Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαρροές και υποκλοπές
  • [02] Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας
  • [03] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [04] Αποκαλύψεις - σοκ από τα Panama Papers
  • [05] Γ. Κυρίτσης: Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας
  • [06] Ειδομένη: Υπό διερεύνηση το περιστατικό διανομής αλλοιωμένου φαγητού σε πρόσφυγες
  • [07] Συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρόσφυγες και μετανάστες
  • [08] Συνεχίζεται η κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων
  • [09] Τουρκία: Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στην πόλη Οσμανίγιε
  • [10] Ρωσία: Οκτώ νεκροί, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από πυρκαγιά σε σπίτι
  • [11] Σε εξέλιξη η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία
  • [12] Ο σκηνοθέτης Β. Θεοδωρόπουλος, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ
  • [13] Η Τζούντι Ντεντς παίρνει το όγδοο βραβείο Olivier, σπάζοντας ρεκόρ

  • [01] Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαρροές και υποκλοπές

    «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαρροές και υποκλοπές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σχετικά με τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου.Μιλώντας το πρωί στο Mega o κ. Βίτσας πρόσθεσε πως «οι πιο ασφαλείς άνθρωποι αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα είναι τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τους περιποιούμαστε με τον καλύτερο τρόπο».

    Τα όσα λέγονται για το διαδικαστικό υποκλοπής «δεν είναι ουσία» υποστήριξε ο αν. υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε: «πολύ βαριά κουβέντα να πεις ότι ο κ. Τόμσεν είναι persona non grata, όμως εκφράζει κατά γράμμα τη γραμμή του Ταμείου».«Η στάση μας μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου είναι: "πάρτε αυτή τη λογική από το τραπέζι, και αυτό περιλαμβάνει και πρόσωπα"» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας για να σημειώσει: «Εμείς είχαμε μια συμφωνία, την έχουμε εφαρμόσει μέχρι κεραίας και απομένουν λίγες λεπτομέρειες».

    [02] Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας

    «Να αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ» και «να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας» κάλεσε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ΣΚΑΪ ειπε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σα να εξεπλάγη, ενώ στη συνομιλία αναφέρονται πράγματα που ήδη γνώριζε. «Στις υποκλαπείσες συνομιλίες δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις θέσεις του Ταμείου» διευκρίνισε.

    «Υπάρχει κίνδυνος για "λεβέντικη διαπραγμάτευση" που θα μας οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση, όπως το 2015... Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα όχι οι θεατρικές παραστάσεις» υποστήριξε ο αντπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η χώρα γύρισε το 2015 στην ύφεση, γιατί θυσιάσαμε την ουσία στον βωμό της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης και πληρώνουμε τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και τις τζάμπα μαγκιές της κυβέρνησης αντί να ακολουθήσουμε το δρόμο της Κύπρου».

    [03] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Αρχίζουν πάλι στις 4 το απόγευμα, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων του wikileaks.

    Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αντικείμενο αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης παραμένουν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

    [04] Αποκαλύψεις - σοκ από τα Panama Papers

    Σε αναβρασμό βρίσκεται από την Κυριακή 3 Απριλίου όλη η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα, έπειτα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τα επιλεγόμενα Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, κι αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

    Πηγή της μεγάλης τούτης αποκάλυψης, ποιος άλλος;, η ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks , η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

    Και πως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αλλοιώς; Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τον τρόπο που οι περίγυροι των πολιτικών λυμαίνονται τις κρατικές υπηρεσίες και τον δημόσιο πλούτο για πάρα πολλές δεκαετίες είναι οι πληροφορίες που περιέχονται στα Panama Papers. Άλλωστε, ο όγκος τους καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1977 έως το 2015. Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των off-shore που τους παρείχε ο Φονσέκα, για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένων δανείων (μάλιστα από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν-ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την τωρινή του σύζυγο, Λουντμίλα-θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.

    Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλυδωνίζεται, ένεκα των αποκαλύψεων ότι ο νυν πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο «μάγος»Λιονέλ Μέσι.

    Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων μπορούσε κι ο αστέρας του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το παραμικρό στην εφορία.

    Στη Βραζιλία μάλιστα το θέμα αποκαλύπτεται πως έχει μεγαλύτερο βάθος, καθώς οι γνώσεις του Φονσέκα χρησιμοποιήθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξεπλύμματος πολιτικού χρήματος, που οδηγούν στις εγκληματικού χαρακτήρα δραστηριότητες του τέως προέδρου Λουΐζ Ινάσιου -Λούλα-ντα Σίλβα και οι παραφυάδες του δυναμιτίζουν και είναι έτοιμες να συντρίψουν και τη νύν πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ. Μάλιστα, στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας, πέντε μέλη του γραφείου της εταιρείας του Φονσέκα στη Βραζιλία συνελήφθησαν κι αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

    Η τακτική της μεταχρονολόγησης «είναι μία καλά εμπεδωμένη κι αποδεκτή πρακτική» απαντά η εταιρεία, ενώ ο εις εκ των ιδρυτών της Ραμόν Φονσέκα Μόρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, αιτιώμενος πως η διαρροή αποτελεί «ένα έγκλημα και κακούργημα», που στρέφεται «εναντίον του Παναμά, διότι πολλές χώρες δεν μπορούνε να εκτιμήσουν το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να προσελκύει επενδυτές κι επιχειρήσεις. Δύο τρόποι υπάρχουν για να ατενίζεις τον κόσμο: ο πρώτος είναι να είσαι ανταγωνιστικός, ο δεύτερος να εμπνέεσαι φόρους».

    Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου στα έγγραφα που διέρρευσαν

    Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios.

    Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

    Στην ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists αναφέρεται ότι μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, ο Σταύρος Παπασταύρου «δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου τοποθετήθηκε επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του International Consortium of Investigative Journalists φιλοξενείται η απάντηση του κυρίου Παπασταύρου, ο οποίος «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios . Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

    [05] Γ. Κυρίτσης: Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας

    «Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης. «Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».

    Όπως ειπε ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

    Τόνισε πως «στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας».

    [06] Ειδομένη: Υπό διερεύνηση το περιστατικό διανομής αλλοιωμένου φαγητού σε πρόσφυγες

    Υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση.

    Το φαγητό μοιράστηκε από την PRAKSIS, ενώ την ευθύνη προμήθειάς του έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από την ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί. Να σημειωθεί ότι αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για στομαχικές διαταραχές, εντούτοις κανείς δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία των ΓΧΣ.

    Εντωμεταξύ, όπως ανέφερε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, άγνωστοι διέρρηξαν χθες την αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα.

    [07] Συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρόσφυγες και μετανάστες

    Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις.Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει τον αριθμό -με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου- 463 προσφύγων στη Λέσβο, 206 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους, είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

    Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν μετά τις σημερινές πρωινές επαναπροωθήσεις: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2890. Στη Χίο 1766. Και στη Σάμο 479.

    [08] Συνεχίζεται η κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

    Υπό κατάληψη από πρόσφυγες και μετανάστες παραμένει για τρίτο 24ωρο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου του Πολυκάστρου, σημείο όπου έχει «στηθεί» τον τελευταίο καιρό πρόχειρος καταυλισμός με φιλοξενούμενα περισσότερα από 1.000 άτομα.

    Οι διαδηλωτές ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα. Από το σημείο διέρχονται μόνο Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, η κίνηση των οποίων διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες. Αντίθετα, τα βαριά οχήματα, φορτηγά και νταλίκες, κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

    Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρίσκεται για 17η μέρα η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    [09] Τουρκία: Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στην πόλη Οσμανίγιε

    Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι Σύροι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ' όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

    Οι μετανάστες που αναχώρησαν το πρωί από το νησί της Λέσβου άρχισαν να φθάνουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στόχος της οποίας είναι να σταματήσει η μεταναστευτική και προσφυγική ροή στην Ευρώπη.

    [10] Ρωσία: Οκτώ νεκροί, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από πυρκαγιά σε σπίτι

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι σε χωριό της περιφέρειας Τομσκ της Σιβηρίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα, εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε ένα ξύλινο σπίτι του χωριού Μολτσάνοβο, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την πόλη Τομσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Επιτροπής Έρευνας.

    "Βρέθηκαν επτά σοροί: τριών γυναικών, δύο ανδρών και δύο παιδιών. Άλλο ένα παιδί υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [11] Σε εξέλιξη η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία

    Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Νωρίτερα, λίγο πριν τις 8:00, με136 μετανάστες που επαναπροωθούνται στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αναχώρησαν τα ναυλωμένα από τη Frontex πλοία από τη Μυτιλήνη, το «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ».

    Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη αλλά και ομάδες ανδρών υπηρεσία αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί. Η εθνική καταγωγή των 136 είναι: 124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία.

    Οι προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός μεταναστών που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροπώθησης. Εδώ σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των υπό περιορισμό ευρισκομένων στο χοτ σποτ της Μόριας μεταναστών και προσφύγων, έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.

    Την ίδια ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους επαναπροωθούμενους μετανάστες, ξεκινούσε πλοίο και από τη Χίο με κατεύθυνση και πάλι το λιμάνι του Δικελί και επιβαίνοντες 66 μετανάστες και ισάριθμα στελέχη της Frontex.

    Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας

    Με «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» ξεκίνησε περί τις 3 μετά τα μεσάνυχτα η μεταφορά των μεταναστών από το χοτ σποτ της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αρχικά έφτασαν με τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν οι αστυνομικοί, οι οποίοι και χρεώθηκαν τους μετανάστες και τους οδήγησαν στα λεωφορεία, αφού προηγουμένως έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος και έλεγχος των όποιων αποσκευών τους. Περί τις 6 τα χαράματα άρχισε η επιβίβαση στα πλοία, αφού οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν. Από νωρίς χθες το βράδυ, το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και ο περίκλειστος χώρος του Τελωνείου όπου είχαν δέσει τα καράβια, ήταν κλειστά για οιονδήποτε με εξαίρεση στελέχη των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές. Επιτράπηκε μόνο η είσοδος σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και εφόσον είχαν εφοδιασθεί σχετική άδεια εισόδου. Και αυτοί παρέμειναν σε ιδιαίτερο χώρο του λιμανιού περίπου 100 μέτρα μακριά από τη διαδικασία της επιβίβασης. Ανάλογη ήταν και η διαδικασία μεταφοράς των 66 στη Χίο από το παλιό χοτ σποτ στα Ταμπάκικα, όπου εκρατούντο.

    Την όλη διαδικασία σηματοδότησε ένα γεγονός. Την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

    Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία της απέλασης δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Κι αυτό παρά το ότι η αστυνομία φρόντισε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία ώρες πριν την ώρα που είχε ανακοινωθεί.

    Έτσι η συγκέντρωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, εθελοντών και εργαζομένων σε μη Κυβερνητικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά την αναχώρηση των πλοίων με τους μετανάστες που απελάθηκαν. Μετά την αναχώρηση των πλοίων πραγματοποιήθηκε και η εν πλω διαμαρτυρία ομάδων εργαζομένων σε διασωστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που διαμαρτυρήθηκαν με τα σκάφη τους. Αντιληπτό έγινε ένα μόνο πανό που ανοίχτηκε από μπαλκόνι δωματίου στο γειτονικό ξενοδοχείο Blue Sea που ανέφερε «Turkey is not safe country» («Η τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα») από αλληλέγγυους που είχαν φροντίσει να νοικιάσουν το δωμάτιο τις προηγούμενες μέρες.

    [12] Ο σκηνοθέτης Β. Θεοδωρόπουλος, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ

    Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

    «Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού.

    [13] Η Τζούντι Ντεντς παίρνει το όγδοο βραβείο Olivier, σπάζοντας ρεκόρ

    Η παλαίμαχη ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, η οποία έχει παίξει σε ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές και στο θέατρο, κέρδισε το όγδοο βραβείο Olivier χθες, σημειώνοντας ρεκόρ στον αριθμό αυτών των Βρετανικών θεατρικών βραβείων για παραστάσεις του Λονδίνου που θεσπίστηκαν στη μνήμη του Λόρενς Ολίβιε.

    Η 81χρονη ηθοποιός βραβεύτηκε ως καλύτερη ηθοποιός σε δευτερεύοντα ρόλο της στο έργο "The Winter's Tale" (Χειμωνιάτικη Ιστορία).

    Είναι η πρώτη ηθοποιός που κερδίζει το όγδοο Ολίβιε, ξεπερνώντας σε αριθμό ακόμα και έργα που βραβεύτηκαν σε πολλαπλές ξεχωριστές κατηγορίες.

    "Κυρίες και κύριοι, είμαι εντελώς έξαλλη, καθώς είχα βάλει στοίχημα με τον εγγονό μου το οποίο τώρα έχασα και δεν θα με αφήσει ποτέ να το ξεχάσω", είπε η Ντεντς στην ομιλία αποδοχής του βραβείου. "Το ξέρω ότι όλοι λένε τί υπέροχα που πέρασαν όταν έκαναν κάτι, αλλά αυτή τη φορά μπορώ να πω πραγματικά πώς ήταν μια αξιομνημόνευτη εποχή για μένα στο The Winter's Tale".

    Όταν ρωτήθηκε στα παρασκήνια αν είχε σχέδια να μειώσει τους εντατικούς ρυθμούς με τους οποίους εργάζεται, η Ντεντς είπε στο Ρόιτερς, "Ποιός θέλει να πάει πιό αργά; Όχι, θέλω να εργάζομαι. Αλλιώς είναι σαν να παρκάρεις το αυτοκίνητο στο γκαράζ. Δεν θα μπορέσεις να το βάλεις μπροστά ποτέ (ξανά)."


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2016 - 8:32:29 UTC