Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό στη Βουλή
  • [02] Γεννηματά και Θεοδωράκης συγκροτούν Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους εργαζόμενους
  • [04] N. Παππάς: Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα
  • [05] Γ Δραγασάκης: Καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή
  • [06] Αναχώρησαν 532 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Π.Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • [08] Επτά νεκροί και 27 τραυματίες από έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
  • [09] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι
  • [10] Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου - Νετανιάχου
  • [11] «Πράσινο» φως για την έκδοση του Σαλά Αμπντεσλάμ στη Γαλλία
  • [12] Κοντονής: «Αν δεν πάρει άμεσα μέτρα η ΕΠΟ είναι πιθανό να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες»
  • [13] Τζόρτζεβιτς: «Πρότυπο για όλους μας ο Διαμαντίδης»

  • [01] Ένταση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό στη Βουλή

    Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

    Αιτιολογώντας τον εκ μέρους της κυβέρνησης τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε πως είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε επιβάλλεται η άμεση ψήφισή του, ενώ επικαλέστηκε και τα «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια» για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελών. Και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υπηρεσιών ασύλου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλης Κικίλιας, είπε πως η κυβέρνηση με την «απαράδεκτη τακτική» νομοθέτησης που ακολουθεί ακυρώνει κάθε διάθεση καλής πίστης που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς το νομοσχέδιο των 150 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ δεν προλαβαίνει κανείς να το επεξεργαστεί. «Κατεπείγον όταν ξέρετε ότι πρέπει να φέρετε 56 κανονιστικές πράξεις; Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε. Διαλύετε όλες τις δομές της χώρας. Προφανώς και ζητάμε να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». ανέφερε ο κ. Κικίλιας. «Σ' ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα; «Είναι έτοιμες οι κανονιστικές πράξεις; Θα τις δημοσιεύσετε στο ΦΕΚ το Σάββατο;». «Μέχρι να έρθουν καινούργιες διατάξεις ισχύουν οι παλιές, και έχουμε έτοιμες αυτές για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής» απάντησε ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

    [02] Γεννηματά και Θεοδωράκης συγκροτούν Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου

    Την συγκρότηση Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, ώστε να διαμορφωθεί κοινό πολιτικό πλαίσιο για την συμπόρευση των δυνάμεων του μεσαίου χώρου, αποφάσισαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι συναντήθηκαν μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού.

    Η κοινή Επιτροπή θα αποτελείται από 25 περίπου μέλη, μεταξύ των οποίων πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται, καθώς και από μεμονωμένα πρόσωπα με κοινωνική δράση και αναφορά και σε δύο μήνες, θα έχει καταλήξει στο πλαίσιο θέσεων για την περαιτέρω συμπόρευση και συνεργασία.

    Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο θα αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό φορέα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφεραν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, η Ένωση Κεντρώων και ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος ακολουθεί συντηρητική πολιτική- δεν εντάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις και κατ? επέκτασιν στο σχετικό διάλογο.

    Η συνάντηση των δυο αρχηγών έγινε στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή και κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Αμέσως μετά, ο Στ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα συζήτηση», επαναλαμβάνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να ενωθούν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για τη σωτηρία της χώρας.

    Τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, διέψευσαν ότι ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Είναι απαραίτητο για την κοινωνία να γνωρίζει ότι υπάρχει μια δύναμη προοδευτική, φιλελεύθερη, κεντροαριστερή, φιλοευρωπαϊκή, πείτε την όπως θέλετε, στην οποία θα βασίζεται για να βρει ένα καινούργιο πλαίσιο για τη χώρα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν απέκλεισε δε, την συνεργασία στη Βουλή των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων, όσο θα προχωράει τις εργασίες της η Κοινή Επιτροπή.

    Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του ελληνικού λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο, που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους εργαζόμενους

    «Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους εργαζόμενους» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια για το ασφαλιστικό.

    «Τώρα χρειάζεται πιο δυναμική λαϊκή απάντηση» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Από την επιτυχία των απεργιών και των συλλαλητηρίων θα κριθούν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι από τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και τις δημαγωγικές κορώνες στη Βουλή του κάλπικου δίπολου».

    [04] N. Παππάς: Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευθούν

    «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευτούν και να σταματήσει η καταστροφή» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κλειδώσει με τους εταίρους τις λεπτομέρειες του φορολογικού με τρόπο ώστε να μην πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και να μην δοκιμάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης και επισήμανε πως υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσει η Βουλή να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, ακριβώς διότι θα είναι δυνατό -όπως έγινε και φέτος- να έχουμε υπέρβαση στο στόχο των εσόδων.

    Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να υπογραμμίσει πως «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει, πρώτον, να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και, δεύτερον, να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο, διότι αν κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική οικονομία, από τον Ιούλιο και μετά, είναι προς το καλύτερο, και συνεπώς δεν δύναται κάνεις σώφρων να βγει στην δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που τον Ιούλιο η κυβέρνηση συμφώνησε».

    «Η ελληνική οικονομία μηδένισε την ύφεση, η Ελλάδα έχει φτάσει στα 2 δισ. παραπάνω από τον στόχο, τα πρώτα σημάδια για τα έσοδα και για το 2016 είναι πάρα πολύ καλά, το πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν το διαφημίσαμε όπως έκανε ο κ. Σαμαράς όταν πούλαγε success story. Είμαστε η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι αυτά είναι στοιχεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας «διότι κανείς δεν μπορεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να επερωτά την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς υπάρχουν πλείστα όσα σημάδια ότι η οικονομία μας μπορεί να σταθεροποιείται αυτή τη στιγμή και μπορεί να ανακάμψει.

    [05] Γ Δραγασάκης: Καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή

    O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO), που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η επικεφαλής της επταμελούς αντιπροσωπείας Ντανούτα Χούμπνερ H?bner εξέφρασε "τη στήριξή της στις προσπάθειες για ταχεία ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την ελπίδα της για επιτυχή έκβαση της συζήτησης που θα ξεκινήσει για το χρέος. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη κοινής πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην βάση της αλληλεγγύης των κρατών - μελών".

    Ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε με τη σειρά του τις συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιεί "με αποφασιστικότητα και ταχύτητα η κυβέρνηση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά την συμφωνία που επιτεύχθηκε, δήλωσε πως εκείνο που προέχει είναι η τήρησή της από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της".

    Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι "το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσα από ενιαία στάση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών από όλα τα κράτη - μέλη.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι "καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή".

    [06] Αναχώρησαν 532 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά

    Σε 532 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που αναχώρησαν σήμερα με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα φιλοξενίας στην Μυρσίνη (της Κυλλήνης) και τα Ιωάννινα.

    Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, 318 άτομα αναχώρησαν για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Μυρσίνη( της Κυλλήνης) και 214 για τα Ιωάννινα. Για σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έχει αυξηθεί για προληπτικούς λόγους η δύναμη του Λιμενικού, με την κάλυψη στελεχών από άλλα λιμεναρχεία αλλά και από εσωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου.

    Το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» - ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν μεταφέρει κανένα πρόσφυγα ή μετανάστη από κάποιο νησί του Αιγαίου.

    [07] Π.Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ

    Το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς την επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανήγγειλε επίσης την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου σε σειρά νέων περιοχών, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των Σκουριών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας πέρα από το πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Χαρακτήρισε εξάλλου πρωτόγνωρη από το 1974 την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, επειδή δίνει μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

    Για το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού, πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος που εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μειώσεων και στις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Ειδικά για τις ΥΚΩ ο υπουργός τόνισε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους είναι η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και εγκάλεσε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου που δεν προχώρησαν στη λεγόμενη "μικρή" (μέσω Πελοποννήσου) διασύνδεση της Κρήτης που θα οδηγήσει σε ορίζοντα τριετίας σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 50 %.

    [08] Επτά νεκροί και 27 τραυματίες από έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, η οποία ?σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε? στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 27, αποκάλυψε το «αποκρουστικό πρόσωπο» των «τρομοκρατών», οι οποίοι «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο», όπως σημείωσε.

    Η επίθεση «έδειξε ξανά το αποκρουστικό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Η αποφασιστικότητα των δυνάμεων ασφαλείας μας θα θέσει τέλος, αν το θέλει ο θεός» στην τρομοκρατία, επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Brookings Institute.

    Ο Ερντογάν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να συμμετάσχει σε μια διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια.

    Η επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, είχε στόχο ένα μίνιμπας που μετέφερε άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και διαπράχθηκε κοντά στον μεγαλύτερο σταθμό λεωφορείων της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς και επτά από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι πολίτες.

    Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν κάνει μια σπάνια επίσκεψη στο Ντιγιάρμπακιρ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Νταβούτογλου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με κατοίκους του Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και να εκτιμήσει τις ζημιές από τις μάχες στην πόλη ανάμεσα στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας και τους Κούρδους αυτονομιστές.

    [09] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς άλλες καθυστερήσεις είναι ρεαλιστική και θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, με κυριότερη την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Θεωρεί μάλιστα ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική την γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γκουαλτιέρι:

    -Είχατε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Ποιά εντύπωση αποκομίσατε;

    -Υπάρχει διάθεση αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Πιστεύω ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης είναι ρεαλιστική και πολύ επιθυμητή. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτή η ολοκλήρωση, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    -Πιστεύετε ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις;

    -Ναι το πιστεύω αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, βέβαια δεν μιλάμε για κούρεμα, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ' αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

    -Η έναρξη της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

    -Ναι, πρέπει να είναι μέρος του πακέτου. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους

    -Αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις στην ΕΚΤ;

    -Βέβαια, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει σειρά αποφάσεων, όπως η εισαγωγή των λεγόμενων waivers αναφορικά με την παροχή ρευστότητας, τη δυνατότητα άρσης των capital controls, να πάει η Ελλάδα στις αγορές και όλα αυτά θα επανεντάξουν την Ελλάδα στο ευρωσύστημα και τις χρηματοοικονομικές αγορές με πολύ θετικές επιπτώσεις.

    -Ένα σχόλιο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση

    -Πρόκειται για ένα ιστορικό φαινόμενο τεράστιας εμβέλειας που απαιτεί κοινές απαντήσεις, αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι η συμφωνία με την Τουρκία δείχνει κατ αρχήν θετική, ασφαλώς δεν είναι λύση είναι ένα στοιχείο, σημαντικό όμως και χρειαζόμαστε ευρύτερα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε μια πλήρη ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με νέα εργαλεία.

    [10] Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου - Νετανιάχου

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

    Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα,όπως τόνισαν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας,κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι κράτησε πάνω από την προγραμματισμένη μία ώρα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και διεθνή θέματα με επίκεντρο τις συγκρούσεις στη Συρία και την επακόλουθη προσφυγική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αλλά και την τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους.

    Στον τομέα των διμερών σχέσεων Παυλόπουλος και Νετανιάχου συζήτησαν τη δραστηριότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.Εξετάσθηκε επίσης η πολυ εποικοδομητική τριμερής συνεργασία Ελλλάδάς- Κύπρου-Ισραήλ, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας

    Στη λέσχη του Στρατή Τσίρκα

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την περίφημη λέσχη της ελληνικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ, όπου μίλησε στους Ελληνες που κατοικούν στην πόλη.Στη λέσχη αυτή όπου έγραψε ο Στρατής Τσίρκας την περίφημη τριλογία του "Ακυβέρνητες Πολιτείες" και που η ελληνική σημαία κυματίζει από το 1902, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά όπου υπάρχουν Ελληνες και ειδικά στην Ιερουσαλήμ που αποτελεί ένα μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών."Η ευρύτερη περιοχή ήταν το μεγάλο λίκνο του πολιτισμού της ανθρωπότητας τόνισε ο ΠτΔ και πρόσθεσε:"Ο πολιτισμός οφείλει όμως στο ελληνικό πνεύμα όχι μόνο για την προσφορά γνώσης και επιστήμης στην ανθρωπότητα αλλά κυρίως γιατί θεωρητικοποίησε τη γνώση...Να είστε υπερήφανοι που συνεχίζετε το παράδειγμα του ελληνικού πνεύματος ".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσης Δαμιανός τόνισε ότι "η ελληνική κοινότητα ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό της πατρίδας σε όλες τις δύσκολες στιγμές της".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε τέλος με Έλληνες επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζουν στο Ισραήλ. Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκει ακόμη και σήμερα την ανάγκη για τον σεβασμό στον Ανθρωπο."Στους καιρούς που ζούμε συνειδητοποιούμε και πάλι ότι οι ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες είναι πάντα το ζητούμενο" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [11] «Πράσινο» φως για την έκδοση του Σαλά Αμπντεσλάμ στη Γαλλία

    Οι βελγικές δικαστικές αρχές έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την έκδοση στη Γαλλία του Σαλά Αμπντεσλάμ ο οποίος κατηγορείται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

    Ένας συνήγορος του Αμπντεσλάμ δήλωσε νωρίτερα ότι ο πελάτης του ήρε τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει αρχικά και εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές. "Ο Σαλά Αμπντεσλάμ επιθυμεί να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές", είπε ο Σεντρίκ Μουάς στους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία το Παρίσι και οι Βρυξέλλες θα συζητήσουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν στη διαδικασία της έκδοσης.

    Μετά τη σύλληψή του στις 18 Μαρτίου ο Αμπντεσλάμ απάντησε αρχικά σε κάποια ερωτήματα των ανακριτών αλλά στη συνέχεια άσκησε το δικαίωμά του να σιωπήσει.

    Το αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σαλά Αμπντεσλάμ εξετάστηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών από το Συμβούλιο Εφετών των Βρυξελλών. Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση αυτή αλλά ένας δικαστής πήγε στη φυλακή της Μπριζ όπου κρατείται για να του πάρει κατάθεση.

    "Δεδομένης της ρητής συγκατάθεσης του Σαλά Αμπντεσλάμ να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές, με βάση τον νόμο ήταν υποχρεωτικό να καταθέσει σε ομοσπονδιακό δικαστή. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών κατέστη άνευ αντικειμένου και η έκδοση του έγινε δεκτή", ανέφερε η εισαγγελία.

    [12] Κοντονής: «Αν δεν πάρει άμεσα μέτρα η ΕΠΟ είναι πιθανό να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες»

    Την σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο και «ζητήματα ηθικής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εξέφρασε, για μια ακόμη φορά ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 1ης έκθεσης για τον αθλητισμό Sportexpo, στο πλαίσιο των οποίων ανέφερε πως αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν λάβει μέτρα που «να πιστοποιούν πως το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες». Ξεκαθάρισε, επίσης, πως σε περίπτωση αποκλεισμού, θα επέμβει η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει το κύρος της ΕΠΟ.

    [13] Τζόρτζεβιτς: «Πρότυπο για όλους μας ο Διαμαντίδης»

    Πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ η συνέντευξη Τύπου του Παναθηναϊκού για τον αγώνα με την Τσεντεβίτα (1/4, 21:45) για την 13η αγωνιστική του TOP 16 Euroleague. Ο προπονητής των «πρασίνων» Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, τόνισε πως η Τσεντεβίτα είναι μια επικίνδυνη ομάδα γιατί παίζει χωρίς άγχος, ενώ έπλεξε για ακόμη μια φορά το εγκώμιο του Δημήτρη Διαμαντίδη, που θα βραβευτεί από την Euroleague για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

    Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι θέμα άγχους, αλλά θέμα επιθυμίας να παίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να νικήσουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε θέση στα πλέι οφ. Πάντα υπάρχουν πράγματα τα οποία φοβάσαι ότι μπορεί να αποπροσανατολίσουν την ομάδα, όμως έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα των παικτών μου και πως καταλαβαίνουν τη σπουδαιότητα του αγώνα».

    Και αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο το αγώνα, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, είπε: «Πρέπει να τον συγχαρώ για αυτή την τιμή, την αξίζει όλη γιατί είναι το κάτι άλλο. Είναι ξεχωριστός από κάθε πλευρά. Είμαι χαρούμενος γι? αυτόν και από την άλλη πλευρά περήφανος που τον έχω παίκτη και μαθαίνω πολλά από αυτόν. Ξέρω ότι το μεγαλείο του δεν αφορά μόνο του ότι είναι παίκτης, αλλά και γιατί είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Προσωπικά τον θεωρώ τον πιο ολοκληρωμένο από κάθε άποψη επαγγελματία, που είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε όλα. Είναι πρότυπο για όλους μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 18:32:35 UTC