Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδιο στον Πειραιά από μέλη της Χρυσής Αυγής
  • [02] Κομισιόν: Οι διαφορές με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα μπορούν «να γεφυρωθούν»
  • [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των θεσμών
  • [04] Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
  • [05] Κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας

  • [01] Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδιο στον Πειραιά από μέλη της Χρυσής Αυγής

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τα επεισόδιο στον Πειραιά από μέλη της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Την Παρασκευή 8/4/2016 περί ώρα 18.00, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενάντια στους πρόσφυγες, υπό την καθοδήγηση των υπόδικων βουλευτών Λαγού Ιωάννη και Κασιδιάρη Ηλία. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αυτής, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από βιντεοσκοπημένο υλικό που προβλήθηκε πανελλαδικά από όλα τα κανάλια, παρακολουθήσαμε όλοι την τέλεση σωρείας αδικημάτων, με ιδιαίτερα ανησυχητική τη δολοφονική απόπειρα με σιδερόβεργα σε βάρος μέλους τηλεοπτικού συνεργείου.

    Από το βιντεοσκοπημένο υλικό καθίσταται σαφές ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν οργανωμένα, τελούσαν υπό τις διαταγές των υπόδικων βουλευτών τους, χρησιμοποιούσαν ρόπαλα και κοντάρια ως όπλα και προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε δημοσιογράφους και άλλους πολίτες. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια μέλη της οργάνωσης αυτής βρίσκονταν μέσα στις τάξεις διμοιρίας ΜΑΤ προβαίνοντας σε βίαιες ενέργειες.

    Επειδή οι δράστες των ως άνω βίαιων επεισοδίων είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και τελούσαν υπό τις διαταγές των παρόντων βουλευτών, οι οποίοι και γνωρίζουν την ταυτότητά τους.

    Επειδή μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν προβεί σε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπρησμούς κτλ, όπως προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις, ενώ ήδη δικάζονται μέλη και οι βουλευτές της για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

    Επειδή το κράτος έχει πρωταρχική υποχρέωση να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια αλλά και να παρέχει άμεση και αποτελεσματική έννομη προστασία σε κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στην επικράτειά του.

    Επειδή ανάλογες δράσεις πλήττουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ασφάλειας».

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    1. 1. Έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες των βίαιων επεισοδίων και ιδίως ο δράστης με τη σιδερόβεργα;

    2. 2. Έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση σε βάρος και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι διοργάνωσαν και καθοδηγούσαν τις βίαιες πράξεις;

    3. 3. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος των μελών της ως άνω διμοιρίας;

    4. 4. Σε τι ενέργειες θα προβούν οι κ.κ Υπουργοί για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας;»

    [02] Κομισιόν: Οι διαφορές με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα μπορούν «να γεφυρωθούν»

    Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη, ενώ οι διαφορές απόψεων με την ευρωζώνη όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας δεν προσκόπτουν την εκταμίευση κεφαλαίων, υποστήριξαν σήμερα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι... αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μιλώντας επίσης στο ΕΚ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «απολύτως απαραίτητη».

    [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των θεσμών

    Αρχισε πριν από λίγο η νέα συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών .

    Η νέα συνάντηση αποτελεί συνέχεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα, στις οποίες υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

    «Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στην συνάντηση με τους θεσμούς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

    Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

    «Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

    [04] Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

    Ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψε το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, προερχόμενη από απόσταση 297 χλμ. δυτικά της Αθήνας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

    [05] Κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας

    Το πρώτο κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της υιοθέτησης εναλλακτικών πολιτικών στην ΕΕ, καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι «τα μνημόνια δεν έδωσαν λύση» συγκροτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με τους δύο πρωθυπουργούς, Αντόνιο Κόστα και Αλέξη Τσίπρα, να φιλοδοξούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, να βρουν περισσότερους υποστηρικτές στην ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όρους σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, καθώς η συμφωνία δεν προβλέπει κανέναν όρο. Και η συζήτηση για το χρέος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, όταν θα αρχίσει κάπου θα καταλήξει.

    Ο κ. Τσίπρας αφού άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ, ότι παρά την ομολογία του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει στο λάθος, προσέθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε» γιατί όπως είπε δεν έχουμε απλά να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις και άφησε αιχμές ότι ίσως κάποιοι να μην θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

    Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

    Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

    Μετά από δυόμισι ώρες συνομιλιών οι κύριοι Τσίπρας και Κόστα εμφανίστηκαν πολιτικά και ιδεολογικά αλληλέγγυοι σε θέματα οικονομίας, στο προσφυγικό, στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ, αλλά και στην προοπτική να σχηματιστεί ένα ευρύτερο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που να προωθήσει εναλλακτικές πολιτικές στην ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα του άφησε πίσω σοβαρά προβλήματα όπως την αύξηση του χρέους από 97% στο 130% του ΑΕΠ, φτώχεια, ανεργία και κοινωνικά προβλήματα.

    Για το προσφυγικό, ο κ. Κόστα δήλωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε δημόσια, τόνισε ότι η Πορτογαλία με μικρό πληθυσμό και προβλήματα στην οικονομία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ άλλες χώρες με καλύτερη οικονομία και πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αρνούνται.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην πέσει όλο το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, γιατί -όπως είπε- πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα της Ελλάδας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση τόσο στην ιδεολογική διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, όσο και στους κοινούς στόχους που θέτουν για την αλλαγή σκηνικού στην ΕΕ, κυρίως στην ανάγκη να μην συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας. Μόνη διαφορά, που επισήμανε και ο κ. Τσίπρας, η στάση στο θέμα του χρέους, καθώς η Πορτογαλία δεν θέτει θέμα μείωσης, κάτι που θέτει η ελληνική κυβέρνηση καθώς το θεωρεί μη βιώσιμο.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις , ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζει τους κανόνες, αλλά ότι οι κανόνες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν, ενώ ο κ. Κόστα συμφώνησε κάνοντας λόγο για δομικά προβλήματα στην ευρωζώνη που πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει σύγκλιση των οικονομιών.

    Κοινή Διακήρυξη κατά της λιτότητας «για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη»

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της.

    Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι ηπολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματικήκαι ότι ηλιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.

    Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

    Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».

    ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.

    Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2016 - 20:32:22 UTC