Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Τόσκας: Έως το Πάσχα, θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ειδομένη και Πειραιά
  • [02] Ν. Παππάς: Η συμφωνία με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και όχι χωνευτήρι ψυχών
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των θεσμών
  • [05] Τουλάχιστον 570 άτομα έχουν μεταφερθεί από τον Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά
  • [06] Εβδομήντα δύο επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, από τους Κήπους του Έβρου
  • [07] Μπ. Ομπάμα: Το χειρότερο λάθος μου, η έλλειψη παρακολούθησης της κατάστασης στη Λιβύη
  • [08] Ιταλία: Οι αρχές διέσωσαν 1.850 μετανάστες νότια της Σικελίας
  • [09] Τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα πολιτισμού επιβεβαίωσαν ο Αρ. Μπαλτάς και ο Ντ. Φραντζεσκίνι
  • [10] Κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας

  • [01] Ν. Τόσκας: Έως το Πάσχα, θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ειδομένη και Πειραιά

    «Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές... Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρεμετρη βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη.

    Εξήγησε ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.

    Τόνισε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες», αναφερόμενος σε «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι.

    Είπε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

    Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίσθεης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.

    Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τηνστάση της Αστυνομίας το Σάββατο είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

    [02] Ν. Παππάς: Η συμφωνία με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα

    «Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε σύγκλιση με τους δανειστές, όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    «Όλοι, όμως, έχουν αντιληφθεί την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία, τώρα που εξετάζεται εκ νέου η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο δεν αναδεικνύεται μόνο η αφερεγγυότητα του ΔΝΤ αλλά και διαφορές πολιτικής οικονομίας».

    «Για την εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού, εμείς προτείνουμε μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ΝΔ -όπως υποστήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή- θα περιέκοβε αυτά τα χρήματα από τις επικουρικές συντάξεις, χωρίς δεύτερη σκέψη» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε: «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία με άγριες περικοπές συντάξεων, χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας, χωρίς τις 100 δόσεις για διευκόλυνση των πολιτών και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Το ότι δεν είναι στο τραπέζι αυτά είναι επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας».

    Για τις τηλεοπτικές άδειες ειπε πως «σήμερα δημοσιεύεται και η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που "ξεκλειδώνει" την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στην εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα διαβούλευσης και έπειτα ένας μήνας για την υποβολή των φακέλων. Προβλέπονται κάποιες μέρες για τυχόν ενστάσεις και προχωράμε στις άδειες για το ελεύθερο σήμα που μεταφέρεται μέσω κεραιών σε πανελλαδική εμβέλεια».

    «Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις άδειες με τη μετοχική σύνθεση της DIGEA, καλό όμως θα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια να διαχωρίζονται από τον πάροχο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια γενική αίσθηση αδιαφάνειας και θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει μια ρύθμιση που θα διαχωρίζει, επίσης, τις εταιρίες μέτρησης, τα media - shop και το τηλεοπτικό δίκτυο».

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και όχι χωνευτήρι ψυχών

    Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί, πρώτα απ'όλα τον άνθρωπο, τον άνθρωπο στην Ελλάδα, απ'όπου αρχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στη Γενεύη, όπου έφτασε μετά από επίσημη πρόσκληση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπάχ.

    «Να αγωνιστούμε ώστε η Μεσόγειος, το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και όχι χωνευτήρι ψυχών, όπου δρουν ανεξέλεγκτα οι διακινητές-δουλέμποροι», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη συνάντηση για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο στα τέλη της εβδομάδας με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του πάπα Φραγκίσκου και του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. «Το προσφυγικό θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις»,υπογράμμισε ο ΠτΔ.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς στη Γενεύη,ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι «η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό το εγγυάται ο ελληνικός λαός» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί αύριο στη Λωζάννη με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Μουσείο.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των θεσμών

    Αρχισε πριν από λίγο η νέα συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών .

    Η νέα συνάντηση αποτελεί συνέχεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα, στις οποίες υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

    [05] Τουλάχιστον 570 άτομα έχουν μεταφερθεί από τον Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά

    Περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί από το πρωί με λεωφορεία του ΟΑΣΑ από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή 570 άτομα είχαν αναχωρήσει έως το απόγευμα από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2, ενώ άλλα 75 άτομα αναμένεται να επιβιβασθούν σε λίγη ώρα σε λεωφορείο από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 με προορισμό το Σκαραμαγκά.

    Η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να συνεχιστεί έως αργά το βράδυ και αύριο το πρωί.

    [06] Εβδομήντα δύο επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, από τους Κήπους του Έβρου

    Η επιστροφή στην Τουρκία 72 παράτυπων μεταναστών (71 από το Πακιστάν και ενός από το Μπαγκλαντές), πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2016, μέσω του Μεθοριακού Περάσματος των Κήπων του Έβρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, συνολικά 913 παράτυποι μετανάστες, των εξής εθνικοτήτων: 431 από το Πακιστάν, 269 από το Μαρόκο, 147 από την Αλγερία, 60 από το Μπαγκλαντές, 4 από την Τυνησία και 2 από το Ιράν.

    Επίσης, στο πλαίσιο της Κοινής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μέσω του λιμένα του Δικελί συνολικά 325 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, των εξής εθνικοτήτων: 240 από το Πακιστάν, 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 7 από την Ινδία, 5 από το Ιράκ, 5 από το Κονγκό, 5 από το Μπαγκλαντές, 4 από τη Σρι Λάνκα, 2 από τη Συρία (με αίτημα οικειοθελούς αναχώρησής τους), 1 από την Αίγυπτο, 1 από την ακτή Ελεφαντοστού, 1 από το Μαρόκο, 1 από τη Σομαλία και 1 Παλαιστινιακής καταγωγής.

    [07] Μπ. Ομπάμα: Το χειρότερο λάθος μου, η έλλειψη παρακολούθησης της κατάστασης στη Λιβύη

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το χειρότερο σφάλμα που «πιθανόν» διέπραξε ο ίδιος ήταν το γεγονός ότι δεν συνέχισε να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη το 2011 η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

    Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σχετικά με το «χειρότερο σφάλμα» που έχει διαπράξει, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε:

    «Πιθανόν το ότι δεν εφάρμοσα ένα σχέδιο για το "μετά", την επόμενη ημέρα μιας, όπως πιστεύω, δικαιολογημένης επέμβασης στη Λιβύη».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπρεπε να κάνουν περισσότερα μετά την επέμβαση στη Λιβύη, όπου μια συμμαχία με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Βρετανία, την οποία κατόπιν υποστήριξε και το ΝΑΤΟ, διεξήγαγε το 2011 αεροπορικές επιδρομές.

    Ο ίδιος είχε αναφερθεί στο θέμα ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, αναγνωρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον φέρει μερίδιο ευθύνης.

    «Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος» παραδεχόταν στα μέσα Μαρτίου ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό The Atlantic.

    Μετά την πτώση του Καντάφι, το λιβυκό Κράτος κατέρρευσε, οι αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις συνέχισαν να ερίζουν για την εξουσία και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επωφελήθηκε από την κατάσταση για να επιδείξει την ισχύ της.

    [08] Ιταλία: Οι αρχές διέσωσαν 1.850 μετανάστες νότια της Σικελίας

    Συνολικά 1.850 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο νότια της Σικελίας.

    Το πλοίο Ντιτσιότι της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσε 740 μετανάστες, ενώ το πλοίο Τσιγάλα Φουλγκόζι του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού περισυνέλεξε άλλους 250 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο πλεούμενα.

    Άλλοι 117 άνθρωποι διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο, ενώ το πλοίο Φράνκφουρτ, το οποίο δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της επιχείρησης Eunavfor Med, διέσωσε άλλους 738 μετανάστες και πρόσφυγες.

    [09] Τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα πολιτισμού επιβεβαίωσαν ο Αρ. Μπαλτάς και ο Ντ. Φραντζεσκίνι

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, στο Μουσείο της Ακρόπολης, πραγματοποίησε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ντάριο Φραντζεσκίνι.

    «Η στιγμή αυτή είναι σημαντική. Την Ιταλία και την Ελλάδα συνδέουν δεσμοί προαιώνιοι», δήλωσε ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς κατά τη συνάντησή τους με θέμα τις πολιτιστικές συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινές ιστορικές ρίζες αλλά και τα κοινά τωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δηλαδή την οικονομική κρίση, το προσφυγικό και την παράτυπη μετανάστευση, αλλά και το θέμα της ασφάλειας και της πάταξης της τρομοκρατίας.

    Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης πολιτιστικών αγαθών, ελληνικής και ιταλικής προέλευσης, τα οποία εντοπίσθηκαν και επαναπατρίζονται μετά από συντονισμένες κινήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο (μελανόγραφη κορινθιακή πυξίδα του 4ου αι. π.Χ.), το οποίο παρανόμως είχε εξαχθεί από την Ελλάδα και εντοπίσθηκε στη βόρεια Ιταλία και ένα αρχαίο αντικείμενο (πήλινο ανάγλυφο), το οποίο προσφάτως πιστοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ότι είναι ιταλικής προέλευσης και προϊόν παράνομης διακίνησης.

    [10] Κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας

    Το πρώτο κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της υιοθέτησης εναλλακτικών πολιτικών στην ΕΕ, καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση ότι «τα μνημόνια δεν έδωσαν λύση» συγκροτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με τους δύο πρωθυπουργούς, Αντόνιο Κόστα και Αλέξη Τσίπρα, να φιλοδοξούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, να βρουν περισσότερους υποστηρικτές στην ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου απευθύνοντας αυστηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όρους σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, καθώς η συμφωνία δεν προβλέπει κανέναν όρο. Και η συζήτηση για το χρέος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, όταν θα αρχίσει κάπου θα καταλήξει.

    Ο κ. Τσίπρας αφού άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ, ότι παρά την ομολογία του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει στο λάθος, προσέθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε» γιατί όπως είπε δεν έχουμε απλά να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις και άφησε αιχμές ότι ίσως κάποιοι να μην θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση για να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

    Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

    Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

    Μετά από δυόμισι ώρες συνομιλιών οι κύριοι Τσίπρας και Κόστα εμφανίστηκαν πολιτικά και ιδεολογικά αλληλέγγυοι σε θέματα οικονομίας, στο προσφυγικό, στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ, αλλά και στην προοπτική να σχηματιστεί ένα ευρύτερο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που να προωθήσει εναλλακτικές πολιτικές στην ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα του άφησε πίσω σοβαρά προβλήματα όπως την αύξηση του χρέους από 97% στο 130% του ΑΕΠ, φτώχεια, ανεργία και κοινωνικά προβλήματα.

    Για το προσφυγικό, ο κ. Κόστα δήλωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε δημόσια, τόνισε ότι η Πορτογαλία με μικρό πληθυσμό και προβλήματα στην οικονομία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ άλλες χώρες με καλύτερη οικονομία και πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αρνούνται.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην πέσει όλο το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, γιατί -όπως είπε- πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα της Ελλάδας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση τόσο στην ιδεολογική διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, όσο και στους κοινούς στόχους που θέτουν για την αλλαγή σκηνικού στην ΕΕ, κυρίως στην ανάγκη να μην συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας. Μόνη διαφορά, που επισήμανε και ο κ. Τσίπρας, η στάση στο θέμα του χρέους, καθώς η Πορτογαλία δεν θέτει θέμα μείωσης, κάτι που θέτει η ελληνική κυβέρνηση καθώς το θεωρεί μη βιώσιμο.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις , ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζει τους κανόνες, αλλά ότι οι κανόνες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν, ενώ ο κ. Κόστα συμφώνησε κάνοντας λόγο για δομικά προβλήματα στην ευρωζώνη που πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει σύγκλιση των οικονομιών.

    Κοινή Διακήρυξη κατά της λιτότητας «για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη»

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της.

    Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι ηπολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματικήκαι ότι ηλιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.

    Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

    Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».

    ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.

    Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2016 - 18:32:27 UTC