Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό συζητήθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη στη Λάρισα
  • [03] Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
  • [04] Γ. Σταθάκης: Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»
  • [05] Ψηφίστηκε το ν/σ για ανταλλαγή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών της ΕΕ
  • [06] Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ψηφισθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές
  • [07] Αναχώρησαν 532 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά
  • [08] Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες
  • [09] Ο Άσαντ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία
  • [10] Εκατοντάδες μετανάστες σώθηκαν χάρη σε έναν συνταξιούχο στη Ρώμη
  • [11] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι
  • [12] Ημερίδα Καινοτόμου και Νεανικής Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ΕΚ και του ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου
  • [13] Θέσεις για το ασφαλιστικό που διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του ΕΚ
  • [14] Μια «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [15] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ Μπαζί
  • [16] Ισχυρή έκρηξη κοντά σε σταθμό λεωφορείων στο Ντιγιάρμπακιρ - Τουλάχιστον 4 νεκροί

  • [01] Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό συζητήθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, που εισάγεται αυτή την ώρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίχθηκε σε τρεις ενότητες και «ο διάλογος ήταν σε καλό κλίμα». Ειδικότερα, η πρώτη ενότητα αφορούσε σε ενημέρωση για διαδικαστικά ζητήματα από τον γγ της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, η δεύτερη από τον γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο για τη διαδικασία του νομοσχεδίου, την τεκμηρίωση, και η τρίτη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τού κ. Μουζάλα έγινε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και ευρύτερη συζήτηση, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα από βουλευτές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως μεταξύ άλλων για το πώς θα διατηρηθούν οι προσφυγικές ροές σε χαμηλά επίπεδα, και σχετικά με τη διαδικασία με το άσυλο που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Πιο συγκεκριμένα, έγιναν ερωτήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα επειδή τα χρονικά περιθώρια συζήτησης ήταν στενά, λόγω έναρξης της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Έτσι η συζήτηση περιορίστηκε κυρίως στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο δεν συνδέεται ευθέως με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το νομοσχέδιο είναι μια διαδικασία διατάξεων που είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό -ήδη από την περίοδο της κ. Χριστοδουλοπούλου- και όλοι συμφωνούν ότι είναι σε προωθητική και προοδευτική κατεύθυνση, περιγράφουν οι ίδιες πηγές.

    [02] Περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη στη Λάρισα

    Περιοδείες σε όλη τη χώρα εν όψει της διεξαγωγής του 10ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος το Σάββατο θα βρίσκεται στον νομό Λάρισας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό στον Τύρναβο, ενώ θα έχει σύσκεψη με τους φορείς του Νομού Λάρισας στο Επιμελητήριο.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τοπικούς φορείς, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΔ στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial».

    [03] Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

    Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα,όπως τόνισαν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας,κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι κράτησε πάνω από την προγραμματισμένη μία ώρα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και διεθνή θέματα με επίκεντρο τις συγκρούσεις στη Συρία και την επακόλουθη προσφυγική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αλλά και την τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους.

    Στον τομέα των διμερών σχέσεων Παυλόπουλος και Νετανιάχου συζήτησαν τη δραστηριότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.Εξετάσθηκε επίσης η πολυ εποικοδομητική τριμερής συνεργασία Ελλλάδάς- Κύπρου-Ισραήλ, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας

    Στη λέσχη του Στρατή Τσίρκα

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την περίφημη λέσχη της ελληνικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ, όπου μίλησε στους Ελληνες που κατοικούν στην πόλη.Στη λέσχη αυτή όπου έγραψε ο Στρατής Τσίρκας την περίφημη τριλογία του "Ακυβέρνητες Πολιτείες" και που η ελληνική σημαία κυματίζει από το 1902, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά όπου υπάρχουν Ελληνες και ειδικά στην Ιερουσαλήμ που αποτελεί ένα μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών."Η ευρύτερη περιοχή ήταν το μεγάλο λίκνο του πολιτισμού της ανθρωπότητας τόνισε ο ΠτΔ και πρόσθεσε:"Ο πολιτισμός οφείλει όμως στο ελληνικό πνεύμα όχι μόνο για την προσφορά γνώσης και επιστήμης στην ανθρωπότητα αλλά κυρίως γιατί θεωρητικοποίησε τη γνώση...Να είστε υπερήφανοι που συνεχίζετε το παράδειγμα του ελληνικού πνεύματος ".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσης Δαμιανός τόνισε ότι "η ελληνική κοινότητα ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό της πατρίδας σε όλες τις δύσκολες στιγμές της".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε τέλος με Έλληνες επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζουν στο Ισραήλ. Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκει ακόμη και σήμερα την ανάγκη για τον σεβασμό στον Ανθρωπο."Στους καιρούς που ζούμε συνειδητοποιούμε και πάλι ότι οι ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες είναι πάντα το ζητούμενο" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [04] Γ. Σταθάκης: Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»

    Άμεσα θα γίνει η ανάρτηση των έργων που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο «Πακέτο Γιούνκερ», όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Πρόκειται για 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν. «Προσπαθησαμε να εντοπίσουμε περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» σημείωσε είπε ο υπουργός Οικονομίας και επεσήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων», μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ από το 2014 είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε, το «Πακέτο Γιούνκερ κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της και είναι στις έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τις 28, που δεν έχει υποβάλλει πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουν δοθεί εγκρίσεις 76 δισ. ευρώ για 200 έργα».

    Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τα έργα που θα επιλεγούν και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν.

    Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το 2015 ούτε ένα από τα 174 έργα, που είχαν κατατεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν είχε ωριμάσει ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και συμπλήρωσε: «Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων. Κανένας βαθμός ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης. Ξεκινήσαμε από το σημείο μηδέν και καταλήξαμε σε έναν κατάλογο έργων που τηρούν τις προϋποθέσεις της ωριμότητας, της συμβατότητας, της δυνατότητας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των τραπεζών, υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τραπεζικό σύστημα είναι, πλέον, σταθεροποιημένο.

    [05] Ψηφίστηκε το ν/σ για ανταλλαγή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών της ΕΕ

    Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι ευρωπαϊκές οδηγίες, μεταξύ άλλων, για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και τη διαβίβαση από τις τράπεζες πληροφοριών σχετικά με δικαιούχους λογαριασμών.

    «Με την κύρωση του νομοσχεδίου θα μπορούμε να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών όχι μετά από αίτημα του ενός κράτους προς το άλλο, αλλά αυτόματα, κάτι που αποτελεί σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Επίσης ενημέρωσε ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, θα διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα, φυσικά ή οντότητες, που είναι δικαιούχοι λογαριασμού βάσει κανόνων επιβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας που συνάδουν με το κοινό πρότυπο του ΟΟΣΑ.

    Όπως επισήμανε δε, το νομοσχέδιο αυτό, μας δείχνει το πού θα κινηθούν ο φορολογικές υπηρεσίες, διότι -εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης- «έχουμε εντοπίσει το μεγάλο πλούτο στο εξωτερικό από φοροδιαφυγή και θα μας δώσει έτσι τη δυνατότητα να τον εντοπίσουμε και να εισπράξουμε έσοδα». «Να είναι σίγουροι, αυτοί που αγωνιούν για όσα έχουν στο εξωτερικό, ότι και οι ενέργειές μας και η ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας δημιουργούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που παρέχουν στις φορολογικές υπηρεσίες τη δυνατότητα είσπραξης πολύ μεγάλων ποσών», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και προσέθεσε το εξής: «Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών έχουμε στο υπουργείο δεδομένα για μεγάλους φοροφυγάδες, οι οποίοι, με χαρά μου, βλέπω ότι μπορούν, από δάνειο, και να πληρώσουν όσα καταλογίζουν οι εισαγγελείς.

    Σχετικώς με τη ρύθμιση για το τέλος ταξινόμησης, ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε ότι από δω και πέρα για τα υπό κρίση επιβατικά αυτοκίνητα αυτό επιβάλλεται αναλόγως με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει κάποιος το όχημά του στη χώρα. Κι αν κάποιος -εξήγησε- έχει καταβάλει το σύνολο του τέλους ταξινόμησης μπορεί να πάρει επιστροφή, όταν τελειώσει η χρήση του, με συγκεκριμένη διαδικασία.

    Αντιπαράθεση Αλεξιάδη-αντιπολίτευσης

    Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της ΧΑ και του ΚΚΕ) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, άσκησαν σφοδρή κριτική για το σύνολο της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση «καταψήφιζε ακρίτως τα πάντα» και τώρα ως κυβέρνηση «υπερψηφίζει ακρίτως τα πάντα». Ενόψει της διαπραγμάτευσης, από τους εισηγητές των κομμάτων αναπτύχθηκαν επιχειρήματα περί επερχόμενης φορολογικής λαίλαπας, περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης από τα όσα «προς χάριν λαϊκισμού» διακήρυττε και ανικανότητάς της σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής. Μάλιστα ο κ. Δένδιας, ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό γιατί ακολουθεί μια ολοσχερώς καταστροφική πολιτική.

    «Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε μια πολιτική στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης συμφωνίας που ψηφίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, από αυτούς δηλαδή τώρα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Αλεξιάδης. Ακόμη, παρέθεσε και ενώπιον της Βουλής στοιχεία από τη βεβαίωση, δηλαδή το αποτέλεσμα των ελέγχων του 2014 και 2015, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών για να καταδειχθεί -όπως ανέφερε- ποιος απέφερε αποτελέσματα.

    [06] Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ψηφισθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές

    Σε νέους σχεδιασμούς προχωράει το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού συνδυάζοντας το νέο ΕΣΠΑ, προσαρμοσμένο στον νέο αναπτυξιακό νόμο. "Στην πράξη, συνδέουμε τα διάσπαρτα χρηματοδοτικά εργαλεία κάτω από κοινές αναπτυξιακές στοχεύσεις, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όσο κι αν ακούγεται (και θα έπρεπε να είναι) αυτονόητο".

    Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο NEWS247 ενώ επανέλαβε ότι "η ταχεία αύξηση της απασχόλησης, με την δημιουργία σταθερών, βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020".

    Όπως είπε, η αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης δεν νοείται χωρίς το νέο, επιστημονικά καταρτισμένο, ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθεί επιπλέον 10% επιχορήγηση στα επιχειρηματικά σχέδια που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

    Αναλύοντας την φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει πως βασική προτεραιότητα αποτελεί η κινητοποίηση επιπρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε ένα νέο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο που θα βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ, όπως σημειώνει, όλα τα νέα προγράμματα επικεντρώνονται στην εισαγωγή της κουλτούρας ανάπτυξης σχημάτων κοινωνικής οικονομίας.

    Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει στοχευμένες χρηματοδοτήσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ υπενθύμισε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση δομών και μηχανισμών στήριξης της μικρομεσαίας νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

    Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

    [07] Αναχώρησαν 532 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά

    Σε 532 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που αναχώρησαν σήμερα με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα φιλοξενίας στην Κυλλήνη και τα Ιωάννινα.

    Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, 318 άτομα αναχώρησαν για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη και 214 για τα Ιωάννινα. Για σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έχει αυξηθεί για προληπτικούς λόγους η δύναμη του Λιμενικού, με την κάλυψη στελεχών από άλλα λιμεναρχεία αλλά και από εσωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου.

    Το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» - ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν μεταφέρει κανένα πρόσφυγα ή μετανάστη από κάποιο νησί του Αιγαίου.

    [08] Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

    Διαβάστε επίσης:

    Την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Ι. Μουζάλας, αναφορικά με το ν/σ για το Προσφυγικό

    [09] Ο Άσαντ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία

    Ο στρατός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "πολεμά στη Συρία", ισχυρίζεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    "Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι καν της Τουρκίας αλλά του Ερντογάν, πολεμάει σήμερα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν τάσσεται κατά της Συρίας, δεν είναι εχθρικός απέναντι στη Συρία. Οι σχέσεις μας θα είναι καλές αν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν", φέρεται να δήλωσε ο Άσαντ.

    Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, ο Τούρκος ομόλογός του στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες επειδή τους επιτρέπει να περνούν στο έδαφος της Τουρκίας.

    "Κατ' αρχήν, στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες. Τους επιτρέπει να μπαίνουν στο τουρκικό έδαφος, να κάνουν ελιγμούς με άρματα. Αυτό δεν αφορά μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, τους χρηματοδοτεί μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και, φυσικά, μέσω της ίδιας της Τουρκίας. Εμπορεύεται πετρέλαιο που έχει κλαπεί από το Ισλαμικό Κράτος ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του συριακού στρατού όταν μετακινείται κοντά στα σύνορα, για να στηρίξει τους τρομοκράτες", είπε ο Άσαντ.

    [10] Εκατοντάδες μετανάστες σώθηκαν χάρη σε έναν συνταξιούχο στη Ρώμη

    Ένας συνταξιούχος Ιταλός έσωσε εκατοντάδες μετανάστες που κινδύνευαν στη Μεσόγειο όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο άνδρα που του ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.

    Τα ξημερώματα της Τρίτης, το κουδούνισμα του τηλεφώνου ξύπνησε τον 66χρονο που κοιμόταν αμέριμνος στο σπίτι του στη Ρώμη, γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. "Δεν καταλάβαινα λέξη, μου μιλούσαν στα αγγλικά, στα γαλλικά, δεν είχα ιδέα τι γύρευαν από εμένα τα χαράματα", αφηγήθηκε ο ίδιος στην εφημερίδα λέγοντας ότι το τηλέφωνό του συνέχισε να χτυπά αδιάκοπα. Όλες οι κλήσεις προέρχονταν από τον ίδιο αριθμό, τον οποίο δεν γνώριζε.

    Νομίζοντας ότι έχει να κάνει με φαρσέρ που τον παρενοχλούσαν και αφού τους έκλεισε πολλές φορές το τηλέφωνο, αποφάσισε τελικά να καλέσει την αστυνομία. Οι δύο αστυνομικοί που έφτασαν στο σπίτι του κατάλαβαν, από ένα καινούριο τηλεφώνημα, ότι οι άγνωστοι ζητούσαν βοήθεια.

    "Άκουσαν τη θάλασσα, τον άνεμο, τον θόρυβο της μηχανής του πλοιαρίου" από το ακουστικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Ενημερώθηκε η ακτοφυλακή που εντόπισε τελικά τους μετανάστες: επρόκειτο για πέντε υπερφορτωμένα πλοιάρια, με 600 ανθρώπους, που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη Σικελία.

    Ο άνδρας που τηλεφωνούσε, από δορυφορικό τηλέφωνο, πληκτρολογούσε στην τύχη αριθμούς με τον κωδικό της Ρώμης, μέχρι που εντέλει του απάντησε ο 66χρονος.

    [11] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς άλλες καθυστερήσεις είναι ρεαλιστική και θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, με κυριότερη την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Θεωρεί μάλιστα ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική την γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γκουαλτιέρι:

    -Είχατε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Ποιά εντύπωση αποκομίσατε;

    -Υπάρχει διάθεση αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Πιστεύω ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης είναι ρεαλιστική και πολύ επιθυμητή. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτή η ολοκλήρωση, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    -Πιστεύετε ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις;

    -Ναι το πιστεύω αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, βέβαια δεν μιλάμε για κούρεμα, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ' αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

    -Η έναρξη της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

    -Ναι, πρέπει να είναι μέρος του πακέτου. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους

    -Αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις στην ΕΚΤ;

    -Βέβαια, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει σειρά αποφάσεων, όπως η εισαγωγή των λεγόμενων waivers αναφορικά με την παροχή ρευστότητας, τη δυνατότητα άρσης των capital controls, να πάει η Ελλάδα στις αγορές και όλα αυτά θα επανεντάξουν την Ελλάδα στο ευρωσύστημα και τις χρηματοοικονομικές αγορές με πολύ θετικές επιπτώσεις.

    -Ένα σχόλιο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση

    -Πρόκειται για ένα ιστορικό φαινόμενο τεράστιας εμβέλειας που απαιτεί κοινές απαντήσεις, αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι η συμφωνία με την Τουρκία δείχνει κατ αρχήν θετική, ασφαλώς δεν είναι λύση είναι ένα στοιχείο, σημαντικό όμως και χρειαζόμαστε ευρύτερα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε μια πλήρη ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με νέα εργαλεία.

    [12] Ημερίδα Καινοτόμου και Νεανικής Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ΕΚ και του ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, την Παρασκευή 1 Απριλίου, στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (οδός Καπνεργατών) ώρα 10.30. Σκοπός της είναιτην παρουσίαση εργαλείων για τη μείωση της νεανικής ανεργίας, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Θα παρουσιαστούν επίσης οι αναπτυξιακές πρακτικές που προκύπτουν μέσα από την δραστηριοποίηση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθώς και μέσα από την καλλιέργεια της κλωστικής και βιομηχανικής κάνναβης.

    Η ημερίδα εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών του ευρωβουλευτή, προκειμένου να συνεισφέρει στην εκκίνηση συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο το παρελθόν. Να δοθούν δηλαδή ιδέες και εργαλεία για τη στήριξη νέων οικονομικών προσπαθειών. Η ημερίδα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες και φορείς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

    [13] Θέσεις για το ασφαλιστικό που διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του ΕΚ

    Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής και της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «τα μνημόνια απέτυχαν», προκαλώντας σοβαρή αύξηση της ανεργίας και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Ο κ. Μαριάς ενημέρωσε τους Έλληνες Βουλευτές ότι κατά τη συνάντηση της ως άνω Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ν. Κοστέλο έθεσε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων με 14 δις ευρώ τα οποία μπορούν να προέλθουν από τα τουλάχιστον 19,5 δις ευρώ που περίσσεψαν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με τον τρόπο θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (12,5 δις ευρώ και 1,5 δις ευρώ αντίστοιχα) .

    Ο κ. Κοστέλο απέρριψε την πρόταση του κ. Μαριά με το επιχείρημα ότι αφενός μεν δεν έχει προταθεί κάτι τέτοιο από την Ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου διότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα επιδοτούσαν το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής αντιτείνει από την πλευρά του ότι τα παραπάνω ποσά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «δεν δόθηκαν ως χάρισμα από τους Ευρωπαίους αλλά προέρχονται από το δάνειο του τρίτου μνημονίου που βαραίνει την ίδια την Ελλάδα».

    Επισημαίνεται ότι ο Νότης Μαριάς συμμετέχει ως μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές

    [14] Μια «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Ο βίος της ξεπερνά και την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία. Η Αρσινόη Β', βασίλισσα της Θράκης, της Μακεδονίας και της Αιγύπτου, ξεδιπλώνει σταδιακά την πολυτάραχη ιστορία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την παρουσίαση του πορτρέτου της από βασάλτη λίθο. Ένα κέρας που είναι ορατό πάνω από το δεξί αυτί και τμήμα ενός ουραίου (κόμπρας) πάνω από το μέτωπο, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πως το κεφάλι από βασάλτη, που λαξεύτηκε γύρω στο 270 π.Χ., απεικονίζει την Αρσινόη Β' Φιλάδελφο της Αιγύπτου. Το κέρας του κριόμορφου θεού Μένδητος, του οποίου υπήρξε ιέρεια, είναι πιθανόν μέρος του στέμματος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά γι' αυτήν.

    Ποια ήταν όμως η Αρσινόη; Πρωτότοκη κόρη του στρατηγού και διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου Λάγου, ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας των Πτολεμαίων (με τελευταία βασίλισσά της την Κλεοπάτρα Ζ'), η Αρσινόη έζησε μια ταραχώδη και τραγική ζωή ως πρωταγωνίστρια αλλά και ως θύμα μηχανορραφιών σε τρεις βασιλικές αυλές. Έφηβη δόθηκε σε γάμο με τον ηλικιωμένο βασιλιά της Θράκης Λυσίμαχο, με τον οποίο έζησε στην πρωτεύουσά του Λυσιμάχεια, μέχρι το βίαιο θάνατό του σε μάχη.

    Νεαρή χήρα, και αγωνιώντας να προστατεύσει τους τρεις γιους της, κατέφυγε στην πόλη της Χαλκιδικής Κασσάνδρεια, όπου παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό της, βασιλιά της Μακεδονίας, Πτολεμαίο Κεραυνό. Εκείνος όμως σκότωσε τα δύο μικρότερα αγόρια της αμέσως μετά το γάμο. Απελπισμένη η Αρσινόη κατέφυγε στην πατρίδα της την Αίγυπτο, όπου βασιλιάς ήταν πια ο αδελφός της Πτολεμαίος Β'. Ονομάστηκαν Φιλάδελφοι όταν εκείνη έγινε σύζυγος και βασίλισσά του, προστάτιδα των γραμμάτων και των τεχνών και αρχιέρεια μέχρι το θάνατο και τη θεοποίησή της. Οι «θεοί αδελφοί» υπήρξαν το πρώτο ζεύγος αδελφικού γάμου, ξεκινώντας μια πρακτική που ακολούθησαν και επόμενοι Πτολεμαίοι, άγνωστη στην πατρογονική τους μακεδονική αυλή αλλά παραδοσιακή στις φαραωνικές δυναστείες.

    Η "Αλεξανδρινή βασίλισσα" παρουσιάζεται σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα του Βωμού έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του "Αθέατου Μουσείου", της επιτυχημένης δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η οποία προβάλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών του. Στις 8 και 22 Απριλίου ημέρα Παρασκευή και στις 17 Απριλίου και 15 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τις ιστορίες και τα πάθη της μεγάλης φιλαδέλφου βασίλισσας της Αιγύπτου, με τον ταραχώδη βίο και την τελική αποθέωση. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 213 214 4891.

    [15] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ Μπαζί

    Με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι συνάντησε τη Νάντια Μουράντ Μπαζί και της εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που διεξάγει. Σημειώνει επίσης ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά». Επιπλέον, αναφέρει ότι συζήτησαν ακόμα «την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας».

    Στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter μετά τη συνάντηση, η Νάντια Μουράντ Μπαζί (μια από τις γυναίκες Γεζίντι που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις του Daesh), ανέφερε με αναρτήσεις της ότι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν «για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ».

    [16] Ισχυρή έκρηξη κοντά σε σταθμό λεωφορείων στο Ντιγιάρμπακιρ - Τουλάχιστον 4 νεκροί

    Τέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ακόμη 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, σύμφωνα με μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον μεγαλύτερο σταθμό λεωφορείων της πόλης αυτής τη στιγμή που περνούσε από το σημείο ένα μίνιμπας της αστυνομίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μία ημέρα πριν επισκεφθεί την πόλη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 16:32:36 UTC