Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ώρα για το επόμενο βήμα στη Κεντροαριστερά, ανέφερε η Φ. Γεννηματά
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Φαιδρό να ζητήσουμε εκλογές αλλά ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι
  • [03] «Η Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων»
  • [04] «Οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν»
  • [05] Συρία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράκκα
  • [06] Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
  • [07] Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό
  • [08] Αφορολόγητο, «κόκκινα» δάνεια, αδήλωτα εισοδήματα και εισφορές συζήτησαν κυβέρνηση και θεσμοί

  • [01] Ώρα για το επόμενο βήμα στη Κεντροαριστερά, ανέφερε η Φ. Γεννηματά

    Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, την μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρο, τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο χαιρετισμό της στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ την συνεργασία με την οποία θεωρεί επιτυχημένη θεωρεί στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, και για να γίνει αυτό που χρειάζεται, «να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό, προοδευτικό πόλο εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο».

    Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε γιατί χθες έστειλε επιστολή, όπως συμφωνήθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις, με τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει με την στήριξη της κοινωνίας στον στόχο που είναι η διαμόρφωση ενός νέου, πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Φαιδρό να ζητήσουμε εκλογές αλλά ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι

    «Θα ήταν τουλάχιστον φαιδρό για το υπεύθυνο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επτά μήνες μετά να ζητά ξανά εκλογές. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ανεπάρκεια και η έλλειψη σχεδιασμού της παρούσας κυβέρνησης δεν έχουν προηγούμενο». Αυτό τονίζει σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Επένδυση», η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ.

    Παράλληλα, χαρακτηρίζει «καταστροφική» την κυβέρνηση. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος», δηλώνει και εκφράζει την ανησυχία της για το αποτέλεσμα των διπλών διαπραγματεύσεων: «Πολύ φοβάμαι ότι η σύνδεση του προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση θα σημαίνει ήττα και στα δύο μέτωπα. Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα θα βρεθεί σε παρατεταμένη αστάθεια, η οποία αν συνδυαστεί με ένα δυσανάλογο προσφυγικό βάρος, θα καταστήσει την Ελλάδα τόπο ακατάλληλο για κάθε μορφής επένδυση».

    Εξάλλου, χαρακτηρίζει «προβληματική» και «ανύπαρκτη» τη συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κάτι που, όπως αναφέρει, καταδεικνύεται και από την «κρίση» που προέκυψε από το «αναμφισβήτητο ατόπημα» του Γ. Μουζάλα.

    Για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι στόχος είναι «να εκφράσει ταυτόχρονα και τον πατριώτη -αλλά όχι τον πατριδοκάπηλο- και τον μεταρρυθμιστή του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου» και τους «δημιουργικούς Έλληνες που δεν το βάζουν κάτω».

    [03] «Η Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων»

    Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην εισήγησή του στην διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, που ξεκίνησε το πρωί ανέφερε σχετικά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ότι η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό όμως στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα.

    «Αλλά ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση. Πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι των άμεσων αποφάσεων. Να πούμε όλοι ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο».

    «Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό όμως στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα», υπογράμμισε

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος συμπλήρωσε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή και, όπως είπε στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από την βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

    [04] «Οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν»

    Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι από την αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης», για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές. Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, θα είναι το σύστημα.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

    Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ύψος της είναι 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία. «Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

    Σημειώνεται ότι, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

    Σύγκλιση στο ασφαλιστικό, σχεδόν συμφωνία στο φορολογικό

    Αύριο το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον αυτές χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.

    Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τον οποίο αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση για το ασφαλιστικό και πιθανόν για το «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων.

    Ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.

    [05] Συρία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράκκα

    Τουλάχιστον 39 είναι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν σήμερα ρωσικά ή συριακά μαχητικά αεροσκάφη κατά στόχων στην πόλη Ράκκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.

    Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από μια σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών στην πόλη Ράκκα, στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

    Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 60 άνθρωποι. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν συριακές ή ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

    Η εκεχειρία εφαρμόζεται στη Συρία εδώ και τρεις εβδομάδες, μειώνοντας την πολεμική βία, παρά τα σποραδικά επεισόδια παραβίασής της κι ενώ γίνονται προπαρασκευαστικές συνομιλίες για την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

    Στην εκεχειρία δε συμπεριλαμβάνονται, η αλ-Κάιντα, το Μέτωπο αλ-Νούσρα αλλά και το Ισλαμικό Κράτος που έχουν -εκ των πραγμάτων- ορίσει ως πρωτεύουσα τους, την πόλη Ράκκα.

    [06] Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών

    Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατίααπό όπου και αν προέρχεται, τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, για την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

    «Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό καθώς και τα βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

    [07] Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό

    Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τους συναρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας,η κυβερνητική εκπροσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς επίσης και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησαν προ ολίγου υπουργοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

    [08] Αφορολόγητο, «κόκκινα» δάνεια, αδήλωτα εισοδήματα και εισφορές συζήτησαν κυβέρνηση και θεσμοί

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργόςΟικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλοςκαι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Τέσσερα ήταν τα σημεία - κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018.

    Πιο συγκεκριμένα:

    1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

    2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

    3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

    4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 March 2016 - 14:32:30 UTC