Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γενημματά: «Δεν υπάρχει σύγκρουση θρησκειών, αλλά κοσμοθεωριών»
  • [02] Σοφία Βούλτεψη: Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προκαλέσουμε εκλογές
  • [03] Ειδομένη: «Μάχη» με τον άνεμο δίνουν πρόσφυγες και μετανάστες
  • [04] Με βασικό θέμα το «Athens Science Festival», το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [05] Επί θύραις η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας Ελλήνων και Κινέζων φοιτητών με τη συνδρομή του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [06] Ο Ιμπραχίμ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία
  • [07] Εγκρίθηκε ο διορισμός του Κ. Τσουκαλά στη θέση του προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
  • [08] «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», απαντά η ΝΔ στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για τη διαφθορά
  • [09] Ρ.Σβίγκου Ζητούμενο να μην υπάρξει σύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία
  • [10] Θεσσαλονίκη: Πορεία προς το κέντρο της πόλης από πρόσφυγες και μετανάστες
  • [11] Απόφαση Ν. Τόσκα για τη διευκόλυνση νόμιμων αλλοδαπών νa επισκεφθούν τις πατρίδες τους
  • [12] Βέλγιο: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών
  • [13] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι
  • [14] Ματαιώθηκε οριστικά η συνάντηση του Στ. Κοντονή με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
  • [15] Αφαιρείται το Ολυμπιακό μετάλλιο από τον Κιρντιάπκιν
  • [16] Σκέψεις για αλλαγές στο Champions League

  • [01] Φ. Γενημματά: «Δεν υπάρχει σύγκρουση θρησκειών, αλλά κοσμοθεωριών»

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έστειλε, από την Κύπρο, ένα «ηχηρό», όπως το χαρακτήρισε, μήνυμα ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοικτά σύνορα μεταξύ των χωρών της, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον πολιτισμό της.

    Μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η κ. Γεννηματά τόνισε: «Δεν συγκρούονται δύο θρησκείες- και δεν πρέπει να γίνει κανένα τέτοιο λάθος- αλλά δύο κοσμοθεωρίες. Από τη μία μεριά το μίσος, η βία, το σκοτάδι και από την άλλη μεριά το φως, η ειρήνη, η συνεργασία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Αναστασιάδη για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με το προσφυγικό, αλλά και γι' αυτά που αφορούν την Κύπρο, την οικονομία και βεβαίως το Κυπριακό. Όπως επεσήμανε «η Τουρκία, σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις». Επίσης, χαρακτήρισε «διπλωματική νίκη για τον Ελληνισμό» το γεγονός ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής δεν ξεπάγωσαν τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι αδιανόητο για μία χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή και πρόσθεσε ότι πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, βάση της οποίας είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μία λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων» υπογράμμισε.

    Επίσης, σημείωσε ότι με τον κ. Αναστασιάδη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τα θέματα του μνημονίου και της οικονομίας. Αναφερόμενη στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο είπε ότι αυτό επιτεύχθηκε διότι οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να συνεννοηθούν και να εξασφαλίσουν, στη βάση αυτής της συνεννόησης, και κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη, για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδό τους από το μνημόνιο. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε, ακόμη, με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    [02] Σοφία Βούλτεψη: Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προκαλέσουμε εκλογές

    Η ΝΔ ως αντιπολίτευση δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές και ζητάει από τη σημερινή κυβέρνηση να κυβερνήσει, είπε στο Πρακτορείο 104,9 FM, η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της για την κυβέρνηση για την παρουσία των Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

    «Εμείς ως αντιπολίτευση δεν έχουμε δυνατότητα να προκαλέσουμε εκλογές αυτό που λέμε ότι τελικά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»είπε κ. Βούλτεψη μιλώντας στην εκπομπή ΑΠΕριττακαι πρόσθεσε: «για εμάς όποτε και αν γίνουν εκλογές είναι καλοδεχούμενες».

    Επίσης, αναφερόμενη στο αίτημα που κατέθεσε ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα ασφαλείας, η κ. Βούλτεψη τη χαρακτήρισε αναγκαία με δεδομένο,όπως είπε,ότι τα εμφανή προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορεί να υπογράφονται διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ΕΕ-Τουρκίας και το ελληνικό Κοινοβούλιο να μην τα συζητάει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «ανιστόρητη αθωότητα»δέχτηκε την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά.

    «Όλα αυτά που συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας, είναι να έχουν αναβιώσει όλα μας τα προβλήματα στην περιοχή, πολύ περισσότερο και με την παρουσία του ΝΑΤΟ», επισήμανε η κ. Βούλτεψη, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δράσει ουσιαστικά με δεδομένο ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες-μέλη της Συμμαχίας.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι οι εξελίξεις στην Ειδομένη είχαν ως αποτέλεσμα να συνασπιστούν και να συνεργαστούν η ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία, ενώ επέκρινε τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης ότι δεν αντιδρούν εναντίον των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Ειδομένη και αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

    [03] Ειδομένη: «Μάχη» με τον άνεμο δίνουν πρόσφυγες και μετανάστες

    «Μάχη» με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν από νωρίς το πρωί στην περιοχή δίνουν πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    Όσοι μένουν στις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό προσπαθούν με κάθε μέσο (κουβαλώντας πέτρες ή βαριά ξύλα) να τις σταθεροποιήσουν στο έδαφος.

    «Είδα το σπίτι μου στη Χομς να γίνεται συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς. Δεν θα αφήσω τον άνεμο να μου πάρει τη μοναδική στέγη που έχω αυτή τη στιγμή πάνω από το κεφάλι μου» λέει νεαρή Σύρια, μητέρα δύο παιδιών, ενώ μπήγει στο έδαφος έναν χοντρό πάσαλο.

    Λίγο πιο πέρα, ο Αμπντ ελ Αζίζ από τη Συρία μαζεύει τα πράγματά του για να πάει, όπως λέει, σε μεγαλύτερη σκηνή να βρει καταφύγιο, ενώ ο φίλος του τον προτρέπει να φύγουν για Αθήνα με το λεωφορείο που περιμένει και σήμερα στη στροφή του δρόμου, στην είσοδο του καταυλισμού, για να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στην πρωτεύουσα.

    Την ίδια ώρα, στην αυτοσχέδια τέντα που έχουν φτιάξει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμαρτύρονται όλες αυτές τις ημέρες ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων, τα συνθήματα που κυριαρχούν στα χαρτόνια που κρατούν μικροί και μεγάλοι αφορούν το προχθεσινό χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. «Αγαπάμε την ειρήνη, δεν είμαστε τρομοκράτες», «καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο», «ανοίξτε τα σύνορα, δεν είμαστε τρομοκράτες» είναι μερικά μόνο απ' αυτά.

    «Φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα μας γυρίσει την πλάτη ακόμη περισσότερο μετά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι κι εμείς από τον Daesh (ISIS) και τον πόλεμο προσπαθούμε να ξεφύγουμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Ζέιναμπ, επίσης από τη Συρία.

    Το σκηνικό, σήμερα, στον καταυλισμό της Ειδομένης δεν θυμίζει σε τίποτα τα προχθεσινά γεγονότα, όταν δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που είχαν αποχωρήσει προσωρινά, έχουν επιστρέψει (οι περισσότερες από χθες) και η ουρά τόσο στη διανομη φαγητού όσο και μπροστά στα ιατρεία είναι μεγάλη.

    [04] Με βασικό θέμα το «Athens Science Festival», το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με βασικό θέμα το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival», που επιστρέφει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου». Στο ίδιο τεύχος, μαθητές του ελληνικού σχολείου του Άκτον, του Λονδίνου, μιλούν για τους πρόσφυγες.

    Όσοι πιστοί [της Hi Τech] προσέλθετε!

    "Εξελισσόμαστε με την επιστήμη», είναι το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival», που επιστρέφει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου.

    Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, εκθέσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, πειράματα, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

    Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι (33.000 επισκέπτες, από τους οποίους 13.000 μαθητές) και τα αντίστοιχα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πιο πρόσφατα στη Λεμεσό, το Φεστιβάλ βελτιώνεται ακόμη περισσότερο και τείνει πλέον να καθιερωθεί σε θεσμό.

    Είναι ένα επιστημονικό-πολιτιστικό δρώμενο που συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και την τέχνη, αναδεικνύει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, αναζητά απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, ενώ φιλοδοξεί να βάλει στους νέους το... μικρόβιο για να ακολουθήσουν μια καριέρα σχετική με την επιστήμη και την τεχνολογία.

    Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου του δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ένα πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

    Ο καθένας σχεδόν σίγουρα θα βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει στο Φεστιβάλ. Από την προσπάθεια για την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία «ευφυών» μηχανών από τον άνθρωπο, από την καταπολέμηση των ασθενειών μέχρι την ψηφιακή επικοινωνία, καθώς και από την εφεύρεση υλικών με «μαγικές» ιδιότητες έως την κλιματική αλλαγή και την εξαφάνιση των ειδών, για όλους έχει ο... μπαχτσές!

    Ξένοι σταρ...

    Ανάμεσα στους φετινούς διεθνείς προσκεκλημένους «σταρ» του Φεστιβάλ, ξεχωρίζει κανείς τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, η ομιλία του οποίου την Τρίτη 5 Απριλίου έχει ως θέμα «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;» Όσοι πάντα αναρωτιόσασταν γι' αυτό, μπορείτε τώρα να μάθετε κάτι περισσότερο από τον πρώτο επιστήμονα στον κόσμο, που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ.

    Την πρώτη μέρα, επίσης, ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Εργαστήριο Μέσων (Media Lab) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συνεφευρέτης του «υπολογιστή των εκατό δολαρίων» και πρωτεργάτης υλοποίησης της ιδέας «Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί», θα μιλήσει με θέμα «Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα»".

    ην Πέμπτη 7 Απριλίου έχει σειρά ο Τζιοβάνι Φραζέτο, συγγραφέας και νευροεπιστήμονας, ο οποίος θα μιλήσει για την «Απρόβλεπτη ελαφρότητα των συναισθημάτων». Στις 9 Απριλίου ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ, καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, θα εξηγήσει «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος» (σας λέμε από τώρα ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως ο εγκέφαλος υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας χαρίζει την κίνηση).

    Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ομιλία του εμβληματικού Βρετανού φυσικού του CERN και καθηγητή του King's College του Λονδίνου Τζον Έλις με θέμα «Από τι αποτελείται το σύμπαν». Το CERN θα έχει γενικότερα την τιμητική του, καθώς, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει η οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση «The Gift of Mass-Το Δώρο της Μάζας» (στους Παλαιούς Φούρνους, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους), η χορευτική περφόρμανς «10^-22» και ένα στρογγυλό τραπέζι/συζήτηση.

    ...και ελληνικά «αστέρια»

    Οι επισκέπτες ακόμη θα γνωρίσουν τον «Troopy», ένα πλήρως λειτουργικό ρομποτικό ανθρωποειδές, φυσικών διαστάσεων, του μαθητή Α' τάξης Λυκείου Δημήτρη Χατζή από την Καβάλα, το οποίο έχει εκτυπωθεί από τον ίδιο στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του. Ο ίδιος ασφαλώς θα είναι παρών! Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια, όπου θα μάθετε περισσότερα για την τρισδιάστατη εκτύπωση, ακόμη και για το πώς θα φτιάξετε τον δικό σας ρομποτικό βραχίονα με 3D printing.

    Από ελληνικής πλευράς, πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες θα δώσουν το «παρών», όπως ο καθηγητής και διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος («Στρες και καθημερινότητα»), ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος («Μορφές ενέργειας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία»), ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Μάνος Δανέζης («Από τον Homo Sapiens στον Homo Universalis»), ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στράτος Θεοδοσίου, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Δαγκλής κ.ά.

    Πρακτικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ

    Η είσοδος στο Athens Science Festival είναι ελεύθερη, αλλά για την παρακολούθηση ορισμένων ομιλιών απαιτείται η αγορά εισιτηρίου.

    Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη για το ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και στο ευρύ κοινό.

    Ο δεκαεξάχρονος που είχε χόμπι τη ρομποτική

    Η αμερικάνικη ταινία «Real Steel» ήταν αυτό που ενέπνευσε τον 16χρονο πλέον Δημήτρη Χατζή να ασχοληθεί με την επιστήμη της ρομποτικής και να κατασκευάσει το δικό του ανδροειδές με την ονομασία «Troopy».

    «Ο Troopy είναι ένα φυσικών διαστάσεων ρομπότ με ύψος 1.85μ., εκτυπωμένο εξ ολοκλήρου από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή μου. Αποτελείται από 475 εκτυπωμένα κομμάτια, με 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και στην "καρδιά" του δύο μικροελεγκτές Arduino», δήλωσε στο «Πρακτορείο» ο Δημήτρης. «Είναι φτιαγμένο από τουλάχιστον 1.000 μέτρα φυσικού ABS, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 14.000 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού», προσέθεσε ο ίδιος.

    Όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης, ο Troopy έχει τη δυνατότητα να μιμείται άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, ενώ όταν τον ρωτήσαμε πώς νιώθει για τις διακρίσεις που έχει κερδίσει έως τώρα, μας απάντησε «κατενθουσιασμένος και ικανοποιημένος» που η επιμονή και οι κόποι του επιβραβεύτηκαν.

    Ο 16χρονος μαθητής λυκείου είπε ότι την ενασχόλησή του με τη ρομποτική δεν την αντιμετωπίζει πλέον ως παιχνίδι ή χόμπι αλλά ως κάτι ουσιαστικό που ίσως τον οδηγήσει στη μελλοντική επαγγελματική του σταδιοδρομία.

    Επιπλέον, αποκάλυψε στο «Πρακτορείο» ότι αυτή την περίοδο ασχολείται με ένα σχέδιο -στην ουσία δική του εφεύρεση- και αφορά τη διαδικασία εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες με στόχο τη βελτίωση της ζωής τους.

    [05] Επί θύραις η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας Ελλήνων και Κινέζων φοιτητών με τη συνδρομή του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι φοιτητές Ελλάδας και Κίνας, δύο χωρών που τις χωρίζει μεγάλη απόσταση αλλά τις ενώνει η μακρά ιστορία και ο σημαντικός πολιτισμός, συναντώνται χάρη στη συνεργασία που έχει αναπτύξει το Πάντειο Πανεπιστήμιο με το Πανεπιστήμιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ζεγιάνγκ (ZhejiangUniversity of Media and Communication).

    Τα δύο πανεπιστήμια ήδη εδώ και ένα χρόνο συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ με το πρόγραμμα Erasmus, φοιτητές τους έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους δύο μακρινούς κόσμους και να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες. Κινέζες φοιτήτριες που βρίσκονται με το Erasmus αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, εξέφρασαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη χαρά τους που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ περιέγραψαν με πολύ θετικά συναισθήματα τις επαφές τους με τους Έλληνες συμφοιτητές και καθηγητές του Παντείου.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πάντειο με θέμα το επικοινωνιακό τοπίο στην Κίνα («Reconstruction ofCommunicationOrder inRisk Society: A Case Study onChina»). Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι πρυτανικές αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Νίκος Λέανδρος. «Η εκδήλωση αφορά τις αλλαγές στο επικοινωνιακό πεδίο στην Κίνα. Μας ενδιαφέρει όμως να διευρύνουμε συνεχώς τη συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και στο ερευνητικό πεδίο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέανδρος, ενώ, αναφερόμενος σε μελλοντικά σχέδια συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια κοινή πλατφόρμα στην οποία φοιτητές των δύο πανεπιστημίων θα μπορούν να ?φορτώνουν? βίντεο και άλλο υλικό το οποίο θα παράγουν αλλά και να επικοινωνούν on-line, ζωντανά. Έχουμε σκεφτεί επίσης, τη δυνατότητα δημιουργίας κάποιων κέντρων μελέτης του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα».

    Στην εκδήλωση μίλησαν σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο με φοιτητές του Παντείου, δύο καθηγητές από το πανεπιστήμιο Ζεγιάνγκ, ο υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου και η υπεύθυνη της σχολής επικοινωνίας.

    «Έχω την τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να αρχίσω την επικοινωνία και τη συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου με το δικό μας πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό για τη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα έχουν μακρά ιστορία και πολύ αναπτυγμένο πολιτισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του Ζεγιάνγκ, Μπάο Ξιαοφένγκ. «Πιστεύω ότι και για τις δύο πλευρές θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και το όφελος θα είναι αμοιβαίο. Ελπίζω ότι μέσα από τις δραστηριότητες των δύο πανεπιστημίων μπορούμε να εμβαθύνουμε την κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά της η Τσούι Μπο, υπεύθυνη της σχολής επικοινωνίας του Ζεγιάνγκ και δημοσιογράφος, που ανέπτυξε σε ομιλία της, το θέμα της εκδήλωσης, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μακρά ιστορία. Είναι τιμή μου να μιλήσω σε αυτή την εκδήλωση».

    Το επόμενο διάστημα η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη και ο καθηγητής Νίκος Λέανδρος θα επισκεφθούν την Κίνα για να προωθήσουν περαιτέρω τα σχέδια συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων. «Ο πολιτισμός μάς ενώνει και πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά της Κίνας για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Λέανδρος.

    [06] Ο Ιμπραχίμ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία

    Ο ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αποκάλυψε σήμερα τούρκος αξιωματούχος.

    Ενας δεύτερος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρώτη απέλαση, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε με βάση υποψίες ότι ήταν ξένος μαχητής, αλλά δεν διεπράχθη έγκλημα στην Τουρκία. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση».

    [07] Εγκρίθηκε ο διορισμός του Κ. Τσουκαλά στη θέση του προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

    Με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και χωρίς καμία αρνητική ψήφο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δήλωσαν «παρών», εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διορισμός του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    [08] «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», απαντά η ΝΔ στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για τη διαφθορά

    «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της με την οποία δίνει απάντηση σε άλλη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

    «Κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο αδυνατεί να καταλάβει τις ανακοινώσεις του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού», σημειώνει η Συγγρού.

    [09] Ρ.Σβίγκου Ζητούμενο να μην υπάρξει σύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία

    Η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα τα οποία θα καθορίσουν το ίδιο της το μέλλον και την ίδια της την ύπαρξη ως μια πολιτική ενότητα, όχι απλώς ως μια οικονομική ενότητα που προωθεί οικονομικά προγράμματα και έχει ενιαίο νόμισμα, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να διαχειριστεί μια πολιτική κρίση όπως αυτή του προσφυγικού" ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε σημερινή της συνέντευξη στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει σύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία".

    "Είναι γνωστό ότι οι πρόσφυγες όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία, αλλά οι ίδιοι έχουν εκδιωχθεί από τις πατρίδες τους, ακριβώς από τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες. Δεν πρέπει να βρουν χώρο ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη χώρα μας ακραίες φωνές οι οποίες προσπαθούν να συνδέσουν τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία", υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

    Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, επισημαίνοντας ότι "δεν πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να βρουν ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερες λογικές περιχαράκωσης και κλειστών συνόρων."

    Είπε ότι η Ελλάδα προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσφυγικό μαζί με την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι η χώρα ήταν απροετοίμαστη και από δομές και από εξειδικευμένο προσωπικό και πρόσθεσε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, είχε προειδοποιηθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για τις προσφυγικές ροές που θα δεχόταν η χώρα, παρόλα αυτά ούτε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν θέλησαν να τα αξιοποιήσουν, ούτε θωράκισαν την χώρα σε υποδομές και σε προσωπικό".

    [10] Θεσσαλονίκη: Πορεία προς το κέντρο της πόλης από πρόσφυγες και μετανάστες

    Πορεία προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά.

    Περίπου 100 άτομα ξεκίνησαν το μεσημέρι με τα πόδια από τα Διαβατά και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, μέσω της οδού Μοναστηρίου.

    Κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης, κρατώντας πανό και πλακάτ και ζητούν το άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου να κινηθούν προς την Ευρώπη

    [11] Απόφαση Ν. Τόσκα για τη διευκόλυνση νόμιμων αλλοδαπών νa επισκεφθούν τις πατρίδες τους

    Η δυνατότητα στους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να ξαναγυρίσουν, πάνω απο μία φορά, μέσα στο 2016, παρέχεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

    Ο κ. Τόσκας υπέγραψε τη σχετική απόφαση, με σκοπό τη διευκόλυνση όλων των αλλοδαπών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να επισκεφθούν τη χώρα τους και να επανέλθουν, εφόσον είναι σε ισχύ η βεβαίωση κατάθεσης που έχουν υποβάλει, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

    Επιπλέον, υπό την ίδια προϋπόθεση, επιτρέπεται η επανείσοδος στην Ελλάδα των αλλοδαπών που είχαν αναχωρήσει από τη χώρα μας εντός του 2015 για να επισκεφθούν την πατρίδα τους.

    Οι νόμιμοι αλλοδαποί, οι οποίοι αιτούνται την επανείσοδό τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι κάτοχοι διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας, σε ισχύ, βεβαίωσης ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής και ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής.

    Σημειώνεται, ότι η δυνατότητα εξόδου και επανεισόδου δεν παρέχεται στους κατόχους ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    [12] Βέλγιο: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών

    Οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ.

    Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

    Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι τους είχαν συμμετάσχει στις επιθέσεις στο Παρίσι, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

    Ενώ το Βέλγιο τηρεί σήμερα την τελευταία ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να δώσουν κοινή απάντηση στις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό 300, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό.

    Σύμβολο των συναισθημάτων που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και στη συνέχεια στο σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η πλατεία του Χρηματιστηρίου έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο μνημείο γεμάτο από μηνύματα γραμμένα με κιμωλία, σημαίες, αναμμένα κεριά και λουλούδια.

    Χιλιάδες πολίτες των Βρυξελλών τήρησαν ενός λεπτού σιγή χθες το μεσημέρι στη μνήμη των θυμάτων. Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η σύζυγός του, η βασίλισσα Ματθίλδη, δίπλα στον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, παρέστησαν στην εκδήλωση αυτή, στην καρδιά της συνοικίας όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

    Μόλις νύχτωσε, εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας αναμμένα κεριά πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το αεροδρόμιο.

    Αναγνωρίσεις

    Πολύ σημαντική εξέλιξη στην έρευνα ήταν η αναγνώριση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, των δύο καμικάζι, των αδελφών Μπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι.

    Και οι δύο ανατινάχθηκαν την Τρίτη, με διαφορά μιας ώρας, ο πρώτος στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στη στάση του μετρό Μαλμπέκ δήλωσε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ βαν Λιου.

    Ο τρίτος καμικάζι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, αναγνωρίστηκε ως ο Ναζίμ Λαχράουι, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard.

    Ο Λαχράουι καταζητείτο βάσει δειγμάτων DNA του που είχε βρεθεί σε κατοικίες που είχαν νοικιάσει οι δράστες των επιθέσεων, στις οποίες 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 350 τραυματίστηκαν στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Όπως και πάνω σε εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε επίσης το ΙΚ.

    Ένας τέταρτος άνδρας --που διακρίνεται με τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουι και τον Λαχράουι σε φωτογραφία που έχει ληφθεί από κάμερα ασφαλείας, να σπρώχνει αποσκευές στο αεροδρόμιο-- διαφεύγει και αναζητείται. Δεν έχει αναγνωριστεί από τους ερευνητές.

    "Ο σάκος του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό", σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ο μηχανισμός αυτός εξερράγη πιο αργά απ' ότι προβλεπόταν, "μετά την άφιξη της υπηρεσίας εξουδετέρωσης εκρηκτικών", κάτι που αναμφίβολα απέτρεψε έναν ακόμη βαρύτερο απολογισμό.

    Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ έχει συγκαλέσει για τις 16.00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες (17.00 ώρα Ελλάδας) έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τις επιθέσεις και τα επακόλουθά τους. Εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ θα μετάσχουν επίσης.

    Στο συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι του Βελγίου θα εκφράσουν στη χώρα αυτή την αλληλεγγύη τους, αναμένεται να εξεταστεί μια συνολική κατάσταση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

    Το συμβούλιο πραγματοποιείται ενώ μια αντιπαράθεση αναπτύσσεται όσον αφορά το επίπεδο της ευθύνης των υπηρεσιών ασφαλείας στις επιθέσεις αυτές, που σημειώθηκαν παρά την ισχυρότατη αστυνομική πίεση που ασκείται στα δίκτυα των τζιχαντιστών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς που κατέθεσε στεφάνι στο σταθμό Μαλμπέκ, κλήθηκε να κατευνάσει τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βέλγων ερευνητών λέγοντας: "ουδέποτε αισθάνθηκα την παραμικρή αφέλεια ή την παραμικρή μακαριότητα εκ μέρους των βέλγων φίλων μας".

    Ωστόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέκρινε έντονα τις χώρες της ΕΕ προσάπτοντάς τους αποδιοργάνωση και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών απειλών.

    [13] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική«El Pais», την βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro»και τις ελβετικές «La Tribune de Geneve» und «Der Tagesanzeiger», επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες ήθελαν να πλήξουν την Ευρώπη στη καρδιά της» και έκανε έκκληση στους νέους του Βελγίου και της Ευρώπης«να μην το βάλουν κάτω και να μην χάσουν την ελπίδα».

    Ο Γιουνκέρ αντέκρουσε ως «αλαζονικό» τον χαρακτηρισμό του Βελγίου, από τον γαλλικό και αγγλικό τύπο, ως αποτυχημένου κράτος («failed state») και είπε χαρακτηριστικά: «O αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ποιος δεν έχει κάνει λάθη στο θέμα της τρομοκρατίας; Δεν θα πρέπει λοιπόν να δίνει μαθήματα στους Βέλγους. Βλέπω πως οι βελγικές Αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας αντιδρούν με αληθινό επαγγελματισμό σε σχέση με τον ερασιτεχνισμό άλλων».

    Για το θέμα της ελλιπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος ο Γιούνκερ είπε: «Kι εγώ διαπιστώνω ότι η ανταλλαγή είναι πενιχρή, για να το διατυπώσω προσεκτικά. Θα επιθυμούσα τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε οι ίδιοι να τις εφαρμόζουμε ή να τους μετατρέπουμε σε νόμους».

    Για το αν χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό FBI o Γιούνκερ απάντησε: «Τάσσομαι απολύτως υπέρ της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών».

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν απορρίπτει την πρόταση του Σαρκοζί να διατυπωθεί το ευρωπαϊκό Σύνταγμα έτσι, ώστε να βασίζεται περισσότερο πάνω στις χριστιανικές αξίες: «Eίμαι χριστιανοδημοκράτης, αλλά αναφέρομαι απρόθυμα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πίστη. Αρνούμαι να δεχτώ ότι ο ισλαμικός κόσμος διαπνέεται από διαφορετικές ουσιώδεις αξίες από τον δικό μας ιουδαϊκό-χριστιανικό. Έχω πολλούς φίλους μουσουλμάνους, ακόμα και άθεους όπως και χριστιανούς και δεν διακρίνω την παραμικρή διαφοράσε αυτό ή το άλλο θέμα όταν μιλάμε για τα πραγματικά σημαντικά θέματα της ζωής. Το να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν βασιζόμαστε αρκετά στις χριστιανικές αρχές, μου φαίνεται ότι είναι μια επικίνδυνη απλούστευση των πραγμάτων, διότι προκαλεί μια κριτική ματιά της πλειοψηφίας πάνω σε αυτούς οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εμάς. Δενμ΄αρέσει να τονίζω τις διαφορές, είμαι άνθρωπος της εξεύρεσης κοινών στοιχείων».

    Στην παρατήρηση ότι η άποψη αυτή θεωρείται από πολλούς αφελής ο Γιούνκερ απάντησε: «Προτιμώ να είμαι αφελής από το να είμαι εχθρικά διακείμενος προς άλλους. Βρίσκω ότι δικαίως εμμένουμε στις βασικέςπολιτιστικές αξίες οι οποίες είναι άλλωστε οι δικές μας. Αρνούμαι κατηγορηματικά να χωρίσω τον κόσμο σε δύο τμήματα, αυτό των ενάρετων χριστιανών και των απίστων».

    Στο ερώτημα που εντάσσεται η Τουρκία στο θέμα της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, ο Γιουνκέρ απαντά ότι το περίμενε αν και δεν έχει να κάνει με το θέμα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες: «Με θυμώνει, όταν μας κατηγορούν σχετικά με τις συμφωνίες με την Τουρκία ότι δεν σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες. Κατά τις μακρόχρονες σχέσεις μας με τη Τουρκία πάντα φρόντιζα, ώστε να αναγνωρίζονται αυτές οι αρχές. Στις συμφωνίες μας με την Τουρκία απαιτήσαμε να συνυπογράψουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και το έκαναν. Και εμμένουμεστην αδήριτη ανάγκη να γίνει σεβαστή η συνθήκη της Γενεύης, επιμένουμε σαφέστατα στις πεποιθήσεις μας όταν πρόκειται για τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.Το 1997, η Τουρκία ήθελε να γίνει υποψήφιο κράτος μέλος και απέρριψα την αίτηση, αν και η πίεση από τη Γαλλία ήταν μεγάλη. Τότε είχα πει "σε μια χώρα όπου γίνονται βασανιστήρια, δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό τραπέζι". Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χρειάζομαι μαθήματα από άλλους».

    Δεν υπάρχει κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

    Για το αν είναι απογοητευμένος ως προς την ολοένα και μειούμενη αλληλεγγύη που δείχνουν ορισμένες από τις 28 χώρες της ΕΕ,ο κ. Γιούνκερ είπε: «Μερικές φορές ασφαλώς και λυπάμαι γι΄ αυτές τις ρωγμές και τις ρήξεις, οι οποίες προφανώς και έχουν δημιουργηθεί. Δεν υπάρχει κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Γιατί λοιπόν μετά από τόσες τραγικές εμπειρίες αλλά και τόσες ευτυχείς στιγμές, όπως για παράδειγμα η επανένωση της Γερμανίας έχουμε ακόμα αμφιβολίες, γιατί ορισμένες χώρες προτιμούν τους εθνικούς δρόμους, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση οδηγούν ξανά σε επικίνδυνες αντιπαραθέσεις;» αναρωτήθηκε.

    Στο ερώτημα αν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος των Βρυξελλών, λέει: «Αρνούμαι να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, διότι κανένας δεν θα πρέπει να αποκομίσει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει νακερδίσουμε μια μάχη, να δώσουμε μιασκληρή μάχηκαι να την διεξάγουμε, αν είναι αναγκαίο χωρίς έλεος, απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέτουν τον τρόπο ζωής μας υπό αμφισβήτηση, αλλά την έκφραση "πόλεμος" δεν μ΄αρέσει να τον χρησιμοποιώ».

    Διαβάστε επίσης:

    Βέλγιο: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών

    Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    Ο Ιμπραχίμ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία

    [14] Ματαιώθηκε οριστικά η συνάντηση του Στ. Κοντονή με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

    Ματαιώθηκε οριστικά η προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τους μεγαλομετόχους τριών μεγάλων ΠΑΕ της Super League, τους Δημήτρη Μελισσανίδη (ΑΕΚ), Ιβάν Σαββίδη (ΠΑΟΚ) και Βαγγέλη Μαρινάκη (Ολυμπιακός).

    Με επίσημη ανακοίνωση από το υφυπουργείο Αθλητισμού, έγινε γνωστό ότι η συνάντηση ματαιώθηκε, αλλά οι προσπάθειες του υπουργείου «θα συνεχιστούν σταθερά και αποφασιστικά στον δρόμο της σύγκλισης, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας και της πλήρους αναγέννησης του ποδοσφαίρου».

    Το σίριαλ για την πραγματοποίηση της συνάντησης ξεκίνησε νωρίτερα, όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ο κ. Μαρινάκης, λόγω του νομικού κωλύματος που έχει για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και τις επιφυλάξεις για την παρουσία του, που εξέφρασε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος.

    Ακολούθως διέρρευσε από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ότι χωρίς την παρουσία Μαρινάκη δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για την πραγματοποίηση της συνάντησης, αφού είχε τεθεί ως όρος από τους κυρίους Μελισσανίδη και Σαββίδη η συμμετοχή των ιδιοκτητών και των τριών ΠΑΕ.

    [15] Αφαιρείται το Ολυμπιακό μετάλλιο από τον Κιρντιάπκιν

    Ο Ρώσος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2012, στο Λονδίνο, στα 50 χλμ. βάδην, Σεργκέι Κιρντιάπκιν, χάνει οριστικά το μετάλλιο του, μετά από απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για τον αθλητισμό (CAS). Ο Ρώσος πρωταθλητής είχε τιμωρηθεί τον Ιανουάριο του 2015 με αποκλεισμό τριών ετών και 3 μηνών, αφού ανιχνεύθηκαν ανωμαλίες στο «βιολογικό διαβατήριό» του, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

    [16] Σκέψεις για αλλαγές στο Champions League

    Σκέψεις για αλλαγές στη μορφή του Champions League υπάρχουν στην UEFA, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα "Guardian". Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ψάχνει τρόπο ώστε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου να γίνει πιο ανταγωνιστική και, φυσικά, πιο προσοδοφόρα.

    Εξετάζεται, λοιπόν, η πρόταση οι ομάδες της φάσης των ομίλων να μειωθούν από 32 σε 16 και, αντί για οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, να δημιουργηθούν δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, η φάση των ομίλων θα περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο μίνι πρωταθλήματα, με 14 αγωνιστικές ανάμεσα σε πιο ισχυρές ομάδες, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φιλάθλους και συνεπώς περισσότερα έσοδα για την UEFA, αλλά και τους διαγωνιζόμενους συλλόγους.

    Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οποιαδήποτε αλλαγή δεν αναμένεται πριν τη σεζόν 2018/19, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο συμβόλαιο για την εμπορική και τηλεοπτική εκμετάλλευση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 March 2016 - 12:32:33 UTC