Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ επαφών του Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των Wikileaks
  • [02] Η κυβέρνηση εξεπλάγη με αυτό που ήδη γνώριζε για τη στάση του ΔΝΤ, είπε ο Κ. Χατζηδάκης
  • [03] Συνεδριάζει το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρο εκεί όπου παράγονται τα κέρδη τους, λέει ο Π. Μοσκοβισί
  • [05] Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού, λέει ο Π. Πράετ
  • [06] Το μέσο επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 2%, σύμφωνα με την ΕΚΤ
  • [07] Ειδομένη: Με το βλέμμα στραμμένο στη Μυτιλήνη αρκετοί πρόσφυγες
  • [08] Προχωρά η τοποθέτηση συσκευών στις φυλακές για να επικοινωνούν οι κρατούμενοι μέσω Skype, είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [09] Β. Αποστόλου: Στην αντιμετώπιση παθογενειών της αγροτικής οικονομίας θα συμβάλει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
  • [10] Ο Ολάντ δηλώνει πως η Γαλλία θα προχωρήσει σε έρευνες βάσει των πληροφοριών από τον Παναμά
  • [11] Ισλανδία: Εκκλήσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού μετά την αποκάλυψη των Panama Papers
  • [12] ΕΜΣΤ: Αναβολή γνωμοδότησης για τη μουσειογραφική -μουσειολογική μελέτη
  • [13] «Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις» λέει ο Β. Θεοδωρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [14] «Η Ορθοδοξία αρχέγονος φρουρός της ανθρωπιάς και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο»
  • [15] Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ερευνούν κατοίκους τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»
  • [16] Αποκαλύψεις - σοκ από τα Panama Papers
  • [17] Έφτασε στην Τουρκία το πρώτο πλοίο με μετανάστες από την Ελλάδα
  • [18] Νέα προβλήματα για τον Μέσι με τα «αρχεία του Παναμά»
  • [19] Ρεκόρ καριέρας από τον Αντετοκούνμπο

  • [01] Μπαράζ επαφών του Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των Wikileaks

    Προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις προχθεσινές διαρροέςσυνομιλιών του ΔΝΤ.

    Ο κ. Τσίπρας είχε και χθες Κυριακήσειρά τηλεφωνικών επαφών με Eυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησεμε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησετηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

    Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

    [02] Η κυβέρνηση εξεπλάγη με αυτό που ήδη γνώριζε για τη στάση του ΔΝΤ, είπε ο Κ. Χατζηδάκης

    «Η κυβέρνηση εξεπλάγη με αυτό που ήδη γνώριζε» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος Τόμσεν ? Βελκουλέσκου δεν απέχει από τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

    Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτή που κάλεσε, μέσω του κ. Τσακαλώτου, το ΔΝΤ να επιστρέψει στην Ελλάδα και πρόσθεσε λέγοντας ότι του έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε με αφορμή τον διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου. «Η κυβέρνηση τα γνώριζε, τα είχαμε ακούσει κι εμείς από κυβερνητικά χείλη ή από κυβερνητικές διαρροές και για τον λόγο αυτόν μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε, γιατί οι ίδιοι προηγουμένως περιέγραφαν όλη αυτή τη στάση του ΔΝΤ» σημείωσε προσθέτοντας ότι την ίδια στρατηγική και τακτική του ΔΝΤ είχε αντιμετωπίσει και η κυβέρνηση Σαμαρά.

    «Υπάρχει μια λεβέντικη τακτική, ένας ηρωϊκός τρόπος διαπραγμάτευσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ο οποίος μας οδηγεί ολοένα και σε περισσότερα, σε μεγαλύτερα προβλήματα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι δανειστής της χώρας και ακολουθεί τη δική του τακτική.

    [03] Συνεδριάζει το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

    Η πολιτική επικαιρότητα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή.

    Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    [04] Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρο εκεί όπου παράγονται τα κέρδη τους, λέει ο Π. Μοσκοβισί

    Οι πολυεθνικές εταιρίες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους εκεί όπου αντλούν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μοντέλα επιθετικής βελτιστοποίησης των φόρων, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Ο Μοσκοβισί δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει τέλος στον τρόπο που οι εταιρίες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, χρησιμοποιώντας θυγατρικές σε άλλες χώρες που έχουν συσταθεί για φορολογικούς λόγους.

    «Είναι ζωτικής σημασίας οι πολυεθνικές εταιρίες να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί όπου παράγουν κέρδη», δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο της οδηγίας για τη φορολόγηση των πολυεθνικών βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι η φοροαποφυγή από πολυεθνικές κοστίζει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 70 δισεκ. ευρώ ετησίως σε απώλεια εσόδων. Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ έχει θέσει τα φορολογικά θέματα στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει ότι αυτή η φοροαποφυγή με νόμιμο τρόπο εκμεταλλεύεται 'παραθυράκια' στην φορολογική νομοθεσία τα οποία τώρα πρέπει να κλείσουν.

    [05] Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού, λέει ο Π. Πράετ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν χρειαστεί για να αποτρέψει την εδραίωση του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας.

    «Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία βρισκόμαστε σήμερα έχει αυξήσει τον κίνδυνο να γίνουν επίμονες οι αστοχίες του πληθωρισμού, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία», δήλωσε ο Πέτερ Πράετ σε εκδήλωσε στη Ρώμη.

    «Για αυτό το λόγο αντιδράσαμε τόσο δυναμικά για να διασφαλίσουμε τον στόχο μας ? και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον, εάν χρειαστεί».

    [06] Το μέσο επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 2%, σύμφωνα με την ΕΚΤ

    Το μέσο επιτόκιο για τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά, κάτω από το 2%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο (composite cost - of - borrowing indicator) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,98%. Το επιτόκιο για νέα δάνεια, αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό για το πρώτο τρίμηνο) μειώθηκε επίσης κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,28%. Το επιτόκιο για δάνεια αντίστοιχου ύψους, με σταθερό επιτόκιο άνω των 10 ετών, μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 2,02%. Στην περίπτωση των δανείων ύψους έως 250.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό για το πρώτο τρίμηνο), το μέσο επιτόκιο μειώθηκε 7 μονάδες βάσης στο 3,16%.

    [07] Ειδομένη: Με το βλέμμα στραμμένο στη Μυτιλήνη αρκετοί πρόσφυγες

    Με το βλέμμα στραμμένο στη Μυτιλήνη, απ' όπου ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία, είναι αρκετοί από τους πρόσφυγες που ζουν έναν μήνα και πλέον πια στον καταυλισμό της Ειδομένης.

    «Λες να έχουμε κι εμείς την ίδια τύχη;» αναρωτιέται η Χόντα, που ξεκίνησε από το Χαλέπι της Συρίας με προορισμό τη Γερμανία, αλλά «κόλλησε» στην Ειδομένη. «Όχι, φυσικά» της απαντά γρήγορα ο σύζυγός της, ενώ πίνουν τον πρωινό καφέ τους καθισμένοι πάνω σε δύο κούτσουρα έξω από τη σκηνή τους, στα χωράφια αριστερά της σιδηροδρομικής γραμμής, που παραμένει κλειστή.

    Η Χόντα και ο σύζυγός της μπορεί να γνωρίζουν -σε αντίθεση με άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό- ότι η διαδικασία της επαναπροώθησης δεν τους αφορά, αφού εισήλθαν στην Ελλάδα πριν από την ημερομηνία-κλειδί της 20ης Μαρτίου, αλλά αγωνιούν για τη δική τους τύχη. «Θα μας αφήσουν εδώ; Στο έλεος του Θεού;» ρωτά και πάλι η Χόντα, ενώ στην ερώτηση γιατί δεν πάει σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης, απαντά μάλλον αμήχανα: «Ειλικρινά, δεν ξέρω. Έχω μπερδευτεί. Άλλοι λένε ότι στα κέντρα είναι καλύτερα και ότι οι συνθήκες είναι πιο ανθρώπινες. Άλλοι πάλι πως δεν έχουν καμιά διαφορά με την κατάσταση εδώ».

    Στη συζήτηση παρεμβαίνει νεαρή Σύρια με το μερικών μηνών μωρό της στην αγκαλιά. Ρωτά να μάθει τι γίνεται στη Μυτιλήνη. Λέει ότι η καρδιά της πονάει γι αυτούς που αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω. «Πιστέψτε με, κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του από καλό. Από τον πόλεμο προσπαθούμε όλοι να ξεφύγουμε και το τίμημα που πληρώνουμε είναι πολύ υψηλό. Δεν είναι μόνο τα λεφτά στους διακινητές και ο φόβος, ώσπου να φτάσουμε στον προορισμό μας. Είναι η ίδια η ζωή μας που αφήνουμε πίσω» λέει η νεαρή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ίδια έχει αποφασίσει να κάνει αίτηση για οικογενειακή επανένωση, αφού ο σύζυγός της βρίσκεται ήδη στη Γερμανία με τα άλλα δύο παιδιά τους.

    Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να διακινούνται στον καταυλισμό «σενάρια» περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων. Γι άλλη μια μέρα, αρκετοί ήταν αυτοί που ρωτούν, αν αυτή η «ευρωπαϊκή σύνοδος» για την οποία τους πληροφόρησαν κάποιοι ισχύει και αν όντως πρόκειται να αποφασίσει άνοιγμα των συνόρων. «Ακόμη ονειρεύεσαι ανοιχτά σύνορα;» λέει ο Τάρεκ, από τη Μοσούλη του Ιράκ, στον φίλο του, που κόβει μικρές μπουκιές το σάντουιτς που κρατάει στο χέρι σαν να μην θέλει να τελειώσει.

    [08] Προχωρά η τοποθέτηση συσκευών στις φυλακές για να επικοινωνούν οι κρατούμενοι μέσω Skype, είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Πρωτοποριακή για τα δεδομένα της χώρας, χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, την τοποθέτηση συσκευών, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στους κρατούμενους των φυλακών να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους, μέσω Skype. «Προχωρούμε στην τοποθέτηση συσκευών και με σύνδεση μέσω Skype έτσι ώστε οι κρατούμενοι σιγά ? σιγά σε όλες τις φυλακές να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους» δήλωσε ο υπουργός στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

    Όπως είπε, το έργο τής διαδικτυακής επικοινωνίας των κρατουμένων εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, με πενιχρά μέσα, να αναπτύξει νέες δομές στις φυλακές όλης της χώρας, που ?όπως τόνισε- στοχεύουν στην αναγέννηση και στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Είπε, επίσης, ότι προχωρά η ένταξη, στο ΕΣΥ, των νοσηλευτηρίων των φυλακών, αναφέρθηκε στη «μονάδα απεξάρτησης ? μοντέλο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που λειτουργεί στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και στον «εξαιρετικό» χώρο υποδοχής οικογενειών και παιδιών, στο επισκεπτήριο των φυλακών Γρεβενών.

    [09] Β. Αποστόλου: Στην αντιμετώπιση παθογενειών της αγροτικής οικονομίας θα συμβάλει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

    "Πολυεργαλείο" για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κατά διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακουλούθησης του εν λόγω προγράμματος. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, το νέο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ηγεσίας του υπουργείου, για την αντιμετώπιση παθογενειών της αγροτικής οικονομίας.

    Οι πόροι του προγράμματος, εθνικοί και κοινοτικοί, ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ για όλη την προγραμματική περίοδο, με τον υπουργό να τονίζει ότι θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων των προϊόντων, στην αναδιάρθρωση τομέων της αγροτικής οικονομίας, με έμφαση στην κτηνοτροφία, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στη στήριξη των νέων αγροτών, με παράλληλη αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ύπαιθρο χώρα. Την ίδια στιγμή έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση της αγροτικής οικονομίας με τον τουρισμό.

    «Δεν θα αφήσουμε για το τέλος πόρους, προς το τέλος της περιόδου, που θα μείνουν αναξιοποίητοι» δήλωσε ο υπουργός.

    [10] Ο Ολάντ δηλώνει πως η Γαλλία θα προχωρήσει σε έρευνες βάσει των πληροφοριών από τον Παναμά

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που οφείλονται στη δημοσιογραφική έρευνα και προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον "έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες", δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. "Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες".

    Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι' αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ' αυτές τις αποκαλύψεις.

    [11] Ισλανδία: Εκκλήσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού μετά την αποκάλυψη των Panama Papers

    Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

    «Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως...οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται...Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

    Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

    [12] ΕΜΣΤ: Αναβολή γνωμοδότησης για τη μουσειογραφική -μουσειολογική μελέτη

    Αναβλήθηκε προσωρινά η γνωμοδότηση για το β' στάδιο της οριστικής μουσειογραφικής και μουσειολογική μελέτης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από το Συμβούλιο Μουσείων που συνεδρίασε πρόσφατα. Σύμφωνα με το σκεπτικό, διαπιστώθηκε πως οι όροι που είχαν τεθεί για να υλοποιηθούν από το β' στάδιο της μουσειογραφικής μελέτης επέφεραν ευρείας έκτασης τροποποιήσεις και στη μουσειολογική μελέτη, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την υποβολή νέων μελετών.

    Τα μέλη πήραν αυτή την απόφαση μετά από μια φορτισμένη συναισθηματικά συνεδρίαση, λόγω της παρέμβασης της Άννας Καφέτση, πρώην διευθύντριας του ΕΜΣΤ και μέλους του Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση και προσβολή» του επιστημονικού της έργου, καθώς και του «ηθικού δικαιώματός της απέναντι σε αυτό», αλλά και μετά από τις διευκρινίσεις που έκανε από την πλευρά της η νυν διευθύντρια του Μουσείου, Κατερίνα Κοσκινά.

    «Θέτω ένα ζήτημα αρχής, για το οποίο πιστεύω ότι αυτό το Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση. Μέσα από τη διαδικασία που ακολουθείται, θεωρώ ότι παραβιάζεται κατάφωρα το ηθικό μου δικαίωμα απέναντι σε όλες αυτές τις μελέτες που έχουν περάσει κι έχουν εγκριθεί», δήλωσε η κ. Καφέτση, αναφερόμενη όχι μόνο στη διατύπωση του θέματος, αλλά και σε «όλη την ουσία» που προκύπτει από αυτή, όπως είπε.

    «Ένα άλλο πρόσωπο έρχεται να ολοκληρώσει την ήδη εγκεκριμένη από τον Απρίλιο του 2014, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, οριστική μουσειογραφική μελέτη μου, καθώς και την ήδη εγκεκριμένη από τον Δεκέμβριο του 2013 οριστική μουσειολογική μελέτη. Είναι δυνατόν ένας άλλος άνθρωπος να οικειοποιείται την επιστημονική εργασία 15 χρόνων και μια τεχνογνωσία δεκαετιών στα μουσεία; Να οικειοποιείται και να υπογράφει μελέτες εγκεκριμένες τις οποίες ισχυρίζεται ότι έρχεται να ολοκληρώσει; Ποιος νομιμοποιείται να ολοκληρώσει ένα πνευματικό έργο; Αν δεν είναι ο δημιουργός του, ποιος άλλος είναι;», τόνισε η κ. Καφέτση, ζητώντας να εξεταστεί «κατά πόσο είναι νόμιμο εγκεκριμένες μελέτες για τις οποίες έχουν βγει Υπουργικές Αποφάσεις να εμφανίζονται ως β' στάδιο οριστικής μουσειογραφικής ή β' στάδιο μουσειολογικής μελέτης, όντας τελείως διαφορετικές».

    Άφησε, ωστόσο, να διαφανεί μια «λύση» στο θέμα. «Από τη στιγμή που όλη αυτή η δουλειά μου πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, τουλάχιστον η καινούργια μελέτη της διάδοχης κατάστασης ας έρθει ως νέα, με διαφανείς διαδικασίες -γιατί νόμιμες δεν θα είναι- με ονοματεπώνυμο και όχι να κρύβεται πίσω από το προσωπείο Καφέτση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι η επιστροφή της στο ΕΜΣΤ ήταν μονόδρομος, όχι μόνο για λόγους ηθικής τάξεως, αλλά και λειτουργίας και νομιμότητας. «Όταν έχω εγκεκριμένες μελέτες για να ανοίξει το ΕΜΣΤ, ήταν μονόδρομος η επιστροφή μου. Έτσι, και το Μουσείο θα είχε ανοίξει από το 2014», είπε μεταξύ άλλων.

    Μετά την αποχώρηση της κ. Καφέτση, ζητήθηκε από την κ. Κοσκινά και τους μελετητές, που περίμεναν έξω από το αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ όπου γινόταν η συνεδρίαση, να παραβρεθούν. Η νυν διευθύντρια του ΕΜΣΤ έκανε σαφές ότι οι νέες μελέτες που εκπονήθηκαν είναι διαφορετικές των αρχικών, καθώς ελήφθησαν υπόψη τόσο οι παρατηρήσεις που ετέθησαν από τις Υπουργικές Αποφάσεις όσο και οι δικές της επιστημονικές απόψεις.

    «Είμαι ένας άλλος άνθρωπος, με μια άλλη άποψη. Δεν παρέλαβα ένα μουσείο στημένο. Είναι λοιπόν αυτονόητο, εφόσον έρχεται ένας άλλος διευθυντής σε έναν άλλο χώρο (σσ. λόγω των τροποποιήσεων που έχουν υποστεί οι μελέτες), λογικά πρέπει να έχει και τη δική του επιστημονική άποψη», δήλωσε η κ. Κοσκινά, τονίζοντας ότι αν και κρατά από την πρώην διευθύντρια του Μουσείου ένα γενικό σκεπτικό και πνεύμα, «σε κάθε περίπτωση η γενική αρχή της μελέτης είναι ένας νέος ανθρωπισμός και μια διαπολιτισμική θεώρηση της μόνιμης έκθεσης».

    «Εκτιμώ την κ. Καφέτση και τη δουλειά που έχει κάνει. Είναι πολύ σοβαρή και ουσιαστική δουλειά. Από εκεί και ύστερα, θεωρώ ότι είτε μου ζητήσετε μια νέα μελέτη είτε αυτή που έχετε στα χέρια σας, πάλι την ίδια θα σας φέρω», απάντησε η κ. Κοσκινά στην ερώτηση της γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη ως προς τον χρόνο που θα έπαιρνε η εκπόνηση μιας νέας μελέτης σε περίπτωση που της ζητούνταν. «Αυτό που θα έκανα στη νέα μελέτη, είναι ακριβώς αυτό που έκανα βασισμένη στις υπουργικές αποφάσεις και στις επιταγές των κτιριολογικού προγράμματος, φροντίζοντας να επιταχύνω όσο μπορώ το άνοιγμα του Μουσείου γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος χρόνος», τόνισε, κάνοντας λόγο για κίνδυνο απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ.

    Όπως διευκρινίστηκε, το θέμα θα επανέλθει στο Συμβούλιο Μουσείων πολύ σύντομα, καθώς οι νέες μελέτες που θα κατατεθούν (σύμφωνα με το σκεπτικό της αναβολής) είναι ήδη έτοιμες, ενώ δεν δημιουργείται νομικό ζήτημα ούτε απαιτείται ανάκληση των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων.

    [13] «Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις» λέει ο Β. Θεοδωρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Σε μια οριακή στιγμή» αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο οποίος θα επιχειρήσει, συν τω χρόνω, να δώσει το δικό του στίγμα.

    «Δέχθηκα να αναλάβω τη διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μια στιγμή οριακή για την πορεία του επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδωρόπουλος.

    «Σήμερα θα μάθω» είπε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ «αν έχει παραδοθεί πρόγραμμα από τον κύριο Λούκο και αν έχουν υπογραφεί συμβόλαια αλλιώς πρέπει να γίνει με ταχύτητα αλλά και σοβαρότητα επιλογή από τις κατατεθειμένες προτάσεις. Γνωρίζοντας το ελληνικό θεατρικό τοπίο είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις.Αν εγώ μπορέσω να δώσω ένα προσωπικό στίγμα στο ελληνικό φεστιβάλ αυτό θα φανεί από του χρόνου».

    [14] «Η Ορθοδοξία αρχέγονος φρουρός της ανθρωπιάς και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο»

    «Σε καιρούς που η αγωνία και τα όνειρα των ανθρώπων αντικατοπτρίζονται στη σύγχρονη προσφυγιά των εκτοπισμένων και διωκόμενων ανθρώπων που καταφθάνουν στις ελληνικές ακτές, η Ορθοδοξία καλείται να αποτελέσει τον αρχέγονο φρουρό της ανθρωπιάς και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο, που με μόνη συνοδεία ένα φθαρμένο σωσίβιο αναζητά σωτηρία από τη δίνη του πολέμου» δήλωσε υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων της έκθεσης «Άθως. Το Άγιον Όρος», που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη ρωσική κρατική Δούμα.

    Ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι είναι μία «μαρτυρία της ιστορίας, της αγωνιστικής παρουσίας της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, έξω από τον κόσμο, προς χάριν του κόσμου».

    Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική έκθεση φωτογραφίας και χαλκογραφιών από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης, που είναι αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στην Αθωνική Πολιτεία (1016-2016) και πραγματοποιείται σε αίθουσα της κρατικής Δούμας της Ρωσίας, αποτελώντας, ταυτόχρονα, τη συμβολή της Δούμας στο παραπάνω ιωβηλαίο, καθώς και στις εκδηλώσεις του έτους 2016, αφιερωμένου στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

    Μέσα από τις δύο ενότητες της έκθεσης αντικατοπτρίζονται οι σχέσεις του Αγίου Όρους με τη Ρωσία και τον ορθόδοξο κόσμο: Η πρώτη περιέχει φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους από την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη περιέχει χάρτινες εικόνες, αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.).

    [15] Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ερευνούν κατοίκους τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»

    Οι φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προχώρησαν σε έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές πελατών δικηγορικής εταιρείας του Παναμά. Οι διαρροές περιλαμβάνουν περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, τα οποία αποκαλύπτoυν αναλυτικά στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες πελατών από πολλές χώρες. Τα «Panama Papers" αφορούν μία περίοδο άνω των 40 ετών, από το 1977 έως τον περασμένο Δεκέμβριο, και φέρονται να δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες, με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, χρησιμοποιούνταν πιθανόν για ξέπλυμα χρήματος, για συμφωνίες για εξοπλισμούς και ναρκωτικά καθώς και για φοροδιαφυγή.

    Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca . «Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ο επικεφαλής της Mossack Fonseca αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάτι επιλήψιμο, αλλά παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του υπέστη μία επιτυχή, αλλά «περιορισμένη», παραβίαση της βάσης δεδομένων της. Ο διευθυντής της εταιρείας, Ραμόν Φονσέκα, που διετέλεσε έως τον Μάρτιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Παναμά, περιέγραψε την παραβίαση και τη διαρροή ως «μία διεθνή εκστρατεία κατά των προσωπικών δεδομένων». Σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχε με το Ρόιτερς, ο Φονσέκα δήλωσε ότι η εταιρεία του, η οποία ειδικεύεται στη σύσταση εταιρειών offshore, είχε ιδρύσει περισσότερες από 240.000 τέτοιες εταιρείες και σημείωσε ότι στη «συντριπτική πλειοψηφία» τους είχαν χρησιμοποιηθεί για «νόμιμους σκοπούς».

    Ο Αναπληρωτής Διοικητής της ATO Μάικλ Κράνστον δήλωσε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με την αστυνομία, την Επιτροπή κατά του Εγκλήματος και την Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος της Αυστραλίας για να διασταυρώσει περαιτέρω τα στοιχεία των εγγράφων. «Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν στην ομάδα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα», ανέφερε ο Κράνστον σε δήλωσή του.

    [16] Αποκαλύψεις - σοκ από τα Panama Papers

    Σε αναβρασμό βρίσκεται από την Κυριακή 3 Απριλίου όλη η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα, έπειτα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τα επιλεγόμενα Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, κι αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

    Πηγή της μεγάλης τούτης αποκάλυψης, ποιος άλλος;, η ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks , η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

    Και πως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αλλοιώς; Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

    Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου στα έγγραφα που διέρρευσαν

    Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios.

    Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

    Στην ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists αναφέρεται ότι μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, ο Σταύρος Παπασταύρου «δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου τοποθετήθηκε επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του International Consortium of Investigative Journalists φιλοξενείται η απάντηση του κυρίου Παπασταύρου, ο οποίος «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios . Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

    Διαβάστε επίσης:

    Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ερευνούν κατοίκους τους που εμπλέκονται στα «Panama Papers»

    [17] Έφτασε στην Τουρκία το πρώτο πλοίο με μετανάστες από την Ελλάδα

    Έφτασε σήμερα το πρωί στο Δικελί της δυτικής Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το πλοίο Nezli Jale που αναχώρησε από τη Λέσβο έδεσε γύρω στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Δικελί μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

    Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά "Stop deportation, open borders" (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα).

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

    Πολλές εκατοντάδες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στα λιμάνια του Δικελί και του Τσεσμέ στο πλαίσιο αυτού του πρώτου κύματος επανεισδοχών στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας στις 18 Μαρτίου.

    [18] Νέα προβλήματα για τον Μέσι με τα «αρχεία του Παναμά»

    Νέα προβλήματα για τον Λιονέλ Μέσι, καθώς επανήλθε το θέμα της φοροδιαφυγής, με το οποίο είχε έρθει σε συμβιβασμό με την ισπανική δικαιοσύνη, το περασμένο φθινόπωρο. Το όνομα του Αργεντινού σούπερ σταρ αναφέρεται στη μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων, στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών. Ο λόγος για τα «αρχεία του Παναμά», συνολικού αριθμού 11 εκατομμυρίων εγγράφων, τα οποία δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα «S?ddeutsche Zeitung».

    Τα έγγραφα αποτυπώνουν τις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος, τις εταιρείες που τα διακινούν και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές. Πρόκειται για μεγάλες τράπεζες και νομικές υπηρεσίες για πολιτικούς, καλλιτέχνες και διάσημους αθλητές. Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων, περιλαμβάνεται και αυτό του Λιονέλ Μέσι, αλλά και παράγοντες της FIFA και ο Μισέλ Πλατινί.

    Στην Ισπανία οι εφημερίδες «Confidencial» και «La Sexta» δημοσιοποίησαν την είδηση ότι ο σταρ της Μπαρτσελόνα ίδρυσε με τον πατέρα του ένα νέο δίκτυο φοροδιαφυγής, στις 13 Ιουνίου 2013, μία ημέρα αφότου η δίωξη οικονομικού εγκλήματος τού απήγγειλε κατηγορία για φοροδιαφυγή ύψους 4.1 εκατ. ευρώ.

    «Ο Μέσι απέκτησε την παναμέζικη εταιρία Mega Star Enterprises μέσω νόμου της Ουρουγουάης, μόνο μερικές ώρες μετά τις κατηγορίες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος για φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τη «Mundo Deportivo», ο Αργεντινός διεθνής άσος της Μπαρτσελόνα προτίθεται να καταθέσει αγωγή κατά των «Confidencial» και «La Sexta» για διακίνηση λανθασμένων πληροφοριών.

    Να σημειώσουμε πως ο Μέσι είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, μετά από έρευνα για φοροδιαφυγή, ύψους άνω των 4.1 εκατομμυρίων ευρώ, από τη διαφημιστική διαχείριση της εικόνας του από το 2006 μέχρι το 2009. Ο Αργεντινός επιθετικός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο δικαστήριο της Χάβα, κοντά στη Βαρκελόνη όπου διαμένει.

    Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ο Μέσι είχε αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα 1.06 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2007, 1.58 εκατ. το 2008 και 1.53 εκατ. το 2009. Μετά τις κατηγορίες αυτές ο κορυφαίος άσος του πλανήτη κατέβαλλε μεγάλα ποσά συν τόκους στην ισπανική εφορία για να τακτοποιήσει το χρέος. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ισπανικών ΜΜΕ αυτό το ποσό ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά, μεταξύ των 11 εκατομμυρίων αρχείων υπάρχουν τα ονόματα 20 ποδοσφαιριστών. Oσο για τον Γάλλο πρώην πρόεδρο της UEFA, που τελεί σε εξαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο λόγω μιας ύποπτης πληρωμής από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011, φέρεται να προσπάθησε να αποκρύψει έσοδα από την εφορία μέσω «οφ σορ» στον Παναμά το 2007.

    Παράλληλα, το δικηγορικό γραφείο του Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, μέλους της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, συνεργαζόταν με «οφ σορ» εταιρείες, που συνδέονται με τον Εουγκένιο Φιγκερέδο, άλλοτε αντιπρόεδρο της FIFA που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ.

    [19] Ρεκόρ καριέρας από τον Αντετοκούνμπο

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καθήλωσε για μια ακόμη φορά με το ταλέντο του το ΝΒΑ. Ο Έλληνας σταρ πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 34 πόντους, αλλά οι Μπακς έχασαν από τους Μπουλς με 102-98 στο Μιλγουόκι.

    Έτσι ο 21χρονος άσος των Μπακς κατέρριψε κατά ένα πόντο το ατομικό του ρεκόρ. Σε 42:55 λεπτά συμμετοχής είχε εντυπωσιακά ποσοστά, 5/7 βολές, 13/21 δίποντα και 1/1 τρίποντο, ενώ παράλληλα μέτρησε 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 4 λάθη. Ο Τζίμι Μπάτλερ είχε 25 πόντους (11/12 σουτ) και 8 ασίστ για το Σικάγο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2016 - 10:32:36 UTC