χρόνια δεν...συγκίνησε τον Ολυμπιακό που με σκορ 93-58 (+35) στο ΣΕΦ έκανε το 1-0. Χωρίς απουσίες μετά από καιρό οι «ερυθρόλευκοι» είχαν «όπλο» την άμυνά τους που υποχρέωσε σε 24 λάθη την Ένωση έναντι μόλις 5 του Ολυμπιακού!

    Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου πέτυχαν 30 πόντους από τα λάθη της αντιπάλου, 46 από τη ρακέτα και 12 πόντους από αιφνιδιασμούς. Σπανούλης (15), Χάντερ (12π.), Στρόμπερι (10π.) και Ουόρικ (10π.) σημείωσαν διψήφιο νούμερο πόντων, ενώ από τους «κιτρινόμαυρους» κορυφαίοι ήταν οι Μαυροειδής (15π.) και Μαυροκεφαλίδης (13π.). Ολυμπιακός και ΑΕΚ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή (6/5, 20:00) και πάλι στο ΣΕΦ.

    Τα δεκάλεπτα: 21-14, 52-30, 70-48, 93-58

    [12] «Κόκκινο» στον Ηρακλή για την άδεια συμμετοχής, δεν ανησυχεί ο Παπαθανασάκης

    Απορρίφθηκε από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ η προσφυγή της ΠΑΕ Ηρακλής, με συνέπεια ο «Γηραιός» να μην καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έχει μία τελευταία δυνατότητα προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας.

    Παρά τη λύπη του για το γεγονός, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής Σπύρος Παπαθανασάκης παραμένει αισιόδοξος, αφού δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος με το αποτέλεσμα. Κατανοώ τους φόβους των οπαδών μας και γνωρίζω ποιά είναι η σημασία του να μην χορηγείται η άδεια στην ομάδα μας. Ξέρω, ότι έχοντας λάβει την άδεια, αυτό σου προσφέρει ηρεμία και άνεση κινήσεων και γι? αυτό το λόγο είμαι πραγματικά λυπημένος. Ωστόσο, δεν ανησυχώ για το μέλλον της ομάδας και την ικανότητά της να πετύχει και είμαι βέβαιος ότι το παρελθόν, με όσα αρνητικά είχε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη, ήταν μία χρονιά που είχαμε ως βασικό στόχο τη σταθεροποίηση στην κορυφαία κατηγορία, αλλά και να διαχειριστούμε τα βάρη που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε να έχουμε τη νέα σεζόν έναν Ηρακλή καθαρό και ελεύθερο από χρέη και θα χτίσουμε μία ομάδα που θα έχει ένα πολύ ισχυρό και στέρεο μέλλον».

    [13] Το μυστικό της Λέστερ για την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League

    Την μεγαλύτερη έκπληξη στην Ιστορία του διασυλλογικού ποδοσφαίρου ζούμε οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι, με την ανάδειξη της Λέστερ σε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι και τα παιδιά του απολαμβάνουν μοναδικές στιγμές ως εκπρόσωποι της φτωχότερης πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Το τελευταίο τετράμηνο, όταν και άρχισε ν΄ αχνοφαίνεται η πιθανότητα κατάκτησης του τίτλου από τις «αλεπούδες», γράφτηκαν πολλές ιστορίες από το άγνωστο πρόσφατο και μακρινότερο παρελθόν των πρωταγωνιστών της ομάδας, ενώ τις ημέρες που έπονται και για αρκετό καιρό ακόμη, θα γραφτούν ακόμη περισσότερα...

    Όμως αυτό που έδωσε τον τίτλο στην Λέστερ είναι ο συνδυασμός δύο βασικών αξόνων, που είναι και θα παραμείνουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με αυτό το παιχνίδι, από την ημέρα που πρωτοπαίχθηκε μέχρι την ημέρα που θα σταματήσει να παίζεται... Πρώτο συστατικό της επιτυχίας είναι η εγκεφαλική ομοιογένεια. Οι σκέψεις, δηλαδή, με τις οποίες «πότισε» ο Ρανιέρι το μυαλό των παικτών του και σύμφωνα με τις οποίες οφείλουν να είναι μία οικογένεια, να λειτουργούν ομαδικά σε κάθε έκφανση της ζωής τους μέσα κι έξω από το γήπεδο... Να πηγαίνουν με θετική διάθεση στην προπόνηση, αντιλαμβανόμενοι ότι κάθε ημέρα υπάρχει το ενδεχόμενο να μάθουν και κάτι καινούργιο... Τόσο ο ένας για τον άλλον, όσο και γι΄ αυτό καθ΄αυτό το ποδόσφαιρο... Και σ΄ αυτό το σημείο βρίσκεται το μεγαλείο του Ρανιέρι. Ο οποίος -έστω και αργά στην προπονητική- κατάφερε να κάνει ένα σώμα τους παίκτες του και να τους εμπνεύσει... Να τους αποδείξει, στην αρχή σε θεωρητικό επίπεδο και στην συνέχεια εμπράκτως -μέσα από την απόδοση τους-, ότι έχουν απεριόριστες δυνατότητες και πως δεν υπάρχουν όρια στην βελτίωση... Τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο... Το δεύτερο συστατικό που οδήγησε τις «αλεπούδες» στον τίτλο είναι το κοινότυπο, αλλά άκρως ουσιαστικό και αποτελεσματικό ...ρητό «βλέπουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά». Πρόκειται για μία ποδοσφαιρική αντίληψη, που ακολουθούν πιστά οι προσγειωμένοι προπονητές και κυρίως αυτοί που έχουν εμπειρία. Για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η ομάδα παραμένει διαρκώς σε εγρήγορση, δεν παρασύρεται από μία επιτυχία και δεν παραδίδεται σε μία αποτυχία... Οι παίκτες μαθαίνουν να ζουν με εβδομαδιαίους ρυθμούς, χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους -οι οποίοι αποδεικνύονται επιβαρυντικοί για την ψυχολογία τους- και απολαμβάνουν το προπονητικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πράξη στο γήπεδο αυτά που έμαθαν όλη την εβδομάδα...

    Εάν σ΄ αυτούς τους δύο κυρίαρχους άξονες προσθέσουμε παράγοντες, όπως η βούληση κάθε ανθρώπου και ειδικά αθλητή ν΄ αποδείξει ότι η οικονομική ανισότητα δεν καθορίζει πάντα το αποτέλεσμα, αλλά επίσης την εξ ορισμού δεδομένη διάθεση για διάκριση και -φυσικά- τον αλληλοσεβασμό, μέσα σ΄ ένα κοινωνικό υποσύνολο όπως είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα, δεν θα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε έστω ένα μέρος από τους λόγους που φτάσαμε στην μεγαλύτερη έκπληξη της ποδοσφαιρικής Ιστορίας σε επίπεδο συλλόγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 May 2016 - 18:32:30 UTC