Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είκοσι λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα Ιωάννινα
  • [02] Τουλάχιστον ογδόντα νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία το 2016
  • [03] Μουσική βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες στο Ίδρυμα Κακογιάννη
  • [04] Παπαχρήστου: «Ήταν ένας κακός αγώνας από μένα, αλλά άρπαξα την ευκαιρία»
  • [05] Πρώτο τρόπαιο για τον Ολυμπιακό, 63-60 τον Παναθηναϊκό
  • [06] Επικυρώθηκε από τον WADA ο εναρμονισμός της ελληνικής Νομοθεσίας με τον διεθνή Κώδικα
  • [07] Άστον Ίτον, ένας υπεραθλητής με τα όλα του
  • [08] Ο Μάρκος Πάουλο «χτύπησε» της ΑΕΚ στο 94΄
  • [09] Πρώτευσαν Γκελαούζος και Ρεμπούλη στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

  • [01] Είκοσι λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα Ιωάννινα

    Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν στις 5 το απόγευμα 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες . Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ αναμένεται εάν χρειαστεί να προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων ή μεταναστών καθώς καταγράφονται από την αστυνομία, όπως βγαίνουν από τα λεωφορεία. Εκτιμάται πως η διαδικασία, θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.

    Στο κέντρο βρίσκεται αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού καθώς και φαντάροι.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.

    [02] Τουλάχιστον ογδόντα νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία το 2016

    Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας το 2016 στην Τουρκία, η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στα σύνορά της.

    Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία.

    Παράλληλα, η Τουρκία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά σύνορά της, μετά την κατάρρευση -τον περασμένο Ιούλιο- συμφωνίας εκεχειρίας, η εφαρμογή της οποίας τηρήθηκε για 2,5 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση έχει προκαλέσει το πιο άγριο ξέσπασμα βίας, από τη δεκαετία του '90.

    Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την ικανότητα της Τουρκίας να προστατευτεί από την εξάπλωση των πολεμικών απειλών στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στις κουρδικές περιοχές.

    Μία οργάνωση προσκείμενη στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην Άγκυρα, που κόστισαν τη ζωή 66 ανθρώπων. Η Τουρκία από την πλευρά της, θεωρεί ότι η κλιμάκωση της βίας από το κουρδικό στοιχείο πυροδοτείται από τις νίκες των Κούρδων μαχητών στις βόρειες περιοχές της Συρίας.

    Ένας Τούρκος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνος για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή σε τρεις Ισραηλινούς και έναν Ιρανό, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, Εφκάν Αλά.

    [03] Μουσική βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες στο Ίδρυμα Κακογιάννη

    Την πρώτη μέρα της 'Ανοιξης και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Mαρτίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος 'Αγγελος και τους Γιατρούς του Κόσμου προστρέχουν στα λόγια Ελλήνων ποιητών, σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες ως ελάχιστη συνεισφορά μνήμης και θέλησης.

    Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να προσφέρουν φάρμακα και τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν στο ισόγειο του Ιδρύματος Κακογιάννη ( Πειραιώς 206, Ταύρος) και τα οποία θα παραδοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου.

    Στο πρώτο μέρος της μουσικής βραδιάς, ο λόγος των ποιητών γίνεται εργαλείο για να θυμίσει ακόμα μια φορά αυτά που μας ενώνουν με όλους όσους βιώνουν την προσφυγιά: Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Κατσαρός και τόσοι ακόμα.

    Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς που είναι αφιερωμένο στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του, ερμηνευμένα από τους συνθέτες τους.

    Συμμετέχουν οι: Στέλλα Αντύπα, Αντώνης Βαρθαλίτης, Σπύρος Βέργης, 'Αρης Βλάχος, Γιώργος Βλάχος, Κατερίνα Γεωργάκη, Βερόνικα Δαβάκη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Αναστασία Έδεν, Χριστίνα Κουλουμπή, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Λεούσης, Έλενα Μιχαλάκη, Θοδωρής Οικονόμου, Αντώνης Παπαδάκης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μαριέττα Σαββανή, Παναγιώτα Τσίτσου, 'Αγγελος Χονδρογιάννης και φοιτητές από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας.

    Ο κατάλογος με τα αναγκαία, που κατάρτησαν οι Γιατροί του Κόσμου περιλαμβάνει :

    -Φάρμακα: Αντιβιώσεις (ενηλίκων και παιδικές), αντιβηχικά σιρόπια, φαρμακευτικά σκευάσματα για το στομάχι, παυσίπονα, δερματολογικές αλοιφές / κρέμες, κρέμες βρεφικής προστασίας (για το σύγκαμα), ηλεκτρολύτες, φαρμακευτικές καραμέλες για το λαιμό για ενήλικες και παιδιά, παυσίπονα, αμπούλες φυσιολογικού ορού (ρινικές πλύσεις), εισπνεόμενα, κολλύρια, Urobox (ουροσυλλέκτης/δοχείο από το φαρμακείο).

    -'Αλλα είδη: Μπιμπερό, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια και οδοντόβουρτσες για παιδιά και μεγάλους, μωρομάντηλα), αδιάβροχα για ενήλικες και παιδιά, μικρά μπουκάλια νερό και πλαστικά ποτήρια, καινούργιες κάλτσες/όχι μεταχειρισμένες (για παιδιά και μεγάλους)

    -Τρόφιμα: γάλα σε σκόνη 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, μπισκότα (όχι με κρέμα και σοκολάτα)

    ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ελαιόλαδο, χυμός τομάτας, βρεφικά γάλατα, καφές, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ

    [04] Παπαχρήστου: «Ήταν ένας κακός αγώνας από μένα, αλλά άρπαξα την ευκαιρία»

    Με ένα άλμα και... καλό στο τριπλούν, η Βούλα Παπαχρήστου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Πόρτλαντ. Αμέσως μετά το δεύτερο άλμα της και μοναδικό έγκυρο σηκώθηκε και πανηγύρισε χορεύοντας. Ήξερε πως η επίδοση που είχε σημειώσει, έστω κι αν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, όμως ήταν αρκετή για να την βάλει στο κυνήγι των μεταλλίων.

    «Νιώθω μεγάλη χαρά, έχουμε τρελαθεί. Είμαι πολύ συγκινημένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω», δήλωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και συνέχισε: «Ήταν ένας κακός αγώνας από μένα, ωστόσο άρπαξα την ευκαιρία. Ήμουν εδώ, στον μεγάλο αγώνα και έκανα ό,τι χρειαζόταν».

    Από τη δική του μεριά, ο προπονητής της, Γιώργος Πομάσκι, αναφέρθηκε στην Κωνσταντίνα, την μόλις 1,5 έτους κόρη της Παπαχρήστου, η οποία χρειάστηκε να στερηθεί αρκετές φορές τη μητέρα της, στη διάρκεια του έτους, λόγω των υποχρεώσεων της. «Είναι ένα δώρο από μένα για την Κωνσταντίνα», είπε χαμογελώντας.

    [05] Πρώτο τρόπαιο για τον Ολυμπιακό, 63-60 τον Παναθηναϊκό

    Τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του πανηγύρισε το νεοσύστατο γυναικείο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκες» επικράτησαν 63-60 του Παναθηναϊκού, μετά από έναν συναρπαστικό τελικό στο φάιναλ-φορ της Λευκάδας, διατήρησαν το φετινό τους αήττητο σε όλες τις διοργανώσεις και έγιναν η 11η διαφορετική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο, στα 21 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

    Η Λικέντρα Τζόνσον με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα ήταν η κορυφαία των νικητριών, όμως στο τέλος μέτρησαν τα κρίσιμα τρίποντα της Ευδοκίας Σταμάτη (13π., 4ασ.) και της Σουλτάνας Χαλιβέρα (10π.).

    [06] Επικυρώθηκε από τον WADA ο εναρμονισμός της ελληνικής Νομοθεσίας με τον διεθνή Κώδικα

    Ο πλήρης κι εμπρόθεσμος εναρμονισμός της Ελληνικής Νομοθεσίας με τον Διεθνή Κώδικα του WADA επισημοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι εθνικές οργανώσεις αντιντόπινγκ του Βελγίου, της Ελλάδας, της Βραζιλίας και της Γαλλίας επίλυσαν όλα τα θέματα που αφορούσαν τον Κώδικα και πλέον θεωρούνται απόλυτα συμμορφωμένες με τις διατάξεις του. Οι εθνικές οργανώσεις της Ισπανίας και του Μεξικού δεν έχουν επιλύσει αντίστοιχα προβλήματα και γι΄ αυτό θεωρούνται ακόμα μη εναρμονισμένες».

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε: «Η ελληνική Κυβέρνηση αφενός τήρησε στο έπακρο τις δεσμεύσεις της προς την διεθνή αθλητική κοινότητα, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και απόλυτη πολιτική συνέπεια λόγων και έργων, κι αφετέρου εκσυγχρόνισε, μετά από χρόνια αδιαφορίας, το εθνικό σύστημα στη μάχη ενάντια στο ντόπινγκ. Η Ολυμπιακή "οικογένεια" της χώρας μας έχει πλέον όλα τα "σύγχρονα όπλα" να πολεμήσει την μεγαλύτερη μάστιγα του σύγχρονου αθλητισμού.

    Η ανακοίνωση της WADA επιβεβαίωσε περίτρανα, επίσης, ότι η επιμονή της Αθλητικής ηγεσίας στις κατεπείγουσες διαδικασίες ψήφισης του Νόμου ήταν απολύτως ενδεδειγμένη και, παρά τις ανεξήγητες αντιδράσεις στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, περιφρούρησε σε απόλυτο βαθμό το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας.

    Και όπως τόνισα και στην Βουλή των Ελλήνων, είχε ξεκάθαρα καταστεί επιτακτική ανάγκη, μετά την απραξία ετών από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες επί χρόνια δεν προέβησαν έστω στα απαραίτητα, παρόλο τον κίνδυνο να εκτεθεί διεθνώς η χώρα μας και μάλιστα σε Ολυμπιακή χρονιά.

    Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολύπλευρη προσπάθεια εκσυγχρονισμού, εξυγίανσης και εκδημοκρατισμού του ελληνικού αθλητισμού, τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, με νομοθετήματα και μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν το αθλητικό κίνημα στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής».

    [07] Άστον Ίτον, ένας υπεραθλητής με τα όλα του

    Σε ...οικογενειακή υπόθεση μετέτρεψαν τα σύνθετα αγωνίσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, το ζεύγος Ιτον. Μετά την Καναδέζα Μπριάν Τέϊσεν που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο, ο Αμερικανός σύζυγος της Αστον Ίτον, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο έπταθλο, με χαρακτηριστική άνεση συγκεντρώνοντας 6.470 βαθμούς, που είναι η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Το αργυρό μετάλλιο, κατέκτησε ο Ουκρανός, Ολέξι Κασιάνοφ με 6.182 βαθμούς και το χάλκινο, ο Γερμανός, Ματίας Μπρίγκερ με 6.126 βαθμούς.

    Η Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Πιέρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 60μ. γυναικών, καθώς τερμάτισε πρώτη σε 7.02, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Ντάφνι Σίπερς από την Ολλανδία (7.04) και στην τρίτη θέση την Ελέϊν Τόμπσον από την Τζαμάϊκα (7.06).

    [08] Ο Μάρκος Πάουλο «χτύπησε» της ΑΕΚ στο 94΄

    Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μάρκος Πάουλο χάρισε τη μεγάλη νίκη στον Παναιτωλικό επί της ΑΕΚ με 1-0, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Super League. Μειώθηκε στο +5 από τον Παναθηναϊκό η διαφορά της Ένωσης, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος.

    [09] Πρώτευσαν Γκελαούζος και Ρεμπούλη στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    Ο καιρός αποδείχθηκε ο καλύτερος σύμμαχος για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας κι έτσι περισσότεροι από 17.000 δρομείς μετέτρεψαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας σε ένα ποτάμι γεμάτο ενέργεια. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, περισσότερες από 120 οικογένειες, ηλικιωμένοι και παιδιά, βρέθηκαν δίπλα με σπουδαίους Έλληνες αθλητές και δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στους αγώνες των 3χλμ και 5χλμ και βεβαίως στον Ημιμαραθώνιο, ενώ το παράδειγμα για το πόσα μπορεί να πετύχει κάποιος έδωσαν οι συμμετέχοντας στον αγώνα του 1χλμ για ΑΜΕΑ και Special Olympics.

    Στον Διεθνή Ημιμαραθώνιο-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πρώτος τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος του Παναθηναϊκού με χρόνο 1:08,35 κάνοντας ρεκόρ διαδρομής, νίκη που του δίνει αυτόματα το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Βροντάδου Χίου με χρόνο 1:09.27 και στην τρίτη ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής του Ημιμαραθωνίου, Κώστας Πούλιος του Παναθηναϊκού με χρόνο 1.09.34

    «Ηταν πάρα πολύ όμορφος αγώνας, ο ανταγωνισμός ήταν έντονος με τόσους καλούς αθλητές, κάτι που μας βοήθησε πολύ. Η διαδρομή ήταν λίγο δύσκολη με ανηφόρες αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός, ήταν παντού στη διαδρομή και αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο να τα πάμε όλοι καλά. Ο Ημιμαραθώνιος είναι σπουδαία διοργάνωση και συγχαρητήρια στους διοργανωτές», δήλωσε αμέσως μετά τον τερματισμό ο Γκελαούζος.

    Στις γυναίκες πρώτη στον 5ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αναδείχθηκε η Ράνια Ρεμπούλη με ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 1.16.57 εκπροσωπώντας τον Γυμναστικό Σύλλογο Νέων Λέρου. Δεύτερη ήταν η Αναστασία Καρακατσάνη του Γυμναστικού Συλλογου Τρικάλων με χρόνο 1.17.23 και στην τρίτη θέση η Μάγδα Γαζέα του ΑΓΕΣ Ζακύνθου και χρόνο 1.18.54.

    «Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την επίδοση μου. Στόχος μου είναι σε κάθε αγώνα να είμαι καλύτερη. Αυτό αποτελεί επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλω. Είναι η πρώτη φορά που τρέχω στον Ημιμαραθώνιο. Χάρηκα όλη την ατμόσφαιρα, τον κόσμο που μας ενθάρρυνε. Η διαδρομή ήταν δύσκολη και μεγάλος ο ανταγωνισμός. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους αθλητές» δήλωσε η Ράνια Ρεμπούλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2016 - 16:32:29 UTC