Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ζητά η Νέα Δημοκρατία
  • [02] Ρ. Σβίγκου:«Η Ευρώπη κινδυνεύει από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού»
  • [03] Τ. Κουίκ: Τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας μόνη λύση προώθησης προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  • [04] Τη δυνατότητα να πληρώσουν, αντί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη επιλέγουν καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»
  • [05] «Η Κομισιόν δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»
  • [06] «Εναλλακτικές λύσεις εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό»
  • [07] Έληξε ο συναγερμός στο σταθμό του μετρό «Αγία Μαρίνα»
  • [08] Γιούνκερ: Η Ευρώπη χρειάζεται μια Ένωση Ασφάλειας
  • [09] «Ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες είχε συλληφθεί στην Τουρκία και απελάθηκε»
  • [10] Η Πολωνία αρνείται να δεχθεί μετανάστες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
  • [11] Η Κων/πολη του 18ου αιώνα στην έκθεση Thomas Hope στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
  • [12] Πέντε νέες παραγωγές έρχονται την άνοιξη στο Θέατρο Τέχνης
  • [13] Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για γυρίσματα η Μαρίνα Αμπράμοβιτς
  • [14] FRONTEX: Η ΕΕ έχει διαθέσει μόλις 396 αστυνομικούς για την Ελλάδα από τους 1.500 που είχαν ζητηθεί
  • [15] Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στο σταθμό του μετρό Αγία Μαρίνα
  • [16] Κατηγορηματική διάψευση του Τρ. Αλεξιάδη για κούρεμα καταθέσεων

  • [01] Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ζητά η Νέα Δημοκρατία

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ζητά η Νέα Δημοκρατία, με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

    Όπως ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε αυτή την κίνηση εκτιμώντας, ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό διαμορφώνουν κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα και τους πολίτες.

    Η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    "Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για το κάθε ένα ξεχωριστά.

    Όμως εξίσου βέβαιο, είναι ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

    Η ασφάλεια των πολιτών, αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος.

    Ταυτόχρονα, ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφαλείας, στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Αντιθέτως μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε, βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί , ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε. Ε. και Τουρκίας, όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους.

    Αυτό θα σημαίνει επιπλέον βάρος και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα σε μία ήδη εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν εκτός ελέγχου, κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

    Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφαλείας των πολιτών, της προστασίας της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, γίνεται θέμα ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα.

    Γι' αυτούς τους λόγους ζητώ την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ασφάλεια των πολιτών».

    [02] Ρ. Σβίγκου:«Η Ευρώπη κινδυνεύει από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού»

    "Χρειάζεται ψυχραιμία, αποτίμηση και συντονισμός καλύτερος από εδώ και πέρα των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μια σειρά ζητημάτων με μονομερείς ενέργειες ή με μια εικόνα μιας επίπλαστης ασφάλειας η οποία βλέπουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη αποδομείται", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    Η κ. Σβίγκου είπε ότι η Ευρώπη είναι διαιρεμένη ανάμεσα στις δυνάμεις που προσβλέπουν σε μια Ευρώπη φρούριο, εθνικών περιχαρακώσεων, "σε μια Ευρώπη που θέλει να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες και να μεταφέρει το «πρόβλημα» στον γείτονα", και στις δυνάμεις που πιστεύουν ότι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες ως προς το προσφυγικό και επισήμανε ότι "ήδη η Ευρώπη έχει ολιγωρήσει ως προς αυτό".

    "Αν υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, αυτός δεν προέρχεται από, το προσφυγικό, αλλά προέρχεται από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού", υπογράμμισε, και πρόσθεσε: "Από το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη από αύριο και το προσφυγικό αλλά και την τρομοκρατία, θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της".

    Επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού, προσθέτοντας ότι ήδη ακούγονται τέτοιες ακροδεξιές φωνές σε ευρωπαϊκά κράτη. Είπε ότι "ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες οι οποίοι εκδιώκονται από τις πατρίδες τους από τον ISIS και από τους φονταμενταλιστές που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις". Υπενθύμισε ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι ανέφερε χτες ότι αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με το να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, όταν ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. "Είναι Ευρωπαίοι πολίτες αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί ως εγκέφαλοι και ως δράστες των επιθέσεων", είπε.

    [03] Τ. Κουίκ: Τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας μόνη λύση προώθησης προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

    «Πρέπει με κάθε τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να αντιληφθούν, ότι η Ειδομένη είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός. Επειδή το 100% δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λύση για αυτούς είναι μόνο τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που είναι απόλυτα οργανωμένα.

    Μόνο από εκεί θα έχουν τις προϋποθέσεις να εξεταστεί και να γίνει δεκτό το αίτημά τους" δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ από την Ειδομένη, μετά την επίσκεψή του εκεί, καθώς και στις ανοιχτές οργανωμένες δομές της Νέας Καβάλας και του Χέρσου. Πρόκειται για επίσκεψη που οργανώθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου.

    Πιεστικό και εκβιαστικό εις βάρος της πλειοψηφίας κυρίως προσφύγων, χαρακτήρισε ο Τέρενς Κουίκ, το καθεστώς παραπληροφόρησης που απορρέει από τα οργανωμένα συμφέροντα που διακινούν τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επέρριψε στα συμφέροντα αυτά τόσο την ευθύνη για υποκίνηση απειλών για απεργία πείνας και ταραχές, όσο και για τον εγκλωβισμό στην Ειδομένη χιλιάδων οικογενειών.

    "Δεν θα είχα αντίρρηση να αποδεχτώ, ότι αυτοί που εκβιάζουν τους νόμιμους, ελπίζοντας ότι κάποια ώρα θα ανοίξουν τα σύνορα, να είναι οι σκληροπυρηνικοί παράνομοι, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να «χωρέσουν» και αυτοί στο πέρασμα των συνόρων" πρόσθεσε.

    Ο Τέρενς Κουίκ είπε ότι επικοινώνησε σήμερα με τον Γιάννη Μουζάλα και τον κ. Τόσκα, προσθέτοντας "προσχωρώ στην άποψη του κ. Μουζάλα ότι η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα αδειάσει σταδιακά και ομαλά. Και έχει δίκιο που αυτής της άποψης είναι και ο κ. Τόσκας".

    [04] Τη δυνατότητα να πληρώσουν, αντί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη επιλέγουν καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»

    Τη δυνατότητα να πληρώσουν, αντί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, επιλέγουν φορολογούμενοι που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μπόργιανς» και που έχουν κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς σε εξηγήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους καταθέτες στην UBS που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα, άρχισαν να εμφανίζονται στις δικαστικές αρχές, δηλώνοντας πως επιθυμούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες και να πληρώσουν τα ποσά που θα τους καταλογιστούν.

    Ήδη 30 καταθέτες της UBS που έλαβαν κλήσεις από τους εισαγγελείς για να δώσουν εξηγήσεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσαν πως θα υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα ποσά που είχαν «βγάλει» στο εξωτερικό και θα πληρώσουν ώστε να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος τους.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει εκτίμηση για τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν μέσω αυτής της διαδικασίας καθώς οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αναμένουν τα αποδεικτικά των πληρωμών που θα προσκομίσουν οι συγκεκριμένοι κληθέντες. Πάντως, εφόσον πάρουν τα αποδεικτικά πληρωμών, οι δικογραφίες για τους συγκεκριμένους καταθέτες της UBS θα τεθούν στο αρχείο.

    [05] «Η Κομισιόν δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

    Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα μέτρα που απαιτούνται από το πρόγραμμα στήριξης για να υπάρξει νέα χρηματοδότησή της, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης. «Αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και παρέχουμε βοήθεια για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι του έχουν τεθεί», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.

    Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για τις συντάξεις, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ιδιωτικοποιήσεις, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να κινηθούμε ταχύτερα από ότι κινείται η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Όπως είπε, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δείχνουν μία «ήπια αύξηση» και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται.

    [06] «Εναλλακτικές λύσεις εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό»

    Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς η Αθήνα ελπίζει ότι εντός του Απριλίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς πιστωτές της.

    "Αν, για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί θα πρέπει (...) μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν ώστε να βρουν κάτι άλλο στη θέση της", είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

    "Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν επείγει", πρόσθεσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    [07] Έληξε ο συναγερμός στο σταθμό του μετρό «Αγία Μαρίνα»

    Έληξε ο συναγερμός στο σταθμό του μετρό «Αγία Μαρίνα», λόγω «υπόπτου αντικειμένου», ο οποίος πριν από λίγο, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία.

    Ένα κουτί από φελιζόλ ήταν τελικά το «ύποπτο αντικείμενο» που ξέχασε κάποιος στο σταθμό του μετρό και προκάλεσε συναγερμό στην αστυνομία.

    Άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που έκαναν έρευνα στο αντικείμενο διαπίστωσαν ότι ήταν ένα άδειο κουτί.

    [08] Γιούνκερ: Η Ευρώπη χρειάζεται μια Ένωση Ασφάλειας

    «Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Γάλλο πρωθυπουργό, Εμάνουελ Βαλς. Ο Γάλλος πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στο σημερινό Κολλέγιο των Επιτρόπων όπου έθεσε τα κοινά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους λαούς μας», σημείωσε ο Εμ. Βαλς ενώ πρόσθεσε πως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ιδιαίτερη σημασία παίρνουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καταπολέμηση της εμπορίας όπλων, το PNR και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

    Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή για την ασφάλεια και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω πρέπει να τεθεί σ΄εφαρμογή το συντομότερο.

    [09] «Ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες είχε συλληφθεί στην Τουρκία και απελάθηκε»

    Ένας από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν χθες Τρίτη στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατονόμασε τον εξτρεμιστή ως τον Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι.

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα. Οι βελγικές αρχές κατονόμασαν δύο αδελφούς ως τους βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, ενώ ακόμη ένας ύποπτος παραμένει ασύλληπτος.

    [10] Η Πολωνία αρνείται να δεχθεί μετανάστες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

    Η Πολωνία αρνείται στο εξής να υποδεχτεί μετανάστες στο έδαφος της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, με αφορμή τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

    "Μετά από αυτά που συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι συμφωνούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό μεταναστών" είπε η Σίντλο μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Superstacja.

    Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε δεχτεί να φιλοξενήσει περίπου 7.000 πρόσφυγες, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει η προηγούμενη, κεντρώα κυβέρνηση της Εύας Κόπατς.

    [11] Η Κων/πολη του 18ου αιώνα στην έκθεση Thomas Hope στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

    Εξήντα έργα με θέμα την Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Thomas Hope: Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την οποία χαρακτήρισε «ευχάριστο πολιτιστικό διάλειμμα στις σχέσεις των δύο χωρών» ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras.

    H έκθεση περιλαμβάνει έργα του Thomas Hope από την πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων, οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, απόψεις του Bοσπόρου, βάρκες διασκεδάσεων του σουλτάνου, σκηνές από τα μαγαζιά και τα καφενεία της αγοράς και πολλές τοπικές ενδυμασίες.

    Γόνος οικογένειας μεγιστάνων τραπεζιτών, ο Thomas Hope (1769 - 1831) πραγματοποίησε, κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, το Grand Tour, την καθιερωμένη για τους νέους της τάξης του περιοδεία στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή. Πολυμαθής, φιλότεχνος, με μοναδικές συλλογές αρχαιοτήτων, γλυπτικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής, γενναιόδωρος χορηγός και ειδήμων σε θέματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, ανέτρεψε τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής του, αφήνοντας το στίγμα του στην καλλιτεχνική περίοδο Regency (αρχές 19ου αιώνα). Δημιούργησε το "στυλ Hope", το οποίο εμπνέεται από αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου.

    Τα έργα του, 350 στο σύνολο, φυλάγονταν στην προσωπική του βιβλιοθήκη δεμένα σε πέντε τόμους, οι οποίοι μετά τον θάνατό του εξαφανίστηκαν. Ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα τους θεωρούσε χαμένους, στην πραγματικότητα είχαν αγοραστεί το 1930 από τον Αντώνη Μπενάκη και φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη. Μετά από ενδελεχή έρευνα τους ανακάλυψε το 1984 η σημερινή επιμελήτρια της έκθεσης και Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου.

    [12] Πέντε νέες παραγωγές έρχονται την άνοιξη στο Θέατρο Τέχνης

    Μπορεί η θεατρική σεζόν να ολοκληρώνεται στις περισσότερες σκηνές την Κυριακή των Βαΐων, ωστόσο το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν θα συνεχίσει να παρουσιάζει σύγχρονα κείμενα και νέες φόρμες στο σανίδι. Φέτος, εγκαινιάζει το θεσμό της «ανοιξιάτικης περιόδου», ανακοινώνοντας πέντε καινούριες παραγωγές που θα ανέβουν στις σκηνές της Φρυνίχου και του Υπογείου κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

    Ο Παντελής Δεντάκης, η Όλια Λαζαρίδου, η Μαριάννα Κάλμπαρη και οι ομάδες Vasistas και «Κι όμως Κινείται» συμμετέχουν με σκηνοθεσίες τους στην ανοιξιάτικη σεζόν του Θεάτρου Τέχνης, που θα ξεκινήσει στις 8 Απριλίου (Φρυνίχου) με το «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» (1982) του συγγραφέα, εικαστικού και κινηματογραφιστή Χέρμπερτ Άχτερνμπους.

    Ακολουθούν το «Άσμα Ασμάτων - μια νύχτα κάτω από τα άστρα» σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη και σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (Απρίλιος, Υπόγειο), το «La nada ΝΟΥΑΡ», η νέα παραγωγή της ομάδας ακροβατών και χορευτών «Κι όμΩς Κινείται» (Μάιος, Φρυνίχου) και τα «Ημερολόγια Αγκαλιάς» μια παράσταση για τους πρόσφυγες και τους εθελοντές που στέκονται δίπλα τους, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (Μάιος, Φρυνίχου). Τον Ιούνιο η ομάδα Vasistas έρχεται στο Θέατρο Τέχνης με το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «απολογίες 4 & 5», ένα βιογραφικό σκηνικό ποίημα σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη (Φρυνίχου).

    Σημειώνεται ότι στη σκηνή της Φρυνίχου, οι παραστάσεις της Bijoux de Kant «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» και του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ Μπουντρούμ δραχμή θα πεις κι ένα τραγούδι», ολοκληρώνονται την Τετάρτη 18 Μαΐου και το Σάββατο 23 Απριλίου, αντίστοιχα. Στη σκηνή του Υπογείου, η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη ολοκληρώνει τις παραστάσεις της την Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου), ενώ η παράσταση «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, θα συνεχίζεται στο Υπόγειο έως την Κυριακή 29 Μαΐου.

    [13] Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για γυρίσματα η Μαρίνα Αμπράμοβιτς

    Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για γυρίσματα θα βρεθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου η Μαρίνα Αμπράμοβις, η οποία αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη, όπου έως τις 24 Απριλίου παρουσιάζει το πρότζεκτ «As One», προσκεκλημένη του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ.

    Η κινηματογράφηση αφορά τη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Seven deaths - the documentary», το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Κατά τα γυρίσματα, η Αμπράμοβιτς θα περπατά μέσα στο μνημείο, πολύ πιθανόν σε ανάμνηση της αξέχαστης ερμηνείας που έκανε η ντίβα τον Αύγουστο του 1961 όταν αποθεώθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο ρόλο της «Μήδειας», από την ομώνυμη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι.

    Η κινηματογράφηση στον παραπάνω χώρο θα γίνει μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν χτες τα μέλη του ΚΑΣ στο σχετικό αίτημα του ιδρύματος «Marina Abramovic Institute».

    [14] FRONTEX: Η ΕΕ έχει διαθέσει μόλις 396 αστυνομικούς για την Ελλάδα από τους 1.500 που είχαν ζητηθεί

    Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αυτά που είναι συνδεδεμένα με τον χώρο Σένγκεν -Ισλανδία, Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν- δεν έχουν διαθέσει μέχρι τώρα παρά μόλις 396 αστυνομικούς από τους 1.500 που ζητούσε ο FRONTEX για να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

    «Κατόπιν της έκκλησης που είχε απευθύνει ο FRONTEX την Παρασκευή οι χώρες μέλη προσέφεραν μέχρι στιγμής 396 αστυνομικούς από τους 1.500 που είχαν ζητηθεί. Ο FRONTEX έχει επίσης δεχθεί προσφορές που φέρνουν στους 47 τους ειδικούς στην επανεισδοχή (προσφύγων και μεταναστών) από τους 50 που είχε ζητήσει ο Οργανισμός», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φαμπρίς Λεγκερί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαρσοβία.

    «Προτρέπω τις άλλες χώρες μέλη να στείλουν ακόμη περισσότερους αστυνομικούς, για να υποστηρίξουμε την επανεισδοχή από την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του FRONTEX, την Εύα Μονκιούρ, το προσωπικό αυτό είναι μέρος των 4.000 Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών που προβλέπεται να κινητοποιηθούν για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα και τυπικά τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.

    [15] Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στο σταθμό του μετρό Αγία Μαρίνα

    Ύποπτο αντικείμενο στο σταθμό του μετρό "Αγία Μαρίνα" (μετά το Αιγάλεω) σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία στις 18:05.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο σταθμός έχει κλείσει προσωρινά, ενώ στο σημείο μεταβαίνει συνεργείο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών προκειμένου να εξετάσει το αντικείμενο.

    Οι συρμοί της (μπλε) γραμμής 3 του μετρό σταματούν προσωρινά στο σταθμό "Αιγάλεω".

    [16] Κατηγορηματική διάψευση του Τρ. Αλεξιάδη για κούρεμα καταθέσεων

    «Δεν υπάρχει, ούτε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά ούτε και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, σκέψη για κούρεμα των καταθέσεων. Όποιος τα λέει αυτά κινδυνολογεί πολιτικά».

    Αυτό δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτικές Οδηγίες που αφορούν τη φορολογία.

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα αυτοκίνητα, τονίζοντας ότι το θέμα θα κλείσει μέσα στο 2016 και η λύση που θα δοθεί θα είναι πιο λογική, πιο ρεαλιστική και πιο ανταποδοτική για το Δημόσιο. Όπως ανέφερε, η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, θα μελετήσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, ώστε η φορολογία να είναι δίκαιη, αναλογική και αποτελεσματική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2016 - 18:32:33 UTC