Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός για συναντήσεις με Ολάντ και Σουλτς
  • [02] Κ. Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση συνεχίζεται, υπάρχουν ελπίδες να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα
  • [03] ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα
  • [04] Κίνα: Ετήσια αύξηση 11,5% των εξαγωγών και μείωση 7,6% των εισαγωγών, τον Μάρτιο
  • [05] Ευκ. Τσακαλώτος: Ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις
  • [06] Υπουργείο Παιδείας: Με μετατάξεις θα καλυφθούν τα κενά στα ΑΕΙ
  • [07] Χωρίς τρόλεϊ από τις 11:00 έως τις 16:00
  • [08] Παναμάς: Αιφνιδιαστική έρευνα εισαγγελέα στα γραφεία της Mossack Fonseca
  • [09] H Ιταλία ζητά από την ΕΕ να επαληθεύσει αν ο φράχτης που σχεδιάζει η Αυστρία συνάδει με τη συμφωνία Σένγκεν
  • [10] Ο Γ. Χαν, επέκρινε τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ για την αμνηστία που χορήγησε σε πολιτικούς της χώρας του

  • [01] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός για συναντήσεις με Ολάντ και Σουλτς

    Στο Παρίσι, στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει επισκέψεις εργασίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα και αύριοΠέμπτη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, σήμερα στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι.

    ΑύριοΠέμπτη, 14 Απριλίου, στις 12 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ολάντ είχε τοποθετηθεί για την Πέμπτη αλλά επισπεύδεται μετά από αίτημα της γαλλικής πλευράς για αύριο, Τετάρτη, διότι ο κ. Ολάντ θα απουσιάσει μετά το βράδυ της Τετάρτης από το Παρίσι.

    [02] Κ. Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση συνεχίζεται, υπάρχουν ελπίδες να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα

    Η αξιολόγηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

    «Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν είναι εύκολο. Υπάρχει ακόμη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας σε μια εκδήλωση στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations.

    Ο επικεφαλής του ΕΜΣ πρόσθεσε πως υπάρχουν ελπίδες ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με τους πιστωτές την ελάφρυνση του χρέους της. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση του δανείου της τον Ιούλιο και η Αθήνα θα χρειαστεί εκταμίευση χρημάτων για αυτό, διευκρίνισε ο Ρέγκλινγκ.

    [03] ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα

    «Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα» πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ, παρουσιάζοντας την Έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα».

    Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι ως η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

    Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν». Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκθεση ΔΝΤ: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2016 - Ανάκαμψη από το 2017

    [04] Κίνα: Ετήσια αύξηση 11,5% των εξαγωγών και μείωση 7,6% των εισαγωγών, τον Μάρτιο

    Οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο κατέγραψαν ετήσια αύξηση 11,5%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιούνιο και τη μεγαλύτερη, από τονΦεβρουάριο του 2015.Οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με το επίπεδο τους, τον Μάρτιο του 2015.

    Τα δεδομένα αυτά, καταγράφουν εμπορικό πλεόνασμα 29,86 δισ δολάρια για τον αναφερόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης τελωνείων.Οι αναλυτές, ανέμεναν αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κατά 2,5% και μείωση των εισαγωγών κατά 10,2%.

    [05] Ευκ. Τσακαλώτος: Ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις

    «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.

    Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως αναμένει η συμφωνία με τους θεσμούς να οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, αν υπάρχει προδιάθεση για συμφωνία η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί διότι για να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει, είπε ο κ.Τσακαλώτος .Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.

    Δεν είναι υπαρκτές οι πληροφορίες περί πώλησης των κόκκινων δανείων είπε ο κ. Σταθάκης διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο.

    Τα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης και μέχρι τις 22 του μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε λύση και στο θέμα των "κόκκινων δανείων". «Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

    Θα υπάρξει πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων και στις επικουρικές θα υπάρξει αναπροσαρμογή μέχρι 10% Μέχρι το 2018 η εξοικονόμηση θα φθάσει στο 1,5% του ΑΕΠ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως είναι εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία

    Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές ανέφερε και τόνισε πως καμία επικουρική σύνταξη μικρού και μεγάλου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί.

    Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ

    Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ- από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ- θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.

    Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:

    Από 0-20.000 ευρώ 22%

    Από 20.001-30.000 ευρώ 29%

    Από 30.001-40.000 ευρώ 37%

    'Ανω των 40.000 ευρώ 45%

    [06] Υπουργείο Παιδείας: Με μετατάξεις θα καλυφθούν τα κενά στα ΑΕΙ

    Με πάγιο και όχι με φωτογραφικό τρόπο ρυθμίζονται θέματα μετάταξης μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γεώργιου Μαυρωτά, σχετικά με το άρθρο 33 παρ. 7 του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου.

    Η διάταξη, σύμφωνα με το υπουργείο, θεραπεύει ένα ακόμη κενό στη νομοθεσία που επέτρεπε φωτογραφικές μετατάξεις στο παρελθόν, αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των ακαδημαϊκών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης.

    Με τον τρόπο αυτό ομαλοποιείται η λειτουργία των ΑΕΙ, καθώς έτσι θα καλύπτονται πραγματικές και ανελαστικές ανάγκες, αφού τα εργαστηριακά μαθήματα τα οποία θα διδάξουν οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται είναι υποχρεωτικά από το πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μέλη ΔΕΠ.

    Σε ότι αφορά τα τυπικά προσόντα των υπό μετάταξη εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να:

    α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει Τμήμα ΑΕΙ

    β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά

    γ) έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής.

    [07] Χωρίς τρόλεϊ από τις 11:00 έως τις 16:00

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλει, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για το οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και την Πρωτομαγιά.

    [08] Παναμάς: Αιφνιδιαστική έρευνα εισαγγελέα στα γραφεία της Mossack Fonseca

    Ο γενικός εισαγγελέας διενήργησε αιφνιδιαστική έρευνα αργά χθες στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca στην Πόλη του Παναμά, είπαν σε δήλωσή τους οι αρχές.

    Η εταιρεία, που εδρεύει στον Παναμά, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των "εγγράφων του Παναμά" (Panama Papers), το οποίο έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς ηγέτες κρατών στον κόσμο και έχει ρίξει φως στον σκοτεινό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών.

    [09] H Ιταλία ζητά από την ΕΕ να επαληθεύσει αν ο φράχτης που σχεδιάζει η Αυστρία συνάδει με τη συμφωνία Σένγκεν

    Η Ιταλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαληθεύσει αν ο φράχτης που η Αυστρία προτίθεται να τοποθετήσει στο πέρασμα Μπρένερ στα σύνορα με την Ιταλία συνάδει με τους κανόνες της συμφωνίας της Σένγκεν.

    Το αίτημα αυτό διατυπώνεται από τους ιταλούς υπουργούς Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, και απευθύνεται, με σχετική επιστολή, προς τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Οι δυο υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι προσθέτουν ότι «η απόφαση για επανενεργοποίηση των εσωτερικών ελέγχων με την Ιταλία δεν δείχνει να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία» ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν πως «η εκ νέου υιοθέτηση των ελέγχων και/ή τεχνικού φράχτη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σύμφωνη με την πραγματικότητα».

    Κατά τον Αλφάνο, επίσης, αν οι αναφορές στην απόφαση της Βιέννης βρουν επιβεβαίωση, «θα είναι κάτι το ανεξήγητο, αδύνατον να δικαιολογηθεί».

    «Μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας υφίστανται σχέσεις φιλίας, αλλά εμείς απαιτούμε να τύχουν σεβασμού οι ευρωπαϊκοί κανόνες», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    [10] Ο Γ. Χαν, επέκρινε τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ για την αμνηστία που χορήγησε σε πολιτικούς της χώρας του

    Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε, Γιοχάνες Χαν, επέκρινε έντονα την απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, να απονείμει χάρη σε όλους τους πολιτικούς εις βάρος των οποίων εκκρεμούν έρευνες και κατηγορίες που σχετίζονται με την βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα, και το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα.Ταυτόχρονα, ο κ.Χαν αμφισβήτησε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου, μπορούν να είναι αξιόπιστες.

    «Οι ενέργειες του προέδρου κ. Ιβάνοφ, κατά την δική μου αντίληψη, δεν συνάδουν με την λειτουργία του κράτους δικαίου και πλέον, μετά τις εξελίξεις αυτές, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο οι επερχόμενες εκλογές μπορούν να είναι αξιόπιστες» ανέφερε ο κ. Χαν σε ανάρτησή του στο twitter.Ο κ. Χαν σημείωσε ακόμη, ότι οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόσφατες ενέργειες τους, θέτουν σε κίνδυνο την ευρωατλαντική πορεία της χώρας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2016 - 4:32:26 UTC